Kiintolevyn vaihtoa ja hajunpoistoa

Saku-foorumi » Classic Amiga » Yleinen keskustelu » Viestit 2007 » Viestit 03/2007 » Kiintolevyn vaihtoa ja hajunpoistoa « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Tero S.
Perjantaina, 9. helmikuuta, 2007 - klo 8.27:   
A1200:ni winsu pitää kohtuukovaa sirinää ja ajatuksena onkin tehdä niinkin älytön juttu ja vaihtaa tilalle pienempi (3.1GB -> 1GB), kun en aivan mahdottomia tuota tilaa tarvitse. Tuo korvaaja on itseasiassa CF-IDE -adapterilla kiinni tuleva CF-kortti mutta se on sivuseikka.

Anyway, toiveissa olisi saada vanhalla levyllä olevat tavarat siirrettyä uudelle ja tähän toivoisin vinkkejä. Itselläni on AmigaExplorer, jolla onnistuu tiedonsiirto Amigan ja PuuCeen välillä. Hakemistojen ja tiedostojen siirto mieluiten ethernetiä käyttäen taitanee olla nopein vaihtoehto. Itseltäni löytyy 3Comin PCMCIA -verkkokortti ja nykyisen winsun uumenissa näytti majailevan Miami (tiedän, nolottaa oikeasti, etten ole ehtinyt tutkia, mitä winsu on syönyt).

Ymmärtääkseni prosessi menisi siis siten, että ensin vanhalta winsulta tavarat PuuCeehen säilöön. Amyn kannet auki ja kiintolevyn vaihto. Tämän jälkeen korpulta käyntiin ja hdtoolboxilla osiointi, jonka jälkeen osiot formatoidaan ja siirretään PuuCeeltä tavarat takaisin. Ilmeisesti kannattaa tehdä jonkinlainen käynnistyskorppu, jossa olisi verkkokortin ajurit ja tuo Miamin TCP-pino. Onko jotain yllätyksiä, mihin kannattaa varautua?

Kun kerran käytän kannetkin auki, niin ajattelin samalla hankkiutua eroon koneeseen piintyneestä kessunhajusta. Onko jotain puhdistusainetta, joka on ylitse muiden tuossa hommassa?

 

Jani Kuituniemi
Perjantaina, 9. helmikuuta, 2007 - klo 9.31:   
Tuossapa se pääpiirteissään mielestäni. Muista laittaa HDToolBoxista täppä kohtaan "Bootable" CF kortin uudelle bootti-osioille.

Toinen vaihtoehto on pistää molemmat kiinni yhtäaikaa. Käynnistää vanhalta levyltä ja osioida/formatoida CF kortti ja kopioida tavarat yli. En tosin ole tutustunut tuon adapterin sielunelämään niin en tiedä salliiko se master/slave asetuksen muuttamista - luulisi.

 

jPV
Perjantaina, 9. helmikuuta, 2007 - klo 10.38:   
Niin helpointahan se on, jos saat kummankin laitteen yhtaikaa kiinni Amigaan. Sitten vaan osioi ja formatoi sen uuden ja "copy vanha:#? uusi:#? ALL CLONE QUIET" käsky shelliin.

Toinen vaihtoehto voisi olla, että käytät WinUAE:tä PC:ssä. Lisäät sen uuden kortin deviceksi siihen ja osioit & formatoit. Sen jälkeen siirrät Amigan levyltä kamat sinne, joko netin yli tai sitten liittämällä myös Amigan vanhan levyn PC:hen. Eli tekisi UAE:llä ihan valmiin levyn siitä kortista, että sen voisi vaan heittää sitten alkuperäiseen koneeseen suoraan.

Toki onnistuu noin miten alunperinkin suunnittelit, mutta voi mennä nysväämiseksi se buuttikorpun teko, että huomaa mitä kaikkea sinne tarvii ja miten ne mahtuu.. vai joutuuko käyttämään useampaa diskettiä tai pakkaamaan kamaa ja purkamaan rammiin tms. Yksi vaihtoehtokin on tunkata vain peruspino ja smbfs korpuille ja ladata loput netin yli :)

En tiedä hajunpoistosta, mutta itse sain a1200:n muovikuoret puhtaaksi irroittamalla ne koneesta ja upottamalla mäntysuopaliuoksella täytettyyn ämpäriin.. sitten vähän yleispuhdistussienellä putsausta perään.. luulisi vähän raikastavan tuoksua :).

 

jPV
Perjantaina, 9. helmikuuta, 2007 - klo 10.39:   
Ärh.. #? pois tuosta uusi: -kohdasta.

 

Tero S.
Perjantaina, 9. helmikuuta, 2007 - klo 12.08:   
Jep, pohdiskelin tuota WinUAE:n hyödyntämistä myös. Itselläni ei vain ole 2,5"->3,5" adapteria, jotta winsun saisi PC:lle kiinni. Tuon CF-IDE -adapterin kiinnitys lattakaapeliin vaatisi myös sukupuolen käännön. Tietty CF-PCMCIA -adapterilla saisi CF:n yhtäaikaa winsun kanssa Amigalle kiinni mutta siinäkin taitaa olla omat kommervenkkinsa.

Vähemmällä nysväämisellä päässee, kun siirtää WB:n kilkkeet ja TCP pinon backupilta suosiolla nollamodeemikaapelilla ja loput sitten LANia pitkin. Hidastahan se on, mutta mihinkäs tässä kiire valmiissa maailmassa. :)

 

itix
Perjantaina, 9. helmikuuta, 2007 - klo 15.31:   
En kyllä ole varma onko yksi käynnistyskorppu tarpeeksi jos sinne täytyy tunkea Miami, MUI ja Amiga Exploder :)

 

Tero S.
Perjantaina, 9. helmikuuta, 2007 - klo 17.42:   
@itix: Voihan se olla, ettei mahdu. Siksi ajattelinkin siirtää tärkeimmät osioinnin jälkeen ihan nollamodeemikaapelilla winsulle.

 

Jarmo Piippo
Lauantaina, 10. helmikuuta, 2007 - klo 5.22:   
Toimisiko muuten PARNet myös Amigan ja PC:n välillä? Olisi hiukan nopeampi kuin nollamodeemipiuha.

Kirppareilta kun taannoin keräilin museomikroja, puhdistin ne aina Vim-liuokseen kostutetulla rätillä (ei tarvinnut edes purkaa). Vai mikä Cif se on nykyään. Tuo on tosi tehokasta, muttei silti vaaranna materiaalin pintaa, eikä näppäinhattujen merkkien pysymistä (ne ovat pieniä tarroja!).

 

jPV
Lauantaina, 10. helmikuuta, 2007 - klo 10.19:   
Jarmo: noin minäkin olen itse näppäimet sitten tehnyt, mutta on se melkoista näpräämistä kierrellä niitä hattuja :). Mutta käytetyissä sen ainakin joutuu tekemään kerran kunnolla, kun vaikka näppäimistöhän se likaantuvin osa melkeenpä on, niin jostain syystä ihmiset eivät sitä siivoa normaalien siivouksien yhteydessä :). Rätin kanssa ei vaan saa niitä kaikkia rakoja jne, kun tupakan haju on tietysti kauttaaltaan koneessa. Tavarataloista näyttää löytyvän myös monenlaista hajunpoistajaa. Joku suihke ainakin toimi ihan ok tekstiilille, mutta en tiedä miten ne muovin kanssa reagoisivat...

 

A1000
Torstaina, 15. helmikuuta, 2007 - klo 3.02:   
http://www.vaxxine.com/vic-20/Vic20_astiakoneessa_small.jpg

Ja puhdasta tulee.

 

Tero S.
Torstaina, 15. helmikuuta, 2007 - klo 12.47:   
@A1000: Kuinka hyvin merkit ja tarrat pysyivät paikallaan? Mitä lämpötiloja käytit? Käytitkö pesuainetta? Oliko astioiden kuivaus päällä?

Väliaikatietoja: Vanhan winsun sisältö lepää nyt PuuCeen kätköissä. Miamilla pienissä erissä siirtäen varmuuskopiointi kävi suhteellisen kivuttomasti. Välissä kokeilin jo laittaa AmiTCP:n päästäkseni aikarajoituksista mutta AE ei alkanut sen kanssa millekään, vaikka pino nousi pystyyn ja sain pingailtua koneita keskenään.

Kone on levällään ja odottelee bufferoidun IDE-ohjaimen saapumista. Käyttämäni adapteri on suunniteltu asennettavaksi suoraan emolevylle ja koskapa en ainakaan vielä haluaisi koteloa/suojapeltejä ruveta modaamaan, päädyin hommaamaan tuon ohjainkortin saadakseni pinnit oikein päin. Tietysti lattakaapelin liittimen olisi voinut vain kääntää toiselle puolelle mutta päädyin sitten tähän ratkaisuun. Harkitsin ensin EIDE-99 Gentle-Eyestä mutta se osoittautui rakenteeltaan sellaiseksi, joka olisi vaatinut modausta. Valitsemani ohjain tulee lattakaapelilla kiinni emoon. Tämä ohjain mahdollistaisi tietysti tietojen siirron suoraan kovalevyltä toiselle mutta kun ei sitä 2,5" -> 3,5" adapteria vieläkään löydy. :p

Kotelon ja näppiksen pyyhin laimennetulla Super-10 yleispuhdistusaineella.

 

A1000
Torstaina, 15. helmikuuta, 2007 - klo 23.41:   
Olen pessyt Vic20 & C64 koneita. Logot pysyivät hyvin paikallaan. Ihan normaali ohjelmalla, jolla astioitakin, 'kattilaohjelma'. Eli käytännössä niin kuumalla, kun koneesta löytyy. Käytin muistaakseni Fairyä tabletteina. Tiskikone kuivaa lopuksi.

http://www.vaxxine.com/vic-20/Vic20_astiakaapissa_small.jpg

 

Tero S.
Perjantaina, 16. helmikuuta, 2007 - klo 8.25:   
Lisää väliaikatietoja: Bufferoitu IDE-ohjain saapui eilen (todella nopeasti) ja sain pienen säätelyn jälkeen CF-kortin adaptereineen päivineen laitettua paikalleen näppiksen ja suojapellin tiukkaan syleilyyn. Pienen säätelyn jälkeen sain myös CF-kortin osioitua ja tällä hetkellä Amy lähtee jo kortille palautetulta WB:ltä käyntiin. TCP-pino enää paikalleen ja loput tavarat LANia myöten takaisin, niin se on siinä.

Ja on muuten hiljainen nyt. :-)

 

Tero S.
Sunnuntaina, 18. helmikuuta, 2007 - klo 20.14:   
Loppuraportin paikka: Kaikki tavarat on nyt siiretty uudelle "kiinto"levylle. Amiga pelittää loistavasti ja ainoat äänet ovat korppuasemien tasaiset rouskutukset. Asentelin AMOS Pronkin kiintolevylle ja yllätyin positiivisesti, kun se asentui ilman ongelmia. Vanhassa Viissatasessa Examples -levy ei tahtonut mennä millään.

Pitäisi varmaan vielä saada tuo AmiTCP3.0b2 toimimaan. Pino kyllä käynnistyy ongelmitta ja saan pingattua reititintä sekä esim. googlea ja toisaalta PC:llä Amigaa mutta Amiga Explorer heittää herneet nokkaan Amigan puolella, kun AE:tä yrittää käynnistää PC:n puolelta. AE herjaa: "Error initializing socket connection". Miamilla AE toimii ok.

 

jPV
Sunnuntaina, 18. helmikuuta, 2007 - klo 21.26:   
Korppuaseman rouskutuksenkin saa ainakin hiljaisemmaksi, jollei kokonaan poiskin. Riippuu vähän korppuasemasta. Aminetistä löytyy tarkoitukseen softia. Mulla vanha Commodoren A1200 menee kokonaan hiljaiseksi sellaisella, mutta Escomin korputin pitää yhä vaimeaa klikkausta, mutta huomattavasti pienempää kuin se normaali raksutus.

 

JPQ
Maanantaina, 19. helmikuuta, 2007 - klo 0.24:   
jPV: noissa vaan yhteensopivuuden vaarannus riski tietääkseni noissa patcheissa pieni mutta on.

 

Jope
Maanantaina, 19. helmikuuta, 2007 - klo 22.58:   
JPQ, kerrohan lisää.

Noclick on KS3.0:sta lähtien (vai olikohan jo 2.0:ssa?) trackdisk.devicen ominaisuus, joka vaan enabloidaan tuolla noclick-softalla, eli kyseessä ei sinänsä ole patchi.

Missä kohtaa yhteensopivuus vaarantuu? Minä keksin ainoastaan sellaisen tilanteen, jolloin korppuaseman rauta ei tykkää tuosta rajoitinta vasten steppailusta, vaan alkaa pitämään entistä kovempaa ääntä. Tässä tilanteessa ei noclickin käyttöä ole syytä jatkaa, sillä mekanismi saattaa vaurioitua.

Tämän noclick-utilin mukana on jopa sorsat:
http://aminet.net/package/util/boot/NoClick_1.6#contents

 

JPQ
Tiistaina, 20. helmikuuta, 2007 - klo 1.47:   
Jope: en uskalla sanoa mutta tästä varoittaa monien noiden tekijät. En ole niin amiga guru.

 

Jarmo Piippo
Tiistaina, 20. helmikuuta, 2007 - klo 13.58:   
Ei kai noissa varsinaista "vaaraa" ole, vanhojen käyttisversioiden noclick-ohjelmat vain eivät välttämättä toimi uudemmissa käyttiksissä ja päinvastoin. (Tai siis ohjelma toimii, muttei vaikuta mitään.) Muistan kyllä kun päivitin Viissataseni 3.1:ksi, ja aiemmin käyttämäni klikinpostaja ei enää auttanutkaan.

 

Jope
Keskiviikkona, 21. helmikuuta, 2007 - klo 21.57:   
Juuh, 1.3:lla ainakin eräs vastaantullut noclick kopsasi koko trackdisk.devicen rammiin ja patchasi siellä. :-)

 

mkl
Torstaina, 22. helmikuuta, 2007 - klo 20.50:   
Yksi monista noclickereistä muistaakseni kaatoi koneen, en yhtään muista kylläkään sen tarkemmin.

 

jPV
Torstaina, 22. helmikuuta, 2007 - klo 20.58:   
Itse olen käytellyt vuosikaudet MCP:n noclickiä pää-a1200:ssani, mutta nyt laitoin retro-a1200:aani tuon: http://aminet.net/util/cli/wildclick.readme

 

Jani Kuituniemi
Torstaina, 22. helmikuuta, 2007 - klo 21.49:   
MPC:n (mahti softa btw!) NoClick myös mulla. Toimii kuin se kuuluisa VR:n tuote.

 

Tero S.
Keskiviikkona, 28. helmikuuta, 2007 - klo 8.23:   
Sellainen triviaali kysymys, että saako WB:llä olevien kiintolevyosioiden ikoneita vaihdettua. Buutti- ja work -osioissa on kiintolevyä kuvaava ikoni, kuten pitääkin mutta games -osion ikoniksi tuli siirto-operaation jälkeen levyke. Vanhassa winsussa kaikissa kolmessa osiossa oli kiintolevyikonit.

Menikö osioinnissa tai formatoinnissa jokin vipu väärään asentoon tuon games -osion kohdalla vai millä logiikalla tuo ikoni määräytyy? Kyseessä siis AOS3.1

 

Jani Kuituniemi
Keskiviikkona, 28. helmikuuta, 2007 - klo 9.41:   
Levyn juuressa on ikoni tiedosto. Senkun vaihtaa niin WB:ssä näkyvä ikoni vaihtuu.

 

jPV
Keskiviikkona, 28. helmikuuta, 2007 - klo 10.43:   
Niin eli sen ikonitiedoston nimi on disk.info, jos se puuttuu osion juuresta, niin näkyy default levyikoni. Voit kopioida sen tiedoston vaikka toiselta osiolta. Jos sellainen tiedosto löytyykin jo, mutta siinä on väärä kuva, niin edelleen kopiointi auttaa, mutta löytyy myös tusina erilaista viritystä, joilla ikonin kuvan voi vaihtaa esim drag&droppaamalla ikonin info-ikkunaan.

 

Tero S.
Keskiviikkona, 28. helmikuuta, 2007 - klo 11.44:   
Selvempi juttu! Kiitokset taas kerran!

 

Jani Kuituniemi
Keskiviikkona, 28. helmikuuta, 2007 - klo 17.43:   
Ja lisätään vielä, että RAM-Disc:n ikoni on myös toi disk.info, mutta jos sen haluaa sellaiseksi kun haluaa niin se vaatii hieman kikkailua Startup-Sequencen kanssa, koska RAM-Disc luodaan tyhjästä aina konetta bootatessa :)

 

KPete
Torstaina, 1. maaliskuuta, 2007 - klo 8.18:   
Jani Kuituniemi: Ei kai se mitään ihme kikkailuja tarvinnut. Oletusikoni muistaakseni löytyy jostain Prefs/Env-Archive/ hakemiston syövereistä.

 

Jope
Perjantaina, 2. maaliskuuta, 2007 - klo 10.38:   
Niin 3.5:ssä ja 3.9:ssä tai jos on deficons asennettuna 3.1:seen.

Muussa tapauksessa joudut user-startupissa kopioimaan disk.infon RAMiin ennen WB:n lataamista.

 

jPV
Perjantaina, 2. maaliskuuta, 2007 - klo 11.11:   
Ja jos jollekin ei ole tullut mieleen, niin on ihan kiva laittaa oma disk.info tiedosto esim samba-mounteihin, usb-muisteille jne :). Itse otin digikameralla kuvan muistitikustani ja väänsin siitä kivan näköisikonin ;)