A500 ongelmaa

Saku-foorumi » Classic Amiga » Yleinen keskustelu » Viestit 2007 » Viestit 03/2007 asti » A500 ongelmaa « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

LarryLotter
Torstaina, 8. helmikuuta, 2007 - klo 19.38:   
Olen juuri saanut ensimmäisen amigani, 500:sen, joten olen aika ummikko näiden laitteiden suhteen, niin päätin kyysyä täältä. Eli,

1.koneessani on 2megaa fastramia+512 kt, mutta joidenkin pelien ja musiikkikappaleiden kohdalla workbench valittaa muistia olevan liian vähän,mistä oikein kiikastaa?

2.miksi kun yritän sammuttaa workbenchin se kertoo kolmen ohjelman olevan käynnissä eikä voi lopettaa, vaikka mitään ohjelmia ei ole käynnissä?
kun muutakaan en keksi, joudun sammuttamaan virtanappualsta, eihän se ole haitaksi?

3. saako koneessani olevaa workbenchiä päivitettyä uudemmaksi kuin siinä nyt oleva 1.39?

kiitos jo etukäteen.

 

Jani Kuituniemi
Torstaina, 8. helmikuuta, 2007 - klo 23.17:   
1. Oletettavasti ko. pelit ja musiikkikappaleet tarvitsevat enemmän kuin tuon puoli-megaa ns. Chip-RAM muistia. Kaikki grafiikka ja musiikki on oltava tuolla alueella. Tuo 2MB Fast-RAM:ia taas on pelkästään prosessorin ulottuvilla eikä sinne siten voi ilman erikoiskikkoja ladata noita asioita.

2. Virtanappulasta sammutus on ihan ok kunhan katsot, ettei kone käytä levyasemia sillä hetkellä.

3. Saa. Päivityksiä (vaatii sekä uuden ROM-piirin koneen sisälle, että ohjelmallisen päivityksen) saa vaikkapa suomalaiselta Gentle Eye nimiseltä firmalta.

 

jPV
Perjantaina, 9. helmikuuta, 2007 - klo 11.46:   
1. kohdassa voi joskus auttaa ettei käynnistä Workbenchiä ennen pelin käynnistämistä. Jos pelin muistivaatimukset ovat sen verran tiukalla, että itse WB vie juuri sen verran ratkaisevasti muistia. Eli peli kannattaa käynnistää disketiltä suoraan tai tehdä kovalevylle valikko, jolla pääsee suoraan shelliin WB:n sijasta..

 

JPQ
Perjantaina, 9. helmikuuta, 2007 - klo 14.54:   
jPV: varma myöskään muuten en ole siitä haittaako osaa setpatchikin....

 

LarryLotter
Perjantaina, 9. helmikuuta, 2007 - klo 15.27:   
Kiitos neuvoista, mutta ihmettelen silti miksi noita kolmea ohjelmaa ei voi sulkea, niin että workbenchin saisi suljettua, ne nimittäin ovat aina koneen käynnistyessä jo päällä. Onko mitään softaa jolla saisi selville tarkasti käytössä olevat resurssit, niin voisin yrittää selvittää onkelmaa.

ja toinen asia joka tuli mieleen, miksi kovolla oleva softa valittaa levykkeiden puuttuvan niitä käynnistäessä mutta kun riittävästi hakkaa retryä niin ne kuitenkin käynnistyvät (minulla ei siis ole levykkeitä)?

Muuten miten tämä Saku oikein tänä päivänä skulaa, onko sen toiminta kuollutta vai tosi kuollutta? olisin nimittäin nyt kiinnostunut ottamaan osaa toimintaa, jos sitä on, kun se amigakin löytyy.

 

itix
Perjantaina, 9. helmikuuta, 2007 - klo 15.51:   
Onko mitään softaa jolla saisi selville tarkasti käytössä olevat resurssit, niin voisin yrittää selvittää onkelmaa.

Käynnissä olevat ohjelmat eivät välttämättä ole missään näkyvissä eikä niitä oikeastaan pysty välttämättä millään tavoin lopettamaan. Shellistä voit kokeilla komentoa 'status' jolla saa selville kaikki käynnissä olevat prosessit, mutta se listaa myös ne jotka eivät ole käynnistetty Workbenchistä.


ja toinen asia joka tuli mieleen, miksi kovolla oleva softa valittaa levykkeiden puuttuvan niitä käynnistäessä mutta kun riittävästi hakkaa retryä niin ne kuitenkin käynnistyvät (minulla ei siis ole levykkeitä)?

Luultavasti asennus ei ole tehty ihan oikein tai asetukset ovat pielessä. Jos ohjelmat kuitenkin toimivat niin ongelman voisi kiertää tekemällä esimerkiksi levyn nimellä assignin ohjelman kotihakemistoon.

Muuten miten tämä Saku oikein tänä päivänä skulaa, onko sen toiminta kuollutta vai tosi kuollutta? olisin nimittäin nyt kiinnostunut ottamaan osaa toimintaa, jos sitä on, kun se amigakin löytyy.

Kyllä toimintaa vielä on, vaikka Saku-lehti alkaakin olla kuollutta tavaraa.

 

jPV
Perjantaina, 9. helmikuuta, 2007 - klo 16.24:   
Workbenchin sulkemisesta ei ole käytännössä mitään hyötyä. Amigat on perinteisesti suljettu suoraan virtanapista.

Saku-foorumi on aktiivisin osa yhdistystä nykyään, mutta myös pienimuotoisia tapahtumia on järjestetty pari-kolme vuosittain. Saku-lehti on ollut veitsenterällä viimeaikoina, mutta mikäli uusia aktiivisia kirjoittajia löytyisi, niin eiköhän sekin jatkuisi.

Tapahtumista yms. löytyy tietoa "Interaktiivinen Saku" osastolta täältä.

 

LarryLotter
Perjantaina, 9. helmikuuta, 2007 - klo 19.06:   
No nyt onkin jo monta asiaa selvinnyt, kiitosta vain kaikille, mutta vieläkin riittää kysyttävää.

1. onko kysymys levyn fragmentoitumisesta tai viasta, kun kovolta softa näyttäisi välillä käyttäytyvän (ainakin minusta) oudosti, esim. värien vääristyessä (tv-)ruudulla, kriittisten errorien ilmestyessä tai totaalisessa jumittamisessa, kun taas välillä sama softa toimii moitteetta. Vai voiko olla kyseessä virus?

2. tiedättekö, onko 500:n ohjekirjaa saatavilla sähköisessa muodossa, sillä itse en omista edellä mainittua ja tuntuu siltä että tarvetta olisi, sen verran käsittämättömästi laite käyttäytyy tälläisille nyypälle.

3. mitä hyötyä tästä "fast-ramista" on jos pelit ja sen sellaiset eivät osaa hyödyntää sitä?

4. olen löytänyt mb netistä softia, joilla pitäisi pystyä kellottamaan cpu 14 megahertisiseksi ja mieleeni tuli, kuinka turvallista sellainen on? onko olemassa vaara ylikuumemisesta tai vastaavasta?

5. miten ohjelma sammutetaan, jos siinä itsessä ei ole sammuttamis painikkeita tai vastaavia, eikä A+Q tai esc auta? onko ainoa keino päästä takaisin workbenchiin vain sammuttaa kone, esim. jonkin pelin kohdalla?

6. toimiiko shell unix-komennoilla, minä kokeilin käyttää sitä dos-käskyillä ja kyllä se toimi osittain? pystyykö koneen buuttaamaan suoraan shelliin, mitä hyötyä koko shellistä on peruskäyttäjälle?

7. mitä pelejä/ohjelmia suosittelette, jota jokaisen 500:n kovolla pitäisi olla?

8. mikä on edes amigan kohtalo, olen seurannut vuosia sivussa, ja nyt viimeisenä olen lukenut OS4:sta, jolle ei ole saatavilla yhtään omaa uutta tietokonetta? onko markkinoille tulossa edes myyntiin os4:sta? olen etsimällä etsinyt verkosta ja missään ei ole ollut myynnissä koneita, puhumattakaan käyttjärjestelmästä.

9. itselläni olisi vanha ylimääräinen mac powerpc 90 mhz, saisiko siihen asennettua os4:sen tai edes os 3:sen?

(vastatkaa siihen mihin pystytte..) ;D

 

Jani Kuituniemi
Perjantaina, 9. helmikuuta, 2007 - klo 19.30:   
1. En osaa sanoa.

2. Eipä ole, mutta voin lainata skannausta varten sinulle sellaista?

3. Siitä on se ilo, että koska se on suljettu vain prosessorille, ohjelmat toimivat nopeammin koska prosessorilla on kokoajan pääsy sinne kun taas ns. Chip-RAM muistiin prosessorilla on pääsy vain puolet ajasta koska toisen puolen kuluttaa custom-piirit. Eli nopeuttaa koneen toimintaa. Ohjelmathan ladataan sinne automaattisesti käyttöjärjestelmän toimesta. Tuo Chip-RAM juttu on sellainen, että koska se on ainoa alue muistista mihin custom-piirit pääsevät, pitää kaikki audio ja grafiikka ja muu sellainen sijaita ko. alueella.

4. Ohjelmallisesti ei onnistu kellottaminen. Vaarathan ovat samat kuin missä tahansa muussakin koneessa. Koneen oma CPU on lienee 8MHz versio, joten kyllä se jonnin verran nopeammin osaa askeltaa, mutta koska koko kone on rakennettu synkronisesti, on kaikki kellot sidoksissa toisiinsa. Mitään kelloa ei voi muuttaa ilman että se vaikuttaa kaikkialle muualle mm. TV-kuvakin sekoaa jos kellot muuttuvat koska taajuudet muuttuvat.

Jos kellottaa haluat tai muuten nopeutta lisää, niin A500:lle on olemassa monenlaisia turbo-kortteja ja yksinkertaisia hackeja :)

5. Jos sammuttamis-toimintoa ei ole niin ainoa keino melkeen on vaan sammuttaa kone.

6. Ei toimi UNIX eikä DOS komennoilla. Kaikki käyttöjärjestelmän tuntemat komennot löytyvät C: hakemistosta. Eli vaikka 'dir C:' kertoo mitä komentoja löytyy.

7. Näistä löytyy varmaan yhtä paljon mielipiteitä kuin on käyttäjiäkin :)

8. Nämä NewAge "Amigat" ovat kyllä niin sotkuinen juttu ettei siitä ota selvää kukaan :) Itse seuraan vain ns. Classic puolta joten olen väärä ihminen niistä sanomaan mitään :)

9. Ei.

 

Jani Kuituniemi
Perjantaina, 9. helmikuuta, 2007 - klo 19.48:   
Itseasiassa, tarkistin kirjahyllyn. Mulla on sekä suomen-, että englannin-kieliset versiot A500:n käyttäjän oppaasta ja BASIC-oppaasta. Voin lahjoittaa sulle nuo suomen-kieliset jos haluat? Laita vaikka emailia.

 

LarryLotter
Perjantaina, 9. helmikuuta, 2007 - klo 19.56:   
Olisin todella kiitollinen jos saisin ohjekirjan lainaan, asun pääkaupunkiseudulla, onnistuuko hakeminen vai polkeeko kusti, siis kulkeeko postissa? lähetä s-postissa vastaus, minulla ei toimi Operassa sähköpostin lähetys.


OFFtopic kysely:

uskotteko että Amiga pääsee pois pitkästä alamäestään ja uusien koneiden tuotanto alkaa ja Amiga saavuttaa takaisin vanhat asemansa? vai onko se vain amigistin päiväuni?

 

LarryLotter
Perjantaina, 9. helmikuuta, 2007 - klo 19.58:   
ai katos, olit mua nopeampi... :)
Se olisi tosi hieno juttu! basic opas mulla on, sitä en tarvitse mutta ohjekirjasta olisi hyötyä.
Koetan lähettää postia, jos nyt saan vain tämän toimimaan, en ole koskaan tajunnut mitä järkeä tässä Operan sähköposti-ohjelmassa on...
:)

 

jPV
Perjantaina, 9. helmikuuta, 2007 - klo 21.12:   
1. Joskus FFS-tiedostojärjestelmää käytettäessä kovalevy saattaa mennä non-validated tilaan, jolloin kaikki levytoiminnot hidastuvat huomattavasti, mutta ei sen kyllä väreihin yms pitäisi vaikuttaa. Kuitenkin silloin kaikki toimii niin hitaasti, että on parempi odotella levyn validoitumista, joka tapahtuu automaattisesti.

5. Kone voidaan myös resetoida ctrl-amiga-amiga näppäinyhdistelmällä :)

7. Worms, The Settlers, Pro Tennis Tour 2, Turboraketti2... ja monta muuta :) A500:lla ei tosin kaikkia pelejä saa kovalevylle.. paitsi jos on turbo, uudempi kickstart jne, jolloin WHDLoad toimii, siitä se ilo irtoaa :) Da Jormasin Major Release -demo pitää tietty olla ;)

8. OS4:stä tuli final update joulun aikoihin, mutta se toimii vain AmigaOne-tietokoneilla, joita ei tällä hetkellä saa uutena. Odottelemme tilanteen muuttumista. Toinen vastaava vaihtoehto on MorphOS, joka on OS4:ää vastaava käyttis, mutta vähän samoja ongelmia kovon kanssa silläkin tällä hetkellä.

Tervetuloa amigistien joukkoon kuitenkin ;D

 

Boogie/Gentle Eye
Perjantaina, 9. helmikuuta, 2007 - klo 23.09:   
Larry dear,
2. Meiltä löytyy A500 manuaaleja, suomenkielisinä, tai englanniksi, jopa saksaakin voi löytyä (ellen kaikkia siirtänyt rc:n puolelle). Hintaa vaikka 3e per, ja vaikka vähän arvokkaampiin tilauksiin kaupanpäällisiksi
:)
Amigaa ei kuulu, eikä tarvitse sammuttaa niinkuin winukat/linukat. Uudemmissa käyttisversioissa sama juttu, vain virta pois.
Tuo päällä olevien ohjelmien löytäminen on helppoa. Katso manuaalista normaali startup-sequence ja vertaa kiintolevyn s-hakemistosta löytyvään. Toinen scripti minkä systeemi ajaa on user-startup ja se löytyy samasta hakemistosta.
Tiedostot ovat ASC:ita, joten editointi tapahtuu tekstieditorilla (tyyliin MSDOS ja autoexec-bat). Voit poistaa epäilemiäsi (ja muutenkin testiä/poistaa turhuuksia) laittamalla rivin ensimmäiseksi merkiksi puolipisteen, jolloin se on ohitettava REM -rivi.
Amigan systeemi on suht'järkevä, hakemistot:
C=komekielikomennot
S=käynnistyscriptit (ja muita ohjelmien aloittamiseen liittyviä vjuustoja)
Libs=rutiinikirjastot (joita kaikki ohjelmat voivat käyttää)
System=systeemiohjelmat
Prefs=asetukset ja ohjelmien säätöohjelmat
Devs=laiteajurit ja ohjaukset
L=laitekäsittelijät (käytetään ohjelmista, tai kiinnitetään
Fonts=kirjasimet
Tools=työkaluohjelmat
Utilities=apuohjelmat
Storage=tänne devs-laitteet joita ei käytä joka käynnistyksessä, vaan mounttaa tai käy tuplaklikkaamassa erikseen)
Extra=systeemin erikoislaajennusten sijoituspaikka (useimmiten boottiin sidottu Hardware-handler)
1.3:sta uudemmissa, muutama uusi hakemisto tulivat käyttöön vuonna 1990, AmigaOS2.04:n myötä.
Classes, Locale (eri kielet käyttikselle ja ohjelmille).
1.3:lle löytyy erikoisen hyviä task-managereita joilla selvittää mikä ohjelma mitäkin tekee. Esimerkkinä TaskX, Tasky: http://aminet.net/package/util/moni/tasky
ExecMonitor, ja vaikka vanha kunnon SysInfo:kin näyttää päällä olevat Taskit, kaiken muun hyvän lisuksi. http://aminet.net ja internetin sisältö raikkaimmillaan.
Jehnaz, Tervetuloa joukkoon :)

 

LarryLotter
Lauantaina, 10. helmikuuta, 2007 - klo 9.30:   
Kiitos, kiitos! :)
Tiedän taas enemmän.

 

itix
Lauantaina, 10. helmikuuta, 2007 - klo 14.09:   
uskotteko että Amiga pääsee pois pitkästä alamäestään ja uusien koneiden tuotanto alkaa ja Amiga saavuttaa takaisin vanhat asemansa?

Eipä oikein. 80-luvulla tietokonekulttuuri oli vasta kehittymässä ja uusilla vimpaimilla pääsi helposti markkinoille. Nykyään markkinat on kyllästetty PC-koneilla eikä kakusta riitä enää jaettavaa.

Sen sijaan on Amigalla edelleen paikkansa harrastuksena ja eiköhän se säily jossain muodossa. On se kuitenkin edelleen nautittava harrastus :)

 

Boogie
Sunnuntaina, 11. helmikuuta, 2007 - klo 0.55:   
Usein on uusi innovaatio tullut puun takaa ja lyönyt pesäpallomailalla takaraivoon, niin että tiukempipoiset ovat kastelleet shortsinsa. b2.Tosin tämä globaalisaation aikakausi hankaloittaa sitä koska vastassa on halpamassatuontanto ja kalliit mainoskoneistot.
Sitten on aina poikkeuksena näitä pitkän linjan puurtajia, niinkuin joku Windows, joka vertautuu hyvin Suomessa joko Kekkoseen, tai Popedaan, eli jotka piinkovalla pieteetillä nostivat väkisin itsensä ykköskaartiin ja uudestaan se sama vanha piip toistuu. Noinniikuin kauniisti ilmaistuna!
Amiga tuskin uutta nousua huipulle tekee, olisi se innovaatio sieltä jo väkisinkin pulahtanut pintaan näinä menneinä vuosina, jälkeen 1995.

 

macce2
Sunnuntaina, 11. helmikuuta, 2007 - klo 1.44:   
Karua mutta totta...?!

 

Joanna
Sunnuntaina, 11. helmikuuta, 2007 - klo 3.11:   
Kun ajattelee että jostain sellaisesta hömpästä kuin YourTube-palvelusta maksettiin sen kehittäjille useampi miljardi (jos oikein muistan) niin tulee väkisinkin mieleen että ne rahaneteiset innovaatiot on jossain muualla kuin Amiga.harrastuksen elvyttämisessä.

 

LarryLotter
Sunnuntaina, 11. helmikuuta, 2007 - klo 10.49:   
Riittääkö kenelläkään uskoa sitten edes siihen että Amigan koneet saataisiin taas massatuotantoon ja niitä myytäisiin edes sen verran mitä Macceja nykyään?

 

Jani Kuituniemi
Sunnuntaina, 11. helmikuuta, 2007 - klo 11.27:   
Ei. Amiga on retro-harrastus ja tulee sellaisena pysymään. Siitä ei saa edes marginaalista valta-virta konetta vaikka päällään seisoisi ja omaisi miljardien dollareiden budjetin. Jos siitä sellaista olisi halunnut, olisi asialle pitänyt tehdä jotain jo 15 vuotta sitten.

 

jPV
Sunnuntaina, 11. helmikuuta, 2007 - klo 12.37:   
Kyllä amiga voi muutakin olla kuin retro-harrastus, mutta vielä pienempien piirien kesken :). Kuten itselläni se on edelleen käyttökone, jolla saan tehtyä niin huvi- kuin työjututkin eikä muita koneita kaipaa.

 

jes
Sunnuntaina, 11. helmikuuta, 2007 - klo 20.11:   
Kyllähän amigapuolella aina innovaatioita on ollut, mutta nämä innovaatiot ovat monesti ikäänkuin "liukuneet" yleisempiin (pc) koneympäristöihin busines-alustoiksi. Varmaan innovaatioita tulee vieläkin ja pohjahan on hyvä mistä ponnistaa..

 

LarryLotter
Sunnuntaina, 11. helmikuuta, 2007 - klo 23.26:   
Niin, sama juttu on Maceissäkin, mainitakseni vaikka USB, Firewire, graafinen käyttöliittymä, hiiri...

 

JPQ
Maanantaina, 12. helmikuuta, 2007 - klo 0.48:   
LarryLotter: ja amigasta graafinen moniajo ööh kunnon komentorivi ja mitähän vielä oli.....

 

JPQ
Maanantaina, 12. helmikuuta, 2007 - klo 0.54:   
LarryLotter: siis amiga yleisesti ainakin tuon ekan kohdan ja toisen myös...

 

JPQ
Maanantaina, 12. helmikuuta, 2007 - klo 1.03:   
Ja mulle amiga on ihan vakava työkone kuten pegasos2 + morphos koneenikin. Amiga midi sequna ehkä vielä analogisempaan videoeditointiin (en perusta digitaali editoinnista) ja pegasos2 muuhun. Siis hyötykäytössä näin pelit sitten päälle.

 

LarryLoytter
Maanantaina, 12. helmikuuta, 2007 - klo 10.10:   
Joo kyllä voisin harkita amigaakin työkoneeksi mutta eipä niitä saa mistään ostettua :(

Osaatteko muuten sanoa miksi a500:seni ei lue fat-formatoituja 720 kb pclevykkeitä, vaikka olen laittanut devs kansiion dosdrivers-kansion jossa nuo kaksi tiedostoa ovat, joiden pitäisi olla ne? Olisi kiva saada siirrettyäkin koneeseen jotain :p

 

LarryLotter
Maanantaina, 12. helmikuuta, 2007 - klo 10.27:   
Siis ne kaksi tiedostoa pitäisi olla ne AJURIT, piti kirjoittamani

 

Boogie
Maanantaina, 12. helmikuuta, 2007 - klo 12.32:   
A500:sesi on siis WB3.1 ?
Tarvitaan seuraavat:
L:CrossDOSFileSystem
Devs:mfm.device
Devs:DOSDrivers/PC0 - sisäiselle levyasemalle, tai PC1 ulkoiselle levyasemalle.
Tämä varsinainen ajuri kannattanee pitää SYS:Storages/DOSDrivers -hakemistossa ja tuplaklikata tarvittaessa, eikä käynnistää joka käynnistyksessä muistia syömään. Muistaakseni tässä kakki. <-Edit 12.32: Siis KAIKKI.

 

LarryLotter
Maanantaina, 12. helmikuuta, 2007 - klo 14.28:   
Ei, kyllä siinä vain on ihan 1.39 mutta en tiedä osaanko sitä saada kuitenkaan toimivaan, vaikka ne olisikin ihan oikeat ajurit, mitkä siellä nyt on...

Onko joku muuten korjannut ikinä 500:n hiirtä, omassani oikea korva on melkein sökö, saa hakata hurjasti että jotain tapahtuu, että onko tietoa pystyykö em. vian korjaamaan?

 

R2D2
Maanantaina, 12. helmikuuta, 2007 - klo 14.34:   
Kannattaa hommata Wizardin 3-nappinen hiiri sen orkkishiiren tilalle, on omien kokemusten perusteella todella laadukas ja kestävä. Ainakin joskus Gentle Eyella oli sitä uutenakin myynnissä, en tiedä onko enää. Huutonetissä noita ainakin välillä on myynnissä. :)

 

Jani Kuituniemi
Maanantaina, 12. helmikuuta, 2007 - klo 14.44:   
Muistelen, että KS/WB 1.3.x:ssä ei tule mukana CrossDOS:ia. Aminetista saa myös MessyDOS nimisen ajuripaketin tuohon tarkoitukseen. Noiden Boogien mainitsemien lisäksi tarvitsee muistaakseni Mountlistin olikohanse L: hakemistoon, jossa on 720kB korpun geometria-tiedot.

 

LarryLotter
Maanantaina, 12. helmikuuta, 2007 - klo 14.56:   
Alkaa mennä aika monimutkaiseksi, saapa nähä onnistuuko... Mutta miten ne saa edes muuten siirrettyä koneeseen jos se ei tajua pc-korppuja? eipä satu olemaa toista amigaa verkkoyhteydellä... Ellei niitä löydy sakun levyiltä? Minulla on numr.1-12.

 

Jarmo Piippo
Maanantaina, 12. helmikuuta, 2007 - klo 17.17:   
LarryLotter: Ne WB 1.3:n mukana tulevat PC-levykeajurit on muistaakseni tarkoitettu A2000-koneen lisävarusteena myytävän PC-emulaattorikortin lerppuaseman kanssa käytettäväksi, muuhun käyttöön niistä ei ole.

Janin yllä mainitsemalla softalla homman pitäisi onnistua, tosin Saku-lehtien mukana sellaista ei kyllä ole tullut. :)

Alunperin kysymääsi WB:n päivitykseen uudemmaksi muistutan varalta, että vanhat, korpulta käynnistyvät pelit ja demot saattavat (ainakin osa) lakata toimimasta uudemmassa käyttiksessä. Hyötyohjelmien käyttöön sen sijaan päivitys on lähestulkoon välttämätön. Valitse siitä. :-)

 

LarryLotter
Maanantaina, 12. helmikuuta, 2007 - klo 19.29:   
Hyvä tietää, tiedä sitten päivitänkö Wb:n vai ei.

 

Jupp3
Tiistaina, 13. helmikuuta, 2007 - klo 15.36:   
>Hyvä tietää, tiedä sitten päivitänkö Wb:n vai ei.

WB on siis "se disketiltä ladattava juttu", nyt oli kyse lähinnä ROM-piirien päivittämisestä. Uudempi WB vaatii toki myös uudemman ROMin

Lisähardiksella koneeseen saa kaksi (tai useampia) kickstart-rom-piiriä, ja käytettävän version voi ennen käynnistystä valita kytkimellä.

Tiedä sitten saako noita enää kuinka helposti, tai voiko valmistaa itse.

Hiiri saattaa (tai sitten ei) olla helppo korjata riippuen vian tyypistä. Käytettynä noita on pyörinyt tämän foorumin myyntiosastolla, ja jonkin aikaa sitten joku myi myös adaptoreita, jolla koneeseen saa PS2-hiiren.

 

Jani Kuituniemi
Tiistaina, 13. helmikuuta, 2007 - klo 15.43:   
Tuollaisen ROM-vaihtajan tekee itsekin helposti. Juottaa vaan piirit yhteen jalka-jalasta ja laittaa kytkimen vaikka /OE signaaliin. Mulla on muuten myös A500:ssa sekä 1.3 että 2.04 ROM piirit. Aika usein tuli tarve pelien vuoksi vaihtaa tuo 1.3 ROM sinne, joten jos pääasiallisena tarkoituksena on pelata niin mielestäni ROM:n päivittäminen uudempaan ei kannata.

 

Jarmo Piippo
Keskiviikkona, 14. helmikuuta, 2007 - klo 9.36:   
ROM-vaihtajan kanssa pitää vain muistaa, ettei uudemmalla käyttisversiolla formatoitu kovalevy toimi vanhemman ROMin ollessa valittuna.

 

Jope
Keskiviikkona, 14. helmikuuta, 2007 - klo 15.19:   
Äkkiäkös sitä näprää semmoisen startup-sequencen, joka valitsee sopivan wb-partition tai wb-hakemiston kickstartin perusteella.

 

Jarmo Piippo
Keskiviikkona, 14. helmikuuta, 2007 - klo 16.20:   
Jope: Jos levy on osioitu ja formatoitu uudemman Kickin alla, se ei mountaudu ollenkaan vanhemmalla kickillä. Siinä ei skriptit auta, kun koko levyä ei koneen mielestä ole edes olemassakaan. :) Muistaakseni itselläni kokeillessa kone ei edes lähtenyt käyntiin tuossa tilanteessa (jäi ruutu mustaksi eikä lukenut edes korppua).

(Ja sitten jos osioi sen käyttöön vanhemmalla kickillä, ei pysty hyödyntämään uudemman filesysteemin ominaisuuksia. Ja kaikki levynhoito-operaatiot on huikean tärkeä muistaa tehdä sitten vanhalta kickiltä bootattuna, tai menettää kaiken.) Tuon takia tässä varoittelen ja muistuttelen, mitä pitää ottaa huomioon jos moiseen ryhtyy.

 

LarryLotter
Keskiviikkona, 14. helmikuuta, 2007 - klo 18.35:   
JOo kaiken tuon kertomanne perusteella voin sanoa että itse en uskalla ryhtyä mihinkään etten ryssi mitään, tuo kuulostaa sen verran vaikealta, että tälläinen nyyppä ei osaa ;P

 

Jani Kuituniemi
Keskiviikkona, 14. helmikuuta, 2007 - klo 20.35:   
Vaikeaa.. ei, mutta säätämistä vaativaa, kyllä. Yksi AmigaOS:n hienoimpia ominaisuuksia on sen mahdollistama kaiken säätäminen mieleiseksi ja ainakin minulle se on yksi vahva syy miksi pidän siitä käyttöjärjestelmänä vaikka se noin muuten onkin ominaisuuksiltaan luokiteltavissa jotain antiikin ja muinaisen fossiilin väliltä.

 

Jope
Maanantaina, 19. helmikuuta, 2007 - klo 11.03:   
Jarmo, aika mielenkiintoisesti selitetty. Olen eri mieltä, joten voitko selventää hieman tuota osioiden tekemistä eri kickstartien alla?

RDB on RDB ja se ei siitä muutu, oli koneessa sitten kickstart 1.3 tai 3.1.

Kovalevyohjaimen ajuri (scsi.device tai sen vastine) tulkitsee RDB:n ja lykkii sitten devicet ja filesysteemit käyttiksen taulukoihin.

Jos sinulla on RDB:hen asennettu joku 1.3-epäyhteensopiva filesysteemi, saat mustan ruudun.

Toinen vaihtoehto on, että ohjaimesi ajuri ei ole 1.3-yhteensopiva.

Ajuri ei kuitenkaan muutu, vaikka kone käynnistyisi millä tahansa kickstartilla, joten en voi ihan purematta niellä tuota väitettä, että eri kickstartin alla partitioidessa tulee eri tulokset.

Jos käytät samaa softaa molempien kickstartien alaisuudesta, pitäisi RDB:lle kirjoittua aivan täsmälleen samat asiat.

Eli kerro vähän lisää, niin minäkin tajuan.

 

itix
Maanantaina, 19. helmikuuta, 2007 - klo 14.58:   
"Ja sitten jos osioi sen käyttöön vanhemmalla kickillä, ei pysty hyödyntämään uudemman filesysteemin ominaisuuksia."

Onhan vanhallakin Kickstartilla FFS vaikkakaan ei tosin ROM:lla. Eli FFS-partitio täytyy joko mountata tai laittaa FFS RDB:lle. Muutoin FFS:n pitäisi olla aika yhteensopiva eri käyttisversioiden välillä...

 

mkl
Maanantaina, 19. helmikuuta, 2007 - klo 15.09:   
Emulaattorilla havaittu, että uudemmalla OS:silla formatoitu image-file ei oikein tunnistu OS1.3:lla yritettäessä, kun kyseessä siis oli FFS. Vaikutti siltä, että uudemmassa OS:sissa formatointi vakiokäskyllä "format drive xy0: name boofar ffs" tuotti sellaisen muotoisen ffs-partition, joka ei pelannut, kun yritti lukea OS1.3:sen FFS:llä. Ehkä optioita lisäämällä partition saa formatoitumaan taaksepäin yhteensopivaksi.

 

Jarmo Piippo
Maanantaina, 19. helmikuuta, 2007 - klo 20.39:   
Jope: Jos KS/WB3.1:n mukana tuleva FFS on asennettuna osioinnin yhteydessä RDB:lle, ja levy on formatoitu sillä, ei kone käynnisty ollenkaan KS1.3:n kanssa, kyseisen levyn ollessa kiinni.

 

Jope
Maanantaina, 19. helmikuuta, 2007 - klo 22.50:   
Jarmo ok, eli kyseessä oli juurikin tuo liian tuoreen FFS:n 1.3-yhteensopimattomuus.

Tämänhän voi korjata käyttämällä vanhaa FFS:ää partitiossa, jonka tarvii näkyä molemmille käyttiksille.

Vaihtaa siihen vaan jonkun itsekeksimänsä dostypen, niin ihan hyvin voi elää kaksikin FFS:ää yhtäaikaa samalla RDB:llä. :-)

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: