Amiga os 3.1 -> 3.9 kertausta kovalev...

Saku-foorumi » Classic Amiga » Yleinen keskustelu » Viestit 2005 » Viestit 09/2005 » Amiga os 3.1 -> 3.9 kertausta kovalevyjen koosta « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

b0lt
Torstaina, 25. elokuuta, 2005 - klo 8.53:   
:) auttakee miestä mäesä. Olen tässä nyt pähkäillyt levyjeni kanssa. Alle 4GB aika selkeetä, mutta mitkä olikaan 3.5:ssa ja 3.9:ssä maksimit partition koot ja levyn maksimi?. Formatoin reteesti 80GB samsunggin yheksi 80GB partitioksi ja persiilleen meni :).

Entä minkähän takia amiga narttuilee bädblockeista niin usein , kun sama levy pc:ssä ei herättele chkdsk:ssa mitään elämää :).

 

Jani Kuituniemi
Torstaina, 25. elokuuta, 2005 - klo 13.21:   
Kertauksen vuoksi encore näistä asioista :

Ammoin oli käytössä OFS (Orginal Filing System) kun Kickstart oli versiota 1.0 -> 1.3 Tuolloin kiintolevyt olivat niin perin harvinaisia ja kalliita vekottimia, joten rajoja ei hennottu kovin suuriksi laittaa kun ei kenelläkään moisiin isoihin levyihin ollut varaa. Rajat olivat tuolloin 2GB maksimi koko partitiolle, 2GB maksimi koko tiedostolle ja 4GB maksimi koko koko kiintolevylle. OFS teki tehtävänsä, mutta oli vähän hidas ja hukkasi kohtuullisesti tilaa omiin kirjanpitoihinsa mutta kun paremmasta ei ollut tietoa niin sehän oli ihan jees. Noihin aikoihin kiintolevyltä ei edes pystynyt suoraan käynnistämään vaan koneelle piti tarjota ensin käynnistys-levykettä ja sitten vasta pystyi ottamaan kiintolevyn käyttöön tai vaihtoehtoisesti uudelleen käynnistää kone kiintolevyltä. Voi aikoja ja tapoja. Onneksi tuo Kickstart 1.3 toi vihdoin tuon automaagisen kiintolevyltä käynnistämisen. Tai oikeammin, se oli siinä korjattu. Aiemmissakin se ominaisuus oli, mutta se oli rikki niin pahasti ettei toiminut.

Noh, uuden ja uljaan 2.0 Kickstartin (2.0->2.1) tullessa vanha sotaratsu nimeltä OFS päästettiin lepäämään ja tilalle tuli uudempi ja nopeampi sekä vähemmän vika-herkkä FFS (Fast Filing System). Kaiken muun hyvän lisäksi se vieläpä kulutti vähemmän kiintolevyn tilasta omiin tarpeisiinsa joten meille loppukäyttäjille jäi enemmän tilaa saman kokoisesta kiintolevystä Jei! Mutta edelleen kiintolevyt olivat kalliita kapistuksia joten vanhat rajat partitioille, tiedostoille ja kiintolevyn koolle pidettiin voimassa.


Noh, jossain vaiheessa kävi niin, että kiintolevyistä tuli kohtuu hintaisia ja niiden kootkin alkoivat kasvaa. Enään ei ollut 40 megatavuinen levy julmetun iso :) Noihin aikoihin tullut Kickstart 3.0 ei kuitenkaan huomioinut tätä trendiä vaan jatkoi vanhalla 2.0:n viitoittamalla hyväksi katsotulla tiellä.

Noh, onneksi meillä Amiga-yhteisössä on ahkeria ja osaavia kavereita ja pian meillä olikin vaihtoehtoisia tiedostojärjestelmiä (esim. PFS, SFS yms), jotka paitsi osasivat käyttää suurempia kiintolevyjä, olivat myös rutkasti nopeampia käyttää. Tämä olikin pitkään ainoa tie suurempia kiintolevyjä halajaville. En ole näihin tutustunut kovin paljoa, joten en osaa sanoa niiden rajoista.

Odottelun jälkeen FFS:kin sai kuitenkin lopuksi päivityksen (FFS TD-64), jolla kiintolevyjen koko rajoitukset siirrettiin historiaan. Tämän päivityksen avulla kiintolevyn uudeksi maksimi kooksi kirjattiin hulppeat 4TB ilman partitio-rajoituksia koon suhteen. Tiedoston maksimi koko on kuitenkin edelleen se 2GB. Lisäksi kiintolevyn ensimmäisen partition, sen josta kone käynnistää itsensä, on sijaittava ensimmäisen 4GB:n alueella ja oltava maksimissaan sen 2GB kokoinen, sillä kun kone käynnistyy, ei sillä ole vielä tätä päivitystä muistissaan ja siten vanhat Kickstart piirin asettamat rajat ovat voimassa vielä siinä vaiheessa.

Uudet Kickstartit (3.1->"3.5") eivät ole tuoneet tätä uutta päivitettyä FFS:ää vielä vakioksi, joten tämän rajoituksen kanssa on elettävä ilman lähi tulevaisuudessa näkyvää ratkaisua. Vanhemmilla Kickstart/AmigaOS (2.0->3.1) yhdistelmillä varustetuille koneille, tuo FFS-päivitys pitää hakea erikseen Internetistä. Se on saatavana vapaasti. Uudemmilla (3.5 & 3.9) se päivitys on jo valmiiksi käyttöjärjestelmän asennus CD:llä josta se automaagisesti asennetaan käyttöjärjestelmän asennuksen yhdeydessä.

Niin.. badblockeista. Tuo on tuttu ilmiö myös toisinpäin. Olen saanut jopa muutamalta PC-mieheltä kiintolevyjä ilmaiseksi kun ne ovat olleet "rikki". Ovat kuitenkin toimineet Amigassa ongelmitta. En usko Amigan tiedostojärjestelmän olevan sen herkkänahkaisempi kuin PC:nkään. Se mikä tuohon voisi vaikuttaa on MaxTransfer-arvo, eli se, kuinka suuria paloja kerrallaan Amiga siirtää muistin ja kiintolevyn välillä. Joissakin kokoonpanoissa tuo arvo on defaulttina liian suuri ja se aiheuttaa melkoisesti CRC-virheitä ja korruptoituneita tiedostoja ja muuta jännää. Paha kun en tähän hätään muista mikä oli hyvä arvo sille jolla ainakin pitäisi toimia.

 

zipper
Torstaina, 25. elokuuta, 2005 - klo 13.40:   
0xFE00 ?

 

JJ
Lauantaina, 10. syyskuuta, 2005 - klo 12.41:   
PC puolella vaikuttaa levyn "rikkinäisyyteen" myös se että se tallettaa koko ajan fyysisesti samaan kohtaan levyllä levyn tiedot JA omia tietojaan.
Niitä päivitellään sitten vähän väliä. Ja sen tietää miten käy kun samaa kohtaa tahkotaan muutama vuosi...

 

Amiga4ever
Maanantaina, 12. syyskuuta, 2005 - klo 22.22:   
Tuota.. lainaten vähän tätä topikkia: elikkäs kun , olen väsäämässä kovo-ohjainta A500:seen niin, siinä ois partitio maximissaan sen 2G? niin 1G kovoo ei sit tarvii välttämättä partitioida edes? vai ymmärsinkö ihan väärin..

 

Jani Kuituniemi
Maanantaina, 12. syyskuuta, 2005 - klo 22.29:   
Ymmärsit aivan oikein.

 

Amiga4ever
Maanantaina, 12. syyskuuta, 2005 - klo 22.40:   
Ok.. kiitokset =)

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: