Amigan kello

Saku-foorumi » Classic Amiga » Yleinen keskustelu » Viestit 2005 » Viestit 09/2005 asti » Amigan kello « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Eero
Torstaina, 18. elokuuta, 2005 - klo 3.50:   
Vaikuttaa siltä, että A4000-koneeni menettää kellostaan 2-5s vuorokaudessa (verokkina YLEn tekstitv).

Patterin emolta olen vaihtanut pari vuotta sitten. Ihmettelin kyllä myös, kun otin koneeni lähes vuoden käyttämättömyyden jälkeen uudestaan esiin alkukesästä, oli aika mennyt totaalisen häränpyllyä.

Mikä voisi olla syynä? Olen kyllä ahkerasti testaillut viimeaikoina konetta, ja totaalisilta lukkiutumisilta ei aina ole voinut välttyä, voivatko ne sotkea?

 

Matti Kuuva
Torstaina, 18. elokuuta, 2005 - klo 9.40:   
Tee YLE:lle vikailmoitus! :)

 

Jani Kuituniemi
Torstaina, 18. elokuuta, 2005 - klo 14.22:   
No ensinnä.. tietokoneiden kellopiirien tarkkuus ei ole mitenkään kovin huimaava joten parin sekunnin heitto päivässä voi olla hyvinkin normaalia. Toiseksi, ei se patteri kestä vuotta, joten melko varmasti kello aloittaa alusta 01.01.1978 sen jälkeen. Ja lopuksi, koska Amigassa on erillinen kellopiiri joka laskee pulssinsa verkkovirrasta, ei itse koneen toiminta vaikuta siihen millään tavalla. Tietysti jos haluaa, että kello pysyy ajassa niin voi käyttää kellon synkronisoijaa. Itselläni on käytössä FACTS, joka on ilmainen Aminetista löytyvä ohjelma. Se käy aina x-hetken välein tarkistamassa kellon joltain atomikellolta ja asettaa koneen kellon sen mukaisesti aikaan.

 

Eero
Torstaina, 18. elokuuta, 2005 - klo 15.00:   
Kyllähän Amigani atomikellon tarkkuudella pitäisi toimia! :-)

Pistetään korvan taakse tuo FACTS.

 

Inf
Torstaina, 18. elokuuta, 2005 - klo 15.35:   
Minulla oli täysin sama ongelma A3000:n kanssa. Vika on ilmeisesti virtalähteessä. Amiga ottaa RTC kellon synkan normaalisti verkkovirran 50Hz:stä ja jos tuo 50Hz ei tule oikein, niin kello käy väärin. Ainakin A3000:n emolla on jumpperi, jolla tuon voi vaihtaa. Jumpperin nimi oli muistaakseni TICS tms. Sen kääntäminen auttoi itselläni.

 

Matti Kuuva
Perjantaina, 19. elokuuta, 2005 - klo 9.42:   
Onko muka totta, että kellon taajuus otetaan verkkovirrasta? Pikkuisen epäilyttää...

 

Inf
Perjantaina, 19. elokuuta, 2005 - klo 10.42:   
Joo, kyllä näin on. Tässä linkki Amigoiden power-liittimen pinnikarttoihin, kaikista sisäisistä powereista löytyy tuo TICS.
http://www.amigau.com/natamiga/psupinouts.htm

 

Inf
Perjantaina, 19. elokuuta, 2005 - klo 10.45:   
Vielä lisätarkennuksena, että kyse on siis realiaika kellosta. (ei prosessori tms. kellosta) :)

 

Matti Kuuva
Perjantaina, 19. elokuuta, 2005 - klo 11.59:   
Niin niin RTC, mutta ihmetyttää, mikä on saanut tällä tavalla välähtämään jollakulla?

Kun tietää jotain Venäjän sähköverkon laadusta, luulisi että siellä tulee pari viikkoa heittoa, jos kone on tunnin päällä.

 

Inf
Perjantaina, 19. elokuuta, 2005 - klo 12.53:   
Tuo menetelmä on ihan yleisesti käytössä, niin tietokoneissa, kuin kodinkoneissakin. Esim Commodore 64 käyttää samaa menetelmää (virtalähteestä tulee 9V AC CIA piireille sopivan mokkulan kautta). Suomessa 50Hz tarkkuus on varsin hyvä. Kuten myös muualla maailmassa, yleensä...

 

Eero
Perjantaina, 19. elokuuta, 2005 - klo 13.49:   
Hmm.. tuollaista tick-jumpperia ei vaikuta ainakaan A4000D:n emolevyltä löytyvän. Jos tuo kerran verkkovirrasta sen ottaa, niin kuinka se kello lyö oikeaa tahtia, kun virtapiuha on irti? Ja minkä tahtiin silloin? ;-)

Onkohan tuohon sitten syynä tuo ylijännitesuodatin. Virtalähteenä minulla on Fortronin hiljainen ATX-virtalähde, kytkettynä Elbox Mirage 4000 Pro -torniin ja siellä olevaan atx-liittimeen.

 

Eero
Perjantaina, 19. elokuuta, 2005 - klo 14.49:   
Sanokaahan vielä, onko tuo 2-5 sekunnin jätättäminen vuorokauden aikana kellossa normaalia A4000:n tapauksessa? Sitä en ole kokeillut, tapahtuuko tuo jatkuvasti, vai yön aikana koneen ollessa sammutettuna.

 

Jani Kuituniemi
Perjantaina, 19. elokuuta, 2005 - klo 17.45:   
Monessa RTC:ssä on sisäinen ~32kHz kide jonka tahtiin se käy silloin kuin verkkovirtaa ei ole saatavilla tai se niin asetetaan. En osaa sanoa tuosta jätättämisen normaaliudesta kun on ollut pitkään tuo synkronisoija käytössä..

 

Eero
Perjantaina, 19. elokuuta, 2005 - klo 21.50:   
Hmm.. otin tuon suosittelemasi FACTSin käyttöön, mutta pitää vielä selvittää millä säädöllä parhaiten vältän nuo #80000004-errorit. Vaikuttaa siltä, että ne on seurausta siitä, ettei tcp/ip-pino ole päällä ennen Factsin käynnistymistä, joka minulla on WBStartissa. Ikävä ominaisuus, jos ei aina ole verkko päällä.

 

Jani Kuituniemi
Perjantaina, 19. elokuuta, 2005 - klo 22.59:   
Ei kai se siitä noin pahasti hernettä ota? Tai jos ottaa niin on kyllä luvattoman huonosti koodattu. Minulla käynnistyy MiamiDx WBStartUp:ssa joten se on aina päällä niin en ole moista huomannut. Noh, jos et saa sitä toimimaan järkevästi niin onhan noita muitakin samaa asiaa tekeviä ilmaisia ohjelmia Aminet pullollaan.. se tässä Amiga maailmassa on yksi parhaita asioita :)

 

Eero
Lauantaina, 20. elokuuta, 2005 - klo 1.18:   
Jep! Maukkaita ohjelmia on aminet pulloillaan, ja itse asiassa kiitos kuuluu sinulle, että aloin sitä kunnolla sivupoluillekin harhautuen nuuskimaan.. :-)

Ajattelin kokeilla myös arexx-skriptiä nimeltä TimeSaver. Tämähän voi toimia myös, kunhan otan tarkkaan selville sen, kuinka paljon vurokaudessa tuo kello tarkkaan ottaen heittää. TimeSaver ottaa parametrinä tuon vuorokaudessa tapahtuvan heiton, ja korjaa sen mukaan kelloa. Tämä olisi ihan hyvä ratkaisu, jos ei aina verkossa ole kone.

 

Sami Ylönen
Sunnuntaina, 21. elokuuta, 2005 - klo 14.40:   
Sikäli kun wanhan muisti palvelee oikein, WBStartUpissa oli myös
ominaisuus jolla pystyy määrittelemään missä järjestyksessä ne
ohjelmat käynnistetään.

Muistelen tämän tapahtuvan jollain tooltypellä, mutta en voi
asiaa tarkistaa kun rakkahat tyttöystäväni asuvat vajaan 3000km
päässä.

Ehkä joku muu muistaa? Tai sitten katsoo jonkin Commodityn
tooltypeistä sen nimen.

 

KimmoK
Sunnuntaina, 21. elokuuta, 2005 - klo 15.28:   
Juu, on siellä se starttiprioriteetti, mutten miekään muista miten se oli nimetty. (eikä oo Amy nyt tossa vieressä)

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: