A4000 muisti kysymyksiä.

Saku-foorumi » Classic Amiga » Yleinen keskustelu » Viestit 2005 » Viestit 09/2005 » A4000 muisti kysymyksiä. « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Morpheus
Torstaina, 11. elokuuta, 2005 - klo 8.50:   
Mitä SIMM muisteja kone nielee, eli onko jotain rajoituksia? Chip muistiahan ei saa 2 Megaa enempää, mutta voi ilmeisesti käyttää isompaa muistia, josta ei oteta "käyttöön" kuin se 2 megaa?

Entäs edo kammat, toimivatko normaaliin tapaan. Pitääkö kampojen olla parillinen määrä, ilmeisesti ei kun toimii yhdellä hyvin, tosin 040/25 (A3640 prossukortti) ei toimi kuin murto-osa nopeudella.

Hoksaako kone yli 4 megan simmejä, vai tuoko eteen ongelmia -> epäluotettavuutta?

Itse olen nyt joutunut hieman tappelemaan muistien kanssa A4000:ssa ja vinkit olisi pikkuhiljaa paikallaan. Kone toimii tämän hetkisten muistien kanssa niin ja näin, eli kaatuilee satunnaisesti, esim WB ei näytä välistä muistia olevan ollenkaan ja välistä näyttää oikein.

Kaikenlaiset vinkit ovat tervetulleita, kiitos.

Tulipas "muutama" kysymys, sorry.

 

Jani Kuituniemi
Torstaina, 11. elokuuta, 2005 - klo 12.38:   
Vanhemmissa A4000:ssa on 5 SIMM kantaa joista 4 Fast-RAM:lle ja 1 Chip-RAM:lle. Se SIMM, joka on Chip-RAM kannassa (lähin riser-korttia) on 2MB SIMM ja se kannattaa pitää. Enemmästä määrästä muistia kone ei tajua mitään riippumatta siitä free beer (8MB Chip) jumpperista :) Jos vaihdat siihen erilaisen SIMM:n, riippuu toteutunut Chip-RAM määrä SIMM-kamman loogisesta rakenteesta. Uudemmissa A4000-emolevyissä (A4000CR) tuo Chip-RAM on suoraan juotettu emolevylle ja SIMM-kantoja on vain 4.

Mielestäni EDO-tyyppiset muistit pitäisi toimia ihan ok. A4000:n muistikontrolleri ei osaa niitä hyödyntää, samoin kuin ECC-kampojakaan, mutta toimia niiden pitäisi kyllä. Kampoja voi lisätä ihan yksittäin, sillä Fast-RAM väylä on 32bit leveä ja 72-pin SIMM:t ovat 32bit (tai 36bit, jos on ECC) leveitä.

Kone ei hoksaa yli 4MB SIMM:jä. Muistaakseni vaihtoehdot ovat käyttää joko 4kpl 4MB SIMM:jä tai 2kpl 8MB SIMM:jä (ensimmäisissä kahdessa SIMM-kannassa riser-kortista lukien). Sitä suuremmissa tai pienemmissä kammoissa toteutunut muisti-määrä riippuu jälleen kamman loogisesta rakenteesta.

Se, että kone välillä näyttää muistin oikein ja välillä ei voi johtua myös kosketus-häiriöistä. Nuo A4000:n SIMM-kannat kun ovat muovia, kiinnitysklipsit mukaan lukien, ja ovat varsinkin vanhemmiten jo niin väsyneitä, etteivät pidä SIMM-kampoja kunnolla paikoillaan. Minulla on kaikista A4000:sta vaihdettu aikoinaan ne kannat sellaisiin, joissa on metalliset kiinnitysklipsit (kiitos Seppo!). Voi olla myös, että käyttämissäsi kammoissa on vikaa. Kannattaa testata niitä mahdollisuuksien mukaan jossain muussa koneessa.

 

Morpheus
Torstaina, 11. elokuuta, 2005 - klo 18.31:   
Itselläni on jonkin verran noita simmejä mitä testailla, mutta harmikseni ainoastaan yksi kipale niistä on "yksipuoleisia" (muistipiirit vain toisella puolella) kampoja, joten ensimmäiseen fast-muistipaikkaan ei saa kiinni kuin sen yhden ja ainoan kamman. Koska siis muut ottavat ja kanittavat toisiinsa kiinni mikäli niitä yrittäisi laittaa. Eli vika voisi myös olla siinä yhdessä muisti kammassa. Selitinköhän tämän vähän hassusti...


Muistipaikat itsessään ovat kunnossa (kaiketi) eli muistit kyllä pysyvät napakasti kiinni. Vieläkö Sepolla(?) pysyy kolvi kädessä, niin juottelisit uudet muistipaikat tuohon?

 

Jani Kuituniemi
Torstaina, 11. elokuuta, 2005 - klo 20.31:   
Juu, se siinä tosiaan on, että 2-puoleiset SIMM-kammat eivät mahdu siihen vaan niiden on oltava 1-puoleisia.

Seppo ei enään ole Amiga-bisneksissä mukana tiettävästi. Uusien SIMM-kantojen juotto ei ole mitenkään vaikea operaatio, mutta tarkkana saa olla. Tilaa ei ole paljoa ja kun se emolevy on monikerros-levy niin varovasti pitää juotella jottei polta sisäisiä kerroksia rikki.

 

Morpheus
Perjantaina, 12. elokuuta, 2005 - klo 14.07:   
Millaiset muistikammat A4000:ssa on alkuperäisenä, eli onko toinen "kaksipuoleinen" ja toinen ohut? 2Mt ja 4 Mt kummiskin.

 

Jani Kuituniemi
Perjantaina, 12. elokuuta, 2005 - klo 15.30:   
En valitettavasti tiedä muuta kuin että ainakin se 2MB Chip-RAM kampa on ollut minulla kaikissa koneissa 2-puoleinen.

 

Morpheus
Sunnuntaina, 14. elokuuta, 2005 - klo 19.02:   
Onko 4000 saatavana turboa missä olisi itsessään chip ja fast muistipaikat? Eli sellaista ettei muistia käytetä ollenkaan 4000 emolta, vaan prossukortilta.

Jos muistia käytetään emolta (esim a3640), niin sehän on hitaampaa kuin joissain turboissa, missä muistia saa suoraan kortille, mutta miten on chip-muistin laita? Eli onko turboa, missä chip muistikin on kortilla, vai onko niin, että aina käytetään emolla olevaa chip muistia?

Olen nyt testaillut useita (toimivia) muisteja, mutta satunnainen kaatuilu jatkuu, eli ilmeisesti kosketuksesta johtuvaa häiriötä on. Alkaa koettelemaan kärsivällisyyttä.

 

JPQ
Sunnuntaina, 14. elokuuta, 2005 - klo 20.22:   
Morpheus: varmasti koittelee ja en ainakaan minä tunne tuollaista
turboa onko edes mahdollinen kun muistiin pitäis apupiirienkin päästä.

 

Jani Kuituniemi
Sunnuntaina, 14. elokuuta, 2005 - klo 20.47:   
On olemassa turboja, joissa on Fast-muistia itse turbokortilla. Itseasiassa valta-osa turboista on sellaisia. Chip-RAM muisti on aina emolevyllä, eikä sitä sieltä voi minnekään siirtääkään Amigan muistikartan takia ja siksi, että ko. prosessori-slotin muisti on aina mapattu Zorro3-aluelle max. 128MB kokoisena könttänä.

Yleisesti ottaen, tuo Chip-muistin hitaus ei ole niin vakavaa heti kun koneessa on vähänkin Fast-muistia ja näytönohjain. Tällöin Chip-muistia ei käytetä muuta kuin dataan, joka pitää olla custom-piirien saatavilla ja ne data-määrät ovat yleisesti ottaen siinä vaiheessa jo melkoisen pieniä.

Muistiongelmiin .. oletko kokeillut ajaa konetta pelkällä Chip-RAM SIMM:llä? Kaatuileeko tällöin?

 

Morpheus
Sunnuntaina, 14. elokuuta, 2005 - klo 20.58:   
Pelkällä Chip-ramilla kone toimii huomattavasti luotettavammin, mutta kaatumisia on senkin kanssa, mutta harvemmin. Tosin käyttö on aivan uskomattoman hidasta (ja turhaa kun mikään ei softa ei käytännössä toimi).

Voisi vielä kokeilla putsata muistipaikkoja, eli jos olisi hapettumaa, mutta voi tietenkin olla että ovat ajan myötä paikat väsyneet jolloin ei saa kunnon kontaktia.

Vieläkin mietityttää muistien yhteen sopivuus, voiko niissä olla asian kanssa tekemistä?

Voisiko vikaa vielä etsiä muualta? Tosin vahvasti näyttää ongelmana olevan nuo muistipaikat? Tai onko jollakin muulla ollut vastaavia ongelmia?

 

Morpheus
Sunnuntaina, 14. elokuuta, 2005 - klo 21.03:   
Eihän Zorro3-väyläkortin puuttuminen vaikuta käyttäytymiseen? En ole laittanut sitä muistien kanssa tappelemisen yhteydessä nimittäin kiinni, koska muistit ovat sen alla? Senhän pitäisi toimia normaalisti ilman sitä vai olenko väärässä?

 

Jani Kuituniemi
Sunnuntaina, 14. elokuuta, 2005 - klo 23.58:   
Yksi asia tuli mieleen näin äkkisältään. Onhan sulla LIBS: hakemistossa oikeat 68040.library tiedostot olemassa? Niiden puute voisi aiheuttaa kaatumista.

Juu, ei ole merkitystä sillä, onko se Zorro-riser kortti paikoillaan vai ei.

 

Morpheus
Maanantaina, 15. elokuuta, 2005 - klo 0.16:   
040 libsit lisäsin LIBS: hakemistoon, mutta oikeasta versiosta ei ole tietoa, mikä on oikea versio? Prossakortti on Commodoren A3640.

 

Morpheus
Maanantaina, 15. elokuuta, 2005 - klo 17.54:   
040 libsit on lisätty aikaa sitten siis. Tosin eihän libsien puute esimerkiksi vaikuta, jos kone bootattaessa "kaatuu". Eli ongelma ei voi olla 040 libraryssä. Onko tosiaan ainut mahdollinen ongelma tuo muistipaikka, ideoita?

 

Boogie
Maanantaina, 15. elokuuta, 2005 - klo 19.11:   
Anna kuvaus 680xx-kirjastoista, niiden muistikoot riittävät. Versionumerot saat Shell:stä näin.
8.RAM:> Libs:
8.Wb_Illumia:Libs> version 68040.library
68040.library 46.5
etc..
Epäilisin ongelmiin ensisijaisesti kirjastoja, toisena asetuksia ja kolmantena muisteja (toki kannattaa huomioida että ovat osapuilleen samantyyppisiä ja nopeuksisia). Muistit voit testata helposti: MemTest.

 

Morpheus
Maanantaina, 15. elokuuta, 2005 - klo 19.53:   
Versionumero on 68040.libraryssä 37.10

Eli onkos tuo joitain ensimmäisiä 040 libraryitä, ja uusin tuo 46.5?

 

Morpheus
Maanantaina, 15. elokuuta, 2005 - klo 20.52:   
Nyt testattu 37.30 libraryillä ja kaatuilu jatkuu. Onko linkkiä uusiin 040 libraryihin kun aminetista ei sattunut silmään.

 

Morpheus
Maanantaina, 15. elokuuta, 2005 - klo 22.22:   
46.5 versio ei tuottanut tulosta, nopeus ainoastaan kärsi, cback meni offille.

Wb:n yläreunassahan muisti näytetään normaalisti (chip ja fast), niin välistä ne näkyvät, välistä näkyy sian saksaa ja välistä ei mitään.

Ja tuo memtest ohjelma kaatuu ennen kuin tapahtuu mitään (tosin ohjelman ikkuna avautuu, mutta siihenpä se jääkin).

 

jPV
Tiistaina, 16. elokuuta, 2005 - klo 13.21:   
Toimiikos se kone, jos buuttaa ilman startup-sequencea... ihan vaikka antaa olla tekemättä mitään tai siitä käynnistelee sitten yks kerrallaan jotain.

 

Morpheus
Tiistaina, 16. elokuuta, 2005 - klo 14.48:   
Ilman startup sequencea näyttää muistit oikein WB:ssä, ja pysyy päällä kaatumatta. Softat toimii luotettavammin.

 

Morpheus
Tiistaina, 16. elokuuta, 2005 - klo 19.37:   
Otin kovon pois, ja se ei sulje pois ongelmia. Välistä ei tule mitään kuvaa, välistä toimii niinkuin mitään ei olisi vialla.

->

Virtapiuhoissa/liitännöissä näyttäisi olevan jotain koskeutushäiriötä, niitä heiluttelemalla kone tilttaa, tästä yksi syy epävakaisuuteen. Voiko virtaongelma olla kytköksissä muistien käyttäytymiseen (wb ei näytä muistia oikein (normi bootilla), sysinfo näyttää oikein ja memtest tilttaa).

Eli kaiken takana voi olla juuri tuo virta/kosketus häiriö, vieläkö saa sen jälkeen suunnitella muistipaikkojen vaihtamista uusiin metallisiin, saa nähdä.

Mutta toisaalta, miksi wb näyttää muistin tilan yläpalkissa ilman ongelmia kun käynnistää ilman startup-sequenceä?

 

Jani Kuituniemi
Tiistaina, 16. elokuuta, 2005 - klo 20.12:   
Se, että kone pysyy päällä kun bootataan ilman startup-sequencea viittaa kyllä siihen, että se kaatuilu on enemmän softa-ongelma kuin laitteisto-ongelma. Tottahan siltikin kannattaa moisen kosketus-häiriöt korjailla ettei tule myöhemmin ongelmia niiden kanssa.

 

Morpheus
Keskiviikkona, 17. elokuuta, 2005 - klo 8.05:   
Eilen testailin illan konetta niin vaikuttaa siltä, että hw puolella on jotakin hämminkiä.

Ilman kovoa, konehan menee siihen kickstart 3.0 startuppiin (levy menee asemaan animaatio), niin välistä kuvaa ei tullut, välistä pysyi kauankin päällä. Sitten tulee välistä niitä "väri-ilmoituksia" kuten keltaista (muisti) ja vihreä (cpu).

toinen esimerkki, kun bootattaessa painaa hiirennapit pohjaan ja menee bootti valikkoon, niin toisinaan ei mitään ongelmia, toisinaan on hetken ja ruutu vähitellen "sekoaa", tulee juovia ja sitten pimenee.

Eli ongelmia ilmenee myös ilman, että softia ajetaan? Eli voiko kaikki nuo ongelmat olla peräisin virtapuolen "häiriöstä"?

 

Joanna
Keskiviikkona, 17. elokuuta, 2005 - klo 21.06:   
Voivat olla.. jos jännitetasot ovat valmiiksi alhaalla/virransyöttö heikkoa niin esim Drammien käytöstä tulevat virtapiikit saattavat vetää jännitteet niin alas että esim CPU tai Erikoispiirit toimii väärin.

Kannattanee etsiä ne viat virransyötöstä ensimmäisenä, vasta niiden korjaamisen jälkeen kajota esim simmipaikkoihin..

Yksi tärkeä tekijä koneiden kuolemiseen vanhuuttaan on elektrolyyttikondensaattorien kuivuminen.. Niiden kuivuessa kondensaattorien toiminta heikkenee ja ongelmia tulee.

 

Amiga4ever
Perjantaina, 19. elokuuta, 2005 - klo 1.39:   
Lainattu Morheukselta.. Onko 4000 saatavana turboa missä olisi itsessään chip ja fast muistipaikat? Eli sellaista ettei muistia käytetä ollenkaan 4000 emolta, vaan prossukortilta.
kaikkee löytyy kunhan jaksaa vaan etsiä.. Omaan A1000:iin piti austraiasta saakka ettiä phoenixin emo levyä ja hinta ei ollu kuin 400€.. ja jos ei löydy, niin se pitää tehdä itse.. =)

 

Morpheus
Perjantaina, 19. elokuuta, 2005 - klo 23.04:   
Halvemmallahan sinä olisit voinut ostaa huuto.netistä koko koneen, tuo 400 euroa kuulostaa aika härskiltä (pelkästä emosta + postimaksut), mutta tuo "se pitää tehdä itse" menee jo aika hauskuuden puolelle, en sano pahalla.

Ja vastaan ei ole tullut sellaista prossukorttia, mikä käyttäisi molempia muisteja (chip + fast), ainoastaan sellaisia, joissa voidaan hyödyntää fast-muistia, mikäli olet löytänyt niin antaisitko linkin kyseiselle kortille?

 

Jani Kuituniemi
Lauantaina, 20. elokuuta, 2005 - klo 0.52:   
Sanotaan nyt vielä selkeyden vuoksi. Siihen Fast-slottiin *EI* voi laittaa Chip-RAM muistia, se ei vain ole yksinkertaisesti mahdollista. Ko. paikan muisti mappautuu Zorro3 Fast-RAM alueelle.

 

macce2
Perjantaina, 2. syyskuuta, 2005 - klo 21.39:   
Minulla olisi näihin A4000:en muisti-juttuihin liittyvä kysymys. Eli: Mikä on Amiga 4000:en maksimi muistimäärä, minkä koneen saa tunnistamaan ja käyttämään?
Itsellä on ollut ko. kone n. vuoden ja koska sen päivittely ja laajennus kiinnostaa, olisi mukava tietää.. (tällä hetkellä vain yht. 18 Mt emolla)

 

Thematic
Lauantaina, 3. syyskuuta, 2005 - klo 1.31:   
Se 18 MB on maksimimäärä, kun käytetään sellaista CPU-korttia, johon ei ole RAM-laajennusta.

 

Jani Kuituniemi
Lauantaina, 3. syyskuuta, 2005 - klo 1.36:   
Tuota.. tiedän että nusnus, mutta täydennetään tuota vastausta:

Emolevyn maksimimäärä on se 2MB Chip-RAM + 16MB Fast-RAM joko 4x4MB SIMM:llä tai 2x8MB SIMM:llä kahdessa ensimmäisessä muistipaikassa.

CPU-korttiin saa max. 128MB Fast-RAM muistia, totta, mutta se ei ole ainoa tapa lisätä muistia koneeseen. Lisää muistia saa lisäämällä Zorro-kortteja joihin saa muistia. Yleisimmin erilaiset kiintolevy-ohjaimet joihin saa muistia yleensä joko max. 8MB (ZorroII -pohjaiset) tai jopa 256MB (Zorro3 pohjaiset). Noita edellä mainittuja voi laittaa koneeseen vain yhden, koska Zorro2:lle varattu muistialue on vain tuon 8MB. Jälkimmäisiä sen sijaan saa tyrkkiä koneeseen niin paljon kuin lompakossa riittää euroja ja koneessa korttipaikkoja.

32bittiset Amigat tukevat maksimissaan n. 1,75GB muistimäärää toteutettuna edellämainittujen yhdistelmänä.

 

Ibe U
Lauantaina, 3. syyskuuta, 2005 - klo 1.55:   
Amiga 1200 zorro II laajennuksella jokin zorro II muistilaajennus, hidastaako se konetta???

Turbolla oleva muisti on kuitenkin nopeampaa.

 

Jani Kuituniemi
Lauantaina, 3. syyskuuta, 2005 - klo 2.05:   
Tottakai Zorro-väylässä oleva muisti on hitaampaa kuin suoraan prosessori-kortilla oleva muisti. Hitaampaa jopa kuin emolevyllä oleva muisti, mutta silti paljon nopeampaa kuin kiintolevyltä swappaaminen..

 

Ibe U
Lauantaina, 3. syyskuuta, 2005 - klo 3.30:   
hmm. kuitenkin muista on aika lailla jopa 34 mb :), eli siinä tapauksessa hienoa olisi jos saisi niihin jotkin prioriteetit asennettua.

 

Jani Kuituniemi
Lauantaina, 3. syyskuuta, 2005 - klo 11.28:   
Ibe: saahan niihin asetettua. Muistaakseni jopa Amiga itse asettaa ne suhteellisen fiksusti jo defaulttina. Minulla ainakin, ensin tulee CPU-kortin muisti, sitten emolevyn ja sitten vasta viimeisenä Zorro-paikoissa oleva muisti. Lisäksi jos käyttää sitä FastMemFirst ohjelmaa niin ei Chip-RAM:iinkaan kosketa ennenkuin vasta kun muisti on totaalisen loppu.

nimim. 154MB muistia Amigassa ja lisää olisi tarkoitus hommata.

 

macce2
Lauantaina, 3. syyskuuta, 2005 - klo 14.08:   
Kiitoksia, tuo selvensi asiaa..

 

Morpheus
Lauantaina, 3. syyskuuta, 2005 - klo 19.57:   
Palatakseni taas tuohon 4000:en epävakaaseen käyttäytymiseen... Olen nyt testaillut konetta ilman CD-asemaa, jolloin kone ei ole muutamaan tuntiin kaatunut ollenkaan (aiemmin harva se minuutti), eli nyt pitäisi löytää vain uusi poweri. Käykö tuohon ihan normaali esim Pc:n 250W ATX poweri, ilmeisesti nyt mitään eroa ole?

Toivotaan, että ongelmat loppuvat virtalähteen vaihdon jälkeen tai sitten loppuvat hermot.

 

Jani Kuituniemi
Lauantaina, 3. syyskuuta, 2005 - klo 20.01:   
Se ei ole normi ATX-poweri. Käsittääkseni se on AT-tyyppinen poweri, jossa on kuitenkin oma speciaali-liittimensä. Adapteri siihen on helppo tehdä.

 

Morpheus
Lauantaina, 3. syyskuuta, 2005 - klo 21.08:   
Se ei ole alkuperäinen poweri, eli siinä on se adapteri jonka mainitsit. Kunhan vain jostain löytäisi vanhan powerin niin voisi testata onko se kaiken pahan alku ja juuri. Eikös ATX poweri eronnut AT-powerista softasammutuksensa takia?

 

JPQ
Lauantaina, 3. syyskuuta, 2005 - klo 22.15:   
Morpheus: sain erään omat ongelmani loppumaan sillä että aina joskus
bootti jämähti mustaan ruutuun näyttökortilta ja yms. Nyt en ole
hetkeen paikalla laitan classicin päälle rupean hommiin sillä.:)
Tosin mun koneeni olikin A1200 tornitettuna ja aika monella laajennus
kortilla... joten lienee vertailu kelpoista.

 

Amiga4ever
Maanantaina, 5. syyskuuta, 2005 - klo 0.14:   
Lainattu Morpheukselta: Halvemmallahan sinä olisit voinut ostaa huuto.netistä koko koneen, tuo 400 euroa kuulostaa aika härskiltä (pelkästä emosta + postimaksut)
Öö.. en kyl viel oo törmänny suomessa vastaavaan emolevyyn.. ja sielt kenguru saarelt löyty niitä vaan kaks koopeeällää.. =/
meni kyl topikist vähä ohi..

 

Morpheus
Maanantaina, 5. syyskuuta, 2005 - klo 20.18:   
Amiga4ever: No hyvä että jostain sentään löytyi, aika harvassa nuo tonniset taitaa nykyään olla.

 

JJ
Maanantaina, 5. syyskuuta, 2005 - klo 22.50:   
Kaiketi ei vaikuta tähän ongelmaan jos se virrasta on kiinni - mutta:
onko siinä koneessa ollut aiemmin joku muu turbokortti sen 3640 tilalla?

Jos on, niin onko A4k:ssa vastaavat jumpperit kuin A3Kssa? Eli ajoitus ym. jumppereita, jos ne on väärin niin kaatuilua seuraa. Itselläni oli tuo ongelma A3K:n kanssa.

 

JPQ
Tiistaina, 6. syyskuuta, 2005 - klo 0.03:   
Morpheus: ja minusta ostaja määrää kohtuu hinnan (eli jos
tarviit kipeästi 68060lan esim ja kaverisi tarjoaa sitä sulle
hintaan 200e ja haluat sen siitä maksaa se on oma asiasi) saahan
AmigaOnen hinnalla nopeamman PCeen mutta... eli kun täysjärkinne
ihminen hän saa minusta itse määritellä sen mitä on valmis maksamaan.
Jollei sopivaa hintaa tiedä sellainen ymmärtänee kysyä sitä muilta
ensiksi.

 

Morpheus
Tiistaina, 6. syyskuuta, 2005 - klo 7.48:   
JPQ: Pahoittelen äänensävyä, ei ollut tarkoitus pahoittaa kenenkään mieltä. Ei olisi kyllä tarvinnut minunkaan ihmetellä ääneen hintoja, mitä kukin maksaa mistäkin.

 

JPQ
Tiistaina, 6. syyskuuta, 2005 - klo 8.50:   
Morpheus: pahoittelen itsekin äänensävyä en tarkoittanut juuri sinulle
tuota ja tokihan saa sitä jälkikäteen sanoa minusta mielipiteensä
siitä onko joku maksanut liikaa. Vaikkapa siksi ettei kukaan muu maksa
jonkun toisen mielestä liikaa enään.:)

 

Morpheus
Tiistaina, 6. syyskuuta, 2005 - klo 18.32:   
Asiaan taas, eli mitä nuo 22 uF - konkat, heti serial ja parallel portin takana ovat tai mihin liittyvät, onko tietoa? Vaihtaessani poweria koneeseen huomasin, että toinen konkista on jalkapuoli, eli onko tuo vihdoin ja viimein selitys kaatuiluun? Nyt vain etsimään kolvia....:)

 

Joanna
Tiistaina, 6. syyskuuta, 2005 - klo 23.20:   
Yleensä 22uF on jo senverran iso ettei sitä digitaalipuolella käytetä kuin käyttöjännitteiden tasaamiseen. Audio-liitäntöjen lähellä se voisi olla myös osana signaalitietä, mutta siitä ei liene nyt kyse.

Yleisesti kun kerran sen ottaa irti, niin tuon ikäiseen plattaan voisi kokeilla vaihtaa ne kaikki antiikkiset elkot tuoreisiin (sama kapasitanssi/jännitekesto)...

 

Amiga4ever
Maanantaina, 12. syyskuuta, 2005 - klo 22.11:   
Tuota.. pc-hommissa on yleensä prossun vierestä konkat ollaan vahdettu samaan faradi arvoon mut jännitteen kestoa on nostettu jos mahdollista.. niin
tässä tapauksessa vois varmaan tehdä samoin? niin eivät ihan heti ota itteensä pienistä jännite piikeistä, mitä meidän sähkölaitoksemme aina välillä
töpselistä antaa.. =)

 

Joanna
Tiistaina, 13. syyskuuta, 2005 - klo 8.25:   
Totta, mutta yleensä jos/kun ei tiedä mitä avoimella foorumilla lukijat tietää elektroniikasta, niin kannattaa lähteä helposta.. Ja yleensä helpointa on ottaa osa irti ja ostaa kaupasta *just* samankokoinen/arvoinen. Tosin, hyvin harvoissa kohdissa tietokoneen levyllä olisi mitään haittaa vaikka vaihtaessa hieman nostaisi myös elkon kapasitanssia.

Samaten jos tietää mitä tekee, niin vallankin PC:ssä kannattaa katsoa että saako tilalle parempilaatuiset + enemmän lämpöä kestävät konkat. Niissä tuppaa joskus paikallisesti lämpö kipuamaan niin ylös että halvat tahtovat kiehua/kuivaa.

 

Amiga4ever
Tiistaina, 13. syyskuuta, 2005 - klo 19.10:   
Jep :)

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: