PCMCIA-kovalevy A1200:seen.

Saku-foorumi » Classic Amiga » Yleinen keskustelu » Viestit 2004 » Viestit 12/2004 » PCMCIA-kovalevy A1200:seen. « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Mikkihii
Keskiviikkona, 1. joulukuuta, 2004 - klo 0.24:   
Melkein jo arvaan vastauksen, mutta onko mahdollista lyödä amigaan kiinni PCMCIA-kovalevy (luonnollisesti PCMCIA-paikkaan) ja saada myös kone boottaan siitä? Ei taida A1200:nen edes tunnistaa moisia...

 

miksuh
Keskiviikkona, 1. joulukuuta, 2004 - klo 16.17:   
Ei. Tollaselle ei ole mun tietääkseni ajureita ja epäilen toimivuutta muutenkin.

En kyllä edes ymmärrä miksi kukaan haluaisi tunkea IDE kovalevyä hitaaseen 16bit PCMCIA paikkaan. Surf Squirrel tyyliset SCSI-ohjaimet ymmärrän koska SCSI:a ei vakiona ole A1200:ssa. A1200:n emolevyn ide-ohjaimen kanssa toimii ihan tavalliset 2.5" ja 3.5" IDE kovalevyt. Eli eiköhän ole helpompi iskeä kovalevy kiinni siihen.

 

miksuh
Keskiviikkona, 1. joulukuuta, 2004 - klo 16.20:   
SCSI-ohjaimen siis kyllä saa PCMCIA-paikkaan, mutta paljon nopeampi vaihtoehto on hommata Blizzard turboihin kytkettävä SCSI-laajennus.

 

Mikkihii
Keskiviikkona, 1. joulukuuta, 2004 - klo 20.10:   
No ei väkisin. Pitää kai sitten alkaa taas metsästämään jostain 2.5" kovalevyä. (joo, tiedän, PCMCIA-levyt maksaa enemmän;) Tarkoituksena on siirtää A1200:nen monen tornikotelo-vuoden jälkeen takaisin alkuperäisiin kuoriin.

Vai onko joku saanut mahtumaan 3,5" levyn niihin kuoriin?

 

JPQ
Keskiviikkona, 1. joulukuuta, 2004 - klo 21.46:   
Mikkihii: minulla oli aikoinaan 3,5tuuman kovalevy perus kuorissa ahdastahan se teki mutta onnistui kuten tietääkseni aika monilla on onnistunut ja 3,5tuumaisissakin on paksuus eroja. Ja kovalevy on edelleen käytössä jos sillä tiedolla on väliä se oli sitä aikaa kun noin 1000markkaa maksoi gigatavu.:)

 

scab
Keskiviikkona, 1. joulukuuta, 2004 - klo 22.01:   
mihsuh: Tuossa Blizzard SCSI-kitissä on vikana: Niitä ei saa (tietääkseni) enää uutena ja ne jotka ko. laitteen omistavat eivät ole halukkaita luopumaan ohjaimestaan. Ottamatta lukuun konekantaa vaihtavat henkilöt, jolloin joutuu ostamaan SCSI-kitin, jossa kiinni turbo, A1200, torni ... yms. Ymmärrät varmaan pointtini. =)

Mikkihii: Siivoilin tänään kaappejani ja löysin tavaraa mikä saattaa kiinnostaa tossa A1200T -> A1200D projektissasi. Et ilmoittanut e-osoitettasi niin laitan kamat Saku-foorumin Tori/Myydään vaikka otsikolla "A1200 tornista pöytäkoteloon osat". Ilmoittele, jos löydät jotain tarvitsemaasi.

 

Mikkihii
Torstaina, 2. joulukuuta, 2004 - klo 0.39:   
scab: kiitos, mutta muistaakseni varastojen uumenissa on vielä kaikki tarvittavat osat tallella. Kun nyt vaan jossain välissä ehtisi jotain tekemään asian eteen... (laiska kun olen)
Kiitokset kaikille tiedoista. :)

 

ajk
Torstaina, 2. joulukuuta, 2004 - klo 0.58:   
Yksi hyvä konsti on CF -> 2,5" adapteri. Kohtuullisen kokoiset CompactFlash-kortit ei enää ihan hirveitä maksa ja niissä on monia hyviä puolia, ei vie paljon virtaa tai pidä ääntä jne. Muuten se näkyy A1200:lle tavallisen levyn tapaan. Tietysti jos tahtoo oikein paljon tilaa niin täytyy yhä katsella niiden kovalevyjen perään.

 

Mikkihii
Torstaina, 2. joulukuuta, 2004 - klo 1.29:   
No jos sellaisen vähintään 4 gigan CF-kortin jostain halvalla sais... ;) No voishan sitä käyttää IDE-levyn vierellä bootti-levynä.

 

scab
Torstaina, 2. joulukuuta, 2004 - klo 2.04:   
JPQ/Mikkihii: Lisäilen vielä edelliseen. Kyllä tuo 3,5" levy istuu vakio A1200 kuoriin, kuten JPQ sanoi. Vaihtoehtoina ovat normaalia matalampi 3,5" levy, häiriösuojalevyn teurastus tai tottuminen, että kotelon takareuna on 10-15mm auki.

Eräs variaation, jota itse käytin 5" levyn kanssa: Koteloon PCMCIA paikan ylle kotelon saumakohtaan "koneistettu" ura, josta mahtui ide (latta) kaapeli. Sähkösyöttö kovalevyyn (ja myöhemmin cd-asemaan) tuli AT-virtalähteestä johon oli lisätty A1200 virtalähteen johto, joka syötti konetta. Tuon virtalähteen sai myös ostaa valmiina ainakin Broadlineltä ja hinta oli >600mk muistaakseni. Todella kallis se oli kuitenkin tavalliseen AT-virtalähteeseen nähden, johon oli lisätty Amigan nelikulmainen 5-nap. syöttöliitin ja kotelo maalattu valkoiseksi. Tuo Amigan oma pwr-liitin oli käsittääkseni aikoinaan hankala hankkia. Varmasti vieläkin...

Mikkihii: En tiedä millainen tausta/kokemus sinulla on A1200 koneen kanssa (eli tässä saattaa tulla ihan selviö tekstiä, koita kestää =)), mutta pari visioa nousi päähän. Ideana olisi itse koneen säilyttäminen alkuperäisessä kuosissa.

Emolevyn ide-portti modaamattomana kannattaa unohtaa. -> Todella hidas. Eli IDEFix Express, PowerFlyer, FastATA ... käyttöön. Näissä (kokemuksesta puhun vain IDEFix Expressistä, isolla tod. näk. pätee muihinkin) nopeus saadaan kohdalleen. ..No, tai ainakin A1200 käytöön riittäväksi. Samalla saadaan tuo 2,5" - 3,5" muunto. Jos siis käytössä on IDEFix Express, niin emolevyllä möllöttää 2x2,5" tai 2x3,5" ja 2x3,5 IDE paikkaa = yht. 4kpl laitteita. A1200:n oma 80 tai 120MB levy kierrätykseen ja 20 tai 40GB 2,5" levy tilalle. Ei maksa paljoa ja riittää varmasti. Kytketään siis IDEFix X:n 2,5" paikkaan.

Ilman CD/CD-RW asemaa ei (Amigallakaan) tee mitään. Kotelot noihin ulkoisiin CD-RW/DVD-RW asemiin eivät maksa mitään. -> kotelo + CD-RW/DVD-RW ...Mikä tahansa asema, mihin löytyy softa Amigalle hankintaan. 2kpl 3,5" IDE naarasliittimiä, 40x suojattu kaapeli väliin (pyöreä siis, latasta halutaan päästä eroon). Voi löytyä valmiina, eipä paha tehda itse. Ulkoista koteloa joutuu isolla tod. näk. modaamaan riippuen kotelosta ...Saako mitään liitin hässäkkää, kotelon takaseinä kokonaan pois ja IDE-liitin jonkun muun liittimen koteloon + kotelo hartsia täyteen, onko mahdollista D-liittimellä olemassa olevaan takaseinään ... mitä tahansa. Mielikuvitus ja (suunnitteluun) käytetty aika ovat suoraan verrannollisia lopputuloksen laatuun ei niinkään käytetty raha.

Pyöreän IDE-kaapelin saa nätisti ulos tekemällä reiän takaseinässä olevaan irroitettavaan varaukseen. Tässä tulee ensimmäinen mod. A1200 koteloon. Tietty suojamuovin voi ottaa kokonaan pois ja laittaa kaapelin reiästä niin kotelo säilyy ehjänä.

Poweriksi ATX-virtalähde, joka laitetaan mahdollisimman kauas koneesta (lähelle pistorasiaa) piiloon siis. Alkup. koneelle tulevat johdot pois ja tilalle xxFlex tyyppinen kaapeli vaikka 9x1mm2 jolloin saadaan koneen ja cd-aseman käyttöjännitteet tuotua ulkoiseen cd-koteloon + start/stop tieto. Ja jää vielä reserviä...

Eli ulkoiseen cd-asemakoteloon lisätään painonappi, josta kone käynnistetään. Tietysti napin voi tuoda A1200:n koteloon, mutta vaatiin yhden kaapelin lisää välille A1200 - ulkoinen asema. Lisäksi A1200:n kotelon teurastamista, jota vältetään. Ulkoisesta cd-asemakotelosta tuodaan käyttöjännite A1200 emolle alkuperäisestä virtalähteestä otetulla johdolla. Niitä liittimiä taitaa olla vieläkin hankala saada.

Tuo valmis ulkoinen cd-asema kotelo voi olla syytä unohtaa, ei tuon cd-aseman kotelon teettäminen peltisepällä (ilmastointiyrittäjät, autopeltisepät, metallipajat ...) maksa paljoa. Voi tehdä hieman isomman kotelon, jossa jännitteen jakelu on toteutettu vaikka riviliittimillä -> mahd. vähän kolvaamista. IDE portin liittimen voi päättää itse tms. Tietysti nätti konetta myötäilevä väri päälle cd-koteloon ja virtalähteeseen (vaikka piiloon jääkin).

Eli pöydällä olisi (ide-kaapelin reikää lukuun ottamatta) vakio A1200 40GB:n kovalevyllä. Koneen sähkösyöttö tulisi vasemmalla olevasta ulkoisesta CD-RW/DVD asemasta ja ko. systeemin sähkö tulisi yhdellä kaapelilla "piilossa" olevasta ATX-virtalähteestä, jossa olisi pääkytkin. Muuten kone käynnistettäisiin ulkoisessa cd-asemassa olevasta painonapista.

Tähän PCMCIA-verkkokortti, 060/64MB turbo, multisync monitori tai scandoubler/ff vga monitori ja >AmigaOS 3.5 niin voisihan tuota käyttää. No, entäs se näytönohjain...

Jotain nopeasti kirjoittelin, mitä tekisin jos oman koneeni laittaisin pöydälle. Teksti on sekava, mutta selvennystä tulee tarpeen sitä vaatiessa. Idea muuten menee reisille, jos toi ide-kaapeli ei toimi nipussa. Maksimimatka 600mm? ...Kokeilemalla paras.

 

Mikkihii
Torstaina, 2. joulukuuta, 2004 - klo 10.17:   
scab: olihan tuossa paljon ihan toteuttamiskelpoisia ideoita. Osa vähän vaan sotii vastaan perusajatusta. Tarkoituksena nimenomaan karsia pois kaikki "ylimääräinen" tavara. Mediatorin myin jo pois. 60GB:n kovalevy vaihtoi toisen koneeseen, jäljelle jäi pari pienempää (koneessa on 4xEIDE adapteri). CD-rom asema saa kenkää, ehkä, tarvittaessa tiedostot voisi siirtää PerCeeltä nollamodeemikaapelilla. (Tosin toi PCMCIA-verkkokortti taitaisi olla siihen parempi ratkaisu?) Sisäinen flickerfixer/scandoubler saa ehkä myös lähteä. Blizzard-060/60Mhz ei todellakaan lähde:-)

Mulla pitäisi olla jossain vanhoja A500 ja A1200 powereita, sekä AT/ATX poweri jossa on amigan power-liitin. A500:sen powerista lähtee enemmän tehoja kuin A1200:sen, right?


Lopputulos tähtää lähinnä tähän:
Amiga pääsee takaisin kunnia paikalle olohuoneen pöydälle, audio vahvistimen kautta, video laajakuvatelevision kautta. Ja ei muuta kuin Chaos Engineä tms. pelaamaan.:)

Hmm... pitäis varmaan itsekin taas pikkuhiljaa koota vanhoja amiga-roippeita myytäväksi.

 

miksuh
Torstaina, 2. joulukuuta, 2004 - klo 11.47:   
Mikkihiiri: 3.5" kovalevyn asentaminen A1200:n kuorien sisään ei ole mikään ongelma. Veikkaisin, että suurin osa A1200:n omistajista on A1200:n kanssa 3.5" levyä käyttänyt (näppiskotelossa tai tornissa)

Kyllä se 3.5" levy sinne näppiskoteloonkin mahtuu kunhan on vähänkin uudempi eikä siis mikään paksukaisversio. Tavallinen nykyaikainen 3.5" kovalevy kyllä mahtuu sinne, otat vain sen 2.5" levyille tarkotetun metallikehikon pois. Se kehikko ei ole edes millään varsinaisesti kiinni. Muovikuoret saattaa joutua puristamaan kiinni, mutta eipä levy sitten ainakaan liikuskele siellä koneen sisällä vaan pysyy tukevasti paikallaan.

Itselläni oli pitkään 3.5" kovalevy A1200:n näppiskotelossa ennenkuin hommasin tornin. Täysin ongelmitta toimi. Mulla sillonen levy oli sen verta paksu, että kuoret meni just kiinni kun pikasen autto kädellä samalla kun ruuvasin ruuveja kiinni. Nykynn kovalevy on paljon ohuempi mutta nyt on kone tornissa ollut jo monta vuotta.

3.5" kovalevyn asentamisen suurin "ongelma" on se, että A1200:n emolevyn ide-liitin on tarkotettu 2.5" kovalevyille. Oikeasti toikaan ei ole mikään ongelma, koska monet PC-liikkeet myy 2.5"(-)3.5" ide-adaptereita, joilla adapterin kääntämällä voi joko asentaa 2.5" levyn 3.5" ohjaimeen tai 3.5" levyn 2.5" ohjaimeen.

Esim verkkokauppa.com myy muutamalla eurolla noita adaptereita jotka vaan painetaan paikalleen esim juuri A1200:n ide-liittimeen, ja sitten voidaankin kytkeä tavallinen 3.5" koivalevy A1200:n emolevyn ide-väylään.

3.5" kovalevylle ei pidä ottaa käyttöjännitettä A1200:n emolevyn 2.5" ide-liittimestä, koska se ei jaksa syöttää 3.5" levyä. Käyttöjännite kannattaakin ottaa emolevyn korppuliittimestä haarotusjohdon avulla.

Yleensäkin pitää olla huolellinen sitä 2.5-)3.5" adapteria asentaessa ettei se mene väärin päin, koska 2.5" ide-liittimestä tosiaan tulee käyttöjännite 2.5" levyille. Pitää siis huolehtia että adapteri tulee oikein päin kytkettyä ettei se käyttöjännite vahingossa kytkeytdy väärään nastaan 3.5" levyssä, sillon voi ide-kaapeli ja/tai kovalevy vaurioitua. Itselläni meni ensimmäistä kertaa adapteria asentaessani se väärin päin, ja sitten olikin ide-kaapeli tulessa hetken päästä.

Esim verkkokauppa.com myy noita adapetereita sellasina, joila voi kytkeä 2.5" kovalevyn 3.5" ohjaimeen, mutta ne adapterit toimii kyllä toisinkin päin, itselläni on juuri verkkokauppa.com:sta ostettu adapteri. Pitää vaan tosiaan ola huolellinen kun sitä kytkee. Adapterissa olevaa virtatöpseliä ei myöskään pidä mennä kytkemään mihinkään A1200:ssa adapteria käytettäessä.

 

miksuh
Torstaina, 2. joulukuuta, 2004 - klo 11.53:   
Eeh. Enpäs huomannu tota: "monen tornikotelo vuoden jälkeen"

unohda siis toi selitys, ilmeisesti tiesit ton jo :)

Noh ehkä siitä jollekin on hyötyä :)

Jokatapauksessa, kyllä se 3.5" mahtuu sinne A1200 kuorien sisälle, kunhan ei ihan valtavan kokonen levy ole.

 

Frn
Torstaina, 2. joulukuuta, 2004 - klo 17.32:   
Noista adaptereista sen verran, että ainakin mun adapterissa oli pinnijärjestys merkitty väärin. Onneksi tarkistin asian spekseistä, kun jotenkin tuntui oudolta. Taisi olla juuri noita verkkokaupan härveleitä.

Kannattaa siis tarkistaa liitinten pinnijärjestys ennen savua. Sen näkee kyllä itse piirilevystäkin, missä jännitteet kulkevat jos osaa katsoa.

 

Mikkihii
Torstaina, 2. joulukuuta, 2004 - klo 20.14:   
miksuh: ei paniikkia, kertaus on opintojen äiti;)

Jotenkin oletin että 3,5" levy ei mahtuis alkup. kuoriin. Eipä tullut koskaan mieleenkään kyseenalaistamaan moista asiaa.

 

scab
Perjantaina, 3. joulukuuta, 2004 - klo 16.47:   
Mikkihii: Jos olet luopumassa tuosta scandoubler/ff palikasta, niin ota yhteyttä.

Frn: Ihan hyvä pointti. Itse omistan 2kpl ide vikaisia A1200 emoja. =)

 

Frn
Perjantaina, 3. joulukuuta, 2004 - klo 21.57:   
Ainakin Maxtorilla on (ollut) n. 1cm korkeita 3,5" levyjä. Luulisi sopivan kotelon sisään.

 

Frn
Perjantaina, 3. joulukuuta, 2004 - klo 21.59:   
Ainakin Maxtorilla on (ollut) n. 1cm korkeita 3,5" levyjä. Luulisi sopivan kotelon sisään.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: