Alkuperäinen Amiga hittipeli

Saku-foorumi » Classic Amiga » Pelit » Viestit 2004 » Alkuperäinen Amiga hittipeli « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

jansa
Sunnuntaina, 28. syyskuuta, 2003 - klo 18.07:   
Ainakin pääkaupunkiseudulla asustavat ovat todennäköisesti kuulleet Tennarin Game On -näyttelystä, jossa esillä yli 120 peliä, joita voi pelata alkuperäisillä laitteilla. Erilaisissa näyttelyn mainosmateriaaleissa vilisee mm. Ataria, Magnavoxia, Spectrumia, Nintendoa, C-64:sta jne. Yksi kuitenkin puuttuu eli Amiga.

Tuosta vain tuli mieleen, että onko mitään "alkuperäisiä" Amiga pelejä, jotka ovat ns. laajan yleisön tiedossa. Ainakin monet omat pelisuosikkini ovat portattuja Amigalle muista ympäristöistä. Eikö esim Elite ole peräisin jostain Acornista, Dungeon Master Atari ST:ltä, Sierran pelit PC:ltä ja monet muut C-64:ltä tai kolikkopeleistä.

Toki on loistavia "alkuperäisiä" Amiga pelejä, mutta ovatko ne kuitenkaan laajemman yleisön tiedossa ja semmoisia, että ne pitäisi ilman muuta mainita pelien historiassa Pongin, Pacmanin ja Marioiden rinnalla. Näillä peleillä tarkoitan esim. Bitmap Brothersien loistoteoksia.

Yksi tämmöinen peli voisi olla Worms. Eikös se ole Amigalla syntynyt ja se tunnetaan. Toinen voisi ehkä olla Lemmings. On kai näitä pakko olla muitakin, mutta mitä?

 

JPQ
Sunnuntaina, 28. syyskuuta, 2003 - klo 19.05:   
Jansa: mikä Atari siellä on ? jos Atari ST se on vielä ok mutta jos joku 8bit niin kummastuttaa Amigan puute enempi. Ja Shadow Of Beastit ja ProjectX ja James Pondit on ainakin Amigistien tuntemia alkup. amiga pelejä.
PS. Tämä pistää vihaksi että Amiga puuttuu.
PPS. Amiga ei ole pelikone.:)

 

jansa
Sunnuntaina, 28. syyskuuta, 2003 - klo 19.17:   
JPQ: En ole näyttelyssä (vielä) käynyt, joten en tiedä, onko Amiga siellä esillä. Noissa erilaisissa esitteissä ei ole näkynyt.

Ymmärtääkseni Atarilta on näytteillä alkuperäinen Pong (se kolikkopeli versio siis) ja siis onhan Atari tehnyt vaikka mitä klassikoita, esim Breakout jne... Tuskin siellä Atarin tietokoneita on, mutta esim. Atari VCS 2600 sinne kyllä kuuluisi.

Mainitsemasi pelit ovat varmasti amigistien tuntemia, mutta tarkoitin pelejä, jotka myös muut tuntisivat ja jotka olisivat Amigalla syntyneitä klassikkoja. (pakkohan noita on olla)

 

JPQ
Sunnuntaina, 28. syyskuuta, 2003 - klo 19.29:   
jansa: onhan niitä mutta mitä en muista ja varmaan uusia pelityyppejäkin on amigalla syntynyt.

 

Seppo
Sunnuntaina, 28. syyskuuta, 2003 - klo 22.26:   
jansa: olet oikeassa, Lemmings ja Worms ovat todellakin Amiga-originaaleja, väittää PC-heebot mitä tahansa :)

Paljon on Amiga-pelejä jotka olivat uraaurtavia aikanaan (esim Cinemawaren Defender of the Crown) mutta ovat sitten unohtuneet aikojen saatossa.

Kick Off/Sensible Soccer olivat aikansa kuninkaita mitä jalkapalloon tulee, Kick Off tosin sai alkunsa (ja muutenkin kehitettiin) Atari ST:llä.

Siis se jos tuollaisessa näyttelyssä ei ole Amigaa on ihan aidosti pyhäinhäväistys. Tätä ei uskoisi Suomessa joka yleensäkin aikoinaan vahva Amiga-maa :(

 

Tommi
Maanantaina, 29. syyskuuta, 2003 - klo 8.31:   
cannon fodderit nyt ainakin tulee mieleen.

 

cahva
Maanantaina, 29. syyskuuta, 2003 - klo 10.39:   
Kick off, Sensible soccer, Pinball Dreams.. Onhan noita.

 

Flux
Maanantaina, 29. syyskuuta, 2003 - klo 12.11:   
Virus-niminen peli oli joskus MikroBitin kannessa Acorn Archimedes -koneessa, joten sen alkuperä lienee sama. Tekijä lienee sama kuin Eliten eli oliko se nyt David Brahen.

 

jansa
Maanantaina, 29. syyskuuta, 2003 - klo 12.27:   
Yksi pelihistorian helmi tuli mieleen, joka lienee Amigalta lähtöisin - Populous. Se taitaa olla ensimmäisiä jollei ensimmäinen Jumala-peli, jonka jälkeen on matkijoita riittänyt. Toi voisi jopa olla tommoinen kokonaan uusi pelityyppi, kuten JPQ mainitsee.

Virus tosiaan taitaa myös olla Acornilta peräisin. Cannon foddereista tai Sensible Soccerista en tiiä, miten kuuluisia ne on Amiga piirien ulkopuolella. Pinball Dreams kuitenkin nauttinee jonkinasteista statusta myös PC-maailmassa.

Milleköhän koneelle Civilization julkaistiin ekaksi? Olisikohan ollut kuitenkin PC...

 

Flux
Maanantaina, 29. syyskuuta, 2003 - klo 13.26:   
Pikaisen Googlauksen perusteella Virus Acornilla oli nimeltään Zarch.

 

Seppo
Maanantaina, 29. syyskuuta, 2003 - klo 14.12:   
Mitenkäs se oli tämän Dune II:n laita - siitäkin on puhuttu Amiga-originaalina pelinä ja sehän loi kokonaan oman genren...?

 

miksuh
Maanantaina, 29. syyskuuta, 2003 - klo 16.26:   
Jansa: Worms ja Settlers ny esimerkkinä :) Jos noista ei joku ole kuullu ni paljon on menettäny. Voisihan tuota listaa jatkaa vaikka kuinka pitkälle :)

Jansa: cannon fodderit oli Amigalla ensin.

Monkey Islandit jne jnejnejnejnejnejnejnejne. :)

 

Joanna
Maanantaina, 29. syyskuuta, 2003 - klo 16.35:   
Sentinel lienee ainakin Amiga-originaali..

Monet pelithän tehtiin isoissa taloissa n:lle koneelle.. ja osa (kuten
vaikka Marble Maddness) olivat kolikkopeli-konversioita.

 

tomppa
Maanantaina, 29. syyskuuta, 2003 - klo 19.46:   
Ekaa Sentineliä veikkaisin ainakin BBC/Sinclair tai vastaava brittikasibittis peräiseksi. Siis veikkaisin, kiva jos Amylle alunperin. Settlers ja Dune II ainakin on ihan Amiga originaaleja, molemmat kokolailla oman genrensä ensimmäisiä. Populouskin taisi olla, Powermonger taas ei taida olla niin tunnettu. Megalomania? Lost Vikingsiä muuten sanotaan usein, olikos se nyt PS vai Nintendo pohjaiseksi, miten lie?

 

jansa
Maanantaina, 29. syyskuuta, 2003 - klo 19.47:   
Oliko Monkey Island tosiaan Amigalla ensimmäisenä, kuulostaa hyvältä. Ja Sentinel on tosiaan semmoinen klassikko, että sen tietävät kaikki vähänkin enemmän tietokonepelejä tuntevat.

Toki monet pelit on tehty n:lle koneelle, mutta silti aika usein peli on ensin ilmestynyt yhdelle alustalle ja sen jälkeen usein suhteellisen pian muille. Ymmärtääkseni tuolla näyttelyssä pitäisi päästä testaamaan pelejä alkuperäisellä alustalla eli jos tuolla Marble Madness, niin se pitäisi sitten olla kolikkopeliversio.

 

jansa
Maanantaina, 29. syyskuuta, 2003 - klo 19.52:   
tomppa: Eikös Megalomania ja Powermonger ole just vähän niin kuin noita Populouksen perillisiä... Lost Vikingsin olen missannut kokonaan, pitäisikö sen olla jotenkin tunnettu ja tunnustettu peli?

 

miksuh
Maanantaina, 29. syyskuuta, 2003 - klo 20.01:   
Jansa: Kyllä MonkeyIslandit oli ensin Amigalle. Tosin kolmosesta lähtien niitä ei sitten ole tullut lainkaan Amigalle :(

 

Jon
Maanantaina, 29. syyskuuta, 2003 - klo 21.39:   
Mistähän sen Sentinelin saisi, edes Windows-version?

 

tomppa
Maanantaina, 29. syyskuuta, 2003 - klo 21.42:   
jansa: juu Megalo ja Powermongerhan tietty kuuluu aikalailla Populouksen jälkeläisiin, jälkimmäinen ihan virallisestikin. Lost Vikings on hieman wanhan Gooniesin (muistaako kukaan?) tyyppinen tasoloikka. Ilmeisen samaa peliä myydään eri nimellä Gameboylle tjsp. Yleensä mainitaan Nintari peliksi. Taisipa olla uudessa Pelit-lehdessäkin arvostelu GB versiosta, jos en väärin muista.

 

jansa
Maanantaina, 29. syyskuuta, 2003 - klo 21.42:   
Damn, Pelit 1987:n mukaan Sentinel on ilmestynyt C-64:lle, BBC:lle, Spectrumille ja Amstradille. Amiga versio on ilmeisesti ilmestynyt vasta noiden jälkeen.

Pelit 1/92:ssa on Monkey Island 2 arvostelussa PC:lle ja siellä todetaan, että Amiga versio on tulossa :(

 

tomppa
Maanantaina, 29. syyskuuta, 2003 - klo 22.01:   
Jon: Sentinelin MS-DOS versio löytyy näköjään ainakin http://www.the-underdogs.org/:sta. Pikaisen testauksen perusteella toimii ainakin Linuxilla Dosboxissa. Googlettamallakin näköjään löytyy joitain remake projekteja. Noilla remake sivuilla on muuten muitakin kiinnostavan tuntuisia elvytyksiä.

 

Seppo
Tiistaina, 30. syyskuuta, 2003 - klo 1.26:   
miksuh: Minun käsittääkseni Monkey Islandit on kyllä lähtöisin PC:ltä, kuten likipitäen kaikki LucasArtsin pelit. Käännös Amigalle vain oli niin hieno, että eroa alkuperäiseen ei erota jossei katso molempia yhtäaikaa...Sierra olisi voinut ottaa oppia miten kunnon Amiga-käännös tehdään...

Itsellä tuli mieleen sellainen lätkäklassikko kuin Wayne Gretsky Hockey, jonka eka osa tuli muistaakseni originaalina Amigalle ja jatkoosat sitten ensin PC:lle...tämä oli lätkäpelien kunkku niin Amigalla kuin PC:llä ennenkuin EOA alkoi puskemaan markkinoille näitä arcademaisia NHL-pelejään.

 

Jupp3
Tiistaina, 30. syyskuuta, 2003 - klo 13.37:   
tomppa:

Lost Vikings löytyy Gameboy Advancelle saman nimisenä.

Tiedän, koska tilasin viikko sitten kyseisen pelin pikkuveljelle synttärilahjaksi :)

 

miksuh
Tiistaina, 30. syyskuuta, 2003 - klo 14.13:   
Jansa: hmm pelit-lehti on varmaan ollut vähän jälkijunassa, kun mun muistaakseni Monkeyisland 2 julkastiin 1991 :) Netistäkin nopeasti hakien julkasuvuosi näyttäsolevan 1991 :) Siis sekä Amigalle, että PC:lle, sitä en sitten varma ole enää kumpi oli ekana.

Tossa on nyt pari vielä mitkä tulee mieleen:

- Stardust ja Super Stardust
- Alien breed sarja
- Microprose F1GP, sehän tuli Amigalle tammikuussa -92 ja PC:lle se julkastiin vasta -93 alussa.
- Lotus 2 Espirit, PC:lle oli joko 2 tai se ihan kökkö kolmososa.
- Chaos Engine 1 ja 2
- SpeedBall 2

FlashBack:n alkuperästä en ole ihan varma, mutta Amigalle se tuli 1993 ja PC:lle 1995.

Myöskään Sensible socceria ei pidä unohtaa :) Amigalle 1992 DOS:lle 1993 jne. Nyt Sensible soccer on myös GBA:lle :)

Joo kyllä Flashback oli ensin Amigalla 1992, 1993 SNES, Sega, DOS, 1995 jne. Moby Games on hyvä tietolähde, kun sielä on noi release vuodet mainittu useammalle alustalle.

http://www.mobygames.com

[Edit: Viisi viestiä yhdistetty. -Thoriel]

 

Seppo
Tiistaina, 30. syyskuuta, 2003 - klo 14.55:   
Olisko mahdoton ajatus että joku pääkaupunkiseudulla asuva Amiga-aktivisti kävisi tuolla Game On - näyttelyssä tsekkaamassa tilanteen ja laittaisi vaikka juttua Sakuun? Itseäkin noita näyttelystä kertoneita juttuja selanneena kiinnostaa tietää onko Amiga siellä läsnä vai ei...

Meinaan vaan että kuten tämänkin ketjun viestit osoittaa, noita hittipelejä on syntynyt aikamoinen liuta Amigalla ja sitä myötä koneen vaikutus pelaamisen historiaan on melkoinen ja siinä mielessä kone tulisi olla esillä näyttelyssä...

 

jansa
Tiistaina, 30. syyskuuta, 2003 - klo 16.47:   
Seppo: Kyllä minä ainakin tuolla aion jossain vaiheessa käydä, mutten tiedä miten pian. Toi näyttelyhän on jonnekin joulukuuhun asti avoinna.

miksuh: Juu, hyviä peliä mainitset, mutta noidenkin asemesta pelihistorissa voidaan toki olla montaa mieltä. Stardustit on ehdottomasti suomalaisen peliteollisuuden klassikoita, mutta kriittisesti katsottunahan noi on vaan vanhan kunnon asteroidsin uusinta versioita kauniimmalla kuorrutuksella.

Urheilupelit on musta kaikki vähän kyseenalaisia, koska niissä ei varsinaisesti ole muusta kysymys, kuin jo olemassa olevan pelin siirrosta mahdollisimman hyvin tietokoneelle. Siis jos vertaa johonkin Pacman, Breakout, yms, joissa oli koko idea aika pitkälle uusi.

Pitää varmaan tosiaan käydä joku päivä tuolla näyttelyssä katsomassa, onko siellä Amigaa ollenkaan. Siihen asti saa ehdotella lisää originaaleja Amiga klassikoita, jotka pelihistorian tulisi noteerata :)

 

miksuh
Tiistaina, 30. syyskuuta, 2003 - klo 16.48:   
Voishan sielä käydä jokupäivä, vois käydä leffassa samalla :) pitää vaan odottaa hetki et on taas rahaa.

 

jansa
Tiistaina, 30. syyskuuta, 2003 - klo 16.49:   
Civilization oli kuin olikin sitten ennen Amigaa PC:llä...

 

itix
Tiistaina, 30. syyskuuta, 2003 - klo 17.33:   
Dune II taitaa olla lähtöisin Amigasta mutta eikös sitä ennen tullut Blue Byteltä Battle Isle (?) joka oli samantapainen (??) peli? Tosin siitä huolimatta Dune II on eräänlainen uranuurtaja.

Chaos Engine on klassikko mutta ei ehkä kuitenkaan niin tunnettu. Yleensä pelit jotka eivät ilmestyneet kasibittisille ovat jääneet aikojen saatossa unholaan...

Niin ja Xenon 2! Mutta siitä en ole varma tuliko se Amigalle vai Atarille ensin.

 

tomppa
Tiistaina, 30. syyskuuta, 2003 - klo 17.46:   
Battle Isle on käsittääkseni aikalailla samanlainen kuin History Line (mainio peli), eli ihan vuoropohjainen kevytstrategia, lienee pienen klassikon maineessa joissain piireissä.

 

jansa
Tiistaina, 30. syyskuuta, 2003 - klo 17.49:   
Joo, Xenon voisi olla tosiaan yksi klassikko, jos se tuli Amigalle ekaksi. Vanhassa pelit lehdessä todetaan siitä, että Amigan monitorin ympärille voisi heittää kolikkopelin raamit eikä kukaan huomaisi mitään. Näin siis Xenon 1:stä ! Ja pitää toi Bitmappien Speedballkin myöntää klassikkoksi.

Paradroid 90 voisi olla kanssa vaikka se onkin uudelleen lämmitelty vanha Paradroid. Pelistä todetaan, että se on eräs maailman nerokkaimmista.

Milleköhän koneelle Carrier Command oli ekana? Siitä pelit toteaa, että se on klassikko, joka kuuluu jokaisen 16-bit koneen omistajalle.

Wings voisi olla kanssa yksi. Ehkei se pelinä ole maailman paras, mutta ymmärtääkseni sen jälkeen tuli vähän joka valmistajalta II-maailmansotaan sijoittuva lentelypeli (red baron, blue max, kots...)

Turricanille tuntuu löytyvät fanisaitteja netistä eli ehkä sekin ansaitsee maininnan.

Yllättäen alkoi tehdä mieli pelata :)

 

miksuh
Tiistaina, 30. syyskuuta, 2003 - klo 17.58:   
Öö eikös Wings ole peli 1. maailmannahistelusta ? :) Ei siis WW2. Wingsin tapasilla lentävillä häkkyröilä ei paljon olisi enää pärjännyt WW2:ssa :)

 

jansa
Tiistaina, 30. syyskuuta, 2003 - klo 19.29:   
miksuh: joo ;)

 

Puhis
Keskiviikkona, 1. lokakuuta, 2003 - klo 11.45:   
Sorry, Dune II on käännetty PC:ltä Amigalle, samoin on Monkey Island:ien laita (kuten joku jo mainitsi. Populous II on takuuvarma Amigapeli, ja taatusti klassikko!

 

jansa
Keskiviikkona, 1. lokakuuta, 2003 - klo 14.47:   
Defender of the Crown ilmeisesti todella on ihan ihka aito Amiga peli. Uusimmassa Bitissä on juttua pelin uudesta versiosta ja siinä sanotaan, että alkuperäinen DotC on varmasti yksi legendaarisimmista koskaan tehdyistä tietokonepeleistä.

 

Esa Haapaniemi
Keskiviikkona, 1. lokakuuta, 2003 - klo 15.49:   
Olen nyt pidemmäkin aikaa kokeillut seurata ehtiikö joku toinen mainitsemaan asiasta, mutta kun ei niin ei sitten.

Eli Amigan ensimmäisiä pelejä oli MindWalker, joka oli monivärigrafiikkaa ja ääniä kun PuuCee oli viher-ruskea ja Makki kottaraisenpönttö (tai mahtoi olla vielä aikaisemminkin).

Toinen sen ajan pelei Amigalla oli MahJong tyylinen Shanghai, mikä vieläkin on varsin nätti peli (se tuijottava lokikäärmeen silmä pelin lopussa oli jotakin mitä ei nykyisissäkään peleissä löydy).

Vielä tulee mieleen tekoälyohjelma, joka matki psyykkisesti sairasta potilasta ja vastaili "lääkärin" kysymyksiin ihan harhauttavasti. Ja Amigalle tehty kirurgiohjelma sai jopa sairaanhoitaja sukulaiseni ihmettelmään tuon autentisuutta (minun käsissäni potilas kuoli aina).

Vielä muita muistamiani ensimmäisiä (toimivat jo A1000 koneessa) olivat Interceptor lentosimu (tosi nopea jo A500 koneessa, ja suorastaa lentää 060 prossulla, silti sillä pystyi laskeutumaan lentotukialukselle poikittain;), parallaksivieritetty ... (unohdin nimen, mutta siinä ohjataan jotakin tulevaisuuden tankkia, maastosssa missä viholliset tulevat esiin maan pinnalla olevista "ilmasuluista". Ah sitä tunnelmaa, kun ohjuksia tuli parista suuntaa samalla kun pikatykki ampui sarjojaan)...

DoC oli todellakin myös A1000 koneelle tehty, ja sen verran hyvin että Sachin animaatiot voittivat joitakin palkintojakin. (Sama tyyppi teki Brilliancen demokuvan mm.)

 

miksuh
Keskiviikkona, 1. lokakuuta, 2003 - klo 16.25:   
Tässä vielä muutama:

Pinball Dreams ja seuraajat
Zool
Shadow of the Beast
B17 Flying Fortress

 

Seppo
Keskiviikkona, 1. lokakuuta, 2003 - klo 22.41:   
miksuh: B-17 Flying Fortress on käännös PC-originaalista, aivan loistava lentosimu - sääli että Amiga-versio on aika epävakaa 040/060 prossuilla (hm, pitääpä ehdottaa WHDLoad-hemmoille pelin ottamista "käsittelyyn").

Mitäs näitä alkuaikojen klassikoita vielä onkaan...Marble Madness? Olikos Prince of Persia Amiga-originaali? F1GP jo mainittiinkin, mutta muistaako kukaan EOA:n Ferrari Formula Onen?

Tulipa mieleen SWIV, tulituspeli jonka olisi voinut suoraan pistää kolikkopelikuoriin...aivan uskomaton grafiikka, ja todella muhkeat ääniefektit... :)

Esa: Tuosta kuvauksestasi tulee etäisesti mieleen Psygnosys-peli Walker, mutta taidat tarkoittaa jotain vanhempaa peliä...

 

itix
Torstaina, 2. lokakuuta, 2003 - klo 1.29:   
Prince of Persia vaikuttaa PC-käännökseltä.

Kuulostaako Tower of Babel miltään? Saattaa olla että se on alkujaan ST-peli mutta on ainakin idealtaan omaperäinen.

 

miksuh
Torstaina, 2. lokakuuta, 2003 - klo 9.01:   
Seppo: MobyGames:n mukaan B17 Flying Fortress tuli 1992 Amigalle ja 1993 PC:lle DOS:lle :)

 

miksuh
Torstaina, 2. lokakuuta, 2003 - klo 9.03:   
Kattokaa vaikka tosta :)

http://www.mobygames.com/search/quick?q=b17+flying+fortress

 

jansa
Torstaina, 2. lokakuuta, 2003 - klo 11.07:   
miksuh: Pelit 5/92 B17 Flying Fortress arvostelussa PC:lle ja maininta, että tulossa Amigalle. Taisipa yleensäkin Sierran, Lucasin ja Microprosen pelit ilmestyä ensin PC:lle ja vasta sitten Amigalle.

 

Seppo
Torstaina, 2. lokakuuta, 2003 - klo 14.24:   
MicroProsen kohdalla merkittäviä poikkeuksiakin on, esim jo mainittu Formula One Grand Prix, Stunt Car Racer, MicroProse Golf, RVF Honda, Midwinter trilogia...Amiga/Atari originaaleja kaikki...

Yleensä ottaen MicroProse UK:n itsenäisesti tekemät tuotteet tulivat ensin Amigalle (ja Atari ST:lle) ennenkuin ne käännettiin PC:lle. Varsinkin kun firma osti joitain näitä perinteisiä brittipelifirmoja (mm Rainbird, Firebird, Telecomsoft) joiden tausta oli 8-bittisissä/Amigassa. Poikkeuksiakin on, kuten tämä B-17, ja Dogfight.

Jotkut MicroProsen käännöspelitkin on Amiga-versioina olleet sitten parempia kuin alkuperäiset, esim "Pirates!" ja "Red Storm Rising" olivat 64-värisine EHB-grafiikoineen valovuosia edellä niin PC-, ST- kuin akuperäistä kuusnepaversiotakin...

 

Frn
Torstaina, 2. lokakuuta, 2003 - klo 20.16:   
jansa: Pelit nyt laittoi aina "Amiga tulossa"-tekstin, vaikka olisi ilmestynyt aikoja sitten. Pelit oli PC-lehti.

 

JPQ
Torstaina, 2. lokakuuta, 2003 - klo 23.32:   
Ja monkey islandit oli kait amigalle siksi ensiksi kun Amiga oli silloin isompi markkina. Tosin en tiedä itse oliko ensiksi mutta uskon väittäjiä.
Kylläpäs tätä onkin poissa oloni (netti ei toiminut) aikana kertynytkin.
Fm: Eikö pelit lehteä enään ole ? lauseesi ymmärrän näin. Ja Mikrobitti se vasta PC lehti olikin.

 

itix
Perjantaina, 3. lokakuuta, 2003 - klo 1.01:   
Jotenkin muistelisin että 90-luvun taitteessa oli tapana tehdä peli Amigalla ja portata se siitä sitten PC:lle. En tiedä mistä tuollainen ajatus on jäänyt päähän mutta kun minusta tuntuu ettei B-17 Flying Fortressia koskaan Amigalle ollutkaan :)

 

Tommi
Perjantaina, 3. lokakuuta, 2003 - klo 9.08:   
mun mielestä noi käännökset amigasta pclle(tai muille koneille) ei ikinä oo onnistunu hyvin.

 

Flux
Perjantaina, 3. lokakuuta, 2003 - klo 10.29:   
Turboraketti 2 -> Turbis on onnistunut hyvin.

 

cahva
Perjantaina, 3. lokakuuta, 2003 - klo 13.41:   
itix: kyllä se B-17 löytyy Amigalle.. Muistan vielä että muinoin kaveri oli ostellut sen alkuperäisenä jopa! :) Siihen aikaan ei meillä nappuloilla hirveästi varaa ollut ostella pelejä joten ne harvat alkup. pelit muistaa..

 

Tommi
Perjantaina, 3. lokakuuta, 2003 - klo 13.52:   
flux: en oo kuullukaan... saako sen mistään? 1:nen oli hauska frendien kesken sillo joskus...

 

miksuh
Perjantaina, 3. lokakuuta, 2003 - klo 14.33:   
itix: Kyllä B17 oli Amigalle :) Muuallakin, kuten PCGames:ssa muuten sanotaan, että Amiga versio oli jo 1992 :) Eli on kyl tainnu pelit lehti tuttuun tapaan vähä vetää PC:n päin tossa :)

 

jansa
Perjantaina, 3. lokakuuta, 2003 - klo 16.02:   
Seppo: Jep, oikeassa olet. Muistelin vaan tuota MicroProsen USA:n puoleista toimintaa.

miksuh: eihän kukaan ole missään vaiheessa väittänytkään, ettei B-17:sta olisi Amigalle tullut 1992??? Home of the Underdogsin mukaan peli julkaistiin 1992 Dossille. Puhuttaessa Pelit-lehdestä (tai MB:stä) kannattaa muistaa, että ymmärtääkseni he testasivat tuotteet siinä vaiheessa, kun ne oli saatavilla kaupasta *Suomessa* (ainakin joskus näin mainostivat, kun porukka haukkui, että ulkomaisissa lehdissä arvosteltiin aikaisemmin).

 

Tero
Perjantaina, 3. lokakuuta, 2003 - klo 16.43:   
No nimenomaan Pelit arvosteli ne siinä järjestyksessä miten ne suomen markkinoille tuli. Mutta eihän sillä ole mitään merkitystä missä järjestyksessä ne suomen markkinoille tai pelit lehden arvosteltavaksi tuli. Sillä on merkitystä
millon ne oikeasti julkastiin. Eli musta Pelit ei ole tossa välttämättä kovinkaan luotettava tietolähde, koska pelit tulee suomeen myöhemmin kun ne julkastiin, eikä eri versioidn suoimen sapumisajalla ole välttämättä mitään tekemistä julkasujärjestyksen kanssa.

 

jansa
Perjantaina, 3. lokakuuta, 2003 - klo 17.22:   
Hmm, menipäs tämä hankalaksi. No kuiteskin, Back2Rootsin mukaan B-17 ilmestyi Amigalle 1993. Tuolla on myös kuvat peliboxista ja Amigan versiossa mainitaan, että screenshotit on otettu PC:ltä. Ton perusteella voisi ehkä päätellä, että se oli ensin PC:llä, vai?

B-17 on ilmeisesti myös pistetty vapaaseen levitykseen ja sen saa netistä ohjekirjoineen päivineen. Amiga-versiota en pikaisesti kuitenkaan löytänyt :(

 

Seppo
Lauantaina, 4. lokakuuta, 2003 - klo 19.01:   
Kaivoin tuossa B-17:n dokumentaation esiin ja pelin mukana tulleessa Amiga Technical Supplementissa aloitetaan sivulla 4 (kohdassa "Simulation Enhancements & Last Minute Information):

"The original PC version of Flying Fortress..."

ja sitten kerrotaan parista pikkufiitseristä jotka on muutettu Amiga-versioon.

Manuaali on tehty vuonna 1992, mikä tarkoittanee sitä että sekä PC että Amiga versio näkivät päivänvalon samana vuonna. Pelin tekijät (pitkälti tunnettu ohjelmointigruuppi Vektor Grafix) ovat tehneet sekä PC- että Amiga-pelejä eli voi myös olettaa, että eri versioita on kehitetty rinnan (Amiga-versiolle ei creditoida omia ohjelmoijia). Mutta PC-version näyttäisi todellakin olleen ulkona ensin...

 

itix
Sunnuntaina, 5. lokakuuta, 2003 - klo 0.03:   
Kukapa noista tietää. Mutta 90-luvun alkupuolella tapana oli että 3d-pelit näkivät ensin päivänvalon PC:llä ja Amiga-versio seurasi myöhemmin.

Gunship 2000 ym ym ym...

 

JPQ
Sunnuntaina, 5. lokakuuta, 2003 - klo 5.24:   
itix: johtui eri koneiden erilaisita pelimarkkinoista ymmärtääkseni.

 

Mie vaan
Tiistaina, 7. lokakuuta, 2003 - klo 13.26:   
Heips vaan lueskelin tässä puol huolimattomasti nämä kirjoitukset ja täytyy sanoa että onhan siellä näyttelyssä amigakin edustettuna.

Löytyy kaapista ei pääse kylläkään kokeilemaan mutta kuitenkin Amiga 1000 ja sitten itse pelattavien joukosta A500:lla pyörivä sensible soccer. Kun kävin siellä niin tuli vietettyä taas aikaa legendaarisen Sensin parissa.

 

jansa
Keskiviikkona, 8. lokakuuta, 2003 - klo 20.00:   
Hyvä homma, että on edes jotenkin edustettuna. Aika karuahan tuo olisi ollut, jos pelihistoriaa käsittelevässä näyttelyssä ei noteerattaisi Amigaa laisinkaan. Tosin luulisi että yli 120 pelin joukkoon olisi mahtunut enemmänkin kuin yksi A500...

 

Thematic
Perjantaina, 10. lokakuuta, 2003 - klo 19.46:   
Tässä ketjussa on näkynyt monia mainintoja peleistä, joista on luultu niiden nähneen päivänvalon Amigalla. Esim. Dune II, joka on sentään hitaahko 68000-koneessa. Mutta varsinkin USA:ssa Amigan markkinatilanne oli jo 1990-luvun alkupuolella niin heikko, että käytännössä siellä ei kukaan lähtenyt nimenomaan Amiga-peliä tekemään. Useimmat lentosimulaattorit esim. tulivat sieltä. Euroopan tilannehan oli vielä toinen, mikä varmasti johti siihen, että kyseiset artikkelit myivät paremmin, kuin alkuperäiset PC-versiot, joten Amiga-konversioiden levinneisyys oli oletettavasti myös suurempi. Siksi Amigan merkitys pelaamisessa/historiassa on kiistaton riippumatta siitä, ovatko suosituimmat artikkelit konversioita vai eivät. Vaan porttauksiahan ne harvemmin olivat ennen vanhaan siinä mielessä, kuin ainakin minä sen käsitän.

Mutta kyllä seikkailupelejäkin tehtiin Amigalle, ei toki aivan Monkey Islandin ym. veroisia:
Universe
Lure of the Temptress
ja ropeltavammasta päästä sitten Amberstar, Ambermoon, Ishar-sarja sekä Legend of Valour. Mutta päätän listani tähän, jotta en mene pahemmin vikaan.

Viekää sinne näyttelyyn toinen A500 tykötarpeineen niin voi pelata nollakaapelitse Stunt Car Raceria. ;)

 

Tuomo
Maanantaina, 10. marraskuuta, 2003 - klo 22.38:   
Ah, kyllä Amegas oli loistopeli :)

Eihän kukaan vaan unohtanut Test Drive kakkosta?

 

Ville
Tiistaina, 11. marraskuuta, 2003 - klo 2.52:   
Marble Madness on jotenki jääny mieleen...

 

Olli
Lauantaina, 10. tammikuuta, 2004 - klo 0.53:   
Kyllä Game On näyttelyssä oli Amiga 500.
Siinä oli joku soccer, en ikävä-kyllä muista nimeä. Amigan edustus ikävä kyllä jäi vain siihen kyseiseen amigaan. :-(

 

Lakman
Keskiviikkona, 4. helmikuuta, 2004 - klo 16.17:   
Tuliko Laser Squad ensin PC:lle? Vai onko
se alunperin Amiga-peli?

Amigalla ainakin ko. peli on toimivamman oloinen, esim. aseita joutuu PC:ssä selailemaan jollain epäkäytännöllisellä systeemillä. Ei se kyllä toimi muutenkaan kunnolla minun koneessani.

 

itix
Keskiviikkona, 4. helmikuuta, 2004 - klo 16.48:   
Amigan Laser Squad on käännös. Eikä välttämättä tullut ensin PC:llekään vaan veikkaisin jotain 8-bittistä masiinaa.

 

Jupp3
Keskiviikkona, 4. helmikuuta, 2004 - klo 20.02:   
itix: Itse veikkaisin Spectrumia. Ainakin Laser Squadin edeltäjä (mikäs se olikaan... Joku R:llä alkava... Rebel Star?)

PC-versiosta näkee kyllä aika selvästi, että siinä on otettu Amiga/C64/Spectrum -versio pohjaksi ja siitä alettu parantelemaan. Harmi vain, että (suuri?) osa parannuksista itse asiassa huononsi toimivaa peliä...

Niin, ja Marble Madnesshan on alunperin kolikkopeli.

 

jansa
Keskiviikkona, 4. helmikuuta, 2004 - klo 21.29:   
Pikaisella surffauksella vaikuttaisi siltä, että Laser Squad on tosiaan lähtöisin Spectrumilta ja että se pohjautuu Rebelstar Raidersiin. Samalta hemmolta kuin LS tuli sitten myöhemmin X-COMmit. Ja Laser Squad Nemesishän ilmestyi ihan äskettäin.

 

itix
Torstaina, 5. helmikuuta, 2004 - klo 1.19:   
jansa: Ei samalta hemmolta vaan samoilta _hemmoilta_. Gollopin veljekset tekivät sen LS:n esi-isän juuri Spectrumille muistaakseni.

 

prami83
Keskiviikkona, 9. kesäkuuta, 2004 - klo 22.40:   
Defender of the Grow oli klassikko, sitä tuli
pelattua useita tunteja putkeen. Test Driver
peleistä ei todellakaan jäänyt hyvä maku suuhun.
X-comit olivat myös hyviä (ja ovat vieläkin).
Mitä ihmettä Atari St tekee klassikkojen joukossa,
jollei siellä ole Amigaa. Atari 2600:sen vielä
ymmärtää,sehän oli ensimmäisiä pelikoneita.

 

Jani Kuituniemi
Maanantaina, 6. syyskuuta, 2004 - klo 19.20:   
Miten olisi alkup. Lemmings, Civilization, Worms ja Settlers Amigan hittipeleiksi? Nämä eivät muistaakseni ole C64 eikä PC käännöksiä.

 

JPQ
Maanantaina, 6. syyskuuta, 2004 - klo 19.57:   
Jani Kuituniemi: settlers ei ole ainakaan C64:selta mutta ihan hämärä
muisti voisi sanoa että se ehkä PC:ltä. Ja lemmings on ainakin
todellakin amiga peli alunperin siitä olen 99,9999% varma.

 

Jani Kuituniemi
Tiistaina, 7. syyskuuta, 2004 - klo 1.10:   
JPQ: Jaa-a, ainakin se käännettiin PC:lle ja tehtiin ainakin kolme jatko-osaakin joita sen sijaan ei(?) muistaakseni käännetty Amigalle koskaan.

 

itix
Tiistaina, 7. syyskuuta, 2004 - klo 10.10:   
Civilization on portattu PC:ltä. The Settlers kyllä tuli Amigalle ensin.

 

JPQ
Tiistaina, 7. syyskuuta, 2004 - klo 11.25:   
Jani Kuituniemi: ei jatko osia tullut tässähän niitä kerran kait yritettiin mutta graafikolle ei sopinut jotain tälläistä muistelisin eli pelirunkokin oli jo käännetty kait.:( peeloja tuollaiset tyypit amiga ei ole tosiaankaan enään sama kuin 1993.:)
itix: ja sen toisaalta jos todella tarkkoja olemme näkeekin tuo minusta hieman jähmeä ja epäamigamaine peli tuo civilization. Ideaan en sano mitään mutta sivusta kattoen ei tosiaankaan näytä natiivi amy peliltä.:)

 

Seppo
Tiistaina, 7. syyskuuta, 2004 - klo 23.16:   
JPQ: Scott "Hired Guns" Johnstonin käännös MicroProsen Colonization-pelistä näyttää mitä Civilization olisi voinut olla jos konversiotyö olisi annettu ammattilaisten käsiin :)

 

JPQ
Tiistaina, 7. syyskuuta, 2004 - klo 23.37:   
Seppo: en tiedä näyttääkö en ole pelannut enkä ole nähnyt. Mutta Hired Guns on ainakin rautaa ja onko tosiaan amigalle alunperin näin minun mielikuvani korjatkaa jos olen väärässä se saa ääneni.(siis hired gunsista puhun että oliko se alunperin...)

 

kitaramies94
Käyttäjätunnus: kitaramies94

Rekisteröity: 10-2009
Lauantaina, 10. huhtikuuta, 2010 - klo 9.33:   
Ku miksuh väitti tossa kovasti että Monkey Islandit ovat alunperin tulleet Amigalle niin voin sanoa että metsään meni!

The Secret of Monkey Island ja Monkey Island 2: LeChuck's Revenge ovat alunperin tehty DOS-pohjaisella PC:llä ja kuvat Applen Macintoshilla (ohjelmalla Photoshop 1.0).

Tiedän tämän koska itse Ron Gilbertiltä kysyin.

Ku pelailet Amigalla The Secret of Monkey Islandia painappa Ctrl+V niin saat ruutuun tekstin "Amiga SCUMM Interperter 88".

Eiköhän tosta jo voi jotain päätellä.

Ei kannata kertoilla tarinoita jos ei tiedä asian faktoja.

 

Juha-Pekka Kuusela
Käyttäjätunnus: jpq

Rekisteröity: 10-2009
Lauantaina, 10. huhtikuuta, 2010 - klo 10.00:   
Kitaramies94: entäs äänitehosteet milläs tuo firma editoi no mulla jossain tuolla lehti minusta just noiden peleistä ja Amigalalla mielestäni. Lehti ei muuten ole Amiga lehti voin katsoa jos löydän jutun ja kerron sitten tarkemminkin mutta sekin tukee just tätä grafiikka juttua mielestäni.

 

jes
Käyttäjätunnus: jes

Rekisteröity: 10-2009
Lauantaina, 10. huhtikuuta, 2010 - klo 23.14:   
Vaikka microprosen F1GP on mainittu, niin pelaako tai onko kukaan pelannut sitä läpi. Itse innostuin vuosien jälkeen koittamaan jopa ace tasolla pelaamista ja jos aikoo voittaa tietokonevastustajansa niin säätämmistä riittää. Pelattavuus on kuitenkin edelleen erinomaista tasoa aikalaisiinsa verrattuna, tokihan se vaatii nopeahkoa prosessoria mutta silti:D

 

kitaramies94
Käyttäjätunnus: kitaramies94

Rekisteröity: 10-2009
Sunnuntaina, 11. huhtikuuta, 2010 - klo 13.32:   
kirjota jooko jpq tästä lähtien hieman rauhallisemmin. Tota on aika vaikea tulkata...

 

Juha-Pekka Kuusela
Käyttäjätunnus: jpq

Rekisteröity: 10-2009
Sunnuntaina, 11. huhtikuuta, 2010 - klo 13.47:   
kitaramies94: yritetään vaikka olenkin ilmeisenmonivammainen CP vamma ja hahmotushäiriö ainoat jotka muistan.

 

kitaramies94
Käyttäjätunnus: kitaramies94

Rekisteröity: 10-2009
Sunnuntaina, 11. huhtikuuta, 2010 - klo 20.18:   
...

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: