Vanhan Amiga 500:n päivitys?

Saku-foorumi » Classic Amiga » Yleinen keskustelu » Viestit 2003 » Viestit 06/2003 » Vanhan Amiga 500:n päivitys? « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Pekka
Tiistaina, 24. kesäkuuta, 2003 - klo 21.29:   
Ostin Amiga 500:n v. 1990 ja siihen laitettiin ostettaessa 1mt muisti.

Kyselenkin siis, että mitenkä vanhaa Amigaani voisi päivittää ja kuinka kalliiksi tulee? Onko hyödyllistä päivittää Kickstart-versiota ja WB:iä ja kuinka nämä vaikuttavat tehoon ja vanhojen ohjelmien/pelien toimivuuteen?

Olen myös kuullut, että Amigaa on mahdollista nopeuttaa jonkinmoisilla turbo-korteilla ja kiintolevyillä. Käykö Amigaan tavallinen PC:n kiintolevy ja mikä on suositeltava turbo-kortti?

Mistä voin ostaa kys. tuotteita? Kysyn vielä onko kannattavampaa ostaa Amiga 1200, kuin päivittää vanhaa?

Olen hiukan tippunut kärryiltä Amigan hommissa, koska en ole tiennyt, että Amigaa pystyy sen kummemmin päivittelemään.

Älkää sitten bashatko maan rakoon minua kysymyksineni ;-)

 

Jani Kuituniemi
Tiistaina, 24. kesäkuuta, 2003 - klo 21.37:   
Hiukan takaperoisessa järjestyksessä: mikäli aiot käyttää Amigaasi johonkin tuottavaan tai hyötykäyttöön, osta mielummin jo valmiiksi jonkin verran laajennettu A1200. Näitä näkee aina silloin tällöin kohtuuhinnalla myynnissä (parisen sataa euroa) .. jos kuitenkin haluat lähinnä pelata, kuten ymmärsin kysymyksestäsi, ei vaihtaminen kannattane jos pelit ovat pääasiassa vanhoja pelejä.

..ja vastauksia..

1. Kickstart/WB:n päivitys ei kannata pelien pelaamisessa, itseasiassa useat vanhat pelit toimivat paremmin vanhalla 1.3 kickstartilla. Tehoon noiden versiot eivät vaikuta.

2. Amiga käyttää ihan normaaleja "PC:n" kiintolevyjä (IDE ja SCSI)

3. turbokortteja on olemassa A500:llekin, mutta niiden saatavuus on heikohkoa ja hyöty kyseenalainen.

3. Suomessa Amiga tavaraa myy (mm. kaikkea edellä mainittua) Gentle Eye Ky (www.ge.vip.fi) - lisäksi Visa-kortti on hyvä ystävä ulkomailta tilatessa (Vesalia, Eyetech jne)

 

Pekka
Tiistaina, 24. kesäkuuta, 2003 - klo 22.06:   
Ok. Kiitos viestistä ;)

Hiukan tietenkin kiehtoo Amiga1200 ja varmaan joskus sellaisen ostankin.

Olen kyllä nykyään pc:n käyttäjä ja Amiga on lojunut tuolla hyllyllä :(. Nyt kuitenkin nostin Amigan taas pöydälle ja putsasin villakoirat sisältä ;)

 

JPQ
Keskiviikkona, 25. kesäkuuta, 2003 - klo 0.10:   
Jani Kuituniemi: muistaakseni vieläpä noi A500 turbot on sika hintaisia A1200:sen turboihin nähden.
Pekka: mikähän teitä laittaa näin yllättäen Amigasta kiinnostumaan.

 

jPV
Keskiviikkona, 25. kesäkuuta, 2003 - klo 0.42:   
Pienenä tarkennuksena vielä, että vaikka Amiga käyttääkin normaaleja kiintolevyjä, niin esim. tuossa a500:ssa ei ole kovalevyohjainta vakiona, kuten uudemmissa Amigoissa, vaan sellainen on hankittava erikseen. Hyötykäyttöä ajatellen olisi syytä olla kovalevy, enemmän muistia, uudempi ks/wb ja mielellään parempi prosessorikin, mutta a500:lla toimivia pelejä varten on 1.3 ks/wb parempi. Itse pitäisin A500:n pelikoneena ja vakiovarusteluissaan ja ostaisin esim. a1200:n harrastuksen pidemmälle viemiseen.

 

itix
Keskiviikkona, 25. kesäkuuta, 2003 - klo 2.48:   
Lähinnä ainoa lisävaruste mikä A500:seen kannattaa enää hankkia on lisälevyasema. Ja ehkä myös Action Replay :)

Mutta hyötykäyttöön sitä ei oikein kannata laajentaa. A500:lle löytyy turboa ja kiintolevyohjainta. Mutta sitten niiden pelien kanssa tulee ongelmia...

 

Pekka
Keskiviikkona, 25. kesäkuuta, 2003 - klo 12.06:   
JPQ: Olen käyttänyt kymmenisen vuotta amigaa, joten sieltä se kiinnostut on lähtenyt. Kyllä edelleen arvostan amigaa siinä määrin, että aion käyttää tulevaisuudessakin ;-).

itix: Lisälevari löytyy jo ja kerrotko lisää tuosta Action Replaysta.

Juu, ehkäpä jätän tämän koneen pelivehkeeksi ja suunnittelen A1200:n ostoa. Kiitos hyvistä kommenteista.

 

miksuh
Keskiviikkona, 25. kesäkuuta, 2003 - klo 13.43:   
Jep Amigalle on saatavilla ns. turbokortteja, jotka on siis Amigalle suunniteltuja prosessorikortteja. Yleensä noilla turbokorteilla on nopeampi CPU ja muistinlaajennusta varten yksi tai useampi SIMM kanta 32bit 72pin SIMM palikoille. Lisäksi mallista riippuen turbokortilla on mahdollisesti myös FPU, MMU ja SCSI-ohjain. FPU ja MMU on toki uudempien prossujen kohdalla integroitu CPU:n kanssa samalle piisirulle. Turbokorttin mallista riippuen kortilla on CPU:na jokin näistä Motorolan prossuista: 68020, 68030, 68040, 68060, PPC603e tai PPC604e. Muut on Motorolan 680x0 sarjan prossuja, kaksi jälkimmäistä on PowerPC sarjan prossuja.

A500:lle oli muistaakseni ainakin yksi 030-turbokortti, mutta en tiedä tuliko suomeen asti koskaan yhtään semmoista, ainkaan en tiedä ketään jolla semmoinen olisi ollut.

A1200:lle löytyy sitten prossukortteja kaikilla noilla yllämainituilla prossuilla. Ja saatavuus on huomattavasti parempi. Hyötykäyttöä ajatellen 040 ja 060 turbot on suositeltavia, mutta jo 030 turbot on ihan kelpo vehkeitä. 060 turbolla varustettu A1200 on ihan eriluokkaa nopeudeltaan kuin esim A500 tai laajentamaton A1200.

Yleensä Amigan laajentaminen kannattaa aloittaa juuri turbokortin ostolla. Nopeampi prossu ja suurempi keskusmuisti tekee ihmeitä. Monesti nälkä tosin kasvaa syödessä, ja sillon seuraavaksi on paikallaan hankkia Amigaan näytönohjain. Näytönohjaimen asennus lisää Amigan käytettävyyttä vähintäänkin yhtäpaljon kuin nopea turbokortti. Amigan emolevyn OCS/ECS/AGA piirit on suorituskyvyltään suoraansanoen aneemisia kun niitä vertaa näytönohjaimiin. Itse en mistään hinnasta palaisi enää takaisin käyttämään AGA-piirejä ja Amigan alkuperäisiä näyttötiloja.
Tietty A1200:n AGA piirit ja emolevyn 2MB graffamuisti on sekin jo huomattava parannus A500:n.

A500 kannattaa jättää tosiaan pelivehkeeksi.
A500:n laajennusosien metsästäminen on nykyään sen verta hankalaa puuhaa, että hyötykäytössä A1200 on tosiaan heti aluksi parempi vaihtoehto.

Itselläni oli aikanaan A500:ssa SupraDrive 500XP SCSI-ohjain, jossa oli 2MB lisämuisti ja "hirmuisen iso" 40MB SCSI levy :) Noita ohjaimia kyllä näkyy aina sillon tällöin, myynnissä mutta aika harvon ja yleensä ne menee kaupaksi samantien.
.
A1200 on huomattavasti laajennettavampi, kuin A500 ja A1200 osien saatavuuskin on ihan kohtalaisen hyvä nykyäänkin, vaikkei nyt joka kaupungissa voikaan kävellä lähimpäöän putiikkiin :) Tai no voi ja ei voi.

Amigalle itselleen suunniteltuja osia nyt löytyy suomen liikkeistä vain GentleEye:ltä, mutta jos laajenteleminen kiinnostaa enemmän, niin A1200:lle on saatavilla myös Mediator niminen PCI-väyläkortti. Mediator on siis uudemmille Amigoille löytyvä väyläkortti, joka liitetään esim A1200 emolevyyn. Tuo väyläkortti lisää Amigaan PCI-korttipaikat. Noihin PCI korttipaikkoihin voi sitten kytkeä ihan normaaleja PC:n laajennuskortteja, joita löytyy sitten siitä lähimmästä tietokoneputiikista :)

Itselläni esim on A1200 tornikotelossa Mediator PCI-väyläkortin kanssa. Koneen sisällä on myös nämä PCI-kortit: Voodoo 3 3000 näytönohjain, Hauppauge WinTV GO, 10Mbit verkkokortti ja Soudblaster 128.

Eli jätä A500 pelikoneeksi ja lueskele sakufoorumia, huuto.net:ä jne jos sattuisi A1200 kohdalle. Tietty kannattaa pitää mielessä myös noi uudet Amigat, AmigaOne ja Pegasos :)

 

miksuh
Keskiviikkona, 25. kesäkuuta, 2003 - klo 13.59:   
Niin esim A1200 turbokortin oston aikoihin kannattaa tietty ostaa se kovalevy myös. helpotta käyttöä huomattavasti kun ei tarvitse pelleillä jatkuvasti korppujen kanssa.

 

itix
Keskiviikkona, 25. kesäkuuta, 2003 - klo 15.52:   
@Pekka: Action Replaylla sai kivasti monenlaisia cheatteja peleihin ja muuta mukavaa. Konekielimonitori, disassembler, kuvakaappauksia, modien rippaamista... Ei siitä oikeasti hyötyä ole normaalissa hyötykäytössä mut jos tykkää pelata niin silloin se on must :)

 

Pekka
Keskiviikkona, 25. kesäkuuta, 2003 - klo 16.08:   
Noniin, eiköhän kaikki tullut selväksi ;-).

Nyt selvisi monta juttua varsinkin miksuhin postauksesta. Kiitos vain.

Tuota Action Replayta ajatellen nuo ominaisuudet eivät kovin ihmeellisiä silti ole, vai ovatko? Kyllä varmasti ilmankin pärjää :).

 

jPV
Keskiviikkona, 25. kesäkuuta, 2003 - klo 17.17:   
On Action Replaystä jotain hyötyä hyötykäyttöönkin. Ainakin jos ei omista kovalevyä. Saa esim disketin tiedostolistaukset yms kätevästi ilman että pitäisi olla dir-käsky buuttikorpulla jne. Ja kaikenlaista kaivelua voi tehdä ja trainereita peleihin ;) Ja voi tallettaa esim pelitilanteet, vaikka peli ei moista tukisikaan jne. En mä ainakaan katunu aikoinani AR:n ostoa... se oli sellainen halpiskorvike kovalevylle tai jotain ;)

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: