A4000D hiljaisemmaksi?

Saku-foorumi » Classic Amiga » Yleinen keskustelu » Viestit 2003 » Viestit 04/2003 » A4000D hiljaisemmaksi? « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Markus
Maanantaina, 14. huhtikuuta, 2003 - klo 20.45:   
Aikoinaan kun A4000D:ni oli aktiivikäytössä, ei tuuletinkoneiston kova ääni tainut juurikan haitata, mutta nykyään kun olen tottunut hiljaiseen PC-koneeseen, niin tuo ääni haittaa.

Mitä koneelle pitäisi tehdä, jotta sen saisi hiljaisemmaksi siten, että kuitenkaan kone ei ylikuumene? Itselleni kaikenlainen hardwaren virittäminen on täysin vierasta hommaa (lastentarhasta asti olen vierastanut vähäisintäkin askartelua)...

Jossain välissä, oliskohan ollut 2000-2001, koneen tuletin piti järkyttävää "pärinää", mikä johtui liian pölyisestä tuulettimesta. Tuolloin joskus konetta käynnistäessä kävi niin, että tuuletin ei lähtenyt ollenkaan pyörimään, jolloin kone oli hiljainen kuin A500.

Harmi vain, että huollon saaminen Amigalle on vaikeaa. Kun vein koneeni joskus 2001 tavalliseen PC-huoltoon, olin kuin Uuno Turhapuro liikenneministeriössä hakemassa lupaa Härski Hartikaisen autoviritelmälle, missä on ratti niin edessä kuin takana. Eli aluksi "ei tule kuuloonkaan!" ja lopuksi "no, katsotaanpa sitä..."... :)

 

Pete
Maanantaina, 14. huhtikuuta, 2003 - klo 21.47:   
Ikinä en ole Amiga 4000:sta nähnyt niin siitä en osaa sanoa mitään, mutta yleisiä ohjeita tuulettamisesta voin antaa.

Helpoin ja halvin tapa hiljentää konetta on lisätä pieni vastus johtoon ennen tuuletinta. Tällä tavalla tuulettimen kierrosluku tippuu ja ääni hiljenee. Toisena hyvänä vinkkinä voisi sanoa mitä isompi tuuletin sitä hiljaisempi ääni, koska sitä pienemmillä kierrokilla sen tarvitsee pyöriä siirtääkseen saman määrän ilmaa. Tietysti jos koneessa on kovin vanha ja kulunut tuuletin voi jo pelkästään tuulettimen vaihto hiljentää konetta uskomattoman paljon. Myös tuulettimen sijainti vaikuttaa melun määrään. Jos tuulettimen etu tai takapuolella on todella lahellä seinämä tai esimerkiksi sormisuoja lisää se ääntä. Tuulettimen paikassa kannattaakin etsiä sopiva kompromissi, sillä jos tuuletin on liian kaukana ei se tietenkää tuuleta niin hyvin. Toisaalta jos tuulettimen etu tai takapuoli on liian lähellä seinämää ei se myöskään silloin tuuleta kunnolla.

Minun käsitys on kuitenkin ettei suurin osa 68k prosessoreissa ei edes tarvitse välttämättä tuuletinta. Kuumimpia 68k prosessoreita ovat tietääkseni 040:set, joista korkeimmilla kellotaajuuksilla pyörivät saattavat tarvita tuuletinta. Tähän voi ottaa kantaa joku sellainen jolla on kokemusta noista prosessoreista. Toisaalta taas jos koneessa on PPC on tuuletin välttämätön koneen terveyden kannalta.

 

Pete
Maanantaina, 14. huhtikuuta, 2003 - klo 22.11:   
Onkohan koneessa tuulettimet muuten posessorille vai ovatko ne yleisiä kotelotuulettimia? Entä minkälainen prosessori koneessa on?

 

Markus
Maanantaina, 14. huhtikuuta, 2003 - klo 22.32:   
Koneen prosessori on 68040 @ 25 MHz. En ole ihan varma tuosta tuulettimen laadusta. Sen osaan sanoa, että se on sellainen, millainen se A4000D-malleissa vakiona on (tokkopa on erilaisia tuuletinratkaisuja noissa koneissa(?)). Tarkemmin en kyllä jaksaa muistaa, millainen se on...

Minkälaisia nämä PC-koneiden hiljaiset tuuletinsysteemit muuten ovat? Nykyisessä ja tätä edeltäneessä PC:ssäni on molemmissa jokseenkin hiljaiset tuulettimet.

 

Pete
Maanantaina, 14. huhtikuuta, 2003 - klo 23.30:   
Tuon prosessorin kyllä pitäisi toimia ilman tuuletinta, jos sen päällä on vain kunnollinen siili, joten minun mielestäni voi tuulettimen kieroslukua rauhassa pienentää.

Kaikki PC:t eivät todellakaan ole hiljaisia! Osa nykyisistäkin koneista on aikamoisia suihkukoneita. Aika usein pätee yhtälö mitä nopeampi kone sitä kovempi ääni. PC:issä nykyisin tuulettimen kierroslukua hallitsee emolevy, joka seuraa kuinka kuumaa kriittisissä paikoissa on ja sen mukaan lisää kierroksia tuulettimiin, jolloin kevyessä käytössä kone pysy hiljaisempana.

 

Rebb
Maanantaina, 14. huhtikuuta, 2003 - klo 23.55:   
Ja aika paljon melu on kiinni tuulettimien laadusta. Halvalla ei hyvää saa. Esim. Papst tuulettimet ovat todella híljaisia.

Käytännössä nopeastakin Pc:stä saa lähes äänettömän jos viitsii nähdä vaivaa. Vakio kotelon virtalähde on yleensä melkoinen hävittäjä, joten sen vaimentaminen on ensimmäinen asia johon kannattaa puuttua. Sitten äänieristeet, hiljaiset kotelo tuulettimet ja laadukas prosessori tuuletin.

Lähinnä tuo meluongelma on esim. halvoissa merkkikoneissa, joissa tuulettimet on merkkiä mikälie.

 

Markus
Tiistaina, 15. huhtikuuta, 2003 - klo 0.27:   
Hmmm, mietin, että miksi alunperin tuosta A4000D-mallista on tehty "pölynimurituuletinujeltaja". Muistan, että esim. A2000-koneissa on hiljaisempi tuuletin, kuin tuossa A4000D-koneessani.

Täytyy sanoa, että itse en noista hardware-asioista tiedä sen vertaa, että osaisin tuulettimen kierroslukua laskea, mutta ei kuulosta ihmeelliseltä asialta. Kun aikoinaan pölyn takia tuuletin ei lähtenyt edes pyörimään, oli kone kyllä taivaallisen hiljainen. Hm, halua olisi kyllä saada tuo vanha A4000 hiljaisemmaksi.

MikroBitistä olen lukenut PC-koneiden jäähdytysongelmista, ja siinä yhteydessä tuli esiin, että jotkut ratkaisut ovat todella melkoisia suihkukoneujeltajia.

 

Rebb
Tiistaina, 15. huhtikuuta, 2003 - klo 0.35:   
Jos ongelmasi on tuo virtalähteen tuuletin, niin sen vaihto ei ole mikään mahdoton juttu.

Muistaakseni nuo virtalähteet on mitoitettu siten että tuuletusta riittää vaikka kaikki korttipaikat olisi käytössä. joten jos koneessa ei mitään ihmeellisempää ole voi tuon huoletta vaihtaa hiljaisempaan ja samalla pudottaa jännitteitä. Joku kenellä on tuollainen vastaava virtalähde, voisi varmaan kertoa miten tuo tuuletin on käytännössä kiinni. Siis tarkoitan virtakaapeleita yms.

 

Markus
Tiistaina, 15. huhtikuuta, 2003 - klo 0.46:   
Jep, koneessani ei ensimmäistäkään laajennuskorttia kiinni, eli ei siellä sisällä lämpenevää tavaraa paljolti ole. (Hmmm, "projekti" tehdä koneesta hiljaisempi tuntuu toteuttamiskelpoiselta, mutta taitaapi vaatia asentaja-ihmisen taitoja. Kunpa saisin erään liikkeen asentaja-ihmisen tekemään tuon homman koneeseeni. Tässähän alkaa jo unelmoimaan, että samallapa melkeinpä voisi asentaa näyttökortin, jos sellaisen jostain halvalla saisi. :) )

 

Rebb
Tiistaina, 15. huhtikuuta, 2003 - klo 0.52:   
Ei tuo tuulettimen vaihto ihmeämmin taitoa vaadi, lähinnä huolellisuutta.

 

JPQ
Tiistaina, 15. huhtikuuta, 2003 - klo 2.19:   
Kaikki: mitä tuo D muuten merkkaa tyyppi/malli merkinnässä ?
(On offtopic mutta joka pikkujutulla oma ketju on turhauttavaa)

 

Rebb
Tiistaina, 15. huhtikuuta, 2003 - klo 2.21:   
Oiskohan Desktop? :)

 

KimmoK
Tiistaina, 15. huhtikuuta, 2003 - klo 9.35:   
On itelläkin plänit A4k:n vaimentamiseksi.

1) powerin puhaltimeen kytkentä jolla saa pyörimisopeutta tiputettua (esim älykäs kytkentä joka antaa aluksi täydet 12V jotta puhallin starttaa hyvin & tiputtaa sitten jännitteen 10-7V jolloin meteli kadonnee, yksinkertaisenpi tapa olisi lisätä puhaltimen virtajohtoon vastus (kuten aiemmin ehdotettiin) tai vaikkapa zener diodi jolla raakasti leikataa jännitteestä hieman pois)
2) jos powerin puhallinta hiljentää, lisäisin ilmanvirtusta toisella puhaltimella joka imisi ilmaa sisään, senkin puhaltimen pyörimisnopeus tulee hiljentää kts kohta1
3) esim biltemasta saa suht edullisesti sormisuojaritilän siihen powerin pertsaukseen, sellaisen joka on aerodynaamisempi kuin vakio peltiritilä(t). Mutta tässä vaiheessa mennään jo peltihommiin!
4) kun ilmanvaihto on hyvin hoidettu, voi peltipintoja alkaa vaimentamaan esim. asfaltti/bitumimatolla. Jotkut ovat saaneet hyviä tuloksia jo ihan pienellä bitumin palalla kotelon pääli/sivupelleissä.
5) ja perfektionisti tietysti isontaa prosessoreiden jäähdytyssiilejä jottei ne ainakaan vaatisi omaa puhallinta... jne, jne...
6) korppuaseman klikkaukseen löytyy vaimennusmahdollisuus muistaakseni AOS3.9:ssä (ja ainakin Aminetissa)
7) kovalevyt ei amigoissa ole pahoja äänen lähteitä, mutta jos on, niin jotkut on moiset ripustaneet esim. paksuilla kumipidikeillä kotelonsa sissälle, moiseen tarvitaan kuitenkin iso tornikotelo, jotta se onnistuu mukavasti. Itse pulttasin A4k:n itsetekoisessa tornissa kovalevyn pidikkeet kotelon pohjaan kiinni. Näyttäsi että sieltä ne kovalevyäänet kaikkein huonoimmin kulkeutuvat ulkomaailmaan.
8) Amigalle ei mahda vielä olla softaa jolla saadaan rajoitettua esim romppuasemien pyörimisnopeudet järjellisiksi...? Siis semmosen vois joku joutessaan koodata. Voisin maksaakin moisesta... tai koodata itse kunhan saan talon tehtyä.
9) Tai rakenna talo kivestä ja varaa tietokoneille oma bunkkeri. 8) Itse tilaan "koteloni" palikat www.kivilinna.net :ltä. ;)

Jaaa... tästä sais taas saku jutun aikaiseksi...

 

KimmoK
Tiistaina, 15. huhtikuuta, 2003 - klo 9.44:   
Muuten, A4k:n kotelo on suunniteltu päin P:tä, siksi siinä on alunperin voimakas puhallin&ääni. Kun koneen turbottaa ja lisää pari kovalevyä ja CDRW aseman, niin lämpöhalvaus on edessä.

Ai niin... jos kaikki lattakaapelit muuntaa/vaihtaa pyöreiksi koneen sisällä, A4k:n lämpötalous varmaan parantuu hieman ja ehkä paljonkin.

Itselläni (vaikkei ole edes PPC turboa) kuumeni A4kd yläpinnaltaan niin paljon että siinä olis (miltei) pysynyt eväät mukavan syömälämpöisenä...


Esim. http://www.patenttinet.com/ :ssa on kaikenlaista sälää aiheeseen liittyen.

 

JPQ
Tiistaina, 15. huhtikuuta, 2003 - klo 13.03:   
Rebb: eipä edes käynyt mielessä.

 

Jani Kuituniemi
Tiistaina, 15. huhtikuuta, 2003 - klo 14.26:   
KimmoK, aivan totta. Täällä täyteen ahdettu A4000D, kaikki korttipaikat täynnä, CD-R asema, 060 turbo, kaksi kovalevyä ja kaikki SIMM paikat täynnä => kuumenee koppa kiinni parin tunnin jälkeen niin kuumaksi että kotelon päällä paistaisi vaikka kanamunia 8) Alkaa varmaan olla se 151W virtalähdekin lähellä maksimiaan joten sekin lienee vaikuttaa. Hiljainen se kyllä on, vasta alle 10cm etäisyydeltä kuulee että se on päällä, edes kovalevyjen raksutus ei kuulu. Varmaan ääntä on lisättävä että lämpöjä saa alas nyt kun on lämmin kesä taas tulossa ja sisälämpötilat kotona nousee +30c tuntumaan 8)

SAKU:uun jos joku kirjoittaisi artikkelin tuon kotelon hiljentämisestä riittävällä tuuletuksella niin olis pop :)

 

Markus
Tiistaina, 15. huhtikuuta, 2003 - klo 14.34:   
Jani: Onko sinulla tuo A4000D ollut alunperinkin hiljainen vai oletko tehntyt siitä itse hiljaisen?

 

Jani Kuituniemi
Tiistaina, 15. huhtikuuta, 2003 - klo 15.08:   
Markus: Aina ollut, asiaan vaikuttanee myös se, ettei koneessa ole mitään muita tuulettimia kuin virtalähteen tuuletin joka on aika hiljainen.

 

miksuh
Tiistaina, 15. huhtikuuta, 2003 - klo 17.40:   
Offtopikkina: Jani: onneks tuli syjksyllä ostettua tonne uuteen yksiöön kattoon tommonen tuuletinlamppu. Eli tommonen missä 4 hehkulamppua ja iso tuuletin samassa.

Viime syyskuussa kun muutin tonne ni kämppä oli iltapäivisin ku sauna :) Kuudes kerros, lähitienoon korkein talo eli ei mitään varjostavaa ja ikkuna vielä kutakuinki länteen päin. Eli aurinko käristää kämppää koko iltapäivän ja illan.

Aattelin et parempi ostaa tommonen, muuten kesä voi ola tuskaa kun viime syyskuussaki oli noin kuuma kämpässä.

Tietokonetta se ei tietty paljon auta :) joka kesä ollu hiukka ilmeisesti kuumenemisen aiheuttamia ongelmia, saa nähdä miten ens kesänä....

 

Markus
Tiistaina, 15. huhtikuuta, 2003 - klo 21.24:   
Mites minulle on tuollainen melu-A4000D yksilö tullut... Osaatko Jani sanoa mitään tuosta koneesi tuulettimesta tarkemmin tai varmaankin tarkemminottaen puhallinkoneistosta? Varsinainen tuuletin tuossa koneessani on kai ihan tavallinen viaton tuuletinpalikka... (Aikoinaan näin huollossa sen pölyisen tuulettimeni ja huoltomies sanoi vain vaihtaneensa tilalle uuden samankokoisen... Taisin muuten silloinkin väläyttää ajatusta, että tekisi jotain koneeni hiljaisemmaksi saamiseksi, mutta ei huoltomies suostunut, kun kyseessä oli Amiga...)

 

Jani Kuituniemi
Tiistaina, 15. huhtikuuta, 2003 - klo 21.56:   
Markus: valitettavasti en osaa sanoa. Liekkö kaikki se roina siellä koneen sisällä joka imee itseensä osan äänestä eikä mahdu resoinointia syntymään taikka sitten olen tullut osittain kuuroksi pienelle melulle, sillä tässä vieressä on sen koneen lisäksi pari meluisaa PC:tä sekä pölynimurin luokkaa ääntä pitävä SGI :) Aina kun lähtee lomalle ja sammuttaa kaikki koneet niin on hetken verran outo olo kun on niin hiljaista, aivan kuin jotain puuttuisi :) Muita tuulettimia koneen sisällä ei siis ole kuin tuo virtalähteen (Lite-on) tuuletin.

 

KimmoK
Tiistaina, 15. huhtikuuta, 2003 - klo 22.05:   
Ääni voi toisinaan vaimentua yllättävistä syistä. Voihan esim. saman näköisistä puhaltimista toinen pyöriä hitaammin kuin toinen... ja siivekkeiden muotoilu vaikuttaa myös ääneen yms. yms. Myös koneen paikka vaikuttaa. Velipojalla on identtinen Duron800 kuin minulla, hänellä se vaikuttaa äänettömältä ja minulla se mölisee kuin hullu lehemä. Syynä pelkästään se että veljellä kone koteloineen on pöydän alla olevassa lastulevylokerossa ja puhaltimen ääni pääsee pakenemaan sieltä kolosta vain taaksepäin, törmäten verhoihin ja ryppypintaiseen lasikuitutapettiin...

 

KimmoK
Tiistaina, 22. huhtikuuta, 2003 - klo 11.52:   
Heps...

Jos joku jaksaa värkätä & löytää sopivan liimalaastin yms....
vois Amigan kotelon laatoittaa punaisilla ja valkoisilla kaakeleilla.

Noin saataisiin peltien massaa kasvatettua jotta meteli ei ainakaan
resonoinnin & peltien väräjämisen kautta pääsis etenemään...

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: