Kokemuksia TV-Korteista?

Saku-foorumi » Classic Amiga » Yleinen keskustelu » Viestit 2003 » Viestit 02/2003 » Kokemuksia TV-Korteista? « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Tommiii
Torstaina, 13. helmikuuta, 2003 - klo 14.46:   
Hirvittävä määrä erilaisia...
Mikähän olisi paras Amiga-käyttöä ajatellen?

 

miksuh
Torstaina, 13. helmikuuta, 2003 - klo 20.07:   
Jaa-a, itse ostasin joko jonkun hauoppaugen kortin tai Terratec:n Tview:n, mut öh toi valinta kattaa jo aika ison läjän kortteja myös :) Itselläni ei toistaseksi ole TV-korttia, mutta joku Hauppaugen WinTV Go voisi olla semmoinen hyvä peruskortti. Terratec:a saa halvemmalla, mutta se on sitten harvinaisempi eikä siinä ole kun mono-ääni muistaakseni, eikä kaukosäädintä.
Myöskään WinTVGO:ssa ei tosin taida olla kaukosäädintä.. Kaukosäätimillä varustetuille hauppaugen korteille on Amioga-softa nimeltä HauppaugeIR, jolla saa ohjattua Amigaa tv-kortin kaukoohjaimella, eli voi vaika käynnistellä ohjelmia, tai lähetellä arexx-komentoja ohjelmille, kanavan vaihdon lisäksi siis. TV-korttien tekstitelkkuominaisuudet ei taida olla ainakaan vielä oikein tuettuna... Useimmat ellei kaikki varmaan toimii esim VHI Studion kanssa eli kuvan kaappaus toimii (paitsi et ennen SharkPPC:tä vauhti ei ole mikään hirveä) Eli loppujenlopuksi noi kortit on aikalailla samalla viivalla. Kalliimmissa koirteissa on just kaukosäädin, jotain ekstra liittimiä ehkä, digi-viritin tai jotain vastaavaa. mut itse ostasin ehkä sen WinTVGO:n. Se on "halpa" ja ihan kelpokortti ilmeisesti.

Mut mulla ei ole tv-korttia, eli joku muu jolla on voi tohon vastata enempi.

 

miksuh
Torstaina, 13. helmikuuta, 2003 - klo 20.11:   
Tai siis kyllähän KAI tekstitelkua voi katella toki jos kaukosäätimestä saa sen päälle. Mutta en muistya kovin kummoisia varsinaisia tekstitelkkusoftia nähneeni Mediatorille. Eli meinaan näitä joissa voi hiirellä klikkailla ja surffailla sivulta toiselle sivun numeroa linkkinä käyttämällä.

 

JPQ
Torstaina, 13. helmikuuta, 2003 - klo 21.22:   
miksuh: Ja kuvan laadunkin erot pitää muistaa.
PS. En omista TV korttia ja yhtä halpaa? olen joskus katsellut oli muuten parempi kuva kuin TV:eessä? johtuu tosin että oli monitorin putki ja ilmeisesti videokuvakin purettiin täydellä laadulla eikä niin kuin normaali telkät että Chrominaissi vain puolella olemassa olevasta tarkkuudesta. Kyllähän niitäkin telkkoja jotka täyden Chrominassin "purkaa" ja näyttää.

 

Seppo
Torstaina, 13. helmikuuta, 2003 - klo 22.39:   
Tommiii: Riippuu mitä haluat TV-kortilla tehdä. Itselläni TV-kortin tärkein tarkoitus on mahdollistaa useamman videolähteen katsominen WorkBench-ikkunassa. PS2/DVD/SVHS-nauhuria varten on hyvä olla se SVHS-in, Amigan videolle tai standardi videolle composite in ja sitten voi vielä kytkeä halutessaan Commodore kuusnelosen siihen antenniliittimeen jos ei halua töllöä katsoa (jakajiakin tosin siihenkin liittimeen löytynee). Radiota en tarvitse... :-)

Itselläni on Askeyn Magic TView CPH051 kortti kytkettynä Mediatoriin, ja hyvin on asiansa ajanut. Mutta kuten Miksuh jo edellä mainitsi, vaihtoehtoja riittää.

 

Lasse
Torstaina, 13. helmikuuta, 2003 - klo 23.19:   
Tämmönen kysymys, mistä te saatte noita drivereita Amigalle kaikkiin lisäkortteihin ja cd w.eille yms. esim. kun mä oon ostanut jotain usb-laitteita PC:lleni (mul ei oo PCI-väylii eikä sarjaportii), ni ei niille tuu ku driverit Pc:lle ja Macille. tyhmä kysymys ehkä mut silti.

 

JPQ
Perjantaina, 14. helmikuuta, 2003 - klo 0.02:   
Lasse: Sanon lyhyesti joku saa tarkentaa. Jotkut firmat tekevät amigalle maksullisia ajureita kuten Turbo Printtereille joka minulla itselläni on Epson Stylys Photo 810:llaa varten. Ja Mediator PCI väyläkortin tekijä tekee omaan pci väyläänsä ajureita joillekin laajennuksille jotka ilmeisesti ostetaan väyläkortin mukana ja vain rekisteröitynee saa päivitykset.
PS. Tyhmiä kysymyksiä ei ole. Varsinkaan aloittelijoilla.

 

miksuh
Perjantaina, 14. helmikuuta, 2003 - klo 18.23:   
No joo Turboprint jne on maksullisia jne, mutta siis Mediator PCI-väyläkortille olevat ajurit EI OLE maksullisia miläänlailla :) Se riittää, että ostaa Mediator-väyläkortin. Elbox, joka noita väyläkortteja valmistaa pyytää sitten sua rekisteröimään sarjanumeron avulla sen väyläkortin. Rekisteröinnin jälkeen ajurit tulee automaattisesti sähköpostin kautta aina kun päivityksiä niihin tulee.

Osa Mediatorille olevista ajureista tosin vaatii sen, että on ostanut ns. Mediator MultimediaCD:n. Muuten tuo päivityshomma pätee niihinkin ajureihin. Muta esim itese sain tuon CD:n samalla kun ostin Mediatorin, eli ei tarvinnut sitäkään erikseen ostaa.

JPQ: Niin ja niitä PCI-kortteja ei tarvitse ostaa samalla kun ostaa Mediatorin. Ajurit tulee siis automaattisesti kaikille rekistreröityneille mediatorin käyttäjille vaikkei tiettyä korttia omistaisikaan. Käytännössä kaikki Mediatorin omistajat on rekisteröityneitä, koska rekisteröinti ei maksa mitään ja heti rekisteröinnin jälkeen alkaa saada niitä ajuripäivityksiä. Spider USB-kortti on tällähetkellä ainut PCI-kortti, jolle Elbox vaatii erillisen rekisteröinnin, muuten ei saa sille ajuria.

Lasse: Niinkun JPQ sanoi, niin ne Amiga-ajurit tulee yleensä Amiga- firmoilta korttien/laitteiden mukana tai aktiivisilta koodauskykysiltä käyttäjiltä itseltään.

Eipä juuri ns. PC-laitevalmistajilta niitä suoraan saa. Mutta toisaalta eipä PC-kaupasta ostetuilla levyillä/rompuilla ole aina edes linux tai MacOS ajureita.

Yleensä romputtimille on ihan ilmaisia ajureita. Aminet on se Amigan käyttäjien eka paikka mistä noita kannattaa hakea :) Romputtimethan on siis joko IDE-ATAPI tai SCSI-tyyppisiä eikä ne tarvitse mitään kovin erikoista ajuria, ne on helppo saada toimimaan IDE tai SCSI-väylässä.

Polttaville romppuasemille on muutama kaupallinen polttosofta, joista MakeCD on paras. Lisäksi on mm. BurnIt.

Printtereille on ilmaisia ajureita aminetissa, lisäksi canonin tulostimille on CanonStudio-paketti, joka on ihan canonin aikanaan tekemä tosin tosta ei löydy uusimmille mustesuikuille suoraa tukea. Lisäksi on Kaupallinen TurboPrint paketti.

Lisäksi Amigalle on scanneri-paketteja, jotka sisältää ajureita mm. epsonin ja monen muun tasoskannereille. VHI-Studio taas on videokameroille, webbikameroille, digitaalikameroille jne tarkotettu paketti. Eli sen nimen VH tarkottaakin Videohardwarea.

Kuten yllä sanoin, niin Mediatorin tukemille äänikorteille, näytönohjaimille, verkkokorteille, tv-korteille, usb-kortille jne saa ajurit suoraan Elboxilta kunhan ensin rekisteröityy.

Puuh tätä listaa vois jatkaa loputtomiin :)

Nii ja USB-laitteille Amigalle on jo parikin USB stackia. USB:nhan saa kiinni muutenkin kun PCI-väyläkortin avulla. Itse en tarkkaan tiedä mitä kaikkea nuo USB-stackit jo tukee ajurien puolesta, mutta ainakin osa on jo valmiina, osa tekeillä. Eli skannerit ja printterit, näppis ja hiiri, webbikamerat jne.

[Edit: Liitetty neljä peräkkäistä viestiä yhdeksi. -Thoriel]

 

JPQ
Perjantaina, 14. helmikuuta, 2003 - klo 19.58:   
miksuh: tiedän tuon ettei kortteja tartte ostaa sanoin sillain pyöreästi joka saattoi olla liiankin pyöreää. Paras polttosofta on kiinni tarpeesta mulle MakeCD on kanssa paras.

 

Tommiii
Torstaina, 19. kesäkuuta, 2003 - klo 11.58:   
Meinasimpa nyt sitten vihdoin hommata tv-kortin, tulipa mieleen että toimiiko digi-tv kortit Amigalla?

 

Thematic
Maanantaina, 26. huhtikuuta, 2004 - klo 15.00:   
TV-korteille ei ole olemassa sellaista standardia sen paremmin analogisella kuin digitaalisellakaan puolella, millä vältyttäisiin ajurirallilta. Eli ne pitää tehdä erikseen hyvin todennäköisesti.

 

Piru
Maanantaina, 26. huhtikuuta, 2004 - klo 17.22:   
"... mutta siis Mediator PCI-väyläkortille olevat ajurit EI OLE maksullisia miläänlailla"

Ts. ajurit on budjetoitu Mediatorin hintaan.

 

miksuh
Maanantaina, 26. huhtikuuta, 2004 - klo 19.39:   
Thematic: No ehkä varsinaista standardia ei ole, en sen tarkemmin tiedä. Mutta suurimmassa osassa PCI telkkukortteja käytetään samoja videodecoder piirisarjoja. Eli jokaiselle kortille ei aina tarvitse tehdä omaa ajuria, jos tiedetään mitä piirisarjaa se käyttää.

Yleisimmin käytettyjä piirisarjoja on Bt878
Bt849 ja Bt848. Noita piirejäö löytyy suurimmasta osasta telkkukorteista. Lisäksi osassa uusimpia kortteja oli joku muu Conexantin piiri, jota en just nyt muista.

Eli siis telkkukortin toimimaan saamiseksi pitää tietää kortin piitrisarja, käytetty viritin ja se miten kortilla äänet kytketään käyttöön.

Esim Mediatorin telkkukorttiajurit tukee piirisarjoja:

FUSION 879A
FUSION 878A
Bt878A
Bt849A
Bt848A

Jos telkkukortissa on jokin noista piirisarjoista, niin on hyvin todennäköstä, että korttti toimii vähintäänkin kuvan osalta.

Mediatorin tv.libraryn mukna on iso läjä asetustiedostoja eri tv-korteille, joilla käytetty viritin ja äänien käyttöönkyutkeminen onnistuu.

Käytännössä suurinosa markkinoilla olevista tv-korteista toimii Mediatorin ajureilla. Digitalikorteille ei taida olla ajuritukea. Ja joidenkin korttuien kohdalla saadaan ulos vain kuva (video dekooderipiiri on joku tuetuista, mutta äänet kytketään jotenkin dokumentoimattomalla tavalla)

Mediator driver guidessa on listattu kuvan ja äänen puolesta toimivaksi testatut kiortit:

http://www.elbox.com/mediator_driver_guide.html

 

miksuh
Maanantaina, 26. huhtikuuta, 2004 - klo 19.49:   
Niin ja se uudempi Conexantin piiri ei tosiaan ole tuettuna Mediatorin ajureissa. Eli esim WinTV GO korteista osa on BT878 piirillä, osa tuolla tukemattomalla Conexantilla jonka mallinumeroa en muista. kannattaa siis olla tarkkana. Itselle eka kohdalle osunut WinTV GO oli tolla tukemattomalla piirillä, mutta suostuvat sitten liikkeessä vaihtamaan sen kun paketin päältä ei voinut varmuudella sanoa mikä piiri siinä oli.

 

miksuh
Maanantaina, 26. huhtikuuta, 2004 - klo 19.53:   
Nin no mä siis vaihdoin sen sillon eri korttiin, eli mulla ei ole WinTV GO:ta nyt :)

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: