2 kysymystä Amigasta....

Saku-foorumi » Classic Amiga » Yleinen keskustelu » Viestit 2003 » Viestit 01/2003 » 2 kysymystä Amigasta.... « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

J.H.
Maanantaina, 13. tammikuuta, 2003 - klo 13.39:   
Minulla oli joskus 90-luvun alussa Amiga, ja nyt olen aloittanut "harrastukseni" uudelleen :D

Pari asiaa on hieman epäselviä, jospa joku osaisi neuvoa:

1. Pitäisi saada kaapeli jolla siirtää Amigan ADF-imaget suoraan PC:ltä Amigalle. Onko totta että siihen ei käy tuollainen tavallinen kaupasta saatava nollamodeemikaapeli? Joku väitti että Amiga on jotenkin tarkka, ja saattaa vioittua tuollaista kaapelia käytettäessä? Jos näin on, mistähän saisi sellaisen joka varmasti toimii, joko valmiina tai tehtynä?

2. Pystyykö Amigaan liittämään jollain lailla normaalin CD-aseman? Eli, jos minulla on Amiga-tavaraa CD-levyllä, voinko käyttää sitä jollain konstilla suoraan CD:ltä, ilman että sitä ensin siirtää Amigalle (tai korpulle)? Ja jos pystyy, niin miten nuo tuollaiset levyt joissa on ns. trackloader, ja jotka eivät käytä AmigaDOS:a?

 

Esa Haapaniemi
Maanantaina, 13. tammikuuta, 2003 - klo 14.47:   
Terve tuloa takaisin !-)

Kysyn nyt ensimmäisenä minkä Amigan sinä olet onnistunut saamaan itsellesi ?

Vastauksena kohtaan 1 on, että onnistuu jos sinulla on Amigassa softa joka serialin lukee. Vahingoittumista tapahtuu lähinnä jos PC maailmassa olet ehtinyt oppia kytkemään ja irroittamaan kaapeleita virrat päällä, tai jos kaapeli on sopivasti induktiossa virtajohtoon tai...

Kohtaan 2 kaipaisi hieman lisätietoja. Minun tietääkseni kaikkiin muihin kuin A600 koneeseen saa jotenkin viriteltyä CD:n, mutta sitten CD:n sisällöstä riippuen voi tulla hammasten kiristelyä tai päänsärkyä.

 

J.H.
Maanantaina, 13. tammikuuta, 2003 - klo 14.56:   
Kiitos :)

Tällä hetkellä on hankittuna 1kpl Amiga 500. Tarkoitus olisi hankkia myös Amiga 1200 kunhan saan sellaisen jostain kohtuuhintaan.

Minulla on CD-levyillä poltettuna, 6 täyttä CD:tä, vanhoja Amiga-demoja. Lisäksi olisi hyvä jos voisi jotenkin muitakin ohjelmia käyttää CD:ltä...

Kovalevynkin voisi tietty hommata. Siihen kaipaisin myös hieman lisätietoa, minkälaiset kovalevyt Amigaan sopivat, ja miten ne siihen liitetään, jne...

Joskus sitä oli "niin" taitava, hämmästyttävää kuinka paljon sitä unohtaa 10 vuodessa, hyvä kun vielä osaan käyttää Amigaa... :)

 

miksuh
Maanantaina, 13. tammikuuta, 2003 - klo 15.02:   
Romputtimen saa Amigaan kiinni aivan helposti mikäli omistat sellaisen Amiga-mallin, jossa on IDE tai SCSI -ohjain. Kaikista muista malleista kovalevyohjain löytyy paitsi A1000, A500 ja A500+.

A500:n joutuu hommaamaan ulkoisen erillisen ohjaimen, jonka saatavuus on nykyäänkin vähintäänkin heikko. Uudempiin amigoihin kuten A1200 A4000 jne saa esim normaalin IDE-ATAPI romputtimen suoraan kiinni. Tosin A1200:n joutuu hommaamaan parin euron hintasen adapterin, koska a1200:n emolla on 2.5" liitin kovalevyille ja romputtimissa 3.5" liitin. Romputin tulee siis normaalisti ide-piuhalla ohjaimeen kiinni, ei tarvita mitään purkkavirityksiä.

Kaikenlisäksi käyttiksesä pitää tietenkin olla tuki romputtimelle, A500:ssa tyypillisesti olevissa AmigaOS versioissa tukea romputtimelle ei vielä ole. Mutta AmigaOS 3.x versioissa on jo mukana cd.device, jolla romputtimen voi mountata käytöön.
Ulkoisia romputinajuri-softia toki on useitakin.

Eli mitä tulee romppuformaatteihin, niin sekin tilanne on hyvä, riippuu käytetystä romputinajurista ja filesysteemistä mitä romppuja on tuettuna. Mutta esim cachecdfs:n avulla en muistaakseni ole vielä kertaakaan törmännyt romppuun joka ei olisi toiminut. Joliet, rockridge jne laajennukset ja vakio ios-formaatti toimii ihan ok. Sitä en sitten osaa sanoa mikä noista romppuajuri-softista toimisi A500:lla vanhalla käyttiksellä...

 

KimmoK
Maanantaina, 13. tammikuuta, 2003 - klo 15.07:   
Njaaahhh... mun tarvis jatkaa sitä "uudestaan alusta" artikkelisarjaani ....

 

miksuh
Maanantaina, 13. tammikuuta, 2003 - klo 15.08:   
Kovalevyiksi käy ihan tavalliset joka PC-liikkeestä löytyvät IDE tai SCSI-kovalevyt riippuen siitä mikä ohjain Amigassa on. Ja ne liitetää kytkemällä ne ide/scsi-piuhalla ohjaimeen :) Esim A1200:ssa on IDE-ohjain emolevyllä. A1200:n ohjaimeen voi kytkeä kaksi IDE-laitetta, joista molemmat voi olla kovalevyjä tai toinen vaikkapa esim romputin.

Kunhan Amigassa on tarpeeksi uusi käyttisversio/tai kovalevyllä käytössä on mainio PFS3-filesysteemi, niin kovalevyjen kokokaan ei ole ongelma. PFS3 ja SFS filesysteemit tukee maksimissaan 2Gt kovalevyjä, eli uusimmatkin toimii.

 

miksuh
Maanantaina, 13. tammikuuta, 2003 - klo 15.11:   
Aaargh tarkotin että PFS3 ja SFS tukee maksimissaan 2 teratavun kovalevyjä :) Mistäs toi 2Gt tohon lipsahti :) Jos noin olis niin olis aika ihme et mun 10gt levy pelittää hyvin :)

 

J.H.
Maanantaina, 13. tammikuuta, 2003 - klo 15.12:   
Kiitos infosta.

Taidan tehdä niin että hankinkin tuon romputtimen ja kovalevyn vasta siihen A1200:seen, enkä tuohon A500:seen. Kun tuon 1200 kanssa se näyttäisi olevan paljon helpompaa... Joka tapauksessa aion hankkia vielä sen toisenkin Amigan :)

 

KimmoK
Maanantaina, 13. tammikuuta, 2003 - klo 15.18:   
Ja vielä todella laiskana suosituksena: hanki Amiga4000 niin ei tarvi tehdä/ostaa edes 2.5"IDE-3.5"IDE -adapteria.

Ja vielä työläs tiukan budjetin ratkaisu (jos ei joku jo ehdottanut): verkota A500 PC:n parallel tai sarjaporttiin ja käytä PC:n kovalevyä ja romppuasemaa (A500 alkubuutti aina korpulta).

 

JPQ
Maanantaina, 13. tammikuuta, 2003 - klo 15.24:   
J.H:lle Terve tuloa mukaan!
J.H.: Nykyään suositelen tosiaankin A1200:Sen panostusta enkä A500:seen.
KimmoK: saahan siinä muutaman muunkin edun mutta muutaman haitankin.
Mistä kummasta palaajia sikiää ? Aivan uusia käyttäjiä odottava.

 

KimmoK
Maanantaina, 13. tammikuuta, 2003 - klo 15.52:   
Sanoisin että "nyt on taas se aika vuodesta" ;-)

Voi olla että porukka on joululomalla retroilleet vanhoilla koneillaan ja haluavat vilkaista mitä täällä tapahtuu. Tai se pikkuveli/sisko sai viimeinkin uuden pelikuutionsa/xlaatikkonsa ja A500 päätyi takaisin alkuperäiselle omistajalle ... sivuetappina ennen kaatopaikkaa.

Näkyy AmigaOS forumeillakin olevan 1376 rekisteröitynyttä hihhulia. Tammikuussakin on jo noin 20 uutta rekisteröitynyttä... Tännään taisin bongata kaksi ensikertalaista postaajaa / Amigan ääreen palaavaa / Amigaa halajavaa.

http://os.amiga.com/forums/memberlist.php?mode=&order=ASC&start=1350

Se on vaan melkomoinen pettymys niille jotka kuvittelevat Amigan kehittyneen samaan tahtiin kuin PC:t. Tai heille jotka kuvittelevat että PC:n etumatkat otettaisiin kiinni vuodessa tai parissa... tai edes kymmenessä vuodessa.

Hmmm... Amiga maailma taitaa olla kyl jonkulainen haaveilijoiden paratiisi ... jossa taivaltaa myös särkyneiden unelmien myötä örkeiksi muuttuneita haamuja... kumma paikka.

 

JPQ
Maanantaina, 13. tammikuuta, 2003 - klo 15.56:   
KimmoK: Joo mikä mikähän etumatka jollet puhu Flopseista,Mipsiestä,turhista 3d äänistä,3d grafiikasta ? jos käytettävyytä katsotaan PC:lla kiriminen jota se luultavasti ehdi suorittaa ennen kuin uuden sukupolven Amiga saadaan helposti saataville. Luultavasti jopa sitä ennen saamme 300e Mac paketinkin ennenkuin käyttömukaa pc:tä.

 

Ramses
Maanantaina, 13. tammikuuta, 2003 - klo 21.56:   
hhmm....on tääl muitakin ns. paluu muuttajii :)
oon vaan enemmä lueskellu noita kaikkia höpinöitä kun ei tuo amiga tietämys oo mitää huippuluokkaa ja sillo kun se A500 mulla oli nii olin nii nuori etten iha kaikkee kyl tajunnu :)
vielä ei ole minkäälaista amigaa tullu hommattuu, tarkotus kyllä olis, jospa vaikka joku luopus aarteestaan sopuhinnalla kun noita uusiakin amigoita ilmeisesti on tulos!? mitä oikeastaaan tuollasesta perus 1200:sta tai 4000:sta vois maksaa???

 

Jupp3
Maanantaina, 13. tammikuuta, 2003 - klo 23.17:   
Mainittakoon korjauksena tuohon "Kaikissa näissä Amigoissa on kovalevyohjain..." -kommenttiin, että esim. Amiga 2000:ssa moista ei ole, mutta Zorro-SCSI-ohjaimia saanee kohtuu helpolla (huonoja), hyviä on vaikeampi saada...

Itsellä on kaksi huonoa A2000:ssa, kumpaakaan en ole onnistunut saamaan toimimaan >50MB kovalevyillä / CD asemalla / nauhavarmistusasemalla.

Mutta kannattaa katsella, jos todella halvalla löytyy, paljon laajennettavampi kuin A500.

Periaatteessa laajennettavampi kuin A1200, mutta jälkimmäiselle on sen suosion vuoksi tehty jos minkälaista purkkapatenttia, ja sellainen on itsellänikin ykköskoneena :)

Mainittakoon, että omassa emolevyssäni on suoraan tai toisen kautta kiinni 8 muuta korttia :)

 

KimmoK
Tiistaina, 14. tammikuuta, 2003 - klo 8.17:   
Hoi, voin suositella BuddhaFlash IDE ohjainta. Toiminee 100% myös A2000:ssa (kannattaa fvielä varmistaa Jens Scjönfeldiltä). Minulla BuddhaFlash on Amiga4000:ssa ja toimii erinomaisesti.

 

miksuh
Tiistaina, 14. tammikuuta, 2003 - klo 13.59:   
Jupp3: jep aloinkin ite miettiä jälkeenpäin, et a2000:ssa ei tainnu olla ohjainta vakiona myöskää.
Hyvä et korjasit :)

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: