Onko abandonwarea olemassa

Saku-foorumi » Classic Amiga » Pelit » Viestit 2002 » Viestit 12/2002 asti » Onko abandonwarea olemassa « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Ibe U
Perjantaina, 13. joulukuuta, 2002 - klo 10.06:   
Mielenkiintoinen kysymys, sakussakin olisi hyvä olla kanta asiasta. Toinen mielenkiintoinen kysymys on, milloin pelistä tulee abandonwarea? Ihan vain uteliaisuusdesta kyselen ihmisten kantoja. Olisi kivas jos täällä olisi jokin filezone, itse en nyt ajattele sitä niinkään pelejä varten.

 

Jon
Perjantaina, 13. joulukuuta, 2002 - klo 14.30:   
Luulen, että silloin kun pelifirma itse antaa luvan sen levitykseen?

 

miksuh
Perjantaina, 13. joulukuuta, 2002 - klo 15.53:   
No siis eihän mistään ohjelmasta voi tulla Abandonwarea ellei itse ohjelman tekijät/copyrightien halitijat anna siihen lupaa. Ei sitä kukatahansa voi noin vaan sanoa, että tää on nyt abandonwarezia kopsatkaa tästä :)

 

Flux
Perjantaina, 13. joulukuuta, 2002 - klo 15.58:   
Back2roots saitissa ilmoitetaan, että kaikki sen tarjonta olisi laillista.

 

Nakkel
Perjantaina, 13. joulukuuta, 2002 - klo 16.03:   
Back2Roots tietääkseni kysyy luvan levittämiinsä tavaroihin.

 

JPQ
Perjantaina, 13. joulukuuta, 2002 - klo 19.49:   
AmiSectorOnestakin sanotaan samaa.

 

tomppa
Lauantaina, 14. joulukuuta, 2002 - klo 14.56:   
Mikäs noitten kickstarttien/wb:n tilanne nykyään on. Olikos ainakin noi vanhemmat nykyään abandoned?

 

Jani Kuituniemi
Lauantaina, 14. joulukuuta, 2002 - klo 17.12:   
Käsittääkseni kaikki versiot ovat edelleen lisenssin varaisia. Applehan sen sijaan esim harrastaa vanhempien versioiden ilmaiseksi jakelemista kylläkin.

 

jPV
Lauantaina, 14. joulukuuta, 2002 - klo 17.20:   
Hmm.. mitenkäs noi kickstarttien laillisuudet nyt menikään. Eikö joskus ollu puhetta, että koko niiden omistusoikeus on jotenkin hämärää ja siten niitä ei voida antaa vapaaseen levitykseen, mutta tulipa mieleen, että milläs oikeudella Cloanto sitten niitä saa myydä? Kun sehän on kai ainoa viralliseksi luokiteltu tapa hommata kickstart-imaget ilman varsinaista kovoa. Olisikohan Cloantolla sitten oikeutta päästää niitä vanhempia versioita vapaaseen jakeluun....

 

Ibe U
Lauantaina, 14. joulukuuta, 2002 - klo 19.32:   
Oispa muuten mukavaa jos joku pystyisi tekemään parannellun version rommeista esim. RemApolloa varten. Jossa olisi cd-rom tuki valmiin tms. vois olla ihan mahdollista muokat esim cd32:sen rommeista. Toinen yleinen abandonware käsitys on: Jos ohjelmaa ei enää saa mistään.

 

Jani Kuituniemi
Lauantaina, 14. joulukuuta, 2002 - klo 20.26:   
Cloantollahan on ihan lisenssi niihin ja siksi se niitä saa myydä Amiga Foreverin mukana.

 

Anu Seilonen
Lauantaina, 14. joulukuuta, 2002 - klo 21.33:   
miksuh on oikeassa. "Abandonware"-termillä viitataan yleensä ohjelmiin, jotka ovat niin vanhoja ja/tai normaalin markkina-arvonsa menettäneitä, ettei niitä ole normaalissa myynnissä. Usein termiä käytetään muka laillistamaan vanhojen ohjelmien levitys webbisivuilla tai muualla netissä.

Abandonwarea ei kuitenkaan Suomen - eikä käytännössä minkään muunkaan maan - laki tunne, eikä lain mukaan tekijänoikeus ole mihinkään rauennut. Tekijänoikeus on yhä olemassa, ja kopiointiin tarvitaan tekijöiltä peräisin oleva lupa. Jos lupaa ei saa, esim. koska oikeudenomistajia ei tavoiteta tai he eivät vastaa tai vastaavat "ei", sitä ei lain mukaan saa levittää eikä myydä.

Lyhyesti: abandonwarea ei ole olemassa.

 

Jupp3
Sunnuntaina, 15. joulukuuta, 2002 - klo 11.44:   
Muistaakseni jotkut (AROS-tiimi?) suunnitteli oman ROM-imagen tekemistä, joka olisi (suurimmaksi osaksi) yhteensopiva Amigan omien kanssa (pelit&ohjelmat toimii ym.) MUTTA olisi ilmaiseksi saatavissa... Hyvä idea, ainakin minun mielestäni..

Tosin, mielestäni ainakin KS1.3 pitäisi olla ilmaiseksi & laillisesti saatavissa... Voihan sitä A1200:llakin tarvia vanhojen pelien pelaamiseen

 

jPV
Sunnuntaina, 15. joulukuuta, 2002 - klo 12.53:   
Jani: mutta kuka sen lisenssin on myöntänyt ja miksei se joku voi sitten sallia vanhojen versioiden levitystä?-)

 

Joanna
Sunnuntaina, 15. joulukuuta, 2002 - klo 12.59:   
anu: Jos lähdetään siitä mitä nimi tarkoittaa niin silloin sitä on olemassa ja paljon. Siis Abandon tarkoittaa hylättyä joka ainakin minusta viittaisi enemmän ohjelman kehitykselliseen tilaan kuin siihen onko sitä oikeus kopioida vai ei.. Minun mielestäni ohjelma jossa on tunnettua bugeja ja josta ei ole tullut päivitystä (vaikkapa) 10 vuoteen on jo aika hyvin perustein hylättyä.

Tietenkin monet tahot tunnustavat etteivät viitsi enää ylläpitää ja kehittä ohjelmia ja julkaisevat ne jonkin enemmän tai vähmmän vapaan lisenssin alla. Mutta silloin on kyse eri asiasta.

Sitten että tuota(-kin) asiaa käytetään perusteluna warettamiselle on kokonaan toinen juttu. Perusteluja on niin monta kuin on ihmnistäkin :)

 

Jani Kuituniemi
Sunnuntaina, 15. joulukuuta, 2002 - klo 13.09:   
jPV: en rehellisesti muista kuka Amigan omisti silloin kun Cloanto alkoi myymään tuota emulaattoriaan mutta sen aikaiselta omistajalta varmastikin on sen lisenssin ostanut.

 

Anu Seilonen
Sunnuntaina, 15. joulukuuta, 2002 - klo 15.25:   
Joanna: Tiedän kyllä mitä nimi tarkoittaa ja millä sitä perustellaan. Lain ja tekijänoikeuksien kannalta asia on kuitenkin varsin yksinkertainen. Jokainen voi sitten omalta osaltaan päättää, rikkooko lakia vai ei.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: