Kysymyksiä A500:sta

Saku-foorumi » Classic Amiga » Yleinen keskustelu » Viestit 2002 » Viestit 07/2002 » Kysymyksiä A500:sta « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Heli
Keskiviikkona, 26. kesäkuuta, 2002 - klo 15.53:   
Viitsisikö joku neuvoa seuraavissa asioissa?

1. Miten Amiga 500 lisämuisti laitetaan paikoilleen ja saadaan toimimaan?

2. Kuinka Amigan WORKBENCH 1,2 muutetaan WORKBENCH 1,3?

 

cAFFA
Keskiviikkona, 26. kesäkuuta, 2002 - klo 17.57:   
1. A500:n pohjassa on luukku joka aukaistaan ja sen jälkeen työnnetään kortti sisään. Olettaen että lisämuisti on sitä pohjaan työnnettävää mallia...

2. Hardispuolella edessä on kickstartin vaihto, mutta saman tien voisi ostaa ks2.05 tai 3.0:n. Kickstartin voi myös ohjelmallisesti asentaa mutta se haukkaa ison osan muistista ja hyötykäyttöä ajatellen ei kannata. En tietysti tiedä mikä lisämuisti on kyseessä mutta jos on 512kt niin ei kannata vaivautua. En nyt tähän hätään muista millä ohjelmalla sen sai laitettua mutta aminetista varmaan löytyy moniakin. (oliskohan ollut softkick?)

 

Jani Kuituniemi
Keskiviikkona, 26. kesäkuuta, 2002 - klo 21.20:   
ReKick ainakin toimii, ja sitä itsekin käyttin kun siirsin 3.1:n kickstartin fast-ramiin A500:ssa.

 

Heli
Keskiviikkona, 26. kesäkuuta, 2002 - klo 23.12:   
Lisämuisti on todellakin pohjaan laitettava ja koko on 512kt tai kb. Se on tällä hetkellä koneessa joka lopetti toiminnan ja siirtäisin sen koneeseen, jonka ostin tänään. En tosin vielä ole saanut konetta, mutta tiedän ettei siinä ole lisämuistia.
Minulla ei ole nettiä amigan kautta, joten netin kautta en voi "imuroida" amigaan mitään.

Siitä kickstart:ista, niin eikös se pitäisi olla erillisenä levykkeellä? En löydä ainakaan itseltäni sellaista levykettä.

 

Jani Kuituniemi
Torstaina, 27. kesäkuuta, 2002 - klo 0.21:   
Ei, Kickstart on ns. ROM piirillä, eli siis se on siellä koneessa sisällä jo valmiina eikä sitä tarvitse ladata mistään erikseen. Eri asia on sitten jos haluaa käyttää jotain muuta versiota kuin se mikä koneessa on sisällä..

 

Heli
Torstaina, 27. kesäkuuta, 2002 - klo 2.25:   
Jani: No, huh huh... Mä ennätin jo säikähtää... Voisitko antaa yksityiskohtaisia neuvoa, että mitä pitää kickstart:issa tehä? En oo ite koskaan muuttanu amigassa asetuksii, joten ne on täyttä hebreaa...

 

miksuh
Torstaina, 27. kesäkuuta, 2002 - klo 11.12:   
Eli siis A1000:ssa oli Kickstart vielä levykkeellä. Uudemmissa Amiga malleissa, kuten A500:ssa Kickstart on emolevyllä tallennettuna ROM-piirille. Jos haluat vaihtaa 1.2:n 1.3:ksi, niin sillon pitää hommata uusi ROM-piiri. Piirin oston jälkeen sitten vain Amigan kuoret auki, vanha ROM-piiri ulos koneen sisältä ja uusi sen tilalle.

Hyötykäyttöä ajatellen Kickstart 2.04 tai 3.0/3.1 olisi parempi kuin 1.3. Mutta mikäli koneella haluaa lähinnä pelailla vanhoja pelejä, niin 1.2/1.3 on ihan riittävä.

Samalla kun hommaa uuden kickstartin kannattaa varmistaa, että saa myös uudet Workbench levykkeet. WB 1.2:n korput toimii toki myös Kickstart 1.3:n kanssa, mutta varsinkin 1.3:a uudempaan KS:n siirryttäessä uudet WB-korputkin on syytä hommata ja yleensähän ne pitäisi tulla ROM-piirin mukana.

Uudemman Kickstartin voi tosiaan ladata myöskin levykkeeltä/kovalevyltä muistiin,mutta sillon se syö sen 512Kt muistia. Eli A500+512kt muistinlaajennuksella tuo ei tosiaan kannata.

 

miksuh
Torstaina, 27. kesäkuuta, 2002 - klo 11.22:   
Niin ja jos siinä sun hajonneessa A500:ssa oli Kickstart 1.3 ja nykyisessä 1.2, niin ihan hyvin voit ottaa sen ROM-piirin sieltä vanhan koneen sisältä ja siirtää sen uuden koneen ROM-piirin tilalle.

Kicstart-ROM on semmoinen pitkulainen mikropiiri jossa on kahdella pitkäölä reunalla koipia. Siinä piirissä lukee, kyllä jotain kictsrtiin viittaavaa. Piiri on kannalla, eli sen saa suhteellisen helposti kammettua irti esim pienellä ruuvimeisselillä. Kannattaa vaan olla varovainen ja hivuttaa piiriä irti pikkuhiljaa, koska ne piirin jalat vääntyy helposti. Toki ne koivet saa oittua eikä ne poikki mene helposti, mutta helpommalla pääsee kun on varovainen. Vanhaa piiriä irtiottaessa kannttaa myös katsoa miten päin se on kannalla, että osaa laittaa uuden samoin päin (piirin toisessa päässä on semmoinen kolo/merkki, josta ton näkee helposti)

Sitten kun uusi KS-ROM on koneen sisällä, niin mitään ihmeempiä säätöjä sille ei tarvitse tehdä, pelkkä piirin asennus riittää.

 

miksuh
Torstaina, 27. kesäkuuta, 2002 - klo 11.31:   
Niin ja se vielä tuosta KS versiosta, että jos konetta käyttää lähinnä vanhojen pelien pelaamiseen, niin KS1.3 voi olla parempi vaihtoehto kuin esim KS3.0. Jotkin vanhemmat oelit eivät nimittäin oikein tykkää näistä uudemmista KS-versioista ja saattavat lakata toimimasta.

 

Jani Kuituniemi
Torstaina, 27. kesäkuuta, 2002 - klo 13.17:   
Heli: tarkentaisitko, mitä tarkoitat tuolla lauseella "mitä pitää kickstartissa tehdä"?

Siis, kickstarthan on se osa Amigan käyttöjärjestelmästä, joka koneen käynnistyessä tarkistaa, että kaikki on ok ja osaa käynnistää Amigan disketiltä taikka kovalevyltä jos sellainen koneessa on. Siinä ei ole mitään sen kummempia asetuksia joita voisi säätää millään muotoa.

Jos taas viittaat siihen aiempaan kysymykseen päivittämisestä 1.2 -> 1.3, niin seuraa miksuh:n neuvoja :) Eli, avaat sen koneen, katsot missä kohdassa lukee "kickstart ROM" siellä piirilevyllä (se on merkitty, se sijaitsee vasemmassa laidassa semmoisen vähän isomman mustan piirin oikealla puolella sen ja neliskanttisen piirin välissä) ja vaihdat siihen tilalle sen toisen koneen 1.3:n piirin.

Ohut veitsi on yleensä hyvä työkalu. Voit hivuttaa sen varovasti piirin ja kannan väliin ja nostaa hiukan ja sitten sama toiselta puolelta piiriä. Kun se on jonkin verran irti niin se lähtee ihan sormin nostamalla. Varo kuitenkin naarmuttamasta Amigan piirilevyä! niin, ja katso miten päin se piiri on siinä kannassa (siinä on sellainen pieni 'lovi' toisessa päässä) koska sen uuden pitää olla samoin päin tai muuten kone ei toimi.

 

Heli
Torstaina, 27. kesäkuuta, 2002 - klo 18.04:   
Mulla on ollu sellanen väärä tieto, että kickstart olisi niinkuin pc:ssä dos. Eli sellanen, josta täytyy muuttaa tietoja.

Sain äsken kiinni koneen myyjän, joka kertoi koneen pyytävän workbench 2,04 käynnistyessään eli siihen ei käsittääkseni tartte tehä mitään. Olenko oikessa???

 

Egumies
Torstaina, 27. kesäkuuta, 2002 - klo 21.51:   
Kyllä! :)

Siellä on sisällä kickstart 2.04 joka on tuota kickstart 1.3:sta uudempi.

 

Heli
Sunnuntaina, 14. heinäkuuta, 2002 - klo 13.46:   
Sain nyt sen Amiga500:n myyjältä. Yllätys oli suuri, sillä kuvaa en saa näkymään millään. Virta tulee koneeseen eli koneessa syttyy valo. Minulla on TV-moritorina. Mitä voi tehdä?
Vanhalla koneella näkyy kuva, joten johdoissa ei voi ymmärtääkseni olla vikaa.

 

jPV
Sunnuntaina, 14. heinäkuuta, 2002 - klo 14.31:   
Raksuttaako levyasema? Jos raksuttaa, niin alkaako lataamaan, jos pistää disketin sisään?

 

Heli
Sunnuntaina, 14. heinäkuuta, 2002 - klo 19.54:   
Ainakin jotain raksuttavaa ääntä sieltä kuului. Siitä lataamisesta en ole ihan varma.
Huomasin muuten äsken, että se ostamani kone on Amiga500+ Käykö siihen sama TV-modulaattori(en ole ihan varma ton osan nimestä, mutta moduuli tai modulaattori se piti olla) kuin Amiga500 commodoreen?

 

jPV
Sunnuntaina, 14. heinäkuuta, 2002 - klo 21.06:   
Käy sama tv-modulaattori eli kuvan pitäisi kyllä tulla näkyviin samalla tavalla. Jos sulla on sellainen tv, jossa on composite-video inputti, niin yksi vaihtoehto on kokeilla laittaa kuvasignaali siihen.. a500:ssa on mustavalko composite-video output... ja modulaattorissa kai on värillinen samallainen.

 

Jan
Torstaina, 25. heinäkuuta, 2002 - klo 3.33:   
Olisiko jollain tietoa miten saisin coffattua wb 1.3:seen hd:n ?

 

M Kuuva
Perjantaina, 26. heinäkuuta, 2002 - klo 11.14:   
Mikä on ongelma, millainen levy?

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: