Amiga ja ADSl

Saku-foorumi » Classic Amiga » Yleinen keskustelu » Viestit 2002 » Viestit 05/2002 » Amiga ja ADSl « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Joomo
Tiistaina, 26. helmikuuta, 2002 - klo 13.25:   
Paljon hypetetty Adsl saattaisi kiinnostaa minuakin mutta kysymys herääkin että saanko sen toimimaan ei tornitetussa amiga 1200:ssa?
Käsittääkseni adsl tarvii verkkokortin mutta saanko sen amigaani kiinni.
Älkää minua tyhmänä pitäkö olen omistanut amigan tätä kirjoittaessa noin kaksi tuntia tai no siis amiga500 jo monta vuotta mutta siis uudempaa kalustoa nyt vain vähän aikaa.
ja mitä minun kannattaa päivittää koneeseeni se on siis ihan peruskokoonpano 170 megaa kovista ja pari megaa muistia.

 

JPQ
Tiistaina, 26. helmikuuta, 2002 - klo 15.06:   
Lisää muistia ainaskin sanoisin. Toivotaan että joku kokeneempi osaa ja viitsii sanoa ADSL-jutusta.

 

M. Kuuva
Keskiviikkona, 27. helmikuuta, 2002 - klo 9.23:   
Ulkoinen ADSL-boxi. Amigaan PCMCIA-verkkokortti, josta kaapeli tuohon ulkoiseen boxiin. Se on siinä.

 

JPQ
Keskiviikkona, 27. helmikuuta, 2002 - klo 16.56:   
M.Kuuva hyvä kun sina sait sen sanoiksi. Minä en olisi saanut.

 

Teemu K.
Keskiviikkona, 27. helmikuuta, 2002 - klo 18.23:   
Jep.Telewell TW-EA701 ulk. adsl motu laitettiin systerille ja sit PCMCIA verkkokortti ( www.bdog.fi myy turuus niitä. hintaa tulee n.360FIM ).

Muistia kannattaa olla kyl jos meinaa jotain tehdä. kotona täällä on yks A1200 ADSL:llä kiinni mutta huonon turbon takia voi käyttää vain 4Mb FAST muistia samalla kun on PCMCIA kortti kiinni. Blizzardiin vaihtaisin jos joku vaan tarjoaisi semmoista kohtuu hintaan :)

 

Tohtori AivoTurmio
Lauantaina, 9. maaliskuuta, 2002 - klo 1.06:   
Olisi pienimuotoinen ongelma ADSL:n kanssa täällä.

Eli juttu on seuraavanlainen.

Sain ADSL:n kohtuu vaivattomasti alunperin toimimaan amigassani, mutta valitti duplicate addressista jos Pc oli yhtaikaa päällä.

Yritin korjata tilanteen huonolla menestyksellä. Nyt ADSL ei toimi ollenkaan Amigassani, valittaa vain

err route_add: STDCABORT: Network is unreachable
note mediatornet0 is now online

Olen yrittänyt laittaa ADSL:n uudestaan ihan alusta lähtien, mutta ei onnistu.

Eli käytössä on Netconnect 2:n mukana tullut Genesis Wizard.
A1200 Jossa verkkokortti Mediatorissa.

ADSL on siten, että on ulkoinen Telewell ADSL, siitä menee kaapeli Hubiin ja siitä koneisiin (PC ja Amiga)

Tarkoituksena olisi saada Pc ja amiga yhtä aikaa nettiin toimimaan ilman Duplicate ongelmaa, tai edes erikseen toimivaksi.

Ja kaksi konetta voi olla yhtaikaa netissä ilman ongelmaa, koska kaksi pc:tä on ollut netissä yhtä aikaa.

Nyt jos joku voisi auttaa, niin olisi kohtuullisen maailman mahtavinta.

 

J.
Maanantaina, 15. huhtikuuta, 2002 - klo 12.03:   
Itsekin kyselisin ADSL:stä. Oma koneeni on tornitettu A1200 mediatorin kanssa (030/50, 32 megaa fastia). Graffakortti on (Voodoo 3). Millaiset mahdollisuudet ADSL:n käyttöön olisivat ? Toimivatko PCI-liitäntäiset ADSL-sovittimet Mediatorin kanssa (siis onko sopivia ajureita) ? Verkkokorttiajureitahan löytyy mutta se ei taida olla sama asia kuin ADSL-sovitin (tai no, en tunne näitä asioita). PCMCIA taitaa olla tornikotelon kanssa poissa laskuista.

Olen miettinyt nykyisen Saunalagin motukkayhteyden vaihtamista Soneran ADSL:ään kunhan se leviää tänne Syynimaalle asti. Ainakaan tuo 50 € kuukausimaksu ei tunnu pahalta (ellei siinä ole piilomaksuja mukana).

 

Henri Urpalainen
Maanantaina, 15. huhtikuuta, 2002 - klo 12.07:   
Sisäisille PCI Adsl-korteille ei ainakaan minun tietääkseni ole ajureita, mutta ulkoisella Adsl-modeemilla ja PCI verkkokortilla homma onnistuu.

 

kks
Maanantaina, 15. huhtikuuta, 2002 - klo 13.57:   
AivoT: Duplicate Address tarkoittaa sitä, että jostain syystä Amiga ja PC käyttävät/saavat saman IP:n ja Geneisis ilmeisesti tarkistaa myös asian (mikä on ihan ok).

Saatko IP:t DHCP:llä vai onko sulla kiinteät IP:t? ADSL:n kanssa asialla ei ole mitään tekemistä, kyse on TCP/IP-probleemasta.

Genesiksen DHPC:n kanssa mulla tuli pää kipeäksi. Miami pelaa ihan hyvin, joten en jaksanut tuhlata aikaa Genesiksen kanssa. Joku muu saa siis auttaa, jos ongelmasi on DHCP/Genesis.

 

Tohtori AivoTurmio
Keskiviikkona, 17. huhtikuuta, 2002 - klo 1.43:   
Yhteydenotto ongelma on aikalailla "selvinnyt".

Eli kyse on siitä, että Minun genesikseni on liian vanha. Siinä ei yksinkertaisesti ole DHCP:tä. Mikä siis aiheuttaa sen, että joudun ensiksi avaamaan yhteyden jollain muulla koneella.

Tällä hetkellä tyydyn tähän tilanteeseen ja jään odottamaan AmigaOS4.0:n tuloa, Sen pitäisi ongelmani ratkaista.

kiitokset kuitenkin vastaamisesta.

 

J.
Perjantaina, 24. toukokuuta, 2002 - klo 11.05:   
Nostetaanpa tämä pinnalle. Olen hieman miettinyt tuon OPOY:n Baana-ADSL:n ottamista kun sen hinnat ovat laskeneet mukavan alas (hieman reilut 60 euroa/kk palveluluokka kakkosesta plus laitevuokra, ja tietysti avausmaksu) ja nopeutta pitäisi olla aika mukavasti.

Onko kellään kohtuullista käytännön kokemusta tuosta Baana-ADSL:stä (hatara muistikuva että jossain vanhassa Sakussa oli juttua ADSL-yhteydestä mutta en jaksa ruveta etsimään, enkä ole varma oliko se nimenomaan Baana) ? Miten hyvin tuo yleisesti pelittää Amigalla ? Ilmeisesti riittäisi kun iskisi verkkokortin amigaan, tökkäisi siihen kiinni ADSL-modeemin ja konffaisi systeemin kuntoon, mutta miten hyvin esimerkiksi OS3.9:n mukana tullut IP-clientti (en muista nimeä, sori) pelaisi tuon kanssa. Ja olisiko 030/50 likikään riittävä tuolle (kai se toimisi, nopeus voisi vain kärsiä) ?

Mitä hintaan tulee, ei tuo niin paha ole kun laskee nykyiset puhelinlaskut ja Saunalagin käyttäjämaksut. Käyttömaksua 15 egua/kk ja pelkästä nettikäytöstä puhelinlaskua sellaiset 15 egua/kk eli vähenisi kulut tuolta osin noin 30 egua/kk. Ylimääräisiä kuluja tulisi kai vajaat 40 egua/kk. Ei niin paha.

 

Henri Urpalainen
Perjantaina, 24. toukokuuta, 2002 - klo 13.08:   
Just käytän Kymen puhelimen baana liittymää omassa Amigassa,
koska Puuceeni kovalevy laaksahti. Adsl modeemin ohjelmointiin ja
firmwaren päivitykseen kyllä PC on välttämätön.

Mulla on verkkokortti kiinni Mediatorissa ja hyvin on pelannu.
Ja käytän juuri O.S 3.9 mukana tullutta Genesis tcp/ip clienttia.

Kuvien lataaminen voi olla aika hidasta, mutta kyllä
sen pitäisi toimia jos sulla on vaan tarpeeksi muistia.

 

Mika Hanhijärvi
Perjantaina, 24. toukokuuta, 2002 - klo 15.06:   
Itselläni ei ADSL:sta ole vielä kokemusta, mutta hyvin sen pitäisi toimia, ainakin muiden kokemusten perusteella.

Eli kuten muutkin täällä on maininneet, niin Amigaan tarvitsee hommata esim PCMCIA-verkkokortti, joksi kelpaa ainakin useimmat NE2000-yhteensopivat 16-bittiset kortit. Noita löytää ihan normaali PC-liikkeistä kuten PC-Superstore. 16-bit kortit on nykyään väistymässä eli kannattaa ola tarkkana korttia ostaessa.

Sitten tietty ohjelmista tarvitaan TCP/IP stacki, joita on esim Miami, MiamiDeluxe (MiamiDX) ja AmiTCP genesis. ISP:stä riippuu mitä noista kannattaa käyttää. MiamiDX on ainut, joka tukee PPPoE:ta, jota nykyään monet xDSL:aa tarjoavat firmat käytävät, esim Sonera. Itsellenikin tulee nyt ehkä jo tänään Hoasnet:n kautta Soneran PPPoE:ta käyttävä yhteys. ilmottelen täällä sitten miten alkoi toimimaan, en ole PPPoE:ta ennen säätänyt.

Muistia tosiaan kannattaa olla ainakin sen 16MB, vähemmälläkin toki pärjää, mutta alle 8MB alkaa olla jo tuskaista.

PCMCIA-verkkokortti on halpa ratkaisu, suositeltava tietenkin on hommata esim Mediator PCI-väyläkortti A1200:n ja siihen halpa PCI-verkkokortti kuten itselläni.

 

Anu Seilonen
Perjantaina, 24. toukokuuta, 2002 - klo 18.48:   
Artikkeli "ADSL Amigassa" julkaistiin Saku #33:ssa Sekalaista-osastolla. Yhteytenä oli ja on nimenomaan OPOY:n Baana. Nykyisin käytössä on palveluluokka 3 ja Amiga on ollut kotiverkon serverin takana yhtenä neljästä koneesta.

Ihan viime aikoina Amigani ei ole verkossa ollut, kun on ressukka vähän osina tällä hetkellä, enkä ole ehtinyt sen kanssa juuri räplätä. Jokusia viikkoja sitten siirtäessäni boottiosiota uudelle kovalevylle unohdin tyystin, että olin automatisoinut käynnistykseen kaikkea kivaa. Kun boottasin, Genesis käynnistyi ja kone oli linjalla ja IRCissä ennen kuin ehdin edes säikähtää. :)

Aikanaan dynaamisen IP:n kanssa (palveluluokka 2) oli vaikeuksia, sillä OPOY:n hieman rikkinäisen DHCP:n takia Amigassa yhteyden lease-aika tipahti noin tunnin välein ja yhteys piti muodostaa uudelleen. Kun OPOY ei halunnut asialle tehdä mitään ("eihän se ole rikki jos se Windowsissa toimii"), ratkaisin ongelman pistämällä PC-myllyn yhteyttä jakamaan ja muut koneet (Amiga mukaanlukien) kiinteillä IP-osoitteilla lähiverkkoon.

Nykyisin Baanakin käyttää PPPoE-autentikointia, ja sitä tukee Amigan TCP/IP-pinoista ainoastaan MiamiDx, kuten miksuh tuolla ylempänä mainitsee. Itselläni ei ole kokemuksia PPPoE:sta Amigassa.

 

JPQ
Perjantaina, 24. toukokuuta, 2002 - klo 21.26:   
Anulle:: tuo jos Windowsissa toimii asenne pitää pian kitkeä pois. Se jos mikä rikkoo sääntöjä.

 

Joanna
Perjantaina, 24. toukokuuta, 2002 - klo 23.48:   
jpq: arvaas kuka ei enää käytä Jippiin verkkoa mm. tuon takia.. Niiden Freedomiin ei saa yhteyttä kuin Wintoosalla (koska toisessa päässä on windows VPN-plavelin). No onneksi tähänkin kylään on saatu edes joku vaihtoeho (tele2) jolla ei ole tuommoisia ongelnmia.

 

JPQ
Lauantaina, 25. toukokuuta, 2002 - klo 0.23:   
Joanna: Joku amigisti ?
PS. Toivotaan että tulee aika että jos windows/pc
palvelua haluat niin sulle nauretaan.
PPS. Kaikki firmat eivät muista että jokainen asiakas on asiakas. Missä päin tuo pulma Joanna on? tarkkaa paikka kuntaa ei tarvitse kertoa. Kiva tietää missä päin ihan muuten vain. Eli tietäisi missä saa tässä puuhassa huonoa palvelua.
PPPS. En viitai arvata toivottavasti ei oulu. En olusta päinkään.

 

Joanna
Lauantaina, 25. toukokuuta, 2002 - klo 1.36:   
Amigisti: Silloin aikoinaan paljonkin... tällähetkellä ei oikein voi kehua aktiivisuudella, mutta toivoakseni taas tulevaisuudessa kun tulee joku Amiga jonka voi taas ostaa.

Jippiin Freedomin ongelmat lienevät aika isoilta osin valtakunnallisia (mm tuo VPN palvelu) mutta on nämä paikalliset tukiasematkin olleet hävyttömän usein nurin.

Paikkakuntana Jyväskylä... Täälä Elisan ADSL:kin maksaa enenmmän kuin muualla suomessa.

 

J.
Lauantaina, 25. toukokuuta, 2002 - klo 16.25:   
Jooh, itsellä on Mediator joten PCI-verkkokortti se tulee olemaan. Muistia löytyy 32 megaa fastia, joten ei pitäisi olla ongelmia siinä. Lähinnä ihmetytti tuolla Baana-infosivulla ollut puhe jostain clientistä jota tarvitaan (ei muista nimeä, sori) mutta jos se MiamiDX:n kanssa toimii niin eipä siinä mitään. Pitää jossain välissä hankkia verkkokortti ja MiamiDX...

 

Anu Seilonen
Maanantaina, 27. toukokuuta, 2002 - klo 0.33:   
Baanalla on oma PPPoE-kilke (Point-to-Point Protocol over Ethernet) Windoze-koneisiin, mutta kyllä PPPoE-autentikoinnin hanskaavat muutkin ohjelmat, Amigassa juuri tuo MiamiDx. Paskempi juttu on sitten se, että Miamin rekisteröinti on ollut jo pitkään (luokkaa pari vuotta) aika mahdotonta. Viimeisin viesti Holger Kruselta on vuoden takaa tammikuulta. Tämän takia Miamia ei voitu harkita Saku 2001:n ryhmärekisteröintiinkään, vaikka se varmasti olisi ollut yksi kysytyimmistä softista. Harmi, harmi...

 

Mika Hanhijärvi
Maanantaina, 27. toukokuuta, 2002 - klo 15.01:   
En voi vielä kertoa kokemuksia MiamiDX+PPPoE toimimisesta, kun Sonera-äijät ei tietenkään saanut sitä toimimaan viikolla 21 :P Viereisessä HOAS-kohteessa toimii jo, muttei meillä :P Kaipa se "ehkä" kytketään tällä viikolla :P Olisikin ollut liian hyvää olakseen totta jos tuo olisi ajallaan alkanut toimia :P

 

Mika Hanhijärvi
Tiistaina, 28. toukokuuta, 2002 - klo 18.45:   
Jiihaa!! Tänää alko Hoasnet toimia vihdoinkin. Kahden kuukauden
katkoksen ja operaattorin vaihdoksen jälkeen taas ollaan kotoa netissä
:)

Mitä tulee tuohon Miami+PPPoE juttuun, niin hyvin toimii, lähti
toimimaan ihan heittämällä. Eli kunhan noudattaa MiamiDX:n mukana
tulevia ohjeita, niin PPPoE:n saa kyllä toimimaan Amigassa.
Tähän mennessä ei ole ongelmia näkynyt.

 

Matti Kuuva
Keskiviikkona, 29. toukokuuta, 2002 - klo 9.18:   
Tässä meikäläisen tapaan taas hieman off-topiccia. Hesari kertoi Turun sähkön alkavan tarjota datasähköä tämän vuoden aikana. Minkähänlainen ratkaisu tuo olisi? Mielestäni yksi parhaimmista ideoista tietoliikenteessä viiden viimevuoden aikana.

 

Kuu
Keskiviikkona, 29. toukokuuta, 2002 - klo 12.09:   
sitähän on odotettu kuin kuuta nousevaa :) nopeuksista ei oo hajua
mutta siitä oli jo pari vuotta sitten uutisissa kun sitä alettiin
testata. se vois tosiaan olla hieno ratkasu, nettiin pääsis
lyhyilläkin piuhoilla ihan mistä päin kämppää haluaa ;)

 

Matti Kuuva
Keskiviikkona, 29. toukokuuta, 2002 - klo 12.37:   
Minkäköhänlaisia laitteita siihen tarvitaan ja sopiiko Amigalle?

 

J.
Keskiviikkona, 29. toukokuuta, 2002 - klo 12.42:   
Tuosta MiamiDX:n rekisteröintiongelmasta: siis eikö HK vastaa viesteihin ? Eikä rekisteröinti siis onnistu ? Eikö sitä voi rekisteröidä muuta kautta vai onko se nimenomaan tuon HK:n kautta tehtävä ? Ja mitä rajoituksia rekkaamattomassa versiossa on ? Mietin vain että jos ADSL:llä on yhteys auki jatkuvasti voiko Miami katkaista yhteyttä kuten modeemilla ?

Noh, jos siinä on tunnin rajoitus kuten Miamilla ei taida ADSL:llä olla niin merkittävää. Tunnissa saa imuroitua aika isonkin fileksen...

 

Jani Kuituniemi
Keskiviikkona, 29. toukokuuta, 2002 - klo 12.47:   
Itse rekisteröin MiamiDX:n tässä puolitoista vuotta
sitten sillä mukana tulevalla softalla jolle annetaan
VISA kortin tiedot jne ja keyfile tuli muutaman minuutin
sisään sähköpostitse ihan ongelmitta.

 

Pasi
Keskiviikkona, 29. toukokuuta, 2002 - klo 16.27:   
Tuo datasähkö on siinä mielessä hyvä että sen avulla saa talon sisäisen lähiverkon ilman erillisiä johtoja, ja samalla vielä yhteyden internetiin.

Tuo yhteys ei vaadi koneelta muuta kuin verkkokortin joka sitten liitetään pistorasiaan liitettävään datasähkömodeemiin.

Kovinkaan suuriin nopeuksiin tuo datasähköyhteys ei pysty, n. 2 Mbit/s alkuvaiheessa, Alcatel on kuitenkin luvannut että tulevaisuudessa siirtonopeudet nousisivat jopa 20 Mbit/s.

Käytetty tekniikka mahdollistaa nopeamman tiedonsiirron talon sisäisessä verkossa kuin mitä ulospäin tapahtuva tiedonsiirto on, siirrossa käytetään pienempää taajuutta talon syöttöjohdoissa kuin sisäverkossa.

Pelkkänä lähiverkkoratkaisuna tuota ei juurikaan voi suositella ainakaan vielä pienen nopeuden ja suurien kustannusten takia, ja esim. WLAN, HiperLAN 2, 10/100-LAN tms. voittaa nopeudessa ja hinnassa datasähkön aika helposti.

 

Mika Hanhijärvi
Keskiviikkona, 29. toukokuuta, 2002 - klo 18.59:   
Tommoinen datasähkö on vaan aikaongelmallinen toteutetava, kun siellä
sähköjohdoissa liikkuvan sähkön jännite ja vaihe muutteluu ei aina
niin sääännöllisesti, siinä näkyy kuormituksen jne aiheuttamat
virtapiikit ja notkahdukset jne jne. Eli luotettavana datan
siirtotienä sähköverkko on kyllä aika kinkkinen siksihän siitä ei ole
ainakaan aikaisemmin tullut mitään käyttökelposta.

 

Matti Kuuva
Torstaina, 30. toukokuuta, 2002 - klo 9.11:   
Aivan niin Mika. Lisäksi sinne syntyy ns. harmoonisia yliaaltoja jotka saattavat aiheuttaa häiriöitä, mutta en usko niiden olevan haitaksi kuitenkaan. Tietysti siinä tapauksessa, jos jatkuvasti jokin sinun naapurissasi tuottaa 24h/vrk tuollaista häiriötä voimakkaasti. Tulevat laitteet joutuvat kuitenkin noudattamaan EMC-standardin mukaisia häiriöttömyystoiminnallisuuksia, eli vuosi vuodelta noiden tulisi lähes kadota sähkönjakeluverkosta. Sehän tietää hyvää tällaiselle tekniikalle. Mutta ajattelepa jotakin vanhaa sisäurheilusalia vaikkapa. Sen katto on täysi loistevalaisimia ja kun painat virtakytkimestä, naapuritaloissa telkkarit rätisee sen kymmenen sekuntia.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: