Ison kovalevyn formatointi

Saku-foorumi » Classic Amiga » Yleinen keskustelu » Viestit 2021 » Ison kovalevyn formatointi « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Max
Käyttäjätunnus: stude

Rekisteröity: 9-2012
Tiistaina, 9. maaliskuuta, 2021 - klo 21.21:   
Ajattelin vaihtaa A4000:ssa hyvin palvelleen 40 GB levyn isompaan kun alkoi olla täynnä. Helppo vaihtaa kun on kelkassa... mutta siihen helppous loppuikin. Alustin levyn PFS3:ksi mutta formatointiin ei kärsivällisyys riittänyt: pfsformat näytti rullaavan noin 500 cyl/min ja sylintereitä olisi 200 GB limpussa hiukka alle 800k. Toista vuorokautta saisi siis rouskuttaa...

Onkos tähän jotain patenttiratkaisua, onko kukaan kokeillut esim. WinUAE:ta ja jos niin millaisella menestyksellä?

 

Joni Valtanen
Käyttäjätunnus: jvaltane

Rekisteröity: 7-2010
Tiistaina, 9. maaliskuuta, 2021 - klo 22.19:   
Quick format. Eli Format icons menusta kun osio on valittuna ja tuolla sit. En ole koskaan muuta käyttänyt.

Jos haluat tarkistaa levyn kunnon niin käytä pc:tä ensin moiseen.

 

Blumenkraft
Käyttäjätunnus: vesku

Rekisteröity: 4-2010
Keskiviikkona, 10. maaliskuuta, 2021 - klo 13.29:   
Näin olen itse alustanut PFS3AIO-osiot:

pfsformat drive asema: name "nimi" quick noicons fnsize=107

quick = Pika-alustus
noicons = Ei tee trashcania
fnsize = Asettaa tiedostonimien pituuden maksimiin

Esimerkki: pfsformat drive DH0: name "System" quick noicons fnsize=107

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Keskiviikkona, 10. maaliskuuta, 2021 - klo 14.33:   
Sitten kannattaa muistaa, että alkuperäisessä PFS3:ssa osioiden kokorajoitus oli 104 GB. Ilmeisesti AIO:ssa on jonkinlainen "experimental" tuki isommillekin, mutta itse varalta pitäisin osiot alle tuon...

 

Max
Käyttäjätunnus: stude

Rekisteröity: 9-2012
Keskiviikkona, 10. maaliskuuta, 2021 - klo 18.07:   
Ei antanut pfsformat tehdä pika-alustusta, kokeilin sitä kyllä... valikosta voisin kokeilla vielä. Voihan se olla että meni asetuksissa vielä jotain pieleen, edellisen kovalevyn asennuksesta on mennyt aikaa...

PFS:n versio on 18.5 mutta ajattelin että olisi parempi ehkä tehdä useampi partitio, helpottaa formatointiakin.

 

Blumenkraft
Käyttäjätunnus: vesku

Rekisteröity: 4-2010
Keskiviikkona, 10. maaliskuuta, 2021 - klo 22.01:   
Uusin suht tuore versio PFS3AIO:sta (3.1) löytyy aminetistä:
https://aminet.net/package/disk/misc/pfs3aio

 

Max
Käyttäjätunnus: stude

Rekisteröity: 9-2012
Maanantaina, 15. maaliskuuta, 2021 - klo 18.17:   
Seikkailu etenee. Tuli ensin eteen Delfina joka alkoi yhtäkkiä kaatuilemaan. Kone auki, puhdistus, korttipaikan vaihto, softan päivitys... ei ihan näin suoraviivaisesti tosin. Sitten vielä paluu vanhempaan kun kirjasto 4.17 ei toiminut (jumitti buutin, kesti oma aikansa tajuta sekin), 4.14 näytti toimivan yhtä hyvin kuin 4.13 joka alunperin oli asennettuna.

Sitten PFS:n kimppuun. Partitioin levyn kolmeen osaan ja otin tuon uusimman version Aminetista (19.2). Ei vaan levyt koskaan löytyneet, peruutin takaisin 18.5:een ja löytyi, pikaformatointikin toimi. Ilmeisesti koko levy yhtenä partitiona oli liian iso nieltävä PFS:lle.

Mielenkiintoista myöskin se että osioiden summa on ~130 GB vaikka limppu on 200 GB. Ei sen puoleen etteikö tuolla pärjäisi, vanhakin näytti olevan vain 10 GB ja siksi täynnä...

Seuraavaksi molemmat levyt kiinni IDE:en ja datan siirtoa.

 

Max
Käyttäjätunnus: stude

Rekisteröity: 9-2012
Maanantaina, 15. maaliskuuta, 2021 - klo 20.54:   
Hmmm... olishan se ollut liian helppoa jos nyt jo olis tullut valmista. Eivät tahdo levyt kestää buuttia, menevät aina unreadable-tilaan uudelleen. No, nyt laitoin FFS 45.9:n ja toimii. Kuinka kauan... jatkanpa kokeiluja.

Vanhoilla levyillä näyttää olevan PFS2 ja PDS3.

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Tiistaina, 16. maaliskuuta, 2021 - klo 7.54:   
Ilmeisesti levy on kiinni sisäisessä IDE:ssä? Miten on sun scsi.devicen version laita, että onko se patchatty tukemaan 4 gigaa isompia levyjä? Tämä voisi selittää unreadableksi menemisen, koska mahdollisesti 4 gigan yli menevä data kirjoittuu väärään paikkaan ja sotkee hommat. Eli sekä tiedostojärjestelmän että ajurisoftan pitää olla "4GB ready". FFS:n kanssa toimivuus voi olla pelkkää tuuria, koska se taitaa tallentaa omat tietonsa eri paikkaan kuin PFS, mutta luultavasti jotain muuta dataa hajoaa jo.

Kannattaa tarkastaa tällä osioinnin jälkeen ja ennen kopiointiurakkaa, että kaikki on varmasti OK:
http://aminet.net/package/disk/misc/check4gb

Vanhalla levyllä tämä on saattanut toimia sen takia, että PFS2-osiosi on saattanut olla alle 4 gigaa ja sitten PDS3 on toiminut 8 gigaan asti ilman scsi.devicen patchaamistä. PDS3 on siis PFS3:n "direct scsi" -versio, joka käpistelee laitteita scsi.devicen ohi ja tukee siten hieman isompia levyjä ilman levyajurin päivitystä.

Kannattaa myös tutustua tuon uuden PFS3AIO:n spekseihin, että tukeeko se kuinka isoja osioita direct scsi -moodissa ja miten se ds tulee päälle... itse en ole kyseistä filesysteemiä käyttänyt, mutta olikos siinä joku tunnistus dostypen mukaan, että se kannattaisi laittaa nimenomaan PDS3:ksi eikä PFS3:ksi? Noissa vanhoissa oli ihan erilliset tiedostot normille ja ds:lle...

 

Blumenkraft
Käyttäjätunnus: vesku

Rekisteröity: 4-2010
Tiistaina, 16. maaliskuuta, 2021 - klo 10.45:   
Kannattaa ottaa huomioon myös, että scsi.devicen versio 44.2 ei toimi uudemman PFS3AIO:n (v3.0+) kanssa. Turvallinen valinta on varmasti 43.45 (tai voi kokeilla myös 43.47b1, jota itse olen käyttänyt nyt pari-kolme vuotta toistaiseksi ongelmitta).

 

Max
Käyttäjätunnus: stude

Rekisteröity: 9-2012
Tiistaina, 16. maaliskuuta, 2021 - klo 21.07:   
Vanha levy (PDS3) on 10 GB, molemmat vanha ja uusi kiinni sisäisessä IDE:ssä. Lisäksi Cyberstorm jonka SCSI:ssä tuo PFS2-formaatissa oleva levy, hiukka alle 4 GB, mutta se siis käyttää cybppc.deviceä. Scsi.device on 43.35, on siis toiminut 10 GB:n kanssa, ei toiminut uuden 3.9 GB partition kanssa... mutta jos ratkaisevaa on levyn eikä partition koko niin voisin kokeilla tuon päivittää.

Erikoista oli myös se että buutin jälkeen HDInstTools väitti että uudella levyllä olisi muutoksia (modified) vaikka tosiaan olin juuri buutannut...

 

Max
Käyttäjätunnus: stude

Rekisteröity: 9-2012
Torstaina, 18. maaliskuuta, 2021 - klo 21.32:   
Doh, nyt se sitten toimii ja vieläpä PFS:n uudella versiolla. Itse asiassa 18.5 kieltäytyi toimimasta, eli levyt ei koskaan ilmestyneet partitionnin jälkeen. En muuttanut mitään oikeastaan muuten paitsi että kirjoitin PDS:n capseillä File System -valinnassa kun se oli aluksi pienellä. Ja tein osan partitioista pienemmiksi, mutta vain osan. Mysteeri.

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Perjantaina, 19. maaliskuuta, 2021 - klo 8.48:   
Filesysteemin tunnistamisessa käytettävä identifier/dostype on heksadesimaaliluku, joka sitten joissain osiointisoftissa ilmaistaan myös kirjaimina (esim. PDS) käytön helpottamiseksi, mutta periaatteessa heksaluvut ovat ne jotka ratkaisevat ja sen takia "p" ja "P" ovat eri lukuja. Tämä on hyvinkin voinut vaikuttaa tiedostojärjestelmän käyttäytymiseen ja siihen tuleeko esim. direct scsi -tuki päälle.

Joka tapauksessa isojen levyjen kanssa saa olla tarkkana, että niiden käyttöön on valmius kaikin vaadittavin puolin. Joskus voi näyttää, että ne toimivat, mutta sitten data voikin kirjoittautua väärään paikkaan tietyn määrän jälkeen, jolloin jotain tietoa hukkuu tai levy voi tulla lukukelvottomaksi.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: