Amiga 1200 ja mediator sekä näytönohjain

Saku-foorumi » Classic Amiga » Yleinen keskustelu » Viestit 2018 » Amiga 1200 ja mediator sekä näytönohjain « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Jani Mäkelä
Käyttäjätunnus: makeljan

Rekisteröity: 2-2017
Torstaina, 13. syyskuuta, 2018 - klo 9.17:   
Jäin tuossa pohtimaan näyttääkö ulkoinen näytönohjain wb:n lisäksi pelit ja demot?
Entä miten toimii äänikortit? Pitääkö ohjelmien erikseen tukea korttia ja vaikuttaako noiden käyttö esimerkiksi Amoksella ohjelmoitaessa jotenkin?
Kiinnostaisi kiihdyttää oma A1200 (Blizzard 68060) näyttönopeudeltaankin mukavaksi.

 

Joni Valtanen
Käyttäjätunnus: jvaltane

Rekisteröity: 7-2010
Torstaina, 13. syyskuuta, 2018 - klo 11.43:   
En ole ihan varma mitä tarkoitat ulkoisella näytönohjaimella, mutta koitan selittää kaikki mahdollisuudet mitä nyt äkkiseltään tulee mieleen...

Normaalit (lue aidot) näytönohjaimet tukee yleensä CyberGFX ja/tai Picasso96 kirjastoja. Näiden kanssa tarvitaan peliin tai demoon erityinen tuki. Jotkin (aika harvat) pelit ja demot toimivat näytönohjaimen kanssa tai jopa vaativat näytönohjaimen, mutta useimmat eivät.

Joissain näytönohjaimissa voi olla läpivienti koneen normaalille rgb-signaalille. Scandoubler vaaditaan jotta koneen kuvan saa näkymään esim. vga-näytössä, tällöin kuvan taajuus tuplataan. Läpiviennillä siis pelit/demot näkyvät samalla ruudulla kuin wb ja scandoublerin kanssa jopa VGA-näytöllä. Mikäli scandoubleria ei ole kokoonpano vaatii jonkun näytön joka tukee sekä (amigan oma video)15kHz:n, että (näytönohjain)31kHz:n näyttötiloja. Scandoublerin kanssa saattaa olla pieniä lieveilmiöitä esim. scrollaukset saattaa nytkähdellä ikävästi. Toki aina voi käyttää kahta näyttöä.

Mikäli haluat Blizard060 A1200:seen edellä mainitun niin kutsutun oikean näytönohjaimen, niin tarvitset käytännössä joko Zorro- tai PCI-laajennuksen. Tämä tarkoittaa käytännössä koneen tornittamista. Näytönohjaimen käyttö säästää arvokasta chip-muistia, kun esim. WB ei kuluta enää niin paljoa sitä.

Mikäli tarkoitat ulkoisella näytönohjaimilla esimerkiksi Graffitia, niin peliin/demoon ei tarvita mitään erikoista toimiakseen 'näytönohjaimen' kanssa, mutta peli/demo voi tukea tätä. Graffiti tulee koneen rgb-porttiin ja siinä on läpivienti normaaleille signaalille. Ei ole varsinainen näytönohjain. Enkä suosittele jos haluat oikeasti näyttönopeudeltaan mukavampaa.

Sitten on vielä kolmas mahdollinen tapaus on flickerfixed/scandoubler. Esim. Indivision. Tämä mielestäni ei ole varsinainen näytönohjain, mutta orginaalin kuvan saa helposti nykyisiin näyttöihin. Indivisionissa on Graffitin ominaisuudet myös. Suurin hyöty on että pystyy käyttämään lomitettuja näyttötiloja ilman että silmät kärsii esim.640x512. Indivioniin jotain Picasso96-ajuria oli kehitettykin, joten sitä voi rajoituksin käyttää kuten oikeaa näytönohjainta. Ei vaikuta varsinaisesti näyttönopeuteen.


Äänikortteja käytetään nykyään kääytännössä AHI:n avulla. Joitain omiakin softia saattaa löytyä. Tämäkin tilanne vaatii joka tapauksessa erillisen kirjaston ja mahdolliset ajurin. Voit kokeilla sitä Amigan omankin äänipiirin kanssa. Suosittelen AHI:n versiota 4.18 Paulan kanssa, koska myöhemmissä on muistaakseni jotain konversiota äänelle jossain tilanteissa joka saattaa kuluttaa prosessoriaikaa. Mediatorin kanssa muistaakseni pitää käyttää uudempaa versiota.


Amos ymmärtääkseni ei tue Cybergfx/Picasso96:sta saati AHI:a. Amos siis käyttää yhä koneen omaa videota ja audiota ja tämän takia ei pitäisi vaikuttaa Amosin kanssa mitenkään.


Yleistä amigan näytönohjaimista ja niille olevista kirjastoista: https://en.wikipedia.org/wiki/Retargetable_graphics
Jotain näytönohjaimella toimivia pelejä: http://www.lemonamiga.com/games/list.php?list_hardware=RTG ja http://hol.abime.net/hol_search.php?N_ref_hardware=16
AHI: https://en.wikipedia.org/wiki/AHI_(Amiga)
AHI 4.18: http://aminet.net/package/driver/audio/ahiusr_4.18
AHI 6: http://aminet.net/search?query=m68k-amigaos-ahi

 

Jani Mäkelä
Käyttäjätunnus: makeljan

Rekisteröity: 2-2017
Torstaina, 13. syyskuuta, 2018 - klo 18.56:   
Ajattelin juuri mediatoriin tulevia pci-pohjaisia näytönohjaimia ja miten ne toimivat wb:n ja pelien/demojen kanssa. Nykyisessä kokoonpanossa on jo tuo Indivision.

Eli ymmärränkö oikein ettei näytönohjain mediatorissa nopeuta normaalia käyttöjärjestelmän käyttöä saati pelejä/demoja jollei niitä ole erikseen tuettu?

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Torstaina, 13. syyskuuta, 2018 - klo 20.13:   
Käyttöjärjestelmä on toki tuettu. Eli sen saa nätisti Picasso / CGX ruudulle, jolloin saa mukavasti värejä ja tarkkuutta.

Suurin osa peleistä ei näitä tue, mutta suurin osa hyötyohjelmista tukee.

hol.abime.net :stä haettuna 107 peliä tukee RTG, eli näytönohjaimia. Näiden lisäksi on sekalainen määrä pelejä/ohjelmia jotka saa kikkailtua RTG ruudulle.

Noissa Mediatorin käyttämissä näytönohjaimissa ei ole läpivientiä, joten paras vaihtoehto on LCD-TV. Silloin laitetaan Amigan video SCART piuhalla telkkuun ja näytönohjain VGA piuhalla. Sitten vain vaihdetaan source nappulalla / kaukosäätimellä video lähdettä.

Suurin osa LCD-TV:stä toimii myös Flicker fixreinä, joten myös hires-laced tilat ovat välkkymättömiä.

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Torstaina, 13. syyskuuta, 2018 - klo 22.25:   
Juu, nimenomaan käyttistä ja hyötyohjelmia nopeuttaa huimasti. Eli jos hyötykäyttöä tekee koneella, niin näytönohjain on melkeinpä tärkein yksittäinen osa, jolla sitä nopeutta ja käyttömukavuutta saa. Mediator on nopein ratkaisu näytönohjaimille, joten suosittelen kyllä. Zorro2-laajennuksiin voi taas suhtautua varauksella ja tiedostaa kompromissit, kun sen väylänopeus on niin onneton esim. noihin PCI-väyliin verrattuna.

Indivision voi olla koneessa, että sitä voi sitten itse sumplia mitä kautta natiivit näyttötilat haluaa.. Indivisionin kautta vai scartilla vai millä ja kahteen näyttöön vai yhteen näyttöön, jossa on useampi sisäänmeno. Tai hmm.. voi olla ettei se Indivision mahdu väyläkortin kanssa yhtaikaa, mutta se kannattaa tarkistaa.

 

Jani Mäkelä
Käyttäjätunnus: makeljan

Rekisteröity: 2-2017
Perjantaina, 14. syyskuuta, 2018 - klo 14.45:   
Kiitoksia vastauksista! Täytyy jäädä pohtimaan olisiko kannattava investointi jos Mediator ja näytönohjain osuu silmään kohtuun hinnalla.

 

Teemu Kärkkäinen
Käyttäjätunnus: wizor

Rekisteröity: 12-2009
Perjantaina, 26. lokakuuta, 2018 - klo 13.35:   
Itselläni on Mediator 1260 koneessa myös TV-kortti sisällä ja sillä saa kätevästi Amigan videoulostulon näkymään omassa ikkunassa jolloin esim WHDLoad pelejä pelatessa peli pyörii ikkunassa mutta muuten on moniajo lakkautettu. Kun pelistä poistuu niin homma jatkuu normaalisti.
CVBS lähdön laatu on vain kehno joten suosittelisin kyllä joko ottamaan SVideo signaalin emolta tai käyttämään jotain RGB->SVIdeo konvertteria.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: