Amiga 1200:n levykeasemassa pulma?

Saku-foorumi » Classic Amiga » Yleinen keskustelu » Viestit 2018 » Amiga 1200:n levykeasemassa pulma? « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

matc
Käyttäjätunnus: perusa1200

Rekisteröity: 8-2018
Keskiviikkona, 8. elokuuta, 2018 - klo 17.54:   
Diskettiasema lähtee lukemaan levykkeitä, mutta sillä ei pysty formatoimaan mitään levykkeitä. Kone herjaa kirjoitussuojista, olipa ne levykkeissä päällä taikka ei.

No äskön yritin purkaa dms paketteja cd-rompulta df0:lle, mutta sama juttu, herjaus, jotta kirjoitussuojasta. Mikähän ongelma tässä lienee?

A500:lla formatoin levykkeitä, ne se tunistaa formatoiduiksi ja muutoinkin pyörittää ohjelmia, mutta ei formatoi ja tulee vikailmoitukset noista kirjoitussuojista, eli tällä diskettiasemalla ei tällä haavaa kyllä pysty työskentelemään.

Tässä oli jo yksi aiempi diskettiasema, se herjasi täysin samaa ongelmaa, lopulta tuo diskettiasemakin kyllä lakkasi lukemasta levykkeitä ja sippasi. Nyt ähän laitoin uuden diskettiaseman, mutta edelleen sama ongelma.

Mitä tälle pitäisi tehdä, missähän päin tuo vika mahtanee olla. Osaisiko viisaamat neuvoa?

Tämä on kokoonpanoltaan ihan orkkis A1200 muuten, mutta ide palikka lisätty joskus vuonna -99 ja cd-romppu kylkeen. Sisällä myös hyvin pieni sisäinen kovalevyasema. Kone oli naftaliinissa vuosia, kunnes otin sen käyttöön. Muuten kyllä pelittelee hyvin. Tosin prefsin palettiin ei pääse lainkaan, tulee virheilmoitus "requires gradientslider.gadget V39" ja ei avaudu, eikä pääse siis säätämään asetuksia. Onko tässä jotain siis yleisesti pielessä?

 

Joni Valtanen
Käyttäjätunnus: jvaltane

Rekisteröity: 7-2010
Keskiviikkona, 8. elokuuta, 2018 - klo 18.25:   
Voi olla usampikin ongelma-ehdokas levyasemankanssa.

1. Kirjoitussuojan tunnistava mekanismi voi esimerkiksi olla rikki. Se on yksinkertainen on-off kytkin. Tämä on melko todennäköinen.
2. Johto tai koneen liitin voi olla rikki. Pinni nro.28
3. jotain muuta josta toiset voi kertoa lisää, kun itsellä ei ole ollut kuin tuon ekan kohdan kanssa ongelmia.

Kun sulla näyttäisi olevan kaksi konetta niin... Kokeile sillä A500:sen levyasemalla ja a1200:n johdolla, jos toimii levyasemassa vika. Kokeile a1200:n asemaa a500:ssa. jne.

Itselläni meni melko uudesta levyasemasta levykkeen kirjoitussuojan tunnistava komponentti rikki, niin tein melkoisen epämääräisen korjauksen kun sopivaa vastaavaa osaa en löytänyt. Kolvasin sen aina olettamaan että levy on suojaamaton. Tosin puolustukseksi sanottakoon että en usein sillä koneella levyjä käytä ja nyt siinä on modattu pc-asema.

Prefs ongelmasta: luultavimmin SYS:classes/gadgets/gradientslider.gadget on kateissa. Katson äkkiä niin 3.1:n melko perusasennuksessa näytti olevan ko. kansiossa colorwheel.gadget, gradientslider.gadget ja tapedeck.gadget. Taisi olla vielä versio v40.2

 

matc
Käyttäjätunnus: perusa1200

Rekisteröity: 8-2018
Keskiviikkona, 8. elokuuta, 2018 - klo 19.25:   
Liitin taitaa olla syypää, sillä siitä näyttäisi puuttuvan yksi piikki? Mikähän tähän oisi yksinkertaisin ja paras ratkaisu, jos miettii, että hommaisi levykeaseman kuntoon?

Kolvaillut en kyllä itse ole, että niihin taitoihin en liikaa lähtisi luottamaan.. df1 ulkoinen asemahan ei tainnut suoraan toimia perus levykeasemana, vaan pitäisi jumpperoida?

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Keskiviikkona, 8. elokuuta, 2018 - klo 19.56:   
Vanhat levyt on aina riski. Mitä vanhemmaksi ne tulevat niin sitä isompi riski. Levyjen luotettavuus on aika surkea, vaikka levyasema olisi uusi.

Omissa koneissania olen kaikissa korvannut sen Gotekilla, jossa on FlashFloppy firmis.

 

matc
Käyttäjätunnus: perusa1200

Rekisteröity: 8-2018
Torstaina, 9. elokuuta, 2018 - klo 0.47:   
Kiitos neuvoista. Rassasin tuota kytkintä aikani ja kuinkas ollakaan, sehän läksi toimimaan.

Nyt se näyttäisi formatoivan levykkeitä ja toimivan ok. Tuo aiempi levari oli ilmeisesti rikki. Tässäkin taisi olla juurikin tuon kytkimen kanssa ongelmaa, nyt ainakin näyttäisi toimivan. Tosin, nyt tämä herjaa vielä "not a dos disk in device df0", vaikka formatointi onnistui jo hyvin. Tämä tulee useammallekin levykkeelle sama ilmoitus.


tuo Gotek kyllä kiinnostaa... en ole siihen liiemmin perehtynyt, paitsi minkä lukenut siitä vähän.

Tavaraahan ilmeisesti saa esim ebaysta taikka jos jollain on kaupan aika-ajoittain... Miten liene olisi vaikea lähteä kokoamaan ja muuttamaan konettaan retroaikaan?

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Torstaina, 9. elokuuta, 2018 - klo 1.07:   
Gotek maksaa n. 15€, siihen OLED näyttö n. 2€. FlashFloppy firmiksen saa laitettu siihen helpoiten A to A usb kaapelilla. Kaapelihan on epästandardi, joten aika harvalla sellaista on valmiina. Toisaalta, helppohan sellainen on tehdä. Ohjelmointiin tarvittavia jumppereita ei kannata kolvata, vaan siihen sopii vaikka sopivasti muotillut pätkät paperi klemmarista.

Oled näytön saa kiinni ilman kolvailuja, mutta näytön reikää pitää vähän suurentaa.

IDE levy kannattaa korvata CF IDE adapterilla, jos isompaa ei valmiiksi satu olemaan hyllyssä. CF IDE adapterilla on helppo välttää 3.1 rommin levy rajoitukset. Bootti osio alle 2gb ja levy alle 4gb?

Kyllä A1200 koneella on mukavinta käyttää kiintolevyltä WHDLoad pelejä ja unohtaa korput kokonaan.

 

Joni Valtanen
Käyttäjätunnus: jvaltane

Rekisteröity: 7-2010
Torstaina, 9. elokuuta, 2018 - klo 9.00:   
Kuten Ibe mainitsi useat levyt alkaa oleen tiensä päässä tai eivät ko. aseman kanssa toimi. Tosin vanhempi asema saattaa olla likainen tai säädön tarpeessa. Loppu peleissä sitä levyasemaa ei kovalevyllisessä koneessa oikeastaan tarvi. Asennus onnistuu suoraan modernilla koneella UEA:lla, PCMCIA-verkkokortteja on saatavilla ja jotkut jopa käyttää PCMCIA-CF-adapteria tiedostojen siirtoon.

Itse en ole enää noiden CF-korttien kannalla kovalevyn korvikkeeksi. Alkavat oleen kalliita ja mulla on hajonnut useampikin vuosien saatossa. Ei ole mahdoton homma noiden 3.1:n rajoitusten kiertäminenkään. Enemmän alkaa harmittaa kun tila loppuu kesken. 300Mt bootti osioksi on enemmän kuin riittävä, jos sinne pelkän käyttiksen ja jotain perussoftaa asentaa. Katsoin että erittäin kattava WHDLoad-pelikirjasto vie noin 5-6Gt, joten 8Gt:n levy on aika hyvä pelaamista ajatellen.

Gotekit melkein kannattaa ostaa suoraan Kiinasta. eBay on ihan hyvä paikka. Näyttäisi siltä että välikäsilä on tapana ottaa vähintään tuplahinta. Kannattaa koittaa katsoa että on sopivaa mallia. Vastaavia laitteita on useampaa mallia ja kaikki ei ole sopivia. ...ja jos ei usb-kaapelilla Gotekin ohjelmointi onnistu, niin sopiva adapteri ohjelmointiin maksaa noin 2€. Itse tuli flashattua yksi A<->A kaapelilla toimimattomaksi. ;) Onneksi löytyi se toinenkin vaihtoehto, jolloin laitteen sai vielä elvytettyä.

Itsekin juuri muokkasin yhden Gotekin OLED-näytölliseksi. Toinen olisi tässä tarkoitus tehdä, kunhan nämä ilmat vähän viilenevät. Reiän tein inan leveämmäksi käyttäen työntömittaa, rautasahaa (jossa terässä suoraan pieni kahva kiinni), pihtejä (katkoin isommat muovinpalat), puukkoa ja pientä viilaa. Dremel oli mielestäni inan liian tehokas tähän hommaan. Sitten kun reikä oli sopivan kokoinen pistin näytön kuumaliimalla kiinni. Lopputulos oli ihan OK.

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Torstaina, 9. elokuuta, 2018 - klo 21.31:   
Voi muuten mainita että HxC firmis maksaa n. 10€ gotekkiin ja siinä on omat hyötynsä verrattuna FlashFloppyy. Esim. asetus valikko.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: