Amiga 500 pelikoneeksi

Saku-foorumi » Classic Amiga » Yleinen keskustelu » Viestit 2018 » Amiga 500 pelikoneeksi « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Matti Järvinen
Käyttäjätunnus: varaktori

Rekisteröity: 4-2014
Maanantaina, 1. tammikuuta, 2018 - klo 22.46:   
Korjatkaa jos olen väärässä, mutta käsittääkseni wanha kunnon Amiga 500 on se yhteensopivin malli jos haluaa pelkästään pelata vanhoja pelejä?

Miten siitä tehdään kone jossa pelit saa helposti ladattua SD tai CF kortilta?

Ilmeisesti ainakin osa peleistä vaati sen 512 kilotavun lisämuistin jota siihen aikoinaan myytiin ja siinä taisi olla paristovarmistettu kellopiirikin samalla kortilla. Vissiin se on hyvä hankkia?

Tätä siis kysyy retrokoneharrastaja jolla ei ole niin sitten minkäänlaista käsitystä Amigasta ainakin mitä tulee sillä pelaamiseen.

 

pullasuti
Käyttäjätunnus: pullasuti

Rekisteröity: 9-2017
Maanantaina, 1. tammikuuta, 2018 - klo 23.58:   
Gotek -usb-levyemu (rahalla valmiiksi flashattynä FlashFloppy-firmwarella tai tee-se-itse -meiningillä muutaman euron lisätarvikkeilla (https://github.com/keirf/FlashFloppy && https://github.com/keirf/FlashFloppy/wiki/Firmware-Programming)). Ja ilman lisämuistia jäi Monkey Islandit ja Dungeon Masterit pelaamatta, niin pakkohan se oli hankkia myös. Kellollisella mallilla ei mahda tuossa käyttötapauksessa tosin olla paljoakaan virkaa.

Itse vänkäsin tuon Gotekin ulkoisen levyaseman kuoriin, että voi Amigaa potkia käyntiin ihan korpuiltakin jos siltä tuntuu, mutta helpoin pelikone on varmaan sisäisen aseman korvaaminen tuolla kapistuksella ja sopivalla maisemoinnilla, jos vain hennoo (kun ulkoisen aseman käyttö vaatii käytännössä lisää kevyttä muokkausta, että buuttailu sujuu).

Gotekiin oiva lisä on OLED-näyttö, mikäli muistitikulle mielii kovinkin suurta kirjastoa keräämään. Huomattavasti helpompi valita levykkeitä kun ei tarvi arvata että mikäs se levy numero 1-999 pitikään sisällä.

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Tiistaina, 2. tammikuuta, 2018 - klo 1.05:   
A500 ja Gotek on halvin vaihtoehto. Onko se yhteensopivin, siitä voi olla montaa mieltä.

1. Todella iso osa peleistä vaatii tuon lisämuistin.

MUTTA:

Osa peleistä vaatii sen olevan ns. slow fast muistia ja suurempi osa vaatii 1mb chip muistia. Lisämuistin muuttaminen kokonaan chip muistiksi on 5 min homma, johon tarvitaan kolvia ja ohjeet.
Yhteensopivin (useampi peli toimii) vaihtoehto on käyttää WHDLoadin avulla kiintolevylle asennettuja pelejä. Vaatii kiintolevyn ja n. 4mb muistia.

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Tiistaina, 2. tammikuuta, 2018 - klo 1.13:   
Yhteensopivin kyllä 1.2 ja 1.3 Kickstarteilla, mutta ei ollenkaan parhaiten joitakin pelejä pyörittävä. Lisäksi riippuu siitä miten määritellään mikä on "vanhoja pelejä". Myös AGA pelit ovat aika monen mittapuun mukaan vanhoja ja ilman tutustumista myös niihin ei Amiga pelikokemus ole mielestäni riittävän kattava. Jos täältä hakee pelejä tulee yhteensä 6855:
http://hol.abime.net/hol_search.php näistä tietysti kokoelmia, synonyymejä yms. mutta antaa kuitenkin suuntaa siihen kun hakee sitte pelkästään AGA pelejä, niin saa 501 hakutulosta. No näissäkin on kai pelejä jotka tukevat AGA piirisarjaa lisäämällä ominisuuksia sen löytäessään, mutta eivät vaadi sitä toimiakseen, mutta tuossa 500 päisessä joukossa on myös niitä jotka eivät käynnisty ei AGA-koneessa.

Helpoin tapa tehdä A500 koneesta CF-kortillinen on ACA500Plus, koska sen voi siirtää nopeasti yhdellä vetäisyllä myös toiseen A500 koneeseen jos kone alkaa temppuilla ja koska se siinä on kaksi CF slottia joista toinen käyttää PC formatoituakin CF korttia eli pelien yms. tuonti PC koneen arkistosta ja netistä on nopeinta.

Kellopiirillä ei mielestäni tee mitään, jos väärässä ajassa olevat tiedostoluonti tai kopiointi päivämäärät eivät haittaa.

Jos haluat käyttää pelejä kätevästi WHDLoad kautta kannattaa ostaa esim. http://amigastore.eu/en/300-workbench-31-cf-edition-by-cloanto.html koska siinä tulee myös: "Preinstalled software as WHDLoad (free version), Directory Opus (DOpus v4.16), or ADF/DMS transfer utilities, are included." ja itsellä ainakin oli myös yksi peli jo laitettu esimerkkinä mukaan. Tässä vaan on se kimurantti juttu, että OS3.1 Cloanto vaatii myös 3.X Cloanto Kickstartin ja yhtäkkiä koneesi ei enää uuden Kickstartin takia ole läheskään yhtä yhteensopiva vanhojen pelien kanssa vaan levyke ja Gotek tms. pelit antavat virheilmoituksia tai jäävät jumiin 1.3 versiota uudemmasta Kickstartista johtuen eli lopulta taas kallistun suosittelemaan ACA500Plus tuotetta, koska siinä voi olla asennettuna kasa Kickstartteja Flash muistiin. Itsellä on juuri 1.2, 1.3, 3.1, 3.9 Hyperion ja 3.X Cloanto.

WHDLoad peleistä valtaosa vaatii lisäksi enemmän RAMmia, joten pelkkä 512 lisämuisti ei riitä, jos sille tielle lähtee vaan tässäkin ACA500Plus tai muut ratkaisut ovat minimiratkaisuja isomman RAM määrän takia.

Tärkeintä on kai päättää haluatko pelata niitä vanhoja pelejä korpulta tai Gotekilta hitaasti ja yhteensopivasti vai nopeammin mutta hardware vaativammin WHDLoadilla jolloin peleihin on lisätty pieniä parannuksia kuten exit to Workbench nappeja, tallentuvia high score listoja, korjattua toimvuutta turbotehoisissa koneissa jne. Molempia ei mielestäni oikein saa kätevästi samaan koneeseen ilman Kickstart vaihtajaa.

 

Matti Järvinen
Käyttäjätunnus: varaktori

Rekisteröity: 4-2014
Tiistaina, 2. tammikuuta, 2018 - klo 18.23:   
Kiitokset vinkeistä. Mulla on kaapissa yksi Amiga 1200 kone jolla varmaan jotain pelejä voi pyörittää. Amiga 500 toivottavasti tulee kohta ja sen mukana myös Salora Fellow.

 

pullasuti
Käyttäjätunnus: pullasuti

Rekisteröity: 9-2017
Tiistaina, 2. tammikuuta, 2018 - klo 18.39:   
Jos 1200 jo löytyy, voi olla paras ratkaisu WHDLoad ja vähän lisää muistia. Tuohon tulokseen itse päädyin, joskin syöhän se vähän viehätystä retroilulta kun homma sujuu vähän turhankin suoraviivaisesti.

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Tiistaina, 2. tammikuuta, 2018 - klo 19.15:   
Jos kaapista löytyy A1200 niin se on paras vaihtoetho. Sillä ja WHDloadilla saa pyörimään jopa ne vanhat pelit, jotka vaatisivat 512kb chip ja 512kb slow fast.

Sen verran paljon pelejä löytyy, joihin on jo WHDLoad asennus ja koko peli löytyy ladattavaksi, että tuskin jää siitä kiinni.

PS. Salora Fellow on uskomatton surkea pelikone. Sen mukana tulevat peliohjaimet ovat surkea, pelit ovat simppeleitä ja monet niistä eivät oikeastaan edes ole pelejä. Useimmat pelit ovat siis sarjaa "lentokone lentää, tiputtaa pommin ja sillä pitää osua taloon." Peljä löytää VTech Laser 110 haulla ja niitä saa ladattua helposti vaikka MP3 soittimella tai läppärin media soittimella.

 

Matti Järvinen
Käyttäjätunnus: varaktori

Rekisteröity: 4-2014
Tiistaina, 2. tammikuuta, 2018 - klo 19.52:   
Olen aina kuvitellut ettei Amiga 1200 olisi kovinkaan yhteensopiva vaihtoehto. Salora Fellowille tein joskus ufoja nimisen pelin joka julkaistiin Mikro Bitissä. En nyt muista missä numerossa. Se saa kyllä jäädä ihan vain keräilykoneeksi eikä niinkään käyttöön.

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Tiistaina, 2. tammikuuta, 2018 - klo 21.18:   
Ei Amiga 1200 olekkaan kovin yhteensopiva, tilanne muuttuu, kun siihen lisätään 4-8mb muistia ja kiintolevy. Silloin voi käytellä whdloadin avulla kiintolevylle asennettuja pelejä. WHDLoad korjaa suurimman osan yhteensopivuus ongelmista, niin että lopputulos on paljon parempi, kuin vaikka A500 ja gotek. Näin saa toiminaan myös ne kaikkein ongelmallisimmat pelit.

Sen lisäksi A1200 koneeseen saa verkkokortin, jona avulla pelit yms on helppo siirtää koneelle.

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Tiistaina, 2. tammikuuta, 2018 - klo 21.34:   
Näin on ja koska WHDLoad korjaa yhteensopivuusongelmia, samalla pelit jotka hyötyvät nopeammasta koneesta jo esim. A3000 ollessa tehokkain kone voivat toimia sulavammin nyt AGA koneessa. Esimerkiksi valtaosa vektorigrafiikalla toteutetuista peleistä nopeutuu ihan silmin nähden. Jos koittaa vaikka Frontier Elite kakkosta, niin onhan se ihan kamalaa tahmausta A500 koneessa. Myös Sierran pelit ovat varmoja nopeutujia, kuten PC vastineensa, joissa tunnetusti pelihahmon kävelynopeus kasvoi häiritsevän nopeaksi tehokkaalla koneella. Myös Lucasfilmin seikkailupeleissä on joissakin näppäinyhdistelmällä saatava nopeuslukema, joka kai kertoo myös koneen tehosta vaikka peli muuten pyörii aika samaa vauhtia, mutta hyötyy latauksissa ja vastaavissa operaatioissa.

 

Matti Järvinen
Käyttäjätunnus: varaktori

Rekisteröity: 4-2014
Tiistaina, 2. tammikuuta, 2018 - klo 23.33:   
Ahaa nyt alkaa aukeamaan tuo WHDLoad. Olin siitä kyllä aikaisemminkin kuullut mutta en tiennyt että se korjaa noita yhteensopivuusongelmia. Pitääkin tutustua siihen tarkemmin.

 

Thematic
Käyttäjätunnus: thematic

Rekisteröity: 11-2010
Keskiviikkona, 3. tammikuuta, 2018 - klo 1.20:   
Osa noista yhteensopivuusjutuista ratkeaa, kun käynnistää koneen jotenkin ilman Setpatchin ajamista. (early boot menu esim.)

 

Thematic
Käyttäjätunnus: thematic

Rekisteröity: 11-2010
Keskiviikkona, 3. tammikuuta, 2018 - klo 1.21:   
Tai Setpatchillä tulee pussillinen lisää, jos sen niin haluaa muotoilla.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: