Ikonin valikot ja muita aloittelijan ...

Saku-foorumi » Classic Amiga » Yleinen keskustelu » Viestit 2019 » Ikonin valikot ja muita aloittelijan kysymyksiä « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Jani Mäkelä
Käyttäjätunnus: makeljan

Rekisteröity: 2-2017
Maanantaina, 6. maaliskuuta, 2017 - klo 20.03:   
Moikka,

Millä ohjelmalla saadaan workbenchin valikot (ei sieltä pääikkunan yläosasta) ikonin kohdalta valittavaksi? Ärsyttää aina mennä ruudun ylälaitaan jos haluaa jotain poistaa tai tehdä snapshotia jne.

Mitkä ohjelmat täydentävät noita valikoita? Yhdessä versiossa olen nähnyt fiksumman updaten joka sorttasi ikonit ikkunassa nätisti vierekkäin ja alekkain ikkunan koon mukaan.

Nyt kun asensin tuon OS 3.9:n CD levyltä CF kortille on tuo korppuasema alkanut jatkuvasti tarkistelemaan onko levy asemassa. Häiritsevä tuo klip, klip, klip ääni. Ja luulisi sen turhaan kuluttavan myös tuota korppuaseman mekanismia. Sen saanee jotenkin pois kun ei ole aiemmin ollut tuollainen.

Osaisiko joku kertoa tästä AmigaSYS "laajennuksesta"? Näyttää hienolta ja tuntuikin aika kivalta kun kokeilin sitä Amiga Foreverissä.

 

Joni Valtanen
Käyttäjätunnus: jvaltane

Rekisteröity: 7-2010
Maanantaina, 6. maaliskuuta, 2017 - klo 21.38:   
MagicMenu on ohjelma jolla saa menun avautumaan mistä tahansa kohtaa ruutua. NoClick:llä saa klip äänen pois.

Vaalikoiden täyttöön löytyy useampiakin softia. Toolmanager:ssa pystyi ainakin Tools hakemistoon sai lisäiltyä kamaa. Näköjään ToolsMenu niminen ohjelma. Varmasti moia muitakin.

Noista ikonin järjesteelyistä ei tule nyt mieleeni mitään erikoista. Muta voit aina kokeilla jotain Workbenchin korvaajaa kuten DOpus:sta tai Scalosta. Niissä on varmasti monipuolisemmat työkalut menujen muokkaamiseen.

AmigaSYS:n itse jättäisin emulaattoriin, jossa on enemmän tehoa kuin oikeassa koneessa. Tosin joku voi pitää hienon näköisestä Workbench:tä, nopean ja miellyttävän käytettävyyden sijaan. Joten..

DOpus ja Scallos taitaa löytyä muualta kuin Aminet:stä, mutta loput mainitsemistani ohjelmista taitavat sieltä lölytyä.

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Maanantaina, 6. maaliskuuta, 2017 - klo 21.51:   
Magic Menu on perinteinen patchi, jolla saa alasvetovalikot hiiren kohdalle aukeaviksi.
http://aminet.net/package/util/wb/MagicMenu_II
http://eab.abime.net/showpost.php?p=695082&postcount=6

Sitten tietysti Magellan2:lla, Scaloksella yms Workbench-replacementilla saa ihan oikeat ikonin mukaan mukautuvat contextual-menut, mutta se on sitten jo isompi projekti, mutta jos todellista käytettävyyden maksimointia haluaa, niin sellaiseen sitten :-)

Amigan korppuasemat kyllä naksuttaa luonnostaan aina (jotkut asemat hieman hiljaisemmin kuin toiset). Ns. "no click" ohjelmia löytyy miljoona Aminetistä sekä multipatch-ohjelmista (MCP, MCX). Sulla on varmaan ollut aiemmassa asennuksessa joku sellainen, jos muutos on tullut. Itse oon viimeks laittanut pelikoneisiini esim. tuon http://aminet.net/package/util/cli/wildclick

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Maanantaina, 6. maaliskuuta, 2017 - klo 22.01:   
Itselläni merkittävä osa Amiga harrastuksesta on käyttöjärjestelmän tuunaus juuri sellaiseksi kuin haluaa.

AmigaKit on mennyt mielestäni vähän väärään suuntaan kaikkine tilpehööreineen.

MagicMenu
http://aminet.net/package/util/wb/MagicMenu_II

GUI ulkomuodon muuttaminen
http://aminet.net/package/util/wb/VisualPrefs

Paljon Patchejä yhdessä paketissa.
http://mcp.a1k.org/download.html

Itse käyttelen tätä menujen muokaamiseen
http://aminet.net/package/util/wb/THE2

 

Jani Kuituniemi
Käyttäjätunnus: janik

Rekisteröity: 10-2009
Tiistaina, 7. maaliskuuta, 2017 - klo 10.11:   
MagicMenu + Toolsdaemon comboa itse olen käyttänyt parikymmentä vuotta ja MCP:n NoClick optiota. Tuolla Toolsdaemonilla voi luoda myös omia valikoita sinne olemassa olevien lisäksi, eli ei ole rajoitettu vakioihin valikoihin.

 

Jani Mäkelä
Käyttäjätunnus: makeljan

Rekisteröity: 2-2017
Tiistaina, 7. maaliskuuta, 2017 - klo 18.56:   
Kiitoksia kaikille jo avusta. Tuo anticlick oli aivan ihana. MagicMenu tekee juuri sen muutoksen jota toivoin! Visualprefs näyttää mielenkiintoiselta.

Lisää kysymyksiä on herännyt tässä matkalla.

Miten saisin oletuksena WB:n näyttämään kaikki filet aina? Nyt joudun vaihtamaan valikosta aina Show All files.

Onko millaisia kokemuksia Magic user interfacesta?

Miten voisin tehdä varmuuskopion nykyisestä CF-kortistani siten että vain tietyt partitiot olisivat mukana? Nyt minulla on käytössä 32Gb kortti jossa useita erikokoisia partitioita ja järjestelmä sekä ohjelmat ovat kahdella ensimmäisellä (2Gb ja 4Gb). Koko kortista saan kyllä levykuvan (Win10 ja winimage) mutta kun ei ole toista saman kokoista korttia ja noita 8Gb kortteja olisi. Syy miksi en tehnyt heti järjestelmää 8Gb kortille on että jostain syystä en saanut muutamalla yrityksellä noita 8Gb toimimaan tuon OS 3.9 CD-levyn ja rescue disketin avulla. Niissä on kuitenkin ollut aiemmin levykuvista kopioituja OS 3.X järjestelmiä jotka ovat Amigassa toimineet.

Millä saisi valitun aktiivisen ikkunan aina pompahtamaan etummaiseksi. Nythän jos klikkaa takana olevaa ikkunaa se valikoituu aktiiviseksi mutta jää taakse.

Näytön tarkkuus on jäänyt mietityttämään. Itselläni on IndivisionMK2cr piiri joka tuottaa kuvan monitoriin. Vaikuttaako se mitenkään siihen mitä näyttötiloja voi käyttää tai ts. mikä piiri muodostaa kuvat. PC:ssä kun näytönohjain tekee tämän joten onko tuo Indy hieman kuin näytönohjain? Suurempi tarkkuus kuten 1024*768 tuntuu heti hidastavan toimintoja yllättävän paljon. Koneeni on tosiaan Amiga1200 jossa ACA 1233n.

Vinkata saa hyviksi kokemistaan apuohjelmista lisääkin :-)

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Tiistaina, 7. maaliskuuta, 2017 - klo 19.22:   

quote:

Miten saisin oletuksena WB:n näyttämään kaikki filet aina? Nyt joudun vaihtamaan valikosta aina Show All files.




Sen jälkeen kun olet ottanut Show All Files, valitse Snapshot->Window samasta valikosta. Se tallentaa ikkunan näkymän vastaisuutta varten. Tämä vaatii, että asemalla/hakemistolla jota yritetään snapshotata on ikoni (.info-tiedosto), johon asetus tallennetaan.



quote:

Onko millaisia kokemuksia Magic user interfacesta?




Eli tuttavallisemmin MUI... tietyt ohjelmat vaativat tätä GUI-toolkittiä ja jos haluat niitä käyttää, niin MUI on asennettava. Asennuksesta ei ole mitään haittaakaan, koska se ei sinällään vaikuta mitenkään muun systeemin toimintaan, kunhan on vaan saatavilla sitä tarvitseville ohjelmille. MUI sinällään on yksi Amigan hienoimmista ominaisuuksista joustavuutensa takia, mutta ihan jollain peruskoneella se voi olla hieman raskas. Suosittelen pysymään alkuperäisessä 3.8-versiossa, jos ei ole ihan pakko jonkin takia yrittää nykyisiä uudempia versioita.


quote:

Miten voisin tehdä varmuuskopion nykyisestä CF-kortistani siten että vain tietyt partitiot olisivat mukana?




MorphOS:lla osaisin neuvoa, mutta enpä nyt muilla systeemeillä :-)



quote:

Millä saisi valitun aktiivisen ikkunan aina pompahtamaan etummaiseksi.




Muistaakseni Utilities/Commodities/ hakemistosta löytyy ClickToFront-ohjelma, jolla saat ikkunat ainakin tuplaklikillä etummaiseksi. Vastaavia muitakin patcheja on pilvin pimein. Yhdellä klikillä et kuitenkaan tule haluamaan ikkunaa päällimäiseksi, vaikka niin nyt luulisitkin ;) Amiga kun opettaa, että alla olevaan ikkunaankin voi kirjoittaa, niin kohta vihaat Windowsin automaattista etummaiseksi tuontia :-)



quote:

onko tuo Indy hieman kuin näytönohjain?




Indivision ei ole oikea näytönohjain (kuten esim. erilliset Amigan Zorro-tai PCI-väyliin tulevat näytönohjaimet) eli nopeus on mitä Amigan oma graffapiiri saa tuskissaan väännettyä.

 

Jani Mäkelä
Käyttäjätunnus: makeljan

Rekisteröity: 2-2017
Tiistaina, 7. maaliskuuta, 2017 - klo 19.55:   
Vielä yksi nopea ja kenties helppo:
Miten saan Assign tms. komennolla tapahtumaan siten että kun shellissä missä tahansa kutsun ohjelmaa Transadf (plus atribuutit) osaa Amiga hakea ohjelman poluksi tässä tapauksessa Programs:Transadf jossa kyseinen ohjelma on?
ASSIGN voi olla nyt väärä komento mutta nopeasti sitä tulkiten näytti sen voivan olla ratkaisu. Täytyy jatkaa AmigaDos opintojakin :-)

 

Jani Mäkelä
Käyttäjätunnus: makeljan

Rekisteröity: 2-2017
Tiistaina, 7. maaliskuuta, 2017 - klo 19.59:   
Sekin jäi vielä vaivaamaan että mikä on tämä backdrop toiminto? Sen huomasin että se tekee WB ikkunasta ns. pääikkunan mutta mitä muuta?

Niin ja tuo show all files pitää tehdä joka perhanan kansiolle erikseen ja tallentaa. Ajattelin että sille olisi ollut joku oikopolku ettei tarvitse jokaista hakemistoa erikseen komentaa näyttämään kaikki filet.

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Tiistaina, 7. maaliskuuta, 2017 - klo 20.07:   
Path-käsky on parempi tuossa ekassa asiassa. Pistää joko S:user-startup tiedostoon tai sitten S:shell-startup tiedostoon:
Path Programs:Transadf ADD

Backdrop tosiaan vaan pistää sen WB-ikkunan kaiken muun alle. Yleensä ihmiset pitää sitä niin, kun harva keksii käyttöä miksi WB-ikkunan pitäisi olla siirreltävä tai eri kokoinen. Siistimpi kaikin puolin kun se on backdroppina.

Hmm.. eiks jos teet sen show all filesin pääkansiolle, niin alikansiot ois sitten samassa moodissa? Jollet ole niitä mennyt snapshottailemaan erikseen...

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Keskiviikkona, 8. maaliskuuta, 2017 - klo 7.59:   
Yleensä muuten käyttäjät ovat päätyneet erilliseen tiedostonhallintaohjelmaan, jos tarvii nähdä kaikki tai tehdä enemmän tiedostonkäsittelyä. Tai osa sitten tosiaan niihin WB-replacement ohjelmiin. Itse en ole käyttänyt paljasta Workbenchiä 20 vuoteen, vaan kaikissa koneissani olen korvannut WB:n DOpus Magellan2:lla. Sitä ennen, jo A500:n diskettiajoista, sitten olin tehnyt käytännössä kaiken tiedostonkäsittelyn erillisellä DOpus4-filemanagerilla. Suosittelisin aluksi ottamaan käyttöön sellaisen, jos pitää kovin hakemistoja tutkailla ja säädellä :-) WB on aina ollut kankea muuhun kuin ohjelmien ikoneista aukaisuun.

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Keskiviikkona, 8. maaliskuuta, 2017 - klo 10.32:   
Koskien tuota DOpus Magellan II, niin onko tuossa jotain merkittävää muutosta tai versiointia tapahtunut sitten viime keskustelujen:
http://saku.bbs.fi/discus/messages/2593/9170.html?1357294050
Kummastelin tuota kun Magellan II nimeä ei enää löydy täältä ainakaan etusivulta:
https://sourceforge.net/projects/dopus5allamigas/
vaikka Wikipediassa Magellan II nimi on sidottu kahteen versioon:
https://en.wikipedia.org/wiki/Directory_Opus#Release_history

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Keskiviikkona, 8. maaliskuuta, 2017 - klo 12.59:   
Nooh, en usko, että tuota sourceforgen sivun nimeämistä on pohdittu sen tarkemmin. Varmaan vaan ajateltu pistää helpompi ja yleisempi nimi. Kas1e ja kumppanit, jotka ottivat tuon jatkokehittelyn asiakseen sorsien julkaisun jälkeen, ovat kuitenkin perinteisesti aika hätäisiä käänteissään eikä kunnon keskusteluja ole varmaankaan ehditty käydä :-)

Mutta periaatteessahan sekä Magellan että Magellan II ovat samaa Directory Opus 5 -sarjaa, mutta saivat vaan lisänimet isommissa harppauksissa. Magellan II:een lukeutuvat alkuperäiset GPSoftwaren julkaisemat versiot 5.8, 5.81 ja 5.82.

5.82:n sorsat siis julkaistiin lopulta open sourceksi ja sen pohjalta Kas1en johdolla ensin tuunasivat ne kääntymään uudella kääntäjällä (gcc), sen jälkeen lisäilivät ominaisuuksia jonkin verran (PNG-ikonit, yli 4GB lukemat näkymään oikein, yms ainakin) ja nostivat versionumeroa (ensin 5.90 ja sitten 5.91). Siinä hässäkässä kuitenkin osa komponenteista hajosi ja ennen niin vakaasta ohjelmasta tuli epävakaampi ja raskaampi. Ainakin alkujaan.. jonkin verran testailin silloin, mutta sitten kyllästyin enkä ole pariin vuoteen jaksanut katsoa missä mennään, vaan olen käytellyt onnellisesti alkuperäistä 5.82:ta :-)

En nyt muista tarkistamatta pitivätkö Magellan II -nimen mukana uusissa versioissa itse ohjelmassa, vaikka tuolla sivulla ei mainitakaan... siihen se kuitenkin vahvasti pohjautuu.

 

Jani Mäkelä
Käyttäjätunnus: makeljan

Rekisteröity: 2-2017
Keskiviikkona, 8. maaliskuuta, 2017 - klo 14.39:   
Asensin tuon MCP ohjelmapaketin kokeeksi ja sitä ei olisi pitänyt tehdä. Installeri ei osannut tehdä asennusta loppuun vaan valitteli rivillä 299 että ei voi tehdä jotain toimintoa. Tämä johti siihen että MUI library ei ainakaan asentunut. Milläs hemskatilla tuon nyt uninstalloin? Toinen vaihtoehto on asentaa jostain tuo MUI interface kaikkine komponentteineen. Olisiko apuja tähän akuuttiin ongelmaan?

 

Jani Mäkelä
Käyttäjätunnus: makeljan

Rekisteröity: 2-2017
Keskiviikkona, 8. maaliskuuta, 2017 - klo 14.41:   
Milläs tuo Magellan II versio oikein asennetaan? Siinä ei ole installeria?!

 

Joni Valtanen
Käyttäjätunnus: jvaltane

Rekisteröity: 7-2010
Keskiviikkona, 8. maaliskuuta, 2017 - klo 16.03:   
Show All files on tuskaa mikäli tiedostoja on paljon. En käytä itse kuin hätätapauksissa. Kopioi mieluummin .info -tiedostot niille asioille joita oikeasti tarvitset.

Itsekin käytän useasti DOpus4:sta tiedostojen käsittelyyn AOS:n kanssa. Shell on myös kovassa käytössä.

MagellanII:n kanssa toimisin niin että asentaisin sen 5.8 (GER) versiota ensin. Siinä tulee toki saksankieliset napit, mutta ne melko äkkiä vaihtaa mieleisiksiin. Epäilisin että tuon uudemman asennus on sitten helppo. Kopioi vaan uudemmat tiedostot vanhojen päälle. Mikäli nyt uudempaa oikeasti kaipaa.

Mikäli cd-asemaa ei ole, niin Aminet:stä löytyvä diskimage toimii cd iso tiedostojen käyttöön. Se on kuten normaalia cd:tä käyttäisi. Normaalisti formatoidu ADF tieedostot toimivat myös. http://aminet.net/package/disk/misc/diskimage

 

Jani Mäkelä
Käyttäjätunnus: makeljan

Rekisteröity: 2-2017
Keskiviikkona, 8. maaliskuuta, 2017 - klo 16.32:   
Löysin avun tuohon MUI juttuun. lha paketti piti purkaa Amigalla kun PC ei osaa purkaa oikein kun joukossa on file " ". Kaikkeen sitä törmää :-)

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Torstaina, 9. maaliskuuta, 2017 - klo 8.25:   
Muutenkaan ei kannata muilla järjestelmillä purkaa Amigan ohjelmien paketteja, koska silloin yleensä muuttuvat tiedostojen protection bitit, kommentit tms ominaisuudet. Vaikka se ei aina vaikutakaan, siitä voi kuitenkin seurata ongelmia myöhemmin.

Magellan II:n kanssa täytyy ensin päättää mitä reittiä lähtee menemään.

Vaihtoehtoja ovat:

1) Asennetaan alkuperäinen versio disketeiltä (ensin 5.8 ja sitten päälle 5.81 ja 5.82 -päivitykset)

2) Asennetaan suoraan alkuperäinen 5.82-versio esiasennetusta paketista.

3) Asennetaan uudempi open source versio.


Jos päätyy joko kohtaan 1) tai 2), niin siihen voi ottaa vinkkiä vaikka tästä MorphOS-ohjeesta. Sieltä löytyy linkit sekä disketti-imageihin että esiasennettuun pakettiin. Jos esiasennetun paketin haluaa korvaamaan Workbenchin kokonaan, täytyy vaihtaa C:LoadWB käskyn nimi C:LoadWB_old nimiseksi ja kopioida DOpuksen C-hakemistosta löytyvä LoadDB C:LoadWB nimiseksi.

Jos taas päätyy vaihtoehtoon 3) niin mielestäni riittää vain paketin purkaminen johonkin hakemistoon. Muistaakseni se toimi jopa ilman DOpus5: assigniakin, mutta veikkaisin, että assign ja em. mainittu loadwb-tuunaus tarvitaan WB-replacementin käyttöön silläkin.

Joka tapauksessa suosittelen suuresti uusiman version laittoa joko alkuperäisestä (5.82, oma valintani) tai uusioversiosta (5.91). En jättäisi siihen ekaan 5.8:aan kuitenkaan, ja ehkä kannattaa skipata ne päivitysrumbat ja pitäytyä jossain esiasennetussa paketissa.

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Torstaina, 9. maaliskuuta, 2017 - klo 8.54:   
Itselläni oli Magellan II liittyen melkoiset odotukset, totesin sen "ei kivaksi". esim. Magellanissa on ikkunoiden ylälaidassa pieniä "ikoneja", joita käyttöliittymä ei selitä mitenkään. Jne.

Amiga OS taipuu moneksi. Neuvosin unohtamaan nuo korvaavat tuotteet ja kokeilemaan noita ylhäällä olevia ohjelmia.

Tässä vielä DOpuksen latauslinkki http://dopus.free.fr/

Itse suosittelisin DirOpus4 sarjaa, Filemasteria tai jotain muuta file manageriä.

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Torstaina, 9. maaliskuuta, 2017 - klo 9.43:   
Magellan II tarjoaa aivan käsittämättömästi enemmän käytettävyyttä ja ominaisuuksia kuin mitä perus AmigaOS:sta saa millään patcheilla koskaan. Mutta monipuolisuus tuo toki perehtymisen tarvetta, että siitä saa kaiken irti tai sen saa säädettyä mieleisekseen. Ehkä siinä mielessä uusi käyttäjä voisi aloittaa tutustumisen ensiksi perinteisen filemanagerin kautta, kuten ehkä vähän epäselvästi yritin ehdottaa aiemmassa viestissäni. Mutta jos on intoa lähteä tutkimaan jotain paljon syvällisempää, niin miksipäs ei voisi aloittaa suoraan huipultakin :-)

"Ei kivaksi" kuittaaminen on kuitenkin melkoista ylenkatsomista, jos ohjelmaan ei ole perehtynyt kunnolla.

Perus-toolbarin ikonit ovat kuitenkin melko kuvainnollisia ja aina voi tsekata edit toolbarin kautta, että mitä ne tekevät, jos on päässyt unohtumaan. Ja tietty ekana voi lukea ohjekirjankin, jossa ne on selitetty.

Lisäksi ikkunoita voi käyttää ilman sitä toolbariakin, jos se häiritsee. Ilman toolbaria ja ikonimoodissa ikkunat näyttävät ihan samalta kuin perus-WB:ssäkin. Samat kopioinnit ja hakemistojen luonnit yms mitä toolbarista löytyy vakiona, voi käyttää myös ikkunan menu-napin kautta, josta ne löytyvät ihan selkokielisinä, tai sitten voi tehdä vaikka DOpus4:stä tutun buttonbankin ja käyttää sieltä, tai vaikka näppisoikopoluista, tai ikonin kontekstimenusta, tai ne voi laittaa alasvetovalikkoon, tai startmenuihin... Magellan2:sta tekee hienon, että jokainen voi käyttää sitä ihan millä tavalla vaan haluaakaan ja konffaukseen annetaan melkoisen vapaat kädet, lähes kaiken voi muuttaa mieleisekseen ja valinnanvaraa löytyy enemmän kuin olisi kuvitellutkaan olevan olemassa.

Itse koen perus-filemanagerien käytön hyvin rasittavaksi nykyään. Työskentely tuntuu todella tehottomalta, kun joutuu veivaamaan hiirtä kilometrikaupalla jonnekin alalaitaan nappien painamista varten. Magellanin toolbar ja muut ominaisuudet on siinä tiedostojen lähellä aina. Samoin kahden hakemiston tiedostonäkymä ilman järkevää koon muuttamista tuntuu nykyään hyvin rajoittavalta, kun on tottunut ihan toisenlaiseen vapauteen. Miksi myös pitäis olla erikseen työpöytä ja erikseen tiedostonhallinta... nopeampaa ne on tehdä samasta käyttöliittymästä kaikki asiat.

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Torstaina, 9. maaliskuuta, 2017 - klo 9.51:   
Kuinka moneen fileen nuo asetukset tallentuu, että olisiko mahdollista jakaa jotain asetustiedostoa tai tiedostoja ja kokeilla toisen tekemiä asetteluja jotta pääsisi sinne huipulle helpommalla? :-)

Parhaaseen käyttökokemukseen päästäkseen, noihin olisi pitänyt tutustua perusteellisesti silloin kulta-aikana kun vielä oli enemmän aikaa näille asioille.

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Torstaina, 9. maaliskuuta, 2017 - klo 10.43:   
Epäilen, että auttaneeko räätälöidympikään konffi, jos ei jaksa perusasetuksiakaan opetella ;)

Mutta muistaakseni noissa esiasennetuissa paketeissa on pikkuisen pistetty alulle defaulteja käyttökelpoisempia asetuksiakin, että ehkä sellainen on hyvä lähtökohta. Muistelen, että disketeiltä tulevissa ihan vakioasetuksissa ei ollut edes enabloitu oikean napin kontekstimenujakaan, jotka kuitenkin ovat yksi tärkeimmistä ominaisuuksista mitä käyttäjät haluavat. Nämä tällaiset käyttöasetukset ovat kuitenkin erittäin selkeästi Environment-settingseissä yhdessä paikassa, eikä se kauaa kestä että ne silmäilee läpi ja enabloi mikä tuntuu oleelliselta. Ohjekirja tai Help-napin painaminen antaa lisätietoa epäselviin asetuksiin.

Environment-asetukset tallentuvat yhteen tiedostoon DOpus5:Environment-hakemisoon (voi olla myös useampia eri asetussettejä joita voi ladata tai tallentaa eri nimille, mutta tiedosto per setti kuitenkin).

Napit, alasvetovalikot, startmenut, toolbarit, skriptit, hotkeyt yms tallentuvat kukin omaan tiedostoonsa Buttons-hakemistoon, joten niitä kertyy useampia. Mutta mikä ovelaa, kaikki ovat samassa "buttons" formaatissa ja toimivat ristiin eri paikoissa. Esimerkiksi voit avata vaikka "User menu" -alasvetovalikon työpöydälle nappirivistönä, tai avata hotkeyt menuna, jne. Kaikki käyvät ristiin ja myös yksittäisiä eri paikoista löytyviä funktioita voi vaan drag&dropata eri paikkoihin. Esimerkiksi toolbaria editoitaessa siitä voi hiirellä vaan vetää vaikka Copy-käskyn startmenuun jne. Noh, menee detaileiksi, mutta tämä ohjelma on vaan niin käsittämättömän elegantti suunnittelultaan, että en vaan voi lakata hämmästelemästä sen hienoutta näidenkään vuosien jälkeen :-)

Filetypet ovat sitten myös omassa hakemistossaan, tiedosto per tiedostotyyppi. Eli ne määrittelevät kuinka eri tiedostotyypit tunnistetaan ja mitä ne tekevät, jos niitä tuplaklikkaillaan, raahaillaan, mitä funktioita tiedostotyyppikohtaiset oikean napin kontekstimenut sisältävät jne. Näitäkin kertyy paljon aikaa myöden...

Environment-asetuksia lukuunottamatta on ehkä vähän vaikea jakaa noita muita asetustiedostoja, koska jokaisella käyttäjällä on omat näyttöohjelmansa ja hakemistosijaintinsa jne. Vaikea tehdä yleistoimivia siinä mielessä...

 

Joni Valtanen
Käyttäjätunnus: jvaltane

Rekisteröity: 7-2010
Torstaina, 9. maaliskuuta, 2017 - klo 16.36:   
Eli jos päivitttää 5.8:sta 5.9:siin niin menettää konffit? Vai oliko neuvon takana jotain muuta?

Osa tuosta ehdottuksestani oli että pääsee jyvälle mitä sillä voi tehdä. Aloittelijalle tuollaisen konffaaminen alusta asti mielestäni on aivan liikaa.

Pitää itse testata tuota 5.9:siä ennen kun avaudun enempää. ;)

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Torstaina, 9. maaliskuuta, 2017 - klo 17.53:   
Kai ne konffit toimii 5.9x:ssäkin, en ihan varma ole enää, mutta ei kai ne sentään ole menneet yhteensopivuutta rikkomaan.

Mutta suositteluni pysyä erossa päivittämättömästä 5.8:sta perustuu siis siihen että:

1) Perus 5.8:ssa (siis päivittämätön "5.80") on surkeat default-konfiguraatiot, joten käyttäjä joutuu näkemään vaivaa konffaamiseen.

2) Jos perus 5.8:n kuitenkin asentaa, niin siihen on ihan sama heittää ne 5.81 ja 5.82 -päivityksetkin, koska ne menevät ihan sujuvasti installerilla heittämällä. Päivittämättömänä on vaan korjaamattomia juttuja eikä toimi esim. OS3.9:n icon.libraryn kanssa jne. Parempi opetella käyttämään päivitetyllä versiolla eikä hakata päätään seinään mahdollisten korjaamattomien juttujen kanssa.


Suoraan esiasennettuun 5.82:een tai 5.91:een menemisen puolesta nämä:

1) Niissä tulee paremmat default-konfiguraatiot, että aloittelijalle valmiimpi systeemi.

2) Ne voi vaan purkaa haluamaansa hakemistoon (koska ovat esiasennettuja) ilman installerin tai imagejen käyttöä (tosin se pieni viilaus user-startuppiin tai jos replacementiksi haluaa, mutta kannattaa nyt kokeilla ekana standalonena ennen WB-replacementia kuitenkin).

Eli kaikenkaikkiaan nämä ovat minun käsittääkseni paljon helpompia aloittaa, enkä ymmärrä miksi kannattaisi siis lähteä kiertämään ja kikkailemaan vanhan version kautta...


Jälkimmäisistä sitten 5.82 on omasta mielestäni varmempi valinta, koska en olisi yhtään varma, etteikö 5.91 olisi edelleen buginen kasa, noh suoraan sanoen kakkaa, kaiken sörkkimisen jälkeen :-) Mutta jos siinä tulleet uudistukset ovat avainasioita omaan käyttöön, niin kannattaa toki kokeilla sitten, mutta jos käyttö on vaan perus classic-amigointia, niin en menisi.

 

Jani Mäkelä
Käyttäjätunnus: makeljan

Rekisteröity: 2-2017
Torstaina, 9. maaliskuuta, 2017 - klo 17.55:   
Sain eilen asenneltua itselleni Opus 5.5 ja 4.16. Siitäkin näkee eron millaisia ne ovat. Ajatusmaailma niissä on erilainen. Vanhempi muisuttaa enemmän ns. File exploreria ja tuo uudempi sisältää uudenlaisen ajattelutavan joka on mielenkiintoinen, ihan kuin jPV sen kuvailee. Saako tuon 5.5 updeitattua jotenkin helposti nyt tuohon 5.8 versioon tai jopa tuoreempaan?

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Torstaina, 9. maaliskuuta, 2017 - klo 19.21:   
Magellan II -disketillä voi päivittää päälle jolloin saat 5.8-versioksi, se on just sitä varten. Ja sitten pistää nuo kaksi päivitystä järjestyksessä sen päälle: http://aminet.net/search?query=dopuspatch8

 

Joni Valtanen
Käyttäjätunnus: jvaltane

Rekisteröity: 7-2010
Perjantaina, 10. maaliskuuta, 2017 - klo 0.33:   
Testasin sen 5.91.n asennuksen. Ei ollut mikään mahdoton asennus. Tärkein taisi olla DOpus5: assign hakemistoon.

Menut on suoraan englanniksi jne. Oikeinkin hyvältä näyttää, mutta niin kuin jPV totesi taitaa olla tuo 5.82 paras valinta vielä.

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Perjantaina, 10. maaliskuuta, 2017 - klo 12.48:   
Kun tässä nyt on ilmennyt jonkinasteista mielenkiintoa, niin nopsasti muutamia vinkkejä Magellan II -käyttöön :-)

Muutamia ehdotuksia, tarkastettavia asioita ja vinkkejä Environment-asetuksiin:

- Backgroundseissa toimii muuten wildcardit, että #? käyttämällä saa arpomaan taustakuvia
- Directoriesista kannattaa pistää maximum filename length 107:ään
- Icon Displaystä saa hienommat fontit desktopille tai ikkunoihin. Esim. valkoinen teksti mustalla varjolla toimii aina (Shadow). Ei enää tökeröitä palkkeja ikonitekstien taustalla.
- Icon Settingseistä tarkistaisin että on päällä Cache icon images (nopeuttaa uudelleenavaamisia) sekä Real-time icon scrolling (ikkunoiden sisältö skrollaa pehmeästi)
- Lister optionseista Name mode popup päälle, että saadaan tiedostotyyppikohtaiset kontekstimenut kaikissa moodeissa
- Lister optionseista myös Inline Editing sopivaksi, se on paras ominaisuus ikinä, kun pääsee editoimaan tiedostonnimiä, päivämääriä, protection bittejä ja kommentteja kuin tekstieditoria käyttäisi (nuolilla liikkua ylös/alas/sivuille ja kirjoitella nimiä uusiksi)
- Miscellaneousista Extended lister key selection päälle. Tiedostot löytyvät kun alkaa vain kirjoittamaan niiden nimeä ikkunaan, shiftin kanssa löytyvät hakemistot.
- Miscistä voi myös tuunata Custom screen title, joka on aina kivaa. Painaa sitä popup gadgettia niin saa mielenkiintoisen määrän optioita mitä näytetään.. aina kuun asennosta alkaen.

Eiköhän noilla pääse alkuun sen suhteen...


Sitten jotain muuta mitä annoin myös kas1e:lle tuohon opensourcen pohjiksi:

- Muutama filetype kaikille tiedostoille ja versioiden tsekkaamiseen: http://jpv.wmhost.com/testi/dopus5/allversionfiletypes.lha
- Lister menusta puuttuu Split-optio vaikka siellä Join onkin defaultina. Editoi sitä ja ottaa mallia Joinista, mutta vaihtaa sisäiseksi käskyksi Split
- Lister toolbarin editoimisesta esimerkki.. siinä kun on valmiina Makedir nappi, joka siis luo hakemiston vasemmalla napilla. Siihen samaan olen itse pistänyt oikealla napilla uuden tekstitiedoston luomisen ja keskimmäisellä napilla assignin lisäämisen avattuun hakemistoon. Eli avataan alasvetovalikosta Listers -> Edit lister toolbar, tuplaklikataan nappia joka näyttää hakemistolta (drawer), valitaan Right ja Edit function. Sinne sitten lisää esim. AmigaDOS-funktioksi Ed {Rs Enter filename for the new file} ja flägeiksi "Run asynchronously" ja "CD source". Editoriksi voi toki pistää muutakin, vaikka CEd:n. Assignin lisääminen on vielä helpompaa, Command-tyyppiseksi funktioksi vain pelkkä Assign ilman mitään optioita.
- Jos Workbench-replacementtina käyttää, eli on C-hakemistossa ne LoadWB (dopuksen) ja LoadWB_old (alkuperäinen), niin Settings -> Scripts -> Shutdown voi lisätä AmigaDOS-funktioksi C:LoadWB_old SKIP . Sitten voi DOpuksen quitata ja se lataa tilalle alkuperäisen Workbenchin. Ilman tätä säätöä pääsee alkuperäiseen Workbenchiin myös pitämällä shift-näppäintä pohjassa buutissa.
- Jos haluaa jotain optioita esim. kaikille tunnistetuille kuvaformaateille ilman että erikseen tekee filetypeä jokaiselle, voi tehdä datatype-groupin. Tuossa esimerkki http://jpv.wmhost.com/testi/dopus5/Picture . Tuo kylläkin näyttää sitten kaikki kuvat Multiviewillä, että jos AGA-koneella haluaa käyttää esim. DOpuksen sisäänrakennettuja näyttöohjelmia, niin kannattaa tuplaklikki pois päältä ja pienentää prioriteettia.. sitten tuolla voinee lisäillä vaikka menuja kaikille kuville, mutta yksittäiset määritykset ovat silti etusijalla.


Sitten kannattaa kokeilla hiiren oikeaa nappia joka puolella, sillä löytyy kaikenlaista. Esim. oikea nappi pohjassa voi skrollailla nimimuotoisia tiedostoikkunoita joka suuntaan, ikkunan otsikkopalkista saa valittua eri moodeja, Settings -> Icon positioningista saa määriteltyä alueet mihin uudet ikonit tulevat työpöydälle ja oikealla napilla saa valittua minkä tyyppisiä ikoneita millekin alueelle tulee, ctrl pohjassa oikeaa nappia startmenujen päällä niin pääsee tuunaamaan ulkoasuja, ja tietty se jo mainittu että oikealla napilla ikoneita tai nimimuotoisia tiedostoja, niin tulee tiedostokohtainen valikko jne.

Sekalaista vielä:
- Shift-näppäin pohjassa voi movata tiedostoja alihakemistoihin.. tai parenttiin jos tiputtaa ikkunan vasemman reunan päälle.
- Valittujen tiedostojen nimet polun kera voi kopioida clipboardiin muualle pasteamista varten ramiga-c:llä ja pelkät nimet ilman polkuja shift-ramiga-c:llä.
- WB-replacement moodissa ei tarvi katsella splash-ikkunaa kun pistää QUIET option loadwb:lle
- Ikkunan osoiteriville voi kirjoittaa/pasteta suoraan url-muotoisia ftp-osoitteita: ftp://user:pass@host:port
- Skripteillä saa vaikka mitä lisäominaisuuksia, otin talteen yhden tekemät tuonne http://jpv.wmhost.com/dopus-magellan2/dave_scripts/ . Suosittelen ainakin CycleModea, että voi näppäinyhdistelmällä vaihtaa ikkunoiden näkymää. Myös RootParent on näppärä, että saa devicelistin jos menee osion juuresta vielä ylemmäs. Jostain kannattaa myös etsiä CutNPaste, jos haluaa Windowsista tutut copy/paste-jutut kontekstimenuihin.

Noh, oiskohan tässä nyt yhtäkkiä tärkeimpiä mieleentulevia asioita auttamaan käyttöönottoa :-)

Manuaalit on myös hyvää lukemista.
Remasteroidut http://aminet.net/package/util/dopus/dopus_5_pdf_manual.lha
Originaalit skannatut: http://amiga.unikko.org/DOpus5-MagellanII/

 

Jani Mäkelä
Käyttäjätunnus: makeljan

Rekisteröity: 2-2017
Maanantaina, 8. huhtikuuta, 2019 - klo 17.51:   
Miten Dopuksen saisi näyttämään kuvatiedostot pienoiskuvina kuten windowsissa? Ymmärtääkseni sekin onnistuu muutenkin kuin tekemällä kuvista iconit info fileen.

 

Jani Mäkelä
Käyttäjätunnus: makeljan

Rekisteröity: 2-2017
Perjantaina, 12. huhtikuuta, 2019 - klo 8.02:   
Kun Dopukseen ei tunnu olevan täällä vastausta niin tietääkö joku hyvän kuvankatseluohjelman joka osaa näyttää pienoiskuvat hakemistosta? Sellainen joka toimisi RTG:llä ja olisi ikkunoitu ohjelma ei komentoriviltä ohjattava.
Magellan II täytyy todeta että kun sille antaa hetken aikaa ei sitä halua vaihtaa enää pois. Päivitys pitää tehdä ainakin 5.82 versioon jotta hommat toimisivat odotetusti.

 

Teemu Kärkkäinen
Käyttäjätunnus: wizor

Rekisteröity: 12-2009
Lauantaina, 13. huhtikuuta, 2019 - klo 11.05:   
MysticView:ssä on sellainen toiminto, että se tekee katsotusta kuvasta automaattisesti sille kuvalle myös .info tiedoston jossa kyseinen kuva on pienennettynä. Erinomainen ohjelma muutenkin mielestäni!

http://aminet.net/package/gfx/show/MysticView

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Maanantaina, 15. huhtikuuta, 2019 - klo 17.53:   

quote:

Miten Dopuksen saisi näyttämään kuvatiedostot pienoiskuvina kuten windowsissa? Ymmärtääkseni sekin onnistuu muutenkin kuin tekemällä kuvista iconit info fileen.



Ei tämä ainakaan vakiona onnistu, mutta DOpustahan voi laajentaa vaikka miten erillisillä moduuleilla/skripteillä, että olisikohan ollut joku tällainen jonkun tekemänä... en muista. Voisi kuitenkin olla turhan raskas 68k-koneille?


quote:

Magellan II täytyy todeta että kun sille antaa hetken aikaa ei sitä halua vaihtaa enää pois. Päivitys pitää tehdä ainakin 5.82 versioon jotta hommat toimisivat odotetusti.



Näin on! Paras ohjelma koskaan Amigalle ja itse en tule toimeen yhtään ilman sitä, sen jälkeen kun (vastarannankiiskenä jopa) sen 20 vuotta sitten opettelin :-) Nyt se on mulla joka koneessa A2000/010:stä A1200:sten kautta aina MorphOS-koneisiin... ja on ihan avuton olotila, jos jonkun muun konetta pitää käyttää ilman sitä.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: