Osaavaa huoltoa suomesta paristovuoto...

Saku-foorumi » Classic Amiga » Yleinen keskustelu » Viestit 2017 » Osaavaa huoltoa suomesta paristovuotoiselle A3000:lle? « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

tohtoris
Käyttäjätunnus: tohtoris

Rekisteröity: 3-2011
Sunnuntaina, 19. helmikuuta, 2017 - klo 13.46:   
Hommasin pienellä riskillä A3000 koneen. Laite toimii muuten täysin normaalisti, mutta VGA-ulostulossa (testattu parillä näytöllä) on ongelmia ainakin lomitettujen kanssa. Oletettavasti muinainen paristovuoto on aiheuttanut sen verran hallaa flickerfixer/näyttö-komponenteille, että jotain on mennyt rikki. RGB-videoulostulosta kuva on normaali. Selvästikin koneessa on joskus paristovuotanut ja se on korvattu uudella, mutta putsaus on jäänyt puolitiehen.

Tässä videota jossa vasemmalla VGA-näyttö ja oikealla RGB scartilla: https://youtu.be/Ah_PwEpxtEw

Kokeilin vaihtaa emolevyn jumpperia NTSC moodiin josko VGA-näyttöni eivät vain synkkaa PAL-tilassa oikein, mutta se ei tuonut muutosta. Emoa ja erityisesti parintonseutu olen putsannut etikalla ja isopropanolilla sekä ottanut sivuleikkureilla vanhan pariston pois. Hapettumaa tuossa pariston läheisissä komponenteissa on havaittavissa.

Täällä parit kuvat tuosta: https://drive.google.com/open?id=0B3SP5GK0mxS9ZzVqeDltcU9yS00

Osaako kukaan sanoa löytyykö suomesta alan harrastajaa/ammattilaista joka osaisi tämäntyyppistä vikaa korjata. Håt Dataa olen tässä vakavasti harkinnut ja laitoinkin heille mailia. Mielelläni kuitenkin vaihtoehdoista vielä kuulisin, ennen kuin alan Jyväskylästä konetta Helsinkiin lähettämään/roudaamaan. Tuosta Håt Datasta, kun ei kuitenkaan juuri kommentteja netistä löydy ja webbisivut on vähintäänkin epäilyttävät :-)

Tarkoitus olisi tuo kone saada täysin toimivaksi ja siistiin kuntoon.

 

fragment
Käyttäjätunnus: fragment

Rekisteröity: 1-2015
Sunnuntaina, 19. helmikuuta, 2017 - klo 14.53:   
Siellä takapuolessa on erillinen kytkin flickerfixerille, oletko kokeillut vaikuttaako sen kytkeminen päälle/pois?

 

tohtoris
Käyttäjätunnus: tohtoris

Rekisteröity: 3-2011
Sunnuntaina, 19. helmikuuta, 2017 - klo 22.03:   
Joo toki olen tuota kokeillut ja käytännössä se kytkee koko "display enhancer"-ominaisuuden pois päältä. Eli tällöin myöskään scandoubler ei ole käytössä ja VGA-monitorillä näkyy tällöin mustaa, koska läpi tulee normaalit 15 kHz videotilat (joita näyttö ei hanskaa). Valitettavasti tuolla ongelma ei korjaannu.

Olen lisäksi kokeillut kevyesti säätää ruuvimeisselillä VGA-ulostuloa koskevaa hienosäätötrimmeriä, mutta eipä noille tunnu tuohon olevan vaikutusta.

Tuosta toki sain idean, että pitäisi kokeilla molempia ulostuloja Multiscan-monitorilla ja verrata tuleeko sieltä edelleen samaa sotkua. Kotoa ei tuommoista löydy, mutta pitääpä hankkiutua vielä moisen äärelle.

 

flux
Käyttäjätunnus: flux

Rekisteröity: 2-2010
Sunnuntaina, 19. helmikuuta, 2017 - klo 22.25:   
Näyttää olevan taulunäyttöjä, jotka eivät yleensä toimi kunnolla. Svga putkinäytöt toimivat hyvin, semmonen testiin.

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Maanantaina, 20. helmikuuta, 2017 - klo 10.04:   
Kuten flux sanoi ja multisync näytön mahdollisuutta on kanssa hyvä harkita.

Itsellä oli A3000 kanssa muistakseni Microvitec "multisync" putkinäyttö. En kuvastakaan saa varmuutta merkistä ja mallista
http://siiri.tampere.fi/displayObject.do?uri=http://www.profium.com/archive/ArchivedObject-D205FB76-2971-1A6C-7632-9911EEB0EB40
Ja voin kyllä suositella. Esimerkiksi pelissä Hired Guns oli siirtymäkartassa sellainen interlaced resoluutio joka värisi A2000 koneessani, mutta ei enää A3000 koneessa. Samoin Mechforce/Battleforce peli joka oli kokonaisuudellaan interlaced tilaan tehty.

Tästä näkee nuo termit tarkemmin
https://en.wikipedia.org/wiki/Multisync_monitor
"MultiSync is a trademark of NEC. Sony uses the name "Multiscan" instead, and Samsung uses "SyncMaster".

Edellisistä kolmesta Ainakin NEC ja Samsung on jatkanut tavaramerkkinimensä käyttöä myös taulunäytössä:

NEC Multisync (melkein tusina uusia tilattavissa)
https://www.verkkokauppa.com/fi/search/?query=multisync&sort=price

Samsung Syncmaster (yli tusinan verran käytettyjä)
http://www.huuto.net/hakutulos/words/samsung+syncmaster/sort/lowprice

Sony Syncmaster (yksi putkinäyttö 5 eurolla)
http://www.huuto.net/kohteet/sony-multiscan-200sx---naytto/437348145

Mitään takeita en pysty antamaan, että sopii edes A3000, mutta voisi olettaa että paremmin kuin perusnäytöt. Paras tutkia itse spekseistä.

Mitä tulee patterivuotoon, niin aika hyvin olit saanut jo pois hapettumaa noissa kahdessa jälkimmäisessä kuvassa, joten vuodon neutralointiin ja puhdistukseen tuskin tarvit ohjeita. Myös Youtube on täynnä eri laisia ohjeita tähän liittyen.

Itse nostelisin ensin nuo kaikki tuon ympäristön kannalla olevat piirit etenkin tuo Amber PLCC extractorilla ilmaan. Puhdistus ja jämäkästi takaisin kantaan. Sitten tulostasin A3-kokoisena landscapena http://www.amigawiki.de/dnl/schematics/A3000.pdf ja alkaisin mittailla tuon ympäristön ratajatkuvuutta siten että yhtenäiseksi mitattu pätkä huomioviivataan paperiskemassa. Erityisesti nuo vedot joissa on läpivienti eli via tuppaavat syöpyä sekä batterin sisällöstä että piirilevytehtaalla sinne pesussa vahingossa jääneestä ja siellä kauan muhineesta piirilevyn syövystysaineesta. Myös vuotanut elko voi läpiviennin kuparoinnin katkaista. Kaikki syöpymää saaneet komponetit on hyvä vaihtaa jos löytyy varaosaa, koska ne voivat vielä ajan kanssa alkaa ohentua ohentumistaan. Ainakin passiiveja on helpohkosti saatavilla, kuten noita läpiladottavia vastuksia.

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Maanantaina, 20. helmikuuta, 2017 - klo 10.14:   
Tuon ikäisessä tuotteessa on syytä myös kyseenalaistaa elkojen toiminta ja vaihtaa ne. Etenkin jos toimivat suodatin piirissä, niin voisi kuvitella että häiriö lisääntyy kun menevät huonoksi.

 

kimmok
Käyttäjätunnus: kimmok

Rekisteröity: 10-2009
Maanantaina, 20. helmikuuta, 2017 - klo 12.49:   
Itelläkin jossain vaiheessa pitäis A2000, A4000, A600 ja A500 käydä läpi.

Jospa sais jonku tohtorin paikanpäälle, sitten joskus, & tarjoan korvaukseksi täydellisen ylläpidon pariksi päivää & kulukorvaukset ym. ;-)

Ehkä jonninmoinen klassikoiden remppaleiri Oulun Ylikiimingissä ...

 

tohtoris
Käyttäjätunnus: tohtoris

Rekisteröity: 3-2011
Perjantaina, 17. maaliskuuta, 2017 - klo 16.53:   
Testasin kolmetonnisen kanssa Microvitecin multisync putkinäyttöä tuossa viime viikonloppuna ja oireet ovat täsmälleen samat VGA-ulostulossa kuin aiemmin littunäytöilläkin. Eli ongelma on entistä todennäköisemmin emolla.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: