Korppujen säilyttämisestä ja datan sä...

Saku-foorumi » Classic Amiga » Yleinen keskustelu » Viestit 2015 » Korppujen säilyttämisestä ja datan säilyvyydestä « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

puuhapete
Käyttäjätunnus: puuhapete

Rekisteröity: 6-2015
Lauantaina, 27. kesäkuuta, 2015 - klo 16.45:   
Kuinka kauan teoriassa amigan korpulla oleva data säilyy ja miten korppuja kannattaa säilyttää että ne pysyvät mahdollisimman pitkään toimivina? Auttaako se että tärkeimmistä levykkeistä pitää varmuuskopioita joita kierrättää formatoidulta korpulta toiselle?

 

Janne Peräaho
Käyttäjätunnus: jakp

Rekisteröity: 10-2009
Sunnuntaina, 28. kesäkuuta, 2015 - klo 1.58:   
Käsittääkseni korppu säilyy lukukelpoisena pidempään, jos sitä säilytetään paikassa jossa vallitsee tasainen lämpötila (huoneen lämpö tai hieman alhaisempi) ja tasaisen matala ilmankosteus. Magneetit ja sähköjohdot kannattaa myös pitää etäällä korpuista.

Korpun sisällä olevan kiekon pinta on päällystetty magneettisesti herkällä aineella ja ainetta hioutuu vähitellen kiekon pinnasta pois, kun levykeasema pyörittää sitä. Eli lukeminen, kirjoittaminen ja ylipäätään levykkeen pyörittäminen rapauttaa levykkeellä olevaa dataa.

Magneettisuus myös heikkenee itsestään ajan kuluessa, vaikka korppua ei käytettäisikään.

Datan kirjoittaminen uudelleen levykkeelle auttaa, koska se vahvistaa magneettijälkiä jotka heikkenevät ajan saatossa.

Korppu tulee elinkaarensa päähän siinä vaiheessa, kun kiekon pinnoite menee paikoin niin ohueksi, että siihen ei saa enää kirjoitettua tarpeeksi voimakasta magneettista jälkeä tai pinnoite vaurioituu muusta syystä.

Se miten kauan data säilyy korpulla riippuu säilytysolosuhteista, miten ahkerasti korppua käytetään, miten laadukas korppu on (kiekon materiaali, magneettipinnoitteen materiaali ja magneettipinnoitteen kiinnitystapa) ja oletko vahvistanut magneettijälkiä kirjoittamalla tiedot uudelleen korpulle. Jos korppua vain säilytetään, niin data säilyy ehkä 10-20 vuotta. Jos korppu on laadukas ja autat sitä uudelleenkirjoittamisella, niin data säilyy luultavasti satoja vuosia.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: