1mb rommi amigaan

Saku-foorumi » Classic Amiga » Yleinen keskustelu » Viestit 2015 » 1mb rommi amigaan « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Perjantaina, 20. helmikuuta, 2015 - klo 9.11:   
Hei

Viime yönä väsilin megaista rommia Amigaan ja sain sen toimimaan ainakin UAE:ssa. Itse en pysty toimivuutta testaamaan ilman fyysisen rommin tekoa. RemApollolla eikä Blizkickillä ei pysty lataamaan 1mb rommia. ACA korttien ACAtunella tämän pitäisi olla helppoa.

Pohjana käytin tätä ohjetta :

http://www.mfilos.com/2010/12/guide-create-and-burn-custom-kickstart.html

Vaikka ohje on aika kattava, jotenkin se on vaikean oloinen ohje aika yksinkertaiseen asiaan. Siitä saa kuitenkin helposti selvää mitä ohjelmia ja palikoita tarvitaan.

1. Puretaan tarvittavat rommit kansioon. 3.1 ja BB2 rom update. Ladataan mahdollisesti haluttavat rommattavat lisäpalikat. Esim Compaqflash.device, fat95, sfs, etc täältä voi etsiä lisää : http://lilliput.amiga-projects.net/ROM_modules.htm Itse otin pcmcia fiksin rommiin.

2. Tehdään ensin tavallinen 512 rommi, johon ei kaikki mahdu sisään. Ensimmäisenä pitää olla exec ja toisena 1MB_ROM joka löytyy Remuksen ohjelma kansiosta. Muiden järjestyksellä ei näyttäisi olevan väliä. Jo srommeja tehdään PPC turbolla niin ensimmäiseksi ROMHeader ja DummyCDstrap, jotka myös löytyvät Remuksen ohjelma kansiosta, sen jälkeen sitten exec ja 1mb_rom.

3. Tehdään extendet 512kb rommi johon laitetaan loput.

4 Valitaan Remuksen oikeasta yläkulmasta ARexx, josta valitaan 1mb rommi, kysyy mille amigalle ja byte swap vai ei. Jos tehdään oikeaa rommia niin valitaan byteswap KYllä ja jos tarkoitus käyttää emulaattorilla tai ACAtunella niin EI.

Tuossa vähän ohjetta, jolla ei nyt aivan loppuun pääse, mutta jos lukee/selailee tuon ekan linkin läpi, nini tämän avulla saa ohjelmat asennettua ja rommin tehtyä tunnissa.

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Lauantaina, 14. maaliskuuta, 2015 - klo 1.57:   
Rommia on nyt viilailtu jokunen tunti. :-)

mfiloksen ohjeesta löytyi jokunen ongelma.

1. Rommia ei saatu toimimaan oikealla Amigalla 060, muuta kuin Pirun execillä.
2. Ohjeessa lukee että romheader ja dummycdstrap tarvitaan extended rommiin vain BPPC tai CSPPC turbojen kanssa. Romheader tarvitaan AINA ja dummycdstrap ainakin 040/060 turbojen kanssa, muuten mmu lukitsee muistialueen ja cpu ei pääse lukemaan niitä suoraan. Nämä pitää siis laittaa ensimmäisiksi extended rommiin.

Pikku ihmetyksen aihe on se että pirun execin kanssa rommi ilmoittaa olevansa 3.5 versio? Mistähän se kaivaa sen? Oletin että tuo tulee romboot moduulista?

Olisin halunnut saada rommiin sisään jonkun cd filesysteemin, mutta ei taida onnistua. Sehän ei olisi tehnyt mahdolliseksi cd boottia, mutta ei olisi tarvinnut tehdä kuin oikeat asetukset omaava CD0 mounttillista. Varsinkin kun rommin sisällä on jo CD/DVD asemat ymmärtävä scsi.device. Olisi päässyt siis eroon cd ajurien metsästämisestä koneen uudelleen asennuksen yhteydessä.

Saman asian (toivottavasti) ajaa compactflash.device sen avulla saadaan PCMCIA adapterin avulla cf kortti mountattua asemaksi.

Pikkuista ärsytystä aiheutti myös parhaan scsi.devicen etsiminen. EAB:ssä suositellaan versiota 43.45, joka on Wilen, Sauer ja Hodges patchäämä versio BB2:ssa olevasta scsi.devicestä. http://aminet.net/package/driver/media/SCSI4345p

Ensin luin ohjeen väärin ja luovutin sen suhteen, mutta onneksi luin sen tosienkin kerran.

Eli pätchäämiseen tarvitaan 44.57 rom update, BB2:sen rom updaten sisältä. 44.57 pitää vielä purkaa extractmodule komennolla, jonka pitäisi tulla loadmodule paketin mukana. Tarvitaan tälläinen palikka a300.ld.strip. Nooo extractmodule komentoa ei ollut loadmodule paketin sisällä :-( google ei teidä mitään jne. Onneksi ko. palikka löytyi tämän paketin mukana http://aminet.net/package/util/boot/PatchRAM

Uutta scsi.devicen patchäämisen onnistumista ei ole vielä testattu, mutta sen pitäisi olla "paras". Ei edes 128gb koko rajaa kiintolevylle. Ainakin version scsi.device antoi 43.45

Rommiin tuli Boing Bag 2:sesta löytyvät palikat, Peterkn icon.library joka osaa toistaa lähes kaikki kuviteltavissa olevat ikonit. Kaikki oleelliset tiedostojärjestelmät, fastfilesystem, smartfilesystem, professionalfilesystem ja fat95. Compactflash.device ja siihen vähän liittyen rommattavat fiksi A1200 koneen PCMCIA porttiin liittyen.

Olisko kenelläkään ollut ideoita siitä mitä tuolla pitäisi olla?

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Lauantaina, 14. maaliskuuta, 2015 - klo 2.00:   
Rommiin kokeillut cd filesysteemit olivat

Saa menemään rommin sisään, mutta ei toimi :

CacheCDFS ja AmiCDFS

Ei mene rommin sisään :

AsimCDFS, BabelCDFS ja CDFilestystem

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Sunnuntaina, 15. maaliskuuta, 2015 - klo 11.31:   
Sinänsä vähän ihmetyttää, että tämä ei herätä keskustelua. Kikkailemalla 1mb rommin koneeseen, saa aikaiseksi esimerkiksi sen että USB hiiri ja näppis toimiva heti bootista, eikä vasta sen jälkeen kun ajurit on ladattu käyttiksen käynnistymisen yhteydessä.

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Sunnuntaina, 15. maaliskuuta, 2015 - klo 20.08:   
Ihmettelin samaa. Itse ei oikein osaa panostaa keskusteluun kun Amiga osaaminen on niin hardware painotteista.

Sen verran pohdin, että miten se ilmenee meneekä CD-filesysteemi sisään rommiin vai ei. Ovatko nuo kolme liian isoja mahtumaan sinne.

Ja nuo kaksi jotka mahtuvat, niin onko niiden vaatimat kaikki libraryt varmasti sisällä myös. Joskushan noiden fileistä näkee mitä vaativat ihan vaan avaamalla ASCII tilassa ja hakemalla ".library" merkkijonoa sieltä sekasotkun joukosta.

Entäs tuo Elboxin AllegroCDFS?

 

Jani Kuituniemi
Käyttäjätunnus: janik

Rekisteröity: 10-2009
Maanantaina, 16. maaliskuuta, 2015 - klo 8.24:   
512kB ROM:ja olen tehnyt itse, mutta en koskaan koittanut 1MB ROM:ia tehdä, joten en osaa tähän keskusteluun kauheasti ottaa kantaa :-) A4000 pitäisi kyllä käsittääkseni tukea moisia vähän modaamalla? Kieltämättä sellainen kiinnostaisi juurikin sen takia, että saisi tarvittavat ajurit suoraan sisään ja käyttöön heti bootista.

Näitä kaikenlaisia patcheja on nykyään aika hirmu määrä vaihtelevan tasoisina ja en tiedä, miten hyvin mahtavat toimia oikein samassa koneessa nätisti keskenään. Itse olen käyttänyt sitä epävirallista BoingBag 4:sta tms 3.9:n päällä, missä on noita patcheja ja modattuja ROM libraryjä. Tuntunut toimivan ihan kivasti kyllä.

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Maanantaina, 16. maaliskuuta, 2015 - klo 18.47:   
CD-filesysteemit jotka menevät rommiin eivät herjaa mitään lisättäessä, ne jotka eivät mene herääjät kun niitä yrittää lisätä. Kyse ei ole tilan loppumisesta. Käytännössä kaikki cd filesysteemit vaativat vain yhden tiedoston, sopivan device ajurin ja mounttilistan vai miksi kutsuisi sitä CD0 tiedostoa mikä menee devs/dosdrivers. Testattu asia A2000 koneella.

Tilan puutteesta ei ole kysymys.

Joni testasi noita oikealla raudalla, itse testailin vain UAE:lla. Saisikohan Pirun innostumaan lisäämään blizkickiin tuen 1mb rommille?

Toinen vaihtoehto on että CacheCDFS näkyy rommattuna jollain toisella nimellä. Esimerkkinä vaikka fastfilesystem, jos otan shellistä version fastfilesystem, niin kertoo ei löydy. Kun sitten kirjoitan version filesystem, niin kertoo fastfilesystemin version. Sama scsi.devicen kasnsa, tiedoston nimi voi olla vaikka scsi43.54(A1200).device, mutta version komento jolla sen saa selville on on version scsi.device. Eli aina rommissa oleva tiedosto ei tunnistu tiedoston nimellä.

Jos tilanne on näin cachecfs:än tai amicdfs:än kanssa, millä oikean nimen saisi selville?

AllegroCDFS:än tilanne on se että sitä saa kaupasta ja en ole sitä ostanut. Mutta kuulemma uudet versiot eivtä toimi, vanhemmat toimii.

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Maanantaina, 16. maaliskuuta, 2015 - klo 21.02:   
OK, nyt on todistettu että scsi.device 43.45 pystyy ylitämään 128gb rajan. :-)

Veikkaan että kovin monella ei tuota ole, koska googlella ei löydy ketään kuka olsi kysellyt mistä extractmodule komennon saa.

Tosin taitaa olla niin että PFS:än avulla tuon on kuitnekin kierrettävissä??

 

Joni Valtanen
Käyttäjätunnus: jvaltane

Rekisteröity: 7-2010
Maanantaina, 16. maaliskuuta, 2015 - klo 21.35:   
Juu testailen epromeilla. Blizzard1260:n ja ACA1230:n kera. Itseäni lähinnä kiinnostaa päivitetyt scsi.device ja filesysteemit.

 

Joni Valtanen
Käyttäjätunnus: jvaltane

Rekisteröity: 7-2010
Maanantaina, 16. maaliskuuta, 2015 - klo 21.44:   
Jepulis mulla on siis 160 gigan sata levy kiinni adapterilla ja siinä 2x300Mt, 2x16Gt, ja 127Gt FFS osiot. 127Gt osiolle kopioituu par-aikaa tiedostoja. 2Gt tiedostoja on jo melkein kopioitu. Kerron myöhemmin kuinka käy kun 127Gt on täydempi.

 

Joni Valtanen
Käyttäjätunnus: jvaltane

Rekisteröity: 7-2010
Maanantaina, 16. maaliskuuta, 2015 - klo 22.04:   
Tuota ennen testasin 16Gt osioilla levyn loppuosan toimivaksi. Eli osio alkoi jostain 140gigan kohtia. Kopioin kamaa sinne n. 200Mt enkä huomannut onelmia muisden osioiden kanssa.

 

Joni Valtanen
Käyttäjätunnus: jvaltane

Rekisteröity: 7-2010
Perjantaina, 20. maaliskuuta, 2015 - klo 0.08:   
Joka kopioinnin välissä testasin ladata jonkun ohjelman kopioidulta osalta. Levy jolla testasin on otettu vanhasta.

50 gigan jälkeen tuli jotain ongelmaa. Jossain 30 Gigan kohdalla testasin sitä tämän päivitetyn rom:n kanssa ja WB3.1:n kanssa. Levyn koko oli jotain hölyn pölyä, mutta tiedostot kopioitu ihan kivasti. Megan luokkaa näytti olevan osioiden koot. Kokeilin levyä myös MorphOS koneessa. Teran luokkaa olivat siellä jokainen osio. Ei hyvä siis kos koko levyn koko oli 160Gt, Muut osiot tuntuvat toimivan, vaikka kopiointi osiolle ei enää toiminutkaan. joten saattaa olla levyssäkin vikaa. Jatkan kokeita muiden filesysteemien kanssa joskus ensi viikolla.

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Tiistaina, 24. maaliskuuta, 2015 - klo 1.20:   
Rommit saapuivat, laitoin ne samantien paikalleen koneisiin.

Hyvin toimivat, ilman mitään hyppylankoja. :-)

Ensimmäinen huomio on se että IdeFix Express antaa nyt 3,5mb/s vauhdiksi koko ajan sysinfolla, aikaisemmin hyöty ilman idefix (kura) softaa oli vähän yli puolet tuosta. 1,7mb/s

A1200 IDE:n vauhti melkein tuplaantui, 2,1mb/s

Hmmm :-)

Tuo A1200 koneen normi iden nopeutuminen on erittäin yllättävä efekti. Testejä ei ajettu vain kerran, vain joka partitiolle useasti.

Nyt bootti tapahtuu hyvinkin nopeasti, kun mikään ei käynnistele konetta uudelleen käynnistyksen yhteydessä. Mukava lisä on myös se, että kaikki toimii jos käynnistää koneen ilman startup-sequenceä. Jopa ikonit näkyvät oikein jos kirjoittaa loadwb.

Hanzun korjaama Merlin saapui myös, sekin lähti toimimaan mukavasti ja "arveluttava" video swicther toimii myös.

Pikaisella quake nopeustestillä todettuna GVP Spectrum ja xPert Merlin ero Zorro II tilassa on muutamia prosentteja Spectrum 11fps ja Merlin 12,6fps, kun AGA:lla saa reilun 14fps

Zorro II tilassa näytönohjain ei tee isoa eroa peleissä.

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Perjantaina, 27. maaliskuuta, 2015 - klo 8.41:   
Tässä vähän käytännön esimerkkiä

400Gb kiintolevy tunnistuu oikein.

https://zjolha.bl3301.livefilestore.com/y2pKDNr000EHtADRl4aw4N_kVJnwrbS7xWC-tFywByo0PXm6ANb7F-IJKA05uYy-vAd24LOUgcHjDmXE3z8ErWAoCEZeI7nTfC2g12pGZI0le9YhG-LoOygeQDmdsMxPEOzBJwkgxPZFCkYNPzlgGVanA/WP_20150326_19_17_45_Pro.jpg


Näin OS3.9 HDToolBox haluaisi partitioida 400Gb kiintolevyn.

https://zjolha.bl3301.livefilestore.com/y2pa5XjzQXSo-3NvW1L0AhtZdsgiMKYwsPNILC0uhXWsJo69k9fw3KfvXI46Ocsl96LMg7Y4d07Or16gRFAaaOVxFWTTQxDlnQzXsH1G4bUw5gVHZhy80CK_eU5VMRhcVZ6nUkwXQJiiKLKOgrzzV_EqQ/WP_20150326_19_18_14_Pro.jpg

Tässä lopputulos. Huomatkaa boottiosion koko :-)

https://zjolha.bl3301.livefilestore.com/y2pm07WADmsgmqy6ojKbVz719uNaC6HOBQjx1D0Ldz8vzr1v0_15IRuVbE490rmnwxaTvyUz5zDNsqtMAu-wDG61Uxc6obHy31Cl_HwCC3uNsZmQJ8j9bw2mHogmVWIzGTb-t-ITfg4tRdJKkEg-LLCUw/WP_20150327_01_10_44_Pro.jpg

Sen verran huomioita asiaa sivuten, että Merlinillä Picasso96 toimii paremmin kuin GVP Spectrumin kanssa. Spectrumin kanssa Picasso96 aiheuttaa samaa kuin TCP/IP tai USB stackki, keskeytyksiä jotka kaatavat WHDload pelit. Merlinin kanssa näitä ongelmia ei ole.

Tälläinen rommi on kyllä suositeltava, sen avulla tulee paljon pieniä elämää helpottavia ominaisuuksia. Esimerkiksi bootti ilman stratup sequenceä tupahtuu muutamassa sekunnissa, ilman että täytyy varmistella että setpatch on ladannut kaikki päivitetyt kilkkeet. Boottiin tulee lisää varmuutta, kun järjestelmää ei käynnistellä uudelleen päivitysten lataamisen yhteydessä. Ongelman ratkaiseminen on helpompaa.

 

Niko
Käyttäjätunnus: patanegra

Rekisteröity: 4-2014
Perjantaina, 27. maaliskuuta, 2015 - klo 14.44:   
Mutta eikös jos haluaa tuon Rommin fast Rammiin ja sitä kautta nopeammaksi niin eikö uudelleen bootti ole kuitenkin tarpeen esim. Blizzkickillä?

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Perjantaina, 27. maaliskuuta, 2015 - klo 18.09:   
Kyllä, tosin blizkick ei toimi 1mb rommin kanssa, toimisiko loadmodule? Missä tilanteessa fast muistilla olevan rommin nopeutus on merkittävä?

Tosin suurin syy rommikikkailuihin taitaa olla scsi.device ja filesysteemit, joiden ongelmat saa tällä tavalla poistettua. Scsi ajuria ladattaessa levyn pitää tunnistua sen verran, että sen saa ladattua. Yllä oleva levy ei toiminut ollenkaan ilman uudempaa scsi device rommilla. Compactflash.devicellä saa aikaiseksi massamuistin jolta uudelleen asennus onnistuu helpommin kuin korppu/cd compolto.

 

vesku
Käyttäjätunnus: vesku

Rekisteröity: 4-2010
Perjantaina, 27. maaliskuuta, 2015 - klo 21.00:   
Tähän mennessä olen itse törmännyt ainoastaan yhteneviin mielipiteisiin kokonaisvaltaisesta nopeutuksesta. Joku paremmin tietävä voinee selittää yksityiskohtaisemmin, kuinka paljon nopeampaa on käyttää Fast-muistia KS-romin sijaan.

http://wiki.icomp.de/wiki/ACAtune
"The most popular feature is the Maprom function, which allows the execution of the operating system from Fast-Ram, speeding up the whole system considerably."

http://www.youngmonkey.ca/nose/articles/NewTekniques_9902/ImprovingPerformance/
"Nic Wilson's KickSpeed tester reported that Kickstart could be read 3.6 times faster, on our test system, when using ROM2Fast. The QuickROM documentation suggests that, on some systems, results can be even better."

https://www.sintonen.fi/sw/BlizKick-1.24rc3.readme
"Speed up system operation noticeably!"

http://www.cucug.org/amiga/amiinfo/reviews/Blizzard1230IV.txt
"Mapping your kickstart ROM into RAM will help speed up the execution of commonly used system functions, since the ROM is slower, even though it is 32-bit wide."

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Perjantaina, 27. maaliskuuta, 2015 - klo 22.29:   
ACAtunella tuo toimii mainiosti, tai ainakin näin minulle on kerrottu. :-)

Nyt muutaman päivän kokeilulla ei ole huomannut eroa nopeudessa, ainakaan peleihin nuo eivät vaikuta. Eli olisiko sitten käyttöjärjestelmän ruutiineja? Tosin siinäkään en ole huomannut hidastelua. Missähän tuon aikuisten oikeasti huomaisi? Jos jokin tapahtuu 0,1 sekunnissa, eikä 0,3 sekunnissa, ei ero ole merkityksellinen. Erolla olisi merkitystä jos kyseessä olisi 1 sekuntti vs. 3 sekunttia. Sama SysSpeedin ikkuna testissä, jos testin aikana saadaan avattua 1500 ikkunaa muutamassa sekunnissa, niin sillä ei ole mitään merkitystä jos jollain toisella saa avattua 4500 ikkunaa samassa ajassa. Ihminen ei tuollaista eroa huomaa.

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Perjantaina, 27. maaliskuuta, 2015 - klo 22.31:   
Pikaisella tutkimuksella, isoin merkitys on 16 bittisissä Amigoissa, kuten A500 ja A2000 joissa nopeutus saattaa olla 30x

 

vesku
Käyttäjätunnus: vesku

Rekisteröity: 4-2010
Lauantaina, 28. maaliskuuta, 2015 - klo 1.50:   
Luonnollisesti tarkoitin sitä, että nopeutus koskee niitä tietoja, joita haetaan sieltä romista. Eli käyttöjärjestelmäkeskeiset komponentit. :-)

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Lauantaina, 28. maaliskuuta, 2015 - klo 14.30:   
RemApollo 1.8 tukee 1mb rommia, ei löydy aminetistä, mutta google löytää.

Pitänee kokeilla.

 

vesku
Käyttäjätunnus: vesku

Rekisteröity: 4-2010
Lauantaina, 28. maaliskuuta, 2015 - klo 22.57:   
CPU FASTROM kait pitäisi toimia megaisella romilla. Muistaakseni kuitenkaan ilman MMU:ta ei näin voi mapata.

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Sunnuntaina, 29. maaliskuuta, 2015 - klo 17.58:   
CPU FASTROm näyttäisi toimiva, mutta... miten se ajetaan startup-sequencessä niin että shelli ikkuna ei jää auki? CPU FASTROM QUIET ei tee mitään.

 

vesku
Käyttäjätunnus: vesku

Rekisteröity: 4-2010
Sunnuntaina, 29. maaliskuuta, 2015 - klo 19.03:   
CPU FASTROM >NIL:

 

Joni Valtanen
Käyttäjätunnus: jvaltane

Rekisteröity: 7-2010
Maanantaina, 30. maaliskuuta, 2015 - klo 13.59:   
Jos tuo nil juttu toimi niin miten olisi ajaa se run komennolla?

 

hese
Käyttäjätunnus: hese

Rekisteröity: 11-2009
Maanantaina, 30. maaliskuuta, 2015 - klo 14.29:   
http://moobunny.dreamhosters.com/cgi/mbthread.pl/amiga/expand/257771

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Maanantaina, 30. maaliskuuta, 2015 - klo 20.51:   
Blizkick guide sanoo aivan selkeästi että tukevansa vain 512kb rommeja.

Two kickfile (and ROM) sizes are allowed:
256K KS 1.x
512K KS 2.x, 3.x

Moobunnyn esimerkissä : Devs/Kickstarts/ROM3.1

Saa epäilemään kaverin tietämystä asiasta. Lisäksi tuossa lataillaan moduleita, jotka olisi järkevää olla megaisen rommin sisällä.

LIsäksi tässä on kyse fyysisestä rommista, ei rommi imagesta.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: