MikroBitti 30 vuotta

Saku-foorumi » Yleinen keskustelu » Viestit 2014 » MikroBitti 30 vuotta « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Lauantaina, 26. huhtikuuta, 2014 - klo 12.10:   
Uudessa MB:ssä 5/2014 on kahden aukeaman artikkeli MikroBitin 30-vuotisesta taipaleesta - tai oikeastaan kahden sivun artikkeli ensimmäisen MikroBitti-numeron teosta, massivinen kuvituskuva ja sitten sivun artikkeli MBnetistä. Kannattaa lukea.

Itse jutut olivat mielenkiintoisia ja raatorehellisiäkin, molemmat, tarkkaan rajatusta aiheestaan (ensimmäinen MikroBitti-numero ja MBnet). Tosin jäin kaipaamaan MikroBitin pidemmän kaaren tarkastelua, nyt pääjutun kirjoittaja oli lehdessä sanojensa mukaan vain ensimmäistä numeroa tekemässä ja enemmän oikeastaan puhuttiin kustannustalossa työskentelystä ja kirjoittajan uramuisteloista kuin MikroBitistä.

Kiitos silti kirjoittajille, opin jopa uutta. Ihan mielenkiintoisia käänteitä.

Surullisena ajan merkkinä kuvituskuvaksi oli valittu Mac-kakku, tekstin mukaan siksi että 1984 sai MikroBitin lisäksi alkunsa Mac. Todetaan jopa "kuinkas muuten" tai jotain sellaista. Täh!?! Kakku on myös lehden kannessa. Täysin käsittämätön päätös minusta, eihän MikroBitti puhunut juuri lainkaan Applesta ennen iVallankumousta - ei ainakaan vuonna 1984 jolloin Apple ei tehnyt kotikoneita. Missä olivat kuvat MB-relevantista kamasta vuodelta 1984? iVallankumous tietysti tempaisi lehdestä häkellyttävän suuren huomio-osan sittemmin, mutta edes sitä on vaikea käyttää perusteluna. Retro on muodissa, olisi esitelty kansalle mitä oli ATK vuonna 1984 Suomen kodeissa ja etenkin MikroBitin sivuilla. Se ei ollut Maccia.

Kaipa se vaan on niin, että kun pääkirjoituskin hehkuttaa iPhonea (eikä esim. 30 vuotiasta MikroBittiä), 30 vuotiaan lehdenkin matkasta kertovasta artikkelista suurimman osan vie kuva Apple-kakusta. Koska eihän se kuva olisi voinut olla MikroBitti-kakusta tai vielä parempaa, kuvia MikroBitin matkanvarrelta. Laitetaan tähän Apple-kakku, koska se kuvastaa 30-vuotiasta Bittiä? Olenkohan ainoa, joka hämmentyi siitä, että MikroBitin 30 v. huipentui kahteen irralliseen ja vähän sarkastiseen retrospektiiviin ja Apple-kakkuun.

Ex-päätoimittaja Markku Alasen yhden sivun kolumni Skrolli-lehdessä numero tai pari sitten (nykyisin myös webissä: http://www.skrolli.fi/mikrobitti-memoriam) oli kuvaavampi kuvaus MikroBitin historiasta kuin MB:n oma 30 v. -juttu joka vei neljä sivua, josta Apple-kakku neljänneksen. Kiitos joka tapauksessa myös Markulle siitä kirjoituksesta.

Toivottavasti MikroBitti, arvokas lehti suomalaisella kartalla, saa joskus vielä arvoisensa historiatarkastelun - omilla sivuillaan tai muualla. Onhan se omanlaisensa kansallisaarre.

 

Matti Järvinen
Käyttäjätunnus: varaktori

Rekisteröity: 4-2014
Lauantaina, 26. huhtikuuta, 2014 - klo 12.42:   
Onnea vain MikroBitille. Se tuli minulle tilattuna sen ensimmäisestä numerosta alkaen ja on siellä joskus julkaistu tekemäni pelikin. Lopetin tilauksen joskus vuosituhannen vaihteen tienoilla.

Mikäs ihme se tämä Skrolli? Olisiko siinä MikroBitille tilaamisen arvoinen jatkaja? Pitää aiheeseen tutustua.

 

hese
Käyttäjätunnus: hese

Rekisteröity: 11-2009
Lauantaina, 26. huhtikuuta, 2014 - klo 13.23:   
Saiskohan joku toimitettua skannauksen tuosta artikkelista? Ei viitsi irtolehteä ostaa vielä tuon takia.

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Lauantaina, 26. huhtikuuta, 2014 - klo 15.18:   
Skrolli is the next bitti thing in Finnish computing culture. :-)

Uusi pitkälti talkoovoimin tehtävä tietokonelehti siis. Skrolli.fi, kannattaa tutustua PDFiin ja tilata jos wanhasta MikroBitistä tykkäsi.

 

Matti Järvinen
Käyttäjätunnus: varaktori

Rekisteröity: 4-2014
Lauantaina, 26. huhtikuuta, 2014 - klo 16.21:   
Wanha MikroBitti oli hyvä, uusi ei ja tuhosivat vielä Hifi-lehdenkin. Hifimaailma onneksi saatiin tilalle ja Skrolli.

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Lauantaina, 26. huhtikuuta, 2014 - klo 17.19:   
Tämä reilu vuosi sitten tehty muutos "elämäntapa lehdeksi", oli ihan vihoviimeinen raiskaus, täyttä p*skaa.

Harvoin toivoo millekkään pahaa, mutta toivon että tilaajat katoavat ja lehti haudataan nopeasti. Voin kuvitella mikä on kestotilaan fiilis.

 

Juha-Pekka Kuusela
Käyttäjätunnus: jpq

Rekisteröity: 10-2009
Lauantaina, 26. huhtikuuta, 2014 - klo 19.00:   
Ibe U: todellkin.
Skrolli on todella loistava lehti jos tee rakentaminen,koodaus tai historia tai oudot koneet kiinnostavat. Uusimassa oli myös Mikrokivikausi!.

 

itix
Käyttäjätunnus: itix

Rekisteröity: 6-2009
Lauantaina, 26. huhtikuuta, 2014 - klo 21.36:   
Joo luin tuon 30-vuotisjutun ja vähän pettymys että siinä käytiin läpi vain ensimmäisen numeron syntyhistoriaa. Olisin kaivannut enemmän läpileikkausta lehden 30-vuotiseen historiaan ja Macin valinta kakkuaiheeksi oli todellakin huono idea.

Minusta nykyinen lehti on ihan hyvä. Ei tietokoneista voi kirjoittaa niin kuin ennen. Kaikki tieto on jo internetissä ja uudistettu Bitti on parempi kuin entinen. Mulla on vieläkin jotain vanhoja numeroita odottamassa lukemista mutta uudistuksen jälkeen kaikki numerot on tullut luettua. Jos ei ihan heti niin viimeistään lentokoneessa, niin se elämä muuttuu...

Wanha MikroBitti (1984-1994) oli tietysti paras mutta aika entinen ei palaa. Tietokoneilu oli silloin täysin erilaista...

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Lauantaina, 26. huhtikuuta, 2014 - klo 22.17:   
Mac-kuvasta ja iFan-pääkirjoituksesta heräsi kysymys: MB - kenen lauluja laulat? Eikö 30-vuotiaan MikroBitin pitäisi laulaa MB:n lauluja? Vai Applen?

Ei kyllä mene hyvin MikroBitin Talentumille siirtyneellä sisarlehdelläkään Tietokoneella. Viime numerossa oli identtinen juttu MikroPC:n kanssa, nyt homma on viety vielä pahemmaksi - uudessa lehdessä on tablettihybridiartikkeli jossa on ainakin osin vaihdettu sanoja sieltä täältä että juttu olisi näennäisesti eri, vaikka se on käytännössä suurelta osin sama sanoja ja lauseita myöten.

Surullista.

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Lauantaina, 26. huhtikuuta, 2014 - klo 22.36:   
itix: Se että maailma on muuttunut ei tarkoita että nyt IT-medioidemme valitsema vastaus siihen muutokseen olisi kuitenkaan ainoa mahdollinen tai edes paras mahdollinen. Massojen tavoittelun lisäksi voisi hyvinkin olla mahdollista tavoitella menestyksellä pienempää ryhmää - jopa paremmalla menestyksellä kuin tavoitella kutistuvia massoja, jotka lukevat geneeriset tuotearvostelut netistä yhä enemmän.

Nykyiset IT-mediamme on suunnattu pelkälle IT:n kuluttajalle. IT:llä tekeville ei enää tehdä lehtiä Suomessa (ja lehtihän voi olla myös digitaalinen, verkkoyhteisö jne.). Tablettiperunoille ja heilläkin enää niille keski-ikäisille ja vanhemmille jotka eivät netistä aiheita vielä seuraa.

Mitä jos IT:llä tekeville voisikin tehdä oikeasti arvokasta ja aikaa kestävää mediaa? Tai mitä jos MBnetin kaltainen yhteisö harrastajia, tekijöitä olisi voitu rakentaa webbiin, mutta mahdollisuus missattiin. MBnet vei aikoinaan MikroBitin levikin uskomattomiin sfääreihin ja yhteisöllisyys luo lojaliteettia aivan eri tavalla kuin irtonumeromyynti...

Kunhan sanon, että lukijatutkimukia tekevä iso aikakauslehtitalo ei välttämättä aina näe niitä mahdollisuuksia jotka vaativat erilaista uskallusta. Markun kolumni Skrollissa aiheesta valottaa vähän tätä näkökulmaakin.

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Sunnuntaina, 27. huhtikuuta, 2014 - klo 0.04:   
Ei MB:n ole koskaan ollut uutislehti, eikä sen toimittajat ole olleet uutistoimittajia. Toimittaja kirjoittaa artikkelin lehden valitsemista aiheista.

Pelit osion lopettaminen oli erittäin ikävä asia, ei niitä jaksa kaivaa netistä. Kaikki mahdollinen mikä käyttää sähköä, ei ole MB-lehden lukioiden odottama aihepiiri.

Vertailuja, uusia aihepiirejä, tuotteita jotka eivät myy, mu

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Sunnuntaina, 27. huhtikuuta, 2014 - klo 0.26:   
Minulla on tässä kourassa uusin Skrolli, MikroPC, Tietokone ja MB.

Yllättävää kyllä, kaikkein terveimmältä niistä näyttää Skrolli. Lehti on paksumpi kuin muut, elinvoimaiseman oloinen - sisällöltään jotain mitä ei nopealla googletuksella korvata. Rinnalla kaupalliset toimijat näyttävät kuihtuvilta. Niin fyysisesti kuin henkisestikin. Skrolli ei ole vain kiinnostava näin nörttiperspektiivistä, se myös ylipäätänsä vaikuttaa lehdistä elinvoimaisemmalta ja kaikkein eniten tästä päivästä.

Toki en väitä että Skrollin toimintamallilla välttämättä voidaan kantaa liiketoimintaa. Skrolli on Skrolli ja se syntyy eri lähtökohdista ja kuka tietää kuinka pitkään. Mutta uskon, että toisenlaisella otteella Suomeen voitaisiin synnyttää tekevän ihmisen IT-mediaa myös ihan kaupallisesti kestävällä tavalla.

Se vaan vaatisi sen tunnustamista, että ainoa tapa tehdä kannattavaa lehteä ei ole tavoitella harmaita massoja (jotka meni jo Internetin myötä), vaan kokeilemisen arvoinen ajatus olisi tavoitella sitoutuneita nichejä. Näin joukkorahoituksen aikoina on selvää, että johonkin teemaan sitoutuneilla nicheillä saavutetaan parempia kaupallisia tuloksia kuin tavoittelemalla kuihtuvia massoja perinteisin menoin. Joukkorahoitus on tuonut sen todellisuuden esiin, että aikaisemmin firmat eivät useinkaan tajunneet mihin kannattaa investoida, jos kysymys oli pienemmästä markkinasta. Tutkimukset eivät kerro koko kuvaa. Monien klassikkojen menestys joukkorahoituksessa kertoo siitä, että tyydyttämättömiä nichejä maailmassa riittää. Isojen firmojen tutkimukset eivät näitä ole onnistuneet tunnistamaan. On missattu se arvo, joka on sitoutuneella yleisöllä. Kun tavoitellaan harmaita massoja, menetetään myös faniliike.

Mitä jos Sanoma laittaisi Kickstarteriin projektin: MikroBITTI relaunch. Haetaan rahoitusta vaikka yhdelle vuodelle vuoden 1984 hengessä tehdylle MikroBitille. Vuoden 1984 logo ja aihekirjo vähän Skrollin henkeen. En ihmettelisi vaikka saisivat rahat kasaan. Itseasiassa olen aika varma että saisivat, jos miehitys- ja rahoitusmalli tehtäisiin maltilliseksi. (Ottamatta nyt kantaa siihen vaikeuttaisiko Suomen vanhentunut rahankeräyslaki joukkorahoittamista, se laki pitäisi uusia kiireesti.)

 

Matti Järvinen
Käyttäjätunnus: varaktori

Rekisteröity: 4-2014
Sunnuntaina, 27. huhtikuuta, 2014 - klo 0.35:   
Minulle tulee enään Aku Ankka sekä Tähdet ja avaruus -lehti. Olisi se mukava lukea tietotekniikastakin ihan paperilehdestä, mutta en pidä MikroPC, Tietokone ja MikroBitti lehtiä enään sen paperin arvoisina joille ne on painettu. Joskin luen niistä enään satunnaisesti töissä kahta ensimmäistä.

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Sunnuntaina, 27. huhtikuuta, 2014 - klo 0.38:   
Paperi ei myöskään ole keskustelussa itseisarvo, paperilehti on arvokas optio, mutta kaikki se mitä kirjoitan voisi koskea myös digitaalista julkaisua - tai hybridiä josta on tarjolla molemmat.

 

Matti Järvinen
Käyttäjätunnus: varaktori

Rekisteröity: 4-2014
Sunnuntaina, 27. huhtikuuta, 2014 - klo 0.44:   
Minä inhoan yli kaiken digitaalisia julkaisuja, mutta pakko kai niihin on totutella kun nykyään työhön liittyvien kurssien kurssimateriaalitkin alkavat olla digitaalisessa muodossa. Haluaisin kovin jatkossakin lukea niin lehdet kuin kirjatkin painettuna paperille.

Mutta aika moni muu haluaa nykyään sen digitaalisen version.

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Sunnuntaina, 27. huhtikuuta, 2014 - klo 0.46:   
Ymmärrettävää. Paperilehdellä on kiistatta puolensa. Skrolli innostaa minua itseäni (sisällön ja mission lisäksi) pitkälti siksi että siitä on paperioptio tarjolla.

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Sunnuntaina, 27. huhtikuuta, 2014 - klo 1.09:   
Minulle ei tule enää mitään lehtiä, jonossa olevaa lukemista on ennestäänkin niin paljon, että stressaannun jos en saa aikaiseksi luettua lehtiä kannesta kanteen.

Netistä kun lukee, voi lukea hyvällä omalla tunnolla vain sen mitä haluaa. Siitähän tuo selaaminen/surffailu (browse/surf) juuri on. Nettiä voin selata ja lehtiäkin voisi selata, mutta en tykkää päämäärättömästä selaamisesta. Sellainen levoton toiminta tuo mieleeni jonkun hammaslääkärin odotushuoneen, en suostu sellaiseen.

Luin vielä vuosia sitten paljon kirjoja ja lehtiä. Olen lisäksi entinen sarjakuvakeräilijä jolla Aku Ankkaakin tuli tilattuna vuodesta 1972 ja siitä muistaakseni jonnekin 90 luvulle. Paljon olen myynyt poiskin, mutta esimerkiksi Alix albumeista, Ritari Ardent albumesta, Toisen Maailman Sodan Kohtalonhetket albumisarjasta tuskin tulen luopumaan niissä on niin hienoa historia näkökulmaa.

Itsellä on aika tarkkaan kakki Bitit 1984-2000 väliltä. Kaikki C=Lehdet, Kaikki Pelit-kirjat ja Pelit lehteä niin kauan kun siinä oli Amiga juttua.

Skrolli kuulostaa ja kuvista päätellen näyttääkin mielenkiintoiselta, mutta minua ärsyttää jos lehti on liian paksu ja ilmestyy liian usein minun rajoittuneeseen lukuaikaani nähden, enkä tykkää jos en saa lehteä luettua kokonaan kohtuu ajassa. Vähän pakkomielteistä, mutta toisaalta estää sitä ettei lähde mopo käsistä tilailun ja lukemisen ostelun kanssa. Eikä lehdet ole viemässä jossain määrin rajoitettua tilaa tietokoneilta ja peleiltä joita keräilen jossain määrin.

Yllämainittujen lisäksi minulla taitaa olla aika paljon päivittäislehti tyyppisesti taitettuja Printti lehtiä, kuinka moni muistaa tuon lehden?

Millä tavalla itse luette nykyään Skrollia tai Bittiä tai jotain muuita tietkonelehtiä? kannesta kanteen, valikoiden vain mielenkiintoiset otsikot vai selaten ja pysähdellen missä sattuu ja lukien sieltä täältä vailla mitään käsitystä jälkeen päin minkä on joskus lukenut ja mitä ei?

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Sunnuntaina, 27. huhtikuuta, 2014 - klo 1.37:   
Skrolli ilmestyy vain neljä kertaa vuodessa (sikäli sen paksuuden vertaaminen kuukausittaisiin lehtiin on tietysti epäreilua kuukausilehdille), mutta ainakaan ei voi sanoa että se liian usein ilmestyisi.

Ilomielin näkisin Skrollin osin talkoohankkeelle täysin kaupallisiakin suomalaisia kilpailijoita. Äkkisältään ainoa mikä tulee mieleen on MuroPaketti. Siinä on digitalisoitu ja yhteisöllistetty näitä teemoja hyvällä tavalla.

 

virgo
Käyttäjätunnus: virgo

Rekisteröity: 10-2009
Sunnuntaina, 27. huhtikuuta, 2014 - klo 11.15:   
aika mautonta tuo MAC mainostus kyllä
kyseinen kone oli niin marginaali vehje MB aloittaessa
etten ymmärrä yhtään miksi se on valittu aihetta kuvaavaksi ?!?
käsittääkseni MB kakku vähintään olisi pitänyt olla
ja mainostaa itseään eikä jotain tuote merkkiä :-(

no kaupallisuus on pilannut todella monta hyvää asiaa tässä maailmassa
joten tuo nyt ei kauheasti yllätä :/ kai tuostakin "piilomainoksesta" on jotain mehukasta provikkaa saatu
tai ainakin kerrottua mainostajille kenen lauluja lauletaan...
surullista !

ilmeisesti pitää alkaa tekemään yhteisön voimi Dokumenttileffaa omasta historiastamme
jälkipolville kun kaupalliset toimijat eivät siihen pysty
C= Foorumilla asiaa ollaan pikkuu hiljaa lyömässä kokoon eikä apuvoimat olisi pahitteeksi...
varmasti kirjallisellekin julkaisulle olisi paikkansa !
itse en siihen pysty Sakun toimitus varmasti ymmärtää miksi.

 

ShK
Käyttäjätunnus: shk

Rekisteröity: 10-2012
Torstaina, 1. toukokuuta, 2014 - klo 19.43:   
Itse juttua lukematta tuntuu jo näiden teidän kommenttien perusteella taitaa myös jäädä lukematta. Itse MAC-koneita vastaan ei minulla mitään ole, mutten kyllä itsekkään ymmärrä miten ne liittyvät MikroBITTIn muisteloihin?!

Hienoa että Wallu otti oma-aloitteisesti yhteyttä Skrollli-lehteen ja piirtää jälleen Mikrokivikausi-sarjakuvaa. Toivoisin Wallun kuvittavan myös satunnaisia artikkeleita aiheisiin liittyvillä kuvilla, kuten ennen vanhaan.

Nyt kun vanhoja muistelee, niin jotain mitä voisi vielä Skrolli-lehteen tuoda takaisin on kuukauden kilpailut. En tosin tarkoita mitään vastaa ja arvotaan voittaja tai jotain sanaristikoita. Tarkoitan niitä helmiä, jossa oli kunnon ohjelmointikilpailuja!

Muista kun aikanaan MikroBITTI 02/85 numerossa julkaistiin ohjelmointikilpailu, jossa piti koodata Ventti-korttipeli.

MikroBITTI 02/85 s78.jpg

Nuoruuden kaverini koodasivat C64:lle Ventti-pelin, jonka taustalla soi Popcorn-biisi ja peli heitti mukavan herjaavia tai kehuvia kommentteja pelin edetessä! Myös grafiikka oli hyvin tehty ja selkeää. Mielestäni aivan loisto teos.

MikroBITTIn numerossa 05/85 julkaistiin voittajat, mutta ystäväni eivät olleet listalla lainkaan. He olivat lähettäneet pelin kirjattuna kirjeenä, joten tuskin postikaan sitä matkalla oli hukannut.

MikroBITTI 05/85 s32.jpg

Epäuskoisina kaverini naputtelivat lehdestä C64 tehdyn voittajaversion ja itse sitä testattuani ymmärsin, ettei se vedä vertoja ystävieni tekemälle Ventti-pelille. Seuraavassa kahden kuukauden kesänumerossa MikroBITTI 6-7/85 oli syntax error -palstalla korjaus Ventti-kilpailun voittajaluetteloon, mutta kavereiden lähettämästä Ventistä ei sanaakaan.

MikroBITTI 06-07/85 s66.jpg

Lopulta he päättivät soittaa toimitukseen ja kysyä kommenttia heidän koodaamasta Ventti-pelistä. Taisi vaatia useammankin puhelun, kun eivät ensin kyseisestä teoksesta edes tienneet. Lopulta lähetty kirje löytyi ja testauksen jälkeen sen todettiin olevan voittaja-ainesta. Harmi vain että tulokset oli jo jaettu (ja kerran jo aiemmin korjattu). Peliä ei voitu julkaista tulostettuna, koska konekielilistaus olisi vienyt järjettömän määrän sivuja lehdestä.

MikroBITTI 08/85 s29.jpg

Koodauskilpailuja oli myös muitakin, kuten MikroBITTI 01/86 -lehdessä julkaistu kilpailu, jossa piti luoda mahdollisimman aidon näköisesti juokseva hahmo. Samaiset kaverini loivat C64:lle käyttämällä 17kt spritedataa äärimmäisen sulavasti savannilla juoksevan mustan pantterin.

MikroBITTI 01/86 s61.jpg

Kun tuli kilpailun ratkaisun aika MikroBITTI 04/86 -lehdessä, niin voittaja valittiin äänestämällä. Vaikka onnetar ei suosinut, niin heidän teos kuitenkin mainittiin tällä kertaa sentään voittajateosten joukossa.

MikroBITTI 04/86 s77.jpg

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Torstaina, 1. toukokuuta, 2014 - klo 20.28:   
Kiitos mageista muisteloista, ShK!

Kirjattu kirje osoittautui tuossa siis ongelmaksi asti.

Itse lähetin MikroBittiin kerran Commodore 64 Pajatso-pelin, jota olin pikkuvesselinä koodaillut kesämökillä. Disketti tuli aikanaan kirjeen kera takaisin, jossa valiteltiin että pajatso pelinä vaatisi paljon monimutkaisempaa pelimekaniikkaa kuin mihin lähinnä random-tasoinen rutiinini pystyi. Olin varmaan kymmenvuotias tai rapiat päälle, joten siitä että sain ylipäätänsä mitään vastausta jäi silti vain hyvä muisto ja uutta tsemppiä jatkoon...

Myöhemmin sitten kelpasi MikroBittiin minultakin vaikka ja mitä. :-) Jopa Amigan ohjelmointikurssi.

MikroBitti kasvatti sukupolven uusia ohjelmoijia Suomeen. Missä kasvatetaan 2010-luvun Suomen ohjelmointitulevaisuus?

 

Matti Järvinen
Käyttäjätunnus: varaktori

Rekisteröity: 4-2014
Torstaina, 1. toukokuuta, 2014 - klo 21.02:   
Raspberry Pi uhoaa olevansa se millä kasvatetaan tulevaisuuden ohjelmoijia ja elektroniikkahemmoja. Ihan kiva värkki se onkin kunhan siihen ymmärtää laittaa riscos käyttiksen. :-)

 

ShK
Käyttäjätunnus: shk

Rekisteröity: 10-2012
Perjantaina, 23. toukokuuta, 2014 - klo 18.32:   
Heitin vanhaa kaveria maililla todella pitkän ajan jälkeen ja kysyin ohessa, että mahtaisiko Ventti-peliä saada yleiseen jakoon, niin vastaus siltä kohdin:

quote:

Sitä Ventti-peliä joskus etsinkin siinä vaiheessa kun alkoi jotain C64 emuja tulla jakoon, mutta en löytänyt sitä mistään minun vanhempien luota arkistoista ja kyselin sieltäkin minne myin kuusnelkun, mutta ei ollut sielläkään tallella. Itseäkin on kaduttanut että olisi mukava kun olisi jossain tallella se Ventti ja toisaalta se savannilla juokseva hiukan ylipainoinen musta pantteri, jolla tultiin MB-kisassa kakkoseksi. Oli sekin aikaa kun Venttiä koodattiin. Lopuksi tuli kiire ja koodattiin melkein kaksi päivää putkeen nukkumatta Pepsin ja juustosnacksien voimalla ja juuri ehdittiin viemään se viideksi pääpostiin. Sen verran koodaaminen oli käynyt voimille että kotimatkalla nukahdin bussiin ja heräsin Patomäestä...Mukava saada toisen koodarin muistoja meille talteen! Toinen kaveri on käsittääkseni vaihtanut alaa. Silti olisi ollut todella mukava saada laittaa edes moikat kaikkien vuosien jälkeen hänellekin...

 

virgo
Käyttäjätunnus: virgo

Rekisteröity: 10-2009
Perjantaina, 23. toukokuuta, 2014 - klo 19.58:   
ettei se vain ole tämä ?!?

http://www.ntrautanen.fi/computers/commodore/archive/vic/pelit/ventti.prg

itsekin koodasin vuosia juustonaksujen ja hodrodien voimilla ja taisi sitä kolaakin jokunen pullo kulua xD

 

ShK
Käyttäjätunnus: shk

Rekisteröity: 10-2012
Perjantaina, 23. toukokuuta, 2014 - klo 20.13:   
Valitettavasti en saanut emussa toimiman linkkaamaasi Venttiä. Samalla nimellä on tosin tehty yleisesti jaossa oleva hieman luokaton peli, joka ei ole se mistä tässä ketjussa keskustellaan. Saatko kuvaruutukaappausta linkkaamastasi pelistä?

 

ShK
Käyttäjätunnus: shk

Rekisteröity: 10-2012
Perjantaina, 23. toukokuuta, 2014 - klo 20.44:   
Virgo, olisi kiva kuulla lisää koodailuistasi. Janne alusti uuden hienon ketjun Sakulaisten esittelyistä ja vetäisi samalla maton alta kaikilta vastaajilta. Ehkäpä sinne jotain hieman vähäpätöisempää saamme postailtua.

Saku-foorumi: Sakulaiset esittäytyvät - Mikä on oma tietokonehistoriasi?

 

ShK
Käyttäjätunnus: shk

Rekisteröity: 10-2012
Lauantaina, 24. toukokuuta, 2014 - klo 1.28:   
Huomatkaa muuten, että tämä "hiukan ylipainoinen musta pantteri", hävisi arvonnassa koodaukselle, joka alkoi nykiä jonkun ajan päästä. Kun luette MB skannaukset, niin se jopa mainittiin siinä,

 

ShK
Käyttäjätunnus: shk

Rekisteröity: 10-2012
Lauantaina, 24. toukokuuta, 2014 - klo 1.33:   
Muistan kyllä tämä teoksen, ja omasta mielestä pantteri ei ollut "hiukan ylipainoinen", vaan muskelikas. Sinällään mitään väliä vuonna 2014, mutta, toinen koodaajista yrittää olla vaatimaton. :/ Kun löydämme originaalin Ventin, niin vielä tänä päivänä ymmärrätte mistä on kyse.

 

ShK
Käyttäjätunnus: shk

Rekisteröity: 10-2012
Lauantaina, 24. toukokuuta, 2014 - klo 2.24:   
Kaitpa tämä menee jo mauttomuuden rajoille, mutta muistellaan vielä otsikon alla näitä MikroBITIn peli-kilplailuja. Älkää käsittäkö väärin, en ole ystävieni puolesta katkera enää mitenkään vuonna 2014. =D

Jotain mitä jäi Ventti-pelin koodaaamisesta mieleen, niin toisen koodarin isä oli musikaalinen ihimien silloin '80 luvulla. Kaverit hioi Popcorn-biisin yhtä nuottia, joka koodarin faijan mielestä oli väärä. Homma tarkistettiin lopulta nuottivihosta (sen ajan musiikki-kirjastosta sai niitä lainaan). Vaikka koodarin isän mielestä se soi väärin, niin tarkistettuna se menee alkuperäisen nuotituksen mukaaan. Muistan vain että kavrerin faija oli jyrkkä mielipiteestään, ennen kuin todella vääräksi todistettiin.

Tälläistä "ei ketään kiinnosta" detailia vielä muisteloiden arkistoihin. =D

 

ShK
Käyttäjätunnus: shk

Rekisteröity: 10-2012
Lauantaina, 24. toukokuuta, 2014 - klo 2.49:   
MikroBitti 30 vuotta...

Mut eipä sillä väliä, menee 100 vuotta siihen, että historian kirjailijat uskaltavat kirjoittaa, että Lindén kusi sekä MikroBITIN, että C=-lehden. Ja tämä on ikävä kyllä fakta. Toivottavasti tämäkin postaus tallentuu jonnekkin paljon myöhemmin tutkittavaksi.

Lindén myötä samalla kustiin monen lupaavan nuoren tulevaisuus maailmalla. Tämän jälkeisiin käänteisiin en jaksa edes ottaa edes kantaa, koska niillä ei ole historialllisesti mitään mekrkitystä.

Tämä koska kaikki ei ole nykyään paskaa, paitsi kusi, niin Skrolli aloittaa vuodesta 1984. Tämä on jotain mikä ei ole enää Jari Peltolan sidotuin käsin hallittavissa.

Tämän ymmärtää vain he ketkä ovat eläneet tämän läpi. Skrollin myötä saadaan vasta uusi sukupolvi sen jälkeen kun Supercell, Rovio, Remedy, Bugbear, jne. ovat eläkkeellä.

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Lauantaina, 24. toukokuuta, 2014 - klo 10.24:   
Vaikea sanoa kuinka paljon kukaan yksittäinen ihminen on vaikuttanut esim. Sanoman lehtien suuntaan. Markku Alanen Skrollin artikkelissaan suomi kovasti julkaisijan linjaa - sitä että naistenlehtiin keskittynyt julkaisija ei ymmärtänyt mitä sillä oli käsissään ja miten eri tavalla sitä pitäisi tehdä. Voisi kuvitella, että Alasella on jotain perspektiiviä tähän.

Vielä tuohon Sinivalkoisen pelikirjan haastattelukommenttiin: Tuija Lindén kuitenkin luotsasi meille C=lehden ja sittemmin parhaan suomenkielisen pelimedian. Hänellä lienee myös ollut osaa että peliarvostelut saatiin Sinivalkoiseen pelikirjaan, arvokas kulttuuriteko sekin. Tuosta haastattelukommentista voi toki olla eri mieltä aika helposti, se on sääli että se hörhösisältö ajettiin niin totaalisesti sivuraiteelle massojen tavoittelun vuoksi, mutta eiköhän sekin ollut enemmän ajan kuvaa kuin varsinaisesti kenenkään yksittäisen ihmisen väärä päätös. Olisi vaatinut melkoista visiönääriä ja kauppamiestä myydä 90-luvun alussa niche-lehti julkaisutalolle, juuri kun tietotekniikasta oli tulossa mainstreamia. Kenestäkään ainakaan Sanomalla ei ollut siihen, mutta voikohan heitä liikaa siitä moittia. MBnetin takia Markku Alanen sentään sai aikansa vedettyä pientä varjo-operaatiota, liekö pääasiassa vahingossa, joka palveli nichejäkin aika lailla...

On erittäin mielenkiintoinen filosofinen kysymys: Kuinka heikentävästi suhtautumisen muuttuminen tietokoneharrastukseen suomalaisessa mediassa on vaikuttanut esimerkiksi kansalaisten tietoyhteiskunta- ja ohjelmointitaitojen kehittymiseen? Entä mikä on koululaitoksen päätösten rooli, joissa liika "kuluttajistuminen" on myös näkynyt tietotekniikan soveltamisessa? Jos taitomme tietotekniikassa regressoituvat pelkkään muiden sisällön kuluttamiseen, se ei voi olla hyväksi kansainväliselle kilpailukyvyllemme tietoteknistyvässä maailmassa. Silloin me olemme vain niitä jotka ostavat muiden sisältöä, emme tuota ja myy sitä muille. Jos lapsemme oppivat että tietotekniikka on padin hakkaamista, tyhmentyy kansa pelkiksi tietotekniikan sohvaperunoiksi. Meidän pitää kasvattaa tietotekniikan tekijöitä enemmän. (Saku #50 pääkirjoitukseni: http://saku.bbs.fi/lehti/online/uusi/paakirjoitukset/paakirjoitus_2.html)

Siinäpä lopputyön tai väitöskirjan aihetta jollekin opiskelijalle.

Vielä 80-luvulla, jopa 70-luvun lopulla yliopistomaailmassa, tietokoneiden opettaminen oli nimenomaan myös ohjelmoinnin opettamista. Se tuli todella luontevasti osana sen ajan tietokonekäsitystä. Sama koski mediaa. Varhaisilla tietokoneilla tehtiin paljon enemmän, osin siksi ettei kaikki ollut valmiina, osin siksi että harrastajajoukko oli valikoituneempi (eli alttiimpi tekemään sellaista) ja tietenkin siksi että laitteet olivat yksinkertaisempia ja nopeammin omaksuttavissa. Monet jopa boottasivat suoraan ohjelmointiympäristöön, kuten Commodore 64.

Sitten kun tämän korvasi kokokansan CD-ROM-multimediatietokoneet ja sittemmin Internet ja web, tietokoneen rooli, merkitys ja media sen perässä muuttui. Viimeinen naula ovat nämä yksinkertaistetut kosketuslaitteet. Ei se harrastajayleisö mihinkään kadonnut, mutta sitä lakattiin palvelemasta koska muualla oli isompaa rahaa tehtävänä - ja samalla tehtiin karhunpalvelus sen harrastajayleisön kasvun ja kehityksen kannalta. Ulkomailla vaihtoehtoja ehkä oli, mutta suomenkielinen sisältö katosi ja sillä on väkisinkin vaikutus lapsiin. 80-luvulla todella moni innostui alasta ja tekemään tietokoneella, kokeilemaan kaikenlaista koska MikroBITTI. Ehkä vielä 90-luvulla vähäisemmässä määrin. 2000-luku on sitten ollut todella voimakasta konsumerismin aikaa jossa mediaa, MikroBittiä myös, ovat hallinneet alan pintailmiöt ja keskivertokäyttäjät. Varmasti jonkin verran media on tyhmentänyt kuluttajia, jotka eivät ole saaneet virikkeitä tehdä koneilla.

Nyt lisäongelmana on, että nämä massat lakkaavat ostamasta lehtiä kokonaan, kiitos sen Internetin. Mutta se Internet ei edelleenkään ole kovin lähestyttävä paikka vielä vähän huonosti englantia taitavalle lapselle/nuorelle, joka voitaisiin saada innostumaan kun oikea media oikeassa paikassa avaisi uutta maailmaa omalla kielellä. Kuten missä tahansa kielissä, myös tietotekniikan "kielissä" paras oppi saadaan nuorena ja se kanta pitkälle.

Nyt olisi kuitenkin edelleen sitä nicheä palveltavana, niin nuorissa kuin vanhoissa, kuten Skrolli osoittaa. Ei ehkä hyvää businessta, mutta voin vain kuvitella että jos Skrollilla olisi takanaan iso talo joka antaisi sille vapaat kädet eli riittää kunhan maksavat kulunsa ja tekevät vähän voittoa (utopiaa tietysti tänä päivänä), niin homma saataisiin toimimaan. Toki toimitusrakenteen pitäisi olla kevyempi kuin se ehkä monesti on, mutta sellainen lehti olisi palvelus koko Suomelle. No, koska kaupallisista toimijoista sitä ei ole ollut yrittämään, Skrolli joutuu ponnistamaan nollasta. Kuten sanoit, elämme nyt tavallaan vuodessa 1985. Skrolli aloitti viime vuonna. Katsotaan mihin papyryskäärön vieritys kantaa.

Myös tietotekniikan opetuksessa kouluissa on menty enemmän siihen suuntaan että lapsille isketään iPadit kouraan ja tehdään uusia kädettömiä sisällönkuluttajia. Virossa opettavat ekaluokkalaisille ohjelmointia! Mutta se nyt ei tule kenellekään yllätyksenä että neuvostostagnaation jälkeen nahkansa uudelleenluonut Viro on monessa paljon progressiivisempi kuin meillä nykyisin ollaan. Me emme ole päässeet omasta kekkostostagnaatiostamme vieläkään eroon. Tosin, ei mollata, Kekkosen aikaan meillä opetettin ohjelmointia - ja tietokonelehdetkin olivat parempia. :-)

Silti, enemmän voi jokainen tehdä. Tällä hetkellä vielä suhdeluku omassa kirjoittajahistoriassani on, Skrolli 0 artikkelia, MikroBittiin yli 150 artikkelia. Skrolliin on itsekin tullut osallistuttua yhdistystoiminnassa ja fasilitoimalla esim. Sakun ja Skrollin yhteispeliä, mutta nyt on aika pistää itseään likoon lisää: Itselläni on kaksi artikkelia bookattuna Skrolliin 2014.3. Jos tämän toiminnan kautta voi edes vähän vaikuttaa siihen että joku nuori ottaa Skrollin käteen, kuin itse otin MikroBitin käteen kasarilla, ja oppii jotain mistä on elämänmittaista hyötyä ja iloa, koska saa tietotekniikasta syvällisemmän kuvan kuin alan pintalehdistöstä - mahtavaa. Enkä edes tarkoita että kaikkien pitäisi IT-alalle päätyä, tietotekniikan syvällinen osaaminen on tämän päivän yleissivistystä ja lukutaitoa. Siitä on hyötyä kaikille, vaikka ei joksikin kooderiksi päätyisikään, että näkee tietotekniikan syvällisemmän maailman. Koska tietotekniikka on kaikkialla.

Ehkä MikroBITTI (80-luvun versio) tai Skrolli pitäisi saada kansallisen yleispalveluvelvoitteen piiriin. Lakialoitetta sisään. Tosin pelottaa ajatella mitä esim. julkinen raha tekisi tällaiselle hankkeelle, saati EU-tukiaiset. :-)

p.s. Yhdestä asiasta olen MikroBitille erityisen kiitollinen, sen lisäksi että minulla oli parikymmentä hyvää vuotta lukijana ja seitsemän hyvää vuotta lehden avustajana - sain hyvin vapaat kädet tehdä Amiga-juttuja 1995-1997. Sain myös käyttää rajalliset sivut aika massiiviseen Amiga-ohjelmointikurssiin, joka palautteen perusteella innosti todella monia ryhtymään ohjelmoimaan Amigalla. Taittajakin teki parhaansa mahduttaakseen minun vähän liian pitkät ohjelmointitekstini sivutilaan. Se oli varmasti aika niche-sisältöä, mutta toisaalta niche-käyttäjä oli Amiga-käyttäjäkin jo tuossa vaiheessa. Olisi kiva joskus kuulla, jäikö joku sille tielleen sen rohkaisemana...

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Lauantaina, 24. toukokuuta, 2014 - klo 11.29:   
Pistetään linkki tännekin, kun vähän tätä historiateemaa sivuaa:

Sakulaiset esittäytyvät - Mikä on oma tietokonehistoriasi?
http://saku.bbs.fi/discus/messages/9/9879.html?1400920007

 

virgo
Käyttäjätunnus: virgo

Rekisteröity: 10-2009
Lauantaina, 24. toukokuuta, 2014 - klo 12.11:   
mainostetaan vielä että kehitteillä on dokkari 80 sceneestä johon porukkaa olisi tarvetta

tosin aikaa on himppasen huonosti mutta pikkuhiljaa
voisi aineistoa siihen alkaa kasaamaan
mukaan saa ilmottautua

tähän ryhdyttiin koska kukaan muu ei sitä tee
tai jos tekee niin hyvin pintapuolisesti ja sutaisten

 

ShK
Käyttäjätunnus: shk

Rekisteröity: 10-2012
Lauantaina, 24. toukokuuta, 2014 - klo 12.20:   
@virgo: Nyt olet mukana hyvällä asialla! Vasta "Sinivalkoinen pelikirjan" -luettuani ymmärsin, kuinka puutteelinen Suomi-historia on. Ymmärrän kyllä, ettei se ollut helppo kirja "sutaista", joten dokkarin tekeminen tulee olemaan erittäin haasteellista!

Meillä on tuossa rajan takana kaupunki, jossa asuu yhteensä enemmän ihmisiä kuin koko Suomessa. Tältä pohjalta tietotekniikkaan osallistuminen on ollut uskomatonta ja luulen myös, että alkuajan MikroBITIllä on ollu myös pieni osuus kokonaisuuteen.

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Lauantaina, 24. toukokuuta, 2014 - klo 12.30:   
Hieno projekti, virgo! Tsemppiä. :-)

Meidän alan suomalaisten ihmistenhän se historia pitää kirjoittaa talteen, eivät sitä muut tee... kunnolla ainakaan.

 

Matti Järvinen
Käyttäjätunnus: varaktori

Rekisteröity: 4-2014
Lauantaina, 24. toukokuuta, 2014 - klo 12.45:   
Tuossa ylempänä mainittiin miten Commodore 64 käynnistyi suoraan ohjelmointiympäristöön ja niinhän ne toimi myös sen kilpailijat. Lisäksi se ympäristö oli kääntäjän sijasta basic-tulkki jolla oli tosi nopeaa opetella asioita yrityksen ja erehdyksen kautta. Eiköhän siinä kynnys aloittaa ollut paljon pienempi verrattuna siihen, että olisi pitänyt ihan asentamalla asentaa ohjelmointimpäristö, kirjoittaa lähdekoodi, kääntää se, todeta ettei se nyt toiminutkaan ja palata tutkimaan taas lähdekoodia. Tuo sama päti jopa konekieleen sillä muistan vääntäneeni Commodore 64:lle demoja kirjoittamalla asemblerkoodia suoraan muistiin monitoriohjelmalla. Melkoista sillisalaattiahan siitä välillä tuli kun tila loppui kesken. Tietääkseni Stavros Fasoulas koodasi kokonaisen pelin samalla tekniikalla. Laitteet tosiaan olivat yksinkertaisempia ja helpompia hallita verrattuna nykyisiin värkkeihin. Kyllä sillä epäilemättä on ollut vaikutusta siihen, että tänne saatiin paljon alan osaajia.

 

ShK
Käyttäjätunnus: shk

Rekisteröity: 10-2012
Lauantaina, 24. toukokuuta, 2014 - klo 13.03:   
Totta puhut ja C64 tapauksessa Basickin rajat tulivat nopeasti vastaan. Omassa "Tron" -pelissä pelaajien pisteet näkyivät border-rajojen alapuolella. Keskeytysten ajoitukset olivat syklien päälle, ja myöhemmin myös MikroBitissä julkaistiin artikkeli dokumentoimattomista käskyistä, ja niiden viemistä kellojaksoista. Amigaa olisi pitänyt ohjelmoida ns. oliokoodi-tasolla, mutta suora puukottaminen oli niin verissä, ettei softat enää toimineet, kuin tismalleen samalla kokoonpanolla olevassa Amigassa. Muussa mieleässä m86k oli taivas 6502 pohjaisen prosessorin jälkeen.

 

ShK
Käyttäjätunnus: shk

Rekisteröity: 10-2012
Lauantaina, 24. toukokuuta, 2014 - klo 13.11:   
Tarkennetaan vielä että, Commodore 64:lle tuli mahtava Profi Ass. Toimi rinnan HesMon -moduulin kanssa. Mutta pystyit kirjoittamaan koodin kuin basickilla ja ProfiAss-käänsi se haluamaasi osoiteeseen. Amigan suora puukottaminen oli vain typeryyttä.

 

ShK
Käyttäjätunnus: shk

Rekisteröity: 10-2012
Lauantaina, 24. toukokuuta, 2014 - klo 13.21:   
Siis omat Amiga amiga blitter/copper sine wave scroll -demot olivat sitä luokkaa, että aito skene porukka vain tikahtuisivat nauruun.

 

itix
Käyttäjätunnus: itix

Rekisteröity: 6-2009
Maanantaina, 26. toukokuuta, 2014 - klo 19.35:   
Älkää jääkö kiinni menneeseen. Ohjelmointia ei enää opetella lehdistä ja kirjoista. Nykyään on internet ja siellä laajat sivustot mistä löytyy vinkkejä ja esimerkkejä ohjelmointiin. Kipinä täytyy löytää jostain ja kaikilla sitä ei ole.

Mutta kuinka moni autoilijoista esimerkiksi osaa nykyään vaihtaa autoonsa renkaat? Kaikilla ei ole edes tunkkia eikä tarvitsekaan. Tietokonetta käytetään ja autolla ajetaan.

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Maanantaina, 26. toukokuuta, 2014 - klo 21.10:   
Ei mikrobitissä tarvitse olla artikkelia ohjelmoinnista, mutta toivoisi että se olisi tietokonelehti. Nykyiset artikkeli kattavat kaiken vatkaimista puhelimiin. Artikkelit ovat myös enemmän "sanahelinää", asia sisällön mm. kattavien vertailujen puuttuessa.

Erityisen ikävä puoli on pelien puuttuminen kokonaan. Pelit ovat kuitenkin iso osa tietokoneita.

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Sunnuntaina, 6. heinäkuuta, 2014 - klo 12.24:   
Tapio Kivistö MB- ja Auto Bild Suomi -lehtien päätoimittajaksi
https://www.sanoma.com/fi/uutiset/tapio-kivisto-mb-ja-auto-bild-suomi-lehtien-paatoimittajaksi

Taustaa vuodelta 2011:

Tapio Kivistö kehittämään Sanoma Magazinesin tekniikkalehtiä
http://www.sanomamagazines.fi/yritysinfo/mediamateriaali/tiedotteet/art1665-Tapio-Kivisto-kehittamaan-Sanoma-Magazinesin-tekniikkalehtia.html

Aiheesta keskustelua myös täällä:

http://saku.bbs.fi/discus/messages/9/9911.html?1404638559

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Sunnuntaina, 6. heinäkuuta, 2014 - klo 12.27:   
Näemmä edellinen MB:n päätoimittaja Jari Peltola LinkedInissä "looking for new challenges", eli ilmeisesti päätoimittajamuutos tuli talon puolelta.

 

Mika
Käyttäjätunnus: mika73

Rekisteröity: 2-2010
Sunnuntaina, 6. heinäkuuta, 2014 - klo 13.09:   
Mikrobitti tuli itselle tilattuna 2/1984-2/2014. 30v tuli täyteen ja peruutin tilauksen.

Mitä Pelit lehteen tulee, niin saisivat tehdä Pelit vuosikirjoista kovakantisen uusintapainoksen, jossa olisi kaikki vuosikirjat samassa. Samoin muista retroartikkeleista Ajassa, Suomi-ilmiö ym, voisi tehdä oman erikoisnumeron. Myisi varmasti hyvin.

 

ShK
Käyttäjätunnus: shk

Rekisteröity: 10-2012
Keskiviikkona, 15. lokakuuta, 2014 - klo 15.40:   
Potkuja jakaneen Sanoman uudet lehtiperheet aloittavat ensi viikolla

 

flux
Käyttäjätunnus: flux

Rekisteröity: 2-2010
Keskiviikkona, 15. lokakuuta, 2014 - klo 22.45:   
Ihan hyvä, että bitti myytäisiin, koska silloin todennäköisesti loppuvat sähköposti- ja kotisivupalvelut. Minulla nämä ovat enää ainoa syy tilata bittiä.

 

Juha-Pekka Kuusela
Käyttäjätunnus: jpq

Rekisteröity: 10-2009
Keskiviikkona, 15. lokakuuta, 2014 - klo 23.04:   
Flux: mikrobitin sähköposti ei ole itsellä edes toiminut 2.9 alkaen täällä yksi viesti silloin tuli. Nyt en ole sisään päässyt. Pitäs saada kaikki sähköposti palvelut siirtää muualle siksi saisi toimia muttei ilmeisesti.

 

Juha-Pekka Kuusela
Käyttäjätunnus: jpq

Rekisteröity: 10-2009
Keskiviikkona, 15. lokakuuta, 2014 - klo 23.04:   
Flux: mikrobitin sähköposti ei ole itsellä edes toiminut 2.9 alkaen täällä yksi viesti silloin tuli. Nyt en ole sisään päässyt. Pitäs saada kaikki sähköposti palvelut siirtää muualle siksi saisi toimia muttei ilmeisesti.

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Keskiviikkona, 15. lokakuuta, 2014 - klo 23.24:   
MB oli kutsustamme tekemässä juttua Amiga-harrastuksesta Saku 2014:ssä. Kannattaa kärkkyä siis tulevaa numeroa (vaiko seuraavaa?). :-)

 

vesku
Käyttäjätunnus: vesku

Rekisteröity: 4-2010
Torstaina, 16. lokakuuta, 2014 - klo 22.29:   
Viimeisimmän numeron viimeisiltä sivuilta löytyi juttulupailua (seuraavaan numeroon?): "Amiga - Nuo mainiot miehet vanhoine koneineen".

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Torstaina, 16. lokakuuta, 2014 - klo 22.58:   
vesku: Kiitos vinkistä. :-)

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Maanantaina, 20. lokakuuta, 2014 - klo 12.57:   
Tässä vielä kuva MB 9/2014:an Amiga-teaserista takasivulla. :-)

http://oi58.tinypic.com/rutkw9.jpg

 

ShK
Käyttäjätunnus: shk

Rekisteröity: 10-2012
Maanantaina, 20. lokakuuta, 2014 - klo 20.30:   

Sampsa Kurri wrote:

quote:

Tässä mB:n nykyinen toimitus, yhteensä 12 henkilöä. Huhun mukaan potkut on saanut yli puolet.

Päätoimittaja
Tapio Kivistö

Toimituspäällikkö
Sami Sirkiä

Toimituspäällikkö
Pasi Andrejeff

Toimitussihteeri
Riitta Tumppila

Toimituksen sihteeri
Heli Kortelainen

Vastaava AD
Niko Rouhiainen

Graafinen suunnittelija
Eiro Lintunen

Toimittajat
Kaj Laaksonen
Kyösti Pärssinen

Kuvatoimittaja
Jarmo Österman

Tekninen asiantuntija
Timo Helenius

Tekninen asiantuntija
Tero Mäkikangas

http://www.mbnet.fi/artikkeli/etusivu/toimitus
 

flux
Käyttäjätunnus: flux

Rekisteröity: 2-2010
Maanantaina, 20. lokakuuta, 2014 - klo 23.56:   
http://areena.yle.fi/tv/2270173
http://fi.wikipedia.org/wiki/Harri_Hursti
http://www.talouselama.fi/uutiset/haluan++rehelliset+vaalit/a2075083

Telkkarista tulleessa MOT-ohjelmassa oli Harri Hursti ja jäi vaivaan, että olen nähnyt siitä jutun bitissä. Kaapista bittejä syyniin ja numerosta 2/84 löytyi 3 sivuinen juttu Harrista 16 vuotiaana. "Näin sinustakin tulee tietokonealan ammattilainen"

 

Toni k
Käyttäjätunnus: hks

Rekisteröity: 8-2014
Tiistaina, 21. lokakuuta, 2014 - klo 8.32:   
Myös 89/05 lehdessä oli Harrista juttua
"Harri Hursti - Viisi vuotta myöhemmin
MikroBITIN kaikkien aikojen toisessa numerossa kesällä 1984 kerrottiin Harri Hurstista. harri niitti tuolloin mainetta nuorena tietokoneharrastajana, jonka taidot ylittivät monen alan ammattilaisenkin kyvyt. Viisivuotisjuhlan kunniaksi MikroBITTI päätti ottaa selvää mitä Harrille nykyisin kuuluu. Usollinen reportterimme Jere Käpyaho kävi Harrin kanssa mielenkiintoisen keskustelun, jossa sivuttiin suomalaisia mikroympyröitä laidasta laitaan."

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Tiistaina, 21. lokakuuta, 2014 - klo 18.20:   
Spekuloikaa: Vaikuttiko Skrollin perustaminen MB:n myyntikelpoisuuteen esim. Fokus Median kaltaisten tahojen kannalta?

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Tiistaina, 21. lokakuuta, 2014 - klo 18.24:   
flux: Muistan kyseisen Harri Hursti -jutun nuoruudesta. Oli hauska stoori. :-) Kiitos jakaneille Hursti-linkeistä.

 

Boogie
Käyttäjätunnus: boogie

Rekisteröity: 10-2009
Torstaina, 23. lokakuuta, 2014 - klo 1.14:   
Lehden dialektiikka on aivan toinen kuin netistä luku. Lehti laittaa tutustumaan sellaisiin asioihin, jotka netistä jäisivät lukematta. Eli netin ongelmana on juuri oman minän peilaaminen - vain sitä löytää mitä etsii ja seurauksena voi näkemys kaventua, tai samanhenkisiin nojaamisen myötä psyykekin horjahtaa.
Lehistä: Täydet pisteet yllätysten Skrollille - luodaan kulttuuria, eikä hengailla post-moderneilla e-markkinoilla !

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Torstaina, 23. lokakuuta, 2014 - klo 7.44:   
Mikä lienee tämä stoori, että Sanoma olisi yrittänyt ostaa Skrollin. Tällaista kuulin ihan Skrollin läheltä. Tuntuisi lähinnä loogiselta jos Skrolli on vaikeuttanut MB:n myyntiä tekemällä tietystä harrastajakunnasta kilpaillumman. Eihän Sanoma muuten mitään Skrollilla tekisi, paitsi jos haluaa vauhdittaa MB:n myyntiä? Spekuloin toki vain.

MikroBitti olisi hyvin sopinut Fokus Medialle Pelit-lehden tapaan (lehtiuudistus perumalla) ja kevään 30 v. -artikkelin pikkujulkaisijanostalgia MB:ssä olisi selitettävissä myyntiodotuksilla esim. Fokus Medialle joka keskittyy juuri harrastajien lehtiin. Tekikö Skrolli markkinasta vähemmän kiinnostavan heille tai heidän kaltaisille ostajaehdokkaille? Jos nyt ei volyymeilta, niin edes henkisesti? Peruuntuiko tai hidastuiko MB:n myynti?

 

Toni k
Käyttäjätunnus: hks

Rekisteröity: 8-2014
Torstaina, 23. lokakuuta, 2014 - klo 13.08:   
Joo Sanoma tarjosi Skrollista two million dollars muttei myyty... eiku silloin kun ei ollut vielä edes ekaa lehteä saatu ulos niin käytiin silloisen päätoimittajan kanssa juttelemassa jos jotain yhteistyötä olisi ollu mahdollista viritellä.

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Torstaina, 23. lokakuuta, 2014 - klo 13.33:   
Oli miten oli, niin uusi MB kannattaa tsekata - 9 sivua Amigaa ja Commodorea. :-)

http://www.mbnet.fi/lehti/10_2014

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Torstaina, 23. lokakuuta, 2014 - klo 13.57:   
Hain ruokatauolla oman irtonumeron Kolmenkulman ABC:ltä. En olekaan kyseiseen lehden uusiin numeroihin koskenut sen jälkeen kun lopetin sen tilauksen joskus -95 kieppeilä.

Yllättävän hyvä stoori ja voin suositella. Kuvat ehkä turhan isoja ja sen takia jäi tekstiä pois. Lisäksi henkilöhaastattelujen tekstien osittain toistaminen päätekstin puolella tuntuu vähän tilan tuhlaukselta. Nautin tosi paljon Petron, Miken, Harryn, Anun, Villen ja Kallen haastattelujen lukemisesta, kun kaikki muu oli sen verran tuttua jo.

Kannattaa kuitenkin irtonumero ostaa kun ei maksa kuin 5,90 ja jos jälkeen päin kuulemme että irtonumeromyynnissä on piikki ylöspäin tässä numerossa voimme saada lisää tämän aiheisia juttuja tulevaisuudessakin. Optimistisimmalla ajattelutavalla jopa oma säännöllinen retropalsta.

 

Jani Kuituniemi
Käyttäjätunnus: janik

Rekisteröity: 10-2009
Torstaina, 23. lokakuuta, 2014 - klo 21.47:   
Piti ihan itsekin ostaa tuo irtonumerona. Hyvä artikkeli. Mitään muuta luettavaa ei tuossa lehdessä sitten ollutkaan :-)

 

Kalle Mansikkaniemi
Käyttäjätunnus: ocean

Rekisteröity: 11-2009
Perjantaina, 24. lokakuuta, 2014 - klo 12.39:   
Jesh, olihan se Jokioisten ärrälläkin niin kävin noutamassa kotio :-) Aika monta kuvaa siinä oli meikäläisen kuusnelosista, kolme kuvaa jo pelkästään SX:stä! Vähän outoa mielestäni että Amigoiden lähikuvat oli jääneet vain yhteen lavastettuun (ja räjähtäneeseen) koneeseen ja Hanzun a4k emolevyyn. Juttu ja haastikset olivat kyllä ihan OK, muu lehti on vielä kokonaan lukematta :-D

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Lauantaina, 25. lokakuuta, 2014 - klo 12.17:   
Itsekin hyrähdin ääneen Amiga-artikkelille, jonka tapahtumakuvissa ei ollut ainuttakaan (kokonaista) Amigaa, mutta sitäkin enemmän kuusnelosia ja Atarikin. Heh.

Mutta toisaalta se on Sakun alt-diversiteetin mukaista tänä päivänä. Joten olkaamme tyytyväisiä. :-)

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Lauantaina, 25. lokakuuta, 2014 - klo 12.21:   
Syy runsaaseen 8-bittisten käyttöön (ja etenkin SX:ään) kuvituksessa lienee se että taittajan tai jutuntekijän mielestä ne ovat olleet lukijalle eksoottisimman ja kiinnostavimman näköisiä. Minkäs sille mahtaa, Kalle, sinulla on huikea kokoelma outoja koneita. :-) Toissijaisena asiana voi tietysti olla, etteivät kuvittajat tienneet mitä kuviin ovat laittamassa.

Onneksi Amiga-mallit esiintyivät jutun alareunassa historiaraidassa ja lavastettu ensikuva jutussa oli suorastaan mainio! Kickstart 1.3 -levykekuvasta pisteet. Se varmasti herätti oikeanlaista nostalgiaa monissa lukijoissakin. Hyvä tunneavaus.

Respect, MB.

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Lauantaina, 25. lokakuuta, 2014 - klo 13.47:   
Niin olikohan se tarkoituksella, että ensikuvassa oli a500, josta puuttuu noin puolet näppäimistä :-) Ja KS1.3 näyttää vähän venähtäneeltä kuin NTSC-moodissa olevalta tms :-)

Ja joo.. on toi nyt vähän karua, että ei yhtään Amiga-kuvaa tapahtumasta :/ Kuusnelosista lähinnä ja vielä samasta mallista monta kuvaa... onko meillä sitten jo liikaakin muuta kalustoa esillä, mutta tietoisestihan sitä tähän tapahtumaan kasvatettiin.

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Lauantaina, 25. lokakuuta, 2014 - klo 14.07:   
Minun mielestäni se artikkelin aloituskuva on ruma ja tilasyöppö. Kuvan A500 kansikin näyttää siltä että se on ruuvaamatta kiinni. Ihan kuin tuolla tapahtumassa ei olisi ollut parempaa kuvattavaa tuolla aloitussivulle. Olisi nyt edes ollut Kickstart 3.1 aseta levyke kuva, kun se jäi aikaisemmin junasta hypänneiltä Amigisteilta näkemättä ja on minun mielestäni hienompi edustaen aikaa jolloin parhaat softat tehtiin. Tuo Kickstart 1.3 antaa vaikutelman tietämättämälle että kyseessä on joku mustavalko tai värirajoitteinen kone. Jos halutaan olla tosi retroja pitää olla koneessa Kickstart 1.2 kuten minulla, sillä toimiii ne vanhimmatkin demot jotka eivät Kickstart 1.3 kanssa toimi. Toisaalta isoista kuvista sali kuva juuri ennen VIP puheita on loistava.

SUOMEN SUURIN UUSIMMAN TEKNIIKAN LEHTI, näin tituleeraa itseään, joten tälläinen juttu on kyllä pois tuosta kategoriasta tai sitten ei, kun onhan meillä monessa retrokoneessa tänä vuonna ja lähivuosina valmistunutta uusinta rautaa, kuten myös softaa, jos se tekniikaksi katsotaan. Amiga tai Commodore uutuuksista ei artikkelissa kuitenkaan juurikaan puhuttu. Itselleni ainakin se oli se sysäys jonka tarvitsin palatakseni harrastuksen pariin ensin myytyäni melkein kaiken raudan pois. Vanhan ehostamista uudella, mutta taaksepäin yhteensopivalla - se on minun mieleeni.

 

flux
Käyttäjätunnus: flux

Rekisteröity: 2-2010
Lauantaina, 25. lokakuuta, 2014 - klo 17.16:   
Venähtänyt ks1.3 johtunee putkinäytön säädöistä. Takana on hanikat, joista voi esimerkiksi säätää kuvan korkeutta.

 

lausvi
Käyttäjätunnus: lausvi

Rekisteröity: 2-2012
Lauantaina, 25. lokakuuta, 2014 - klo 17.36:   
Tässä tapauksessa niin näytössä kuin koneessakaan ei pala virtavaloa, ja koneesta ei näytä mahtuvan lähtevän yhtään kaapelia, että kyllä KS:n venyminen johtunee jostain ihan muusta :-)

Nopeasti katsottuna ihan tyylikäs aloituskuva (vaikkakin aivan turhan suuri), mutta tuo lähemmin katseltuna romutettu kone jää nyt kyllä aika kyseenalaiseksi ideaksi (joku Amiga - survivor -ajatus ehkä ollut taustalla). Ja kyllä, joku Amiga olisi pitänyt kuvissakin näkyä isompana.

Nykyään melkein joka numerossa on iskenyt silmään ainakin muutama kirjoitusvirhe. Oliko muilla uusimman numeron kannen takapuolella kannen kummallinen taittoversio (otsikot artikkeleista joita tässä numerossa ei ole, tekstejä päällekäin)?

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Lauantaina, 25. lokakuuta, 2014 - klo 17.44:   
lausvi: joo toi Amiga-juttukin oli täynnä typoja yms virheitä. 1989 pitäisi olla 1985, vuosi 200 ja monta muuta, jota en nyt tässä katsomatta muista. Mutta eipä nykyään taideta oikolukea mitään missään (lehdistä televisioon).. kustannussyistä?

 

flux
Käyttäjätunnus: flux

Rekisteröity: 2-2010
Lauantaina, 25. lokakuuta, 2014 - klo 18.09:   
Tarpeelliset piuhat mahtuvat piiloon. Ammoisissa vic20 ja c64 mainoksissa puuttui johtoja ja silti monitorissa oli kuva.

Hanzun kommentista huomasin raollaan olevan kannen. Näköjään näppäinhattuja puuttuu iso kasa. A500 ledien valo ei näy, koska kotelo on raollaan, kenties näppiksen piuhakin on irti. Putkinäytön ledistä lienee unohtunut johto irti. Säädön voi selittää sekin, että takana olevat trimmerit murtuvat helposti, kun takakannen sulkee, eikä ohjaa trimmerien akseleita reikiinsä.

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Lauantaina, 25. lokakuuta, 2014 - klo 18.20:   
Jollei oo vaan "photosopattu" satunnaista kuvaa ja väärässä kuvasuhteessa.

 

flux
Käyttäjätunnus: flux

Rekisteröity: 2-2010
Lauantaina, 25. lokakuuta, 2014 - klo 18.22:   
Näytön kuva näyttää minun silmääni aidolta. Säädetty valoisuus ja kontrasti pienelle.

 

Juha-Pekka Kuusela
Käyttäjätunnus: jpq

Rekisteröity: 10-2009
Lauantaina, 25. lokakuuta, 2014 - klo 22.35:   
Mikrobitin touhut vaikuttaa samalta kuin aina ei haluta uusia tai palaavia käyttäjiämissään nimessä muuhun kuin WIndows leiriin.

 

Juha-Pekka Kuusela
Käyttäjätunnus: jpq

Rekisteröity: 10-2009
Lauantaina, 25. lokakuuta, 2014 - klo 22.38:   
Tunnelma siis edellä oelva totuus vaikea tietää. Mutta kuitenkin naurattaa vieläkin ekan? imacin testissä miinus käyttöjärjestelmä. Sehän on suunilleenisompia syitä ostaa mäkki.

 

Kalle Mansikkaniemi
Käyttäjätunnus: ocean

Rekisteröity: 11-2009
Sunnuntaina, 26. lokakuuta, 2014 - klo 1.32:   
Juu, onhan noita outoja koneita tullut kerättyä nurkkiin, mutta silti niiden oli tarkoitus olla vain lisämausteena. Kuvaaja kysyi multa, että mikä noista on harvinaisin. En oikein osannut vastata, kun ei mulla ollut sitä tavallista leipälaatikkoa mukana ollenkaan eikä mun Amigani ole mitenkään harvinaisia. CDTV:itäkin oli monta kappaletta näytillä...

Oletin, että hän olisi osannut kysyä myös muilta näytteilleasettajilta ja/tai olisi kuvannut Amigoita enemmän, koska niitähän siellä kuitenkin eniten oli näytillä. Ilmeisesti SX on niin "outo" että se tarttui kuvaajan ja taittajan silmään. Pahoitteluni. :-(

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Sunnuntaina, 26. lokakuuta, 2014 - klo 5.14:   
Todennäköisesti nämä kuvadetaljit menevät kategoriaan: vain me valveutuneet huomaamme. Artikkelin arvoa se ei minusta sumenna lainkaan, ehkä jopa parantaa - SX ja muut kuvien kuusneloset on varmasti kiinnostavampi viesti menneisyydestä kuin jos kuviin olisi sattunut vaikkappa irtonäppäin-Amigoita, jotka kuitenkin ei-valveutuneelle näyttää enemmän harmaan PC-purkkiajan möröltä kuin kiintoisalta ulkoisesti (nykyään kun modernit tietokoneet on ihan mageita ulkoisesti taas). Toisaalta tästä tuli myös mukavaa viestiä Suomen Amiga-käyttäjät ry:n toiminnan kehittämisen suunnasta - Sakuun kyllä mahtuu laaja retron, vintagen ja alternativen kirjo. Hyvä että se näkyy jutussakin ja jos houkuttelee uusia kasvoja toimintaan, mahtavaa.

Amiga 500 onneksi oli jutun aloituskuvana vanhoine Kickstarteineen päivineen, se ansaitsi sen - vaikka sitten rikottuna. Tuo Tasavallan tietokone II. Vieläkin naurattaa, että Saku 2013:ssa meillä oli suunnilleen kaikki mahdollinen ja mahdoton kotimikrojen kulta-ajalta, mutta ei ainuttakaan Amiga 500:sta. Taisimme olla liian kyllästettyjä siihen, että tarvittiin "ulkopuolinen" totetamaan: ei näin. Saku 2014:ssa tilanne onneksi oli korjattu useammallakin kappaleella kulttisatasta.

Hyvä siitä tuli! :-) Artikkelista kuvineen ja Sakusta molemmista.

Pari muuta kommenttia ketjuun:

- Valokuvan KS 1.2 vs. KS 1.3 on ihan hyvä kysymys puristin silmin. Jälkimmäinen silti oli todella monessa, varmasti useammassa Suomessa myydyssä Amiga 500:ssa, joten sanoisin että puristikin voinee tämän hyväksyä. Eikös KS 1.2 ollut myynnissä A500:ssa vain vuoden päivät ja sen jälkeen A500:sta kaupattiin kuitenkin vielä KS 1.3:lla ainakin pari vuotta?
- MB:llä tuskin on suuria Windows-tavoitteita näinä päivinä. Päinvastoin, lehtihän on kunnostautunut oikein urakalla Apple-myönteisyydessään viime vuosina. Oli siitä sitten mitä mieltä tahansa. Yhden totuuden Suomessa medioilla on aina ollut vähän vaikeaa diversiteetin kanssa. Pässiä vie aina joku gravitaatiovoima narussa. 80-luvullakin moni ei-commodoristi ehkä sanoisi, että Commodore oli sen ajan yksi totuus.

 

flux
Käyttäjätunnus: flux

Rekisteröity: 2-2010
Maanantaina, 27. lokakuuta, 2014 - klo 15.03:   
http://areena.yle.fi/tv/2420202

Nyt vasta huomasin, että MOT on tehnyt Hurstista erikoisjakson.

 

ShK
Käyttäjätunnus: shk

Rekisteröity: 10-2012
Lauantaina, 29. marraskuuta, 2014 - klo 19.22:   
flux wrote:

quote:

http://areena.yle.fi/tv/2270173
http://fi.wikipedia.org/wiki/Harri_Hursti
http://www.talouselama.fi/uutiset/haluan++rehelliset+vaalit/a2075083

Telkkarista tulleessa MOT-ohjelmassa oli Harri Hursti ja jäi vaivaan, että olen nähnyt siitä jutun bitissä. Kaapista bittejä syyniin ja numerosta 2/84 löytyi 3 sivuinen juttu Harrista 16 vuotiaana. "Näin sinustakin tulee tietokonealan ammattilainen"Enpä tiennytkään että Veikko Hursti on Harrin sukulainen.

 

Juha-Pekka Kuusela
Käyttäjätunnus: jpq

Rekisteröity: 10-2009
Lauantaina, 29. marraskuuta, 2014 - klo 19.35:   
SUkunimi on niin erikoinen että aika luontevaa ja sitten minulle jäi jotenkin aikoinaan kun Harri Hursti jutun muistini mukaan leppoisa kuva kuten myös tästä Veikostakin. Joskus luonne kulkee suvussakin jonkin verran tuntuis...

 

ShK
Käyttäjätunnus: shk

Rekisteröity: 10-2012
Lauantaina, 29. marraskuuta, 2014 - klo 19.46:   
Joo, Harri oli dokkarissa mukana avustustyössä.

 

Juha-Pekka Kuusela
Käyttäjätunnus: jpq

Rekisteröity: 10-2009
Lauantaina, 29. marraskuuta, 2014 - klo 19.51:   
En nähnyt dokkaria taikatsomut mutta puhun siitä vanhasta haasttalusta jotenkin takaraivossa tämmöinen mielikuva tai sitten ainakin normaali eikä "ikävä ihmienn".(=kun viitsi toisin tänne kirjoittaa).

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Tiistaina, 16. joulukuuta, 2014 - klo 9.40:   
Palatakseni ShK:n viestiin MB:n toimituskunnan karsimisesta, seuraavat <-merkityt nimet ovat poistuneet webistä ja joulukuun lehdessä apinalaatikkoon oli iskenyt vastaavalta vaikuttanut päivitys.

Mainitaan että Riitta, Eiro ja Jarmo ainakin olivat pitkän linjan mikrobittiläisiä, jotka olivat talossa minunkin aktiivivuosinani eli 90-luvun loppupuoliskolla. Riitta ja Jarmo etenkin pitkän linjan. Toimittajapuolella jäljellä wanhasta koulukunnasta taitaa olla enää Pasi Andrejeff, jonka roolit lehdessä ulottuvat muistaakseni pitkälle 80-luvulle.

Päätoimittaja
Tapio Kivistö

Toimituspäällikkö
Sami Sirkiä

Toimituspäällikkö
Pasi Andrejeff

<Toimitussihteeri
<Riitta Tumppila

Toimituksen sihteeri
Heli Kortelainen

Vastaava AD
Niko Rouhiainen

<Graafinen suunnittelija
<Eiro Lintunen

Toimittajat
Kaj Laaksonen
Kyösti Pärssinen

<Kuvatoimittaja
<Jarmo Österman

<Tekninen asiantuntija
<Timo Helenius

<Tekninen asiantuntija
<Tero Mäkikangas

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: