Amiga CD32

Saku-foorumi » Yleinen keskustelu » Viestit 2009 » Amiga CD32 « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Aivan unnmikko
Perjantaina, 19. kesäkuuta, 2009 - klo 23.10:   
Moi, olen vähän ummikko ja haluaisin amigoista tietoa, mikä mahtaa olla tämä CD32-loota? Tulee PS1 mieleen? Huom. en ole elänyt amigistien aikakaudella joten elkää naljailko, vain kiinnostaa nuo retro-laitteet.

1. Olisiko ostamisen arvoinen?
2. Löytyykö pelejä?
3. Lisää tietoutta?

 

Tohtori AivoTurmio
Lauantaina, 20. kesäkuuta, 2009 - klo 2.09:   
kohtuu lyhkäisesti.

Ymmärtääkseni maailman ensimmäinen CD-konsoli ikinä oli Commodoren CDTV, joka oli ymmärtääkseni pitkälti A500 CD-asemalla konsoliksi koteituna.

Tämän seuraajaksi voidaan sitten sanoa tulleen ymmärtääkseni maailman ensimmäisen 32 bittisen konsolin CD32:n joka on siis hyvin paljolti kuin A1200 CD-asemalla ja konsoloituna mutta CD32:Ssa on kuitenkin joitain eroja.

Periaatteessa AMIGA CD32 siis tappeli konsolihistoriassa hieman tuntemattomaksi jääneiden laitteiden kuten 32 bittisen Sega Mega Driven (olikojan Saturn niminen), CD-I:n (muisti alkaa pettää nimissä) ynnä muutaman muun virityksen kanssa.

Tämä 32 bittisten konsolien kausihan jäi hieman välivaiheeksi ja esim. nintendo mielestäni skippasi oko vaiheen yli hyppäämällä 16-biuttisestä suoraam N64:ään, johon siis sitten PS1 jo kuuluu kai.

Mutta ihan Amiga kantilta katsottuna siis oleellisia asioita CD32:ssa ovat seuraavat.

Ensiksikin Amigoissa voitaisiin jakaa näyttögrafiikat karkeasti kolmeen ryhmään.

ECS/OCS grafiset laitteet jotka siis kykenevät maksimissaan 32:een todelliseen väriin ja 64:een half brite modella eli että 32:n värin toiset 32 väriä olivat puolivärejä, tarkoittaen että tummempia. Eli jos oli sininen, niin sitten toinen oli tumman sininen.

näitä: A500, A1000, A2000, A3000

AGA graafiset laitteet (joihin siis CD32 kuuluu)
taas pystyivät 256 todelliseen väriin, mikä siis oli Puuceenkin standardi väri peleissä vielä lähes vuoteen 2000 asti (ja on yhäkin monesti)

Näitä: A1200, A4000 ja CD32

Grafiikkakorttilliset Amigat taas sitten pystyvät samaan mihin Puuceetkin koska kortitkin ovat samoja, näitä koneita sitten on sinänsä mikä tahansa yllämainituista laitteista silloin kun sellainen niihin lättäistään mutta ennenkaikkea nämä uuden sukupolven koneet PEGASOS, AMIGAONE ja SAM440EP.

Käytännössö AGA:lla kuitenkin toimivat yhä suunnilleensa kaikki Amigan pelit, koska vaikka grafiikkakortti olisikin tuettuna, niin lähes poikkeuksetta on myös tämä AGA grafiikka mukana.

AGA pelejä alkaa löytymään suunnilleen siinä 1992 vuoden jälkeisistä peleistä tosin kohtuu hitaasti AGAa kohti mentiin ja vanhoja koneita peleissä tuettiin.

Poikkeuksena AGAn vähäiselle käytölle ovat kuitenkin CD32 pelit, jotka kerta usein suunnattiin pitkältikin CD32:lle, jolloin siitä myös otettiin nuo AGAn 256 väriä irti, tosin poikkeuksiakin löytyy, liiankin kanssa.

Sellainen oleellinen ero muihin amigoihin nähden CD32:ssa myöskin on että kun 90-luvun Amigoiden heikkoutena oli, onko se nyt chunky2planar tämä virallinen nimitys jota siis käytetään niin sanottuun tekstuuri mappaukseen (jota siis käytetään kaikissa nykyaikaisissa 3D räiskinnöissä jotta esim muurit näytätisivät muureilta eikä vain muutamalta viivalta jotka on täytetty harmaalla värillä, eli tekstuurimappaus on vhän kuin laittaisi tapettia 3D paloille) puuttuminen niin CD32:Ssa oli olikohan AKIKO niminen piiri tätä asiaa ainakin jossain määrin hoitamaan, sen käytännön käyttö tosin oli hyvin vähäistä ja vain harva peli sitä itseasiassa edes käytti.

Lisäksi CD32:ssa on mukavat moninappiset ohjaimet joka oli Amigalle silloin aivan uutta ja joita yhäkin tykätään käytellä.

Joten lyhyesti CD32:sta voisi todeta että jos tahtoo jonkinlaista hieman laadukkaampien amiga pelien testailua harrastaa, niin CD32 on varsin hyvä vaihtoehto siihen, mutta haittapuolena on että suurinta osaa amigan klassikko peleistä ennen vuotta 1992 ei koskaan ole julkaistu CD32:lla joten niistä jäät silloin paitsi, ellet sitten osaa riittävästi kikkailla, sillä sinänsä teknisesti ei ole ongelmaa CD32:lla niitäkin pelailla kunhan polttelet levyille ja teet omat käynnistykset niihin jne. (ei siis ihan aloittelijalta onnistuvaa)

Lisäksihän CD32 toimii CD-soittimena ihan suoralta käsin ja jos nuo Video CD:t kiinnostaa, niin SX32 laajennos mahdollisti niidenkin katsomisen, mutta sitä on vaikea saada ja lisäksi Video CD:t ovat juuri sen verran liian pieniä tallennusformaatteja että CD:n joutuu vaihtamaan kesken elokuvan mikä ainakin itsestäni tuntuisi hyvinkin häiritsevältä.

Sen päälle tietysti sitten ihan yleisesti ottaen Amigaan tutustumista ajatelleen niin Amigassahan oleellinen osa on Workbenchin ja hyötyohjelmien käytössä, tosin lieneekö sitten enää uudelle käyttäjälle kuitenkaan paljoa innostaa protrackerine ja deluxewpaintien käyttö. Nämähän siis jäisivät kanssa CD32:lla kokematta.

Mutta siis ihan pelaamista ajatellen, etenkin jos olet muutenkin sellainen että joku 16-bittisen Segan ostaminenkin kiinnostaa ihan vain pientä pelaamista ajatellen, niin sellaisena CD32 toimii varmastikin kohtuu kelvollisesti vaikkakin hyvin suuri osa Amiga kokemusta (myös pelien osalta, niin vanhempien kuin uudempienkin) jääkin pois.

 

itix
Lauantaina, 20. kesäkuuta, 2009 - klo 12.07:   
CD32:lla on enemmän keräilyarvoa kuin käyttöarvoa. Pelit mitkä julkaistiin CD32:lle saa käytännössä myös A1200:lle ja A500:lle eikä noita CD32-pelejä ole kovin helppo enää saada. Melkein joutuu niillä peleillä pelailemaan mitä konsolin mukana sitten sattuu tulemaan.

Ihan käyttökelpoinen vejhe tuo CD32 kuitenkin on.

 

Janne
Lauantaina, 20. kesäkuuta, 2009 - klo 19.46:   
Ja saahan niitä CD32 pelejä pyöriteltyä vaikka A1200:lla, itselläni on useita. Tarvii vaan olla CD32 emulaattori, niin toimii.
Ja vissiin GE:ltä sai niitä CD32 ohjaimiakin.

Ulkomailta kun etsitte, niin saattaapi löytyä vähän paremmin valikoimaa..

 

Thematic
Keskiviikkona, 24. kesäkuuta, 2009 - klo 3.18:   
Pitää nillittää vähän: SX32 ei mahdollista VideoCD:n katsomista, siihen tarvitaan FMV-moduuli. SX32 on lisälaitealusta, millä CD32 voidaan laajentaa tietokoneeksi.

Sega Saturn oli Segan 32-bittinen, jossa oli jo joitain polygonien piirtoa helpottavia ominaisuuksia, mutta jonka markkinointi Japanin ulkopuolella koko lailla epäonnistui.

 

A1000
Keskiviikkona, 15. heinäkuuta, 2009 - klo 11.42:   
CD32:lle on todella helppo saada pelejä ym. Niitä on Ebayssä ja Gentle Eyessä vaikka kuinka. Lisäksi löytyy kokoelmalevyjä Amiga peleistä.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: