Miksi Apple osti PA-Semi PPC piirival...

Saku-foorumi » Yleinen keskustelu » Viestit 2008 » Viestit 12/2008 asti » Miksi Apple osti PA-Semi PPC piirivalmistajan? « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Joanna
Lauantaina, 1. marraskuuta, 2008 - klo 0.06:   
Tämä kysymys oli joskus aiemmin foorumilla esillä mutta en hetimiten löytäntyt ketjua jossa keskustelua oli käyty joten..

Eli yhteenvetona: PA Semi suunnitteli ja ilmeisesti ainakin prototasolla myös valmisti (valmistutti) kohtuullisen tehokkaita ja vähävirtaisia PPC pohjaisia integroituja piirejä. Keväällä Apple sitten osti koko puljun ja ainakin julkisten arvioiden mukaan tappoi PPC-kehityksen tuolta osin käyttäen heidän osaamistaan vain 'intel-pohjaisten laitteiden parantamiseen' .
(viite) http://www.pcworld.com/article/145157/whats_behind_apples_pa_semi_purchase.html

Tänään oli Slashdotissa jne juttua siitä että Apple on palkannut erittäin kovan PPC-puolen nimen IBM:ltä. IBM on todenut että kaveri menee liian läheiseen kilpailuun, ja on vetämässä jutun oikeuteen.. http://www.informationweek.com/news/management/legal/showArticle.jhtml?articleID=211800524
"In court papers, IBM claims Apple wants Papermaster 'to design microprocessors for incorporation in a variety of electronic devices, including handheld devices.'"
http://hardware.slashdot.org/hardware/08/10/31/205256.shtml

Eli.. ilmeisesti ainakin IBM epäilee ettei kyse olisi pelkkien Intel-laitteiden virransäästöstä vaan että Apple oikeasti ottaisi tuotantoon PA-Semi prosessorit joihinkin sovelluksiin.

Saa sitten nähdä mitä Apple niillä oikeasti tekee tai tekeekö. Pa-semin ideat olivat kuitenkin ainakin paperilla lupaavia joten toivoisi että niitä näkisi käytössäkin.

 

KimmoK
Lauantaina, 1. marraskuuta, 2008 - klo 12.35:   
enivei, on tässä pieni PPC fäni hieman ihmeissään, isot tekee mitä haluaa,etenkin kiusaa pienempiään :(

 

itix
Lauantaina, 1. marraskuuta, 2008 - klo 18.21:   
Luulin että IBM lopetti PPC:n kokonaan. Eikös joku AMCC hoida sitä nykyään?

Mutta joka tapauksessa tuskin PA-Semin PPC:stä olisi tullut mikään hitti... Applella on varmasti muita suunnitelmia imperiuminsa kasvattamiseksi.

 

KimmoK
Lauantaina, 1. marraskuuta, 2008 - klo 19.16:   
@itix
Uudet Power prossut on kait G5 jälkeläisiä ja niitä ymmärtääkseni IBM edelleen tekee tai ainakin kehittää.
Ja kaipa xbox360 ja PS3 PPC prossujenkin narut on aika vahvasti vielä IBM:llä.

Desktop PPC prossujen roadmap alkaa kyllä olla aika synkkä. Lohtuna "vain" se että sulautetut vielä kehittyy mutta siinäkin taitaa olla ihan kovat kilpailijat (ARM, MIPS etc...).

 

itix
Sunnuntaina, 2. marraskuuta, 2008 - klo 0.22:   
Okei. Mutta ne eivät taidakaan olla enää varsinaisesti yhteensopivia Amigan PPC-prossujen kanssa?

Sulautetuissa PPC alkaa olla kohta ahtaalla kun tuntuu ettei se kehity mihinkään. En ole kummemmin Freescalen tai AMCC:n kataloogeja tutkaillut mutta pakkohan sieltä on löytyä joku ~1GHz embedded CPU L2-välimuistilla?

 

Joanna
Sunnuntaina, 2. marraskuuta, 2008 - klo 0.45:   
Itix: käyttäjaohjelmien tasolla PPC coret ovat keskenään hyvin yhteensopivia.. Systeemitasolla niissä on sitten mielenkiintoisia eroja, mutta se ei ole sen kummempaa kuin mitä oli jo aiemmin mäkeissä/amigoissa G3/G4/G5 välillä.

Kannttaa muistaa että myös se kolmas konsoli (eli nintedo wii) on PPC. Tosin Nintendon laite on joku hitaahko G3 tyyppinen ydin, eli ei mikään kovin ihmeellinen nykymittapuulla.

Jos oikein muistan niin 360:n prosessorina on kolmen ytimen prosessori, muistaakseni hieman yksinkertaisempi kuin IBM:n normaalisti myymä G5.. (in order execution?) Cell (eli PS3:n) puolestaan on yksiytiminen PPC jossa Altivecin tilalla on kaikkiaan kahdeksan erikseen omalla muistillaan varustettuja kiihdyttimiä (joka on kombinaatio ppc.tä ja laajennettua Altiveccia)

Sulautettujen puolella AMCC ei ole esittänyt paljonkaan uutta.. Heillä pitäisi kai olla tuotannossa jotain G3 tyypin prossuja (460-sarja, maksimissaan kaksi käskyä/kello) jotka menevät sinne reiluun Gigaan, sisältävät oman DDR2 ohjaimen ja 256/512K L2 välimuistia.

Freescalella on sitten uusimpien joukossa 8610. Sen pitäsi mennä aika sujuvasti tuohon taajuuteen ja siinä on G4-perheen tapaan Altivec (ja max 3 käskyä/kello). Välimuistia ei ole niin paljon kuin parhaissa G4-sarjan desktopeissa, mutta suorempi ja nopeampi yhteys DDR2 muisteihin oletettavasti kompensoi ihan kivasti..

 

KImmoK
Sunnuntaina, 2. marraskuuta, 2008 - klo 11.44:   
@Joanna

Kun SAM440ep:ssä on LatticeXP FPGA siru leikittäväksi niin onko sulla visiota mihin siinä paukut riittää? Saisiko siitä 3d rendausapuja / altivec korviketta?

@itix

bbrv:n jupinoista voisi luulla/arvata/toivoa että Efikaa tulee seuraamaan gigahertsiluokan PPC lauta jossa on myös näytönohjain integroitu prosessoriin.

L2 puute ei näytä ihan sikapaljon tiputtavan SAM440ep:ssä tehoja, mutta on toki siinä suhteessa pieni askel takaisin 68k suuntaan, joissa L2 välimuistia ei tunnettu.

Olen luullut/ymmärtänyt että 440:ssä on tupla DDR väylät mutta SAM käyttää vain yhtä, ehkä ei niin kamalan relevanttikaan vielä 667Mhz prossulle ja kun 3d chipillä on sentäs omaa muistia.

 

Juha Kouri
Torstaina, 6. marraskuuta, 2008 - klo 12.13:   
Kyllä PPC arkkitehtuuri on hyvissä voimissa. Esimerkiksi Freescalen P4080 on mielenkiintoinen tuote. Kahdeksan 1.5 GHz PPC corea, DDR3 muistiväylä ja PCI-Express ja paljon muuta. Tehonkulutus luokkaa 30W. Tuosta saisi aika moisen Amigan rakennettua.

 

KimmoK
Torstaina, 6. marraskuuta, 2008 - klo 13.25:   
@JK

Joopa!

Saisivat vaan moniprosessointituen käyttiksiin enstex. AMP kelpais mulle SMP sucks sen verta monesti, ainakin isoissa monoliiteissä.

 

rrebel
Torstaina, 6. marraskuuta, 2008 - klo 16.57:   
Veikkaan että Apple osti PA-Semin estääkseen seuraavia Amiga-malleja nousemasta kilpailijoikseen. Nykymallit ovat jo syöneet Applen potentiaalisia markkinoita niin raskaasti että Steve "iPhone" Jobs ratkesi tällaiseen paniikkiratkaisuun.

 

Frn
Torstaina, 6. marraskuuta, 2008 - klo 21.22:   
@rrebel:

Huhujen mukaan näin on. Saattaa olla, että Jobsia on painostettu Redmondista tekemään tällainen ratkaisu, koska sikäläinen salaliittoteoriasuunnitelma, AmigaBasic, ei riittänytkään tappamaan platformia.

Paljastaako Mulder ja Scully koko likaisen pelin?

 

Joanna
Maanantaina, 10. marraskuuta, 2008 - klo 13.03:   
Ainakin alempi oikeus on sitä mieltä että kyseinen palkkaus on vastoin aiempia sopimuksia.. http://www.digitoday.fi/tyo-ja-ura/2008/11/10/oikeus-kielsi-applea-palkkaamasta-entista-ibm-pomoa/200829089/66

 

Joanna
Perjantaina, 14. marraskuuta, 2008 - klo 1.21:   
En ole edelleenkään itse noita jutun papereita viitsinyt lukea, mutta julkisuuden kommenttien perusteella IBM todellakin uskoo asiaansa.
http://www.theregister.co.uk/2008/11/13/ibm_adkins_papermaster_filing/

"Adkins and IBM fear that Apple will use a Powermaster-boosted P.A. Semi unit to develop chips for Xserve servers, iMac desktops, MacBook notebooks, iPhones, and iPods that will compete with and beat IBM's System x and BladeCenter servers, Lenovo PCs, and IBM chips used in games consoles and iPhone competitors.

What IBM is saying is that Apple could throw out its Intel processors and substitute future P.A. Semi microprocessors using confidential IBM technical knowledge courtesy of Papermaster. These MPUs could then enable Apple to give IBM a good competitive thrashing."

Eli.. joko IBM on täysin hakoteillä heidän entisen PPC-huippuosaajansa siirtymisen syistä tai sitten Applella oikeasti on jotain (tai useitakin?) PPC-pohjaista projektia tekeillä.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: