C= lehden adressivetoomus.

Saku-foorumi » Yleinen keskustelu » Viestit 2007 » Viestit 06/2007 asti » C= lehden adressivetoomus. « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Syntax Error
Perjantaina, 5. tammikuuta, 2007 - klo 21.33:   
Aiemminkin keskustelua aiheesta oli, mutta laitoin nyt ihan uuden, jotta tämä helpommin huomattaisiin.

Eli vastaus C= lehden uudelleenjulkaisu-kysymykseen on nyt saatu:

"Tekijänoikeudet ovat SMF:n ja firma ei niistä luovu. Mutta - jos halukkaita skannaajia löytyy, voisi skannatut lehdet laittaa jakoon MikroBitin sivuilla (kreditoiden myös työn tehneitä) kaikille halukkaille. Miltä tämä kuulostaa?"

Otto Aalto


***

Eli: Nyt skannerit sauhuamaan !

 

Jakodemus
Perjantaina, 5. tammikuuta, 2007 - klo 22.03:   
JiiHHhaa! Ei se bittin sentään umpimätä ole.

 

Jani Kuituniemi
Lauantaina, 6. tammikuuta, 2007 - klo 0.28:   
Tarkoittaako tässä tapauksessa 'Mikrobitin sivuit' niitä vain tilaajille avoinna olevia sivuja, jossa on mm. vanhoja Mikrobitti lehtiä? Jos on niin aikanaan joku voisi ko. filet sitten tempasta ja mirrorisoida kiitos myös meille, jotka eivät sinne pääse.

 

itix
Lauantaina, 6. tammikuuta, 2007 - klo 1.30:   
Kiva homma. Vaikka edes sitten ainoastaan Mikrobitin tilaajille mutta askel oikeaan suuntaan.

 

Esa Haapaniemi
Sunnuntaina, 7. tammikuuta, 2007 - klo 10.00:   
Voisin tehdä oman osani skannauksesta, jos sovitaan mitä vuosikertoja tai millä resoluutiolla tuo tehdään. Ilmeisestikin kyseessä tulee olemaan skannaus .PDF tiedostoksi...

 

Jani Kuituniemi
Sunnuntaina, 7. tammikuuta, 2007 - klo 12.15:   
Voin myös skannata tai lainata sitä varten. Minulla on lähes täydellinen C= vuosikerrasto tuolla hyllyssä.

 

JPQ
Sunnuntaina, 7. tammikuuta, 2007 - klo 13.16:   
Jee! mutta kuka ihme on SMF.

 

Syntax Error
Sunnuntaina, 7. tammikuuta, 2007 - klo 13.53:   
SMF - Sanoma Magazines Finland.
Jos saadaan tarkempia tietoja / toiveita lehtien laadusta yms., niin ilmoittelen.
Mikrobitiltä voi myös asiaa suoraan kysyä. Olisi kylläkin kaikkien edun mukaista, mikäli he laittaisivat haluamansa tavoitteet lehtien laadulle tai muille vaatimuksilleen näkyviin mikrobitin sivustoille.
Lupa scannauksiin on siis jo ja lehtien formaatti on pdf. Lehtien pitäisi olla näillänäkymin kaikille avoin, eikä vain tilaajille.

Kiitän vielä kaikkia adressiin tai muutoin hankkeeseen osallistuneita.

 

JPQ
Sunnuntaina, 7. tammikuuta, 2007 - klo 22.59:   
Syntax Error: mä luulin standard midi file...
ps. sais olla kaikille avoin että saamme retroilun yleisemmäksi.
vaikkei amiga ole mulle retroilua sehän mulle toinen "työkone".

 

Jarmo Piippo
Maanantaina, 8. tammikuuta, 2007 - klo 13.53:   
Positiivinen yllätys, ei olisi uskonut että onnistuu, varsinkaan kaikille avoimesti luettavissa olevana. Excellent.

JPQ: No jaa,vaikkeivät nykyiset käytössä olevat Amiga-kokoonpanot ja -kloonit retroa olisikaan (ainakaan meidän mielestämme), C=lehti kyllä on. ;-)

 

Syntax Error
Maanantaina, 8. tammikuuta, 2007 - klo 20.44:   
Komento takaisin.

Ilmeisesti aiempi lausunto ei perustunutkaan juridiikkaan ja nyt lupaa skannauksiin ei sitten enää olekkaan. valitan. Näin vain kävi.

Tässä vielä tarkemmin syistä (lainattu adressin alkuunpanijalta):

Aalto selvitteli asiaa lehden entisen toimituspäällikön Tuija Lindenin ja heidän lakimiehensä kanssa. C=lehden aikaan tekijänoikeuskäytäntö on ollut toisenlainen kuin nykyään, t.s. tuolloin on ostettu vain kertajulkaisuoikeudet tekijöiltä. Tämä tarkoittaa, että heillä ei ole oikeuksia (niin kummalliselta kuin se kuulostaakin) C=lehden materiaalin uudelleenjulkaisuun. Tämä tarkoittaa myös sitä, että ilman kaikkien lehden tekijöitten ja kuvien oikeuksienhaltioiden lupaa ei voida uudelleenjulkaista ainuttakaan lehteä, kenenkään toimesta.

 

Jani Kuituniemi
Maanantaina, 8. tammikuuta, 2007 - klo 21.17:   
No voi höh. Tätähän taidettiin pelätäkin :/

 

itix
Maanantaina, 8. tammikuuta, 2007 - klo 22.36:   
"C=lehden aikaan tekijänoikeuskäytäntö on ollut toisenlainen kuin nykyään, t.s. tuolloin on ostettu vain kertajulkaisuoikeudet tekijöiltä. Tämä tarkoittaa, että heillä ei ole oikeuksia (niin kummalliselta kuin se kuulostaakin) C=lehden materiaalin uudelleenjulkaisuun."

Tuohon aikaan tuo ei ollut kovinkaan poikkeuksellista ja luullakseni moni muukin lehti on törmännyt samaan.

Seuraavaksi pitäisi alkaa ajamaan lakialoitetta tekijänoikeissuojan laskemiseksi. Joku kolme vuotta lehden ilmestymisestä pitäisi riittää suoja-ajaksi :)

 

JPQ
Tiistaina, 9. tammikuuta, 2007 - klo 5.48:   
itix: tai no ainakin niin että tekijöiden pitää säilyä taivoitettavissa luvan saamiseksi.

 

Toivo elää?
Tiistaina, 9. tammikuuta, 2007 - klo 15.30:   
Olisiko tekijöitä mahdollista yrittää tavoittaa..

Kenelläkään heistä tuskin on mitään skannaamista/arkistointia vastaan.

 

Syntax Error
Keskiviikkona, 10. tammikuuta, 2007 - klo 14.37:   
" Olisiko tekijöitä mahdollista yrittää tavoittaa.. "

Käytännössä ei.

Firmoja kuolee ja fuusioituu toisiin aikojen kuluessa. Osa lehtien sisällöstä olisi ehkä mahdollista saada talteen saamalla suostumus, mutta varmastikkaan ei kaikkia. Sieltä täältä saadut artikkelit eivät ole lähellekkään sama asia, kuin koko lehti.

Suoraan sanottuna hämmästyttävän moni C=lehtiä kaipaa. .. Toisaalta ei se sittenkään ole mikään ihme. Ottihan suomi ja koko maailma C64 / Amigan aikoihin suuren harppauksen kohti tietoyhteiskuntaa ja tietokoneet tulivat lopullisesti yliopistojen ja laboratorioiden syövereistä koteihin ja tavalliset ihmiset oppivat niitä käyttämään ja tietokone omaksuttiin osaksi arkipäivää. Tietokone ei enää ollut harvojen herkkua. Nyt kuka tahansa sen saattoi ostaa. Näkisin selvän yhteyden maailman autoistumisesta. Siinäkin oli selvä hetki, jolloin auto oli liikkumavälineenä vain harvojen herkkua, tullakseen lopulta jokaisen halukkaan ulottuville. Kehitys otti tällöinkin suuren harppauksen eteenpäin.

Vaikkakin kyseisen ajan tietokoneet pääosin olivatkin pelikäytössä, ilman tätä ajanjaksoa kehitys kohti tietoverkkoja ja internettiä olisi ollut hitaampaa. Ilman kumpaakaan commodoren tietokonetta en varmaankaan kirjottelisi tässä mielipiteitäni teille.. Ehkä lähtisin jopa etsimään puhelinkoppia soittaakseni kaverille.

C=lehdet kuvaavat hyvin kyseistä aikaa suomessa ja toivat arvokasta tietoa harrastajille.
Lehtien uudelleenjulkaisussa ei ole kyse vain hyvistä lehdistä. Lehtien ilmestymisen aikaan lehdet olivat vain lehti siinä missä jokin muukin. Vasta nyt ymmärrämme, että kyseessä on arvokas pala suomen tietotekniikkahistoriaa, joka on jauhautumassa tekiänoikeusrattaisiin kadotakseen lopulta iäksi. Toki saman aikakauden mikrobitti tai muu tietokonelehti on yhtäläillä aikakautta kuvaava tuote. Niitä vain ei toistaiseksi uhkaa sukupuutto. Mikrobittiä mm kyseisiltä vuosilta on edelleen olemassa pilvin pimein. C=lehteä ei.

Adressia ei mainostettu juuri missään ja silti lähes 200 allekirjoittanutta tuli lyhyessä ajassa.
Aderessin sulkemisen jälkeen löytyi (eri foorumeilta, jossa hankkesta vain jotain keskustelua oli) monia kommentteja, pääosin tyyliin: "hieno homma, mutta valitettavasti ei voi enää osallistua".

Osa kuulemma jätti osallistumatta vain siksi, että hanke ei kuitenkaan menisi läpi. Tässäkään tapauksessa kyse ei ollut negatiivisesta asenteesta hankkeeseen.
Tämä kaikki kertoo siitä, että adressi ei joko tavoittanut lähellekkään sitä määrää porukasta, joka olisi lehdet ottanut avosylin vastaan, tai sen mahdollisuuksiin ei vain uskottu...

Jälkiviisaus ei kannata, mutta silti.. Olisi vain pitänyt enemmän pitää adresista melua, vaikka sillä ei mitään vaikutusta olisi ollutkaan.
Hankehan kun kaatui juridisiin syihin, ei mielipiteisiin, jotka olivat poikkeuksetta hankkeen puolesta-suuntaisia. .. Myös mikrobitinkin taholta.

Uskoakseni mikrobitti ja SMF ymmärtävät molemmat, että jossain vaiheessa digimuotoiset lehdet varmaan tulee ... laittomasti.
Vaikka halua julkaisuun olisikin, lain edessä kumpikin taho on voimaton, mutta jos yhtään osaan ennustaa, niin mikäänlaisia oikeusvaatimuksia he eivät viitsisi nostaa laittomista digilehdistä, kun lehdillä ei kaupallista arvoa enää kerran ole.

Oikeuskäsittelythän olisivat realistisesti ajateltuna vain turhaa rahan ja ajan haaskausta, josta lopputulokesena olisi tekiänoikeutta hakeville tahoille negatiivista mainetta homman tullessa nykyistä laajemman sakin tietoisuuteen.

Ketään en tietenkään tällä laittomuuksiiin kannusta. Se on jokaisen oma asia. Esitinpähän vain mielipiteeni nyt tästäkin ;)

Voi olla, että suurentelen koko asiaa lehtien uudelleenjulkaisun osalta.. En vain halua nähdä sitä päivää, jolloin C=lehden oikeudet omistava taho haluaisi lehdet säilyvyyden vuoksi skannata, mutta on kykenemätön syystä, että yhtään lehteä ei enää ole.

 

itix
Keskiviikkona, 10. tammikuuta, 2007 - klo 14.53:   
Vanhojen tekijöiden tavoittaminen voisi onnistua ja eihän se ollut mikään konkurssilehti kuitenkaan. Entisten avustajien tavoittaminen voi olla melkoinen salapoliisiurakka, ja osa on saattanut siirtyä jo peräti manan majoille, tai vaikkapa avioitua ja vaihtaa sukunimeä, mutta ei se ehkä mahdotonta olisi.

 

itix
Keskiviikkona, 10. tammikuuta, 2007 - klo 15.00:   
Eikös Suomessa arkistoida kaikki virallisesti julkaistut paperilehdet, joten se tuskin varsinainen ongelma. Mutta kuka jaksaa odottaa 50-100 vuotta...

 

Jupp3
Keskiviikkona, 10. tammikuuta, 2007 - klo 15.37:   
>Mutta kuka jaksaa odottaa 50-100 vuotta...

Mitä? Kyllähän me amigistit olemme tottuneet odottamaan :)

 

jansa
Keskiviikkona, 10. tammikuuta, 2007 - klo 19.52:   
Ei noi C-lehdet minnekään katoa. Sitä ei siis tarvitse surra. Kaikki kappaleet löytyvät Kansalliskirjaston Fennica-kokoelmasta (kuten lähes kaikki muukin Suomessa painettu aineisto). Ja eiköhän noi nyt aika monelta harrastajaltakin löydy.

Itse en uskonut, että lehteä saisi skannattua, mutta laitoin silti nimeni adressiin. C-lehden tekijäjoukko ei tainnut kovin suuri olla, joten teoriassa lupien saanti voisi onnistua (käytännössä kyllä epäilen ja iso hommahan toi olisi). Oma muistikuva on, että puolet lehdestä oli Jukka Marinin kirjoittamaa :) Ja hän taitaa kuulua nykyisenkin Bitin toimituskuntaan, kuten varmaan kuuluu muitakin C:n toimittajia.

 

JPQ
Keskiviikkona, 10. tammikuuta, 2007 - klo 22.17:   
Jukka Mariniin törmäsin joskus netissä.

 

allu
Torstaina, 11. tammikuuta, 2007 - klo 8.10:   
"Jukka Mariniin törmäsin joskus netissä."

Jep, nyysseissä palloilee silloin tällöin. Ryhmää en nyt muista, harrasteet.elektroniikka tai ohjelmointi

 

JPQ
Torstaina, 11. tammikuuta, 2007 - klo 9.05:   
allu: en mäkään muista. epäilys on kyllä mutta uutisryhmiin en pääse käsiksi nykyisin.

 

Teemu I. Yliselä
Maanantaina, 15. tammikuuta, 2007 - klo 15.03:   
Marin:

http://www.embedtronics.fi/yhteystiedot.html

 

Teemu I. Yliselä
Maanantaina, 15. tammikuuta, 2007 - klo 15.23:   
JJJ Kasvia ei myöskään liene vaikea tavoittaa :) Ja eikös NNirvi ole edelleen Pelit-lehdessä? Ja ainakin Andrejeff MB:ssä? Tapanimäkihän kuoli joku vuosi sitten.

 

itix
Maanantaina, 15. tammikuuta, 2007 - klo 15.49:   
Tapanimæen kohdalla pitäisi ilmeisesti ottaa yhteyttä perikuntaan...

 

macce2
Maanantaina, 15. tammikuuta, 2007 - klo 21.45:   
Aasinsiltana voinen uteliaisuuttani kysyä, että
mihinkähän tuo J. Tapanimäki kuoli ?

 

Thoriel
Maanantaina, 15. tammikuuta, 2007 - klo 21.55:   
Sydänkohtaukseen keväällä 2000.

 

macce2
Maanantaina, 15. tammikuuta, 2007 - klo 22.05:   
Niin taisi lähteä melko nuorena :-/

 

PR
Tiistaina, 16. tammikuuta, 2007 - klo 1.32:   
Olisimpa minäkin kirjoittanut jos hyötyä...
Pari lehteä löytyy kyllä nurkista. Olishan noita kiva lukea AmiPDF:llä vaikka, kukaan ei varmaan häviäis mitään, toisaalta onhan netissä laittomiakin hommia jos alkais vaan skannailemaan.No ei tosi.Sivutilaa vaan olis... TotalAmigaa enää vain saa ja AmigaFormattien yms. jälkeen on vähän heikkoa ollut. Löytyy kyllä se iso "takakontillinen" lehtiä. Jos joku vaikka aloittas "donation" -sivut niin näkis mitä tulee.

 

Larrylotter
Lauantaina, 10. helmikuuta, 2007 - klo 12.59:   
Bytheway, tunteeko kukaan henkilökohtaisesti Nirviä ja/tai Kasvia? Aika legendaarisia molemmat ovat, on noita vanhoja pelit lehtiä tullut lueskeltua ja sitä kautta amigaankin tutustuttua. Molemmat kirjoittivat hienoja kolumneja aikoinaan. :)

 

Ibe U
Torstaina, 8. maaliskuuta, 2007 - klo 18.59:   
http://amr.abime.net

Ehkä asiaa pitäisi lähestyä kysymällä aikooko julkaisia nostaaa äläkän vaikka ei kaikkia oikeuksia omistakkaan.

 

Flux
Perjantaina, 9. maaliskuuta, 2007 - klo 6.00:   
Törmäsin tähän ketjuun vasta nyt. Adressin linkkiä ei näy missään. Vaikka olisi jo suljettu, voisi se silti olla näkyvillä, jotta suosio näkyy jälkeenkinpäin.

http://www.kolumbus.fi/psaarinen/clehdet.jpg
tuossa ne kaikki eli 1/87 - 1/92 ovat. On originaali paperimuoto aina se parhain. Kaikki itse ostettu kaupasta ilmestymishetken nurkilla. Ruskea lehtikotelo on itse peruskoulun ala-asteen puukäsitöissä väsätty; tilavuus kuin suunniteltu C=lehtien kokoelmalle.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: