Amigan liittämien Pc:hen!!

Saku-foorumi » Yleinen keskustelu » Viestit 2005 » Viestit 06/2005 asti » Amigan liittämien Pc:hen!! « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Fox78
Maanantaina, 4. huhtikuuta, 2005 - klo 20.29:   
Kuinka saan amigan liitettyä pc:hen ja mitä ohjelmia/kaapeleita tarvitsisi?Oisko jollain ohjeita
kuinka homman tekee?:)

 

Jani Kuituniemi
Maanantaina, 4. huhtikuuta, 2005 - klo 21.41:   
Jos kyseessä on jokin vanhempi Amiga niin helpoin lienee sarjaporttien välityksellä tapahtuva liikennöinti normaalilla ns. nollamodeemi-kaapelilla liitettynä jolloin et tarvitse kuin terminaali-ohjelman kumpaankin päähän. Jos kyseessä on uudempi Amiga niin kätevin ja nopein yhteyskäytäntö on normaali lähiverkko. Kaikki ohjelmat saa ilmaiseksi Aminetista (www.aminet.net).

 

Fox78
Maanantaina, 4. huhtikuuta, 2005 - klo 23.37:   
Kyseessä olisi tuommonen vanha amiga 500:nen...Onko muuten amiga 500:seen mahdollista laittaa kiintolevy?

 

JPQ
Maanantaina, 4. huhtikuuta, 2005 - klo 23.55:   
Fox78: On toki kiintolevy ohjaimen joita moenn tasoisia lähinnä
SCSIlle toki myös IDElle löytyy kanssa. Useimmat olisiko noin yhtä
poikeutta lukuunottamatta kytketään vasenman reunan laajennusporttiin
samaan mihin Action Replaykin sanon tämän siksi jos sellaisen
omistat. Se toisella tavalla kytkettävä ohjain lienee ikävän
harvinainen tosin.

 

Jani Kuituniemi
Tiistaina, 5. huhtikuuta, 2005 - klo 0.20:   
Lisättäköön, että useissa kiintolevy-ohjaimissa on läpivienti ko. portille jolloin siihen voi (joskaan sitä ei suositella) kytkeä peräkkäin useita laitteita. Yhteensopivuus ja ennenkaikkea virrankulutus kannattaa kyllä sitten pitää mielessä sillä se A500:n vakio virtalähde ei kovin paljoa jaksa loppujen lopuksi puskea.

 

Jani Kuituniemi
Tiistaina, 5. huhtikuuta, 2005 - klo 0.51:   
Pari asiaa tuosta Amigan ja PC:n kommunikaatiosta keskenään siitäkin huolimatta, että tämä on kyllä FAQ kamaa jos mikä :D

Ensinnäkin, tarvitset jotain jolla ko. koneet saadaan keskustelemaan keskenään. Vaihtoehtoja on monia, joista yleisimmät ovat, kuten mainitsin, joko sarjaportin läpi nollamodeemi-kaapelilla tai verkkokortin avustuksella normaalilla ethernet-verkolla. Tässä A500:n tapauksessa jälkimmäinen vaihtoehto ei tule kysymykseen kovin helposti sillä suoraan verkkokorttia sille ei saa.

Jäljelle jää siis sarjaportti. Tähän tarkoitukseen käy mikä tahansa kaupasta ostettava ns. "nollamodeemi"-kaapeli tai sellaisen voi tehdä itsekin jos vain kolvi pysyy kädessä. Jotkut käyttävät myös centronics-portin (aka. printteri-portti) läpi liikennöintiä, mikä on sekin ihan ok vaihtoehto, mutta sen kanssa pitää olla extra-varovainen sillä Amigassa ko. portissa kulkee mm. +12V virtalinja jota ei PC-maailmassa ko. portissa ole. Vaarana on siis päästää TaikaSavu(tm) karkuun ellei tiedä mitä tekee.

Kun olet moisen sarja-kaapelin kaupasta ostanut taikka itse tehnyt, ei tarvita kuin molemmista koneista virrat pois ja kaapeli koneiden välille. Laitteisto-puolen asennus on tätä myöten selvä.

Ilman ohjelmia ei kuitenkaan bitti liiku koneiden välillä joten tarvitset sitä varten jotakin nimittäin ns. terminaali-ohjelman. Näitä on monia ja vielä enemmän, jokaisella oma suosikkinsa. PC puolella esim. Windowsin mukana tulee HyperTerminal joka on ihan hyvä tähän tarkoitukseen. Amigalla ei tule mukana ko. ohjelmaa joten sellainen pitää siihen ensin jostain saada. Hyvä paikka olisi Aminet (http://www.aminet.net/) joka on täynnä ilmaisia terminaali-ohjelmia joka lähtöön. Huomioi, että osa ohjelmista vaatii erilaisia lisä-ohjelmia tai tiettyä käyttöjärjestelmä versiota tai uudempaa.

Ohjelman saaminen Amigalle on hiukan kinkkinen juttu. PC ei nimittäin osaa lukea eikä kirjoittaa Amiga-formaatin levykkeitä, mutta onneksi Amiga osaa kyllä sujuvasti lukea PC-puolen levykkeitä jotka ovat normaalissa DOS-formaatissa (aka. FAT-12/16/32) erillisen lisä-ohjelman avulla. Uudemmissa AmigaOS versioissa, 2.04 ja uudemmat, tämä tulee mukana, kun taas vanhempiin pitää hakea, jälleen Aminetista, sellainen.

Uudemmissa riittää, että siirrät käynnistys-levykkeen Storage:DOSDrivers/ hakemistosta PC0 ja PC0.info tiedostot DEVS:DOSDrivers/ hakemistoon. Ellei niitä siellä ole niin löytyvät Storage-nimiseltä levykkeeltä (sinullahan on alkup. levykkeet tai ainakin kopiot niistä eikö?).

Vanhempien käyttöjärjestelmä versioiden kanssa on ongelmana saada sopivat ajurit ensin käynnistyslevykkeelle. Siihen ehdottaisin, että kysyisit vaikka täällä foorumilla, josko joku viitsisi lähettää sinulle Amiga-formaatin levykkeellä ko. ajurit sekä, koska ne on pakattu yhteen tiedostoon, myös purku-ohjelma (yleensä lha) on välttämätön joten pyydä se mukaan. Muuta keinoa ei oikein ole. Sopivia ajureita on mm. MessyDOS, joka on myös saatavilla Aminetista. Sen mukana tulee hyvät ohjeet joita noudattamalla saat varmasti sen asennettua. Hyvä toisen kotimaisen (eli Englannin ;) hallinta on välttämätöntä.

Kun ajurit olet saanut, tavalla taikka toisella, Amigalle ja käyttöön, osaa Amiga lukea normaaleja 720kB DD-levykkeitä (tai 1,44MB HD levykkeitä jos Amigassa on HD-levykeasema) jota käyttäen saat terminaali-ohjelman siirrettyä PC:ltä Amigalle. Joten, pura paketti ja asenna ohjelma ohjeita noudattaen.

Nyt käynnistä terminaali-ohjelma kummallakin koneella ja säädä kummastakin koneesta asetukset samaksi. Vakio A500:lla ei kannata yrittää 19.200bps nopeampaa yhteyttä. Nyt voit terminaali-ohjelmia käyttäen siirtää ohjelmia koneelta toiselle yhteisesti tuettua protokollaa käyttäen. Ainakin ZModem on yleisesti tuettu.

Ei siinä sen kummempaa, noin periaatteessa. Ongelmia tulee mikäli A500:ssa on kovin vähän muistia, mutta kyllä tuollainen minimaalinen boottaus pystyyn terminaali-ohjelman kanssa onnistuu 512kB muistilla kunhan muistat käskeä terminaali-ohjelmaa tallentamaan vastaanotettavan tiedoston suoraan levykkeelle (ja vaihdat tottakai ensin tyhjän levykkeen sinne sen bootti levykkeen tilalle, eikö?).

Ota myös huomioon, että Amiga maailmassa tiedostot ovat usein pakattu jos jonkinlaisimmilla pakkaus-ohjelmilla, joista yleisimmät ainakin ovat lha, lzh ja lzx. Jonkin verran näkee myös .zip tiedostoja sekä erityisiä levykkeistä otettuja ura-uralta tiedostoja (dms-tiedostot). Kaikkiin näihin saa kuitenkin Aminetista ohjelmat, joten varsinainen ongelma se ei ole.

Jotkin yritykset tarjoavat tähän tarkoitukseen kyllä kokonaisia pakettejakin, joissa tulee erillinen ohjelma mukana koneiden välistä tiedonsiirtoa varten, joka voi olla yksi ratkaisu tarpeista riippuen.

Jaa.. jos jäi jotain epäselväksi niin kysy.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: