Laajakaista

Saku-foorumi » Yleinen keskustelu » Viestit 2005 » Viestit 06/2005 asti » Laajakaista « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Fabio
Perjantaina, 11. maaliskuuta, 2005 - klo 7.49:   
Mikä dsl modeemi toimii aos4, aos3.9 ja linuxin kanssa yhteen ? asetukset voin tehdä myös pc:llä. Entä toimiiko saunalahden adsl sillattu ? Entä soneran ? Kuinka pitkä verkkokaapeli voi olla ? voiko olla useita kymmeniä metrejä ja jos ei niin mitä tarvitaan välille ?

 

Ibe U
Perjantaina, 11. maaliskuuta, 2005 - klo 8.17:   
Mikä vain dsl modeemi toimii jos puhutaan ulkoisista. Ongelmia voi tuottaa lähinnä purkin konffaus selaimella, ts selaimen toimivuus.

Suosittelen Telewelliä, sitä ei periaatteessa tarvitse konffata, haistaa oikeat asetukset.

Telewellillä saat aos3.9:lle kiinteän ip:en, jos käytät genesistä.

Niin iso kämppää on tuskin kenelläkään että 10/100base-t:en rajat tulisivat vastaan.

 

Fabio
Perjantaina, 11. maaliskuuta, 2005 - klo 8.52:   
Älä ole varma, siis mitkä ne rajat ovat ?

 

Fabio
Perjantaina, 11. maaliskuuta, 2005 - klo 8.57:   
Ok googlella löytyi että 100 metriä olis raja joten se riittää.

 

Pete
Perjantaina, 11. maaliskuuta, 2005 - klo 12.01:   
Juu, suosittelisin myös Telewelliä, jonka konffauskin on ainakin tähän asti onnistunut ihan Ibrowsella. Pitkistä kaapeleistakin on hieman kokemusta. Tuli joskus kaivettua maan alle kahden talon väliin 50 metriä pitkä verkkopiuha ADSL:ää varten ja hyvin on toiminut.

 

Fabio
Tiistaina, 22. maaliskuuta, 2005 - klo 7.57:   
Tarvetta olis suunnilleen 30 metrin kaapelille. Saako sitä ostaa metri tavarana ja itse laittaa liittimet päihin vai kuinka noita pitempiä kaapeleita voi ostaa ?

 

C=
Tiistaina, 22. maaliskuuta, 2005 - klo 9.44:   
Noin pitkiä kaapeleita tuskin saa kaupasta suoraan. Mutta kyllä sä voit ostaa sitä parikaapelia haluamasi pätkän, ainakin elektroniikkaliikkeistä.
Lisäki tarvitset puristustyökalun, jolla liittimet kytketään muilla tavoilla niitä ei saa luotettavasti paikalleen. Monelta murheelta selviää myös, jos ostaa samantien parikaapelitesterin. Ne toki maksaa hiukka ja ilmankin voi toimivan piuhan tehdä, mutta ilman sitä sun on vaikea sanoa onko piuhan liittimet kunnolla paikallaan ja karvat oikein kytkettynä.

ADSL:n kohdalla on tosiaankin parasta hankkia ennemmin pitkä verkkoparikaapeli päätelaitteen ja tietokoneen välille, kuin pitkä puhelinkaapeli seinän puhelinrasian ja päätelaitteen välille. Puhelinkaapeli ottaa häiriötä paljon helpommin, ja siksi parasta onkin jättää se päätelaite aivan puhelinliitännän viereen ja vetää sitten pitkä verkkokaapeli siitä koneelle. Puheliunkaapeli ei myöskään kulje pitkiä matkoja yhdessä sähkökaapeloinnin kanssa, eli esim jatkojohtojen, eli myös siksi tehdä noin kuin sanoin.

Useimmat ADSL päätelaitteet voi konfiguroida myös telnetin kautta, vaikka siitä ei aina ole mitään mainintaa nykyään manuaaleissa. Käsittääkseni jokainen Telewellin päätelaite voidaan konfiguroida telnet portin kautta, eli jos Amiga webbiselaimella ei onnistu, niin telnetin kautta ainakin.

 

Fabio
Tiistaina, 22. maaliskuuta, 2005 - klo 11.07:   
Miten vois testata puhelinkaapelin laadun, että se toimis esim vähintään 512 kbps nopeudella ettei puhelinyhtiö ilmoita että valitettavasti voivat vain toimittaa 256 yhteyden tai se ei ole mahdollista ollenkaan ?

 

C=
Tiistaina, 22. maaliskuuta, 2005 - klo 12.01:   
Fabio: Tälläsen sähköposti vastauksen sain itse kerran miksuh:lta kun kysyin vastaavaa.

"Yleensä se päätelaitteen mukana tullut 2m puhelinkaapeli on kyllä riittävän hyvälaatuinen, jos ei ole niin sitten siinä on jotain vikaa. Asia on eri kun puhelinkaapeli alkaa olla useita metrejä, sillon se alkaa kerätä ympäristöstään häiriötä, joka voi vaikuttaa nopeutta alentavasti synnyttämällä siirtovirheitä. Myös puhelinkaapelin kanssa yhdessä kulkevat verkkovirtaa kuljettavat jatkojohdot synnyttää puhelinkaapeliin häiriöitä helposti.

Talon sisäinen kuparinen puhelinrunkoverkko ja kuparikaapelit talon ja keskuksen välillä toki vaikuttaa paljon linjan laatuun ja saattaa myöskin rajottaa sitä kuinka suurella nopeudella voidaan dataa siirtää.

Palveluntarjoajan voi pyytää mittaamaan kuparin laadun, mittaus voidaan tehdä samalla kun soitat sinne palveluntarjoajalle. He näkevät sen etänä jos talon puhelinjakamossa on tarpeelliset kytkennät tehtynä. Vaikka ei olisi niin lähimmälle keskukselle asti ainakin saadaan mittaustulos.

Mittauksen aikana nähdään kokonais matka lähimpään keskukseen signaalin signaali/kohina suhde (S/N ratio) jne. Noiden perusteella voidaan päätellä jotain kuparikaapeloinnin laadusta. Yleensä mitä lähempänä olet lähintä puhelinkeskusta sitä parempitasosen signaalin saat ja sitä suurempi nopeus yhteydestä irti saadaan. Signaali vaimenee suhteessa etäisyyteen keskuksesta. Kun signaali vaimenee muuttuu myös S/N arvojen merkitys suuremmaksi. Monesti keskuksen kattaman puhelinverkon reuna-alueilla oltaessa signaalin vaimeneminen on varsin suurta ja täyttä nopeutta ei välttämättä saada piuhasta irti. Ääritapauksissa yhteyttä ei välttämättä tule lainkaan linjan virheilyn takia.

Jo kytketystä ADSL yhteydestäkin näkee itsekin hiukan tietoa yhteyden laadusta. Esim Telewellin asetussivulta ADSL kohdasta näkee päätelaitteen käsityksen linjan vaimenemisesta, signaali/kohina suhteesta, sekä siitä kuinka paljon on tullut virheitä.

UpStream vaimennus on aina pienempi kuin DownStream vaimennus, se on normaalia. Upstreamia käytetään taajuusalueen alaosassa joka on vähempi herkkä häiriöille. Downstreamissa taas taajuusalueita on paljon ja ne menevät korkeisiin taajuuksiin saakka jolloin signaalivaimennus pitkillä matkoilla suurenee. Mitä korkeampi taajuus on käytössä sitä huonommin tieto kulkee pitkiä matkoja.

Jos vaimennus alkaa olla paljon yli 40dB sillon ollaan jo kohtalaisen matkan päässä keskuksesta, todennäkösesti n. 2.5-3km. Jos vaimennus on esim 50dB tai yli sillon ollaan jo toimivuuden rajoilla ja nopeus putoaa rajusti, jos yhteyttä nyt ylipäätänsä enää edes tulee."

 

Matti Kuuva
Tiistaina, 22. maaliskuuta, 2005 - klo 12.13:   
Fabio: Kysele linkin takaa, jos tarvetta kaapelille on - löytyy sellainen kyllä.

 

C=
Tiistaina, 22. maaliskuuta, 2005 - klo 12.46:   
Yleisesti pitää kuitenkin sanoa, että saa olla tosi huonolaatunen linja, että 512kbit yhteys ei syntys täysinnopeuksisena. Nämä usea megaset ADSL liittymät voikin sitten oikeasti olla ongelma heikon linjan kanssa.

 

Fabio
Tiistaina, 22. maaliskuuta, 2005 - klo 13.29:   
Kysessä on maaseudulla sijaitseva talous ja ollaans siinä 4-5 kilometrin päässä keskuksesta. Vitsi on siinä että paikallinen puhelin yhtiö on saattanut käyttää rautalankaa puhelinkaapelina (säästäväisyyttä ?), varmuutta asiasta ei kuitenkaan ole joten varmuuden vuoksi olisi kiva pystyä mittaamaan asia. Mainittakoon vielä että viimeinen kilometri on vedetty uudella maakaapelilla ja pitäis olla hyvää kaapelia.

 

Pete
Tiistaina, 22. maaliskuuta, 2005 - klo 15.31:   
http://www.bdog.fi/cgi-bin/netstore/tuote.pl?tuote=0995040011512

Tuossa on yksi paikka mistä löytyy pitkiä kaapeleita. Kaapeleita pitäisi kyllä löytyä muistakin hyvin varustetuista tietokonekaupoista aina 50 metriin saakka, jos ei löydy suoraan hyllystä niin ainakin tilaamalla luulisi saavan.

 

Fabio
Tiistaina, 29. maaliskuuta, 2005 - klo 9.31:   
Siis mulla on kolme konetta yhdistetty switchillä ja siitä vetää johdon adsl reitittimeen ja koneissa on ip:t 192.168.0.1, 192.168.0.2 ja 192.168.0.3, gateway on reitittimen ip niin toimiiko ? vai pitääkö koneiden hakea ip:t dhcp:llä reitittimeltä ? ja jos käyttää reititintä niin sen käyttämällä protokollalla ei ole merkitystä ? riittää kun saa dhcp:llä haettua ip:t tai voi käyttää noita LAN osoitteita.

 

Pete
Tiistaina, 29. maaliskuuta, 2005 - klo 10.33:   
Juu kyllä tuon pitäisi riittää, mutta lisää vielä tietokoneisiin tuo reitittimen IP DNS osoitteeksi.

 

Fabio
Tiistaina, 5. huhtikuuta, 2005 - klo 7.55:   
mitäs NAT tarkoittaa käytännössä, lisääkö se tietoturvaa ?

 

Ibe U
Tiistaina, 5. huhtikuuta, 2005 - klo 8.28:   
NAT = Network address translation

Muuttaa internetistä saatavat IP osoitteet sisäverkkoon valitun osoite avaruuden mukaisiksi. Näin on teorissa mahdollista saada sisäverkkoon tuhansia koneita vain muutamalla "oikealla" ip osoitteella.

NAT lisää tietoturvaa, periaatteessa voisi sanoa että jos kone on NAT verkossa voi softapalomuurit sammuttaa. (tiedän nat ei tee autuaaksi :) )

 

Fabio
Tiistaina, 5. huhtikuuta, 2005 - klo 9.38:   
Minun tapauksessani ei taida olla välttämätön mutta suositeltava

 

Ibe U
Tiistaina, 5. huhtikuuta, 2005 - klo 9.50:   
NAT käytännössä estää asiattoman liikenteen sisäverkkoon, palomuurit konttrolloivat myös ohjemia, liikennettä ulos.

 

Fabio
Tiistaina, 5. huhtikuuta, 2005 - klo 16.23:   
Eli kannattaa hankkia natilla ja firewall:lla varustettu reititin.

 

Jani Kuituniemi
Tiistaina, 5. huhtikuuta, 2005 - klo 20.09:   
Ainakin kaikki ADSL-boxit (Telewell ja Zyxel) sisältävät nykyään IP-NAT:n, dhcpd:n ja palomuurin.

 

Ibe U
Tiistaina, 5. huhtikuuta, 2005 - klo 22.36:   
Palomuurin käyttö / päälle piston voi kukin itse päättää ts riittäkö NAT

 

Fabio
Tiistaina, 12. huhtikuuta, 2005 - klo 9.48:   
Miten NAT vaikuttaa verkkopelaamiseen ?

 

Ibe U
Tiistaina, 12. huhtikuuta, 2005 - klo 14.17:   
Et voi käytännössä pitää serveriä mutta voit kyllä liittyä peliin.

 

Jani Kuituniemi
Tiistaina, 12. huhtikuuta, 2005 - klo 22.31:   
NAT:ia voi joutua säätämään joitain erikoisempia protokollia varten, esim. niinkin arkinen juttu kuin IRC:n DCC-tiedostonsiirto ei välttämättä toimi NAT:n läpi riippuen siitä, millaisilla asetuksilla NAT on pystytetty.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: