Linuxin merkitys PPC-raudan myynniill...

Saku-foorumi » Yleinen keskustelu » Viestit 2005 » Viestit 06/2005 asti » Linuxin merkitys PPC-raudan myynniille esim Kiinaan « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Joanna
Tiistaina, 1. maaliskuuta, 2005 - klo 21.57:   
Tiedän että tapana täällä on tapana väheksyä Linuxin merkitystä henkillökohtaisten kokemusten vuoksi, mutta ajattelin että tämä projekti liittyy aiheeneen ... Myös sen takia että tässä puhutaan Kiinasta, joka on aiemmin ollut mm. AlanR:n suosikkilomakohde.

"In the collaboration announced February 28, the China Software and Integrated Circuit Promotion Center (CSIP), a division of China’s Ministry of Information Industry (MII), will provide engineers and office space in the booming Beijing district of Hai Dian. The lab will be equipped with Freescale PowerPC processor-based development boards and workstations, such as the Pegasos II workstation from Genesi, as well as development tools, such as Freescale’s CodeWarrior™ Development Studio."

Koska kyseessä on Freescalen ilmoitus eikä siinä mainita laitteiden määriä... Mutta oletan että kun kiinaan laitteita viedään niin se on enemmän kuin kymmenen kerrallaan. Heillä on itselläänkin puolitoista tuhatta työntekijää kiinassa... Mikä on näihin Amigamaisiin ympyröihin tottuneille on kuisa määrä.

 

Seppo
Keskiviikkona, 2. maaliskuuta, 2005 - klo 11.11:   
Intia on myös Linuxin luvattu maa - siellä kun ohjelmistojen tulee olla ilmaisia jotta köyhä kansa voi niitä simpuuttereissaan käyttää...

 

Joanna
Keskiviikkona, 2. maaliskuuta, 2005 - klo 11.36:   
Uskoisin että aika pian merkittävä osa esim Linuxista tulee noista maista. Siellä on todella paljon lahjakuuksia, jotka eivät ole vielä ns. kaupallisen puolen tiedossa. Ja nykyisellän tuntemattomuudesta maineeseen nörtti pääsee joko pelinteolla tai merkittävällä OpenSource osallistumisella.

Ellen ihan väärin muista niin on M$ jo ainkin vuoden/pari luvannut tietyille köyhille maille noin 90% alennuksia omista käyttöjärjestelmistään ja ohjelmistoistaan jos niitä vaan pidetään käytössä ja tuotteisiin hankitaan useiden vuosien mittaiset ylläpitolisenssit. (tarkkoja maita en muista, tosin)

 

Joanna
Keskiviikkona, 2. maaliskuuta, 2005 - klo 12.25:   
Ah.. Tuo ylimmmässä oleva teksti on lainaus aikaisesta tiedotteesta, nykyisessä joka on haettavissa Frescalen pääsivun kautta (URL:t ihan toivottomia linkitettäviksi) ei mainita Pega2;sta tai Genesiä nimeltä vaan tilalla on yleistä tekstiä tyylin "3rd party partners" ..

 

Seppo
Keskiviikkona, 2. maaliskuuta, 2005 - klo 14.31:   
Intia (ja Kiinakin) tykkää Linuxista sen takia että heillä on täydellinen kontrolli käyttikseen ja softaan - veikkaisin että tämän takia Microsoftin on vaikea saada alennuksistaan huolimatta otetta näihin maihin

 

Ibe U
Keskiviikkona, 2. maaliskuuta, 2005 - klo 15.51:   
Kiinassa on olemassa jo jokin Valtion tukema Kiinalais peräinen käyttis.

 

itix
Keskiviikkona, 2. maaliskuuta, 2005 - klo 16.18:   
Linux on loppujen lopuksi polskinut Pegasos-raudalla yllättävän hyvin. Vaikka ei kai LinuxPPC-markkinat ole kovin suuret niin käyttäjiä näyttää olevan ihan kohtuullisesti. Eikä porukka anna heti ekalla kerralla turpaan jos erehtyy arvostelemaan suurta mahtavaa Torvaldsia tai jollain tietyllä brandillä varustettua emolevyä. Hmmm....

 

JPQ
Keskiviikkona, 2. maaliskuuta, 2005 - klo 19.22:   
Ibe U: kiinnostava olisi nähdä kun käyttikset on yksi
harrastuksistani johon tarvitaan tietokone tai tms. laite.
itix: oletan PPC markkinat kasvaa sitä mukaa kun ihmiset ymmärtää
PPCeen edut x86seen nähden.

 

Thematic
Keskiviikkona, 2. maaliskuuta, 2005 - klo 20.34:   
Noilla "mopo-PPC:llä", G3, voi olla vielä pitkään kysyntää. On halvempaa ja yksinkertaisempaa valmistaa esim. sdram-muisteja paikallisesti, kun kuitenkin tietokonelukutaidon kehittämiseen riittää vaatimattomampikin laite.

Tiede 2/2005 selostaa muuten Intiasta vähän laajemminkin, kannattaa poiketa kirjastoon.

 

JPQ
Keskiviikkona, 2. maaliskuuta, 2005 - klo 21.29:   
Thematic: on niillä muutamia todella upeita oivalluksia kuten se veden lämmityskin.:) lisäksi jos on kunnon softat niin pitkään riittää hidaskin kone. tämä nykyinen tehon kasvatus kulttuuri on aivan sairas.:)

 

Miikka
Keskiviikkona, 2. maaliskuuta, 2005 - klo 23.42:   
Siitä on jo aikaa, kun Kiina ilmoitti Linuxin olevan kansallinen ja strateginen asia. Näköjään se alkaa kantaa hedelmää.

Aiemmin kiina ilmoitti tehneensä oman "distron", mitä ikinä se sitten tarkoittaakaan.

Valvontaportteja koneeseen viranomaisten käyttöön käyttäjien vahtimiseksi ... ??

Kiinassa tosiaan emon virrankulutuksella on eroa. Niillä markkinoiden kasvulla kyse on siitä, tarvitaanko lisääntynyttä virrankulutusta paikkaamaan 1 vai 2 ydinreaktoria. Ja kyse on vain tietokoneiden aiheuttamasta sähköntarpeesta ... tässä valossa PPC:n tulevaisuus näyttää hyvältä.

 

Miikka
Keskiviikkona, 2. maaliskuuta, 2005 - klo 23.46:   
Eh ...

Ja luulisi noita uusia bridgejäkin tulevan markkinoille sitten PPC:tä varten.

 

Matti Kuuva
Torstaina, 3. maaliskuuta, 2005 - klo 11.28:   
Miikka: Tämä on muuten melko yllättävää, että viisi miljoonaa 200W tietokonetta syö yhden 1000MW reaktorin tehon. Ehkä siksi pitäis panostaa siihen, että palvelimilla ajettais ohjelmia enemmän kuin omalla koneella.

 

JPQ
Torstaina, 3. maaliskuuta, 2005 - klo 11.56:   
Matti Kuuva: tai siihen että opetellaan koodaamaan kunnolla uudestaan tarvitaan hitaampi kone joka ei vie niin paljoa.:)

 

Matti Kuuva
Torstaina, 3. maaliskuuta, 2005 - klo 15.15:   
Tai säädetään pakolliseksi UPS:it, jotka saa kytkeä verkkoon vain yön ajaksi.

 

Miikka
Torstaina, 3. maaliskuuta, 2005 - klo 15.34:   
Matti Kuuva:

Ei kai siinä ole mitään yllättävää. Mittakaava vaan on käsittämättömän iso.

 

Joanna
Torstaina, 3. maaliskuuta, 2005 - klo 15.47:   
Palvelimilla sovellusten ajamisessa on vain se vika että jos käyttöliittymä on interaktiivinen (ja vallankin Graafinen) niin Netin pitää sitten olla hemmetin nopea.

Miikka: Sattuipa sopivaan kohtaan..

Tundra julkaisi juuri uusimpansa. Tsi108:
200Mhz 603/Mpx CPU-väylä, DDR2-400MHz Ram-ohjain, 2 giga-ethernettiä, 64bit/133MHZ PCI-X väylä jne..

PressRelease
data

 

Miikka
Torstaina, 3. maaliskuuta, 2005 - klo 16.58:   
Noniin :)

Lisää piirejä kaivataan kyllä PPC markkinoille.

Matti Kuuva:

Tuosta energiantarpeen kasvusta oli laajahko artikkeli jossain painotuotteessa.

Ja siinä painotettiin juuri sitä puolta, että Kiina tarvitsee low power consumption emoja. Väläytettiin jopa sellaista vaihtoehtoa, että se saattaa olla kansantalouden kehityksen hidaste, jos energiaongelmaa ei saada ratkaistuksi.

Se on toki vähän laajempi, kuin pelkkä emolevyjen virrankulutus, mutta se näyttelee kuitenkin sellaista osaa, että keskusjohto on asiaan kiinnittänyt huomiota.

Melko turha kysyä lähdettä, en muista. Se oli jokin painotuote, muttei välttämättä suomalainen. Jotain puolisen vuotta tai vähän yli aikaa.

 

Joanna
Torstaina, 3. maaliskuuta, 2005 - klo 17.45:   
No, tuossa Tundrassa on ainakin pari virrankulutuksellista hyvää asiaa.. Itse piiri vie vain pari wattia (oliko 2.5 typical) ja se mahdollistaa DDR2 muistien käytön (kunhan ne yleistyy) joiden pitäisi olla vähemmän sähköä kuluttavia kuin nykyään tavallisten DDR:ien.

Mutta.. Liityntäominaisuuksiltaan tuo ei oikein sovellu desktoppin tms. Reitittimeksi/palvelimeksi oikein kiva kapistus, vallankin jos siihen liimaa leveään PCI-X väylään nopean Sata-raid ohjaimen kiinni. Luultavimmin tämä uusi Tundra on paras PPC:lle julkaistu siltapiiri esim Blade-systeemin tekoon..

 

Joanna
Torstaina, 3. maaliskuuta, 2005 - klo 21.51:   
Pikainen teho-laskelma yhden blade-siivun sisällöstä.

7448 CPU 1.4GHz: 10W Factsheet
Tundra 108: 2.5W
2*512MB DDR2 2.7W Kingston

Noiden lisäksi koneeseen (ei välttämättä joka levylle omaa, mutta riippuu koneen käyttötarpeesta, voi tulla useitakin) tarvitsee tietenkin, kintolevyn (esim Barracuda 7200.7 SATA, 12W), virtalähdeosia (+30% tehoa) ja ohjaimen kiintolevylle Marvell-Sata-adapter ja muuta pientä sälää... SCSI-kiintolevy +ohjain on myös mahdollinen mutta se ei juuri vaikuta sähkönkulutuksen arvioon ellei nopeampi kiintolevy grillaa laitteistoa. Ylläolevasta tietenkin puuttuu mm. tarpeellisia ledejä, ethernetin osia mutta niistä ei mitään hirveää tule yhteensä.

Eli jos arvioidaan että yhden CPU:n Blade on noin 30w + virtalähteiden aiheuttama tehonhukka... (2cpu olisi noin 40W) Pikaisen arvion mukaan jollain 450W serverivirtalähteellä ajaisi ehkä 10kpl Dualeita yhdessä laatikossa, varsinkin jos kiintolevytilaa ei tarvita Teratavuja jolloin siltä puolelta säästyy watteja.

Sano mitä sanoo yhdestä 7448:sta, niin kymmenessä-kahdessakymmenessä semmoisessa on Altivecin kanssa kivasti vääntöä kunhan ohjelman saa hajautettua tekemään töitä monella CPU:lla.

 

Miikka
Torstaina, 3. maaliskuuta, 2005 - klo 22.15:   
Ja gig eetterillä kaikille ei välttämättä tarvita omaa kovalevyä ensinkään, jos käytetään muistia järkevästi vain vitaalin datan säilömiseen ja ajetaan spesifioitua kernel/käyttistä, joka on leikattu minimiin. Siis jos oikein viilaamaan lähdetään.

Mutta ... tuo on erittäin hyvä markkinointipointti.

Ei ole mikään yllätys, että ppc kauppiaat ramppaavat kaukoidässä.

Hieno laskelma :)

 

Joanna
Torstaina, 3. maaliskuuta, 2005 - klo 22.43:   
Se kiintolevyjen määrä riippuu niin paljon mitä aiotaan tehdä. Pelkkää laskutyötä tekevään koneeseen riittää se yksikin jolta bootataan, kunhan pidetään huolta etteivät bladet joudu käyttämään swappiä. Mielestäni yllämainittu 1GB pitäisi riittää aika pitkälle..

Mutta.. jos hetkeksi unohdetaan sähkönsäästö niin yhteen tuommoiseen Marvell:in ohjaimeen saa kiinni jopa 8 (tai 4 mallista riippuen) kiintolevyjä jos tarvis tulee. Eli yhteen bladeen saa nykylevyillä maksimissaan yli 3TB kapasiteettia korttia kohti..
(Seagate 400GB-Sata.pdf )

Tiedän.. ammattilaitteeseen pitäisi varmaan valita joku ammatti-asema, mutta en jaksanut alkaa miettiään sen tarkemmin.. Tuollainen 12W asema saa kelvata :)

 

Miikka
Perjantaina, 4. maaliskuuta, 2005 - klo 0.59:   
Pelkkään laskutyötä tekevään riittää verkosta boottaaminen, jos halutaan nutistaa kulut ja sähköt minimiin :)

Jollain lailla optimoidaan sitten laskettava data kakuiksi, jotta saadaan "hidas" nettiliikenne minimoitua. Ja laskenta tietenkin pyritään synkronoimaan niin, että vain minimimäärä koneita käyttää verkkoliikennettä kerrallaan.

Onhan tuossa kaksi rinnakkaista gigaeetteriä, ei se vallan hidasta ole.

En malttanut olla lisäämättä, vaikka tuloksena on single-use (useless for most cases...) farmi laskentakoneita. Ja olisiko se sitten enää mitenkään hauskaa ?

Luin äsken aw-netin kyseisen ketjun läpi. Miksikähän ketään ei tarttunut aiheeseen, että siinä näyttää olevan vain 1 PCI-letku. Desktopissa voisi olla kyllä kaksikin. Jos se siis desktoppiin haluttaisiin ja käyttää vaikka kahta nopeaa laitetta synkronisesti ... 200 MHz FSB:llä sille voisi olla juuri sen verran hyötyä. No joo ... 2X133 ei tietenkään ole 200. 2X133+2XGeth on tietysti vielä enemmän, mutta :)

 

Joanna
Perjantaina, 4. maaliskuuta, 2005 - klo 9.07:   
Siis itselleni tuommoiset bladet+muut serverit on vain potentiaalisia tuotteita joilla laitetta valmistava firma voisi tehdä rahaa..

Enkä sano että niissä mitään hirmuista kultasuonta välttämättä löytyy, mutta luultavasti markkinat ovat kuitenkin monin(kymmen)kertaiset siihen verrattuna siihen että yrittäisi elää AmigaOS/MorphOS laitteiden myynnillä harrastajille.

Käytännössä desktospissa pitää olla se pari, koska Agp/AGP:n kaltianen portti syö yhden täydellä yksinoikeudella.. EIkä kyse ole vain nopeudesta.. AGP:n kommunikointi on yksinkertaistettu niin ettei siinä saa olla kuin yksi kortti maksimissaan kiinni. Ja jonnekkin pitää saada myös Ide+muut sälät kiinni

Motan (arviolta ensivuonna) tulevissa piireissä on onneksi pari PCI-expressiä (8* kokoa) joten niiden kanssa ei samaista ongelama enää tule.

 

Joanna
Perjantaina, 4. maaliskuuta, 2005 - klo 9.22:   
Palatakseni tuohon alussa mainittuun lainaukseen.. se löytyy kuin löytyykin Freescalen sivuilta. Pikaisen katsomisen mukaan siinä on muutama editointi, mutta sisältö on se johon alkujaankin viittasin.. eli se että Pegasos emolevyjä ja ODW-laitteita menee kiinaan.

Toivotaan että he eivät enää siirtäisi tuota artikkeilia..

 

Miikka
Perjantaina, 4. maaliskuuta, 2005 - klo 12.18:   
Joanna:
AGP 8X viimeisin inkarnaatio tukee kahta rinnakkaista korttia.

Se, että nähdäänkö siihen sovelluksia enää, on toinen juttu.

Ja jos tuohon PCI-X väylän liimataan AGP gludge-piiri kylkeen, se on valinta, käytetäänkö sitä yhtä aikaa PCI-laitteiden kanssa vai ei.

 

Miikka
Perjantaina, 4. maaliskuuta, 2005 - klo 13.30:   
Noissa 8 levyn ide-raid korteissa on aina yksi puoli, joka pitää huomioida. Natiivisti IDE tukee vain 4:ää laitetta. Joten se pitää jollain tasolla hoitaa sitten se yhdistäminen. Ja nopeus riippuu siitä, miten se onnistuu.

Esim. Adapteckin vastaava kortti kykenee 190 MB/s siirtoon (1,5 Gb/s), joka on mielestäni vähän, jollen syyllisty johonkin alkeelliseen ajatusvirheeseen.

Se ei ole mitenkään säväyttävä. Varsinkin, kun kortti suunnilleen maksaa saman, kuin SCSI u320 vastaava, joka on huomattavasti nopeampi.

Hintaero IDE/SCSI ei olekkaan enää niin älytön, jos ajatellaan hinta/laatusuhdetta. Toki sitten SCSI levyillä, jotka ovat suhteellisen pieniä.


Joitain lukuja.


Ultra320 320 MB/s / Channel, yhteensä 640 MB/s

S-ATA 190 MB/s


S-ATA kortti on PCI-X 64/66 ja u320 on 66/133


U320 RAID card

adaptec u320

S-ATA RAID card

S-ATA

 

Joanna
Perjantaina, 4. maaliskuuta, 2005 - klo 16.43:   
Kun ottaa huomioon ettei Tundran piirissä ole edes Ideä puhumattakaam muista South.bridgen ominaisuuksista (audio, usbi yms sälä) niin on aika heikkoa jos ainut PCI menee tuohon AGP:hen. Koneesta tulee kovasti karsittu malli.. :)

Palatakseni alkuperäiseen... Jos Pegasoksia aletaan kiinassa käyttämään (ppc-kehityskoneina) yhtään laajemmin on hyvin loogista arvella että sekä piirilevytuotanto että koneiden kasaaminen voitaisiin hoitaa sillä suunnalla maailmaa. Ja sen olettaisin yhdessä tuotannon kasvattamisen kanssa) johtavan ihan laitteiden hintojen kilpailukykyistymiseen.

Mutta.. sen näkee sitten kun jotain tapahtuu.

 

Miikka
Perjantaina, 4. maaliskuuta, 2005 - klo 17.06:   
Tundra on hyvin riitsuttu malli. Näin päiväunissani lisää ominaisuuksia siinä.

No, Kiinassa on tilaa usemmalle PPC-pelaajalle, ne markkinat eivät heti täyty. Jos PPC yleensä saa tulta alleen.

Yhden pelurin menestys johtaa muiden tien tasoittumiseen ja se on aika sama, ketä pelin avaa. Ja tuskin yksi pystyy edes niitä markkinoita luomaan tai yksinään ottamaan. Kyllä kiinalaiset markkinatalouden osaavat, eli pyrkivät kilpailutilanteeseen.

Tuskin se jää pelkkiin kehityskoneisiin, kyllä siellä on mahdollisuus ottaa myös desk-topeissa jalansija. Tosin siinä vaiheessa yksikään nyt markkinoilla olevista ei kyllä kykene siihen tälläisenään. Kyllä kiinalaisetkin tykkää nopeista graffakorteista :)

 

Joanna
Torstaina, 10. maaliskuuta, 2005 - klo 0.38:   
Uutinen joka liittyy Linuxiin vaikkakaan ei (vielä) suoraan Pegasoksiin tai AmigaOneen..

Linus Torwalds käyttä nykyisellään pääkoneenaan Maccia. Kone on lahjoitus (arvatenkin) ja käyttiksenä on Linux (arvatenkin 2).

Tosin... mistä sitä tietää jos joku vaikka lahjottaisi koneen tai toisenkin Torwaldsille? Ainakin sillä saattaisi saada julkisuutta piireissä? :)

Käytännön puolella plussana on se että Torwaldsoin siirtyminen PPC:hen tulnee tasapainottamaan X86/PPC tilannetta Linuxeissa.. aiemmin on ollut monesti niin että X86 on ollut monessa edellä...

 

itix
Torstaina, 10. maaliskuuta, 2005 - klo 1.11:   
Applelta hyvä veto.

 

JPQ
Torstaina, 10. maaliskuuta, 2005 - klo 2.27:   
itix: joo eikun matkimaan.

 

Matti Kuuva
Perjantaina, 8. huhtikuuta, 2005 - klo 14.21:   
Tuli vaan mieleen, kun tästä asiasta juteltiin taannoin, että näin siinä sitten kävi:

http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1101979063932

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: