Uusi GPL-sotku

Saku-foorumi » Yleinen keskustelu » Viestit 2004 » Viestit 06/2004 » Uusi GPL-sotku « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

itix
Maanantaina, 25. lokakuuta, 2004 - klo 22.07:   
Tapaus CManager.

Harmittaa kyllä Alfonso Ranierin puolesta :-/

 

Janne
Maanantaina, 25. lokakuuta, 2004 - klo 22.26:   
Joo, eipä tuollaista soisi henkilölle joka vapaa-aikanaan
kehittelee softaa huvikseen ja muiden iloksi eikä pyydä hirveitä
vastineeksi...

Mutta sikäli - en oikeastaan tiedä onko väite että AWare = GPL
välttämättä pätevä. Koska AWare-lisenssissä sanotaan että se
soveltaa GPL:ää paitsi tietyssä tapauksessa. Tämähän on
sopimuskohta, joka kumoaa osan GPL:stä.

Olisi mielenkiintoista tietää miten tuollaiselle kävisi oikeudessa.

 

KimmoK
Tiistaina, 26. lokakuuta, 2004 - klo 12.28:   
Melkoista myrkkyä tuo GPL Amiga developereille.

(niinkuin aikaisemmin jo (leikilläni) ehdotin, Amigan C tutoriaalit pitäis ensitöikseen kehoitaa ihmisiä pysymään kaukana GPL koodeista. Nyt olen tosissani, mutta lisukkeeksi voi laittaa maininnan "unless you are 100% sure you fully understand the GPL licence" (ja sãmma på finskî).

 

Joanna
Tiistaina, 26. lokakuuta, 2004 - klo 13.13:   
KimmoK: Ei se ns. oikeassa elämässä ole sen pahempi ole kuin esim softapatentit, proprietary-codekit tms.. Tuo on vain helpommin amatöörin huomattavissa. Amigadeveloperit eivät ole niin merkittäviä että mikään patentti-omistaja lähtisi heitä haastamaan vaikka olenkin 100% varma että niitä rikotaan vähän väliä.

 

hooligan/dcs
Tiistaina, 26. lokakuuta, 2004 - klo 13.14:   
Hankala sanoa mistä nämä viimevuotiset GPL-probleemat juontavat juurensa. Saattaa olla että meno on ihan samanlaista joka alustalla mutta nyt vaan tässä lilliputti-amigamaailmassa niihin kiinnitetään erityistä huomiota.

Ja voihan olla että GPL:n säännöt ovat yksinkertaisesti vaan liian vaikeaselkoiset, tai sitten jengiä ei kiinnosta jakaa omaa koodiaan muille tjs.

 

Joanna
Tiistaina, 26. lokakuuta, 2004 - klo 13.16:   
Hooligan: Voihan se olla myös osin ilkeyttä, että narautetaan joku epämiellyttävä tyyppi tuollaisista. Siis tuskin Amiga-piirien ulkopuoliset GPL-poliisit käy läpi Aminetteja ja muita etsien mitä sieltä löytyy. Kyllä sen ihmisen täytyy olla (tai ollut?) Amigisti.

 

hooligan/dcs
Tiistaina, 26. lokakuuta, 2004 - klo 13.42:   
Varmasti sitäkin. Nyt näyttäisi kyllä siltä että tää kaiffa ei ole ollut ihan messissä missä mennään GPL:n osalta. Valitettava tapaus.

 

Joanna
Tiistaina, 26. lokakuuta, 2004 - klo 19.08:   
Tulee mieleen näitä juttuja katsoessa että onko Amigisteille tuo GPL-peikko nyt sitten hyvä tekosyy luopua koko hommasta? Siis näyttää olevan tapana Amigapiireissä että kun jollekkin on huomautettu GPL:stä niin he sitten jonkinlaisena oikeutettuna kostona suureen ääneen lopettavat koko projektin...

Siis ymmärrän hyvin ettei ilmaisten (muita Amigan ympärillä enää juuri olekaan) ohjelmien supportaaminen ja kehittäminen ole niin erikoista ajanvietettä ja etteikö siihen kyllästyisi ennemmin tai myöhemmin. Mutta tuo tapa siihen että ohjelmat viimeisenä uhmakkaana tekona hävitetään verkosta yms. on mielestäni selkeää kiusantekoa.

 

JPQ
Tiistaina, 26. lokakuuta, 2004 - klo 23.12:   
hooligan/dcs: säännöt on sekavat.:)
Joanna: tai niinkuin erään libpng kirjan tekijä josta en tiedä että onko hän edes amigiaa nähnyt valmis ottamaan selvää asioista. Hänen kirjassaan kivasti mainittu PNGtä tukevia amy softiakin.

 

miksuh
Keskiviikkona, 27. lokakuuta, 2004 - klo 9.07:   
Joannma: No mä ymmärrän sen sikäli, että jos joku näkee ensin hirveän vaivan tehdäkseen softan, ja sitten esim unohtaa laittaa GPL huomautuksen niin sitten GPL-natsit teilaa homman täysin niin yhdellä jos toisella loppuu mielenkiinto koko homaan. Noille GPL fanaatikoille on täysin sama onko kyseessä vahinko vai ei, samallalailla hyökätään ihmisiä vastaan kummassakin tapauksessa ja syytellään julkisesti.

Mun mielestäni GPL:n kannattajat on pahimman luokan fanaatikkoja. Lisessiä' pitää toki noudattaa, mutta GPL:n kannattajat on kehittänyt hommasta jonkin sortin uskonnon suorastaan.

Lisenssissä ei ole vikaa, mutta sen kannattajissa on sitäkin enemmän. Mä en ymmäörrä kuinka kukaan viitsii käyttää GPL lisenssiä, kun jotkut on kokoajan syynäämäössä ettet vaan tee yhtään virhettä, ja sitten jos teet niin siitä nousee hirveä meteli.

GPL:n kannattajat ei edes tajua, että sen huomauttamaisen voisi tehdä sivstyneesti privaatisti ilman julkista leimaamista jne.

Suoraansanoen itse en arvosta GPL systeemiä nykyään yhtään ja se johtuu GPL-fanaatikoista, eikä itse lisenssistä.

 

Janne
Keskiviikkona, 27. lokakuuta, 2004 - klo 9.15:   
>mutta GPL:n kannattajat on kehittänyt hommasta
>jonkin sortin uskonnon suorastaan.

Hyvänen aika! Eihän täällä Amiga-maassa kukaan koskaan kehitä mistään uskontoa tai usko siihen sokeasti! :)

 

KimmoK
Keskiviikkona, 27. lokakuuta, 2004 - klo 9.27:   
Kysäri:
Jos otan omaan softaani mukaan GPL koodeista napatun .c filen niin onko riittävää jos softapakettiani jakaessani laitan siihen paketin mukaan modifioimani GPL .c filen vaikka se ei ilman muita koodejani enään kääntyisikään?

Siis olisiko samalla jonkinlainen pakko jakaa koodit muistakin softakokonaisuuteni mokkuloista, jotta sen GPL kikkareen kääntäminen onnistuisi?

 

antime
Keskiviikkona, 27. lokakuuta, 2004 - klo 10.52:   
Tuossa tilanteessa koko softasi täytyy olla GPL-lisensoitu, koska käytät siinä GPL-lisensoituja osia. Ei ole väliä, kääntyykö se C-tiedosto yksinään vai ei.

 

Janne
Keskiviikkona, 27. lokakuuta, 2004 - klo 11.38:   
antime: Se on totta. Tässä tapauksessa CManageria ei olisi voinut laittaa AWare-lisenssin alle. Sen sijaan muut kyseisen hepun softat olivat AWare-lisenssillä (voisiko sitä sitten luonnehtia double licensingiksi) eli GPL ei-kaupallisille ja muille GPL + lisäehto.

Voi hyvin olla että viimeksi mainittu pätisi oikeudessa ihan OK. Sopimisen vapaus on yksi länsimaisen oikeuskäytännön perusjutuista.

 

KimmoK
Keskiviikkona, 27. lokakuuta, 2004 - klo 11.49:   
Hmmm... tiedänpähän pysyä kaukana GPL koodeista.

 

itix
Keskiviikkona, 27. lokakuuta, 2004 - klo 11.51:   
"Mun mielestäni GPL:n kannattajat on pahimman luokan fanaatikkoja. Lisessiä' pitää toki noudattaa, mutta GPL:n kannattajat on kehittänyt hommasta jonkin sortin uskonnon suorastaan."

Ovatkos GPL-fanaatikot sitten keltaisia trolleja? Kun meillä on jo red trollit, blue trollit ja black trollit...

 

JPQ
Keskiviikkona, 27. lokakuuta, 2004 - klo 14.59:   
itix: mitkäs trollit on black trolleja ? ja Brown Trollit (Windows) ja Grey Trollit (x86) hehhee.:) (värit valittu ankeuden mukaan...)
Terveisin purppuran leirin ensimäinen ja ainoa jäsen. Joka ei ole trolli...

 

hooligan/dcs
Keskiviikkona, 27. lokakuuta, 2004 - klo 15.08:   
JPQ

Turha pyristellä vastaan. Jos omistat pegasoksen niin olet sininen trolli, halusit tai et.

 

Joanna
Keskiviikkona, 27. lokakuuta, 2004 - klo 15.16:   
KimmoK: kannattaa muuten huvikseen kysellä firman sisällä kantaa GPL:ään ja muuhun vapasti levitettävään.. Ellen ole väärin ymmärtänyt niin siellä on aika myönteinen kanta mm. GPL lisenssiin.

Miksuh: GPL:n takana (FSF yms) on oikeasti väkeä, voimaa, rahaa ja lakimiehiä. Plus tietenkin se että se on kaikkiaan hemmetin paljon suurempi ja merkityksellisempi kuin kaikki Amiga.ryhmittymät yhteensä. Totta on että sielläkin on erilaisia hörhöjä, mutta on siellä paljon osaamistakin vastapainoksi.

 

JPQ
Keskiviikkona, 27. lokakuuta, 2004 - klo 15.37:   
hooligan/dcs: jaahas kehtaatkin. Sinä olet keltainen trolli. (pahin
AAA luokitus trolli siis) ei niinkään muuten mutta minusta en ole
trolli yhtään enkä toiseksi ole kummankaan puolella hinta pakotti
valinnan ei niinkään muut syyt. Jos rahaa olisi tuhlata olisi molemmat
minulla.

 

jv
Lauantaina, 30. lokakuuta, 2004 - klo 0.06:   
Turhaan moititte GPL:ää.

hooligan/dcs: Kysehän ei ole pohjimmiltaan oman koodin jakamisesta, vaan muiden koodin jakamista omiin nimiin.

GPL on mielestäni erinomainen juttu, koska ei pääse omimaan ns. innovatiivista koodia omakseen ja tässä kirjooittaessa tulee mieleen netti. Internethän on avointen standarsien tyyssija. Mitä tulee jos esim. Microsoft pääsee suljetuilla sähköpostin suodatusohjelmilla hallitsevaan markkina-asemaan ja kaikki jotka haluavat käyttää standardia tekniikkaa joutuvat maksamaan tästä. (onneksi tätä ei ole hyväksytty)

Verrattuna Freewareen GPL on parempi jos annetaan koodit mukana, koska on olemassa EPÄREHELLISIÄ ihmisiä, jotka eivät kunnioita mitä toiset ovat tehneet.

Tovards aikoinaan on maininnut, ettei häntä kiinnosta lisenssit.
Oma mielipide: Jotenkin hänen on turvattava koodin avoimmuus/saatavuus/ilmaisuus(=vapaus).

Myönnettäköön että suuri osa GPL:n hartaimmista kannattajista on hyvin uskovaisia. Sanoudun uskonnottomana irti uskonnoista ja silti olen GPL:n puolella.

Muistettakoon että UNIX:n pelasti avoin softa. (BSD, Linux + monet muut ja myös Apple on rhtynt omaan avoimen softan tuotantoon [applen avoimen softan v2 lisenssi ei ole yhteensopiva GPL:n kanssa, mutta on gnu.org:n mukaan parempi kuin moni muu])

 

JPQ
Lauantaina, 30. lokakuuta, 2004 - klo 0.10:   
jv: tuollaisia sähköposti softa juttuja ei kannata puhua koska useimmat tietynlaiset karmeat puheet on toteutuneetkin.:(
PS: olen minäkin GPLän puolella ja olen sen puolella että laitteen ohjelmoitu dokut on saatava. (sen tasoiset että voin niillä vääntää mihin tahansa rautaan mihin kortin kiinni saa periaateessa tuen eli jos pci kortti niin tuen voi tehdä vaikka amigaan) ja tuo info saa maksaa jonkin verran mutta saatava se on silti.:) ja missä applen lisenssi on ?

 

Luuska
Lauantaina, 30. lokakuuta, 2004 - klo 20.24:   
@jv

Turha täällä on puhua mitään GPL:n hyvyydestä koska yleinen ilmapiiri tuntuu olevan luokkaa "Amiga ohjelmoijia ei lisenssit sido" tai "GPL tuhoaa Amigan ohjelmisto kehityksen". Tuntuu olevan porukalla unohtunut mitä kivaa Amiga puolikin on saanut GPL:n ansiosta. Otettakoon nyt esimerkkinä gcc.

 

JPQ
Lauantaina, 30. lokakuuta, 2004 - klo 20.55:   
Luuska: ja vielä parempi esimerkki joka tosin ei häävisti edes 68060:lan kanssa toimi OpenTTD.
PS. koska GCC onhan se ihan ok mutta jotenkin en vaan vieläkään täysin pidä siitä.:)

 

Pauli
Maanantaina, 1. marraskuuta, 2004 - klo 10.06:   
Luin taannoin kirjan Kapinakoodi. Siinä oli paljon mielenkiintoista juttua GPL:stä. Siinä puhuttiin myös haarautumisesta ja kuinka tuhoavaa se voisi olla. Jos joku ei ole tuota vielä lukenut niin suosittelen.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: