Amiga elossa?

Saku-foorumi » Yleinen keskustelu » Viestit 2004 » Viestit 12/2004 asti » Viestit 02/2004 » Amiga elossa? « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Nostalginen perheenisä
Lauantaina, 14. helmikuuta, 2004 - klo 16.59:   
Tervehdys.

Löysin tämän paikan juuri äskettäin ja kiinnostukseni amigaan nousi jälleen.
Mielikuvanani on ollut jo vuosia, että amiga on kuollut kokonaan.
Nostalgisia tuntemuksiahan amiga minussa herättää ja kenessäpä ei herättäisi?

Nyt siis muutamia kysymyksiä esittelisin.

Vieläkö amigalle tehdään kaupallisessa mielessä mitään hauskaa? (millaista hauskaa)
Mistä sitä hauskaa kannattaisi kysellä?
Millaiseen amigaan nykypäivänä kannattaa satsata ja mihin hintaluokkaan tämä satsaus tulisi asettumaan?
Millaista laajennusmahdollisuutta koneella on?
Onko amigasta nykypäivänä käyttökoneeksi, vai onko kyseessä ennemminkin lelu? (millaiseen käyttöön)

Ottakaa huomioon siis, että nyt kirjoittaa ihminen, joka aikanaan möi amigan ja jätesäkillisen diskettejä pois, sekä siirtyi PC:n käyttäjäksi.
Nyt tosin kaduttaa siinä mielessä, että suurta osaa siitä, mitä amiga tarjosi, ei ole kuitenkaan PC:lle löytynyt, mutta se mitä PC minulle tänä päivänä tarjoaa, ei amiga koskaan tarjonnut.
Onko ainut mahdollisuus siis pitää kahta konetta rinnakkain, vai jätänkö amigan vain kauniiksi muistoksi pääkoppani sisään?

 

hooligan/dcs
Lauantaina, 14. helmikuuta, 2004 - klo 17.23:   
>Vieläkö amigalle tehdään kaupallisessa mielessä mitään hauskaa? (millaista hauskaa)

Vähissä on. Pelejä aniharvoin, ohjelmistotasollakin puhutaan lähinnä porttauksista ja päivityksistä vanhoihin.


>Mistä sitä hauskaa kannattaisi kysellä?

www.ge.vip.fi

>Millaiseen amigaan nykypäivänä kannattaa satsata ja mihin hintaluokkaan tämä satsaus tulisi asettumaan?

Tänä päivänä ei oikein mihinkään, jos aikoo käyttää konettaan muuhunkin kuin 15v vanhojen pelien pelaamiseen, siihen kelpaa UAE:kin. Amigan käyttöjärjestelmään on tekeillä uusi versio joka toimii AmigaOne nimisen tuotemerkin alla. Sitä taitaa myydä mm. mainitsemani Gentle Eye. Julkaisuajankohta on tuntematon.
Jos uutta haluaa, puhutaan useista sadoista euroista pelkkään emolevyyn.

>Millaista laajennusmahdollisuutta koneella on?

Jos puhutaan vanhoista Amigoista, ja rahaa löytyy, loputon :-)
AmigaOnessa on normaalit PCI-paikat niinkuin missä tahansa muussakin nykyajan kotitietokoneessa .

>Onko amigasta nykypäivänä käyttökoneeksi, vai onko kyseessä ennemminkin lelu? (millaiseen käyttöön)

Riippuu mitä haluaa tehdä. Tekstinkäsittelyt, kuvankäsittelyt, webbaus, sähköposti ym. tietenkin onnistuu.
Ammattimaiseen käyttöön on aika vähän käyttötarkoituksia joten pakko kait se on sitten lelu-osastolle sijoittaa. Mikäs se on vanhoja pelejä pelaillessa.. eivät ne huonoja olleet.

Tulevaisuus voi tuoda muutoksia.. joten kannattaa pitää itsensä ajan tasalla AmigaOS4:n kanssa ja katsoa sen jälkeen missä mennään.

 

JPQ
Lauantaina, 14. helmikuuta, 2004 - klo 18.27:   
hooligan/DCS: kyllähän amigalla voi periaateessa (ei sitä "hienoa" digitaalista mutta joskus vanha analogi tyyli onkin kivempaa) tehdä videoeditointia ja käyttää sekvenserinä jopa minusta työkäytön tasolla. Paljon voi työkäytön nimissä tehdä ja aika paljon vielä tietääkseni tehdäänkin en osaa sanoa tarkemmin mitä ja missä mutta tiedän että näin on.

 

hooligan/dcs
Lauantaina, 14. helmikuuta, 2004 - klo 19.21:   
@JPQ

Jotenkin tuntuu että nostalgian haltioissa oleva perheenisä ei ehkä ole hakemassa Amigaa sekvensseri-toimintaa ajatellen.

Mutta toki, Amiga tekee monta asiaa yhtä hyvin kuin upouudet Windows PC:t.. sanoisin että ircissä ja sähköpostissa jopa enemmänkin.
(kuka uskaltaa mainita HTML parseroinnin osana sähköpostiohjelmaa, TAPAN!!! :)


die incredimail, die!

 

JPQ
Lauantaina, 14. helmikuuta, 2004 - klo 19.41:   
hooligan/dcs: on sekin hyötykäyttöä ja minusta ainakin parempi että amigasta saa kuvan mahd. laajan sovellus aluseen sopivana koneena eli kaikki mitä voi tehdä kerrotaan. Ja jossain paikoissa amigoita on jossa vaikea uskoakkin nähty varsinkin ennen vanhaan.
PS. HTML EMail yööh! sehän ei liene edes minkään sortin standardi.

 

Nostalginen perheenisä
Lauantaina, 14. helmikuuta, 2004 - klo 20.37:   
Jos hieman tarkentelen...
Hyötykäyttö sekä huvikäyttö kuuluvat molemman mielenkiinnon kohteisiin.

Hyötykäytön suhteen olen tosin äärimmäisen pessimistinen. :)
Joku vanha CAD-ohjelma itseltäni joskus aikanaan löytyi, mutta alkeellinenhan tuo oli. :D
Auto CAD:n ja Inventorin tasoista tuskin nimittäin löytyy. Hyvä jos edes PC:lle.

Mitä tulee huvikäyttöön, niin olen "lapsille" hankkinut PS 2:n ja suhteellisen tehokas PC:kin löytyy kotoa.

On tosin paljon sellaista, mitä amiga tarjosi, jota PC ei ole kyennyt antamaan.
On sitten kyseessä Octamed tai Chuck Rock. :)

Vahasta amigahuumasta on PC:lle kääntynyt vain Championship Manager sarja.
Tämä sarja täydentyykin nykykoneelle samaa tahtia, kun sitä julkaistaan.
Ei ole PC:llä tai amigallakaan ollut mitään niin addiktiivista peliä.

Tietysti jos joku pulju aktiivisesti kääntää juttuja amigalle, eikä edes kovin pitkällä jälkijunassa ja tasokin säilyy suht samana, niin miksipä ei, etenkin jos verkosta saatavat päivityksetkin pysyvät junan mukana.

Kuvan ja äänen käsitteleminen on tietysti aina lähellä sydäntä, kuten myös videoklippien teko.

Käytännön maalaisjärki sanoo siis ehkä, että jätä amiga kauniiksi muistoksi, mutta toisaalta tekisi mieli metsästellä kone ihan kotiinkin.
Emu ei kuitenkaan ole sama.

 

JPQ
Lauantaina, 14. helmikuuta, 2004 - klo 23.05:   
Nostalginen perheenisä: ei ole tosiaankaan kuten toteatkin mitä olen käyttänyt niillä ei pääse tunnelmaan plus ovat hitaita ja emuloinninkin taso on monesti vähän mitä on. Myönnän että Cad ja elektrooniikka suunnitelu softat eivät ole kummoisia jälkimäisillä tarkoitan niitä jolla voi kytkennnän testata.

 

amigisti
Sunnuntaina, 15. helmikuuta, 2004 - klo 21.44:   
Kyllä Amiga kannattaa laittaa jo pelkästään vanhojen pelien pelaamista varten. Kaikkea sillä ei kannata yrittää tehdä. Sekvensserikäyttö onnistuu paremmin ja nopeammin PC:llä samoin CAD käyttö. Videokäytössä vielä Amigalla jotain tekee. Amiga emulaattori ei korvaa oikeaa Amigaa tosiaankaan.

 

JPQ
Sunnuntaina, 15. helmikuuta, 2004 - klo 23.02:   
amigisti: jaa sekvenseri käyttö riippuu mausta nykyiset PC sekvenserit menee multa ylikaalin (jo 96-98 vuosien meni muistelisin) ja minä pidän Bars&Pipes Proosta että hyötysofta maku on oma asia vaikka laajempi CAD käyttö tosiaan ikävä kyllä jää PC:eelle.:(
Eli softat on osittain makuasioitakin kuten hyväsoundikin se ei ole tiedettä vaikka moni luuleekin.
PS. Vähemmän voi olla joskus enemmän ainakin silloin jos softan valikoihin ei eksy yksinkertaisinta hommaakin tehdessä jo.
Nimimerkki Amiga emut on vielä nykyään usein vitsejä paitsi se MorphOsin emu.(tosin sanon kokeilematta mutta kuulemastani päätellyn pohjalta sanon) ja amiga on oiva animaation vääntöön (siis piirretyn sellaisen).

 

miksuh
Maanantaina, 16. helmikuuta, 2004 - klo 13.15:   
Nostalginen perheenisä :
"Löysin tämän paikan juuri äskettäin ja kiinnostukseni amigaan nousi jälleen. Mielikuvanani on ollut jo vuosia, että amiga on kuollut kokonaan."

Tuo on sikäli ymmärrettävää, että Amiga on ollut viimeisen 10v vuoden aikana suhteellisen vähän julkisuudessa. Mainstream sivuilla on olut vain joitakin satunnaisia mainintoja. Ne, jotka eivät ole juuri Amigasta olleet kiinostuneita, eivät ole juuri Amigaa koskeviin uutisiin törmänneet.

Mutta todellisuudessa pinnan alla on tapahtunut koko tämän kymmenen vuoden ajan. Jos on osannut etsiä tietoa oikeista paikoista, niin kuva on olut melkosen erilainen kuin mitä päällepäin näyttää.

Tottakai Amiga kuviot on paljon pienemmät, kuin ennen, se on ihan ymmärrettävää koska kokonaan uutta konetta ei ole ollut, ennen kuin nyt. Eli ne, joilla ei ollut halua/uskoa odottaa uutta Amigaa ovat siirtyneet muille alustoille ja Amigistien määrä on vähentynyt tasaisesti. Mutta uusi AmigaOne ja Pegasos on nyt hyvä osotus siitä, että kaikki on mahdollista, jos sitä haluaa.

Vaikka Amigistien määrä on vähentynyt, niin jäljellä on monia niistä jotka ovat olleet mukana aivan alusta asti, ja joilla on ollut kiinnostusta käyttää Amigaa paljon muuhunkin kuin pelaamiseen.

"Vieläkö amigalle tehdään kaupallisessa mielessä mitään hauskaa? (millaista hauskaa) Mistä sitä hauskaa kannattaisi kysellä?"

Amigan kaupallisen softan tuotanto on tottakai pientä verrattuna Windows tai MAC koneisiin. Mutta kyllä kaupallista hyötyohjelma ja peli tuotantoa yhä on kuitenkin. Asiaa seuranneena, minusta Amigalle on edelleen enemmän softatuotantoa, kuin vaikapa BeOS:lle. Ongelmana oli pitkään, että Amigan rauta jäi auttamattoman vanhaksi ja se ei juuri houkutellut tekemään uusia hyvin raskaita sovelluksia/pelejä. Nyt kuitenkin raudan tehon puolesta ei ole enää mitään ongelmaa.

"Millaiseen amigaan nykypäivänä kannattaa satsata ja mihin hintaluokkaan tämä satsaus tulisi asettumaan?"

Riippuu nyt paljon siitä haluatko vain retroilla ja pelata, vai haluatko tehdä jotain hyödyllistä.

Ensinnäkin, sanosin että Classic Amigan hankkimista kannataa harkita enää vain, jos haluat myös pelata vanhoja pelejä hyötykäytön rinnalla. Vanhoja ns. Classic Amigoita kuten A1200, A3000, A4000 (muita EI kannata edes ajatella, muut kannattaa unohtaa heti) pitää laajentaa melkoisesti perustilasta, että niillä voi jotain hyödyllistä tehdä. Niihin saa rahaa uppoamaan paljon. A1200:sta saa tornikotelon, nopean 68060 turbon ja PCI-väyläkortin kanssa oikein kelpoisen koneen jopa hyötykäyttöön.

Itselläni on A1200T, missä 68060 turbo, 64MB Ram, Mediator PCI-väyläkortti + normaalit PCI-kortit: Voodoo 3 3000, SoundBlaster 128, 10Mbit verkkokortti ja telkkukortti.

Tuommoisella Classic Amigalla pystyy jo tekemään paljon, mutta tehoon nähden halpa se EI todellakaan ole, eli siksi sellasta ei enää kannata alkaa itse kasaamaan, jos hyötykäyttö on tärkeämpi kuin pelaaminen. Jos käytettynä tuommoisen saat kohtuulliseen hintaan niin se on oikein kelpo vehje. Tehoa on n. Pentium90:n verran. jos MIPS:jä tuijotetaan, niin muistelisin tuon pyörivän jossain 200 x laajentamattoman A500:n paikkeilla, PCI-näytönohjain nopeuttaa lisäksi hurjasti, koska Amigan omat graffapiirit on surkean hitaan.

Jos hyötykäyttö on tärkeämpää, niin sillon AmigaOne tai pegasos on ne mitä kannattaa harkita, Classic Amigat kannattaa sillon unohtaa. AmigaOne ja Pegasos on suorituskyvyltään ja muilta spekseiltään hyvin vastaavia, kuin PPC G4 MAC-koneet. Sekä Amigaone, että Pegasos tulee kaikkine osineen maksaamaan vähemmän, kuin G4 MAC. Tuota on tullut laskettua muutamankin kerran. Nopeimmat Pegasokset ja AmigaOnet on tällähetkellä varustettu 933Mhz PPC G4-prosessorila. G5 MAC:t on sitten omassa luokassaan toki.

"Millaista laajennusmahdollisuutta koneella on? Onko amigasta nykypäivänä käyttökoneeksi, vai onko kyseessä ennemminkin lelu? (millaiseen käyttöön)"

Raudan puolesta sekä AmigaOnen, että pegasosoksen laajennusmahdollisuudet on ihan samat kuin PC:llä. Molemmissa koneissa on PCI, AGP, USB jne jne. Niihin käy samat PCI- ja AGP kortit kuin PC:hen. Myös samat muistit, USB-laitteet, kovalevyt, cdrw ja dvd asemat, printterit, adsl modeemit, hiiret, näppikset jne käy. Tottakai koodatut ajurit rajottaa sitä mitä voi kytkeä ja saada toimimaan. Mutta esim Radeon:lle ja Soundblaster Audigy 2:lle jne on jo ajurituki.

Aina voit toki ajaa myös esim linuxia Amigaonella ja Pegasoksella, jos tarvitset mainstream käyttistä. Linux pyörii noilla ihan yhtälaila, kuin PC:llä tai MAC:lläkin.

Niin ja siis kovalevyliitäntä on ATA100/ATA133. Eli SATA liitäntää ei ole. Samaten muistit on SDRAM:a, tuota rajottaa käytettävissä olevat piirisarjat.

"Vahasta amigahuumasta on PC:lle kääntynyt vain Championship Manager sarja."

Hyvin moni muukin pelisarja on alunperin käännetty Amigalta PC:lle. Moni hittipeli on saanut alkunsa Amigalla, portattu PC:lle ja saanut sitten lopulta jatko-osia vain PC:lle/konsoleille.

Tässä on vielä jokunen Amiga-jälleenmyyjä joiden hinastoja voi selailla ja josta voi tilata kamaa. Ge:ltä ainakin voi kysellä Amigaone:ja vaikkei ne listassa näykään.

Suomalainen Amiga-liike GentleEye (Tampere)

http://www.ge.vip.fi

Ulkomailta:

http://www.kdh-shop.de
http://www.vesalia.de/

[Edit: Neljä viestiä yhdistetty ja rikkinäiset linkit korjattu. --Moderaattori]

 

Piru
Maanantaina, 16. helmikuuta, 2004 - klo 14.23:   
miksuh:
"Nopeimmat Pegasokset ja AmigaOnet on tällähetkellä varustettu 933Mhz PPC G4-prosessorila."

Nopeimmat Pegasokset on varustettu 1000MHz 7447 prosessorilla, AmigaOnet 933MHz 7457 prosessorilla.

Virallisesti nämä AmigaOnet lienee kellotettu 800MHz nopeudelle, vaikka prosessori onkin tuo 933MHz malli.

"Molemmissa koneissa on PCI, AGP, USB jne jne. Niihin käy samat PCI- ja AGP kortit kuin PC:hen."

Lähes kaikki PCI-kortit sopivat fyysisesti, mutta ajureista on puutetta. Eli tarkkana mitä kortteja ostelee, pitää ensin varmistaa että tukea löytyy.

Lisäksi uudet 1.5v AGP kortit eivät käy kumpaankaan koneseen laisinkaan (pitää olla 3,3V tai ns. universal-AGP kortti joka käy sekä 3,3V että 1,5V slottiin).

"Samaten muistit on SDRAM:a, tuota rajottaa käytettävissä olevat piirisarjat."

Pegasos I käyttää SDRAM-muistia (sama kuin AmigaOne), Pegasos II taas DDR-muistia.

 

miksuh
Maanantaina, 16. helmikuuta, 2004 - klo 14.51:   
Piru:

"Lisäksi uudet 1.5v AGP kortit eivät käy kumpaankaan koneseen laisinkaan (pitää olla 3,3V tai ns. universal-AGP kortti joka käy sekä 3,3V että 1,5V slottiin). "

Hmm toi olikin uutta mulle, hyvä tietää. Joo en noita Pegasos-II:n speksejä muista kaikkia ihan ulkoa, Pegasos1 oli helpompi kun niin samanlainen kun Amigaone, siksi pikku epätarkkuutta :) Joo ja totta, ajurituki rajottaa enemmän kun rauta.

Niin joo, toi AGP:n jännitejuttuhan meni kai jotenkin niin, että AGPx2:n asti kortti voi olla 3.3V tai 1.5V. AGPx4 1.5V tai 0.8V ja AGPx8 0.8V.

En edes muistanu heti, että noissa jännitteissä oli eroa.

[Edit: Kolme viestiä yhdistetty. --Moderaattori]

 

Amixx
Tiistaina, 17. helmikuuta, 2004 - klo 14.56:   
Tietenkin voi tulla sellainen käsitys että Amiga on kuollut ja kuopattu jos Mikro Bitissä ei mainita Amigasta yhtään mitään ja läheisestä mikroliikkeestä ei saa mitään Amiga -tuotteita ;)
Sanoisinpa että täytyy olla kiinnostunut Amiga asioista aika paljon että se kannattaa ostaa itselleen. Saattaa muuten tulla PS2:en ja uuden PC:n omistajalle pieni pettymys. Itse ainakin pidän Amigaa mielenkiintoisena harrastuksena. Puhun tässä nyt Classic Amigoista, uudemmista ei itselläni ole kokemusta. Uusien pelien pelaamiseen, kirjoittamiseen, kuvankäsittelyyn, musiikkijuttuihin ja netissä surfailuun käytän PC:tä.

 

KimmoK
Tiistaina, 17. helmikuuta, 2004 - klo 15.40:   
oho, nyt tulee sekopäinen postaus...


@Nostalginen perheenisä

Itselläni on Amiga4000 varustettuna aika laajalla lisälaitevalikoimalla (näytönohjain, reilusti muistia, reilusti kovalevytilaa jne) ja AmigaOS3.9 sitten siinä päällä pyörimässä.

Koneella on mukava "leikkiä" ja muistella vanhoja.
Jotkin asiat kuten pienen grafiikan ja animaation tekeminen onnistuu sillä edelleenkin hienosti.
Viimeksi kun Amigani oli nettiin kytkettynä (y2001) sillä sai surffattua netissä nopeammin kuin PC:n selaimilla. Esim pjornon lataaminen onnistuu paljon jouhevammin kuin Windowsilla, eikä koneelle tipahtele matoja kuten Windowsilla, toisaalta löytyi myös paljon pervosti tehtyjä web sitejä jotka ei toimi Amigan selaimilla...
Myöskin koneen käynnistys + meilien lukeminen + koneen sammuttaminen onnistui moninkertaisella nopeudella windows koneesen verrattuna.

jne, jne...

Tuossa yksi päivä tuli tarvis editoida bittikarttakuvi ja taas starttasin Amigan ja deluxepaintin ... mutta voih ... on hires kuvat ajaneet ohi deluxepaintin ... ja isojen kuvien käsittely PPaintilla oli hidasta... sain homman tehtyä kuitenkin ilman että olisin MS photoeditoria parempaa alkanut wintoosalle imutella...


KlassikkoAmigat ovat kuitenkin ihanata erilaisuutta windows koneisiin verrattuna...

Eilen TAAS ei raahaa-tipauta toiminteet toimineet kotiwintoosassa ... easyCDcreator jätti CD:lle kirjoittamatta 80% varmuuskopioitavista tiedostoista ... romppuasema lutkutti CD kelkkaa ihan homona ... tänään windows hävitti työpaikan koneelta testilogini ... leikepöytä ei toiminut ... piti asentaa jokaviikkoiset uudet tietoturvapäivitykset ...

Amiga ei toimi nuin vaan se toimii ... kuin ulkohuussi kesällä ... se kun on tasan yhtä monimutkainenkin kuin ulkohuussi ... ja siksikin niin mukava.

Klassikkoamiga voi parhaimmillaan olla elämysmatka menneeseen, tietotekniikan yksinkertaisuuteen, loogisuuteen ja toimivuuteen.
Toisaalta jos kymmenen vuoden tauon jälkeen aloittaa taas tyhjältä pöydältä, voi alkumetrit olla itkua ja hammasten kiristystä.

Suosittelisin hankkimaan kokeiltavaksi valmiiksirakennellun klassikkoAmigan.


Uudet AmigaOne koneet ja AOS4 toivottavasti ovat hieman helpompia alusta aloittavalle mutta omaavat kuitenkin kylliksi alkuperäistä Amigafiilistä. Aika näyttää.

 

KimmoK
Perjantaina, 9. heinäkuuta, 2004 - klo 14.44:   
@ripa (sieltä toisesta ketjusta)
"mulla oli joskus A500 mut mitens amiga tänään pc/mac maailman rinnalla?"

Elää kituuttaa omaa elämäänsä.

Tarkemmat turinat tuolla yläpuolella.

"ois hauska tietää tehokkain amiga kone "

Tehossa ollaan rutosti x86:a jäljessä mutta Amigasovellusten (ja käyttisten) keveys osaltaan pienentää tehoeron haittoja.

Tehokkain myyty A4000T malli lienee 68060/50Mhz prossulla varustettu. Laajennetuimmat A4000 koneet sisältävät 266Mhz PowerPC604 prosessorin ja sen kanssa assymmetrisesti moniajavan 68060/66Mhz prosessorin sekä Voodoo3 3D näytönohjaimen.

Tulevat uudet Amigakoneet on vielä aika raakileita (softat vaiheessa ja rauta "hiomatonta"). Rautana on vuoden 2000 PC rautaa muistuttava emolevy + powerPC G4 933Mhz keskussuoritin + näytönohjain (esim. ATI Radeon 8500) + äänikortti (esim SB live).
Lisätietoja mm: http://www.intuitionbase.com ja http://www.amigaworld.net

Mielenkiintoinen "alkuperäisen" vaihtoehto on Pegasos2 MorphOS käyttöjärjestelmällä. http://www.pegasosppc.com

Myöskin x86:lle tehdään omaa Amigamaisuutta: http://www.aros.org

Tuollakin on saman aiheista Amiga keskustelua:
Mitä kuuluu Amiga-rintamalle

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: