Miksi ruoho on vihreämpää aidan toise...

Saku-foorumi » Yleinen keskustelu » Viestit 2003 » Viestit 09/2003 » Miksi ruoho on vihreämpää aidan toisella puolella « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

AoS
Keskiviikkona, 24. syyskuuta, 2003 - klo 11.56:   
Huomasin eilistä Kauppalehteä selatessa että siinä oli kirjoitus otsikolla "Applessa on edelleen haukattavaa", kirjottajana Heikki Kyyrö. Ajattelin herätellä keskustelua siitä myös täällä amigan käyttäjien keskuudessa. Seuraavassa nopeasti referoin tekstiä. Onko Amiga-yhteisössä samoja piirteitä?

Normaalin pc-maailman on vaikea käsittää, että Apple on yhä olemassa. Kirjoittaa Kyyrö, samalla kun suurempia IT-alan yrityksillä on tiukkaa. Vastauksena Kyyrö esittää Applelle merkkiuskolliset asiakkaat. Maailmassa on tosiaan joukko ihmisiä, jotka innostuivat aikanaan Applen ikkunoista ja ikoneista. Oli mikro, jota pystyi käyttämään ilman ohjekirjaa. Kun koneiden ulkonäkö on vielä huolellellisesti suunnilteltu ja itsenäisesti ajatteleva Apple-guru, toimitusjohtaja Steve Jobs, niin ei ole mitenkään ihmeellistä että paketti on valmis. Applen käyttäjiin ei koneen hinta ei vaikuta, jos samalla työt sujuvat. Käyttäjää ei hinta liikuta.

Applen myynnin ja tuotantokoneston kannalta on helpompaa, kun asiakaskunta on tunnettu, eikä koneita tarvitse tyrkyttää jokaisesta pikkukaupasta, asiakkaat hakevat ne vaikka kiven raosta. Tekniikan kanssa on myös helpompi etsiä yhteistyökumppaneita, koska kilpailijoita ei ole samaan tapaan kuin tietokonevalmistajilla.

Applella on ollut myös aina ollu itse tehty käyttöjärjestelmä, vaikka sillä onkin ollut vaikeuksia pysyä mukana kehityksen vauhdissa, koska resurssit eivät ole Microsoftin luokkaa.

Applen vahtuutena on ennenkaikkea tehokkaat ohjelmistot kuvankäsittelyssä ja tiedostonhallinnassa. Dataa nousee tiedostoista melkein samalla nopeudella kuin pyörittäisi puhelinluetteloa.

Applen yksi vahvuus on juuri suunnittelu. Uusi G5 PPC-prosessori on Applen mukaan pöytäkoneiden nopein prosessori. Rautapuolelle uutuuksia ovat myös langaton näppäimistö ja hiiri jotka toimivat bluetooth-tekniikalla.

Applen markkinaosuuksia ei juuri näy kansainvälisissä vertailuissa, mutta kuitenkin ympäri maailmaa niitä näkyy käytettävän.

Loppuun Kyyrö vielä kirjoittaa koneiden kauneudesta. Muiden valmistajien kuvaruuduissa koneen takapuoli saattaa olla mustaa laitekilpeä ja johtovyyhtiä, mutta Applen kuvaruudut on muotoiltu miellyttäviksi myös siltä puolelta, joka näkyy tiskillä asioivalle asiakkaalle.

 

itix
Keskiviikkona, 24. syyskuuta, 2003 - klo 12.40:   
Jaa-a. Tulee mieleen eräs slashdotin threadi jossa tuumattiin Pegasoksen käyttömahdollisuuksia Mac-kloonina.

Yksi sanoi että ostakaa aito mäkki niin tuette samalla Applea ja joku toinen laskeskeli miten paljon halvemmaksi tulee ostaa käytetty Apple.

Jotenkin niin tuttua :)

 

Joanna
Keskiviikkona, 24. syyskuuta, 2003 - klo 15.27:   
itix: No, jonnekkinhan ne miljoonat entiset Amigistitkin ovat menneet. Nuo viitteet kuulostavat kyllä niin tutuilta ettei kauan tarvinne miettiä. :-)

 

AoS
Torstaina, 25. syyskuuta, 2003 - klo 15.16:   
Nyt voisin hieman itse kommentoida tekstiä kun en sitä eilen ehtinyt tehdä. Nämä ovat sitten vain minun mielipiteitä.

Amigaa (Classic ja AmigaOne sekä Pegasos) pitävät elossa pieni mutta innokas joukko kuten Appleakin, syytkin on varmaan pitkälti samat. Ainakin käyttis on helppokäyttöinen ja sekin oli aiemmin omatekoinen. Ohjelmatkin on suht nopeita, kun ajattelee minkätehoisilla prossuilla niitä ajetaan, vrt. pc-maailma.

Macin yksi todellinen vahvuus on mielestäni siinä että ne on tehny täysin valmiita konepaketteja (esim. imac), jotka voi kantaa kaupasta kotiin ja alkaa töihin. Koneet on vielä kaikenlisäksi hienoja joita kehtaa esitellä asiakkaille. Tulevaisuudessa AmigaOnea ja Pegasostakin voisi myydä uusille (ei aiemmin amigaa käyttänyt) käyttäjille täysin valmiina pakettina, jonka itse kone yms. tarviikkeet olis suunnitellut näyttäviksi. Minä en ainakaan kehtaa nostaa normaalia päytäkoneen koteloa pöydälle.

Eli Amiga ja Pegasos voisivat tulevaisuudessa olla edistykselliset multimediakoneet, jollainen Amiga oli ensimmäisten mallien ilmestyessä.

 

itix
Torstaina, 25. syyskuuta, 2003 - klo 22.21:   
PC-mallissa on se hyvä puoli että koneen voi suunnitella itse. Valitsee vain haluamansa osat ja ruuvaa ne paikoilleen. Joku haluaa paljon kiintolevytilaa mutta näytönohjaimella ei niin väliä - ostanpa siis pari 120 gigaista kiekkoa ja markkinoiden halvimman näytönohjaimen. Perustatko mini-Internetin? Pari kolme verkkokorttia koneeseen ja se on siinä. Teepä sama jollain iMacillä.

Ulkonäköseikat ovat Maceissa edukseen mutta saahan niitä ihan inhimillisen näköisiä koteloitakin jos maksaa extraa. Pegasos tai AmigaOne valmiiksi koteloon pakattuna ei kuitenkaan olisi kovin paha... varsinkin jos näppäimistössä olisi pientä Boing-palloa tai perhosta :)

 

Jon
Torstaina, 25. syyskuuta, 2003 - klo 22.40:   
Itix, well said. Ihailin tuossa kaverin G4-pikku-Maccia. Olihan se söötti ja hyvin suunnitellun näköinen, mutta ei ihan minun makuun käyttömielessä. Jos olisi ylimääräistä rahaa, niin mikäs siinä.

Mac on varmasti omiaan jonnekin mainos/grafiikkamestoihin ja trenditietoisiin tv-toimistoihin (siis toimistoihin joita näytetään tv:ssä :) )

 

JPQ
Perjantaina, 26. syyskuuta, 2003 - klo 0.36:   
Jon: ja myös äänitys/MIDI studioon parempi kait kuin PC. Ja kirjapainoon tai mitä luovaa teetkin jos ei Mac niin Amiga tai SGI.
PS. Vieläkin kannatan sitä että koko lyhenne isolla tästä en keskustele.

 

JPQ
Perjantaina, 26. syyskuuta, 2003 - klo 0.37:   
Minusta on muuten ihmeellisempää että PC on vielä olemassa.
PS. Olen täysin tosissani.

 

Jon
Perjantaina, 26. syyskuuta, 2003 - klo 11.00:   
MAC isolla viittaa mielestäni joihinkin IT-alan lyhenteisiin, erisnimenä Mac lienee luontevampi.

 

Jon
Perjantaina, 26. syyskuuta, 2003 - klo 11.01:   
Ohoh, en lukenut kunnolla viestiäsi JPQ, sori!

 

cahva
Perjantaina, 26. syyskuuta, 2003 - klo 12.51:   
JPQ: ei PC itsessään mikään huono ole. Viittaat taas ilmeisesti Windows-inhoosi. Niitä käyttiksiä saa toki olla muitakin(kuten Aros tai Amithlon :))
(Mikä se linuksi on? :D)

Ja PC:stä saa juuri niin nätin kuin haluaa. Eilenkin meinasin ostaa uuden kodin koneelleni kun oli niin siistin näköinen kotelo kaupassa. Läpinäkyvä, sininen ja muutama hyvin sijoitettu ledi eikä muotoilu muutenkaan yhtään hassumpi ollut.

Ja softa se on mikä loppupeleissä ratkaisee. Esim. itse en pystyisi olemaan enää ilman Reasonia+muutamaa muuta ohjelmaa jotka on ainoastaan windoze/x86 alustalle tehtyjä. Eikä ne midisoftatkaan nyt kauheasti perässä laahaa Macin vastaavista...

 

deeq/RNO
Perjantaina, 26. syyskuuta, 2003 - klo 14.18:   
Reason löytyy myös Macille (os9/osx) kuten aika paljon muitakin yleisimmistä audiosoftista.
Kyllähän mielellaan tuota uutta amigan käyttistä ajelisi esimerkiksi Macin kannettavilla.

 

JPQ
Perjantaina, 26. syyskuuta, 2003 - klo 14.53:   
cahva: jaa eikö x86:sia plus kaikkea sellaista ? höhhöhöh no onhan joo USB,AGP,PCI jotain moderniakin löytyy. Myönnän että PC:stä saa ulkoisesti niin nätin kun haluaa mutta työpöydästä ei jos tarvitsee windows sovelluksia kuten jos pc:een pistän tarvitsen.:( no PC:een rauta ongelmat ne musakäytön pulmat ei softat paitsi kyllähän hyviä tuotteita on ajureilla pilattu.
deeq/RNO: Mac on parempi audiokone käsittääkseni jos hintaa et katso.

 

itix
Lauantaina, 27. syyskuuta, 2003 - klo 20.17:   
PC:n vakio-osien käytössä on vielä yksi iso etu: jos PPC-emo ei tyydytäkään voi tilalle laittaa x86-emon. Eipä ole riskiä että käsiin jäisi kallista custom-rautaa joka ei kelpaa kenellekään.

 

cahva
Lauantaina, 27. syyskuuta, 2003 - klo 22.54:   
deeq: Joo mutta mäkkiä en ikinä hommais sen hinnan+huonon käyttiksen takia.. vaikka itse sanoinkin että se softa ratkaisee :) Myös pelit ovat softaa :D

 

JPQ
Sunnuntaina, 28. syyskuuta, 2003 - klo 4.13:   
Otsikkoon: Se on "optinen harha". En usko että muusta johtuu.
cahva: MacOS ainakin tuo 7.5.3 mitä kokeilin jotenkin minusa silti kotoisampi kuin Windows98. En väitä että olet väärässä koska en halua olla niin lapsellinen että makuasiasta kiistelisin.
pelit on tosiaan softaa jonka takia juurikin amiga tykkkään vanhan ajan 2d räiskinnöistä esim. ja millehän koneelle on parhaat jos C64:sta emme laske ?.

 

Jupp3
Sunnuntaina, 28. syyskuuta, 2003 - klo 14.55:   
Macintoshista:

Jos niissä yksi asia ärsyttää (Tai ainakin vanhemmissa ärsytti), niin se, kun niistä on pitänyt yrittää tehdä niiin helppokäyttöisiä, eli käyttäjän ei tarvitse tehdä mitään "tarkkaa säätöä"

Tästä se ongelma tuleekin: Käyttäjä ei PYSTY tekemään... Kerran esimerkiksi yritin PowerBookiini PC-formatoidulla korpulla kopsia jotain ohjelmaa (siis pelkkä exe), no, kyllähän se kopiointi onnistui, muttta eihän sitä saanut millään käynnistettyä, koska se ei perillä ollut enää "ajettava tiedosto"

Ja tuota ei kai helposti saanut muutettua...

No, myönnetään, kivahan sitä on joskus käyttää, mutta joskus todella pistää ärsyttämään...

(Mainittakoon vielä, että noi kokemukset pohjautuivat enimmäkseen MacOS 8:n tai vanhempaan)

 

Jupp3
Sunnuntaina, 28. syyskuuta, 2003 - klo 14.59:   
JPQ:

"pelit on tosiaan softaa jonka takia juurikin amiga tykkkään vanhan ajan 2d räiskinnöistä esim. ja millehän koneelle on parhaat jos C64:sta emme laske ?."

No, monethan "klassisimmista" 2D-räiskinnöistä, esim. Nemesikset, Gyruss, Metal Slugit, R-Typet, Defender... Kolikkopelejähän ne "alunperin" ovat... (MAME:lla toki toimivat)

 

JPQ
Sunnuntaina, 28. syyskuuta, 2003 - klo 15.47:   
Jupp3: no niin on (puhuin tietokoneista en pelikoneista jotka nyt erittelen) ja siitä käytökseni toisen viestin kanssa johtuu. Ja Rambokin kait kolikko peli alunperin. MSX Nemesikset menee muuten ihan hyvin 68060:lla. Aitoa taisin yrittää ja sanon että ei tule kesää.

 

cahva
Sunnuntaina, 28. syyskuuta, 2003 - klo 17.03:   
Henk.koht. en ole ikinä pitänyt MacOS käyttiksistä. Tuo OSX on juuri se mikä minua nyppikin kun sitä jouduin käyttelemään vähän aikaa. Ei sen karkin alta löytynyt sellaista jotta sitä haluaisin päivittäin käytellä. Kaiken lisäksi aika kaatumisherkkä oli vielä...tämä siis n. vuosi sitten..

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: