Amiga Newbie?

Saku-foorumi » Yleinen keskustelu » Viestit 2003 » Viestit 09/2003 » Amiga Newbie? « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Tuomo
Tiistaina, 2. syyskuuta, 2003 - klo 21.43:   
Kertokaas minulle muutamia juttuja, joita haluaisin tietää. Kaipailen vaihtoehtoista OS:ää kotiin, jotta Billin laitteita ei tarvitsisi käytellä. Jonkin verran harrastuspohjaa on, muttei mitään vakavaa. Näitä nykyisiä puucee -klooneja ei oikein voi "harrastaa" niinkuin Amigoita ja Atareita aikoinaan - tosin vain mielestäni.

Eli nyt kysymyksiin:
- mikä on Amiga one ja mitä sillä voi tehdä? Näyttää että kaupataan PPC-linux masiinaa jossa tulee joku Amiga käyttis mukana.
- Voiko Amigalla käydä esim java/javasrcipt -tuetuilla sivuilla?
- saako siihen mitään softaa
- pyörittääkö se MP3:sia ja yleisimpiä videoformaatteja
- miten USB -tuki?
- ja se tärkein: mitä maksaa paketti ja saako siihen mitään ohjelmia?

 

Joanna
Keskiviikkona, 3. syyskuuta, 2003 - klo 0.22:   
Amigaone on yksinkertaistetustisanottuna tavallinen PPC-ATX emolevy jolle on lisenssoinnilla saatu lupa käyttää Amiganä nimeä. Mitään muuta Amigaan viittaavaa (osia tms) siinä kortilla ei sitten olekaan. Reilun vuoden ajan sitä on myyty normaalilla PPC linuxilla (+ UAE emulaattorilla .. joka tosin on alkeellisempi ja hitaampi kuin PC-den Winuae). Sille on myös projektin alusta saakka luvattu (2001, on työn alla) PPC natiivia Amigan kaltaista käyttöjärjestelmää mutta koska sen mahdollisen valmistumisajankohdan arvaaminen julkisesti aiheuttaisi vain hirvittävän sodan tällä foorumilla jätän oman arvaukseni sanomatta..

Ohjemistotarjonnasta senevran että mitä on PPC-linuxille käännetty X86 tavaraa (ymmäsrtääkseni ainakin merkittävimmät on). Muut ohjelmat muodostuvat vuosia vanhoista 68K-Amigan ohjelmista, ennenkuin OS4 julkaistaan on ymmärrettävästi käytännössä kokolailla mahdoton löytää sille tarkoitettuja natiivi-ohjelmia ...

Yhteensopivuudet (linuxin alla, koska OS4 ei vielä ole Aonelle) joudut kysymään semmoiselta joka laitetta käyttää. Viimeisin julkinen tieto oli että Boottirommia oli muutettu hiljakkoin ja tämän pitäisi parantaa USB toimintaa. Mutta tuollaisia detaljeja voivat kommentoida vain ne jotka ovat semmoista itse aktiivisesti käyttäneet.

Hintatiedoista.. Kannattanee kysyä tarkat tiedot Boogielta, www.ge.vip.fi .. hän on pitkäaikainen Amiga jälleenmyyjä ja on kai näitäkin toimittanut muutaman innokkaile suomalaisile. Ulkomailta lähimmät lienevät GGS-data ruotsissa ja Vesalia + KDH saksassa.

KDH:llä Preconfigured G3/800MHz on näemmä noin 1000 euroa.. siihen päälle toimituskulut + alv (Suomessa 22% saksassa kai joku 16-18%?). Eli tällähetkellä.. Tuollaisen ostaminen mihinkään muuhun kuin PPC-linux käyttöön on minusta aikalailla ennakointia (ok. tiedän että jotkut hankkivat sen kesällä 2002 kaappiin talteen odottamaan OS4:n tuloa). Linuxi-käyttöön taas halpa/käytetty samantehoinen Mac on kannattavampi valinta..

 

Seppo
Keskiviikkona, 3. syyskuuta, 2003 - klo 1.49:   
Joanna: Mitä tarkoitat termillä "Amigan kaltaista käyttöjärjestelmää"? :)

Joannan kuvaus AmigaOnesta on muuten hyvin tarkka, tarkennettakoon kuitenkin että Amigan alkuperäisestä käyttöjärjestelmästä (AmigaOS) ollaan siis tekemässä PPC-natiivia 4.0 versiota AmigaOnelle Hyperion-nimisen firman toimesta. Uudessa käyttiksestä pitäisi tulla versio myös nykyisille CyberstormPPC-Amigoille lähikuukausina, AmigaOne-versiosta on käsittääkseni lupailtu betaa tämän vuoden puolelle (lähde Ben Hermansin (Hyperion) haastattelu www.amiga.org:issa).

 

Joanna
Keskiviikkona, 3. syyskuuta, 2003 - klo 2.33:   
Seppo: En ole mitään versiota (edes csppc -68k betaa) OS4:stä nähnyt joten sen ominaisuuksien ja toimivuuden tarkemman kommentoinnin jätän mielelläni siihen aikaan kun sen jossain voi nähdä ja kokeilla. Sen pitäisi siis (tarinoiden mukaan) olla hyvin samankaltainen kuin aiempi OS3.X (3.1 tai 3.9 riippuu kertojasta) tosin ollen PPC-koodia sen pitäisi ymmärrettävästi olla huomattavasti nopeamman... Lisäksi siinä pitäisi olla samoja ominaisuuksia kuin tunnetuissa apuohjelmissa joilla saa Workbenchin näyttämään paremmalta (Visualprefs, Birdie tms?). Ja sen tekijöillä on luvallisesti käytössään OS3.x lähdekoodit, joten sen puoleen asian pitäisi olla kunnossa. ainakin osan vanhoista ohjelmista pitäisi toimia ja uudempien porttaus ja tekeminen pitäisi onnistua kohtuullisen helposti..

Tuosta Beta-version ilmestymisestä täksi Jouluksi sanon vain sen että jo viime Jouluksi suuri osa ihmisistä (myös Saku-foorumeilla, viimesyksyisten arkistoitujen viestien läpikäynti kertoo paljon) odotti OS4:n myyntiversiota. Silloin kaikki julkiset merkit olivat hyviä, jo vuosi sitten tämä käyttöjärjestelmä oli samaisen tahon lausuntojen mukaan '95% finished, real soon' jne. Tuon kokemuksen vuoksi olen ottanut kannan että uskon kun itse näen.

Tietenkin se olisi kiva että se olisi tänä jouluna sitä odottavien käsissä ja käytössä... Mutta en misssään tapauksessa uskaltaisi luvata sitä kellekkään tai kehoittaa ostamaan konetta nyt jos joku todella haluaa OS4:n eikä linuxia. Nykyaikaiset tietokonelaitteet kun ovat niitä massatuotettuja kapistuksia joiden arvo harvoin nousee ajan myötä...

 

KimmoK
Keskiviikkona, 3. syyskuuta, 2003 - klo 10.13:   
Genesi/bbrv kyseli taannoin että onko porukalla kiinnostusta testata MorphOS:a AmigaOnessa.

Onko siitä sittemmin kuulunut mitään?

(@Tuomo: MorphOS on erittäin Amigamainen käyttöjärjestelmä pegasos PPC koneille ja vahoille PPC turboitetuille Amigoille.)

 

JPQ
Keskiviikkona, 3. syyskuuta, 2003 - klo 10.39:   
KimmoK: mielenkiintoinen juttu jos noin tosiaan on.

 

Jontsa
Keskiviikkona, 3. syyskuuta, 2003 - klo 12.39:   
Joanna: No minä olen ja voin sanoa että se on AmigaOS ja eikä vain 3.9:n kaltainen vaan paljon paljon parempi :)
Ja noista apuohjelmista että siinä on samat ominaisuudet kuin esim visualprefs jne ja paljon enemmän. Ei voi verrata minkään os3.x:n apuohjelman kanssa.

 

KimmoK
Keskiviikkona, 3. syyskuuta, 2003 - klo 16.10:   
Nyt muuten näyttää siltä että jos omistaa AmigaOnen niin olisi hyvät mahdollisuudet päästä testaamaan AOS4 betaa.
((a'la BETATESTER)) :) :)

@Jontsa

Onko sulla ajantasaista tietoa tuosta betatestausmahdollisuudesta?

 

miksuh
Keskiviikkona, 3. syyskuuta, 2003 - klo 19.46:   
Tuomo: Joannan ja muiden vastaukset oli aika hyviä ja trollivapaita tälläkertaa :) Mutta pari juttua lisäisin.

> pyörittääkö se MP3:sia ja yleisimpiä videoformaatteja

Varmasti. Jo oma A1200T varustettuna 060 50Mhz prossulla pyörittää ihan kiitettävästi ja ongelmitta mp3:ja. Amigalkle on aika hyviä mp3 playereitä: AmigaAmp ja Amplifier. Lisäksi mp3-streamaukseen netistä löytyy mainio softa nimeltä
AmiNetRAdio.

Eri videoformaattien pyöritykseen löytyy esim Frogger, joka on ehkä paras Amigan videoplayereistä, muitakin on. Frogger ainakin tukee aika isoa läjää eri formaatteja eli sillä pitäisi onnistua melkein mikä vaan mitä nykyään käytetään. Tehon puolesta AmigaOnessa ja pegasoksessa varmasti vääntöä riittää.

AmigaOS4:ssa on USB tuki käyttiksessä, eli se ei ole ongelma. jopa vanhoille Classic Amigoille saa USB:n Poseidon USB-stackin avulla.

- miten USB -tuki?
- ja se tärkein: mitä maksaa paketti ja saako siihen mitään ohjelmia?

 

Joanna
Keskiviikkona, 3. syyskuuta, 2003 - klo 22.05:   
KimmoK: Jätin alkujaan tahallaan Pegasoksen/MorphOS:in mainitsematta, vaikka semmoisella tätä nytkin (samoin kuin aiempia vastauksia tässä threadissa) kirjoittelenkin. Haluan nähdä Seuraavan myyntisarjan (eli Pegasos 2) ennen kuin enemmin hehkuttelen, tuntuu jotenkin turhauttavalta puhua laitteesta jota halukas ei sitten voisi ostaa mistään. Ehkä kuukauden sisällä kumminkin.

Miksuh: hommahan toimii aina hyvin niinkauan kun et sotke :)

Mutta siis.. USB.lienee AmigaOnessa vielä aikalailla testaamaton alue, mutta kun ottaa huomioon että se on standardiosa normaalia siltapiiriä sen ei pitäisi olla kuin kiinni ohjelmista, ajurituesta yms. Eli nähdäkseni sen pitäisi aikanaan toimia OS4.ssa kohtuullisen pienellä ajureiden säätämisellä.

Videojuttuihin unohdin vastata. Linuxille ja Amigoille (konetehon rajoissa) on myös semmoinen opensource-ilmaisohjelma kuin Mplayer. Se osaa näyttää mpeggien lisäksi myös DVD:tä, VideoCDtä kunhan vaan löytyy asema jonka kanssa se tulee toimeen. Kokemuksien mukaan ne Froggerin kanssa täydentävät kivasti toisiaan.

Javascriptiä tukevia selaimia on, samoin SSL toimii .. Omien kokemusten mkaan esim Voyager on nykyisellään ihan OK Nordean päätepankki-käyttöön. Javaa ei ole (tai siis Linuxeille on mutta en minä linuxia senvuoksi aio asentaa), puheita on ollut paljon semmoisen tekeytymisestä mutta näyttöjä ei juurikaan ole. Voyagerissa on myös Shokwave Flash plugini, mutta se ei ole ihan riittävä.. Siis ei se kaadu, mutta ei myöskään näytä kaikkia flashejä kunnolla. .

 

KimmoK
Torstaina, 4. syyskuuta, 2003 - klo 8.50:   
@Joanna

Minä taas arvelin että jätit MorphOS:n mainitsematta koska et ollut vielä pukeutunut asbestivaatteisiin. :)

 

JPQ
Torstaina, 4. syyskuuta, 2003 - klo 9.06:   
KimmoK: asbesti vaatteet eivät riitä hvetin tulta vastaan valitan no mikään ei sitä vastaan riitä.:)
PS. Ei MorphOSia eikä Pegasosta eikä AmigaOSia yms. vastaan vaan aamu tuimaan hieman huonoa huumoria jonka huonous naurattaa.

 

miksuh
Torstaina, 4. syyskuuta, 2003 - klo 13.56:   
Joanna: Eli niinkauankun ku kaikki vaan ajatteleet et bbrv on niin kiva ja järkevä jne ? :)

 

Joanna
Torstaina, 4. syyskuuta, 2003 - klo 16.47:   
(oftopiciin menee.. mutta osaa olla vastaamattakaan)

KimmoK. Käytännön kokemus on opettanut ettei Pegasosta + MorphOSia kannata sekoittaa samaan vastaukseen AmigaOne + OS4 kanssa. Siitä ei yleensä seuraa jurikaan muuta kuin tappelua. Ja tappelussa yleensä aina käy niin että aisiat on ne joka jää alimmaiseksi.

Miksuh: Minä en todellakaan ajattele niin.. Pyydän anteeksi jos tuollaisen yksisilmäisen tollon vaikutelma on jäänyt ulkopuoliselle. Se mitä arvostan on tuote ja siihen BBRV ei (kai?) ole osallistunut kuin rahoittamalla sitä. Tosin väheksymättä sitä tosiasiaa että näillä 'markkinoilla' asiasta innostuneen ja jotain asiastakin tietävän rahoittajan saaminen on merkittävä askel eteenpäin.

 

Jupp3
Perjantaina, 5. syyskuuta, 2003 - klo 13.43:   
MPlayerista sen verran, että omasta kokemuksesta se on paaaljon Froggeria vakaampi, kumpikin on suunnilleen yhtä nopea...

Mutta Frogger tukee useampia formatteja, mm. RealMedia ja wmv, mutta on liian epävakaa...

Kumpikin näyttää ylensä "perusformatit" (mpeg, divx AVI, (S)VCD ym.) hyvin.

 

Joanna
Sunnuntaina, 7. syyskuuta, 2003 - klo 12.11:   
Jupp3: ainakin mitä olen ymmärtänyt niin monien mediaformaattien
kanssa vika on siinä että ne kodekit on epävakaita.. No, useimmista
niiistä tietty on sorsat (gpl alaista koodia) joten korjaaminen ei
edellytä kuin osaavaa tekijää joka tietää mitä pitää korjata :)

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: