PPC:n kehitys

Saku-foorumi » Yleinen keskustelu » Viestit 2003 » Viestit 03/2003 asti » Viestit 2003 » Viestit 03/2003 asti » Viestit 2003 » Viestit 03/2003 asti » PPC:n kehitys « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Anu Seilonen
Tiistaina, 18. helmikuuta, 2003 - klo 19.35:   
Keskustelu siirretty Vapaasta sanasta. -Thoriel

 

Lasse
Tiistaina, 18. helmikuuta, 2003 - klo 18.01:   
kuka niitä muuten tällä hetkellä kehittelee, PPC prossuja. IBM ja Motorola ilmeisesti, mutta millä työnjaolla? Ja mikä IBM:n intressi alkujaan koko asiassa? Onko IBM palvelimet sun muut hässäkät PPC pohjaisia?

 

Jani Kuituniemi
Tiistaina, 18. helmikuuta, 2003 - klo 18.21:   
Käsittääkseni PowerPC on pää-osin Motorolan suunnittelema ja sekä IBM että Apple rahoittivat lähes koko homman. Apple on hyödyntänyt sitten näitä ns. desktop-sarjan 32bittisiä prosessoreita (60x,g3,g4) omissa koneissaan kun taas IBM on ollut lähinnä kiinnostunut palvelin puolen prosessori-malleista jotka ovat PPC-variantteja (power-sarja) 64 bittisiä prosessoreita. Käsittääkseni nuo palvelin-puolen versiot ovat IBM:n omaa käsialaa jotka hyödyntävät lähinnä vain PPC:n corea ja joissain tapauksissa useampia sellaisia yhdessä moduulissa. IBM:n RS/6000 (nykyään kai pSeries) nimellä olevat UNIX palvelimet ovat täysin PPC-pohjaisia vermeitä jotka ajavat AIX:ia (UNIX variantti).

 

miksuh
Tiistaina, 18. helmikuuta, 2003 - klo 18.53:   
IBM valmistaa ja suunnittelee kyllä myös omia PPC versioitaan. AmigaOnen ja Pegaoksen G3:han on nimenomaan IBM:n näkemys G3:sta.

 

Jani Kuituniemi
Tiistaina, 18. helmikuuta, 2003 - klo 21.33:   
Tiesin kyllä, että IBM:llä on valmistuslisenssi, mutta mitäs eroa noissa IBM:n versioissa PPC:stä on verrattuna Motorolan valmistamiin?

 

Joanna
Tiistaina, 18. helmikuuta, 2003 - klo 22.54:   
Huomattavasti enenmmän nopeutta, paremmat cachet, erilainen valmistusprosessi yms..

 

Jani Kuituniemi
Tiistaina, 18. helmikuuta, 2003 - klo 23.46:   
Hmm.. onko noista mitään dokumentteja olemassa jossa kerrottaisiin tarkemmin mitä muutoksia IBM on tehnyt niihin?

 

JKouri
Keskiviikkona, 19. helmikuuta, 2003 - klo 10.03:   
PowerPC arkkitehtuuri on Motorolan, IBM:n ja Applen yhdessä suunnittelema. Itse asiassa käskykanta on IBM:n POWER arkkitehtuurista ja väylähallinta ja rakenne on Motorolan 88000 RISC prosessorista. Applella taas on ollut omat sormensta pelissä muistinhallintayksikön suunnittelussa.

Täältä löytyy IBM:n PPC prosessoreista tietoa:

http://www-3.ibm.com/chips/products/powerpc/

Kaikissa PPC prosessoreissa (sekä IBM:n, että Motorolan) on sama käskykanta ja ovat ohjelmallisesti yhteensopivia. Erot löytyvätkin sitten toteutuksesta, valmistustekniikasta ja nopeudesta.

IBM ei ole tähänmennessä valmistanut G4 prosessoreita, vain pelkästään G3 ja sitä edeltäviä prosessoreita. Nyt IBM on tuonyt markkinoille oma "G4" prosessorin. G4 on periaatteessa G3, jossa on AltiVec. Lisäksi toki G4-sukupolven prosessoreita on muutenkin viritelty.

Tuo IBM:n "G4" on varsin mielenkiintoinen, mallinumeroltaan PPC 970. Se on 64 bittinen toteutus PPC coresta ja siinä on AltiVec ja lisää erilaisia suoritusyksiköitä. Kellotaajuus on vaatimattomasti 1.8GHz ja väyläkellokin on 900Mhz...

PPC970 ei kyllä tule sopimaan AmigaOne emolle, koska sen väyläratkaisu on täysin poikkeava, siinä on kaksi äärimmäisen nopeaa yksisuuntaista, 32 bittistä väylää, joista toinen on siis varattu ainoastaan lukuja varten ja toinen kirjoituksia.

Jokatapauksessa myös Motorolalta on tulossa uusia ja nopeampia PPCitä pitkästä aikaa, joten hyvältä näyttää.

 

KimmoK
Keskiviikkona, 19. helmikuuta, 2003 - klo 10.31:   
Tosiaan... kuulin huhuja että G5 tulisi sittenkin. Tehot voi olla suunnilleen sitä mitä vuoden 2001 lopulla testilabroista vihjaltiin (superia silloin, ok:ta nykyisin).

Tod näk. IBM:n prossu tulee olemaan nopeanpi, mutta se on merkkinoilla ehkä G5 prossuakin myöhemmin.

 

Jani Kuituniemi
Keskiviikkona, 19. helmikuuta, 2003 - klo 12.35:   
Eli tuo uusi IBM:n "G4" jatkaa sitä IBM:n omaa 64 bittistä serveri prosessori rintamaa - nehän ovat kyllä ihan IBM:n omaa käsialaa, en ollut tietoinen että IBM teki ihan muutoksia noihin pöytäkone-prosessoreihinkin. Arvelin kyseessä olevan lähinnä Digital Samsung tyyppinen diili jossa Samsung valmisti (valmistaa?) Digitalin Alpha prosessoria lisenssillä uudemmalla valmistusprosessilla ja siten nopeammalla kellotaajuudella kuin Digital itse.

Tässä quote tekstistä "27 years of IBM RISC" :

The 601 was the first processor arising out of a partnership between IBM, Motorola, and Apple. From IBM, the RISC Single Chip (RSC) microprocessor became the base design for 601. The superscalar machine organization of the 601 was improved to achieve greater performance and additional custom circuit design was applied to reduce the die size and to allow higher frequency operation. The Motorola 88110 microprocessor bus interface formed the basis of the development of the 601 bus interface. The 601 did not implement the full PowerPC instruction set (some infrequently used instruction where excluded) and some new instructions and features were added, such as support for symmetric multiprocessor (SMP) systems. The 601 is capable of dispatching, executing, and completing up to 3 instructions per cycle. Instructions issue to multiple execution units (an integer unit, a branch processing unit, and a floating-point unit), execute in parallel, and can complete out of order. An SMP has multiple processors that have their own cache, the memory and devices are shared. The 601 was a bridge from POWER to the full PowerPC architecture, such as the 603, 604, and 604e. 

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: