David Pleasanse ja CBM:n kuolema

Saku-foorumi » Yleinen keskustelu » Viestit 2017 » David Pleasanse ja CBM:n kuolema « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

kimmok
Käyttäjätunnus: kimmok

Rekisteröity: 10-2009
Maanantaina, 16. lokakuuta, 2017 - klo 13.28:   
Todella hyvä haastattelu:
https://www.youtube.com/watch?v=BhTNR6XZJd0

Siinä on kertauksena kaikki surulliset management virheet joilla Commodore saatiin ajettua alas ja Amiga pois "valtavirrasta".

 

TSK
Käyttäjätunnus: tsk

Rekisteröity: 4-2010
Maanantaina, 16. lokakuuta, 2017 - klo 19.24:   
Täällä Suomessa on aina kehuttu Petroa kun mies tulee paikalle kun pyydetään mutta Davidilla ei ollut muuta kuin negatiivista sanottavaa Petrosta. Petro kuulemma käski New Techin olemaan tekemättä diiliä Commodore UK:n kanssa. Ilmeisesti mies haluaisi vetää Petroa turpaan jos kohtaisivat.

Taitaa kaikissa tarinoissa olla aina monta puolta.

Toinen mielenkiintoinen kommentti oli että uusi tekniikka jota Commodore oli kehittämässä kuulemma olisi vielä tänä päivänäkin "outstanding" jos se julkaistaisiin nyt. Mitähän ne oli tekemässä.

 

TSK
Käyttäjätunnus: tsk

Rekisteröity: 4-2010
Maanantaina, 16. lokakuuta, 2017 - klo 19.26:   
Vai oliko se sana "phenomenal" mutta kuitenkin.

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Maanantaina, 16. lokakuuta, 2017 - klo 22.26:   
Sen verran pisti kiinnostamaan, että pitänee yrittää hommata se hänen tuleva kirjansa. Uutta näkökulmaa, kun aiemmat ovat tahtoneet pyöriä samojen asioiden ja lähteiden ympärillä...

 

kimmok
Käyttäjätunnus: kimmok

Rekisteröity: 10-2009
Tiistaina, 17. lokakuuta, 2017 - klo 15.24:   
"Davidilla ei ollut muuta kuin negatiivista sanottavaa Petrosta. Petro kuulemma käski New Techin olemaan tekemättä diiliä Commodore UK:n kanssa."

Commodore UK olisi voinut pelastaa Amigan.
Joskus 1994....1995 sain hieman sisäpiirin tietoa Davidin ajamasta plänistä. Mutta harmi että se meni puihin. Davidilla olisi ollut enemmän näkemystä/visiota tulevaisuuden varalle kuin Petrolla.

"uusi tekniikka jota Commodore oli kehittämässä kuulemma olisi vielä tänä päivänäkin "outstanding" jos se julkaistaisiin nyt. Mitähän ne oli tekemässä."

Tuo on nähdäkseni liioittelua. Mutta olihan älyttömän moni asia tehty paremmin 1991...1993 amigan käyttiksen ja raudan kehityksessä, kuin windows tai apple puolella.
(RTG oli tekeillä, 64bittisyys jne käyttiksessä toimi plug and playt, reaaliaikaisuudet sun muut paremmin kuin muissa ehkä tänäkään päivänä)

(nykysakumiiteissä varmastikin testailtaisiin openCL tehoja seitsemällä radeonHD:llä ja 14 videotykin turvin skidmarks autot ajaisi ympäri ämpäri ouluhallin kupolin sisäpintaa... tai kompastuttaisiin virtuaalikypäriemme piuhoihin)

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Keskiviikkona, 18. lokakuuta, 2017 - klo 15.22:   
Ottamatta kantaa kumpi olisi ollut parempi David Pleasance vai Petro, täytyy muistaa että ESCOMin konkurssi oli silti se pahin kompastuskivi joka vei kaiken raiteiltaan sairaisiin suuntiin.

Jos ESCOM olisi pysynyt pystyssä, moni asia olisi epäilemättä toisin. Eli johtajaa suurempikin vaikutus varmaan olisi ollut sillä kummalla oli rahakkaampi taustajoukko. Olisiko Pleasancen kuvio toiminut paremmin kuin ESCOM... Ehkä? Jos olisi, se olisi kannattanut...

Kaikkiin skenaarioihin liittyy kuitenkin aito huoli siitä olisiko onnistunutkaan jatkaja selvinnyt paria, kolmea vuotta pidemmälle. Olen tyynnytellyt itseäni myöhempinä vuosina toteamalla, että puihinhan se olisi mennyt joka tapauksessa. :-) Niin paljon isommat voivat lopulta olivat 90-luvun lopulle tultaessa ja 2000-luvulla liikkeessä.

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Keskiviikkona, 18. lokakuuta, 2017 - klo 15.27:   
Se mitä Gateway ja Amiga Inc. lopulta ryhtyivät Amigalla tekemään ja tavoittelemaan ei enää liittynyt Amigaan mitenkään.

Siinä 1995 oli vielä se hetki, että joku voisi. ESCOM yritti ja epäonnistui. David Pleasance olisi varmasti yrittänyt myös.

Ehkä vielä VIScorp 1996. Teoreettisempaa jo, mutta ehkä vielä kuitenkin "Amigaa".

Mutta kun Gateway tuli, kaikki oli jo myöhäistä. Amigasta tuli vain tavaramerkki ja early adopter -markkina räävittäväksi.

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Keskiviikkona, 18. lokakuuta, 2017 - klo 15.36:   
TSK: Minusta - miestä vähän tuntevana - on ilmeistä että Petrossa on myös ritiriitaisempi puolensa. Todennäköisesti on David Pleasancessakin, mutta sitä emme tunne niin hyvin. :-) Mutta Petrossa varmasti on.

Petro on varmasti ajanut omia näkemyksiään ja etujaan, jotka ovat olleet ristiriidassa muiden näkemysten ja etujen kanssa - jotka taas ovat ajaneet omiaan jne. Objektiivisen kuvan muodostaminen on vaikeaa. Kielimuuri Saksaan pahentaa sitä entisestään.

Se on selvää että esim. Saku on Petrolle kiitollisuuden velassa saamastaan näkyvyydesta vuosien saatossa. Se ei vielä tarkoita että Petro välttämättä oli mitenkään parasta mitä Amigalle tapahtui. Tämä on avoimin silmin todettava.

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Keskiviikkona, 18. lokakuuta, 2017 - klo 15.39:   
Ironinen ja kärjistetty loppukaneetti:

90-luvusta minulle jäi vain kaksi Amiga-asiaa käteen: David Pleasancen tuottama Everybody's Girlfriend CD (jonka ryhmätilauksessa Suomeen olimme mukana) ja Petron tuottama Amiga Back for the Future CD (jonka toimme Saku 98:iin maailman ensi-iltaan).

Oliko Amiga siis jotain musiikkia?

 

TerhoX
Käyttäjätunnus: terhox

Rekisteröity: 10-2011
Perjantaina, 20. lokakuuta, 2017 - klo 0.51:   
Archive.org on varsin hyvä sivusto, kun (tai jos) haluaa muistaa vanhoja, mitä Amigasta on visioitu ja luvattu erilaisissa yhteyksissä.

Archive.org (www.amiga.com)

AmigaDE oli ainakin yksi suuntaus, jonka piti valloittaa mobiilimaailma.

Jotenkin tuntuu, että käytettiinkö "Amiga filosofiaa" väärin, mikä taho sitten milloinkin omisti Amigan? Sen varjolla pystyi esittelemään vaikka millaisia visioita suht uskottavasti, vaikka mitään pohjaa tai katetta lupauksille ei näin jälkeenpäin mietittynä ollut.

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Lauantaina, 21. lokakuuta, 2017 - klo 4.29:   
TerhoX: Näin oli suurelta osin. Arvioisin silti, että ESCOM-vaiheessa vielä yritettiin "aidosti". Todennäköisesti myös otsikossa mainittu David Pleasance / Commodore UK olisi vielä yrittänyt aidosti.

Kaikki vuoden 1997 jälkeen oli sitten huuhaata sivujuonteita lukuunottamatta (OS 3.x:t/4.x:t on laskettava sivujuonteiksi omistajien kannalta). 00-luvun puolivälin jälkeen sivujuonteet tietysti muuttuivat tavallaan pääjuonteiksi, mutta kovin pieniksi sellaisiksi...

 

TerhoX
Käyttäjätunnus: terhox

Rekisteröity: 10-2011
Lauantaina, 21. lokakuuta, 2017 - klo 19.35:   
Janne: Jos historiaa tsekkaa kokonaisuutena, niin kyllä olet oikeassa että ESCOM vaihe oli varmasti paras kaikista.

Harmittaa että Jim Collasin projekti Gatewaylla jäi toteutumatta, Amiga MCC oli todella tyylikäs paketti. Mutta olihan sekin selvä tavallaan jo alusta saakka,, ettei pääasiallisesti PC valmistaja mitenkään voisi niin kunnianhimoista projektia viedä maaliin.

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Sunnuntaina, 22. lokakuuta, 2017 - klo 14.10:   
TerhoX: Suurin kysymysmerkki Jim Collas -vaiheessa, jossa toiminta kieltämättä vielä edes yritti olla ammattimaista :-) (samaa ei voi sanoa sittemmin tapahtuneesta), oli sen yhteys Amigaan sanan varsinaisessa merkityksessä.

Kaikki merkit kun olivat, että Amiga MCC olisi tainnut olla "joku ihan eri tuote" Amigan nimellä. Mutta mistä näistä tarkalleen tietää...

ESCOM- ja potentiaalisessa Commodore UK -vaiheessa hyvää oli, että niissä yritettiin vielä edistää Amigaa sanan varsinaisessa merkityksessä. Vai kimmok olitko kuullut muuta Commodore UK -visioista? :-)

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Sunnuntaina, 22. lokakuuta, 2017 - klo 20.18:   
Niin eikös se Amiga MCC olisi ollut kokonaan eri arkkitehtuurilla ja uudella käyttöjärjestelmällä, eli parhaimmillaankin nykyisten "NG"-käytisten tyylinen ratkaisu, jolla ei olisi enää ollut rautayhteensopivuutta, ja sitä myöten myös softayhteensopivuuskin olisi karissut joko osittain tai jopa kokonaan. Pahimmillaan vaan yksi uusi Linux-distro ilman mitään todellista yhteyttä Amigaan.

Jälkikäteen ajateltuna siis ihan huuhaata, jonka perään ei olisi pitänyt uhrata ajatuksia :-) Tai jos jonkinlaista NG-tyylistä ratkaisua olisi suunniteltu, niin toivotonta olisi sellaista ollut saada valmiiksi siedettävässä ajassa.

Kaipa se suurin toivo olisi ollut saada pidettyä alkuperäisiä kehittäjiä mukana ja yrittää saada jotain uutta yhteensopivaa ulos eikä vaan vanhojen koneiden uusilla erillä venytettyä väistämätöntä parilla vuodella. Kuulosti, että Commodore UK:lla olisi ollut sellaiset ajatukset enemmän kuin ehkä ESCOM:lla. Tai sitten olisi pitänyt satsata virallisesti johonkin phase5:n A\Box:iin, jossa oli hyvä idea, mutta liian kunnianhimoinen toteutettavaksi siihen aikaan niillä resursseilla... myöhemminhän siitä sitten periytyi MorphOS, mutta liian myöhään ja ilman virallista nimeä, joka olisi välttämättömyys yhteisen jatkuvuuden ja suosion kannalta.

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Tiistaina, 24. lokakuuta, 2017 - klo 0.06:   
jPV: "Pahimmillaan vaan yksi uusi Linux-distro ilman mitään todellista yhteyttä Amigaan."

Todennäköisesti juuri jotain tällaista. Muut NG-hankkeet (OS4, MorphOS, AROS) siis ovat lähempänä oikeaa Amigaa kuin Amiga MCC todennäköisesti olisi ollut.

Hyvin vähän siitä MCC:stä ja kumppaneista tosin tiedetään, mitä siellä kulisseissa suunniteltiin. Hyvä kirja Gatewayn ja Amiga Inc.:n "oliopohjaisesta verkkokäyttöjärjestelmästä" olisi tervetullut...

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: