Kysymyksiä Amiga Forever -emulaattori...

Saku-foorumi » Uusi sukupolvi: Muut » Kysymyksiä Amiga Forever -emulaattoriin liittyen « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

HeliH
Käyttäjätunnus: rautahaukka

Rekisteröity: 4-2013
Perjantaina, 29. maaliskuuta, 2024 - klo 12.20:   
Amiga forever-emulaattorissa on useita Workbench-käyttöjärjestelmiä, joita myös haluaisin käyttää, mutta niiden kanssa on ongelmia.

AmiKit on yksi tällainen. Amikit-käynnistyy toisinaan, mutta yleensä ei, vaikka Amiga Forever- emulaattori ohjelma on korjaus-asennettu pari kertaa ja Amikit-on asennettu monta kertaa uudestaan. Onko minulla liian vanha Amiga Forever- emulaattori, kun se on hankittu joskus 2014? Käyttis on Windows 10. Onko toisilla samoja ongelmia AmiKit-järjestelmän kanssa Amiga Forever plus edition 2014 emulaattorin kanssa?

Minua kiinnostaa todella paljon emulaattorissa oleva AmigaSYS-käyttöjärjestelmä. Haluaisin käyttää sitä, mutta sormi meni heti suuhun, kun käynnistin sen. Onko se, kuten se Amiga OS4, vai onko sen teema vain kopioitu Amiga OS4:sta? Mikä ko. käyttöjärjestelmän versio on? Onko jossakin uudemmassa Amiga Forever- emulaattorissa AmigaOS4:ista jokin käyttöjärjestelmä?

AmigaSYS:ssa sain muuten helposti ääkköset eli Amiga Writer-ohjelmassa ääkköset toimii. Sopii siis kirjoittamiseen, mutta minulla on CD-asema ongelma AmigaSYS-käyttöjärjestelmässä. En saa AmigaSYS-järjestelmää tunnistamaan CD-asemaa. CD-asema ei toimi AmigaSYS-järjestelmässä ollenkaan. Pitääkö asetuksia muuttaa jostakin, vai miten AmigaSYSin saisi tunnistamaan ulkoisen CD-aseman?

En valitettavasti muuten muista, että miten lha-loppuisia ohjelmia asennetaan. Voisitteko neuvoa minua siinä?

Voiko AmigaSYS-järjestelmään emulaattorissa asentaa Abiword, Gimp ja Sketchblock sekä Celestia-ohjelmat? Jos voi, niin miten ne saa asennettua ja toimimaan?

Toinen asia on se, että miten AmigaSYS-käyttöjärjestelmän teeman vaihtaa AmigaSYS-järjestelmässä, sillä värimaailma on siinä nyt harmahtava? Yritin vaihtaa teemaa, mutta teeman valitsin ilmoittaa vain, että siinä on AmigaOS4-teema. Pitääkö netistä etsiä lisää teemoja? Haluaisin vain muuttaa teeman värimaailmaa.

Vaikka Amiga0S4:n kanssa oli aikoinaan ylitsepääsemättömiä vaikeuksia, niin haluaisin sellaisen käyttöjärjestelmän uudemman kerran nyt emulaattoriin, kun on aikaa värkätä koneiden kanssa

Amigan käyttäjäksi on tarkoitus palata lopullisesti. Joudun kuitenkin käyttämään pelkkää Amiga Forever-emulaattoria, sillä haaveissa olevaa AMIGAOS 4.1 FINAL EDITION FOR CLASSIC -käyttistä ei voikaan muuten asentaa Windows koneeseeni. Lisäksi haluan käyttää A500 –käyttistä, kun Amiga500-konetta on ikävä. Eli emulaattorin käyttö taitaa olla järkevintä, sillä sen avulla voi käyttää eri Workbench-käyttöjärjestelmiä samassa koneessa.

Pitääkö minun muuten ostaa uusi emulaattori, kun entinen on niin vanha eli hankittu 2013-2014 eikä se ole kuin Amiga Forever plus versio? Ilmeisesti AMIGAOS 4.1 FINAL EDITION FOR CLASSIC-käyttiksen takia pitää hankkia Amiga Forever Premium –emulaattori, vai olenko ymmärtänyt väärin?

Sori, että tässä tuli paljon asiaa Amiga Forever emulaattoriin liittyen, mutta yritin laittaa tähän mahdollisimman paljon asioita, joihin kaipaan neuvoja.

 

HeliH
Käyttäjätunnus: rautahaukka

Rekisteröity: 4-2013
Sunnuntaina, 7. huhtikuuta, 2024 - klo 21.27:   
Päivitys edelliseen viestiin, niin kyllä se Amiga Forever ohjelman päivitys uusimpaan premium versioon tarvittiin, että jotkin asiat ratkesi. CD-asema tunnistautui, AmigaSYSiä koskevat seikat myöskin ovat ratkenneet ja kyllä siihen tarvitaan ohjevideon perusteella uusin Amiga Forever Premium, että pystyy asentamaan AmigaOS4.1-järjestelmän emulaattoriin. En ole kokeillut vielä, mutta enköhän pääse asennushommiin parin viikon sisällä.
Muistanko väärin, että LHA-tiedoston purkamiseen on jokin helppo keino, jossa ei tarvita komentokäskyjä? Sain ohjeena komentokäskyn, mutta AmigaOS4.0-järjestelmässä oli jokin muistukuvani mukaan helpompi tapa purkaa lha-tiedosto oikeaan kohdekansioonsa. Nyt olen kokeillut AmigaSYSissa purkaa PackMaster-ohjelmalla tiedoston, mutta silloin se menee väkisin RAM-tiedoston eikä ohjelma toimi tietenkään, jos sen siirtää oikeaan kohdekansioon. Haluaisin tietää, mikä on helpoin tapa purkaa tiedosto esim. Anotice.lha, oikeaan kansioon ja tarvitaanko siihen komentokäsky?
On joitakin muita lha-loppuisia-ohjelmia,jotka pitäisi purkaa ja mielellään helposti, että saan AmigaSYSin käyttökuntoon ja pääsen harjoittelemaan, sillä haluan käyttää sitä, ellen saa AmigaOS4.1-järjestemää asennettua. Minä olen aika toiveikas, mutta en liian toiveikas, että tällä kertaa AmigaOS-järjestelmä ja minä teemme kunnon jälkeä, sillä suurin osa aikoinaan AmigaOS4.0-järjelmästä pelastamista ohjelmista toimii jo nyt AmigaSYSissa ja osa vaatii kylläkin vähintään 4.0-järjestelmän ja osa sen purkamisen, mihin tarvitsen vielä neuvoja. Toivottavasti neuvotte vielä tuossa LHA-tiedoston purkamisessa. Ohjevihkoni katosi samalla, kun vanha Amigani, joten en voi tarkistaa helpointa purkamista siitä. Onko purkamiseen jokin ohjelma? En muista tuota, sillä tätä ennen olen purkanut tiedostoja viimeksi 10 vuotta sitten. Silloin asentamamani ja pelastamani ohjelmat purkaantuivat helposti.
AmiKIT-kysymykseni voi unohtaa, sillä unohdan AmiKIT-järjestelmän, joka ei näemmä toimi uudessa versiossa, mutta tuo LHA-tiedosto asia vaatii vielä ohjeita, muuten olen suhteellisen tyytyväinen AmigaSYS-järjestelmään nyt kun CD-asema toimii.

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Sunnuntaina, 7. huhtikuuta, 2024 - klo 21.46:   
AmigaOS 4.x -spesifit kysymykset voivat löytää paremmin vastaajan tuolla Saku-foorumin "Uusi sukupolvi: AmigaOS 4" -alueella?

Mukavaa tekemistä siellä joka tapauksessa ja menestystä! :-)

 

jes
Käyttäjätunnus: jes

Rekisteröity: 10-2009
Sunnuntaina, 7. huhtikuuta, 2024 - klo 21.47:   
Minuakin kiinnostaa tuo lha-tiedostojen purku, samoinkuin adf-tiedostojen purku, mikä ei näytä akkiseltään onnistuvan ollenkaan.

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Sunnuntaina, 7. huhtikuuta, 2024 - klo 21.53:   
Itse en muista myöhempien (Commodoren jälkeisten) AmigaOS:ien varustyökaluja tähän hätään, koska jatkoin "vanhaan tapaan", mutta geneerisempi vastaus tällä taustalla:

LHA on lzh-kompressioformaatin muoto ja se puretaan Amigalla tyypillisesti LhA-ohjelmalla (https://aminet.net/package/util/arc/lha). Windowsilla esimerkiksi 7-Zip purkaa LHA:ta.

ADF taas on Amiga-levykkeen levy-image, sitä näkee nimenomaan emulaattoriskenessä. Wikipedia tuntee myös työkaluja niiden hoitoon: https://en.wikipedia.org/wiki/Amiga_Disk_File

 

HeliH
Käyttäjätunnus: rautahaukka

Rekisteröity: 4-2013
Sunnuntaina, 7. huhtikuuta, 2024 - klo 23.20:   
Aloin juuri äsken tutkimaan vanhaa kannettavaani, jossa oli aikoinaan se vanha Amiga Forever- emulaattori. Koneen kätköistä löysin windows puolella toimineen ExtractNow-ohjelman. Voikohan sillä purkaa emulaattoria varten LHA-tiedostoja? Käytin ko. ohjelmaa aikoinaan emulaattorin takia johonkin purkamiseen, mutta en muista, että olikohan tuo se, jolla pystyi purkamaan lha-tiedostoja windowsin puolella, jotta tiedostoja pystyi käyttämään emulaattorissa.
https://extractnow.com/#

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Sunnuntaina, 7. huhtikuuta, 2024 - klo 23.43:   
En tiedä, mutta 7-Zip on maksuton ja purkaa LHA:ta Windowsilla: https://www.7-zip.org

Amigalle maksuttoman LhA-työkalun saa itsepurkautuvassa paketissa Aminetista (https://aminet.net/package/util/arc/lha), purkautuu ajamalla paketti Amigalla tai emulaattorissa, jonka jälkeen lha x -käskyllä voi purkaa LHA-paketteja...

 

TSK
Käyttäjätunnus: tsk

Rekisteröity: 4-2010
Maanantaina, 8. huhtikuuta, 2024 - klo 0.14:   
AmigaOS4.x:ssä löytyy Utilities/UnArc joka osaa purkaa paketteja.

Windowsin työkalut ei osaa Amigan mm. tiedostojen suojausbitteja tahi tiedostokommentteja. Kannattaa purkaa Amigan paketit Amigan puolella (emu tai mikä hyvänsä).

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Maanantaina, 8. huhtikuuta, 2024 - klo 9.15:   
Useissa AmigaOS-pohjaisissa "distroissa" (AmiKit, AmigaSYS, jne.) on säädetty pakettien (lha, zip, jne.) aukaisu/purku tuplaklikkaamalla kyseistä tiedostoa. Jos tuota ominaisuutta ei löydy, niin sitten niissä on vähintäänkin erillinen tiedostonhallintaohjelma, kuten DOpus tai FileMaster tms., jolla pakettien purkaminen onnistuu helposti.

AmiKit:n käyttöliittymä on DOpus5-pohjainen, joten sillä voi selata paketteja suoraan kuin hakemistoja tuplaklikkaamalla ne auki, purkaminen toimii vain kopioimalla tiedostot muualle. Jos paketit haluaa purkaa suoraan ilman selaamista, se onnistuu raahaamalla haluttu paketti kohdehakemistoon ja purku tapahtuu automaattisesti. Tai sitten voi klikata pakettia oikealla hiirennapilla ja valita popup-valikosta purkaako sen kyseiseen hakemistoon vai RAM-levylle.

AmigaSYS on näitä vanhempia virityksiä, joten siinä taisi olla vain FileMaster asennettuna, jolla paketin purku toimii valitsemalla paketti ja klikkaamalla "lha x" keskipalkista, jolloin lha-paketti purkautuu toiselle puolelle valittuun kohdehakemistoon... vai olikohan tässä joku kömpelö vakioratkaisu, että se purki lähdehakemistoon, no kannattaa kokeilla.

DOpus4 on myös suosittu erillinen tiedostonhallintaohjelma ja siihen on yleensä konffattu nappi lha-pakettien purkamiseen, tai sitten voi raahata paketin toisesta hakemistosta toiseen tai tehdä nopeat erilliset klikkaukset lähdetiedostosta kohdehakemistoon.

Komentoriviltäkään lha:n käyttö ei ole vaikeaa, vaan yleensä riittää "lha x paketti.lha kohdelevy:hakemisto/". Jos paketteja purkaa (onnistuneesti) esim. RAM-levylle, ei pitäisi olla mitään ongelmaa niitä kopioida sieltä muuallekaan.

 

HeliH
Käyttäjätunnus: rautahaukka

Rekisteröity: 4-2013
Maanantaina, 8. huhtikuuta, 2024 - klo 21.31:   
Tappelin FileMasterin kanssa nyt 4 päivää, mutta rupesi se lopulta toimimaan. Hiirellä napsautus ei riittänyt valitsemaan oikeaa kohdekansiota, vaan näemmä pitää vielä napauttaa enteriä nopeasti, kun on painanut kohde-asemaa ja kohde-kansiota hiiren painikkeella. Kaksoisnapautus on hitaimmalla, mutta silti minun pitää käyttää sekä hiirtä ja enter-näppäintä Filemasterissa. Pääasia, että sain vihdoin Filemasterin toimimaan. Nyt LHA-tiedoston purkaminen onnistui oikeaan kansioon.

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Tiistaina, 9. huhtikuuta, 2024 - klo 9.52:   
Kiitos selvennyksistä ja hyvistä vinkeistä kaikille! :-) Tässä palaa asioita mieleen itselläkin...

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: