Pieni MorphOS-koneen osto-opas

Saku-foorumi » Uusi sukupolvi: MorphOS » Yleinen keskustelu » Viestit 2017 » Pieni MorphOS-koneen osto-opas « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Tiistaina, 8. marraskuuta, 2011 - klo 20.04:   
(Päivitetty 16.9.2015)

Pientä pohdintaa mitä vaihtoehtoja on MorphOS-koneeksi ja omia arvioita kohtuullisesta hinnasta siihen käyttöön Suomesta hankittuna. Mielestäni MorphOS-käyttöön voi maksaa vähän reilumminkin esim. huutokaupoissa, kun yleensä halutaan jotain tiettyä mallia tietyillä ominaisuuksilla pitkäaikaiseen käyttöön. Geneeriset Mac-käyttäjät luovuttavat yleensä aika helpolla ja siirtyvät seuraavaan ei välttämättä niin samanlaiseen kohteeseen :-) Hintataso on ainakin mäkkiraudassa laskenut roimasti ihan viime aikoina ja lähes kaikkia koneita on alkanut näkymään jo alle sadalla eurolla, joitakin jopa muutamilla kympeillä.

Mäkkejä voi löytää Suomesta ainakin huuto.netistä (PowerBook G4, Mac mini, PowerMac, iBook) ja Hopeisesta omenasta

Virallinen yhteensopivuuslista kannattaa kuitenkin aina vilkaista ennen ostoa. Lisäksi MorphOS Librarystä löytyy kattava lista tuetuista koneista.

Näytönohjain kannattaa useimmiten olla Radeon, ja mielellään 8500 tai isompi mallinumeroltaan. Kannattaa myös huomioida, että Warp3D-tukea ei ole 9550:stä lähtien, jos muutamat vanhat Amiga-pelit/demot ovat tärkeitä.

Muistia MorphOS käyttää 2 gigatavuun asti (1.5GB näkyy itse käyttikselle, mutta kernelin ajurit voivat käyttää ylimenevääkin osuutta aina 2 gigaan asti). Jos koneeseen on asennettu enemmän muistia, niin ylimenevä osuus jää vain käyttämättä eikä haittaa mitään. Joillakin koneilla on jo fyysinenkin rajoitus pienempi (esim. Mac miniin voi asentaa vain 1GB:n verran muistia). 1GB tai enemmän on kuitenkin suositeltavaa raskaampaan webbisurffailuun, vaikka käyttis itsessään onkin kevyt ja vähän vaativa.


Power Mac G5:

Todellinen tehokone MorphOS-käyttöön. Tällä hetkellä tuettuina ovat Radeon-näytönohjaimella varustetut PowerMac7,2 ja PowerMac7,3 (A1047) -mallit. Lista kaikista G5-malleista löytyy täältä. Nopein malli pörrää jopa 2.7 GHz:n kellotaajuudella.

Vesijäähdytteisissä malleissa kannattaa olla tarkkana, ettei ole vuotoja. MorphOS tukee vain yhtä prosessoria.

Hintataso alle satasesta ylöspäin.


PowerBook G4:

Kaikki Radeon-näytönohjaimella varustetut PowerBook G4 -koneet toimivat periaatteessa, tosin vanhemmilla (titanium?) malleilla ei toimi äänet.

Touchpadin gesturet ja muut säädöt toimivat vain niissä malleissa, joissa touchpad/näppäimistö ovat USB-väyläisiä eivätkä Applen ADB-väylällä. ADB-näppäimistö ei myöskään erittele vasemman ja oikeanpuoleisia näppäimiä, joten esimerkiksi Amigan perinteinen ctrl-amiga-amiga resetti ei toimi sen takia. Eli käytännössä mallit 5,6-5,9 toimivat monipuolisimmin, koska niissä kontrollit menevät USB:n kautta.

Sisäinen WLAN toimii nykyään, mutta vaihtoehtona löytyy myös CardBus-slotti Atheros 5000 -yhteensopiville verkkokorteille (piirisarjan numerot jotain 5xxx), joilla saattaa saada paremman laadun signaaliin. Käyttö toimii parhaiten kunkin koneen natiiviresoluutiolla, mutta pelikäyttöä varten on myös muutama virtuaali-screenmode (640x480, 800x600 ja 1024x768).

Tyyppivikana toinen muistipaikka voi olla mykkä, kannattaa tarkastaa. Tosin kyllä se yhdelläkin toimii.

Itse suosittelisin uusimpia 1.67GHz:n malleja, koska ne ovat kaikinpuolin parhaiten tuettuja.

Hintaluokka 80-150e.


iBook G4:

Pikkunäppärä kannettava, joka on kuitenkin rajoittuneempi kuin PowerBookit liitännöiltään ja ominaisuuksiltaan.

Touchpad ja näppäimistö ovat ADB:llä muissa paitsi 6,7-malleissa (kts. PowerBook-kohta).

Hintaluokka 50-100e.


Mac mini G4:

Kaikki G4-mallit ovat tuettuja, mutta useimmissa on näyttömuistia vain 32 megatavua, joka on hieman vähän nykyresoluutioille ja tekniikoille, mutta menettelee, jos sen tiedostaa ja on valmis tinkimään tietyissä asioissa.

Mineistä on kuitenkin ns. silent upgrade -malleja, joissa oli kaikessa hiljaisuudessa parannettu muutamia ominaisuuksia, kuten prosessorin kellotaajuutta sekä näyttömuistin määrää 1.5GHz:n mallissa (myytiin yhä 1.42GHz:n koneena). 1.5GHz:n mallista löytyvällä 64 megatavun näyttömuistilla konetta käytteleekin jo mukavasti jopa FullHD-resoluutioilla ilman mainittavia kompromisseja.

Laajennusvaraahan koneessa ei ole ja USB-porttejakin on vain kaksi (hubi tarpeen käytännössä), mutta toisaalta kotelo on nätti sekä todella näppärä sijoittaa ja kuljettaa. Eikä laajennustarvekaan ole nykyään samaa luokkaa kuin ennen.

Pidän 1.5GHz:n mallia yhtenä parhaimpana vaihtoehtona MorphOS-käyttöön ja itsellänikin on sellainen pääkäytössä. Kolhot tornikotelot eivät vaan enää miellytä silmää sen jälkeen ;)

Hintaluokka 1.25-1.42GHz malleille 50-80e. 1.5GHz:n mallista kannattaa maksaa enemmänkin.


PowerMac G4:

Radeon-näytönohjaimilla varustetut PowerMac G4 -koneet ovat tuettuja. Isokoteloisissa koneissa on laajennusvaraa ja useimmat tuetut PC:n laajennuskortit toimivat, mutta näytönohjaimien pitää olla Mac-versioita. Emolevyn äänet toimivat PowerMac3,4 - 3,6 malleissa, muissa joudutaan turvautumaan SoundBlasteriin. Tosin aiemmat mallit ovat sen verran hitaita, että tuskin niitä kannattaa muutenkaan hankkia.

PowerMac G4 -koneita on moneen lähtöön ja eri valmistajien turbokorteilla niistä saa viritettyä nopeankin MorphOS-koneen.

Hintataso on edullinen ja kohtuullisia koneita alkaa saamaan jo muutamalla kympillä.


eMac (1.25GHz):

eMac:it ovat kuvaputkellisia koneita, joissa on kaikki osat näyttöä myöden yhdessä kotelossa. 1.25GHz:n malli on virallisesti tuettu ja testattu, mutta kuulemma 1.42GHz:n kone toimii myös. 1.25:n näytönohjaimessa ei ole kuin 32 megaa muistia ja 1.42:n näytönohjaimelle ei ole vielä 3D-tukea.

En tiedä onko näitä myyty paljon Suomessa, mutta hintatason pitäisi olla alhainen, jos sellaisen löytää.


Pegasos II:

Alunperin MorphOS-käyttöön luotu Pegasos II on osoittautunut luotettavaksi ja bugittomaksi emolevyksi. Ainoa tarkasteltava asia on G4-prosessorin tuuletin, joka kannattaa vaihtaa parempaan tai ainakin tarkkailla sen kuntoa. Prosessoreita on kärähtänyt jonkin verran sen takia. Laajennettavuudeltaan parhaimmasta päästä vaihtoehdoista.

Useimmat koneet on myyty 1GHz:n G4-prosessorikorteilla, mutta joitain G3/600MHz-mallejakin on liikkeellä. G4-mallit ovat hyvä valinta ja nopeuskin on riittävä yhä. Pegasos II:lla toimivat sekä MorphOS että OS4. Suositeltava ostos, joskin hintataso on hieman noussut OS4-julkaisun jälkeen.


Pegasos I:

Pegasosta myytiin pääasiassa 600MHz:n G3-prosessorilla varustettuna. Sen ongelmana on kuitenkin surullisen kuuluisa Articia S -piirisarja, jonka bugeja korjailtiin April 1 ja 2 -kovopäivityksillä. Ilman kyseisiä päivityksiä Pegasosta on vaikea suositella ostettavaksi. Niiden jälkeenkin koneissa on kuitenkin pieniä puutteita toiminnassa siellä täällä, mutta jos niiden ei anna häiritä ja koneen saa lähes ilmaiseksi, niin kyllä se MorphOS:iin tutustumiseen menee ja pidempiaikaiseen käyttöönkin, jos ei vaadi liikoja ja Macit vastustavat :-) Muistien suhteen kone on kovin pikkutarkka, että parasta ostaa ne testattuna koneen mukana. Puhti ei ihan riitä sujuvaan DVD-toistoon.


Efika:

Efika on pieni ja halpa 400MHz:n prosessorilla varustettu emolevy, joka on kuitenkin hieman liian rajoittunut desktop-käyttöön. Se on kuitenkin ainoa MorphOS-yhteensopiva laite, jota löytää yhä uutena. Suurin ongelma on kiinteä 128 megatavun muisti, joka ei tahdo riittää uudempiin softaporttauksiin. Vain harrastajalle, joka jaksaa väkertää ja aikoo ajaa käyttistä karsittuna vanhojen Amiga-softien ajoon.

Hinta uutena 99 dollaria (Directron, josta löytyy myös koteloituja versioita lisähintaan).


Sam460:

Alunperin OS4-raudaksi suunnitellut Sam460ex- ja Sam460cr-emolevyt toimivat myös MorphOS:n kanssa, mutta näytönohjaintuki menee monesti hieman ristiin OS4:n kanssa, joten dualboot-systeemiä halutessaan kannattaa perehtyä vaihtoehtoihin.

Hinta uutena reilu 500e emolevylle ja vajaa 800e konepaketille (Acube Systems).

 

Juha-Pekka Kuusela
Käyttäjätunnus: jpq

Rekisteröity: 10-2009
Tiistaina, 8. marraskuuta, 2011 - klo 20.39:   
hyvä teksti no idean tasolla yksityiskohtiin en kykene itse puuttumaan. ps. PowerBook voisi olla mainio tuohon olen ns pieniin päin tekniikassa.

 

itix
Käyttäjätunnus: itix

Rekisteröity: 6-2009
Tiistaina, 8. marraskuuta, 2011 - klo 22.11:   
Todella hyvä yhteenveto.

PowerBookit on yllättävän tyyriitä. Siis luulisi ettei porukka enää arvostaisi niitä juurikaan mutta ei ne G4-mallit silti halvalla lähde. 300e on kuitenkin aika paljon käytetystä läppäristä. Mutta jos hyvinkäy niin pääsen ensi viikolla Englannissa sellaista hotelliin räpläämään :-)

Oma suosikkini pöytäkoneeksi on juuri tuo Mac mini ja tietysti sen silent upgrade versio missä on 64MB näyttömuistia. 1920x1200 täysillä väreillä ei ole mikään ongelma vaikka kaikki silmäkarkit on käytössä. Ja sen pieni koko on ylivoimainen.

 

Juha-Pekka Kuusela
Käyttäjätunnus: jpq

Rekisteröity: 10-2009
Tiistaina, 8. marraskuuta, 2011 - klo 22.14:   
itix: toivotaan että onnea ja jotkut sanoo ainakin G4 mac proota yhdeksi luotettavimmista mäkeistä. joten olisikohan sukua sille ja jos on 68k softia jota tarvii ajaa ei ihan vanhalla raudalla.
ps. Mac Mini on kyllä rautaa pääkoneena Intel sellainen nyt. Amigamaisuuksille ei vaan ole kaikkea tarvittua ja eräitä juittuja ei vaan voi itse tehdä...

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Keskiviikkona, 16. marraskuuta, 2011 - klo 17.24:   
itix: toisaalta noi Mäkit, jopa PB, on todella halpoja mihin tahansa Amiga-rautaan verrattuna. Hädin tuskin koskaan on saanu edes 060-turboa PowerBookinkaan hinnalla ja tuossa on sentään kyse kokonaisesta koneesta näyttöineen kaikkineen. Nopeuskin on aika hurjaa muihin amigamaisuuksiin verrattuna :-) Itse asiassa OSX:kin pyörii yllättävän näpsäkästi, josta varmaan johtuu hinnan pitäminen... ihan toista kuin vastaavan ikäiset/tehoiset Windows-läppärit...

 

Juha-Pekka Kuusela
Käyttäjätunnus: jpq

Rekisteröity: 10-2009
Keskiviikkona, 16. marraskuuta, 2011 - klo 20.10:   
jpv: varmaan onkin koska mulla oli xp pro pc ennen tätä nykyistä intel mac miniä 50% hitaampi mutta tuntuu että tämä olisi paljon nopeampi. lisäksi powerbook sentäs kannettava joka plussaa minusta. et vois ehkä joskus powerpc mäkkiä harkita joillekkin vanhoille ohjelmille ja morphos ajeluun mikä jottei myös amigaos jos tulee tai on jo...
ps. siis musantekokoneena erityisesti tuo kone nyt mäkillä paljon muutakin.

 

kimmok
Käyttäjätunnus: kimmok

Rekisteröity: 10-2009
Torstaina, 17. marraskuuta, 2011 - klo 0.15:   
"jotkut sanoo ainakin G4 mac proota yhdeksi luotettavimmista mäkeistä" No ei siitä ala ainakaan nesteet vuotaa pihalle kuten G5 vehkeistä. :-O

 

Juha-Pekka Kuusela
Käyttäjätunnus: jpq

Rekisteröity: 10-2009
Torstaina, 17. marraskuuta, 2011 - klo 0.33:   
kimmok: mitäs tarkoitat ?

 

Jope
Käyttäjätunnus: jope

Rekisteröity: 11-2009
Torstaina, 17. marraskuuta, 2011 - klo 13.18:   
Asioista keskustelu on niin vanhanaikaista, googlettaminen on nykyaikaista:

http://www.everymac.com/systems/apple/powermac_g5/faq/powermac-g5-liquid-cooling-info-leaks-issues.html

 

Juha-Pekka Kuusela
Käyttäjätunnus: jpq

Rekisteröity: 10-2009
Torstaina, 17. marraskuuta, 2011 - klo 13.41:   
Jope:_ jos tietää sanat voi googlettaa.

 

Thematic
Käyttäjätunnus: thematic

Rekisteröity: 11-2010
Perjantaina, 18. marraskuuta, 2011 - klo 18.59:   
"Radeon-näytönohjaimilla varustetut PowerMac G4 -koneet ovat tuettuja"

Siis, jos on edes olemassa Mac-versioita PCI-Radeoneista, niin PCI-väyläinen PowerMac G4 toimisi? Myönnetään, en taitaisi lähteä kokeilemaan. :-)

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Lauantaina, 19. marraskuuta, 2011 - klo 11.54:   
Mac-versioita Radeonista löytyy myös PCI:nä ja nekin toimivat, mutta parempihan se on AGP:tä käyttää näytönohjaimille. Nopeimmissa PowerMaceissä tulee vakiona Radeon AGP:ssä kuitenkin...

 

kimmok
Käyttäjätunnus: kimmok

Rekisteröity: 10-2009
Lauantaina, 19. marraskuuta, 2011 - klo 14.14:   
Ei liene kukaan pystyttänyt vielä käytettyjen G4 rautojen kauppaa MOSsia varten?
Vois kuvitella että sillä hommalla sais ainakin hieman harrasterahaa taskun pohjalle. Luultavasti suurin osa vanhoista mäkeistä päätyy "tunkiolle" klassikkoamigoiden seuraksi.

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Lauantaina, 19. marraskuuta, 2011 - klo 16.55:   
Vuosikokouksessa oli puhetta Strangahin kanssa, että hän vois katsella mäkkikaupassaan sopivaa vaihtorautaa, jota välittää eteenpäin, mutta en tiedä menikö mun meili sopivista koneista perille sitten :-)

 

Thematic
Käyttäjätunnus: thematic

Rekisteröity: 11-2010
Tiistaina, 22. marraskuuta, 2011 - klo 4.19:   
Noissa G4-koneissahan on jonkin verran myös tuplaprossuisia, SMP ei taida kuulua MorphOS 3.x kartalle?

 

itix
Käyttäjätunnus: itix

Rekisteröity: 6-2009
Sunnuntaina, 27. marraskuuta, 2011 - klo 12.14:   
Tuskin SMP:tä tullaan koskaan näkemään PowerPC-raudalla.

 

itix
Käyttäjätunnus: itix

Rekisteröity: 6-2009
Sunnuntaina, 27. marraskuuta, 2011 - klo 12.27:   
Kannattanee myös harkita kannattaako ostaa Mac miniä, jos sopiva PowerBook on tarjolla. Asensin eilen omaan PB-kehityskoneeseen MorphOS 3:n ja tässä on alkanut jo miettimään mitä hiivattia tolla Mac minillä enää tekee. Minissä ei nimittäin ole yhtään enempää laajennusvaraa kuin PB:ssä ja läppäri on tietysti paljon mukavampi ottaa mukaan matkoille, kaverille tai vaikka Sakun pikkujouluihin. Minihän on kyllä todella mini, mutta monitori pitää olla erikseen.

 

Juha-Pekka Kuusela
Käyttäjätunnus: jpq

Rekisteröity: 10-2009
Sunnuntaina, 27. marraskuuta, 2011 - klo 12.49:   
itix: saako siihen ulkoisen näytön PBhen entäs onko Firewire?

 

itix
Käyttäjätunnus: itix

Rekisteröity: 6-2009
Sunnuntaina, 27. marraskuuta, 2011 - klo 13.13:   
Saa siihen. Tai saisi. Se ei ole MorphOS:ssa kunnolla tuettu nyt vielä ja olisi myös kiva jos työpöydän saisi jaettua kahdelle näytölle. Alkuun MorphOS todennäköisesti tukee ulkoista näyttöä siten että se näyttää saman minkä läppärin ruudullakin.

Firewirestä en tiedä. Ei ole sellasia laitteita enkä ole oikeastaan perehtynyt voiko sitä käyttää. Ehkä, kai, kyllä ei?

 

Juha-Pekka Kuusela
Käyttäjätunnus: jpq

Rekisteröity: 10-2009
Sunnuntaina, 27. marraskuuta, 2011 - klo 22.27:   
itix: puhun koneen liitännöistä vain jos powerbooki ostan ajanee rinnalla mac os xääkin,. koska siitä olisi kiva olla powerpc versiokin sattuneista syistä.

 

itix
Käyttäjätunnus: itix

Rekisteröity: 6-2009
Maanantaina, 28. marraskuuta, 2011 - klo 1.24:   
Voihan se olla. Jouduin antamaan OSX:lle kenkää koska kovalevy piti osioida uudelleen eikä Tiger DVD suostunut toimimaan.

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Perjantaina, 4. lokakuuta, 2013 - klo 18.00:   
Päivitin ensimmäisen viestin listaa hieman.

 

kimmok
Käyttäjätunnus: kimmok

Rekisteröity: 10-2009
Keskiviikkona, 16. lokakuuta, 2013 - klo 19.35:   
Hyvä kooste!

 

kimmok
Käyttäjätunnus: kimmok

Rekisteröity: 10-2009
Perjantaina, 7. maaliskuuta, 2014 - klo 11.32:   
Oisko kellään antaa katsaus MOS kykysien rautojen markkinahintoihin suomessa?

Eli mitä kannattaa maksaa?

(jos vaikka voitan lotossa ja alkaisin jemmata noita välitystarkoitukseen)

 

kimmok
Käyttäjätunnus: kimmok

Rekisteröity: 10-2009
Perjantaina, 7. maaliskuuta, 2014 - klo 11.33:   
Kas, eka postauksessa olikin jonkin verran hintoja pohjaksi.

 

kimmok
Käyttäjätunnus: kimmok

Rekisteröity: 10-2009
Perjantaina, 18. huhtikuuta, 2014 - klo 21.48:   
Voi rähmä. Melkein sain powerbookin edukkaasti ... mutta noi saakuran korotusmaatit...

 

kimmok
Käyttäjätunnus: kimmok

Rekisteröity: 10-2009
Perjantaina, 2. toukokuuta, 2014 - klo 9.11:   
Toinen kerta toden sanoi?
https://www.huuto.net/kohteet/apple-powerbook-g4-titanium-kannettava-tietokone-ei-hv/311270301

Saapas näkee tekeekö sillä mitään.

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Perjantaina, 2. toukokuuta, 2014 - klo 9.52:   
Katsoin tuota kanssa noin päivän ennen sulkeutumista, mutta tuo 1GHz tuntui liian alhaiselta.

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Perjantaina, 2. toukokuuta, 2014 - klo 9.54:   
Onko MorphOS sellainen, että jos sen ostaa ja yhteen koneeseen asentaa, niin sitä (lisenssiä) ei seuraavaan koneeseen enään pysty siirtämään jos haluaa sen vanhan koneen myydä Mac käyttiksellä asennettuna?

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Tiistaina, 17. kesäkuuta, 2014 - klo 20.23:   
Ei pysty siirtämään, paitsi jos kone hajoaa, niin sitten sen saa ilmaiseksi uuteen koneeseen.

 

kimmok
Käyttäjätunnus: kimmok

Rekisteröity: 10-2009
Torstaina, 3. heinäkuuta, 2014 - klo 8.40:   
Keskustelua G5 saatavuudesta:
http://www.morphzone.info/modules/newbb_plus/viewtopic.php?topic_id=10113&post_id=112807&order=0&viewmode=flat&pid=112804&forum=3#112807

 

Matti Järvinen
Käyttäjätunnus: varaktori

Rekisteröity: 4-2014
Torstaina, 3. heinäkuuta, 2014 - klo 14.21:   
Itse laitoin hopeinenomena.net sivustolle ostoilmoituksen G5 Power Macista ja tarkaan rajatusta Mac Ministä joka oli se tehokkain tähän soveltuva malli. Tuosta G5 koneesta tuli tarjous yksityisviestillä melkein heti, mutta Miniä ei ole tarjonnut kukaan vaikka ilmoitus on siellä vieläkin. Ehkä minulla kävi tuuri tai sitten noita G5 malleja meilläkin markkinoilla liikkuu.

 

kimmok
Käyttäjätunnus: kimmok

Rekisteröity: 10-2009
Perjantaina, 4. heinäkuuta, 2014 - klo 9.03:   
mac mini ehostukseen sininen perhonen koneen päälle:
http://www.morphzone.info/modules/newbb_plus/viewtopic.php?forum=3&topic_id=8201&post_id=101430&viewmode=flat&sortorder=1&showonepost=1

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Lauantaina, 5. heinäkuuta, 2014 - klo 13.18:   
kimmok: damn, mitenkähän mä oon missannu ton alunperin. Vaikuttais aika komeilta. Pistin privaa tolle MorphZonessa, mutta katotaan onko se enää tavoitettavissa....

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Torstaina, 25. elokuuta, 2016 - klo 19.58:   
Omista ostokokemuksista hieman... ostin pari Mac miniä vuonna 2009 parin sadan euron luokassa, ja samaa oli paras PowerBook muutama vuosi myöhemmin, mutta nyt vuoden parin sisään ovat käytettyjen PPC-mäkkien hinnat tippuneet roimasti.

Viime vuonna löysin nopeimman 14" iBookin 50 eurolla ja nopeimman 12" iBookin 30 eurolla. Ja viimeisimpänä ostoksena 2.0 GHz:n PowerMac G5:n 70 eurolla.

Nyt on siis oiva aika ostella PPC-rautaa vielä kun niitä vaivaudutaan pistämään myyntiin eikä viedä suoraan romutukseen. Edullisella varsin nopeita Amiga-yhteensopivia laitteita, jollaisista vain haaveiltiin muutama vuosi sitten ja jotka menevät täydestä vielä vuosikausia käyttiksellämme.

Kaikki ostamani koneet ovat pysyneet fyysisesti ehjinä. Ainoat ongelmat ovat, että PowerBook lakkasi kerran buuttaamasta, mutta se selvisi power management unitin resetoinnilla, joka oli varsin näppärä toimenpide. Toinen oli, että PowerMac G5:n PRAM-paristo oli tyhjentynyt ja kone ei pitänyt enää aikaa ja kaatuili buutissa. Paristo löytyi kuitenkin paikallisesta kaupasta ja ongelmat kaikkosivat sen vaihdolla.

 

Arto K
Käyttäjätunnus: ami1200

Rekisteröity: 9-2015
Perjantaina, 26. elokuuta, 2016 - klo 13.09:   
Hei.

Lainaus:

PowerMac G4:

Radeon-näytönohjaimilla varustetut PowerMac G4 -koneet ovat tuettuja. Isokoteloisissa koneissa on laajennusvaraa ja useimmat tuetut PC:n laajennuskortit toimivat, mutta näytönohjaimien pitää olla Mac-versioita. Emolevyn äänet toimivat PowerMac3,4 - 3,6 malleissa, muissa joudutaan turvautumaan SoundBlasteriin. Tosin aiemmat mallit ovat sen verran hitaita, että tuskin niitä kannattaa muutenkaan hankkia.

PowerMac G4 -koneita on moneen lähtöön ja eri valmistajien turbokorteilla niistä saa viritettyä nopeankin MorphOS-koneen.

Hintataso on edullinen ja kohtuullisia koneita alkaa saamaan jo muutamalla kympillä.

Minulla on tuo G4 macci ja kuin ihmeen kaupalla sain Radeon 9000 pro agp näytönohjaimen tuohon vieläpä ilamisesksi ,joka oli alkuperäisboxissa.
Mutta kun on vain 466Mhz kone,niin return of castle wolfenstein on kohtuullisesti pelattavakin.
Demot myös pyörii kohtuu hyvin.
Tuota rekisteröintiä olen harkkinnut,mutta en osaa päättää kannattaako tuohon koneeseen ?

 

Joni Valtanen
Käyttäjätunnus: jvaltane

Rekisteröity: 7-2010
Perjantaina, 26. elokuuta, 2016 - klo 16.19:   
Toimiko muuten CPU-upgrade-kortit MorhOS:n kanssa noissa PowerMac G4:ssa? Jos ne tulee johonkin prossuväylään, eikä tarvitse ajureita, niin miksei?

Megahertseistä päättelin että Arton PowerMac G4 on mallia Digital Audio. Siihen sopivia CPU-kortteja: http://www.everymac.com/upgrade_cards/by_system/powermac_g4_st.html

2012 näytti olleen 75 eurolla tuolla sivulla mainittu Sonnetin 1.4Ghz:n CPU-upgrade myynnissä. Tuskin siis enää maksaa oikein mitään. Itselläni on 7600:ssa G3 päivitys eikä se ainakaan MacOS9:lle tarvinnut mitään ajureita.

Käsittääkseni MorphOS:n avain on kytköksissä emolevyn MAC-osoitteeseen. Prossesorin päivittäminen myöhemmin ei pitäisi tämän perusteella vaikuttaa asiaan. ...ja saahan avaimen melko varmasti uusittua, mikäli ei toimi. Ovat ihmiset saaneet jopa hajonnutta emolevyä vaihdettaessa uuden avaimen.

Mikäli prosessorin pystyy päivittämään niin että MorphOS:nkin toimii, niin itse en näe mitään syytä olla rekisteröimättä vaikka heti.

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Perjantaina, 26. elokuuta, 2016 - klo 19.12:   
Pitäisi niiden CPU-upgradejen toimia, monesti on mainittu foorumeilla. Esim. tuossa tuoreessa MZ:n threadissa puhutaan CPU-moduulista ja ylikellottamisesta. Eli se on tosiaan vaihtoehto, että vaikka rekkaisikin hitaan koneen, niin noita voi päivittää nopeammaksikin. Ja keyfile on tosiaan sidottu vain emolevyn MAC-osoitteeseen.

Jos hitaampikin kone riittää omaan käyttöön, niin miksipä ei rekisteröisi, mutta kyllähän noita nopeampiakin löytyy helpolla ja halvalla... mutta riippuu ihan käyttötarkoituksesta. Webbisurffailuun ja videoihin toki kannattaisi hommata joku >1GHZ kone/päivitys, mutta jos ne tekee kuitenki jollain muulla, niin sitte...

Mullekin kelpais kyllä Mac-versioiset Radeonit, varsinkin edulliset :-) Että jos tulee lisää vastaan tai jää ylimääräiseksi, niin sopii vinkata ;)

 

Arto K
Käyttäjätunnus: ami1200

Rekisteröity: 9-2015
Sunnuntaina, 9. lokakuuta, 2016 - klo 22.32:   
Tässä tuli mieleen sellainen seikka kun asentelin tuota MorhpOS käyttistä,niin siinä oli pientä häikkää asentamisessa.Tässä on siteerauksia C=foorumilta,mistä on kysymys.

"Nyt pörrää MoprhOS 3.8 meikäläisen G4 macissä. :-)
Tosin vielä rekisteröimättömänä,mutta kuitenkin.
Yksi Bugi(kai) siinä on,nimittäin jos on ZIP asema lattakaapelilla kiinni,
niin asennus ei onnistu ! Vaan jää jossain vaiheessa fileiden kopiointi system kansioon kesken.(eikä tule mitään virheilmoitusta)
Syystä ei ole harmainta aavistuskaan,kun ei ole ollut tekemisissä applen koneiden kanssa paljonkaan."

"Nyt on julkaistu versio 3.9 ja samalla tavalla menee,kuin edellisetkin versiot,mitä on tullut kokeiltua.
Eli jos on Zip asema kiinni,niin ei onnistu päivitys,mutta kun sen irrottaa ja asentelee,niin wot johan toimii.
Sitten asennuksen/päivityksen jälkeen virrat pois ja Zip asema kiinni.Liekkö yksittäistapaus ?
Tyypillistä meikäläisen tuuria,mutta pääasia on,että lopulta toimii (Zip asemakin)."

Eli mistä syystä ei ainakaan minulla asennu,jos on Zip asema kytketty koneseen?
Lähinnä mielenkiinosta kysyn tätä asiaan perehtyneiltä Guruilta kuten jPV:ltä

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Tiistaina, 11. lokakuuta, 2016 - klo 15.57:   
Enpä ole tömännyt moiseen aiemmin, mutta jos se kerran pääsee tiedostojen kopiointiin saakka (eli määrä pörisee edes johonkin asti), niin ei sitten johdu ainakaan tarvittavien osioiden etsimisestä/mounttaamisesta, joka tuli ensiksi mieleen.

Sellaista vinkkiä tuli, että kun vissiin IDE-asemasta on kyse, että onko se 40- vai 80-napaisella kaapelilla kiinni? 40-napaisella voi tulla kaikenlaista häiriötä DMA-käytössä, joka voisi hyvinkin aiheuttaa tuollaista. 80-napaista kannattaa siis kokeilla, jos se ei ole sellainen nyt.

 

Arto K
Käyttäjätunnus: ami1200

Rekisteröity: 9-2015
Tiistaina, 11. lokakuuta, 2016 - klo 17.43:   
No kerta se on ensimmäinenkin. :-)
Pitääpä tsekata tuo IDE kumpi se on,kun kerkiää.
Muutenhan systeemi toimii hyvin,kun sain käyttiksen asennettua.

Kiitokset vinkistä.

ps.Nuo applen (G4) näytönohjaimet ovat aika harvinaista tavaraa,joita on vaikea löytää.
Noita modausohjeita on netissä,miten pc puolen kortin saa toimimaan applessa.Toimivuudesta ei ole
tietoa toimiiko ne viritelmät sitten loppujen lopuksi mitenkään ?

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Tiistaina, 11. lokakuuta, 2016 - klo 18.34:   
Aika paljon kuulostanut olevan ongelmia fläshättyjen korttien kanssa, että en ainakaan rahaa sijoittaisi sellaiseen kokeilematta.

 

Arto K
Käyttäjätunnus: ami1200

Rekisteröity: 9-2015
Lauantaina, 29. lokakuuta, 2016 - klo 9.49:   
Niin tuo kone PowerMac G4 on mallia Digital Audio,kuten Joni Valtanen totesikin tuolla.
1 GB rammia on kuitenkin
http://www.everymac.com/systems/apple/powermac_g4/specs/powermac_g4_466.html#macspecs1

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Lauantaina, 29. lokakuuta, 2016 - klo 11.09:   
Ai niin, huuto.netissä oli muuten prosessorikortti mäkeille myynnissä tässä vähän aikaa sitten. Se ehti sulkeutua, mutta ilmeisesti ei myyty, että jos joku haluaa kysellä perään tai tehdä tarjouksen:
http://www.huuto.net/kohteet/sonnet-g4-14-ghz-prosessori-power-macille-ehdota-hintaa/424025749

 

Arto K
Käyttäjätunnus: ami1200

Rekisteröity: 9-2015
Sunnuntaina, 30. lokakuuta, 2016 - klo 9.11:   
"Ai niin, huuto.netissä oli muuten prosessorikortti mäkeille myynnissä tässä vähän aikaa sitten. Se ehti sulkeutua, mutta ilmeisesti ei myyty, että jos joku haluaa kysellä perään tai tehdä tarjouksen:
http://www.huuto.net/kohteet/sonnet-g4-14-ghz-prosessori-power-macille-ehdota-hintaa/424025749"

Otin yhteyttä ja oli jo myyty.
Harmi sinänsä,mutta jos jostakin tärppäisi vielä.

 

kimmok
Käyttäjätunnus: kimmok

Rekisteröity: 10-2009
Maanantaina, 12. joulukuuta, 2016 - klo 13.18:   
Käyttäjämäärä senkus kasvaa...
http://mm.pl/~recedent/wykres2.png

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Torstaina, 16. helmikuuta, 2017 - klo 17.57:   
Sattuipa silmiin tuollainen paras/nopein ilmajäähdytteinen PowerMac G5, joka olisi myynnissä noudolla Helsingistä, jos joku kiinnostuu (itseäkin kiinnostaisi muuten, mutta Oulusta on turhan pitkä noudella):

https://www.tori.fi/uusimaa/Apple_G5_PowerPC_2x2_3_Ghz_33945016.htm?ca=2&w=3

Kannattaa varmistaa kuitenkin, että on dual processor eli 7,3-mallia, eikä dual core. Ilmoituksesta ainakin saisi sen käsityksen, että on oikea. Radeon noissa ois pitänyt tulla vakiona, mutta voihan senkin kysäistä ettei ole vaihdettu :-)

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: