Aakkoset: A niinkuin avautumista

Saku-foorumi » Uusi sukupolvi: MorphOS » Yleinen keskustelu » Viestit 2007 » Aakkoset: A niinkuin avautumista « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

mkl
Maanantaina, 7. toukokuuta, 2007 - klo 7.32:   
Onkohan virallisessa MorphOS 1.4.5 CD:ssä installer ohjelma? En voi asentaa "Super Bundlea", ilmeisesti kun ei löydy installeria? Mistä tietää pegasos-2:sen sarjanumeron, jotta voisi rekisteröityä ja päästä lataamaan siltä yhdeltä morphos-sivulta?
Aion asentaa Debian linuxin etch 4.0r0.
Tein osiotaulua morphosilla, ensin hävitin MBR:n, mutta en osioiden tietoja. SCSIconfigilla tein ensin määrittely 255 heads, 63 sectors, ja sylintereitäkin sen verran mitä luin talteen ennen MBR:n tuhoomista i386-koneessa linuxissa fdisk-l komennolla. Ensiksi tein osion sylintereille 244-3890 (ext2 majailee siellä) ja toisen 3891-4133 (swappia) ja viimeisenä 1-243 osion nimellä dh0:, jolle asensin morphosin cd:ltä. Seuraavaksi buuttasin debianin "boot cd /install/pegasos" Nyt vaikuttaa siltä että osioiden numeroinnit on monin tavoin solmussa:
debian osiointisovellus listaa osiot rivijärjestyksessä alekkain:
"kolmas" dh0:
"eka" (tää oli se ext2)
"toka" (on swappi)
Ehkä olisi pitänyt scsi-configissa luoda dh0: aivan ekaksi?
Eri osat debianin install-cd:llä vaikuttavat käsittävän numero eri tavoin, pystyin kyllä mountaamaan ext2:sen hakemistoon tempo/ komennolla "mount -t ext2 /dev/hda2 tempo/" mutta installeri haluaisi nyt swapin osiolle "ykkönen", eli luultavasti /dev/hda1? Tai jotain, olen solmussa. Parted:issa kun kokeilin check 1 (osio) niin ei ennakolta arvattavasti tunnistanut sfs-järjestelmää "dh0:" seuraavaksi "check 2" niin muka osio /dev/...lun0...2 on jo jossain käytössä, olin sen kyllä umountannut eikä näy cat /etc/mtabissakaan tai kirjoittamalla vain "mount" Sitten kokeilin "check 3" niin tuli segmentation fault! Ehkä pitäisi polttaa jokin vanhempi debianin versio, josta olisi bugit korjattu... Ensimmäinen partitio taisi mennä asennuksessa päreiksi, kun ei morphos buuttaa enää.
Linuxin asentamiseen pääsyynä olisi ollut mahdollisuus hakea netistä ajureita Morphosille, että seuraavaksi niitä voisi hakea morphosilla itsellään. Nyttenhän ainoa tapa on polttaa sopivan formaatin cd, ja lukea siltä. Korppuasemaa ei tueta, USB-muistitikkuja ei tueta kun ei ole FAT-tukea, ethernettiä ei tueta, firewireä ei tueta, asennusrompullakaan ei liene terminaaliohjelmaa ZModemilla, jotta saisi sarjaportin kautta imettyä kamaa? >Ajattelin tässä pari kuukautta sitten odottaa uutta morphosia mutta kun ei nyt taida tulla mitään?

Sitten sitä avautumista: Jotenkin tuntuu tietyistä lähteistä välittyvän atk-taikauskoa: MBR tuhotaan kirjoittamalla levyn alkuun joku random-tiedosto, viisaimmat lähteet sentään mainitsevat miksi juuri se käy. Kuitenkin morphosin asennuslevyllä on erityisesti komento mbr:n tuhoamista varten, HDMBRClear. Jos Pegasoxessa on uusi firmware, eipä tarvitse buuttipartitionkaan olla FFS, SFS/PFS ist OK. Kielletään myös kajoamasta openfirmwaren startup-scriptseihin, koska kone ei muka enää buuttaa ikinä tai koskaan. Eikö sitä nvrammia voi klaarata muka millään? T. Skeptikko.

 

Joanna
Maanantaina, 7. toukokuuta, 2007 - klo 13.00:   
Vastaan viimeiseen.. (Nvram) ... Kyllä semmoisen *voi* taatusti tyhjentää, tai ainakin vaihtaa uuden tilalle.. Mutta ongelmaksi tulee se ettei sellaiset temput onnistu kotikonstein ns. keskiarvotumpelolta. (= Käytännössä laite pitäisi vahinkojen välttämiseksi lähettää valmistajalle nollattavaksi)

Hyvänä esimerkinä huonosta suunnitellusta oli ensimmäisten A1:sten boot-rommin vaihto: On aika riskialtista laittaa liikkeille ohjeet siitä miten Bootti-rom vaihdetaan kun koti-käyttäjillä ei ole aiempaa kokemusta asiasta, kunnon työkaluja jne.. Ennemmin tai myöhemmin kohdalle osuu joku jolla on enemmän voimaa kuin tervettä järkeä ja sitten itketään sen hajonneen laitteen perään.

Ja miksi se (ymmärtääkseni) tapahtui.. Kun asianomainen ei (joko ohjeitten huonoutta tai omaa älyttömyyttään?) tajunnut ettei Kantaa pidä irrottaa väkisin juotoksistaan vaan ainoastaan kannassa ollut Rom-piiri ottaa pois.


Yleisemmin.. En ole koskaan harrastanut linuxia pegalla, mutta tuo selityksen mutkikkuus kuulostaa siltä että kirjoittaja ei ole täysin hahmottanut mistä on kyse.. Mikä ei sinällään välttämättä ole kirjoittajan oma vika alkuunkaan, koska on varmasti olemassa helpompiakin asioita kuin yrittää äheltää dualboottia Pegasokselle. Ehkä kannattaisi tutustua linuxiin jossain muualla (halpa, esim roskispelastettu PC), oppia ymmärtämään mitä pinnan alla tapahtuu ja yrittää sitten vaikeampia asioita.

Ja.. Muistaakseni OpenFirmware osaa bootata linux/unix käyttiksen netistä joten siltäosin ainakin kehoittaisin kirjoittajaa tarkistamaan tietonsa. Luultavasti siinä pitää olla joku (linux/unix) boottipalvelin (kuten yleensäkkin levyttömien työasemien kanssa) mutta mahdollista se on.

 

Jupp3
Maanantaina, 7. toukokuuta, 2007 - klo 16.43:   
>Onkohan virallisessa MorphOS 1.4.5 CD:ssä installer ohjelma? En voi asentaa "Super Bundlea", ilmeisesti kun ei löydy installeria?

Muistaakseni Superbundlea ei koskaan ollut MorphOS:n asennuslevyllä.

>Mistä tietää pegasos-2:sen sarjanumeron, jotta voisi rekisteröityä ja päästä lataamaan siltä yhdeltä morphos-sivulta?

Muistaakseni sen koodin näki ainakin prosessorikortin takaa, tai sitten muistan värin...

 

mkl
Maanantaina, 7. toukokuuta, 2007 - klo 19.30:   
Vaikeus on lähinnä siinä, että änkeäisin nimenomaan samalle levylle näitä systeemeitä.
Koneessa on yksi 250 GT levy, joka oli aiemmin Linux-palomuuri/samba-palvelimessa, ja meinaan pitää tiedostot ja partitiot mahdollisimman ennallaan. Siirsin rootiksi aiotulta osiolta kaikki vanhat tiedostot yhteen alihakemistoon, joten nepä eivät olisi sotkemassa. Segmentation faultti tuli myös suoraviivaisemmassa asennuksessa, joka saattaisi johtua CD:n poltosta, erään nettipalstakirjoituksen mukaan (DAO vs. TAO poltto)

Jupp3: Superbundle on erillisillä levyillä, kolmesta cd:stä kaksi näyttäisi kuuluvan feeble files peliin. 1.4.5:ssä kun klikkasin sen "varsinaisen" cd:n install-ikonia, ei tapahtunut mitään, mutta morphos-grafiikalla varustetulla vanhemmalla cd:llä olevalla morphosilla tuli yläreunaan viesti jonka käsitin ohjelman käynnistymisestä johtuvaksi.
Joitain kuukausia sitten kun raportoin 1.4.5:sen käynnistysjumiutimesta, niin jollakin muulla oli sama probleemi nettipalstalla. Siellä ehdotettiin wait-komennon laittamista startup-skriptiin, mutta ilmeisesti koneelle ei ole asentunut mitään tekstieditoria? Superbundle-levyllä näyttäisi olevan ainakin morphed-niminen editori. Tosin ensin pitäisi asentaa se vanhempi morphos, että saisi superbundelin asennettua.

Aion virittää Morphosille CompactFlash-kortin IDE-johtoon, ja 250 gigan levyn tiedot ottaisin käyttöön aminetistäkin löytyvällä ext2-filesysteemillä.

 

mkl
Maanantaina, 7. toukokuuta, 2007 - klo 19.32:   
Millainenhan tuo NVRAM Pegasos-2:sessa on käytännössä? Jos se on patterivarmennettua "CMOS-rammia", niin patteri pois ja jäännössähköt imaistaan tyhjiin lyhyellä oikosululla -> nollattu.

 

Jupp3
Maanantaina, 7. toukokuuta, 2007 - klo 20.33:   
Asennusskriptit taisivat vaatia installerin, löytyy täältä
(kopioi installer-tiedosto esim. c: -hakemistoon)

Kyllä, tyhmää on, että ne asennusohjelmat piti tehdä tuon antiikkisen installerin päälle :)

Lisäksi vanhemmassa (1.4?) MorphOS-versiossa oli bugi, että käytettäessä isojen kovalevyjen viimeisiä osioita, niin joku laskuri pyörähtää ympäri, ja data tallentuu / luetaan väärästä paikasta. Tuo on siis korjattu 1.4.5:ssä.

 

mkl
Torstaina, 10. toukokuuta, 2007 - klo 10.04:   
Kiinnostuneet voivat vilkuilla myyntipalstaa, vink vink.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: