Komponentit Pegasos II:een

Saku-foorumi » Uusi sukupolvi: MorphOS » Yleinen keskustelu » Viestit 2005 » Viestit 12/2005 asti » Komponentit Pegasos II:een « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Frn
Perjantaina, 15. heinäkuuta, 2005 - klo 1.40:   
Tässä Pegasos II:ta odotellessa on hyvä silmäillä tarpeellisia komponentteja, lähinnä muisteja ja näytönohjainta. Lähinnä tämä muistipuoli kiinnostaa, sillä yhtään DDR-muistia en löytänyt nurkista.

Mikä siis on PegII:n muistitilanne? Ilmeisesti lähes kaikki toimivat? En löytänyt mitään yhteensopivuuslistaa, kuten PegI:lle oli. Onko CL-arvolla ihmeemmin merkitystä? Toimiiko 2 pankkia kaikkien muistien kanssa? Paljonko muistia pitäisi hankkia? Itsellä on PegI:ssa nyt 128MB kun toinen pankki ei ole ottanut muistia vastaan ja se ei kyllä ole riittävä määrä.

Mikä olisi nykyisin järkevin näytönohjain? En oikein tunne noitten Radeonien kykyjä. All-in-Wondereiden tv-osa ei taida toimia?

 

JPQ
Perjantaina, 15. heinäkuuta, 2005 - klo 1.52:   
Frn: no minimi musta muistille ehdottomasti 256megaa tosin 512megaa
hankin vielä joskus jos se on minusta kiinni. Eli kokemus pohjalta
512megainen ei liene niin kamalan kallis kuitenkaan itsellä on vaan
nyt mielessä kohteet joiden saatavuus on hankalampaa vastaavia
tuotteita ei ole toisin kuin esim. atk tarvikeissa.

 

Joanna
Perjantaina, 15. heinäkuuta, 2005 - klo 3.06:   
Kaikkien muistien toimintaa ei kukaan voi taata koskaan 100% kokeilematta jokaista yksilöä/valmistussarjaa mutta sen mitä aikoinaan kokeilin/kuulin niin ainakin Kingstonit toimi OK. Yhteensopivuslistaa ei kukaan alkanut tekeemään, ainakaan minä en muista ongelmia (juuri?) olleen.

Käsittääkseni 1 kpl 512MB kampoja on parempi kuin 2 kpl 256MB (vaikka itselläni olikin juuri 2*256 ja se toimi ongelmitta) ellei mistään muusta syystä niin siitä että siinä jää toinen paikka laajennusvaraa.

Radeoneista ... Ööh.. Tunnustan etten enää edes muista mitkä toimi ja mitkä ei.. Siitä on liian kauan aikaa (toista vuotta pitkälti) .. Käytännössä malleissa ei ole kauheita eroja (kunhan ei osta liian uutta) ennenkuin ennenkuin 3D ajurit joskus tulee. Ja niiden tulosta/toiminnasta sinun pitää kysyä jostain sisäpiiriläiseltä.

 

Frn
Maanantaina, 18. heinäkuuta, 2005 - klo 12.52:   
512MB taitaa olla tällä hetkellä järkevin sijoitus. MZ-foorumilla Neko oli kertonut, että PC3200 (400MHz) olisi hyvä ostos. Ilmeisesti ECC-ominaisuus ei haittaa, mutta onko siitä Pegasos II:lla jotain hyötyä?

 

Joanna
Maanantaina, 18. heinäkuuta, 2005 - klo 13.15:   
Piti ihan lukea datalehdestä.. Alla kaksi suoraa lainausta jotka liittyvät kysymyksiin..

" Note:
The 183 MHz clock frequency is only achievable when interfacing single load DRAM (e.g. single 512 MB DRAM bank, built up of nine 512 Mb x 8 devices). With higher loads, the frequency is limited to 133 MHz."

(huomautuksena DDR muisteilla dataa siirretään kahdesti/kellojakso.. Yleensä PC-puolella ilmoitetaan DRammien kelloiksi markkinointihenkisesti tuplattu nopeus.. eli yllä 366/266Mhz)

Ja

"The DRAM controller supports DDR DRAM DIMMs - both registered and unbuffered. ... The DRAM controller also supports ECC (Error Checking and Correction) that allows it to detect and correct single bit error and detect two bit errors."

En tiedä miten Pegasos2:ssa on näitä hyödynnetty?
- Discovery II DDRAM -ohjain pystyy nopeampaan tiedonsiirtoon jos väylällä on vähemmän kuormaa. Eli Yksi Dimm-palikka on suositeltavampi.
- ECC virheentunnistus/korjaus on piirisarjassa tuettu. Eli ECC ei mene ihan hukkaan vaikkei sen arvo kotikäytössä/ilman muistinsuojausta (morphOS) olekaan samaa luokkaa kuin Palvelinkoneissa.

 

Frn
Maanantaina, 18. heinäkuuta, 2005 - klo 13.32:   
Kiitos Joanna! Tässä olikin mielenkiintoista tietoa. Mahdollisesti pitää vielä harkita tuota 1024MB kalikkaa, mikäli nopeus tosiaan yhdellä DIMM:lla on suurempi. Saattaa kyllä olla hieman turhaa, mutta muistia ei koskaan liikaa ole. Katselen myös ECC-muistien hinnat jos niistä vaikka Linuxilla jotain iloa olisi. Onko tuolla rekisteröinnillä mitään käytännön eroa bufferoimattomaan nähden?

 

Joanna
Maanantaina, 18. heinäkuuta, 2005 - klo 22.06:   
Tuollainen nopeuden muutos on erikseen asetettava siitä siltapiiristä ja veikkaisin ettei sitä ole tehty.. Ehkäpä Piru tietäisi miten tuo on käytännössä?

 

Frn
Tiistaina, 19. heinäkuuta, 2005 - klo 1.15:   
"Discovery II DDRAM -ohjain pystyy nopeampaan tiedonsiirtoon jos väylällä on vähemmän kuormaa. Eli Yksi Dimm-palikka on suositeltavampi."

Tarkoittaakohan tuo nyt elektronista kuormaa kontrollerille? Tätähän voi ilmeisesti vähentää käyttämällä rekisteröityjä moduleita. Toisin rekisteröinti hidastaa jonkin verran muistinkäsittelyä.

Ilmeisesti hommaan Kingstonin 512MB DDR400MHz:n. En vaan edelleenkään tiedä, onko järkeä sijoittaa ECC/Reg-ominaisuuksiin. Mahdollisesti jossain vaiheessa muisti menee Peg2/Linux-palvelimeen, jolloin ECC olisi ehkä jopa hyödyllinen.

Joo, olen kyllä tipahtanut hieman tästä muistien kehityksestä. Peg2:stakin on aika naftisti tietoa, mitä siihen kannattaa muistiksi pistää.

Joanna: onkos noi datasheetit jossain saatavilla?

 

Frn
Tiistaina, 19. heinäkuuta, 2005 - klo 1.20:   
Joanna: "Tuollainen nopeuden muutos on erikseen asetettava siitä siltapiiristä ja veikkaisin ettei sitä ole tehty.. Ehkäpä Piru tietäisi miten tuo on käytännössä?"

Tarkoitit tällä tuota 183MHz:n muistinopeutta? Toisaalta Neko suositteli yhden DDR400MHz:n (=200MHz) muistin hankkimista parempien latenssien takia... olisiko tämä syy?

 

Joanna
Tiistaina, 19. heinäkuuta, 2005 - klo 11.45:   
Dokukmenttien saatavuus on aina valmistajakohtaista.. Esim Freescalen MPC5200 piiristä saisi tuon tapaisen tiedon imuroimalla heidän webbisivultaan ison sokumentin ihan tuosta vaan. Marvell kuuluu valitettavasti niihin firmoihin joista ei isoja kirjoja/pdf:iä saa ilman NDA:ta...

Tuosta Nekon suosituksesta ei pitäisi olla haittaakaan jos hinta on kohdallaan. Yleensä vain ne hieman pienemmillä keloilla numeroidut (eli DDR333) on ainakin olleet halvempia ja nekin ovat varmasti riittäviä.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: