Pegasos 1 palomuurina/palvelimella

Saku-foorumi » Uusi sukupolvi: MorphOS » Yleinen keskustelu » Viestit 2005 » Viestit 12/2005 asti » Pegasos 1 palomuurina/palvelimella « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Frn
Tiistaina, 14. kesäkuuta, 2005 - klo 0.06:   
Haluaisin kuulla hieman kokemuksia Pegasos 1:n palvelinkäytöstä, jos sellaisia jollakulla on tarjota. Ei ole tullut kokeiltua edes Linuxia Pegasoksella, joten en tiedä miten se pelittää, ilmeisesti kuitenkin toimii ok?

Taka-ajatuksena on tarttua Peg1 to Peg2 päivitysohjelmaan ja pitää Peg1 palvelimena ja palomuurina, sillä se on miellyttävän hiljainen. Linuxia siis tarvitaan. Mikä olisi paras distrovalinta tällaiseen käyttöön? Eli palomuuri, www-palvelin, valokuvavarasto, tiedostovarasto ainakin mielessä. Vapaa-ajalla se voisi tietysti paukuttaa rc5:a tai jotain. Onko tämä järkevä lähtökohta?

Saikos Peg1:n boottaamaan suoraan Linuxiin? Bootmenua ei kai pysynyt nykyisellä firmwarella tekemään ja bootti olisi mukava saada miellyttäväksi, vaikkei sitä ole tarkoitus tietysti pahemmin boottaillakaan sitten kun se on kunnossa.

Miten noi distrot seuraavat päivityksiä, ilmeisesti jonkin verran laahaavat x86:n perässä, mutta olisi kiva saada suht aukoton palomuuri.

 

Piru
Tiistaina, 14. kesäkuuta, 2005 - klo 9.56:   
@Frn
Itselläni nimenomaan peg1 tässä käytössä. Käytän Debian GNU/Linux unstablea (tosin sarge voisi olla ihan hyvä myös).

Peg1:n saa boottaamaan suoraan Linuxiin. PowerPC-päivitykset tulevat ainakin debianiin tasan samaan aikaan kuin muillekin CPU-arkkitehtuureille.

En ehdi juuri nyt tähän tarinoimaan hirveästi, jos on kysymyksiä niin tähän ketjuun vaan jatkoksi, niin vastailen.

 

Frn
Tiistaina, 14. kesäkuuta, 2005 - klo 14.30:   
Piru: Kiitoksia!

Lähinnä kartoitan homman järkevyyttä. Ilmeisesti Peg1 on tähän ihan passeli.

Tapahtuuko Linuxissa Peg1/April2:lla esim. IDE-lockuppeja, joita ainakin MOS-puolella tuntuu silloin tällöin tulevan? Tai onko muuta ongelmaa olemassa?

Debiania tuohon itsekin suunnittelin, muitakin voi ehdotella, jos kokemuksia on. Hyviä tai huonoja.

Tulkeekohan jotain erityistä huomioonotettavaa jos palomuurin ja palvelinohjelmistoja sijoittaa samaan purkkiin?

Vääntöä ilmeisesti riittää ihan kunnolliseen palvelinkäyttöön? Paljonkohan muistia kannattaisi olla?

 

Piru
Tiistaina, 14. kesäkuuta, 2005 - klo 16.59:   
"Tapahtuuko Linuxissa Peg1/April2:lla esim. IDE-lockuppeja, joita ainakin MOS-puolella tuntuu silloin tällöin tulevan?"

En ole koskaan nähny mitään tälläistä, en edes yhtäkään kernel panicia. 2.4/2.6 kernelit ovat käytössä, koneena Peg1 April2.

"Tai onko muuta ongelmaa olemassa?"

Ainut ongelma lienee jossain tilanteissa ilmenevä ongelma yli 256MB muistimäärällä. Tämä ei ole ongelma omassa koneessani, siinä on nykyisellään 256MB muistia, eikä se palvelinkäytössä enempää (mielestäni) tarvitsekaan.

Yksi pieni ongelma syntyy peg1 OF:n asettamasta kernelin kokorajoituksesta, mutta tämä ei ole ongelma jos kernelin koko pysyy järjellisissä rajoissa (käyttää moduuleita, eikä käännä kaikkea staattisena kerneliin). Tarvittaessa voin toimittaa oman 2.6.11 kernelin .config tiedoston.

"Tulkeekohan jotain erityistä huomioonotettavaa jos palomuurin ja palvelinohjelmistoja sijoittaa samaan purkkiin?"

No se perinteinen juttu: Kaikki muut paitsi ne julkiset palvelut tilkitään palomuuriasetuksesta. Lisäksi kaikki palvelut mielellään configuroidaan niin ettei kone aukea heti ulkomaailmalle vaikka palomuuri putoaisikin pois (joskus, mm. säädettäessä palomuurin asetuksia kone on hetkittäin verkossa ilman palomuuria).

"Vääntöä ilmeisesti riittää ihan kunnolliseen palvelinkäyttöön?"

Ihan hyvin riittää, ainakin minun tarpeisiini (4mbps/512kbps adsl, 100mbit lan, videotoistoa samban yli, mainosfiltteri muille LANin koneille jne).

"Paljonkohan muistia kannattaisi olla?"

256MB lienee sopiva, varsinkin kuin suuremmalla määrällä on jossain tilanteissa ongelmia. Joku oli selvittänyt että todellinen ongelmakohta olisi jossain ~300 MB:n kohdalla, eli säätää voi, jos jaksaa. Itse olen ihan suosiolla tyytynyt 256MB muistimäärään.

 

Jupp3
Tiistaina, 14. kesäkuuta, 2005 - klo 18.50:   
Ja sitten vielä vähän varoittavia sanoja...

Päivitin aikoinaan oman Pegasos 1:n Pegasos 2:een, ja vanha kone (Pegasos 1 2x128MB muistilla) meni kaverille. Koneella käytin vain MorphOS:ia, eikä sillä ollut oikeastaan mitään ongelmia.

Kaverilla sitten yritettiin asentaa Linuxia. No, eihän se onnistunut. Koko ajan tuntui tulevan lukuvirheitä levyltä. Myöhemmin selvisi, että ongelmat johtuivat muisteista, jotka eivät toimineet kunnolla Linuxin alla (vaikka MorphOS:illa ei mitään ongelmia ollut, ilmeisesti MorphOS:issa on jotain workaroundeja Artician ongelmiin?). Toisen poistaminen korjasi ongelman.

 

itix
Tiistaina, 14. kesäkuuta, 2005 - klo 19.06:   
Jupp3: Luultavasti virheet vain eivät näy niin hanakasti MorphOS:ssa. Ties kuinka monta Voyageria ja IBrowsea ne muistit ovat kaataneet.

 

Frn
Keskiviikkona, 15. kesäkuuta, 2005 - klo 15.44:   
Kiitos hyvistä vinkeistä. Todennäköisesti teen kuten suunnittelin ja pidän ton nykyisen Peg1:n palvelimena. On se niin julmetun hiljainen!

Toimiikos Peg1:ssa gigabitin verkkokortit ja olikos Peg2:n gigabitin portti jo toiminnassa?

Levytilasta sen verran, että paljonko voi odottaa ylläkuvatun systeemin vievän levytilaa? Levythän ei oo kalliita, mutta nurkissa pyörii käyttämätön 10GB kiekko, jonka voisi laittaa tuohon tarkoitukseen.

IDE-lockupeista vielä: en ole ihan saletti tapahtuuko niitä enää MOS-puolellakaan. Joskus on sattunut, viime aikoina päivitysten jälkeen en muista tapahtuneen. Oliko tämä edes softalla ratkaistava ja oliko jo ratkaistu?

 

jPV
Keskiviikkona, 15. kesäkuuta, 2005 - klo 16.07:   
Frn: Kyllä sen bootmenunkin saa, ei tosin vaan yhtä hienoa kuin Peg2:n firmwarella. Peg1:llä saa openfirmwareen yksinkertaisen tekstivalikon, josta voi valita mitä buuttaa, mutta valikkoon ei saa esim laskuria, joka buuttaisi default-valintaan tietyn ajan kuluttua (Peg2:lla onnistuu). Bootcreator-softalla voi tehdä. Itselläni on tällainen valikko:

1: MorphOS (Normal)
2: MorphOS (Debug)
3: MorphOS (Testing)
4: Linux (Normal)

Ensimmäiset kaksi valintaa buuttaavat pääkäyttikseen, mutta eri optioilla. Kolmas buuttaa kokonaan eri partitiolta eri mos-asennukseen. Neljäs Debian Sargeen.

Openfirmwaren asetuksista vois myös säätää koneen buuttaamaan suoraan Linuxiin ilman mitään valikoita tai mos:iin buuttaamista.

Itse yritin asentaa muutamia eri linux-distroja, mutta sain oikeastaan vain Debianin sekä Gentoon käynnistymään installeriin asti. Joko en vain osannut tai sitten muilla distroilla tuli vastaan Peg1:n bootimagen kokorajoitus. Ehkä useimmat distrot on testattu nykyään kunnolla vain peg2:lla? Useimmat ohjeetkin tuntuivat olevan Peg2:sta varten. Debian asentui hyvin, mutta pientä säätöä sai tehdä Radeon 9200se:n kanssa. Jos palvelinta käyttää ilman X:ää, niin ei varmaan tule minkäänlaista ongelmaa.. muussa tapauksessa voin vaikka kaivella pikkasen ohjetta tai sitten kysellä vaikka Sven Lutherilta, joka on melkoinen peg/linux guru :-)

Itselläni ei ole tapahtunut kertaakaan minkäänlaisia ide-lockupeja Peg1/April2:lla.. ei mossin eikä linuxin kanssa. Linuxia en tosin ole kovin paljoa käytellyt...

256M on varmaan just sopiva. Itselläni on sen verran nykyään. Aiemmin oli 128M ja se tuntui hieman liian vähältä linux-testeissä.

 

jPV
Keskiviikkona, 15. kesäkuuta, 2005 - klo 16.12:   
10G kiekko riittää vallan mainiosti palveluille ja käyttikselle, mutta riippuu tietysti mitä muuta aiot sinne säilöä... leffojen ja cd-imageiden kanssa tila loppu äkkiäkin :-)

 

Frn
Keskiviikkona, 15. kesäkuuta, 2005 - klo 16.22:   
"Kyllä sen bootmenunkin saa, ei tosin vaan yhtä hienoa kuin Peg2:n firmwarella. ..."

Hyvä tietää tuo. Olin siinä käsityksessä, että Peg1:n firmware ei tuohon taivu. Mukava olla väärässä.

"Itselläni ei ole tapahtunut kertaakaan minkäänlaisia ide-lockupeja Peg1/April2:lla.. ei mossin eikä linuxin kanssa. Linuxia en tosin ole kovin paljoa käytellyt..."

Mulla on noita tullut esim. niin, että pistää n. 15 tiedostoa tulemaan verkon yli. HDD-valo jää päälle, eikä mikään levytoiminto toimi. Tulkitsen tuon IDE-lockupiksi. Ei tapahdu kuitenkaan läheskään aina.

"256M on varmaan just sopiva. Itselläni on sen verran nykyään. Aiemmin oli 128M ja se tuntui hieman liian vähältä linux-testeissä."

Tuo määrä on itsellänikin mielessä pyörinyt ja kommentit tukevat näkemystäni. Täytyisi vain löytää miljoonalaatikosta toinen toimiva kalikka.

 

Frn
Keskiviikkona, 15. kesäkuuta, 2005 - klo 16.33:   
"10G kiekko riittää vallan mainiosti palveluille ja käyttikselle, mutta riippuu tietysti mitä muuta aiot sinne säilöä... leffojen ja cd-imageiden kanssa tila loppu äkkiäkin :-)"

Pystyisikö tähän antamaan jotain karkeaa arviota paljonko toi systeemi veisi? Giga taitaa riittää mukavasti? Mietin tässä vain sitä, paljonko sitä warez.. öh dataa sinne mahtuu. Mahdolliset proxyt jne. sitä tilaa tietysti myös verottaa. Ja hei toi warez oli sitten vitsi, ettei koko ketju lähde. :)

Mikäs toi Sarge muute o?

 

Palle
Keskiviikkona, 15. kesäkuuta, 2005 - klo 17.46:   
Mie en onnistunu asentamaan edes SuperBundle:n mukana tullutta
PegXLin:iä. Jumahti heti CD:ltä boottauksen aikana. Mikä lie vikana.

 

itix
Perjantaina, 17. kesäkuuta, 2005 - klo 1.10:   
"Toimiikos Peg1:ssa gigabitin verkkokortit ja olikos Peg2:n gigabitin portti jo toiminnassa?"

Peg2:ssa gigabitin ethernet toimii Linuxissa. MorphOS tukee sitä vasta 1.5:ssa eli ei ainakaan ihan huomenna vielä. PCI-korteista en tiedä mutta en usko että Pegasos 1:ssä riittää puhti.

 

jPV
Maanantaina, 27. kesäkuuta, 2005 - klo 13.22:   
Frn: Mulla taitaa olla levytilaa jotain alle pari gigaa nyt käytössä. Siinä on suht kattavasti desktop-ryönää eli officet ja selaimet ja pelit yms. Varmaan menee reippaasti alle gigaan serverikäytössä.

Sarge on koodinimi Debianin versiolle 3.1, joka on tällä hetkellä ns. "vakaa" julkaisu.

Tuolta löytyy Sargen netinst-cd Pegasos1:lle:
http://people.debian.org/~luther/pegasos/

 

Frn
Lauantaina, 9. heinäkuuta, 2005 - klo 18.30:   
Saakos Pegasokseen esim. Linux-käytössä mitään raid-ominaisuutta käyttöön? Lähinnä peilaavaa varmistusta ajattelin levypalvelimeen. Ja saako Peg/Linux levypalvelimen näkymään enemmän tai vähemmän läpinäkyvästi vaikka MorphOS:iin, esimerkiksi asemana?

Linuxilla toiminevat useat verkkokortit?

 

Frn
Sunnuntaina, 10. heinäkuuta, 2005 - klo 18.17:   
Piru:
"
Ainut ongelma lienee jossain tilanteissa ilmenevä ongelma yli 256MB muistimäärällä. Tämä ei ole ongelma omassa koneessani, siinä on nykyisellään 256MB muistia, eikä se palvelinkäytössä enempää (mielestäni) tarvitsekaan.

Yksi pieni ongelma syntyy peg1 OF:n asettamasta kernelin kokorajoituksesta, mutta tämä ei ole ongelma jos kernelin koko pysyy järjellisissä rajoissa (käyttää moduuleita, eikä käännä kaikkea staattisena kerneliin). Tarvittaessa voin toimittaa oman 2.6.11 kernelin .config tiedoston.
"

Nämä ovat ilmeisesti Pegasos1:n ongelmia eivätkä ilmene Peagsos2:lla?

 

Piru
Sunnuntaina, 10. heinäkuuta, 2005 - klo 20.13:   
@Frn

Kyllä, nimenomaan vain Pegasos I. Pegasos II:ssa ei ole näitä ongelmia.

 

jPV
Maanantaina, 11. heinäkuuta, 2005 - klo 17.09:   
Frn:

"Saakos Pegasokseen esim. Linux-käytössä mitään raid-ominaisuutta käyttöön? Lähinnä peilaavaa varmistusta ajattelin levypalvelimeen."

En kyllä ole kokeillut tai selvittänyt asiaa, mutta luulis toimivan kuten muillakin alustoilla.

"Ja saako Peg/Linux levypalvelimen näkymään enemmän tai vähemmän läpinäkyvästi vaikka MorphOS:iin, esimerkiksi asemana?"

Ainakin Samballa pitäis toimia. Asentaa Linuxiin samban ja jakaa hakemistoja, jotka sitten mounttaa MorphOS:sta vaikka smbfs:llä, jolloin MOS:iin ei tarvitse asentaa Sambaa. smbfs toimii kuten mikä tahansa muukin asema ja esim leffojen katselu sen kautta toimii hyvin. FTP:n mounttaaminen on toinen vaihtoehto, mutta ei varmaan sovi leffojen katseluun... pienemmille tiedostoille paremminkin. Ja NFS, mutta ainakin Amigalla 3.x:llä se tuntui hieman epävakaalta.

"Linuxilla toiminevat useat verkkokortit?"

Usean merkkiset vai useat yhtaikaa?-) No eiköhän kumminkin päin toimi. En ole Linuxilla kokeillu kahta verkkistä yhtaikaa, mutta MOS:lla Genesiksellä ainakin toimii sekä integroitu että erillinen realtekki yhtaikaa eri verkkoihin.

 

domo
Tiistaina, 28. maaliskuuta, 2006 - klo 19.10:   
Hei

hyvä keskustelu!, oon yrittänyt etsiä netistä tietoa kuinka bootata/asentaa degian pegasos1:lle.
Tällä pääsee jo pitkälle mutta ei (välttämättä)
vielä ihan perille asti.

Eli minulla on pegasos1 jossa 128M muistoa. Olen
bootannut siihen morphosin, mutta ne ohjeet olivat
sähköpostissa joka meni kun levy hajosi.
Muistaakseni se tarvitsi jotain optioita tai
muuten boot jumiutui.

Hain tuolta ym, ~luther -sivulta sen 305M
sarge-iso-imagen.
Jos poltan sen levylle, miten saan pegasos1:sen
buuttaamaan siltä -- boottaako automaattisesti
(ja toimiiko sit peg1:ssa), vai annanko joitain
optioita OF-promptiin jotta lähtisi.

Mulla on koneessa nyt Matrox G550. Toimiskohan
sen vai joudunko vaihtamaan atiin (mulla on 2
vanhaa). TVseen ajattelin kytkeä, jos onnistuisi.
Jos ei, pitää keksiä muuta käyttöä...

 

domo
Tiistaina, 4. huhtikuuta, 2006 - klo 17.27:   
asensin, bootti tosi simppeli, mutta jotain
säätöä kyllä piti vääntää ennen kuin toimii
G550 toimii ongelmitta tekstikonsolissa,
saa sitten nähdä onnistunko myöhemmin jotain
graafista pukata siitä ulos...
Yksi asia vielä häiritsee, mutta kirjoitan sitä
varten tänään 4.4.2006 uuden kysymyksen aiheesta
niin ei tarvitse sitten täältä historiasta
kaivaa ;)

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: