Pegasos2 + MOS pää-käyttökoneeksi...

Saku-foorumi » Uusi sukupolvi: MorphOS » Yleinen keskustelu » Viestit 2004 » Viestit 06/2004 » Pegasos2 + MOS pää-käyttökoneeksi « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Jani Kuituniemi
Sunnuntaina, 27. kesäkuuta, 2004 - klo 13.59:   
Tere,

Nyt kun monilla tuntuu olevan tuo laite pöydällään niin minkälaisia mahdollisuuksia mahtaa olla käyttää moista yhdistelmää pää-asiallisena käyttökoneena? Onko esim. OpenOfficea portattu? Aukeaako useimmat yleiset audio/video formaatit? GCC ilmeisesti on olemassa, miten on Java-kielen kanssa? Tai muiden ohjelmointi-kielien? Onko ajuri-tuki millainen? mitä laitteistoa kannattaa ostaa ja mitä välttää? Ilmeisesti voi ajaa MacOS X:ää jollain tapaa.. toimiiko tuon läpi kaikki Mac:n sovellukset?.. entä Mac:n pelit?

Siksi kyselen, kun nyt olisi mahdollista moinen verme ostaa niin mieli tekisi heivata tuo koko PC vihdoinkin jorpakkoon kun sitä olen tarvinnut vain koulu-töiden ja pelaamisen takia :)

 

itix
Sunnuntaina, 27. kesäkuuta, 2004 - klo 16.26:   
OpenOfficea ei ole eikä varmasti tule vielä vuosiin. Tiedä sitten miten hyvin Pagestream tai Papyrus office paikkaavat puutteen mutta tulostuskin on aika ongelmallista.

MorphOS:lle löytyy MPlayer joka toistaa useimmat videoformaatit aika hyvin. AmiNetPlayer soittaa MP3/OGG/MOD/AHX-formaatteja ja toimii myös nettiradiona.

GCC on, natiivi E-kääntäjä on kehityksen alla, Javaa ei ole. MorphOS:lle löytyy kyllä JAmiga (:)) mutta vakavaan käyttöön siitä ei ole.

 

Jani Kuituniemi
Sunnuntaina, 27. kesäkuuta, 2004 - klo 16.32:   
No, lähinnä OpenOffice tuli mieleen tarpeesta lukea ja kirjoittaa MS Office yhteensopivaa tiedostoformaattia. Tietysti jos jokin muu softa ajaa saman asian niin sekin käy.

 

JPQ
Sunnuntaina, 27. kesäkuuta, 2004 - klo 17.30:   
itix: mitä ongelmallista on tulostuksessa?

 

itix
Sunnuntaina, 27. kesäkuuta, 2004 - klo 17.47:   
@JPQ:

No se että tulostettava teksti on näkymätöntä. Urbaani legenda kertoo miehestä joka sai jotakin näkyviinkin, mutta liekö siihen uskominen...

 

itix
Sunnuntaina, 27. kesäkuuta, 2004 - klo 17.48:   
@Jani:

Luultavasti paras odottaa että Papyrus office ja Pagestream 5 tulevat uunista ulos, sittenhän sen tietää onko niistä mihinkään. Hyvällä tuurilla myös MorphOS 1.5 saadaan siihen mennessä.

 

JPQ
Sunnuntaina, 27. kesäkuuta, 2004 - klo 18.44:   
itix: jaahas mitähän hittoa tuossa takana täytyy tässä katsoa joskus saanko minä tekstiä paperille ja en ymmärrä mistä tuo voisi klikata...

 

Jani Kuituniemi
Sunnuntaina, 27. kesäkuuta, 2004 - klo 18.56:   
Hmm.. eli edelleen pitäisi turvautua joko PC:hen tai Mac-emulaatioon noita varten.. hmm.. Onko MOS:lle olemassa kohtuullisia PPC Mac-emulaattoreita joilla voisi ajaa MacOS 9:ia tai mieluiten MacOS X:ää?

 

JPQ
Sunnuntaina, 27. kesäkuuta, 2004 - klo 21.26:   
Jani Kuituniei: ei ymmärtääkseni ole mutta Pegasokselle itselleen on Mac-On-Linux tosin ei ole omia kokemuksia siitä. PS. entäs PC emulaatio en tosin tiedä miten nopeaa saa ja onko se mitään tasoa.

 

Jani Kuituniemi
Sunnuntaina, 27. kesäkuuta, 2004 - klo 22.13:   
Taitaa tuo Mac-On-Linux vaatia Linuksin alleen ja PC-emulaatio taas tarkottaisi Windowsin ajamista. Molemmat on No-No vaihtoehtoja :I

 

JPQ
Sunnuntaina, 27. kesäkuuta, 2004 - klo 23.44:   
Jani Kuitunimi: selvä ja Mac-On-Linux pohjaa linuxiin mutta sitä kait
sai helppokäytöisessäkin muodossa jolloin ei tarvinne tapella Linuxin
kanssa. Johon ei kyllä itsellänikään ole intoa tosin en tarkkaan
muista miten homma meni eli tietävämmät saisivat valistaa...

 

itix
Maanantaina, 28. kesäkuuta, 2004 - klo 0.36:   
MorphOS:lle ei ole ainuttakaan Mac-emulaattoria. MOL on mahdollinen vain Linuxissa ja vanhat 68k-emulaattorit eivät toimi lainkaan. Tosin kyllä pelkällä MorphOS:llakin pärjää... mutta on se vain niin että joudun itse hiippailemaan aina silloin tällöin yliopistolle PC:n ääreen että saa laskut maksettua :P

 

itix
Maanantaina, 28. kesäkuuta, 2004 - klo 0.43:   
Mikäli SDL on yhtään tuttu niin kannattaa vilkaista MorphOS:n SDL-sivusto. Sieltä löytyy SDL SDK ja SDL-porttauksia.

 

JPQ
Maanantaina, 28. kesäkuuta, 2004 - klo 1.26:   
itix: eikös noi morphosin selaimet kelpaa jollei miksei ?

 

Joanna
Maanantaina, 28. kesäkuuta, 2004 - klo 1.40:   
JPQ: On varmaan aika pankkiriippuvaista että miten ne sivut on tehty.. jos siellä on jotain tyhmiä Javascript-hässäköitä (tai jopa javaa tms) niin voi olla toimimatti... Senverran kyllä itse testasin että ainakin Nordean Solo-palvelu pelasi ihan kelvollisesti vakiona tulevalla Voyagerilla.

 

JPQ
Maanantaina, 28. kesäkuuta, 2004 - klo 3.49:   
Joanna: no niin on tosin ja toisaalta kyllähän ulkomailla monilla Ibrowsen kanssa kait ongelmia pankin sivujen kanssa. Tosin IBrowse ei ole MorphOSin selain mutta AmigaOS/MorphOS selaimet lienee juuri nyt melko samanlaisia??

 

Jani Kuituniemi
Maanantaina, 28. kesäkuuta, 2004 - klo 10.17:   
Hmm.. näyttää siltä, että saan edelleen jättää Pegasos/MOS yhdistelmän toistaiseksi ostamatta kun softa-puoli ei ole vielä oikein sillä tasolla, että sitä konetta voisi käyttää siihen mihin sitä tarvitsisin.

No, katsellaan uudelleen veronpalautusten aikoihin sitten. Kiitos vastauksista.

 

hooligan/dcs
Maanantaina, 28. kesäkuuta, 2004 - klo 10.55:   
Jos Amiga on tähän mennessä riittänyt, niin Pegasos/MOS riittää vallan mainiosti. Henk. koht. en käytä pc:tä muuna kuin serverinä ja toista masiinaa cd/dvd-lättyjen käryttämiseen.

Samat ongelmathan ne vaivaa valitettavasti kaikkia Amiga/Amiga-alike systeemejä.. puuttuu kunnon selaimet, officet, javat ja muutamat muut tilpehöörit.
Papyrus Officen julkaisuhan on nyt muutaman viikon päässä, joten ainakin yksi tärkeä elementti on siltä osin kondiksessa.

Skeptinen ihminen kun olen niin veikkaan että Javaa tai kunnon selainta ei tulla koskaan saamaan niin MorphOSiin tai AmigaOSiinkaan.

 

Jani Kuituniemi
Maanantaina, 28. kesäkuuta, 2004 - klo 11.24:   
hooligan: Entäs jos Amiga ei riitä? Siksi mulla on tässä rinnalla tuo Wintööt PC. Koulussa kun ei opettajat oikein tykkää haluta muuta kuin MS Office formaatin roskaa eikä Amigalle ole kunnollista Javaa. GCC on, mutta tuntuu nykyään kouluissa vaan tyrkytettävän jotain v***n Javaa joka koloon joten pakko se oli hommata se PC rinnalle.

Pointti koko ajatuksessa Pegasoksen hankinnassa olikin lähinnä halu päästä eroon ko. romukasasta jonkin mukavamman mutta tarpeeksi formaatti-yhteensopivan raudan/softan yhdistelmällä varsinkin kun ilmeisesti niitä saisi jopa täältä ihan omasta kotikaupungista hakea, mutta ei kun ei :I

Mulle riittäisi toimiva Mac-emulaatiokin, sillä voisi tarpeen vaatiessa hoitaa yhteensopivuutta, mutta en viitsisi millään asentaa yhden vaivaisen ohjelman takia jotain Liiinuksia rinnalle.

*whine*

Mä en muutenkaan tajua ihmisiä, jotka ostaa eksoottista rautaa (esim. UNIX-työasemia) ja sitten asentaa siihen jonkun Linuxin. Mikä pirun pointti siinä muka on? Yhtä hyvin voi ajaa sitä Linuxia jollain ilmaisella x86 PC raudalla jos on niin ihastunut siihen *huoh*

*/whine*

 

hooligan/dcs
Maanantaina, 28. kesäkuuta, 2004 - klo 13.43:   
Kannattaa odotella sitä Papyrus Officea ja katsoo minkälaisen porttauksen jannut saavat aikaiseksi. Veronpalautuksetkin tulee vasta piiiiitkän pitkän ajan päästä :)

 

KimmoK
Maanantaina, 28. kesäkuuta, 2004 - klo 16.35:   
@hooligan

"Skeptinen ... kunnon selainta ei tulla koskaan saamaan niin MorphOSiin tai AmigaOSiinkaan."

Ja jos tulee niin standardit muuttuu edellä tai ainaskin "kunnollisen" määritelmä muuttuu.

Taitaa nykyisin jo 90% ihmisistä pitää IE:tä ainoana oikeana... pessimistinä vois sanoa että ei JAVAakaan enään kukaan muista viiden vuoden päästä.

Mutta optimistina pitää "uskoa" että IE ja .NET pyörähtää jonain päivänä AOS:ssa.


( HYI HIRVITYS ! ! ! ! )

Juu ei. Parempi olla moisten typerien määritelmien yläpuolella. Internetti on paska tai ainaskin rikki JOS se ei toimi 100% AOS3.5:n AWebillä. :O

 

miksuh
Maanantaina, 28. kesäkuuta, 2004 - klo 16.46:   
Loppujenlopuksi mulla on toiminut Voyagerilla ja IBrowsella ihan siedettävästi ne sivut mitä edes kiinnostaa seurata. Se, jos netissä on miljoonia toimimattomia sivuja, jotka ei mua kinnosta ei haittaa :) Verkkopankki on sieltä kriittisemmästä päästä sivuja, ja hyvin ainakin mulla toimi sillonkun oli kotona nettipuha.

 

miksuh
Maanantaina, 28. kesäkuuta, 2004 - klo 16.50:   
Jani: Suostuttele ne opet huolimaan myös RTF-tiedostot :) Osaahan se wöördi lukea RTF:aa. Tai tee PDF fileitä PageStreamilla. meillä onneksi opet yleisesti kelpuutta myös esim RTF:n.

 

miksuh
Maanantaina, 28. kesäkuuta, 2004 - klo 16.54:   
Joanna: Myöskin Osuuspankin sivut toimi mulla ihan ok (en enää muista kummalla, voyagerilla vai ibrowsella)

Sammon verkkopankista en osaa sanoa mitään, mulla on kyllä tili sielä vielä mutta yhtään tilitapahtumaa ei ole olu pariin vuoteen :) Pidän sammon toisataseksi vaan sen takia, että mulla on opintolainaa niiltä, kun se maksettu pois en enää sen pankin asiakas meinaa olla :P

Sammon verkkopankin kanssa taisi kyllä olla vähän häikkää joskus Amigan selaimilla...

 

Jani Kuituniemi
Maanantaina, 28. kesäkuuta, 2004 - klo 16.54:   
miksuh: olisikin kiinni vain tuosta.. mutta kun tahtovat myös Accessia, Exceli taulukoita ja god only knows mitä.. :I

 

miksuh
Maanantaina, 28. kesäkuuta, 2004 - klo 17.04:   
Jep. Onhan sitä itselläkin aikalailla sama tilanne olu väkisinkin. Tehokas wintööt PC olis IT-alan opiskelijalle aika välttämättömyys, eipä vaan siihenkään ole varaa olu.

Onneksi C ja C++ ohjelmoinnin on voinu tehdä GCC:llä, relaatiotietokantahommelit MySQL:llä jne. Noi on sentään onnistunut Amigalla kotona, samoin kuin Perl ja PHP ohjelmointi :-)

 

itix
Maanantaina, 28. kesäkuuta, 2004 - klo 17.36:   
Sammon nettipankki ainakin kaataa jokaisen Amiga-selaimen mitä olen koittanut. Tai no AWebistä en tiedä mutta se on niin ruma hirvitys ettei ole väliksikään.

Käytännössä vain MSIE on "yhteensopiva". Kaikki käyttää sitä, kaikki tekevät veppisivut sille, eikä kukaan välitä muista selaimista. Harmillista mutta ikävä tosiasia...

 

itix
Maanantaina, 28. kesäkuuta, 2004 - klo 17.43:   
RTF kyllä yleensä menee vielä koululle päin mut koululta tulee takaisin vain .doc-tiedostoja ja excel-taulukoita. Ja jos haluaa tehdä joitakin tehtäviä kotona niin monet ohjelmistot on saatavilla vain Windows-versiona.

En menisi suosittelemaan Pegasosta/MorphOS:ia ainoaksi koneeksi, vaikka kyllä ilman puuceetäkin _voi_ pärjätä.

 

Jani Kuituniemi
Maanantaina, 28. kesäkuuta, 2004 - klo 18.56:   
Niin.. siksi olen katsellut jotain PowerBookkia toisena vaihtoehtona korvaamaan koko PC kun MacOS:lle on kuitenkin olemassa MS Office .. tai jos tuon PC-rotiskon pitäisi, niin sitten pitäisi päästä eroon jostain muusta koneesta...

Ei kukaan haluaisi vaihtaa Pegasos2:n emolevyä SGI:hin? :D

 

itix
Maanantaina, 28. kesäkuuta, 2004 - klo 22.15:   
Yksi vaihtoehto voisi olla hankkia molemmat. Kannettava (eli esim. PowerBook) on näppärä käyttää ja sen voi ottaa mukaan rannalle, matkalle, kouluun... Kotona voi sitten käyttää Pegasosta ja ottaa kannettavan apuun jos tarve vaatii. Tosin tuleehan se sitten kalliimmaksi myös :)

 

JPQ
Maanantaina, 28. kesäkuuta, 2004 - klo 23.51:   
itix: Aweb ruma ??? noh onhan se mutta toimii täällä ihan hyvin paitsi
tuo morphos versio siitäkin vähän epä vakaa eli morphosille ei ole
minusta vielä vakaata selainta.:(

 

Amigisti
Tiistaina, 29. kesäkuuta, 2004 - klo 0.15:   
Tuntuu että MorphOS:in ja AmigaOS:in uudet versiot sisältävät kaikenlaista tarpeetonta tauhkaa, muttei kunnon selainta ole näköpiirissäkään.

 

itix
Tiistaina, 29. kesäkuuta, 2004 - klo 0.49:   
@JPQ: No on se aika karu... Ja oletko kokeillut uusinta 68k versiota? Ehkä se toimii paremmin, ehkä ei, täällä se ei edes käynnisty kunnolla.

@Amigisti: No eipä kenelläkään ole aikaa niin mittavaan urakkaan. IBrowsenkin (ainoa?) koodaaja taitaa olla porttaamassa MUI:ta OS4:lle.

 

KimmoK
Tiistaina, 29. kesäkuuta, 2004 - klo 9.51:   
@Amigisti

Vai tarpeetonta tauhkaa... viitsisitköhän antaa esimerkkejä.

Taitaa esim. Netscape olla koodimäärältään about kymmenkertainen esim. koko AmigaOS:n koodimäärään verrattuna. Ja AmigaOS:n on kuitenkin saatu mahtumaan sadoittain mualiman mukevimman käyttöjärjestelmän toiminteita ja niistä toiminteista monet edesauttavat mm. mammuttisovellusten porttaamista AOS:lle. Itse mieluummin otan AOS:n kolmen vuoden odotuksen jälkeen kuin pelkän netscapen 30 vuoden odotuksen kera. (first things first jne)

Netscape on sentään vain bloatti & hidas www selain joka tarjoaa pääsyn muutamille lisäsivuille webissä.


Yleistä selainaiheesta...
En ole nyt about kahteen vuoteen selannut webbiä Amigan selaimilla, mutta silloin kun surffasin, ei minulla ollut ongelmia niiden toiminnan kanssa. En omia webbisurfinkejani varten tarvinnut käynnistää PC:tä. Onkohan tässä välissä asiat sitten muuttuneet niin paljon... enkö ole käyttänyt kyllin kinkyjä sivuja silloin ...

 

Jani Kuituniemi
Tiistaina, 29. kesäkuuta, 2004 - klo 14.32:   
itix: hmm.. powerbook ja pegasos2.. mikäpä siinä, kuningasidea! Harmi vaan etten ole niin rikas että voisin kummatkin ostaa :)

 

JPQ
Tiistaina, 29. kesäkuuta, 2004 - klo 15.10:   
itix: en ole uusinta 68k testannut kun nykyinen eli kait toiseksi uusin on vakaa (eli kaatunut kaksi kertaa joka ei ole liikaa kun vertaa softiin jotka tekee niin käytännössä joka kerta)...

 

itix
Tiistaina, 29. kesäkuuta, 2004 - klo 17.29:   
Jani: Nähtävästi sitten ostat Pegasoksen ensin ja Powerbookin joskus myöhemmin? :)

 

itix
Tiistaina, 29. kesäkuuta, 2004 - klo 17.34:   
Mut joo, kyllä pelkällä MorphOS:llakin voi pärjätä mutta vaatii se tietynlaista pioneerihenkeä. Vähän niin kuin Amigallakin :)

 

miksuh
Tiistaina, 29. kesäkuuta, 2004 - klo 18.54:   
Amigisti: En menis sanomaan tarpeettomaksi tauhkaksi. Kyllä sekä OS4:ssa, että MOS:ssa on paljon hyvin tervetulleita parannuksia.

Nykyaiksen webbiselaimen porttaaminen taas on hirmuinen urakka. AmiZillan postituslistalla on melkosen tiheään postauksia uusista implementoiduista jutuista, eli sillä suunnalla kehitystä kyllä oikeasti tapahtuu pikkuhiljaa, mutta kestää vielä varmasti useamman vuoden ennenkun voidaan sanoa, että mozilla olisi ehkä portattu, on se sen verta järkyttävän iso homma.

Nopeaan webbiselaimen porttaamiseen tarvittas paljon enempi developereita, kuin mitä nykyään MOS+OS4 poruissa on yhteensä vapaana käyttis koodauksesta.

 

miksuh
Tiistaina, 29. kesäkuuta, 2004 - klo 18.55:   
poruissa=porukoissa

 

Joanna
Tiistaina, 29. kesäkuuta, 2004 - klo 20.25:   
Mikuh: Samaa mieltä.. Olin aikeissa vastata Amigistille liki samoilla sanoilla tuohon developer tilanteeseen.. Eli että yksinertaisesti ei ole tarpeeksi väkeä/rahoitusta tuon kokoisen ohjelman tekoon...

Lisäksi Amigan käyttis on (hyvässä ja pahassa) selvästi erilainen monesta kohtaa kuin esim Unixit ja Windowse. Vaikka joku Ixemulin tapainen onkin olemassa (ja GGdget) niin siinä on silti paljon asioita jotka pitäisi kirjoittaa kokonaan uudelleen että se toimisi siisti.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: