Onko MOS:ssa levyvälimuistia?

Saku-foorumi » Uusi sukupolvi: MorphOS » Yleinen keskustelu » Viestit 2004 » Viestit 06/2004 asti » Onko MOS:ssa levyvälimuistia? « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

KimmoK
Maanantaina, 5. huhtikuuta, 2004 - klo 14.13:   
Onko MOS:ssa levyvälimuistia?

Tommoinen tuli mieleen kun se vakio AOS:sta puutuu. Myös 4.0:ssa.

 

itix
Maanantaina, 5. huhtikuuta, 2004 - klo 16.05:   
http://www.lehtoranta.net/PrefsSFS.png

 

miksuh
Maanantaina, 5. huhtikuuta, 2004 - klo 17.11:   
Onko noi siis SFS:n vai MOS:n featureja ? Meinaan vaan, että jos toi on lähinnä SFS:n hommia niin sitten noi saatas OS4:llekin varmaan. SFS:hän tulis kai OS4:n mukana FFS2:n lisäksi. Muta jos toi on paljolti riippuvainen käyttiksestä, niin sitten ehkä isompi homma.

 

KimmoK
Maanantaina, 5. huhtikuuta, 2004 - klo 18.35:   
@itix Tulkitsenko oikein:

Myöskään MOS:lle ei ole levyvälimuistia.

On vain SFS:n bufferit.

 

miksuh
Maanantaina, 5. huhtikuuta, 2004 - klo 19.08:   
Ainakin tossa on paljon enemmän säätövaraa, kuin m68k PFS3:lla...

 

miksuh
Maanantaina, 5. huhtikuuta, 2004 - klo 19.13:   
Copyback jne ainakin haisee ihan oikealta välimuistilta. Copyback ja write through:han tais olla nitä välimuistipäämuisti päivitystekniikoita.

 

itix
Maanantaina, 5. huhtikuuta, 2004 - klo 19.32:   
Toi on vain SFS:n feature ja samat asetukset saa myös sekä 68k- että OS4-versiolle. Erona on vain integrointi eli SFS on MorphOS:n "natiivi" tiedostojärjestelmä.

 

Jontsa
Tiistaina, 6. huhtikuuta, 2004 - klo 8.36:   
itix: Eikös se SFS ole OS4:lle ihan yhtä natiivi kuin MorphOS:lle ?-)

 

Joanna
Tiistaina, 6. huhtikuuta, 2004 - klo 9.17:   
Jontsa: Oletan itix:in tarkoittaneen että SFS on oletus-tiedostojärjestelmä ja että sen asetukset on yhdistetty mukaan yleisiin systeemiasetuksiin (En tiedä miten on OS4:ssä).

KimmoK: Erillistä ja kaikenkattavaa levyvälimuistia ei MorphOS:ssa käsittääksni ole. Itse pidän tuota Paritio-kohtaista ja Systeemiasetusten kautta sääedttävää SFS:n välimuistia hyväna ratkaisuna. Helppo säätää, ja siitä tietää miten paljon muistia se vie.

MorphOS:n tapa hoitaa asia on minusta paljon parempi kuin Windowssien välimuistisysteemi jolla on ainainen taipumus aiheuttaa koneen puutumista sillä että hyödylliset ohjelmat swapataan levylle että tehdään lisää tilaa välimuistille. Ja jonka säätäminen mieleisekseen ei onnistu edes Registryä rukkaamalla :-(

Toisaalta.. olihan semmoisia yleisiä/dynaamisesti muuttuvan kokoisia välimuisteja jo vanhojen Amigoiden aikaan-- eikai semmoisen teko MorphOs:lle olisi mitenkään mahdotonta jos joku haluaa ja viitsii nähdä tarpeellisen määrän vaivaa sen tekoon.

Yleisen välimuistin ongelmiin tulee myös se mitä siellä säilytetään.. Siis jos ei tallenneta kirjoituksia sen hyödyllisyys vähenee, mutta toisaalta levylle kirjoitusten viivästyttäminen välimuisteilla aiheuttaa sen että koneen sammuttaminen käy hankalammaksi (valite sammuta, odota, odota...)

Itse henkilökohtaisesti jättäisin liiat levyoperaatioiden hienosäädöt palvelinkoneiden/käyttöjärjestelmien murheiksi. MorphOS (kuten AmigaOS) ei ole sellaiseen tarkoitettu eikä suunniteltu. Tiedän että näille toki saa vaikka mitä (apache php mysql etc) mutta se on kuitenkin harrastustoimintaa...

 

Jontsa
Tiistaina, 6. huhtikuuta, 2004 - klo 9.27:   
Joanna: OS4:ssä tulee oletuksena FFS2 ja SFS ja niistä voi käyttää kumpaa haluaa, mutta noita asetuksia en muista nähneeni.

 

KimmoK
Tiistaina, 6. huhtikuuta, 2004 - klo 9.56:   
@Joanna

Jep. Windows on esimerkki miten levyvälimuistia ei saisi tehdä. Esim Linuxissa on jo paljon paempi.

Aminetissa on ainaskin ollut joku FutureDriveAccelerator (FDA) joka lienee pätevin Amigan levycacheohjelma.

Moinen pitää ehdottomasti saada portattua uusille käyttiksille.
Silläkin pystyy säätämään miten välimuistia käytetään per partitio. Eli partitio jossa on vain varmuuskopiodataa tai CD imageita ei täyttäisi/flushaisi koko cachea jne. ja partitio jolta kertaluetaan vain valtavia animaatioita/musiikkia ei myöskään kulkisisi cachen kautta. Ja muistelen että siinä oli semmoiset ominaisuudet että se ei ole jarruna missään vaiheessa.

Siis kontrollifriikin unelma. :)

Semmostahan ei kauheasti amigamaisuuksissa kannata käyttää että laittaa write cachelle viivettä ennen kuin kirjoitus alkaa idle aikana.
Parempi on jättää viive nollille jolloin kirjoittava sovellus vapautuu "attosekunnissa" tekemään jotain muuta kun filesysteemi hoitaa ajan kanssa sen tallentamisen.
Jos kone kaatuu kesken tallennuksen, on olemassa systeemit joilla sen cachen voi kirjoittaa loppuun koneen kaatumisen jälkeen, jos haluaa. Jos pelkää että kaatumisessa se cachedata korruptoituu, voi käyttää CRC chekkausta ennen kuin data kirjoitetaan levylle.

Amigamaiset softat on sikapieniä verrattuna niihin pöyristyttäviin muistimääriin mitä meille tulee.
Jos kaikki omistamani 68k sovellukset käynnistää yhtä aikaa muistia kuluu ehkä vain 100 megaa kun koeneessa sitä on esim 500 megaa. Lopuille megoille tuolla välimuistisysteemillä saa hyötykäyttöä.

 

KimmoK
Tiistaina, 6. huhtikuuta, 2004 - klo 10.06:   
"Parempi on jättää viive nollille jolloin kirjoittava sovellus vapautuu "attosekunnissa" tekemään jotain muuta kun filesysteemi hoitaa ajan kanssa sen tallentamisen. " aloittaen siis heti kun sitä tallennettavaa tavaraa sinne cacheen tulee.

Tuo cache systeemi muuten myös parantaa CPU:n hyödynnettävyysastetta siis vähemmän luppoaikaa prossulla -> liukkaammin hommat loppuun.


Softalla toimiva virtanappi olisi hyvä homma, kuitenkin. Sitä voisi käyttää jos haluaa varmistaa että cacheissa ei ole mitään (tai jokin softa ei ole unohtunut sulkematta jonnekin toiselle screenille).

 

itix
Tiistaina, 6. huhtikuuta, 2004 - klo 10.42:   
Jontsa: Natiivi siinä mielessä että SFS on integroitu MorphOS:iin. Esimerkiksi omat asetukset MorphOS:ssa ja SFS on ROM:lla valmiina (ei tarvitse olla RDB:llä).

OS4-binääri SFS:stä on toki ollut saatavilla jo pitkään.

 

Jontsa
Tiistaina, 6. huhtikuuta, 2004 - klo 11.00:   
itix: SFS:ää ei tarvitse laittaa RDB:lle OS4:lläkään, mutta nuo asetukset taitaa puuttua.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: