AmigaOne vai Pegasos?

Saku-foorumi » Uusi sukupolvi: MorphOS » Yleinen keskustelu » Viestit 2002 » AmigaOne vai Pegasos? « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Janne
Sunnuntaina, 20. lokakuuta, 2002 - klo 9.29:   
No, kun tästä maailmallakin niin peistä väännetään - kysytäänpä rakentavassa hengessä, kumpi kiinnostaa teitä: AmigaOne/SO4 vai Pegasos/MOS? Vai kumpikaan?

Uskoakseni täällä Suomessa osaamme jutella asiasta sivistyneesti, toisin kuin maailmalla. :-)

 

J.
Sunnuntaina, 20. lokakuuta, 2002 - klo 10.26:   
No jaa, ensin pitäisi molempien tulla myyntiin. Itse en suuremmin viitsi tehdä eroa noiden välillä sen perusteella että toinen on virallinen ja toinen ei. Minua kiinnostaa vain toimivuus ja toteutuksen laatu.

Omia vaatimuksiani ovat:

-Kunnollinen Classic Amiga -emulaatio. En totisesti aio luopua vanhoista kunnon softista vain jonkin PPC-toteutuksen takia. Jos systeemissä A ei ole kunnollista Classic AmigaOS -emulaatiota se ei kiinnosta.
-Käyttöjärjestelmän "Amigamaisuus", ts. mukava käyttää, sujuva (toisin kuin Win-hirvitykset), nopea.
-Laajennusmahdollisuudet. Koneessa täytyy olla mahdollisuus tarvittaessa päivittää esimerkiksi keskusyksikkö tehokkaampaan ilman että täytyy koko kone vaihtaa. Siinä mielessä AmigaONE SE ei tunnu kovin hyvältä vaihtoehdolta, siinä kun käsittääkseni on kiinteä prosessori. Joko AmigaOne XE tai Pegasos olisi mieluisampi.
-Vakiokomponenttien tuki. Eli voin napata tavallisesta mikroliikkeestä mukaani grafiikka/ääni/jokin muu-kortin ja se toimii koneessa. Ajuritukea täytyy löytyä ettei tarvi tyytyä joihinkin vanhanaikaisiin laajennuskortteihin. Ei tarvitse toki olla aivan viimeisintä huutoa kunhan on helposti saatavilla.

Käyttöjärjestelmien paremmuudesta en ala kiistelemään, minulla kun ei ole MOS:in ominaisuuslistaa vertailua varten mutta kieltämättä AmigaOS4:n ominaisuuslista vaikuttaa varsin pätevältä. JOS MOS on lähinnä vain AmigaOS PPC hieman viilattuna niin AOS4 vetää pitemmän korren. Onko esimerkiksi MOSissa vastaavanlaista MacigMenu-toiminnallisuutta kuin AOS4:ssä ? Jos ei niin se kyllä siirtää mielenkiintoa enempi AOS4:n suuntaan, MagicMenu-toiminnallisuus on kyllä aivan ehdoton vaatimus ja tuntuu paremmalta jos se on käyttisominaisuus eikä päälle liimattu lisuke. Myös muistinsuojaus on hyvä olemassa.

J.

 

JPQ
Sunnuntaina, 20. lokakuuta, 2002 - klo 14.27:   
Molemmat periaateessa rahat eivät vain noin vain salli ostaa kumpaakaan. Ja pegasos on halvempi ja toimi kait sentään vuosi kokouksessa eli voi
olla että enempi siinä mielessä mutta aito amigaos käyttis on aina plussaa. Eli vaikea sanoa mitään varmaa. Mutta J. sanoi monta tärkeää pointtia eli
en rupea kertaamaan.

 

Matti Kuuva
Maanantaina, 21. lokakuuta, 2002 - klo 9.22:   
Niin, lieneekö kenenkään Amigistin suunnitelmissa myydä vanha Classic Amiga pois ja ruveta käyttämään pelkkää NG Amigaa.

 

Amigisti
Maanantaina, 21. lokakuuta, 2002 - klo 9.58:   
Mulle AmigaOS 4. Ominaisuuslista on vakuuttava ja on se kuitenkin se virallinen AmigaOS versio. Jatkossa AmigaOS:ään integroidaan (jos ja kun) AmigaDE, joka tuo käyttikseen mielenkiintoisia lisäominaisuuksia.

Mutta ne sovellukset, aaargh! Kummallekaan käyttikselle ei ole mitään maailmanluokan softataloja alkanut koodaamaan ohjelmia (Adobe, Corel yms.). Joten Windows / MacOS tsydeemien kanssa pitää sinnitellä vielä pitkään ja ne ovat myös houkuttelevampia. Vaikea kuvitella että voisi hetikohta siirtyä kokonaan NG Amiga-maailmaan. Tilanne oli eri kun Amiga tuli markkinoille, se oli selkeä vaihtoehto ja parempi kuin kilpailijansa.

 

Matti Kuuva
Maanantaina, 21. lokakuuta, 2002 - klo 12.55:   
Amigisti: Mitä tarvitset ko. maailmanluokan firmoilta?

 

JPQ
Maanantaina, 21. lokakuuta, 2002 - klo 15.38:   
Matti Kuuva: muuten hyvä idea mutta kun pitäisi tietää kestääkö tuo uusi Amigia tositoimet... Tarvinnee eräitä softia minäkin Adobelta Photoshoppia... Ja Paintteria eräältä toiselta firmalta.a.. en omista vielä kumpaakaan mutta omistaisi jos olisi kone ja varat softiin...

 

Tuomo Möller
Maanantaina, 21. lokakuuta, 2002 - klo 16.53:   
No minä myin juuri Classic mallit ja aion tulla toimeen NG laitteella. Ensin Pegasos ja mahdollisesti myöhemmin Amiga One ;)

 

JPQ
Maanantaina, 21. lokakuuta, 2002 - klo 18.03:   
Tuomo: Oho. Kaikille tiedoksi oli pakko sanoa. Ja on sinulla vahva uskotulevaisuuten , on minullakin mutta budjetti ei salli kovin äkkiä hankintoja...

 

jPV
Maanantaina, 21. lokakuuta, 2002 - klo 20.54:   
Itsehän en vanhaa kunnon classic-sotaratsuani mihinkään myy, koskaan. Sen verran pitkään palvellut ja monenlaista virittänyt ja sen kanssa kasvanut, joten siitä mahdollisesti saatava korvaus ei ole missään suhteessa tunnearvoon :) Classic Amiga on sen verran erityislaatuinen kone, että toista vastaavaa ei tule koskaan. Uudet koneet kiinnostaisivat kyllä kumpikin ja siihen kai täytyy tähdätä, että jonain päivänä kummankin myös omistaa.. ennemmin tai myöhemmin :) Paremmuudesta ei voi sanoa mitään ennen kuin kumpikin ovat olleet jonkin aikaa markkinoilla ja ihmisten käytössä.

 

JPQ
Maanantaina, 21. lokakuuta, 2002 - klo 21.08:   
jPV: minä luultavasti myyn kakkos torni. Vaikka ei tulisikaan uutta amigaa. Olet oikeassa paremmuus jutusta toinenhan voi olla raakile kuten Amiga aikoinaan...

 

KimmoK
Tiistaina, 22. lokakuuta, 2002 - klo 9.43:   
mun vaihtoehdot:
1) AmigaOne sikäli mikäli käyttökelpoinen OS4 tulleepi sille. (MorphOS toimii siinä myös)
2) Pegasos + MOS jos OS4 menee kivelle yms.
3) Amithlon 1 tai 2 jos molemmat edellämainitut sylttää.
4) Tietotekniikka harrastuksesta luopuminen...

(Jaa... AmigaDE kilkkeitä vois laittaa myös, mutta tokkopa nuita ihan heti on tyrkyllä ... jos ei satu saamaan AmigaDE:tä 9210:n...)

Vanhoja Amigoitani en todennäk. myy pois, tykkään todellakin käyttää Amigasoftaa niihin tietotekniikan tarpeisiin mitä eteen tulee.
(Olen mm. yhden kirjan taistellut kasaan adoben tuotteilla, ei ole niitä ikävä, ei enään ikinä.)

 

miksuh
Tiistaina, 22. lokakuuta, 2002 - klo 13.05:   
Joo en minä ainakaan aio nykyisestä Amigastani luopua. Toki AmigaOne/pegasos syrjäyttää sitten nykyisen A1200T koneeni jokapäiväisessä käytössä, mutta nykyisellä Amigalla on sen verran paljon tunnearvoa, että sitä ei pois myydä jollei ihan pakko ole. Viime kesänä myyminen oli tipalla asunnonvaihdon ja rahan puutteen takia, mutta puuh onneksi siihen tilanteeseen en joutunut :)

AmigaOne/pegasos tulee sitten toki olemaan ykköskone ja nykyinen Amiga jää vähemmälle huomiolle, mutta varmasti vielä pitkän ajan päästä on kiva välillä palata vanhan koneen pariin, jos ei muuta niin vanhojen pelien ja demojen takia. Ja mikäs muutenkaan estäisi vanhan amyn käyttöä uuden rinnalla vähemmän tehoa vaativiin hommiin.

Sitä en vielä osaa sanoa hommaanko AmigaOnen vai Pegasoksen. Vaikka monet semmoisen kuvan yrittää antaakin, niin minusta kumpikaan ei suurista puheista huolimatta tunnu olevan yhtään toista lähempänä julkaisua.

 

JPQ
Tiistaina, 22. lokakuuta, 2002 - klo 15.51:   
KimmoK: 4):sta on silti commodoreone.

 

JPQ
Sunnuntaina, 27. lokakuuta, 2002 - klo 19.22:   
MJ: Kyllä videopiirikin vertaa näihin VGA/SVGA piireihin. Amiga/AmigaOnen/SGIn/Macin lisäksi tällä hetkellä ainoita koneita jota olisi kiva tukea. Voisipa löytyäkkin tai parempi idea supmen vaihtoehto tietokoneiden yhdistys?

 

KimmoK
Maanantaina, 28. lokakuuta, 2002 - klo 16.54:   
Jaa, taitaa mennä puurot ja vellit sekaisin ... MorphOS koneita luullaan kohta Amigoiksi, kuusnelosiahan on jotkut luulleet Amigan esiversioiksi jo pidemmän aikaa ... mutta tuolta ei voine välttyä.

(ei mulla mitään moisia saku aiheita vastaankaan ole, kuitenkaan...)

Mutta back to topic:

Näyttää pegasokselle syntyvän ihan nätit sivut:
http://www.thendic-france.com/TECH/US/products/pegasos/pegasos.htm

Etenkin jos vertaa rather vaatimattomiin AmigaOne sivuihin:
http://www.eyetech.co.uk/amigaone/

ja kun tuo kuusnepakin mainitiin niin spämmään tähän uudet catweaselin jolla voi lukea kuusnelosen ja Amigan levykkeitä, käyttää vanhoja joystickejä ja Amiga4000 näppiksiä pegasos, AmigaOne sekä PC koneilla, jne , jne...
http://www.jschoenfeld.de/products/cwmk3_e.htm

 

miksuh
Maanantaina, 28. lokakuuta, 2002 - klo 17.17:   
No itsestäni tuntuu, että mikäli Amigone tai Pegasos menestyy, ja AmigaOS/MOS pyörii niillä kivasti ja vanhat softat toimii niin mikäettei Pegasosta tai AmigaOnea voisi kutsua Amigaksi :)

Pegasos ei tietenkään ole sitä virallisesti mutta mitä sitten :) AmigaOne ja Pegasos on kuitenkin Amiga-heppujen aikaansaamia koneita (varsinkin Pegasos) mikä erottaa ne massa pc:stä/macista :)
Ja mitä tulee custom-piireihin, niin kuka edes muka kuvitteli että niitä käytettäisiin ikuisesti. Yhtähyvin Commodore olisi voinut julkaista Amigan ilman custom piirejä jos olisi vain ehtinyt suunnitella ja julkasta semmosen :)

 

JPQ
Maanantaina, 28. lokakuuta, 2002 - klo 20.57:   
miksuh: olisi pitänyt käyttää uutta kustomi piirisarjaa joka mahdollistaisi eräät hommat paljon helpommin nyt tarttetaan "hirveästi" prossu tehoa niiden tekoon.

KimmoK: jotkut myy kermavaahdolla ja toiset tosi asioilla. Entiedä sopiiko tähän mutta Amigan & M$:än myyntiin sopii.

 

RPM
Maanantaina, 28. lokakuuta, 2002 - klo 21.44:   
Kyllä se tohon A1/AOS4 valitani menee ja vanha kaveri suolistetaan ja laitetaan sisuskalut seinälle muistoksi....

 

JPQ
Tiistaina, 29. lokakuuta, 2002 - klo 2.44:   
RPM: En tekisi tuota CLassic Amigalle. Se on sairasta.;-)

KimmoK: en tiedä siksi kun tiedä kun en ole kunnolla tietoinen kumman lupaukset on esim. enempi venyneet.

 

Janne
Tiistaina, 29. lokakuuta, 2002 - klo 2.48:   
JPQ: Amiga Inc.:n lupaukset ovat venyneet kevyesti enemmän. Tosin, on MorphOS:kin laskuopista riippuen noin puoli vuotta myöhässä. Amiga Inc.:n ja sen kumppaneiden toilailuihin verrattuna se nyt ei vielä tosin ole paljon mitään.

Tämä ei ollut kannanotto mihinkään muuhun kuin siihen kumman lupaukset ovat venyneet enemmän.

 

KimmoK
Tiistaina, 29. lokakuuta, 2002 - klo 8.48:   
Tuli mieleen yksi viimeaikainen Jannen & Joannan postailu amigaone -listalle. Varsin asillinen muistutus siitä että Amiga Inc on todistettavasti jäänyt valheesta kiinni ainakin kertaalleen, ei siis pelkkää aikataulun lipsumista.
(taitaa pegasos puoleltakin pieniä valheita löytyä, mutta vain pieniä..., luulisin)

pegasos on tosiaankin reilut 6kk myöhässä (myöhästynee vielä muutaman kuukauden) ja AmigaOne on kait 18 kuukautta myöhässä ja kait myöhästyy lisää...

Saapa nähdä mitä WOASE tuo tullessaan ensi viikonloppuna ... ihoni on kananlihalla jo valmiiksi ... tulossa lienee hyvää ja huonoa uutista ...

 

jPV
Tiistaina, 29. lokakuuta, 2002 - klo 11.19:   
MorphOS:lla on sentään pätevä syy olla myöhässä. Kun Amiga Inc:n painostuksen vuoksi heidän pitääkin saada Ambient valmiiksi heti ensimmäiseen julkiseen versioon. Alkuperäisten suunnitelmien mukaanhan tuo olisi tullut vasta tässä vuoden lopussa päivityksenä, kun julkinen MOS olisi jo julkaistu huomattavasti aiemmin.

 

JPQ
Tiistaina, 29. lokakuuta, 2002 - klo 12.17:   
Janne: hyvä kun joku joka pystyy paremmin seuraavaan osaa sanoa. Minä melkein olen kohta Pegasos väkeä varsinkin jos siitä saisi halvemman.

Onko kellään tieto minkälainen näyttökortti tuki Pegasoksessa ja AmigaOnessa? ja Entäs Äänikortti ? Mitens CDRW/CDR levyjenteko ?

KimmoK: Mitäs ne on valehdellut ?

 

KimmoK
Tiistaina, 29. lokakuuta, 2002 - klo 12.20:   
Olen lukenut thendic:n virallisen selityksen, joka ei ollut tuo, mutta on täysin ymmärrettävää että MOS fanit yrittää syyttää kaikesta Amiga Inc:ä.

(helmikuussa MOS olisi ollut täysin raaka, lähinnä Amithlonia vastaava systeemi vailla Amithlonin tasoista ajuritukea yms.yms.)

 

KimmoK
Tiistaina, 29. lokakuuta, 2002 - klo 12.41:   
Minun edellinen postaus oli tarkoitettu @jPV.

JPQ:
Yahoogroups on jumissa, joten en saanut haettua linkki asian koosteeseen. AmigaInc valehteli kuitenkin kesällä 2001 AmigaOne:n olevan täysin aikataulussaan yms. Ja loka-marraskuussa Alan Redhouse paljasti että jo kesällä kehitystyö oli pysäytetty. Tai jotain tuonnepäin.

MOS:n näyttökorttitukea ei taida netistä helpolla löytyä, näkyy politiikka olevan se että jos ostaa pegasoksen, sen kylkiäisenä toimitetaan tieto siitä mitä tuli ostettua (näinhän luki taannoisessa thendicin tiedotteessa).
Näytönohjaimen ajurina toimii CGX5, joka ei viimetarkistuksen mukaan tukenut kuin joitain esihistoriallisia kortteja, lisäksi pegasoksen erilainen BIOS voi vaikuttaa eri korttien initialisoitumiseen. AmigaOne:ssa initialisointi hoidetaan ajamalla näytönohjaimella olevaa x86 ajurikoodia x86 emulla.

3D ajuria ei ole sillä asteella että voisi saada 3D pelin toimimaan MorphOS:ssä ( http://www.amigafuture.de/englisch/eng_interactive/eng_interviewtitan.php ). 3D ajurina on CGX porukan tekele, jonka nomeä en muista. 2D tuki löytyy joillekin ATI:n näytönohjaimille, voodoo3:lle ja kait permedia2:lle yms. Äänikorttituki löytyy AC97 äänelle ja tod. näk joillekin soundblastereille AHI:n kautta a'la OS4.

Lisää infoa voi löytyä täältä: http://www.vgr.com/

AmigaOS4:n ajuritietoja löytynee OS4 meilinglistalta, os.amiga.com:sta sekä forefront technologies:n sivuilta... lääh & puuh...

 

KimmoK
Tiistaina, 29. lokakuuta, 2002 - klo 12.43:   
JPQ: molemmissa toiminee jotkin nykyisistä rompun polttelusoftista, lisäksi MOS:lle tulee natiivi BurnIt ja OS4:lle jokin Hyperionin hätä-apu-poltin-softa.

 

jPV
Tiistaina, 29. lokakuuta, 2002 - klo 13.21:   
KimmoK: tuolla sun mainitsemassasi url:ssahan on tällanen:
http://www.thendic-france.com/TECH/US/products/pegasos/materiel2.htm
Kaipa toi antaa ainakin jotain viittausta mitä tullaan tukemaan :)

Ja eikös ne just Oulussa selittäny, että MOS/Pegasoksen kanssa on sellainen politiikka, että ostajat saavat tietää just tarkalleen mitä ostavat ja mitkä kaikki toimivat, että ei tarvi sikaa säkissä ostaa. Jotain Radeoniahan ne käytti Oulussa demotessaan...

Ja tuosta Ambientistahan oli julkisesti puhetta monissa paikoissa joskus kesällä... että tuli lisätyötä, kun pitääkin väsätä ennen julkaisua se oma käyttöliittymä oikeustoimien uhan alla.

JPQ: vasta oli uutinen jossain, että BurnIt:stä tulee uusi versio MOS:lle.. tukee mm. DVD:n kirjoitusta.

Hmm.. ja tuosta 3d:stä... mulla on sellainen käsitys, että jo nyt Warp3d:n tukemat kortit toimivat. Saatavilla olevat Amigan 3D-pelit pyörivät MOS:ssa nopeampaa kuin AmigaOS:ssa samalla kovolla, koska MOS:ssa ei tarvitse tehdä context swithcejä. Vai ei kai ne Shogoa yms ole softarendauksella ajanu...hmm... :)

 

Janne
Tiistaina, 29. lokakuuta, 2002 - klo 15.27:   
KimmoK: Joku sanoi foorumeissa maailmalla että myös Pegasos osaa x86-emuloida näytönohjaimen koodia, oliko joku näistä suomalaisista MorphOS-miehistä peräti. En tiedä pitääkö paikkaansa, tosin.

jPV:n mainitsemassa urlissa on virallista listaa. MorphOS tukee heti kätelyssä mm. Radeonia, mitä ei ainakaan AmigaOS 4.x heti kaiketi tue (tulossa kyllä, en tiedä ehtiikö viivästysten takia jopa ekaan julkaisuun).

JPQ: KimmoK:n kommentit viitannevat tähän AmigaDE Party Pack -mainokseen touko-kesäkuulta 2001:

http://www.amiga.com/corporate/amigadepartypack.shtml

Mm. "AmigaOne PPC /1200 - On Schedule and Rockin'
AmigaOS 4.0, and shortly thereafter AmigaOS 4.2 on schedule for release Summer of '01 and will offer the next generation of Amiga desktop - on PPC!"

Kun taas Eyetech kertoi oman näkemyksensä tapahtuneesta marraskuussa 2001:

http://www.eyetech.co.uk/amigaone/011101update.php

 

KimmoK
Tiistaina, 29. lokakuuta, 2002 - klo 15.28:   
jPV:
yes, moista HW compatibility listaa en ole ennen missään havainnut. Siinäpä sitä osasyytä siihen miksi MOS & pegasos viipyy, ovat tehneet valtavasti rautatukea viimeisen puolen vuoden aikana.

Ostajat saavat tietää...? Samoihin aikoihin Oulun happeningin kanssa thendic:n tiedoitteessa luki että featurelistaa ei julkisteta muille kuin laitteen ostaneille. (thedic postaili asiasta ainakin ann.lu:ssa)

Siitä viivästyksestä... aikaisemmin keväällä thendic kertoi että viivästyminen on heidän syytään koska he eivät halua että pegasos paketti tulee myyntiin keskeneräisenä.

68k Warp3D:stä (sitähän ne MOS:ssa käyttää) on muistettava että se tukee parhaimmillaan Voodoo3 piiriä. (eli ei pelitä radeon, sis yms. korteilla varustetuissa koneissa)

 

miksuh
Tiistaina, 29. lokakuuta, 2002 - klo 15.45:   
JPQ: Niin no juu AAA-piirisarja... Mutta lopulta jossainvaiheessa sekin olisi ollut vanhanaikainen. Veikkaampa, että jos Commodore olisi selvinnyt törttöilyistään ja olisi vielä pystyssä, niin niiltä olisi tullut jo Amiga ilman erikoispiirejä :)

 

JPQ
Tiistaina, 29. lokakuuta, 2002 - klo 18.51:   
Miksuh: Minä tarkoitin vielä parempaa kuin AAA. Eli AAA+3D+jotain 2d parannustkin+ääniparannustakin.

 

KimmoK
Keskiviikkona, 30. lokakuuta, 2002 - klo 7.59:   
JPQ: jos muistan oikein, AAA olisi tarjonnut äänimaailman joka olisi varsin hulppea tänäkin päivänä. Hombre oli se graffapiirisarja jota commodorella puuhattiin lopun aikoina... Virge3D:n tappaja hehahahaaah... Juu, ei oltais pysytty Nvidian ja ATI:n vauhdissa, en ainakaan usko, ei ainakaan ilman tiivistä yhteistyötä. Yhteistyöstä tuli mieleen että olisihan AGA:Ssakin joitain videoefektipuolen juttuja joita soisi näkyvän uusimmissa puuceen näytönohjaimissa...

 

TK
Keskiviikkona, 30. lokakuuta, 2002 - klo 8.37:   
KimmoK:
>68k Warp3D:stä (sitähän ne MOS:ssa käyttää) on
>muistettava että se tukee parhaimmillaan Voodoo3
>piiriä. (eli ei pelitä radeon, sis yms.
>korteilla varustetuissa koneissa)

Kyllähän MOS:ssa on WarpUP emulaatiokin, ihan suomalais(t)en (käsittääkseni) tekemäkin vielä...eli eipäs ny sentään mollata tuota MOS:iakaan!

Itse olen aina ollut suivaantunu noihin saksan pelleihin PowerUp ja WarpUp tappelujen jälkeen ku eivät näytä mitään oppineen...sama olemattoman markkinan pilkkominen jatkuu edelleen.

Kuitenkin ainakin minusta ikävä kyllä on ollut ny näin päin että MOS on ollut paljon vakuuttavampi. Ollut demo-versiota jo kauan saatavilla jne. Itse odotin ja odotan edelleen OS4.0:aa mutta ikävä kyllä näyttää pahasti siltä että sitä saa odotella vielä tovin...(toivottavasti olen väärässä!).

 

KimmoK
Keskiviikkona, 30. lokakuuta, 2002 - klo 9.28:   
TK:
Tarkoitukseni ei ole mollata. En tiennyt että warp3D:stä on PPC versio olemassa. Onko se olemassa? Luulin moisen tulevan vasta OS4:lle.

Kuitenkaan ei ole olemassa Warp3D:tä joka toimisi radeoneiden (yms.) kanssa, ei ainakaan ennen kuin Hyperion tekee sen. (ja arvaan että se tulee olemaan OS4 only, siis veikkaan että pegasos+radeon yhdistelmällä ei toimi ainoakaan nykyisistä 3D kiihdytetyistä peleistä, kertokaa jos oon väärässä)

Teoriassa voisi olla mahdollista tehdä rave3D (muistinkohan oikein) - warp3D wrapperi, mutta jos MOS developerit sen pystyvät tekemään niin olenpas (taas) ällikällä lyötynä heidän taidoistaan.

Itseänikin vatuttaa se markkinoiden pilkkomismenttaliteetti.

MOS:n arveluttavin ominaisuus on mielestäni se että se on HW firman tekemä tuote, aivan kuten PowerUP. En ole mistään saanut mitään indikaatiota siitä että MOS koskaan tulisi millekään muille kuin bplan laitteille (ja vanhoille PPC amigoille). Mieluummin soisi AmigaOS:n esiintyvän useilla keskenään kilpailevilla rautaplatformeilla... ilmeisesti moista unelmatilannetta saanee odottaa pitkään/ikuisesti.

Ja vielä semmoinen kommentti että molemmat, sekä OS4 että MOS, ovat todella kaukana OS3.9:n tasosta (sovellukset, lisälaitteajurit, stabiilisuus, yhteensopivuus, yms.), etenkin kun/jos niitä ajetaan uusien rautojen päällä. Klassikko Amigalle löytyy vielä käyttöä pitkälle tulevaisuuteen...

Uudet vehkeet tarjoavat uusia juttuja ja nopeudellaan shokeeraavat klassikko amignisteja, mutta monet perusasiat ja entiset Amigamaailman itsestäänselvyydet toteutuvat uusille alustoille vasta myöhemmin.

 

jPV
Keskiviikkona, 30. lokakuuta, 2002 - klo 10.08:   
KimmoK: luetaan niitä uutisia ;)

http://www.morphos-news.de/

21-Oct-2002: MorphOS, the Pegasos, and other PPC Operating Systems and Platforms: In complete cooperation with Mai Logic, we have loaded the bplan OpenFirmware on both the Teron CX and PX. MorphOS runs well on both boards. The Pegasos was developed as a open hardware platform right from the beginning; it uses a BIOS to simplify a port of any operating system to the platform. This OpenFirmware is a well known standard (IEEE1275) and is used worldwide by companies like SUN Microsystems, Apple, Cisco, IBM, Motorola and others. We will support any OS vendor willing to port their software to our platform and will allow them to use our retail channels to sell their products. We will simply add the price of the OS to the price of the board. For example, there is no reason why when AmigaOS4.0 is ready that it will not work and we would like to conclude an agreement to make this possible. We are willing to ship a bootable CD of any compatible OS.

 

KimmoK
Keskiviikkona, 30. lokakuuta, 2002 - klo 12.02:   
jPV: Ai niin, tuon unohdin. Mutta tuleeko MOS myyntiin / saataville TeronCX:lle ja TeronPX:lle?

 

TK
Keskiviikkona, 30. lokakuuta, 2002 - klo 12.54:   
KimmoK:


>Teoriassa voisi olla mahdollista tehdä rave3D
>(muistinkohan oikein) - warp3D wrapperi, mutta
>jos MOS developerit sen pystyvät tekemään niin
>olenpas (taas) ällikällä lyötynä heidän
>taidoistaan.

Näinhän se juuri taitaa mennäkin...varmaankin joku MOS developer tuon voipi vahvistaa...

Ei kait tuo nyt käytännössä niin hirmu työ olisi jos sitä 100% työkseen tekisi, tietty nämä hemmot jotka tekee tätä töiden jälkeen 'harrastus'pohjalta niin pakko on hattua nostaa ei voi muuta...

Itse en ole MOS:n WarpUP ja Warp3D emulaatiota käyttänyt mutta niinhän ne noissa mainospuheissa kertoivat että 'finally you can play Heretic2 etc'...

 

JPQ
Keskiviikkona, 30. lokakuuta, 2002 - klo 14.08:   
KimmoK: juuri noita videopuolen & 2d räisikintä juttuja tarkoitan. Ja muutamia muita. Äänipuolelle eräs parannus yksikertaisesti pannaus.

 

miksuh
Keskiviikkona, 30. lokakuuta, 2002 - klo 14.43:   
JPQ: no vaikka Commodore olisi julkassut Hombre-piirisarjan vai mikä se nyt oli, niin olisi pitkällä aikavälillä ollut aika toivotonta kilpailla sellaisten kannsa kuten: NVidia, Matrox, ATI jne.

Nuo tekee työkseen graffapiirejä, Commodorelle se olisi ollut vain osa rautasuunnittelua. Eli siis Commodoreen verattuna ihan eri luokkaa se kuinka paljon vaikkapa NVidia voi panostaa kehitykseen.

Tyly tiosiasia on se, että ennemmin tai myöhemmin noi varsinaiset graffapiirivalmistajat olisi jyrännyt ne Common uudetkin piirit ja mennyt kovaa vauhtia karkuun. Eli ennemmin tai myöhemmin Commodoren tyypit olisi ollut tilanteessa, että parempi tehdä Amiga ilman erikoispiirejä.

 

JPQ
Keskiviikkona, 30. lokakuuta, 2002 - klo 14.47:   
miksuh: siksi niiden kanssa olisi pitänytkin tehdä yhteistyötä. Ja Amigan ja normi näytön ohjaimen hyvät puolet yhdessä.

 

miksuh
Keskiviikkona, 30. lokakuuta, 2002 - klo 14.53:   
JPQ: No joo se olisi toki ollut ratkaisu, mut se yhteistyö olis edellyttäny et Commo olisi osannut olla törttöilemättä, muuten olisivat vielä ajaneet noi graffapiirivalmistajatkin konkkaan :)

 

KimmoK
Keskiviikkona, 30. lokakuuta, 2002 - klo 14.57:   
TK: Toivottavasti thendic kertoo jatkossa selkeästi että millä raudalla mitäkin toimii. yms. (itse asiassa heidän sivujen mukaan ainoa yhteensopiva "peli" on tällä hetkellä mame ja että pesasoksessa toimii Zorro kortit... jne jne...)

 

jPV
Keskiviikkona, 30. lokakuuta, 2002 - klo 15.10:   
Eiköhän ne Zorro-korttien tuet tarkoita MOS:in tukemia, eikä Pegasoksen. :)

 

miksuh
Keskiviikkona, 30. lokakuuta, 2002 - klo 15.13:   
Tai sit niillä on joku hieno purkkaviritys: PCI-korttipaikkaan tökättävä zorro-väyläkortti :)

 

KimmoK
Keskiviikkona, 30. lokakuuta, 2002 - klo 15.18:   
jPV: Aivan & tottakai, mutta heidän sivunsa hämäävät satunnaista kulkijaa. "For compatible hardware, click here ." -osasto ei tarkoita että siellä listattu rauta toimisi kuvassa esitetyssä pegasos emolevyssä.

Jospa Tnedic ja Amiga Inc kisaavat myös siinä kumpi levittää enemmän sumeaa tietoa sivuillaan... Thendic on edelleen jäljessä... ;)

 

miksuh
Keskiviikkona, 30. lokakuuta, 2002 - klo 15.25:   
Joku sais ottaa sit WOA striimit jne talteen, ei pääse ees koululta nettiin lauantaina, kun on pyhäpäivä ja koulu kiinni.

 

TK
Keskiviikkona, 30. lokakuuta, 2002 - klo 15.52:   
KimmoK:

Eikait sitä MOS infoa kannata mistään muualta hakea kuin MorphOS:n sivuilta mm.

http://www.morphos.de/support.php3

antaa vastauksen moneen asiaan mitä on ihmetelty...

Toivotaan että molemmat tuotteet (MorphOS ja AmigaOS4.0) näkevät päivänvalon, koska eivät yhteistyötäkään osaa tehdä (ikävä kyllä)...
MOS 'on jo lähes' siellä (sitä voi jopa itse testata omalla koneella), mutta 4.0:sta edelleenkin ainoat toimitetut on feature-lista ja muutama screenshot.

Itse olin ehdottomasti "MOS vastainen" ennen Oulun vuosikokousta jossa Pegasos + MOS esittely antoi 'hieman' paremman kuvan kuin AmigaOne + ? esittely.

Tämän jälkeen lähinnä olen odottavalla kannalla, katsoa mihin sitä rahansa sijoittaa, molempia en laita se on ainakin varma :)

 

JPQ
Keskiviikkona, 30. lokakuuta, 2002 - klo 16.31:   
TK: Minullekin tuli tämä mieli kuva netitse kun sivusta seurasin.

 

KimmoK
Keskiviikkona, 30. lokakuuta, 2002 - klo 20.24:   
Pitäisi varmaan joku päivä laittaa kootut kysymykset suoraan Morphos/pegasos kehittäjille... mm. siitä 3D tuesta.

(Opera sanoi taas työsopimuksen irti tämän threadin kanssa)

Seuraava postaaja perustakoon "AmigaOne vai Pegasos osa2" -keskusteluaiheen. ;-)

 

KimmoK
Maanantaina, 4. marraskuuta, 2002 - klo 20.48:   
Pienen purnaamisen jälkeen ovat alkaneet päivittää ainakin MorphOS sivuja:
esim. täällä on pientä nippelitietoa lisää, kuten näytönohjaintuesta. (se taisi aikaisemmin olla vain CGX sivuilla)
http://www.morphos.de/support.php3

Toivottavasti kohta tulleepi infoa myös 3D tuesta.
Tää on hiukan turhan vanha:
http://www.vgr.com/v4/rave3d.html

 

TK
Tiistaina, 5. marraskuuta, 2002 - klo 8.43:   
KimmoK:

Onhan nuo MorphOS support-sivut lienet olleet tuolla niin kauan kuin eka beta on tullut jakeluun...

3d-tuesta saapi tietoa mm. lukemalla MorphOS:n betapakun mukana tulevan readme:n...

 

KimmoK
Tiistaina, 5. marraskuuta, 2002 - klo 16.56:   
TK:
On toki olleet, en ikinä oo väittänyt etteikö olisi. Mutta ne ovat päivittyneet sen jälkeen kun tässä threadissa aloimme ihmettelemään (minä etuopäässä) featurelistan sekavuutta yms.
(mielestäni siitä puuttui se note -kohta ja radeon tuki, radeon tuki sanottiin GFX5 sivustolla)

Oletettavasti sen betapakun saa sitten jos ostaa BETATESTER koneen? Vai onko nuo jo vapaata riistaa vai tarkoitatko piraattiversiota vai jotain 0.4:n mukana tullutta usemman vuoden vanhaa 3d-tuki -infoa?

Itse ainakin tarvitsen tarkat tiedot mitä ostan, ennen kuin ostan.

 

KimmoK
Tiistaina, 5. marraskuuta, 2002 - klo 17.19:   
ååå, huomasin Jannen muinaisessa postauksessa kommentoimisen arvosta...

x86 ajurien hyödyntäminen: en ole kuullut että MOS:ssa käytettäisiin niitä (vai onko jollain linkkiä tuohon tietoon), hirvittävästi ne ainakin hidastaisivat, Amithlonissa ne kylläkin toimivat.

"MorphOS tukee heti kätelyssä mm. Radeonia, mitä ei ainakaan AmigaOS 4.x heti kaiketi tue"
Käsittääkseni OS4 tukee heti Radeonia, 2D ajurithan tekee Forefront pulju, 3D ajureista olen ymmärtänyt että Warp3D saattaisiin tukemaan niitä heti "pienen" päivityksen jälkeen (**), poislukien Voodoo3 -tasoa uudemmat featuret, joita varten tarvitaan radikaali päivitys Warp3D:ssä.
Ja ymmärtääkseni MorphOS:ssä on samantapainen tilanne. Radeoneille on 2D tuki mutta 3D tukea ei välttämättä laisinkaan. Titan Computerin mukaan 3D kirjasto ei ole vielä edes sillä tasolla että sille voitaisiin peliä kehittää ja warp3D:n kautta ei toimi kuin Voodoo3 (tuurilla ehkä V4 ja V5) ja pari vanhempaa korttia.
(lisäksi olisi kiva saada selitys miten nykyiset 3D kiihdytetyt pelit aiotaan saada toimimaan MorphOS:ssa Radeon korteilla, AmigaOS4:ssa se hoituu kohdassa **)

Tiedonnälkäni tuolta 3D osastolta on huikea! ;-)
FUD:n seasta on penteleellinen homma saada faktoja irti ja jokainen on väärässä ainakin jossain asiassa...

Ja sitten yksi "uusi" juttu AmigaOne:a harkitseville... emolevyllä olevalle äänipiirille ei ole heti alussa tukea, ei ainakaan näillä näkymin, joten kauppalistaan on syytä lisätä SoundblasterLive!, jotta koneesta saa jonkinlaista ääntä ulos.

 

TK
Keskiviikkona, 6. marraskuuta, 2002 - klo 9.39:   
KimmoK: luetaan niitä sivuja:
http://www.morphos.de/fileslinks.php3

tosin kyseessä vanha versio mutta jonkin käsityksen morphos:sta saa jo tuolla..

 

KimmoK
Torstaina, 7. marraskuuta, 2002 - klo 17.28:   
TK: En pystynyt lataamaan sieltä sivulta sitä MOS pakettia ... eikä ne 14-Feb-01 jutut taida olla ajan tasalla.

Tämähän siellä oli: "3) Something that many have been waiting for: WarpOS emulation, finally you are able to play HereticII with Warp3D while running MorphOS."

Mutta kun Warp3D tukee parhaimmillaan vain Voodoo3:n sukuisia kortteja, voi Radeonin ostaneet jäädä nollille 3D pelejen suhteen, warp3D:llä ne ei voi toimia.

Ja jos joku joskus tekee Q-Box:lle pelin, se tuskin voi hyödyntää A-Boxissa pyörivää Warp3D:tä jne jne... Tähänastiset MorphOS sovelluksethan toimivat Amiga yhteensopivassa virtuaalikoneessa/emulaattorissa nimeltä A-Box, eivät varsinaisessa uudessa systeemissä.

Se muuten selittänee senkin miksi muistinsuojaus ei näytä vielä toimivan MorphOS:ssä.

miksuh: Niin, nythän se AC97 audio ei sitten tavallaan olekaan enään emolevylle integroitu, vaan analogiaosat tueekin sille AMR kortille ... Itse olen kehitellyt jo noin 5 eri "väärinkäyttö" sovellusta tuolle AMR slotille...

Yleistä tästä threadista: Olen kasaillut piitkän listan avoimista asioista (MOS1 ja AOS4), koetan josaki välissä saada vastaukset "isoilta kihoilta"...

 

KimmoK
Torstaina, 7. marraskuuta, 2002 - klo 17.33:   
Juu, edellisen postauksen "WarpOS emulation, finally you are able to play HereticII with Warp3D " kohtaan vielä sellainen että WarpUP:lla ja Warp3D:llähän ei pitäisi olla mitään tekemistä keskenään. Toinen on PowerPC ohjelmien ajamisen mahdollistava kirjasto ja toinen on 3D kiihdytyksen mahdollistava ajurikirjasto.

 

JPQ
Torstaina, 7. marraskuuta, 2002 - klo 20.50:   
KimmoK: Oho. Siitä sitten ain toteutusta miettimään.

 

KimmoK
Lauantaina, 9. marraskuuta, 2002 - klo 12.18:   
hieman lisää Pegasos infoa:
http://www.amiga-news.de/en/news/AN-2002-11-00053-EN.html


(ovat muuten poistaneet Zorro3 kortit pegasos yhteensopivista laitteista, lukeeko pegasos ydinjoukko tätä threadia?)

 

itix
Keskiviikkona, 13. marraskuuta, 2002 - klo 1.53:   
Joo Heretic 2 kait toimii ainoastaan software renderöinnillä. Ainakin joku oli pelannut sitä Pegasoksella.

Q-Boxissa taasen ei ole mitään mitä voisi hyödyntää ohjelmissa. Jotain funktiokutsuja näkyy olevan (kai).

 

KimmoK
Perjantaina, 15. marraskuuta, 2002 - klo 22.02:   
MorphOS infoa:
http://www.blachford.info/morphos/morphos_in_detail.html

 

byääääää
Perjantaina, 15. marraskuuta, 2002 - klo 23.16:   
Alkaa leuka väriseen kun ajattelen kuinka mielettömän paljon on hukattu aikaa ja vaivaa sillä ettei Amiga Inc ja MOS porukat ole osanneet tehdä yhteistyötä.

 

Joanna
Perjantaina, 15. marraskuuta, 2002 - klo 23.40:   
No, sitä se on ollut monen monta vuotta. Mutta onhan se hyvä että ihmisillä on sentään jonkinmoisia periaatteita jäljellä :)

Vastauksena alkuperäiseen kysymykseen ... Jos puhtaasti rautaa katsoo niin Pegasos on ainakin minusta jonkinverran kehittyneempi ja halvempi verrattua AmigaOneen. Siinä on emolla sellaisia osia jotka pitää A1 ostaa erikseen (ainakin ääniominaisuudet) lisäkorttina.

Käyttiksistä taas... Niistä en tiedä tarpeeksi osatakseni vertailla erilaisia teknisiä hienouksia, mutta se on varmaa että aikaa menee kohtuullisen kauan ennenkuin OS4 on siinä kunnossa että siitä on kunnolla vastaamaan MOS:ille. No ehkä aika näyttää...

 

MOSx86
Sunnuntaina, 17. marraskuuta, 2002 - klo 2.10:   
http://jp.planas.free.fr/main.htm

Tämäkö on tuo Q-Box? ;-)

 

Joanna
Sunnuntaina, 17. marraskuuta, 2002 - klo 2.56:   
Auh. Aika mielenkiitoinen.. Tekisi mieli epäillä huijaukseksi mutta en jaksa ladata ja katsoa. Yllättävän samannäköinen perhoslogo ja nimikin on jotenkin tuttu :)

 

Pertsa
Sunnuntaina, 17. marraskuuta, 2002 - klo 15.24:   
Mielenkiintoista juttua ann.lu-sivustolla liittyen PPCBoottiin:

yperion Sets New Conditions on Pegasos : Comment 52 of 60
Posted by Hans-Joerg Frieden (62.155.155.75) on 17-Nov-2002 11:58:04

" Because OpenFirmware goes away after boot. At the latest when your OS replaces the exception vectors of the OpenFirmware ROM. You can't write drivers with OpenFirmware. What you can do is find out what hardware you are running on, find their specific settings (IRQ routing, PCI BAR's, whatever) and act accordingly with *your* drivers. But, it doesn't help you with your drivers.

If there is a chip in there that you do not know, you cannot support it. OpenFirmware will allow you to boot from an unknown SCSI drive, but it will not allow your OS to automatically use the SCSI drive unless you write a driver for this.

So this is the reason why OpenFirmware is not the solution for this. It would be nice, but it just doesn't work that way. This is why proper documentation is required. It is nothing to stall any progress. Like has been said before, we *want* OS 4 to run on a wide range of hardware."

 

KimmoK
Maanantaina, 18. marraskuuta, 2002 - klo 8.25:   
Itselläni tuon AmigaOne-XE:n hankkiminen varmistuu entisestään. Sille näyttäisi olevan varmimmin softatukea tulossa. Linukkeiden lisäksi siihen on pienet mahikset saada sekä MOS että AOS4.

Ennakkoon en siihen rahaa kiinni pistä, mutta varmaan ostan sen Boogielta about heti kun sitä on "hyllyssä".

 

Esa Haapaniemi
Maanantaina, 18. marraskuuta, 2002 - klo 11.44:   
Eli ehdotus kaikille Oululaisille XE:stä (tai yleensä AmigaOnesta) kiinostuneille! Hankitaanko yhteishankintana, jolloin Boogie voi panna yhteen pakettiin tarpeet ja mahdollisesti säästetään edes postikuluissa.

 

KimmoK
Maanantaina, 18. marraskuuta, 2002 - klo 13.07:   
Esa: Joop. Yhteishankinta kiinnostaa.

 

KimmoK
Maanantaina, 18. marraskuuta, 2002 - klo 14.21:   
Kysyin aikaisemmin tuosta pegasoksen IrDA liitännästä. Oletan että se hoidetaan pegasosksessa frontpanel connectorin kautta, koska emolla ei ole muuta liitäntää moiselle: http://www.vesalia.de/pegasose.htm

Olenkohan oikeassa? Entä toimitetaanko pegasos emolevyn mukana tuo frontpanel osa? Entä onko kukaan tutkinut miten tuo IR kytketään AmigaOnessa? Kuvista en ole saanut selville:
http://members.lycos.co.uk/new_amiga/amigaone5.jpg

Onhan tuo AmigaOne kaunis kuin petolinnun peräpeili verrattuna pegasokseen. ;-)

 

TK
Tiistaina, 19. marraskuuta, 2002 - klo 8.35:   
Itselleni taas ei tuo rauta ole niin tärkeää, päätöksen pohjalla tulee olemaan ks. raudan supportoima käyttis.

Olettaen että kumpikin on naimisissa omaan käyttikseensä, niin silloin ei hirmusti ole epäselvyyttä kumpi on pidemmällä...

Toisaalta sitten on vielä linux-tukikin joka pitäis ottaa huomioon...argh...

Helpompaahan tämä olisi kaikille ku ois yksi käyttis ja rauta josta valita (tai paremmin yksi käyttis ja monta rautaa...)

 

KimmoK
Tiistaina, 19. marraskuuta, 2002 - klo 12.33:   
Itse annan vielä armoa molemmille käyttiksille siihen asti kunnes asiakasversiot on valmiit. Jos ei sen jälkeen ala OS4:stä ilmestyä versioita muille PPC raudoille, on AI & Hyperion taas syoneet sanojansa. Peraatteessa sama asia MOS:n suhteen, mutta sen tuleminen muille kuin heidän omalle raudalleen olisi hieman suurempi yllätys.

 

Joanna
Tiistaina, 19. marraskuuta, 2002 - klo 13.54:   
Ainakin sen mitä tiedän Mos kehityksestä ja testauksesta on se että sitä tehdään aktiivisesti BPPC+Bvision koneilla joten semmoisiin pohjautuvat laitteet ainakin on tuettu alusta saakka. Olettaisin myös BPlanin historasta johtuen kaikkien Phase5 korttien toimivan. (+ tietenkin Pegasos)

Siitä eteenpäin onkin sitten sekavampaa. Olen nähnyt ilmoituksia Mai.n korteista (joka käytännössä on Aone ilman boottiviritystä) ajamassa MOS.ia ja jopa Macistä (ideana ainakin, tosin itse en usko että saavat dokumentteja). Olisihan se kiva tietenkin jos olisi joku PPC läppärikin joskus mahdollista hankkia. :)

No sen näkee. Mutta eikai sen pitäisi enää kauhean kaukanakaan olla?

OS4 kestää aika ennekuin se on kunnossa.. Ensin tulee se CSPPC ja sitten Aone.. sen jälkeen ehkä BPPC yms..

Mihinkään A1200/A4000 koneiden väyläkortteihin yms en uskalla ottaa kantaa, niiden tukeminen on ulkona minun kokemus / kiinnostuspiiristä

 

KimmoK
Tiistaina, 19. marraskuuta, 2002 - klo 14.27:   
jep. Minä muuten laskin p5 raudat heidän "omikseen"...

Olisi kuitenin jonkinlaista itseään jalkaan ampumista jos HW firma alkaa tehdä softaa jolla voidaan myydä lisää kilpailevan firman rautaa.

Mutta aika näyttää...

 

KimmoK
Torstaina, 21. marraskuuta, 2002 - klo 9.12:   
Eräs kaverini ihmetteli että miksi MOS:a buutataan messuilla ihan vähän väliä ja miksi se kaatuilee niin paljon jos tavoitteena on about maailman vakain käyttis. No selityksenähän on se että nykyisellään toiminteet on A-Box:ssa jossa ei ole muistinsuojausta yms. Kaikki on kuulemma suunniteltu vaiheittaista Q-Boxiin siirtymistä varten, joten jospa se joskus...

Sitten eräs kysymys: Foorumeilla kehutaan että MOS buuttaisi jopa alle 3 sekunnissa. Onko kenelläkään tarkempaa tietoa minkälaisesta buutista on kyse? Esimerkiksi kovalevyjen käynnistyminen & kiihdytys kestää pidempään kuin tuo 3s.

 

Joanna
Torstaina, 21. marraskuuta, 2002 - klo 13.22:   
Siis uskoisin että tuo 3s on nimenomaan Aboxin rebootti jo käynnissä olevassa koneessa koska kylmän koneen saanti ylös tuossa ajassa kuulostaa jo huisalta.. Mikä ei ole huono aika sekään. Tietenkin olisi kivaa saada aikaan kone joka ei tarvitse rebootteja... Mutta:

Kunhan nähdään ensimmäiset OS4:t ja katsotaan moniko ohjelma niissä toimii. Siis ainakin sen perusteella mitä minä olen lukenut niin ilmeisesti OS4 tulee olemaan epäyhteensopivampi kuin mos:in A.box ...

Tottapuhuen en teidä kuinka pitkälle he voimat mennä sen uudistamisen kanssa koska kuitenkaan OS4 omia ohjelmia ei ole aikoihin riittävästi vaan kumminkin suuri osa ohjelmista pitää ajaa 3.x yhteensopivasti. Mutta tämä kuten muutama muukin asia selviää sitten jokus kun se systeemi tulee käyttöön saakka.

 

KimmoK
Torstaina, 21. marraskuuta, 2002 - klo 14.01:   
A-Box harjoitus on kestänyt jo niin monta vuotta että siellä on aika rajua knowhow:ta ... vaikka olisikin viime helmikuun jälkeen koodattu about koko AmigaOS3.x uusiksi.

Arvelen että ensi maaliskuun tienoilla muutamat hyvä sovellukset pyörähtävät AOS4 koneella todella upeasti (ehkä myös Realsoft3D) kun taas jotkin muut (legacy)softat kaataa konetta.

 

Joanna
Torstaina, 21. marraskuuta, 2002 - klo 15.07:   
Real? ... Onkos siitä ollut mitään muuta kuin se pari vuotta vanha ilmoitus Realin kotisivuilla että Hyperion porttaisi sen AMigalle? Siis se ilmoitus on ajalta ennekuin Hyperion alkoi tehdä OS4:ää.. Jotenkin tuntuu etteivät he siihen ainakaan ole ehtineet kajota.

No, sen näkee mitä heillä on sitten maaliskuussa valmiina. Pelkään kyllä ettei toimiva sortimentti ole kovinkaan iso vielä silloin. OS4 natiivien ohjelmien tekoon pitäisi olla se OS4 + dokumentit.. Kumpaakaan ei ole vielä, ja vasta sen jälkeen voi jotain OS4 natiivia ohjelmaa edes alkaa tehdä.

Tietenkin olemassaolevista ohjelmista voi tehdä OS4 portteja mutta jopa sellaiseen lähhinnä sopivien (nyt MOS:ille olevista) C-kielisten kanssa sen tekeminen ottaa hieman aikaa vallankin kun on täysin ennakoitavissa että ensimmäiset versiot OS4:ää ovat aika bugisia. (normaali oletus kaikista isommista ohjelmista.. ei erikseen hyperioniin liittyvä).

No, sen näkee sitten. Kun elää siihen saakka. Sillävälin.... pitänee keksiä muuta puuhaa :)

 

KimmoK
Torstaina, 21. marraskuuta, 2002 - klo 15.37:   
Ben sanoi että sitä on joku porukka/henkilö porttaamassa. Ilmeisesti joku/jotkut Hyperionin palkkalistoilla oleva/olevat softaajat käyttävät siihen aikaa sen kuin Mac yms. peliporttaus töiltään joutavat. Kaikki Hyperionin poppoosta eivät ole OS4:ssa kiinni. Muutoin varmaan olisivatkin jo konkurssissa. Anyway ... epämääräistä, aika näyttää...

Postasinkin tuosta yhden Ben:n meilin jonnekin tänne forumille. Ben:n luvalla.

 

KimmoK
Perjantaina, 22. marraskuuta, 2002 - klo 12.25:   
Nyt bongasin varmistuksen sille että warp3D ei tule toimimaan OS4:ssa muilla kuin Voodoo3:lla ja Permedia2:lla (paitsi ehkä SW rendauksella). Ei siis ainakaan OS4.0:ssa.

Olin siis väärässä, asiat lienevät muuttuneet kun Hyperionin hemmot ovat tehneet OS4:sta isomman projektin kuin alkujaan oli tarkoitus (alunperin sen piti olla 2-4 kuukautta, nyt se on yli vuoden projekti), aikaa ei riitä warp3d:n päivitykseen laisinkaan.

Parempi tuki tulee myöhemmin.

 

miksuh
Perjantaina, 22. marraskuuta, 2002 - klo 13.23:   
Auts, eli pelien kannalta olisi parempi pysyä Voodoo3:ssa siihen asti sitten. Mut tietty pelit ei ole se päasia. Lisäksi Napalm ja Foundation ei vaadi 3dkiihdytystä, noita kuitenki pelaan jatkossaki aika paljon :) Noh ehkä warp3d tukee muitakin kortteja sitten kun mullon yleensä varaa ostaa uus Amiga, kuitenkaan en voi ola ekojen joukossa.

 

Joanna
Perjantaina, 22. marraskuuta, 2002 - klo 14.04:   
KimmoK; no, kuka tahansa tietävämpi kuin BHermans olisi tiennyt ettei 68K->PPC porrtti käyttiksestä valmistu 3kk .. :)

Mutta se on semmoinen määrä koodia mikä pitää tehdä, ja heillä on vielä semmoinen pikku juttu kuin sen testaaminen aika lailla alussa. No tulee kun tulee...

Hmm.. Onneksi on PS2.. eihän sille samoja pelejä saa, mutta jotkut on ihan kivojakin :)

 

Matti Kuuva
Perjantaina, 22. marraskuuta, 2002 - klo 14.07:   
Joanna: Mistä tiedät sanoa noin testaukseen liittyen?

 

miksuh
Perjantaina, 22. marraskuuta, 2002 - klo 15.03:   
Kylhän ne on puhunut et moduulitestausta on tehty jo pitemmän aikaa, integrointi testaus toki sit pitää tehdä kun moduulit on kaiki kasassa.

 

KimmoK
Perjantaina, 22. marraskuuta, 2002 - klo 15.17:   
Testaus...

Sulautetun softan kehityksessä oon nähnyt niin äärimmäisyyksiin menneitä suorituksia että mielestäni monenlaiset variaatiot on mahdollisia.
Ja softat voidaan julkaista monenlaisina kypsyystasoina.

Kuitenkin... arvelen ettei Hyperioni porukoille "vapaita viikonloppuja" tule, ei ainakaan ennen joulua. CSPPC ympäristössä on älytömän monta rajapintaa, jotka pitää saada toimimaan.

Jah... riippuu paljon Hyperionin "oveluudesta" kuinka kyvin he osaavat säilyttää 68k:ssa toimineet rajapinnat. Osa moduleista varmaan toimii ihan suorilta PPC:ssä, mutta osa tuottaa monta itkua ja hammasten kiristystä.

Petuniastakaan ei ole kuulunut mitään vähään aikaan, vai onko? Taisi Joannan muinoin "seinälle maalaama piru" olla Hyperionilla käsissä... (68k JIT emun testaaminen on sikavaikeaa tms.)

 

Joanna
Perjantaina, 22. marraskuuta, 2002 - klo 15.21:   
Matti: En tietenkää voi tietää jos siellä Hyperionilla on tehty asioita jota ei ole näytetty ulospäin, mutta minulla on kumminkin käytännön kokemusta elektroniikasta ja embedded suunnittelusta ja ohjelmoinnista muutamien vuosien ajalta eli on jonkinlainen näppituntuma pienen porukan HW/SW suunnittelusta ja sen aikataulauuista.

Tietenkin on hirveän vaikea arvioida kodereita joita ei itse tunne, mutta tiedän kokemuksesta ettei siirtyminen 68K assusta + C-koodista ole mitään helppoa PPC:maailmaan.. Edes embeddedeissä ja niissä sentään ei meillä ole painolastina pakollista yhteensopivuutta vanhojen binäärien tai edes sorsien kanssa.

Ainakin viimeksi kun jotain luulin kuulleeni testauksesta oli että moduleja ajettiin vielä 68k prossulla.. Ettei ne edes olleet vielä PPC:tä. Toisaalta jos se ExecSG alkaa olla läjässä niin siihenhän niitä päälle pitänee laittaa.

Toivon todellakin että he voivat joskus lähiaikoina näyttää systeemin jossa suhteellisen kokonainen ohjelmisto pyörii kokonaan PPC-prosessorilla. En tiedä kauanko siihen menee, tietenkin toivoisi että semmoinen olisi valmis pian.

 

KimmoK
Perjantaina, 22. marraskuuta, 2002 - klo 15.23:   
Itseasiassa... Jos he olisivat saaneet H&P:ltä käyttöönsä 68k emun, olisi varmaan ollut sikapaljon nopeanpaa tehdä Amithlon/MorphOS0.4 tyylinen pikaversio OS4.0:sta (AmigaOS 3.9.5) ja rakentaa siihen pala palalta inkrementaalisesti loput osat.

Mutta kun ei hommat niinkään mennyt...

 

mkl
Perjantaina, 22. marraskuuta, 2002 - klo 15.56:   
Pegasos emolevy on kompaktimpi MicroATX, siitä +:aa. A1:lle tulee OS4, siitä +++:aa.
Itselleni oli melko selvää, että OS4:sta ei tule kilpailevalle emolevylle, joidenkin päinvastaiset odotukset(?) hieman katteettomia. Ja sitä xinuxia ei tarvitsisi Amigaan ehdon tahdoin tunkea tai tarjota emoa siihen käyttöön.

 

miksuh
Perjantaina, 22. marraskuuta, 2002 - klo 16.35:   
Kimmok: Mikähä muuten on noin yleesä H&P:n tilanne, mä en ainakaan ole kuullu pihaustakaan niistä aikoihin...

mkl: No itseäni kyl linuxi kiinnostaa myöskin, ja pieneen yksiöön en halua miljoonaa surisevaa laatikkoa :) Eikä kyllä ole edes varaa ostaa montaa konetta. Eli musta ihan hyvä vaan, että AmigaOnella ja Pegasoksella pyörii jokin lähes mainstream käyttiskin. Kyllä se musta käyttöarvoa lisää koneelle. Myöskin sen lisäksi, että tarkotus olis vielä päästä töikseen koodaileen/testaan/ linux/unix/tietokanta ylläpitoo tai lähiverkkohommiin. Ni ei se pahitteeksi ole vaikka kotonakin voi käyttää vähän yleisempäöä käyttistä.

Nii ja ei se lisäraha varmaan pahitteeksi ole Eyetechille jne, PPC Linux käyttäjiä kuitenkin on jonkin verran maailmalla liikkeellä ja monet on odottanu halpaa PPC-boksia.

 

KimmoK
Perjantaina, 22. marraskuuta, 2002 - klo 17.46:   
mkl: "Itselleni oli melko selvää, että OS4:sta ei tule kilpailevalle emolevylle"

Perustele, please. Ohessa on tarkennuksen yritys omasta näkemyksestäni:

AmigaOS4:llahan sinänsä ei ole "kilpailevaa emolevyä". Sen sijaan on olemassa jonkinlaisia lehdistötiedoitteita siitä että Amiga olisi kiinnostunut sallimaan AOS4:n ajamisen Elbox:n, matay:n ja Merlancian tuotteissa. (ainakin Elbox on vakavasti otettava kandidaatti) Ja kaikkien muidenkin tuotteissa, kunhan lisenssiehdot täytetään.

Hyperionin taloudellisissa intresseissä on myydä AmigaOS4:sta niin moneen laitteeseen kuin se vain suinkin on mahdollista. Toki jossain menee raja kuinka montaa eri rautaa he kykenevät tukemaan. Toistaiseksi on kädet täynnä töitä saada edes CSPPC+A1*2+BPPC+Elbox versioita tehdyksi.

AmigaInc:n etujen mukaista on että he saavat AmigaOS lisenssimaksuja niin monesta myydysta AmigaOS:stä kuin vain suinkin mahdollista. Kunhan sitä ei missä tahansa bugisessa raudassa yritetä ajaa vailla käyttäjätukea.

On sitten eri asia esim. pelkääkö bplan että AOS4 heidän laitteillaan voisi johtaa käyttäjät vaihtamaan kilpailevaan AOS4 yhteensopivaan laitteeseen. MOS kun kätevästi sitoo käyttäjät heidän valmistamaansa rautaan.

Se on ainakin varmaa ettei bplan:lla tällä hetkellä ole mielenkiintoa alkaa auttamaan AOS käyttäjiä heidän pegasos ongelmissaan, vaan heillä lienee kädet täynnä töitä MOSsilaistenkin kanssa. Tuen joutuisi järjestämään jokin kolmas osapuoli. Ja se tekee AOS:n epätodennäköiseksi pegasos emossa.

Katotaan sitten kun MOS1 ja AOS4 on valmiit että onko äijillä kiinnostusta portata niitä käyttiksiä mihinkään. Mielestäni AOS4 on kuitenkin paljon todennäköisempi moniemolevykäyttis.

 

Joanna
Lauantaina, 23. marraskuuta, 2002 - klo 18.46:   
Kimmok: Jit kääntäjän jutusta en tiedä kuin sen että tuollaiset vehkeet osaa olla hemmetin hankalia saada toimimaan ja tehokkaisi. Lisäksi tietenkin olen kuullut kilpailevan tuotteen hienosäädöstä :)

Tuosta OS4 tuettujen systeemien listalta laskisin vielä tässä vaiheessa ulos sekä BPPC:n ja varsinkin Eboxin Sharkit, Hyperionilla ei välttämättä ole intoa ja aikaa alkaa tekemään tuotteita joilla on kovin marginaalinen käyttäjäkunta. Tunnustan etten tiedä BPPC:n käyttäjämäärää mutta mutta käsittääkseni sharkkeja ei olla vielä myyty yhtään.

Toisaalta.. Nyt oli jo jotkut Grex:in omistajat alkaneet pistää pystyyn painostusryhmää että hekin saisivat OS4:n.. Että ei sitä tiedä sitten loppujenlopuksi.

Saisivat vaan edes joskus ensimmäisenkin version pihalle.

 

mkl
Lauantaina, 23. marraskuuta, 2002 - klo 21.07:   
KimmoK: Perustan käsitykseni omiin tuntemuksiini.

 

Cut & Paste
Keskiviikkona, 27. marraskuuta, 2002 - klo 13.53:   
"The point is not really the name, the point is, that one of the two OS's in competition _is_ the AmigaOS and not only by name but by code base.

The other one implements a virtual machine (= emulator) which is not even the main aspect of it .. no, thats supposed to be Q .. its just there to lure some much needed developers."

 

Joanna
Keskiviikkona, 27. marraskuuta, 2002 - klo 14.33:   
Cut ... Tekstin lainaaminen Ann.lu:sta (vallankin Anonyymipostauksen) edes mainitsematta mistä se on kotoisin tuntuu hieman erikoiselta. Mutta tapansa kullakin :)

 

Matti Kuuva
Keskiviikkona, 27. marraskuuta, 2002 - klo 14.47:   
Cut & Paste: En pysynyt mukana.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: