MorphOS 3.12 julkaistu

Saku-foorumi » Uusi sukupolvi: MorphOS » Yleinen keskustelu » Viestit 2019 » MorphOS 3.12 julkaistu « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Piru
Käyttäjätunnus: piru

Rekisteröity: 10-2009
Keskiviikkona, 2. lokakuuta, 2019 - klo 14.11:   
https://morphos-team.net/news

Muutoshistoria on jälkeen pidempi kuin elämä: https://morphos-team.net/releasenotes/3.12

Kuten tavallista MorphOS 3.12 on jälleen ilmainen päivitys aiempiin MorphOS-versioihin. MorphOS 3.12 on ladattavissa osoitteesta: https://www.morphos-team.net/downloads

 

Jani Mäkelä
Käyttäjätunnus: makeljan

Rekisteröity: 2-2017
Torstaina, 3. lokakuuta, 2019 - klo 8.26:   
Muutoslista on kyllä pitkä. Pitää tutkia toimisiko nyt omat xboxin ohjaimet myös kunnolla.
Edelleen uudessakin MOS:ssa tulee minulla G4 koneessa virheitä kun yrittää kirjoittaa USB tikulle isoja filejä. Esim RTCW:n siirto stoppaa aina kirjoitusvirheeseen. Tuon olen pystynyt kiertämään siirtämällä isot ohjelmat ja filet kiintolevyjen avulla Powerbookiin ja G5 koneeseen.
Mistäköhän se Power Macin käynnistys äänen vaimentava mute oikein löytyy?

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Torstaina, 3. lokakuuta, 2019 - klo 8.55:   
Avaapa seuraavan kerran tiedostoja USB:lle siirtäessä USB-asetukset, että tuleeko sinne alalaidassa olevaan logiin mitään epäilyttävää? Jos esim. näkyy jotain "NAK timeout" -rivejä, niin tikku vetelee viimeisiä tai ei jostain syystä toimi kunnolla.

Yksi vaihtoehto on siirtää verkon yli tiedostoja, esim mounttaamalla toisen koneen jakoja MorphOS:lle.

Buuttiäänen voi säätää asetuksista Sound->Boot Chime.

 

Reksa
Käyttäjätunnus: reksa

Rekisteröity: 8-2011
Torstaina, 3. lokakuuta, 2019 - klo 12.53:   
En ainakaan tuolta listalta löytänyt mitään mainintaa, että SCSI-moduulin tai Envy24HT:n ongelmia olisi vieläkään korjattu. Näinköhän ne on siirretty kylmästi ö-mappiin...:-(

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Torstaina, 3. lokakuuta, 2019 - klo 16.52:   
Nyt en muista suorilta, olitko tehnyt bugiraportit näistä ongelmista? Tai pistäpä vielä yksityiskohtaiset selostukset kummastakin, niin laitan eteenpäin toista kautta.

 

Reksa
Käyttäjätunnus: reksa

Rekisteröity: 8-2011
Torstaina, 3. lokakuuta, 2019 - klo 17.26:   
Ainakin tuosta SCSI-ongelmasta olen raportoinut itse (ja saanut vahvistuksenkin että se on vastaanotettu), ja muistaakseni tuo Envyn ongelmakin on ihan tiedossa koska siitä täälläkin oli juttua.

 

Reksa
Käyttäjätunnus: reksa

Rekisteröity: 8-2011
Perjantaina, 4. lokakuuta, 2019 - klo 10.28:   
Testasin äsken että SCSI-bugi on edelleen tallella :-(. Jos uBootin asetuksista poistaa muuttujan "mophosargs mf=symbios.device" jolla tuon ongelman sai ohitettua, kone ei buuttaa. Huokaus...

Asennussoftissa näyttää myös olevan bugi, ainakin X5000:n kohdalla. Ajoin 3.12:n asennuksen päityksenä, ja sen jälkeen buutatessa tuli ilmoitus että en muka ole päivittänyt boot.img:tä (päivityssoftan se kai pitäisi osata tehdä eikä käyttäjän!). Asennin oli näköjään kopioinut uuden cyrusplusboot.img:n boot.img:ksi, ja jättänyt vanhan cyrusplusboot.img:n silleen. Kopioin sitten uuden boot.img:n ja cyrusplusboot.img omilla nimillään boottilevylle, jonka jälkeen buuttaus onnistui.

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Perjantaina, 4. lokakuuta, 2019 - klo 17.13:   
Joo, bugilta kuulostaa, jos kerran kopioi uuden, mutta meni eri nimelle. Varmaankin automaattista asennusta olet käyttänyt aiemminkin, ettet ole itse nimennyt tai jättänyt nimeämättä alunperin?

Voin pistää raporttia eteenpäin minäkin tästä...

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Sunnuntaina, 13. lokakuuta, 2019 - klo 17.10:   
Hmm.. yhden kehittäjän mukaan bootcyrusplus.img on se mikä ladataan ekana, jos sellainen löytyy esim. CD:ltä buutatessa, mutta kovalevyasennuksessa sen pitäisi tulla kovalevylle boot.img-nimisenä. Ja hänen mukaansa se olisi ollut näin aiemminkin, että jollei joku ole jossain välissä kopioinut manuaalisesti tuota bootcyrusplus.img-tiedostoa nimemättä sitä uudelleen, niin ongelmia ei pitäisi tulla...

Eli käsittääkseni siis bootcyrusplus.img-tiedostoa ei tarvita laisinkaan, vain se nimettynä boot.img:ksi yksistään olisi se oikea konfiguraatio.

Mutta jos olet itse alunperinkin tuon asentanut koneeseesi ja olet varma, että et ole manuaalisesti tehnyt mitään missään välissä, niin tiedä sitten...


Asiasta toiseen, MorphOS 3.12 näyttää nyt toimivan epävirallisesti myös ihan viimeisimmillä PowerMac G5 -koneillakin! Eli dual/quad core 11,2 -koneilla. Nämä on kuitenkin toimitettu alunperin NVidian-näytönohjaimilla, joten joutuu metsästämään yhteensopivan Radeon-näytönohjaimen. Lisäksi sisäinen verkkokortti ei ole tuettuna, joten erillisen verkkokortin metsästyskin on edessä. Mutta nopeammat PCIe-väylät tarjoavat lisäbuustia grafiikanpäivitykseen yms. kivaa. Itselläni löytyy 2.3GHz:n dualcore-masiina ja sainkin sen toimimaan muutaman hyllystä löytyvän näytönohjaimen kanssa. Tilasin myös verkkokortin, joka on todettu toimivaksi. Pitää joskus verrata tarkemmin nopeustestien muodossa vastikään hankkimaani G5/2.7GHz-koneeseen :-)

Ilmeisesti myös viimeisimmät iMac G5 -koneet (iSight-versiot) pitäisivät toimia epävirallisesti.. siitä en ole bongannut varmistusta kuitenkaan.

 

Jani Mäkelä
Käyttäjätunnus: makeljan

Rekisteröity: 2-2017
Maanantaina, 14. lokakuuta, 2019 - klo 8.06:   
Mitäs tästä tuesta AMD64:lle tiedetään? Tiisereitä siitä on tihkunut julkisuuteen.

 

Reksa
Käyttäjätunnus: reksa

Rekisteröity: 8-2011
Maanantaina, 14. lokakuuta, 2019 - klo 9.31:   
@jPV: En todellakaan enää muista tarkalleen mitä kaikkea olen tehnyt silloin kun tuon asensin...;-). Ei tietysti olisi pahitteeksi vaikka asenninkin tarkistaisi ettei ole tuon nimistä tiedostoa siellä ajalehtimassa, jos se kerran on haitaksi. Pääasia kuitenkin että toimii nyt!

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Maanantaina, 14. lokakuuta, 2019 - klo 18.26:   
Tuo AMD64-version näyttäminen tuli kyllä ihan puskista ainakin itselle. Aiemminhan on puhuttu/huhuiltu, että joskus jonain päivänä tulisi arkkitehtuurivaihdos eteen ja että uusi alusta olisi tosiaan x64. Mutta siitä on puhuttu, että silloin karistettaisiin kaikki vanhat riippakivet kerralla yhteensopivuuden kustannuksella. Eli käyttikseen tulisi muistinsuojaukset, 64bit muistinkäsittely, useamman prosessorin tuki jne kertaheitolla, kun niiden kaikkien takia pitää käytännössä hylätä kuitenkin Amiga-yhteensopivuus.

Mutta nyt siis yllätyksenä esiteltiinkin tuollainen versio, joka sisältää PPC-emulaation ja säilyttää 68k-emulaation yhteensopivuuksineen. Kuulostaa kyllä turvallisemmalta vaihtoehdolta tehdä tuo siirros sittenkin vähitellen, että kaikki olemassa olevat softat tulevat pyörimään jatkossakin AMD64-versiolla, mutta sitten voidaan rinnalle kirjoittaa natiivia softaa rauhassa. Jos olisi kerralla rysäytetty poikki vanhat yhteensopivuudet, niin olisi käynyt helposti kuten AROS:lle, että ohjelmistopuutteen takia hiipuu koko homma.

Mutta tämä oli vasta ensimmäinen "teknologia-demo" ja vielä ei kannata jäädä sitä odottelemaan, vaan parempi nautiskella PPC-koneilla. Voisi veikata, että julkista AMD64-versiota voi joutua odottamaan vielä vuosissa laskettavan ajan...

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: