MOS-levyn kopiointi

Saku-foorumi » Uusi sukupolvi: MorphOS » Yleinen keskustelu » Viestit 2019 » MOS-levyn kopiointi « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Reksa
Käyttäjätunnus: reksa

Rekisteröity: 8-2011
Torstaina, 23. toukokuuta, 2019 - klo 1.43:   
Millähän keinolla pystyisi luomaan identtisen kopion levystä jolle on asennettu MorpOS? Kokeilin äsken dd:llä Linuxissa, ja lopputulos ei ole enää buuttaava (bootloaderia ei löydy).

 

Reksa
Käyttäjätunnus: reksa

Rekisteröity: 8-2011
Torstaina, 23. toukokuuta, 2019 - klo 15.02:   
Onnistuin nyt saattamaan tuon lähdelevynkin ei-buuttaavaksi (boot loaderia ei enää löydy) kun lisäsin kokeeksi levyn lopussa vapaana olevaan tilaan FAT32-partition :-(. Sijaitseeko MOS:n boot loader siis levyn loppupäässä, vai mistähän tuo johtuu? Partition poistaminen ei auttanut asiaa.

 

Joni Valtanen
Käyttäjätunnus: jvaltane

Rekisteröity: 7-2010
Torstaina, 23. toukokuuta, 2019 - klo 16.04:   
dd:n pitäisi toimia ihan hyvin, kunhan vaan otit koko levyn etkä vaan yhtä osiota. esim dd if=/dev/sdb of=foo.img....

Millä koneella sitä taistelet? Esim. Mäkissä bootatessa on yksi (hfs:kö) osio, josta openfirmware löytää tarvitsemansa. Muista ei mulla ole kokemusta, joten joku viisaampi voi kertoa mitä erilaisia tapoja on bootata.

Oliko kopioitu levy mahdollisesti lahoamassa?

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Torstaina, 23. toukokuuta, 2019 - klo 19.25:   
Reksalla on X5000... eli se toimii vähän eri tavalla kuin Mäkit tai Pegasokset. Siinä ei kone lataa suoraan boot-imagea, vaan tuon jonkun loaderin kautta. Olettaisin, että se boot loader sijaitsee jossain samassa paikassa missä OS4:nkin buuttifileet ovat.. eli tod.näk. ihan eri levyllä kuin nykyinen MorphOS-asennuksesi? Pikkasen kiire nyt, mutta voin koittaa selvittää myöhemmin tarkemmin....

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Torstaina, 23. toukokuuta, 2019 - klo 19.32:   
Ja millä lisäsit FAT32-osion? Ei kai se siinä vaiheessa sitten muuttanut partitionmappia RDB:stä MBR:ksi tms?

 

Reksa
Käyttäjätunnus: reksa

Rekisteröity: 8-2011
Torstaina, 23. toukokuuta, 2019 - klo 21.39:   
@Joni
Otin dd:llä tosiaan koko levyn, koska ajattelin että muuten jää jotain puuttumaan. Kone on X5000. Kopioitavassa levyssä (mikroSD USB-sovittimella) ei ollut mitään vikaa, se vaan on turhan hidas joten halusin kokeilla nopeampaa mediaa.

@jPV
X5000:n alimman tason buuttisoftat (U-Boot ja OS4:n käynnistyslatain) sijaitsee emolevyllä olevalla SD-kortilla, ja siihen ei varsinainen käyttisasennus pääse käsiksi (ei ainakaan pitäisi!). Joten kaikki MOS:n osat täytyy käsittääkseni olla sillä levyllä johon se on asennettu CD:ltä (jos MOS:n boot loader olisi valmiina tuolla SD:llä, silloin se löytyisi ilman muuta).

FAT-osion lisäsin GPartedilla. Partitiokartan tyyppi ei tuosta muutu, eikä muutosta ylipäätään voi tehdä ilman että kaikki osiot katoaa. OS4 ainakin näkee ja pystyy avaamaan edelleen nuo kaikki MOS:n luomat osiot.

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Lauantaina, 25. toukokuuta, 2019 - klo 19.49:   
Ok... lisäselvittelyä.. tosiaan aika poikkeava tuo X5000-homma.

Elikkä se "low level" boot loader sijaitsee levyllä RDB:n yhteydessä, eikä näy siis millään osiolla tiedostona, ja joku U-bootin OS4-mekanismi osaa ladata sen. Tämä boot loader sitten käynnistää varsinaisen boot imagen, joka sijaitsee ISO9660-, FFS- tai SFS-osiolla eli varmaankin itse käyttisosiolla.

Tuon boot loaderin voi tosiaan hukata, jos käyttää noita muita osiointiohjelmia, jotka eivät tunnista sitä. Eli näin on varmaankin käynyt sun tapauksessa, kun GParted:llä olet tehnyt muutoksia.

Boot loaderin voi kuitenkin palauttaa takaisin buuttaamalla kone MorphOS:n CD:ltä ja käyttämällä Tools/HDConfig-ohjelmaa sieltä. Klikkaa kovalevyikonia oikealla napilla (tai vasemmalla napilla sitä ponnahdusnappia) ja aukeavasta valikosta pitäisi löytyä "Edit bootloader".

dd:llä koko levyn kopionti pitäisi kyllä toimia, että siihen ei löytynyt ideoita miksi ei toimisi...

 

Reksa
Käyttäjätunnus: reksa

Rekisteröity: 8-2011
Keskiviikkona, 29. toukokuuta, 2019 - klo 17.24:   
Sain nyt vihdoin korjattua bootloaderit kohdalleen HDConfig:lla, kiitos vinkeista!

Tuo dd-ongelma on tosiaan kummallinen koska myöskään 3.11 asennuslevy.iso ei toimi kunnolla, jos sen kopioi dd:llä USB-tikulle ja koettaa buutata siltä. Buuttaus jää siis kesken ihan viimeisessä vaiheessa... CD-levylle poltettuna kuva toimii kyllä.

Kun katsoin tuota levyä HDConfigilla, se ilmoitti että partitoiden reunat on väärin asetettu, ja jotain on todellisen levyalueen ulkopuolelle... Korjaustoimintoakin kokeilin, mutta se näytti vain hävittävän kaikki osiot, joten en tallentanut muutosta levylle.

Onko MOS:ssa itsessään joku työkalu jolla voisi kopioida .iso-kuvan levylle?

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Keskiviikkona, 29. toukokuuta, 2019 - klo 18.16:   
Levykuvia voi kopioida tähän tyyliin:
https://library.morph.zone/Tips_and_Tricks#Copying_a_Whole_Disk_As_an_Image_File

Mutta itse en ole testannut sitä kuin varsinaisilla kovalevytiedostojärjestelmillä. Epäilyttää, että tuollaisessa ISO-tidoston kopioinnissa voi olla turhan monta muuttujaa, jotka voivat mennä pieleen. Tuleeko ISO:n mukana mikä partitiokartta? Tukeeko kone/firmis tai käyttis/USB-pino varmasti CD-tiedostojärjestelmää USB-massamuistilta? Ainakaan MorphOS-yhteensopivat mäkit eivät tuollaisilta osaa buutata... en kyllä luottaisi ISO-tiedostolla testailun tuloksiin, vaan keskittyisin varsinaisilla kovalevy-imageilla testailuun...

Ja MorphOS:n puolelta jos näitä levykuvia tekee, niin kannattaa muistaa sitten tiedostojärjestelmien tiedostokoon rajoitukset...

Ja joku syyhän tuolle herjauksellekin varmasti on, että kannattaa koittaa selvitellä ja katsella niitä eri alueiden arvoja. Tai kokeilla lähteä kokonaan alusta vaikka uudelle levylle, jos vanhalla on liikaa säätöjä, joita ei halua hukata? Saiskohan sen dd:llä tehdyn levykuvan muuten mountattua MorphOS:n puolelta, että onko siellä validia dataa laisinkaan? Esim. tuon alun linkkauksen ohjelmilla...

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: