Hiiren lisäpainikkeiden toiminta Mopr...

Saku-foorumi » Uusi sukupolvi: MorphOS » Yleinen keskustelu » Viestit 2019 » Hiiren lisäpainikkeiden toiminta MoprhOsissa « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Jani Mäkelä
Käyttäjätunnus: makeljan

Rekisteröity: 2-2017
Lauantaina, 4. toukokuuta, 2019 - klo 10.11:   
Saako Morphosissa jotenkin hiiren lisäpainikkeet kuten eteen/takse käyttöön?
Samoin onnistuuko nettiprintterin liittäminen vai pitääkö käyttää suoraa USB uhteyttä ja printata yleisellä ajurilla?

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Lauantaina, 4. toukokuuta, 2019 - klo 17.43:   
Hmm.. enpä osaa sanoa hiirestä, itselläni ei nyt ole lisäpainikkeellisia millä testata.

Nettiprintterin käyttö kuitenkin onnistuu. MorphOS Preferenceistä NetPrinter-kohdasta kun konffaa yhteyden, niin sen jälkeen voi konffata TurboPrintin (Printer-prefs) käyttämään netprinter.device:ä... tai tulostella PostScript-yhteensopivalle tulostimelle NETPAR: mountin kautta (konffaa NETPAR: ja PPD-ajuri Printers-prefsissä tai suoraan ohjelmissa kuten OWB:ssä tai VPDF:ssä).

 

Jani Mäkelä
Käyttäjätunnus: makeljan

Rekisteröity: 2-2017
Sunnuntaina, 5. toukokuuta, 2019 - klo 10.39:   
Onko tuosta NETPAR ja PPD ajuri jutusta rautalankaversiota? :-)

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Sunnuntaina, 5. toukokuuta, 2019 - klo 13.48:   
Jos sulla on ihan ensinnä konffattu NetPrinter-preferences kuntoon (kuva 1), niin sen jälkeen voi käyttää NETPAR: deviceä, kunhan sen ensin mounttaa käyttöön.

Eli NETPAR: device ei ole defaultina mountattuna, joten mounttaa se manuaalisesti shellistä tai editoi "S:user-startup"-tiedostoon Mount NETPAR:-rivi.

Tämän jälkeen NETPAR: deviceen voi ohjata tulostuksia, kuten paikalliseen printteriin PRT: devicenkin kautta.

Jos sun tulostin on PostScript-yhteensopiva, niin tämän jälkeen voit jo tulostella esim. OWB:stä PS:nä tähän tyyliin: kuva 2.

MorphOS:ssa esiteltiin myös viime versioissa uusi PPD-pohjainen tulostusjärjestelmä, mutta sen tukeminen muiden ohjelmien osalta on vielä hieman työn alla käsittääkseni. Eli sen avulla voi konffata PostScript-pohjaisen printterin yleisten PPD-tiedostojen avulla, joita pitäisi tulla printterin mukana tai löytyä valmistajan tukisivuilta. Konffaaminen onnistuu Printers-prefsien kautta näin: 1) Klikkaa Printers/Drivers-sivulta Add ja valitse oman tulostimesi PPD-ajuritiedosto (kuva 3) 2) Lisää uusi profiili Printers/Profiles-sivulta klikkaamalla Add ja sen jälkeen määritä Output pathiksi NETPAR: (kuva 4). Nyt voit valita kyseisen tulostimen profiilin esim. VPDF-ohjelmassa (kuva 5). Tosin sieltäkin onnistuu tulostaa suoraan NETPAR:iin niin halutessaan, mutta tuo PPD vaan huomioi paremmin tulostimen ominaisuuksia (sivukoot, input slotit, jne).

Mikäli sinulla taas ei ole PostScript-yhteensopivaa tulostinta, niin joudut turvautumaan vanhaan TurboPrintiin, jonka voi konffata Printer-prefseistä (kuva 6). Eli netprinter.device sinne kuvan mukaisesti ja sitten joku toimiva ajuri. HPLaserJetien ajurit toimivat yleensä muunkin merkkisten tulostimien kanssa, esim. itselläni Lexmarkin kanssa, jolle ei ole suoraan ajuria TurboPrintissä. Tämäkin kannattaa konffata vanhoja (Amiga) softia ajatellen, joissa ei ole mahdollista valita PS tulostusta.

Tässä nyt pikainen rautalanka tilanteesta mitä itse asiasta ymmärrän :-)

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Sunnuntaina, 5. toukokuuta, 2019 - klo 13.59:   
Ja jos tulostimesi ei tue suoraan PostScriptiä, niin PS-tulostuksen pitäisi onnistua myös TurboPrintin kautta sellaisten ohjelmien kanssa, jotka eivät muuta osaa tulostaa, jos asennat erikseen GhostScript-ohjelmiston. PS:ää tukevilla tulostimilla tuon asentaminen on taas ihan turhaa, joten kannattaa harkita vain jos oikeasti tarvii.

 

Jani Mäkelä
Käyttäjätunnus: makeljan

Rekisteröity: 2-2017
Sunnuntaina, 5. toukokuuta, 2019 - klo 21.04:   
Kiitos tästä ohjeesta. Yritän kahlata sitä ja katsoa josko toimisi. Printterin itse ilmoittaman osoitteen sain tuonne laiteltua mutta tulostusta se ei tehnyt. Pingi osuu ainakin johonkin niin uskoisin osoitteen olevan oikea. (192.168.1.115) Täytyy vielä katsoa onhan Canon TS8151 PS yhteensopiva, luulisin?
En tiedä tuliko tuon Chrysaliksen mukana tuo ghostscripts kun siihen user-startupissa näytti olevan viittauksia. Täytyypi tutkia lisää. Onneksi tämän Morphoksen kanssa touhuilu on osittain samanlaista kuin AmiganOS:n kun löytyy tutut käynnistystiedostot ja hakemistot sekä muutenkin toiminta on kuin MagellanII AmigaOS:ssä :-)
Miten tuon Ghostscriptin pitäisi toimia?

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Sunnuntaina, 5. toukokuuta, 2019 - klo 22.14:   
Voisi tosiaan veikata, että on asennettu se GhostScript, jos siihen on viittauksia siellä. En ole koskaan sitä käyttänyt, mutta muistaakseni sitten pitäisi onnistua PostScript-tulostus PS: deviceen.

Eli kunhan on Printer (ilman s:ää) prefseihin konffattu tulostin (se aiemmin mainittu netprinter.device) ja sitten voi tsekata, että Postscript-välilehdellä samassa paikassa on ghostscript-rivit konffattu (pitäisi olla valmiina), niin sitten kun esim. OWB:stä tulostaa PS: deviceen, niin pitäisi toimia. Eli tuota GhostScriptiä käytetään konvertoimaan PostScript-tulostus toiseen muotoon, joka sitten pukataan TurboPrintin kautta tulostimelle.

Ja totta, MorphOS:n työpöytä muistuttaa kovasti MagellanII:sta... suurin osa Ambientin kehittäjistä oli hardcore-MagellanII-käyttäjiä :-) Joskus alkuaikoina oli jopa puhetta, että MagellanII:sta itsestään olisi tullut MorphOS:n työpöytäohjelmisto, mutta sitten Hyperion torppasi sen mahdollisuuden "ostamalla" MagellanII:n oikeudet... tosin koskaan lunastamatta sitä lopulta, mutta limbossa oli useamman vuoden sen takia ja MorphOS:n piti kehittää omaa Ambient-työpöytäänsä tyhjästä. Ehkä se oli lopulta parempi ratkaisu kuitenkin, kun siitä saatiin tietyiltä ominaisuuksiltaan modernimpi kuin mitä alkuperäisestä MagellanII:sta ehkä olisi koskaan saatu.

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Maanantaina, 6. toukokuuta, 2019 - klo 14.25:   
Äkkiseltään ei kyllä löydy oikein mitään tietoa tuon Canonin tukemista tulostuskielistä, ei edes käyttöohjeen teknisistä tiedoista, joissa ne yleensä on mainittu. Epäilen, että se käyttää jotain omaa (Canonin) poropietarikieltä eikä tue laisinkaan yleisiä kieliä (PCL, PostScript), joten voi olla toivotonta saada se toimimaan suoraan tällaisissa marginaalisemmissa systeemeissä, joihin valmistaja ei tarjoa omaa ajuriaan.

Ehkä ainoa toivo olisi, jos siihen väliin saisi kikkailtua jonkinlaisen tulostuspalvelimen tai voisiko joidenkin noiden pilvitulostuspalveluiden kautta tuupata edes jossain muodossa jotain dokumentteja...

Yleensä kun hommaa tulostimen, jota mahdollisesti haluaa käyttää muualla kuin mainstream-laitteissa, kannattaa tsekata noita ominaisuuksia ja tuettuja tulostinohjainkieliä. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että mitä kalliimpi tai ammattimaisempi laite, sitä parempi tuki PostScriptille yms... ja laser-printtereissä todennäköisemmin kuin halvoissa mustesuihkuissa. Taitaa nykyään olla trendinä, että noista halvemmista yritetään karsia kaikki mahdollinen logiikka pois itse laitteesta ja tungetaan kaikki ajuriin.. jota sitten tietty saa vain niille järjestelmille mitä valmistaja haluaa tukea.

 

Jani Mäkelä
Käyttäjätunnus: makeljan

Rekisteröity: 2-2017
Maanantaina, 6. toukokuuta, 2019 - klo 16.37:   
Noh, saahan tikulla siirrettyä tulostusta vaativat filet yms. Puuceehen ja sillä tulostelee kun on tässä vieressä :-)
Yritin saada sitä chrysaliksen mukana tullutta WHDLOpeneria toimimaan mutta ei tuntunut suoraan onnistuvan sekään. Täytyy vissiin lukea vielä tarkempaan nuo asennusjutskat läpi niin saisi Amigan pelitkin pyörimään Morphosissa...

 

Jani Mäkelä
Käyttäjätunnus: makeljan

Rekisteröity: 2-2017
Maanantaina, 6. toukokuuta, 2019 - klo 18.34:   
Hiiristä mainitaan että olisi jossain kolmannen osapuolen ohjelmia. Täytyy yrittää etsiä sillä olen niin tottunut hiiren takaisin ja eteenpäin näppäimiin että tuntuu jotenkin hitaalta painaa aina kuvaketta.
Löytyykö Morphosiin MagicMenun kaltaista apuohjelmaa vai onko se peräti piilotettu asetuksiin?
Näppäimistökartoista ei löydy Finnish Applea eikä Swedish Applea, paras lienee suomalainen 105 näppäimistö kartta.

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Maanantaina, 6. toukokuuta, 2019 - klo 19.40:   
MagicMenun tyylinen toiminnallisuus on sisäänrakennettuna MorphOS:ssa, joten ei tarvitse mitään ulkopuolista softaa. Tsekkaa Settings -> System -> IControl -> Screens and Desktop, tuossa on vielä tarkemmat ohjeet kuvien kanssa mitä siellä on ja suosituksia asetusten suhteen: https://library.morph.zone/Getting_Started#Screens_and_Desktop

Hmmjoo... sitä "Finnish keyboard with 105 keys" olen itse käytellyt, mutta pääkoneessa mulla on kuitenkin PC:n näppis, kun en niistä Applen omista niin pidä. Mutta samaa olen läppäreilläkin käyttänyt enkä ainakaan toistaiseksi ole huomannut ongelmia... mielestäni kaikki tulee kuten on näppäimiin merkittykin.

Eli tarkoitat varmaan, että haluaist selainkäytössä ne lisäpainikkeet käyttöön, vai Ambientin ikkunoissa? Katsotaanpas mitä tulee mieleen... oletan nyt alkuunsa, että haluat ne selaimeen. OWB:ssä ei tainnut olla mitään input-asetuksia, että voisi siitä itse ohjelmasta mäppäillä... mutta kokeillaan käyttiksen kautta.

Voit varmaankin mäpätä ne lisäpainikkeet USB-pinon asetuksista, jolloin ne ovat sitten hiirikohtaisia eivätkä vaadi lisäsoftaa. Avaa Settings -> System -> USB -> Devices -> valitse hiiresi device -> Information -> valitse interface, jossa lukee suluissa (Mouse) -> Settings. Uusi ikkuna aukeaa ja siirry sen Action-välilehdelle, josta valitse sitten haluttu hiirennappi.

Nyt siis luomme uuden toiminnan, mitä tapahtuu kun käyttäjä klikkaa valittua nappia. Ehkä sinne voi jättää sen oletusarvonkin, mutta lisätään uusi toiminta alalaidan New-napilla. Trigger kannattaa vaihtaa Up:ksi, jolloin toiminta suoritetaan vasta kun nappi päästetään irti. Sitten itse toiminnaksi voi valita vaikka "Vanilla key" ja Key to sendiksi "ramiga b", joka vastaa selaimen back-näppäintä. Tässä tavassa on tietty se huono puoli, että ramiga-b-näppäinyhdistelmä lähetetään mille tahansa ohjelmalle mikä sattuu olemaan aktiivinen.... joten ehkä unohdamme sittenkin ja otamme toisen lähestymistavan. Valitsemmekin "Shell"-toiminnan ja annamme Commandiksi "Run >NIL: RXCmd OWB.1 BACK", jolloin selainta käskytetään ARexx-portin kautta eikä suoralla näppäinkomennolla.

Tässä vielä kuvat kummastakin vaihtoehdosta (sori vähän epäselvä skini käytössä). Testasin keskimmäiseen nappiin itse, kun ei ole enempinappisia hiiriä. Vanilla key ja Shell.

Sitten vaan säätää forwardinkin... "ramiga w" tai "Run >NIL: RXCmd OWB.1 FORWARD" vastaavasti.

Jospa tämä toimisi? Varmaan muitakin tapoja löytyy ja tuota voi tuunata hienommaksi tai toimimaan muidenkin ohjelmien kanssa scriptaamalla enemmän jne...

 

Jani Mäkelä
Käyttäjätunnus: makeljan

Rekisteröity: 2-2017
Maanantaina, 6. toukokuuta, 2019 - klo 20.20:   
Hehhee, tein suoraan hiireen tuon USB:n kautta muutoksen. Katsotaan onko siitä haittaa muille ohjelmille, kiitoksia :-)
Olin juurikin tuolla asetuksissa ollut katselemassa tunnistaako joysticin etc...

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Maanantaina, 6. toukokuuta, 2019 - klo 21.00:   
Jees :-) Ja tuolla on vähän joikkareista juttua, jos tarvii apuja https://library.morph.zone/How_to_Use_Game_Controllers

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: