Korjauspäivityksiä tulossa lähiaikoin...

Saku-foorumi » Uusi sukupolvi: MorphOS » Yleinen keskustelu » Viestit 2019 » Korjauspäivityksiä tulossa lähiaikoina...? « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Reksa
Käyttäjätunnus: reksa

Rekisteröity: 8-2011
Maanantaina, 1. huhtikuuta, 2019 - klo 9.45:   
Onkohan MOS 4.1x:lle tulossa enää mitään korjauspäivityksiä? Vai ollaanko siellä jo isompien muutosten kimpussa...?

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Maanantaina, 1. huhtikuuta, 2019 - klo 17.46:   
Tarkoitat varmaan 3.1x, etkä jotain spekuloitua versiota jollekin muulle arkkitehtuurille :-)

Useimmitenhan joka toinen versio on ollut vähän isompi ja sitä seuraava sitten nopeampi bugipäivitys, joten nyt olisi taas vuorossa isompi päivitys... eikä kai edelliseen jäänyt mitään niin pikaista korjausta vaativaa?

Tosin edellinen iso päivitys venyi turhankin pitkään, että eiköhän nyt seuraavia yritetä vähän tiuhempaan taas... veikkaisin. Joka tapauksessa päivityksiä on luvassa jatkossakin 3.x-sarjaan, mutta tuskinpa kukaan osaa sanoa tarkempia aikatauluja.

 

Reksa
Käyttäjätunnus: reksa

Rekisteröity: 8-2011
Maanantaina, 1. huhtikuuta, 2019 - klo 21.31:   
>Tarkoitat varmaan 3.1x, etkä jotain spekuloitua versiota jollekin muulle arkkitehtuurille

Jep, 3.1x:ää luonnolliseti tarkoitin...

>Useimmitenhan joka toinen versio on ollut vähän isompi ja sitä seuraava sitten nopeampi bugipäivitys, joten nyt olisi taas vuorossa >isompi päivitys... eikä kai edelliseen jäänyt mitään niin pikaista korjausta vaativaa?

No ainakin tuo SCSI-ajuribugi, joka blokkaa MOS:n buuttauksen ja estää käytön kokonaan jos X5000:ssa on SCSI-kortti! Tuon takia en ole MOS:iin koskenut enää alkutestauksen jälkeen, koska korttien edestakaisin reivaaminen ei ole järkevää... Kumma ettei tuota ole viitsitty korjata koska olisihan ajurimodulin ainakin voinut poistaa/inaktivoida siiheksi kunnes se saadaan taas toimivaksi.

Myös Envy24HT:n äänenvoimakkuuden säätö puuttuu edelleenkin (sitä ei korjattu 3.11:ssä).

Ei varsinanen korjaus, mutta olisi odottanut että edes yleisimmälle X5000:n kanssa toimitetulle grafiikkakortille olisi tehty jo ykkösprioriteetilla ajuri, jotta uusien koneiden ostajat voisivat käyttää MOS:ia joutumatta palaamaan kivikaudelle AmigaOS:n ja Linuxin puolella ;-).

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Maanantaina, 1. huhtikuuta, 2019 - klo 22.08:   
Saisikohan sen SCSI-ajurimoduulin disabloitua itse bootissa? En tiedä miten noi X5000:t buutataan, mutta jos se on yhtään kuten muissakin tuetuissa koneissa, niin boot.img:lle voi antaa buuttiargumentteja. mf (module filter) optiolla voi ottaa esim. kirjastoja yms pois käytöstä. Esim. kirjasto, joka ei siis sijaitse systeemiosiolla vaan boot.img:ssa, poistetaan lisäämällä mf=jokukirjasto.library buuttirivin loppuun.

Grafiikkakorttien ykkösprioriteettina lienee vanhempien Mac:ien kanssa yhteensopivat näytönohjaimet, koska valtaosa käytössä olevista koneista on tällaisia. Toisekseen näyttää, että tukea lisätään järjestyksessä, eikä hypitä sukupolvien yli. Se on vähän hassua, kun OS4 puolella lähdettiin "keulimaan" noihin hirmu järeisiin kortteihin vaikka muu rauta ja ohjelmistotkaan eivät pysy perässä. Ei MorphOS:lla ainakaan ole sellaisia pelejäkään, joita varten tarvittaisiin noin uusia kortteja. Vanhemmat riittävät vallan mainiosti hyötykäyttöön ja sen aikaisiin peleihin mitä nyt voi muutenkaan portata. Taitavat nuo uudemmat järeämmät kortitkin olla aina vaan energiasyöpömpiä, joten senkin takia turhaa pistää ihan ylimitoitettuja kortteja koneeseen.

Näytönohjaintuki on kuitenkin pääasiassa yhden tai kahden henkilön kehittämää, joilla on paljon muutakin vastuualueellaan, joten ei voi mahdottomia vaatia, varsinkin kun tosiaan X5000-käyttäjien osuus on häviävän pieni koko käyttäjäkannasta. Sam460-kokemuksen mukaan koneen OS4-käyttöön ostaneiden MorphOS-rekisteröinnit jäivät lähes olemattomaksi, ja samaa voi olettaa X5000:n kohdallakin. Eikös OS4:llä noiden uusien korttien ajuritkin ole erikseen kaupallisesti kehitettyjä ja luultavasti kehittäjä keskittyy pääasiassa vain näihin graffajuttuihin?

Mutta en tietenkään tiedä mitä suunnitelmia itse kehittäjillä on näiden graffakorttien suhteen, voinhan olla turhankin pessimistinen ja heillä voi olla jotain suunnitelmaa saada ristiin yhteensopivaa tukea paremmaksikin "välivaiheita" skipaten, mutta perspektiiviin kun pistää, niin ymmärrettävää, jos resurssit eivät riitä kovin nopeaan reagointiin tuon suhteen.

 

Reksa
Käyttäjätunnus: reksa

Rekisteröity: 8-2011
Maanantaina, 1. huhtikuuta, 2019 - klo 23.39:   
@jPV
>Saisikohan sen SCSI-ajurimoduulin disabloitua itse bootissa? En tiedä miten noi X5000:t buutataan, mutta jos se on yhtään kuten
>muissakin tuetuissa koneissa, niin boot.img:lle voi antaa buuttiargumentteja. mf (module filter) optiolla voi ottaa esim. kirjastoja yms pois
>käytöstä. Esim. kirjasto, joka ei siis sijaitse systeemiosiolla vaan boot.img:ssa, poistetaan lisäämällä mf=jokukirjasto.library buuttirivin >loppuun.

Millä tasolla siis tuo mf:n käyttö taphtuu muissa koneissa? U-Bootissa vai Startup-sequencessa? Ei ainakaan muista nähneeni missään tuollaista optiota X5000:n yhteydessä... MOS buutataan U-Bootissa jollain yksinkertaisella komennolla (usb reset; morphosboot tai bootmorphos), eli ainakaan vakiona siinä ei ole mitään optiota, enkä muista että olisi mitään MOSiin liittyviä ympäristömuuttujia määriteltynä. Nuo voivat kyllä olla olemassa mutta dokumentoimattomia...

Näyttökorttien suhteen olen periaattessa samaa mieltä kanssasi, ja pyrin aina käyttämään mahdollisimman vähän energiaa syövää ratkaisua :-). Mutta monilla käyttäjillä tuosta on tullut kynnyskysymys kun heillä on koneessaan jo valmiina tehokas kortti... (Ja jonka muuten eräskin englantilanen firma tapaa muurata paikoilleen lämpöliimalla kuljetuksen takia ;-).

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Tiistaina, 2. huhtikuuta, 2019 - klo 8.19:   
mf siis tarjoillaan buuttikäskylle ennen kuin yhtään mitään ladataan tiedostojärjestelmästä, eli siis ennen startup-sequencen ajamista. Eli boot.img:n sisältö on kuin Amigan Kickstart ja siitä otetaan pois valitut moduulit ennen varsinaisen systeemin buuttaamista.

Open Firmwarellisissa koneissa kuten Macit ja Pegasokset, koneen käynnistää buuttirivi, joka löytyy buuttiosion käynnistystiedostosta tai on tallennettu OF:n asetuksiin tai löytyy Forth-pohjaisista buuttimenuista tai sen voi myös käyttäjä antaa itse. Kaikissa näissä vaihtoehdoissa kuitenkin ajetaan käytännössä yksi tämän tyylinen rivi:
boot hd:,\boot.img

Ja tuolle boot.img:lle voi antaa näitä optioita, esimerkiksi:
boot hd:,\boot.img mf=touchpad.library

Jos MorphOS:n asennus-CD:tä katselee, niin siellä on vastaava boot.img-tiedosto kaikille eri alustoille. bootcyrusplus.img on varmaan X5000:lle? Ja jossain vaihteessa se ajetaan ja luulisi, että siihen pääsee käyttäjäkin vaikuttamaan, vai onko X5000:n firmwaressa joku mikä osaa sen itsestään ajaa eikä käyttäjälle annetakaan mahdollisuutta muuttaa sitä?


> Ja jonka muuten eräskin englantilanen firma tapaa muurata paikoilleen lämpöliimalla kuljetuksen takia

No huh :-) En kyllä haluaisi tuollaista liimailua kalliiseen koneeseeni, jos sellaisen ostaisin... olen kuullut että ruuttaavat reilusti kaikenlaisiin A1200-modeihin, mutta että tuollaiseenkin... eikö olisi parempi toimittaa se näytönohjain erillisessä laatikossaan.

 

Reksa
Käyttäjätunnus: reksa

Rekisteröity: 8-2011
Tiistaina, 2. huhtikuuta, 2019 - klo 17.15:   
X5000:sessa MOS:n voi käynnistää kahdella tavalla U-Bootista... Joko menussa valmiina olevasta 'Start MorpOS' napista (jota ei voi itse määritellä, en ainakaan ole löytänyt keinoa siihen), tai sitten avaamalla komentotulkin ja antamalla 'Bootmorphos'-komennon. Molemmat lataavat ensin 'Boot loader v. 1.9:n', ja sen jälkeen keilataan levyt, josko niiltä löytyy buuttaavia osioita. Sitten koetetaan ladata ensin 'bootcyrusplus.image', ja jollei löydy niin sitten 'boot.image'. Lisäksi menun kautta käynnistettäessä tulee valinta, jossa ensinnä on CD-ROM (vaikka koneessa ei olisi optista asemaa ollenkaan) oletuksensa, ja sen perässä muut löytyneet osiot.

Bootmorphos-komennosta en ole löytänyt mitään lisäinfoa... Komentotulkissa annettu 'Help Bootmorphos' ei myöskään anna tietoa mahdollisista parametreistä.

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Tiistaina, 9. huhtikuuta, 2019 - klo 18.20:   
Kyselin tekijöiltä hieman, niin siellä pitäisi olla "morphosargs" env-muuttuja U-Bootissa, johon saa laitettua näitä samoja buuttioptioita mitä mäkeillä annetaan suoraan buuttikomennolle.

Eli X5000:lla on välikätenä tuollaisia erillisiä loadereita, jotka antavat omat buuttiargumenttinsa, mutta sitten ylimääräsiä argumentteja saa lisättyä mukaan tuon "morphosargs"-muuttujan avulla. Ja teoriassa tuon mf-argumentinkin pitäisi toimia.

Lähtisin itse katselemaan U-bootin komentotulkissa, että näyttääkö se tuota muuttujaa siellä ja sisältääkö se mitään vakiona, ja ottaa ylös backupiksi mitä siellä on. Sitten voisi setenvillä koittaa muokata sitä.

 

Reksa
Käyttäjätunnus: reksa

Rekisteröity: 8-2011
Tiistaina, 9. huhtikuuta, 2019 - klo 22.59:   
@jPV
Kiitos vinkistä! Valmiina ei ole mitään määrittelyjä 'morphosargs' muuttujalle. Pitääkö tuo määrittely siis olla muodossa
"boot.img mf=touchpad.library"? Vai tuleeko väliin pilkku? Ja jos määrittelyjä on useita, tuleeko niiden väliin puolipiste...?

Mikähän tuon scsi-ohjainta säätelevän kirjaston nimi muuten on...? Sitä ei taida pystyä lukemaan boot.img:stä.

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Keskiviikkona, 10. huhtikuuta, 2019 - klo 7.45:   
Ei ainakaan sitä boot.img:tä, koska se latautuu jo muutenkin, eli melko varmasti vain tyyliin "mf=touchpad.library". Se ajurin nimi pitäisi tosiaan keksiä... onko sulla siis Symbiosin SCSI-ohjain? Tuolla yhdessä release notesissa mainitaan symbios.device, että voisiko olla se vai onkohan Symbiosin valmistamana muutakin mahdollista rautaa olemassa? :-) Noh, jos ihan arvalla siis, niin mf=symbios.device , mutta voinhan tuota vielä koittaa kaivella tai kysellä vähän paremmalla ajalla...

 

Reksa
Käyttäjätunnus: reksa

Rekisteröity: 8-2011
Keskiviikkona, 10. huhtikuuta, 2019 - klo 18.05:   
Toimii - mahtavaa! Kiitoksia kovasti avusta :-). Eli tarvittavat komennot U-Bootissa:

setenv mophosargs mf=symbios.device
saveenv

Mutta samaan hengenvetoon on pakko kysyä, miksei tätä ole dokumentoitu missään...?!? Vaikka tuntisikin MOS:sia ennestään, oikean muuttujan keksiminen X5000:ssa oli mahdottomuus koska tuossa ei ollut valmiina mitään määrittelyjä.

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Keskiviikkona, 10. huhtikuuta, 2019 - klo 20.05:   
Oho, hienoa! :D

Mäpä dokumentoin sen MorphOS Libraryyn :-) Millä käskyllä muuten näkee sen muuttujan sisällön (jos haluaa tsekata etukäteen tai sitten jälkikäteen, että menikö oikein)? "printenv" tms?

 

Reksa
Käyttäjätunnus: reksa

Rekisteröity: 8-2011
Keskiviikkona, 10. huhtikuuta, 2019 - klo 21.02:   
"printenv" (tai "env print") listaa kaikki määritellyt muuttujat, ja "editenv 'muuttujan_nimi' " (tai "env edit 'muuttujan_nimi' ") kertoo tietyn muuttujan määrittelyn (samalla sitä voi editoida).

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: