MorphOS 3.10 julkaistu

Saku-foorumi » Uusi sukupolvi: MorphOS » Yleinen keskustelu » Viestit 2018 » MorphOS 3.10 julkaistu « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Piru
Käyttäjätunnus: piru

Rekisteröity: 10-2009
Sunnuntaina, 25. maaliskuuta, 2018 - klo 22.05:   
MorphOS 3.10 on julkaistu. Kyseessä on yksi suurimmista MorphOS -julkaisuista koskaan. Ominaisuuksista mainittakoon X5000 -tuki, sekä tuki monille uusille laitteille (uusia näytönohjaimia, skannereita, verkkokortteja, SATA-ohjaimia sekä USB-äänilaitteita).

Normaalien korjauksien ja optimointien lisäksi MorphOS 3.10 tuo monia uusia ominaisuuksia, muun muassa:
- Flow Studio IDE
- Uusia teemoja
- Uusia fontteja
- Tuki vektorigrafiikalle (SVG-kuvakkeet)
- Uusia apusovelluksia
- Aikavyöhyketuki

MorphOS 3.10 -muutostiedot:
http://www.morphos-team.net/releasenotes/3.10

Latausosoite: http://www.morphos-team.net/downloads

 

Piru
Käyttäjätunnus: piru

Rekisteröity: 10-2009
Maanantaina, 26. maaliskuuta, 2018 - klo 1.27:   
Vielä henkilökohtaisena kommenttina sen verran että pahoittelut jo useamman vuoden katteettomista lupauksista siitä, että 3.10 tulisi ulos pian...

Tässä hieman kesti... :D

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Tiistaina, 3. huhtikuuta, 2018 - klo 18.55:   
Huima on release notesin pituus, mutta tässä hieman tiivistettynä ja kuvitettuna :-)

What's New in MorphOS 3.10?

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Keskiviikkona, 4. huhtikuuta, 2018 - klo 13.48:   
Hienoa että 3.10 tuli. Luin tuon alukuperäisen listan heti ensimmäisen viestin jälkeen ja varmasti tuossa on hyviä uusia ominaisuuksia niille jotka käyttävät tuota pääkäyttiksenään.

"Support for Dualshock 4 and Xbox One controllers" lämmittää mieltä kun omistaa noita jälkimmäisiä 5 kappaletta.

Itse olisin kaivannut eniten täyttä W3D tukea myös jollekin Radeon 9200 paremmalle ja G5 muistitukea yli 1GB rajan, mutta näillä ei ilmeisesti ole niin paljon kysyntää että koskaan tulisivat.

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Keskiviikkona, 4. huhtikuuta, 2018 - klo 18.02:   
Warp3D-ohjelmat ovat kuitenkin aika harvassa ja wanhoja, että kaipa se ei maksa vaivaa laajentaa tukea sille. Kaikki natiivit (=uudet) softat käyttävät kuitenkin TinyGL:ää. Vaikka tokihan se olisi kiva saada ne noin viisi hyvää Amigan 3D-demoa ja pari peliä pyörimään uudemmilla korteillakin.

G5:n muistitukeahan parannettin jo MorphOS 3.8:ssa, jossa saatiin käyttöön 2GB. Osa tuosta menee Quarkille/ajureille ja ABoxin eli käyttäjän näkyville jäi silloin 1.5GB. Nyt 3.10:n myötä nipistettiin parisataa megaa lisää vapaaksi ABoxin puolelle, että nykyisellään pitäisi näkyä noin 1.7 gigaa muistia.

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Torstaina, 5. huhtikuuta, 2018 - klo 10.04:   
Pahoittelut että vien keskustelua vähän offtopicciin päin, mutta eipä tässä ole muutakaan näyttänyt syntyvän ja Uusi sukupolvi: MorphOS on muutenkin hiljainen subfoorumi.

G5 kohdalla tuossa on harmillista, että jos haluat pitää sen Radeon 9200 koneessa W3D (lyhenne muuten kun viittaa ikävästi https://en.wikipedia.org/wiki/Wolfenstein_3D eikä https://en.wikipedia.org/wiki/Warp3D) tuen takia, niin se varaa AGP väylän johon olisi löytynyt helposti ja halvemmalla jo isomman reson korttia kuten 9600.

Tukeeko MOS sitä että G5:ssä olisi AGP väylässä Warp3D tukeva ohjain ja sitten parempi niissä PCI tai PCI-X väylissä kun PCI Express väylää noissa MOS-tuetuissa G5:ssa ei ole?

Entä mikä olisi paras mitä MOS ja G5 yhdistelmä tukee?

Onko tämä muuten ollut aiemmin toisin "Disables the second CPU on PowerMac7 machines" ja miksi näin?

Paljonkos RAMmia on tuettu G5:stä seuraavaksi tehokkaimmassa eli X5000:ssä?

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Torstaina, 5. huhtikuuta, 2018 - klo 12.19:   
Tämän perusteella:
https://i1.wp.com/www.techarp.com/wp-content/uploads/2017/12/amd_rO7yslin481l32nqds0128sewu574hx_4.png?ssl=1

Nopein G5 ja MOS sopiva PCI väyläinen olisi myös RV280 eli Radeon 9200 sarja, mutta onko Radeon 9200 PCI Mac Editionia edes olemassa?

Jos on, niin sitten voisi pistää PCI tai PCI-X slottiin Radeon 9200 PCI Mac Edition ja AGP väylään tehokkain mahdollinen olisi teoriassa se olisi AMD Radeon HD4670 AGP, mutta sellaista korttia ei käytännössä ole.

Onko nuo tuolta http://www.morphos.de/hardware With 2D graphics acceleration & hardware overlay: otsikon alta löytyvät tavallisia PCIe-versioita joka on tarkoitettu X5000-malliin ja vaikka niistä on monesta myös AGP versio, niin ei tunnu olevan Mac Edition-malleja joita G5 vaatisi.

Näin ollen G5 MOS yhdistelmälle tehokkain yhdistelmä josta löysin olemassa olevat kortit, olisi Radeon 9200 Pro PCI Mac Edition (Warp3D) olettaen että sellainen on olemassa ja Radeon 9800 Mac Editon (no Warp3D) joka on olemassa kyllä, mutta onko tuossa G5 MOS yhdistelmässä edes kahden tai useamman näytönohjaimen tuki?

 

Reksa
Käyttäjätunnus: reksa

Rekisteröity: 8-2011
Torstaina, 5. huhtikuuta, 2018 - klo 12.28:   
Hanzu@
> Paljonkos RAMmia on tuettu G5:stä seuraavaksi tehokkaimmassa eli X5000:ssä?

Sama 1.7 Gigaa on käytössä. Onkohan MOS:iin suunnitteilla samanlaista extended memory -optiota kuin OS 4.1:eenkin?

Täytyipä tuota ihmetta kokeilla itsekin kun oli ihan sattumalta koneessa yhteensopiva grafiikkakortti (HD5450) :-). Mutta ymmärränkö oikein että RTL 8169 eetterikortti ei ole tuettu...? Ainakaan se ei näy mitenkään systeemille.

En ole koskaan ennen MOrpOS:ää testannut, joten moni asia jäi vielä hämärän peittoon, vaikka koetin noita morph.library.zonen dokuja katsella. Etenkin MOS:n ja AmigaOS:n (ja Linuxin) yhteiselo samassa koneessa herätti kysymyksia:

- Onko MOS:n SFS täysin yhteensopiva AmigaOS 4.x:ssä käyetyn kanssa, niin että samoja sfs-partitioita voi käyttää molempien OS:ien kautta ilman pelkoa sotkuista?

- Miten MOS:n ja OS4x:n buuttaus eroavat toisistaan (nimenomaan X5000:ssa), ja voiko samalla levylla olla molempien käyttisten buuttipartitio? Kumman käyttiksen puolelta tuollaisen yhteiskäyttölevyn alustus ja ylläpito kannattaa hoitaa?

Onko esim. 4.1:n puolella tehty SFS-partitio, joka on MediaToolboxissa asetettu buuttaavaksi, ja johon kopioidaan vaikkapa MOS 3.10 CD:n sisältö, suoraan buuttaava? (Sama operaatio onnistuu ainakin OS4.1 CD:lle).

- Näkeekö jostain mille korteille ym. on suunnitteilla tai työn alla MorphOS-ajurit, vai paljastetaanko nuo vasta kun ne ovat valmiita?

- Pari vuotta sitten ilmoitettiin että PageStreamista on tekeillä natiivi PPC-versio MOS:lle. Missähän vaiheessa tuo projekti on, vai onko se kokonaan peruttu...?

 

TSK
Käyttäjätunnus: tsk

Rekisteröity: 4-2010
Torstaina, 5. huhtikuuta, 2018 - klo 17.17:   
Löytyykö Youtube-videoita jotka esittelee Flow Studiota ?

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Torstaina, 5. huhtikuuta, 2018 - klo 19.52:   
Hui, vaikeita kysymyksiä, hienoa ;)

Itse olen melko hukassa noiden "modernien" näytönohjaimien suhteen. Kun on tullut käyteltyä lähinnä Mac miniä ja läppäreitä, niin ei paljon ole tarvinnut miettiä näytönohjainvaihtoehtoja :-) Yks G5-kone tuossa odottaa, että ois aikaa enemmän paneutua siihen. Tulin hommanneeksi siihen X800XT:n, joka sanottiin joskus olevan "paras", tosin ei siinä ainakaan 2D-käytössä juuri ole eroa 9600:aan, mutta 3D-väännössä varmaankin.

Mulla on myös sellainen mielikuva, että jotkut ihan viimeisimmät kortit ei välttämättä tarvisi edes olla Mac-versioita, vaan PC-versiotkin toimisivat, mutta Open Firmwarea ei vain silloin näy tms. Pitäisi kai kaivella noita ketjuja esim. MorphZonesta, siellä on ollut aika paljon keskusteluja aiheesta.



quote:

Onko tämä muuten ollut aiemmin toisin "Disables the second CPU on PowerMac7 machines" ja miksi näin?



Eli 3.10 ajaa alas ylimääräisen prossun viemästä turhaan sähköä ja tuottamasta lämpöä dual processor -koneilla. Aiemmin kumpikin prossu on hönkinyt käynnissä, mikä on tietysti turhaa käyttiksellä, joka pyörii vain yhdellä prossulla.



quote:

Paljonkos RAMmia on tuettu G5:stä seuraavaksi tehokkaimmassa eli X5000:ssä?



Se on sama kaikissa. Amiga-yhteensopivuuden säilyttäminen rajoittaa sen aikalailla tuohon.



quote:

Onko MOS:n SFS täysin yhteensopiva AmigaOS 4.x:ssä käyetyn kanssa, niin että samoja sfs-partitioita voi käyttää molempien OS:ien kautta ilman pelkoa sotkuista?



Tästä ei ole varmaa tietoa. MorphOS-kehittäjät eivät suosittele käyttämään ristiin, koska ei ole täyttä varmuutta mitä OS4-haarassa on tehty. MorphOS:n SFS on täysin yhteensopiva alkuperäisen 68k-version kanssa, mutta Strohmayer ei ole ollut järin puhelias omista muutoksistaan OS4-versioon. Kriittisimmät tyrmäävät "sekakäytön" kokonaan, mutta sitten on taas joitain käyttäjiä, joiden kokemusten mukaan ongelmia ei ole esiintynyt. Eli jos haluaa käyttää, niin sanoisin, että tietoisella riskillä ja kannattaa pitää backupit tärkeistä tiedostoista. Tai sitten mounttailee read-only:nä ristiin.. tai suosiolla joku muu tiedostojärjestelmä jakamiseen.



quote:

Onko esim. 4.1:n puolella tehty SFS-partitio, joka on MediaToolboxissa asetettu buuttaavaksi, ja johon kopioidaan vaikkapa MOS 3.10 CD:n sisältö, suoraan buuttaava? (Sama operaatio onnistuu ainakin OS4.1 CD:lle).



Luultavasti toimisi, mutta formatoisin kyllä MorphOS:n SFS:llä MorphOS:n osion. Ja suosittelisin asentamaan käyttiksen installerillaan.. siinä voi kyllä valita manuaalisen vaihtoehdon osioinnille, jolloin saa sitten valittua minne se asennetaan ilman aiempien osioiden menettämistä. Jos kopioi CD:n suoraan, niin sinne jää hieman ylimääräistä ja sitten kannattaa ajella erikseen CD:n juuresta löytyvät hdinstall.fix#? scriptit, jotka asettavat CD:ltä puuttuvat protection bitit oikein jne. Itsellä ei ole mitään kokemusta tuollaisen dual-boot-kokoonpanon tekemisestä, mutta ehkä asentaisin MorphOS:n ensin tyhjälle levylle ja sitten OS4:n erikseen kopioimalla, jos se menee sillä tavoin siististi?



quote:

Näkeekö jostain mille korteille ym. on suunnitteilla tai työn alla MorphOS-ajurit, vai paljastetaanko nuo vasta kun ne ovat valmiita?



Eipä sinällään muuten kuin jos devaajat sattuvat niistä puhumaan jossain (MorphZone, IRC). Aina voi kysyä, jos joku tietty kiinnostaa :-)



quote:

Pari vuotta sitten ilmoitettiin että PageStreamista on tekeillä natiivi PPC-versio MOS:lle. Missähän vaiheessa tuo projekti on, vai onko se kokonaan peruttu...?



Enpä tiedä, mutta jossain kyllä lähiaikoina näin jonkun maininnan.. oisko 3.10:ssä jotain mitä se porttaus käyttäisi tms? Toivotaan, että ei ole haudattu :-)



quote:

Löytyykö Youtube-videoita jotka esittelee Flow Studiota ?



Eipä taida vielä olla, mutta kai huomasit sen mun gif-animaation What's new... -artikkelissa? Näyttää ainakin jonkin verran ominaisuuksista, tosin hieman pienellä :-)

 

Reksa
Käyttäjätunnus: reksa

Rekisteröity: 8-2011
Perjantaina, 6. huhtikuuta, 2018 - klo 12.26:   
@JPV Kiitoksia kovasti infosta!

>... tai suosiolla joku muu tiedostojärjestelmä jakamiseen.

Mikähän olisi sitten turvallisin vaihtoehto? Olisi mukavaa jos tiedostojen suojausbitit ym. säilyisivät matkalla. Linuxin kanssa vaihdan tietoja yleensä FAT32:n ja NTSF:n kautta, mutta jälkimmäinen ei taida olla kirjoitetteva MorphOS:n puolella?

Kokeilin jo tehdä AmigaOS:n puolella alustetulle SFS-tikulle MOS-buuttipartition, mutta ainakaan se ei tunnistunut koneessa buuttaavana. Voi olla tietysti U-Boot ongelmakin. 'USB reset' -komento ei kuitenkaan tepsinyt siihen.

Mihin osoitteeseen muuten bugit kannattaa raportoida...? Yhden jo ehdin todeta ;-).

 

TSK
Käyttäjätunnus: tsk

Rekisteröity: 4-2010
Perjantaina, 6. huhtikuuta, 2018 - klo 17.30:   
Lainaus: "mutta kai huomasit sen mun gif-animaation What's new... -artikkelissa"
Joo, mutta on turhan pienellä resolla että saisi selvää.

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Perjantaina, 6. huhtikuuta, 2018 - klo 19.42:   

quote:

Mikähän olisi sitten turvallisin vaihtoehto? Olisi mukavaa jos tiedostojen suojausbitit ym. säilyisivät matkalla. Linuxin kanssa vaihdan tietoja yleensä FAT32:n ja NTSF:n kautta, mutta jälkimmäinen ei taida olla kirjoitetteva MorphOS:n puolella?



FFS(2) varmaan on varmin amigamainen filesysteemi. Tai mitenkähän ois PFS3 sitten? Tai tietysti mikä tahansa 68k filesysteemi (vaikka SFS), jos tekee oman osionsa sitä varten ja pistää identifierin omakseen ettei sekoitu minkään PPC-tiedostojärjestelmän kanssa.

MorphOS:n mukana tulevassa NTFS-ajurissa ei tosiaan ole kirjoitustukea, mutta MorphOS:lle on myös saatavilla NTFS-3G, joka osaa kirjoittaakin.

Koostin oman tietämykseni mukaan tuollaisen taulukon MorphOS:n tiedostojärjestelmistä, mutta kaikkea en luonnollisesti ole päässyt testaamaan, mutta suuntaa pitäisi ainakin antaa :-) Ja jos jotain uusia havaintoja tulee, niin kertokaa, että muokkaan :-)



quote:

Mihin osoitteeseen muuten bugit kannattaa raportoida...?



Paras tapa on lähettää raportit itse MorphOS:sta avaamalla alasvetovalikosta "About MorphOS -> Support -> Report a Bug", mutta jos sitä ei halua käyttää, niin sitten MorphOS:n mailing listille liittymälllä ja sinne reportoimalla (morphos-subscribe@ml.morphos-team.net).



quote:

Joo, mutta on turhan pienellä resolla että saisi selvää.



No tuuppasin raakakuvat siitä giffistä tuonne, että voi katsella alkuperäisellä resolla. Ihan vaan summittain kaappailin kuvia, kun ei itse ole vielä ehtinyt kunnolla testailemaan tuota ohjelmaa. Siinä on kuitenkin kaikkea hienouksia kuten automaattinen makefile-generaattori, debuggeri, CVS-tuki, ja kaikkea :-)

 

Reksa
Käyttäjätunnus: reksa

Rekisteröity: 8-2011
Perjantaina, 6. huhtikuuta, 2018 - klo 23.43:   
@jPV

Kiitoksia taas infosta :-).

>FFS(2) varmaan on varmin amigamainen filesysteemi. Tai mitenkähän ois PFS3 sitten? Tai tietysti mikä tahansa 68k filesysteemi (vaikka
>SFS), jos tekee oman osionsa sitä varten ja pistää identifierin omakseen ettei sekoitu minkään PPC-tiedostojärjestelmän kanssa.

No, täytyypä noita kokeilla... PFS3 ei ole virallisesti tuettu OS4:sessa, mutta ei sen kanssa ollut ongelmia kun sitä CSPPC:n kanssa käytin sekä 4:n että 3:n kautta.

>MorphOS:n mukana tulevassa NTFS-ajurissa ei tosiaan ole kirjoitustukea, mutta MorphOS:lle on myös saatavilla NTFS-3G, joka osaa >kirjoittaakin.

Kirjoitustuki piti Mac OSX 10.8:aankin kaivaa käyttiksen kätköistä ;-).

>Koostin oman tietämykseni mukaan tuollaisen taulukon MorphOS:n tiedostojärjestelmistä, mutta kaikkea en luonnollisesti ole päässyt >testaamaan, mutta suuntaa pitäisi ainakin antaa Ja jos jotain uusia havaintoja tulee, niin kertokaa, että muokkaan.

Tuo selkeytti tilannetta, kiitos!

Sain muuten nyt asennettua tuon 3.10 USB-tikulle asennussoftan kautta... Olipa hidasta CD:ltä, vei yli 2 tuntia.

Sitä kokeillessa törmasin heti useisiin sudenkuoppiin joita OS4.1:n ja MOS:n rinnakkaiskäyttö näemmä aiheuttaa, vaikka nuo ovat fyysisesti eri levyillä. Buuttipartitioiden laitenimet piti muuttaa erilaisiksi, muutoin MOS:n buuttaus tyssäsi alkuunsa kun Amigan korkeammalla prioriteetilla ollut 'DH0' jyräsi sisarensa. Amiga-puoli taas ei sinänsä häiriinntynyt samasta laitenimestä, mutta MOS:n korkeampi buuttausprioriteetti nimestä riippumatta jumitti taas sen buuttauksen. MOS ei myöskään tykännyt siitä jos Amigapuolella oli käytössä sama volyyminimi kuin MOS:n systemipartitiolla - buuttaus kyllä onnistui mutta systeemi ei toiminut kunnolla.

Linux aiheuttaa paljon vähemmän hämminkiä yhteiskäytössä, se on niiin kaukana Amigasta joka suhteessa...

USB-tikulta buutatessa täytyy tosiaan ajaa ensin 'USB reset', muutoin buuttiosiota ja käynnistyslatainta ei löydy. Nykyisellä U-bootilla tuota ei saa suoraan lisättyä buuttivalikon MorphOS-valinnan kautta tapahtuvaksi, joten U-bootin komentotulkkia tarvitaan. Itse liitin tuon valmiina olleen 'mos'-skriptin alkuun, jonka voi sitten ajaa komennolla 'run mos'.

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Lauantaina, 7. huhtikuuta, 2018 - klo 15.30:   
Näytönohjaimista muuten, tuolla MZ:n ketjussa on jotain tuoretta keskustelua: https://morph.zone/modules/newbb_plus/viewtopic.php?topic_id=12294&forum=11

Eli vissiin pitää olla mäkeillä se Mac-biosilla oleva näytönohjain vanhemmissa korteissa, mutta sitten AtomBIOS:lla olevat PC:ssäkin toimivat kortit kai toimivat OF:ää lukuunottamatta.



quote:

Sain muuten nyt asennettua tuon 3.10 USB-tikulle asennussoftan kautta... Olipa hidasta CD:ltä, vei yli 2 tuntia.



Huh.. mikähän siinä kesti niin kauan. Ei kyllä kuulosta ollenkaan normaalilta minusta. Minulla esimerkiksi Powerbook G4:lle asennus CD:ltä kesti alle 5 minuuttia, eikä jopa konemallien hitaimmasta päästä olevalla Pegasos1:lläkään mitään mahdottomia kestänyt, 10 min korkeintaan? Sulla varmaan tuli puolen tunnin kohdalla demotimeout-requesteri ja sitten hidastui entisestään? Vai tutkailitko CD:n sisältöä siinä sen verran kauan ennen asennuksen aloittamista, että ehti iskeä toi demotimout päälle?



quote:

Sitä kokeillessa törmasin heti useisiin sudenkuoppiin joita OS4.1:n ja MOS:n rinnakkaiskäyttö näemmä aiheuttaa, vaikka nuo ovat fyysisesti eri levyillä. Buuttipartitioiden laitenimet piti muuttaa erilaisiksi, muutoin MOS:n buuttaus tyssäsi alkuunsa kun Amigan korkeammalla prioriteetilla ollut 'DH0' jyräsi sisarensa. Amiga-puoli taas ei sinänsä häiriinntynyt samasta laitenimestä, mutta MOS:n korkeampi buuttausprioriteetti nimestä riippumatta jumitti taas sen buuttauksen. MOS ei myöskään tykännyt siitä jos Amigapuolella oli käytössä sama volyyminimi kuin MOS:n systemipartitiolla - buuttaus kyllä onnistui mutta systeemi ei toiminut kunnolla.



Hmm.. mulla on kyllä dualboottina kaksi erillistä MorphOS installaatiota eri device- ja volume-nimillä, eikä siitä ole mitään haittaa. Kyllä MorphOS:n pitäisi sopeutua eri nimiin kuten AmigaOS:kin ja default-asennuksessa kaikki viittaa SYS: assigniin, jollet itse ole säätänyt mitään volume-nimen pohjalle.

En tiedä miten toi Uboot/AmigaOne systeemi toimii, mutta jos pääset säätämään buuttioptioita boot.img:lle, kuten esim. Pegasoksilla ja Mäkeillä, niin sinne voi määrittää suoraan miltä osiolta MorphOS buuttaa. "bd=dh4" esim buttaisi systeemin DH4: deviceltä (bd=bootdevice). Lienee järkevintä pitää eri device- ja volume-nimet kaikilla osioilla, että ei tee DH0:aa kahteen kertaan jne, vaikka nämä amigamaiset yleensä osaavatkin uudelleenimetä toisen DH0.1:ksi jne.

 

Reksa
Käyttäjätunnus: reksa

Rekisteröity: 8-2011
Lauantaina, 7. huhtikuuta, 2018 - klo 16.50:   
>Huh.. mikähän siinä kesti niin kauan. Ei kyllä kuulosta ollenkaan normaalilta minusta. Minulla esimerkiksi Powerbook G4:lle asennus CD:ltä
>kesti alle 5 minuuttia, eikä jopa konemallien hitaimmasta päästä olevalla Pegasos1:lläkään mitään mahdottomia kestänyt, 10 min
> korkeintaan? Sulla varmaan tuli puolen tunnin kohdalla demotimeout-requesteri ja sitten hidastui entisestään? Vai tutkailitko CD:n
>sisältöä siinä sen verran kauan ennen asennuksen aloittamista, että ehti iskeä toi demotimout päälle?

Aloitin kyllä asennuksen heti buuttauksen jälkeen, ja ehtihän siinä tulla demotimeout pian päälle. Ehkä jotain ongelmaa vielä ajuripuolella kun on uusi rautaympäristö, ja tuo Sata-ohjain on prossuun integroitu...? (ei voi käyttää suoraan vanhoja ajureita) OS 4.1:n vastaava ajuri on myös vielä ihan raakile :-/. Olisi kai pitänyt tehdä tuo asennus suoraan .iso-fileestä, kuten jossain neuvottiin. No, onnistui se näinkin :-).

>Hmm.. mulla on kyllä dualboottina kaksi erillistä MorphOS installaatiota eri device- ja volume-nimillä, eikä siitä ole mitään haittaa.
> Kyllä MorphOS:n pitäisi sopeutua eri nimiin kuten AmigaOS:kin ja default-asennuksessa kaikki viittaa SYS: assigniin, jollet itse ole säätänyt >mitään volume-nimen pohjalle.

Taisin selittää hiukan sekavasti...;) Ongelma ei ollut tuo nimen muuttaminen (kunhan tajusin asian), vaan jos oli buuttaava DH0: sekä Amiga- että MOS-levyllä. Tulkitsin asian niin että alkukäynnistyksessä MOS otti tuolta 'omalta' DH0-osiolta käynnistyslataimen ja boot.img:n, mutta seuraavassa vaiheessa koettikin jatkaa käynnistystä korkeamman prioriteetin omaavalta Amigan DH0:lta, jossa ei tietysti ollut mitään tarjolla ja käynnistys pysähtyi.

>En tiedä miten toi Uboot/AmigaOne systeemi toimii, mutta jos pääset säätämään buuttioptioita boot.img:lle, kuten esim. Pegasoksilla ja
> Mäkeillä, niin sinne voi määrittää suoraan miltä osiolta MorphOS buuttaa. "bd=dh4" esim buttaisi systeemin DH4: deviceltä (bd=bootdevice).
>Lienee järkevintä pitää eri device- ja volume-nimet kaikilla osioilla, että ei tee DH0:aa kahteen kertaan jne, vaikka nämä amigamaiset yleensä >osaavatkin uudelleenimetä toisen DH0.1:ksi jne.

Tämä nykyinen U-boot on vielä aika huonosti kustomoitu (ja dokumentoitu), joten voi olla ettei tuollaista optiota ole tarjolla... AmigaOS:lle on, voisin vielä kokeilla onnistuuko samaa reseptä soveltaen. Pystyykö muuten tuon boot.img:n sisältöä mitenkään editoimaan itse? Olenko ymmärtänyt oikein että se on hiukan vastaava kuin KickStart (ja sen modulit) AmiagOS:n puolella? Olen jo todennut että on kätevää jos voi poistaa käytöstä jonkin epäyhteensopivan laiteajurin, sen sijaan että pitää poistaa itse laite (joka ehkä toimii muiden käyttisten kanssa).

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Lauantaina, 7. huhtikuuta, 2018 - klo 17.27:   
boot.img on yksittäinen tiedosto eikä sen sisältöä voi editoida, mutta sille voi antaa erinäisiä optioita käynnistyksessä (ainakin kaikilla muilla alustoilla). Lisää niistä löytyy: "Docs/Booting MorphOS.txt"

Mutta joo, muuallakin on näköjään mainittu vastaavasta ongelmasta:
http://amigaworld.net/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=42521&forum=46

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Keskiviikkona, 18. huhtikuuta, 2018 - klo 18.00:   
Dan Woodin sujuvatyylinen video koostaa vielä ominaisuuksia:
https://www.youtube.com/watch?v=zcwCBqaRG70

 

Reksa
Käyttäjätunnus: reksa

Rekisteröity: 8-2011
Keskiviikkona, 18. huhtikuuta, 2018 - klo 21.41:   
3.10:n testailut jatkuvat...:-)

Ihmettelen tuota 'Diamonds'-nimistä peliä joka tuossa tulee mukana... Ihan hauska peli, mutta vaikuttaa siltä että softassa ei ole minkäänlaista äänikontrollia, vaan se on asetettu täysille, ja käyttiksen ääniasetukset eivät vaikuta siihen mitenkään. Onko tilanne sama kaikissa koneympäristöissä?

Toinen asia jota pähkäilen on uudelleenkäynnistys... Onko MOS:ssa 'lämminkäynnistystä' AmigaOS:n tapaan (ctrl-Amiga-Amiga), niin että kickstartia ei ladata uudestaan? Esim. Ambiancen menujen kautta valittu 'sammuta/käynnistä uudestaan' toimii kuten AmigaOS:n 'hardwareboot' eli ctr-alt-alt, tai koneen reset-painike.

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Lauantaina, 21. huhtikuuta, 2018 - klo 12.11:   
Aika täysillä näyttää olevan Diamondsin äänet, mutta kyllä ne käyttiksen globaalit ääniasetukset siihen pitäisi vaikuttaa. En usko, että mikään ohjelma voi itsessään ohittaa sitä mitä on mikseriin säädetty. Eli jos Mixer-ohjelmalla tai Volume-screenbar-modulella säädät ääntä, niin pitäisi vaikuttaa. Mulla ainakin muuttui pelin äänet screenbar-modulesta veivaamalla, vaikkakin sieltä kuului vähän ihan pienimmälläkin asetuksella.

Jos olet kuitenkin ihan varma, että mikserin äänentasosäätö ei todellakaan vaikuta siihen, niin teepä bugiraporttia sitten :-)

Soft-reboottia ei tosiaan ole MorphOS:ssa, vaan kernelikin ladataan aina buutissa. Ctrl-Amiga-Amiga:lla tulee se sama cold-reboot kuin Ambientin requesterin tai shellin reboot-käskyn avullakin. Käynnistys on aika nopea kuitenkin, vaikka tietty koneen omat buuttirutiinit rouskuttavatkin jonkin aikaa.

Enpä tiennytkään tuota OS4:n ctrl-alt-alt-yhdistelmää, pitää yrittää muistaa, jos joskus tarvii. Vanhoilla Amigoillahan sen sai pitämällä ctrl-amiga-amiga-yhdistelmää pohjassa pidempään.

 

Reksa
Käyttäjätunnus: reksa

Rekisteröity: 8-2011
Lauantaina, 21. huhtikuuta, 2018 - klo 19.43:   
>Aika täysillä näyttää olevan Diamondsin äänet, mutta kyllä ne käyttiksen globaalit ääniasetukset siihen pitäisi vaikuttaa. En usko, että
>mikään ohjelma voi itsessään ohittaa sitä mitä on mikseriin säädetty. Eli jos Mixer-ohjelmalla tai Volume-screenbar-modulella säädät ääntä,
>niin pitäisi vaikuttaa. Mulla ainakin muuttui pelin äänet screenbar-modulesta veivaamalla, vaikkakin sieltä kuului vähän ihan pienimmälläkin
>asetuksella.

Mixer..? Onko tuo sama kuin asetusten "Äänilaitteet" på finska? Laitoin siinä äänenvoimakkudeksi "Mykistä", vahvistukseksi mimimin (-12 db)
ja skaalaus "Turvallinen, dynaaminen". Eikä mitään vaikusta Diamondsiin, ei myöskään Volume-screenbar-asetuksella! Ja huomasin äsken että myöskään MPlayeriin noilla asetuksilla ei ole vaikutusta... MPlayerin oma äänenvoikkuuden säädin kyllä toimii. Ääniilaite on Envy24HT.

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Lauantaina, 21. huhtikuuta, 2018 - klo 20.24:   
Eli se Mixer löytyy WBStartupista ja sen saa päälle myös kliksuttamalla siitä Volume-screenbarista sen sliderin alapuolella olevaa kuvaketta. Ei hajuakaan mikä se on suomeksi, kun en osaa käyttää tietokoneita muutoin kuin englanniksi itse ;) Se kuitenkin on tarkoitettu käytönaikaiseen globaaliin äänenvoimakkuuden säätämiseen.

Skaalausasetus kuulostaa taasen AHI-asetuksilta (Audio), joka on eri paikassa. Mixer ei siis löydy systeemiasetuksista vaan on ihan oma ohjelmansa. Mutta jos noita AHI-asetuksia säädit, niin sääditkö Music Unitia vai Unit 0:aa? Vai kumpaakin? Nämä kuitenkin on tarkoitettu kerran säädettäviksi eikä päivittäiskäyttöön.

Mutta tosiaan tuo Volume-screenbar-module säätää Mixerin voimakkuutta ja sen pitäisi vaikuttaa kaikkiin ääniin MPlayeristä ja muista lähtien. Eli sillä saa globaalia äänenvoimakkuutta säädettyä ilman että tarvitsee ohjelmien omia säätöjä muuttaa. Ja näin se on mulla toiminut esim. Sound Blasterilla sekä kaikilla emolevyjen ääniulostuloilla mitä olen käyttänyt (Peg1/Mac mini/PowerBook/IBook/PowerMacG5). Mutta onkohan tuo Envy24HT sitten joku poikkeus... voin yrittää selvittää, että pitäisikö senkin toimia Mixerin kautta vai ei kai sillä ole jotain omaa säätöä tai puutetta tuessa.

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Lauantaina, 21. huhtikuuta, 2018 - klo 20.31:   
Hmm.. ja jos sulla on siis useampi äänikortti koneessa (emolevy + Envy?), niin katsopa Volume-screenbarin asetukset. Oikealla napilla screen depth gadgettia ja sieltä "Settings..." ja sitten Volume-kohdasta katso mikä device on käytössä.

 

Reksa
Käyttäjätunnus: reksa

Rekisteröity: 8-2011
Lauantaina, 21. huhtikuuta, 2018 - klo 21.13:   
No nyt löytyi mixer, kiitos...! Mutta siinä on vain yläreunasssa teksti "Laite: ei käytettävissä". Sitä kautta ei siis ole mitään valittavissa.

AHI/ääniasetuksissa kokeilin "Envy24HT: 16 bit stereo" ja "Envy24HT: Hifi 16 bit stereo" vaihtoehtoja sekä myös vastaavat "Unit 0" -valinnat, mutta ei tuntunut vaikuttavan mikään niistä. Loput on sitten Filesaveja.

Äänikortteja on vain tuo Envy24HT, Cyrus+-emollahan ei ole lainkaan äänipiiriä. Näytönohjaimella on tietysti vielä omansa, mutta se ei ole tuettu MOS:ssa eikä AmigaOS:ssa.

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Sunnuntaina, 22. huhtikuuta, 2018 - klo 12.40:   
Näkyykö tuolla Volume-screenbarin asetuksissa mitään valittavaa deviceä?

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Sunnuntaina, 22. huhtikuuta, 2018 - klo 13.14:   
Mjoo, jutustelin Frank Mariakin kanssa irkissä aiheesta ja hän kertoi, että tuosta Envy24HT-ajurista tosiaan puuttuu vielä noi kontrollit. Tilanne ehkä korjaantuu 3.11:ssä. Jokunen raportti on tullut, että ei kuulu ääntä ollenkaan, että siinä mielessä kuitenkin hyvä tilanne sulla, että kuuluu :-)

 

Reksa
Käyttäjätunnus: reksa

Rekisteröity: 8-2011
Sunnuntaina, 22. huhtikuuta, 2018 - klo 15.52:   
Volume-screenbarin asetuksissa ei tosiaan ole mitään deviceä näkyvissä.

Hullua muuten että AmigaOS:n puolella ongelma ihan päinvastainen eli vaikka AHI:n asetukset pistää maksimiin niin volyymit on silti minimaaliset MOS:iin verrattuna. Riittää juuri ja juuri kuulokkeille... Linuxin kernelit taas aktvoivat Envy24HT:n vain ihan satunnaisilla käynnistyskerroilla. Pitäisi olla oma äänikortti joka käyttikselle ;).

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Sunnuntaina, 22. huhtikuuta, 2018 - klo 19.30:   
Heh, no onpa vaihtelevan kuuloinen tuki tuolle kortille. Miten sitten joku perinteinen SoundBlaster Live, oisko se minkäänlainen vaihtoehto? Luulisi ainakin ajurit olevan kaikilla...

 

Reksa
Käyttäjätunnus: reksa

Rekisteröity: 8-2011
Sunnuntaina, 22. huhtikuuta, 2018 - klo 23.32:   
SoundBlaster Livestä ei taida olla PCIe-versiota...? Tavalliset PCI-korttipaikat on jo käytössä.

 

TSK
Käyttäjätunnus: tsk

Rekisteröity: 4-2010
Tiistaina, 22. toukokuuta, 2018 - klo 16.17:   
Nyt kun 3.10 sai isochronous datan siirron niin onko kukaan kokeillut ulkoisia äänilaitteita toimiiko ne, esim. Rolandin Rubix ?

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Tiistaina, 22. toukokuuta, 2018 - klo 18.00:   
Niin se USB:n isochronous-moodihan ei itsessään tarkoita, että mikään laite vielä sen perusteella toimisi. USB-pinossa on nyt vaan tuki tuolle siirtotavalle, jota sitten eri ylemmän tason ajurit voivat käyttää hyödykseen, kuka ne sitten kirjoittaakin ja mihin tarkoitukseen. Esimerkiksi audio- tai videostriimaus kuitenkin tarvitsee tämän tuen pohjalle, että päästään yhtään eteenpäin.

Mutta 3.10:ssä tuli lisänä myös ajuri USB audiolle (USB Audio Streaming Interface class), jolla pitäisi toimia kaikki USB-standardin mukaiset audiolaitteet. Se on sitten eri asia mitkä laitteet toimivat puhtaasti standardin mukaan ja mitkä vaativat omat poropietariajurinsa. Ilmeisesti aika monet valmistajat tarjoavat omat kustomoidut ajurinsa ja luonnollisesti niihin laitteisiin voi olla vaikea saada ajureita tällaiselle marginaaliselle käyttikselle.

Itsellä kuuluu ääni jonkun kiinalaisen halpis-USB-äänikortin kautta, joka toimii standardin mukaisesti, mutta jotkut ovat raportoineet, että joidenkin valmistajien laitteet eivät toimi tai toimivat osittain. Eli voi vaatia jotain erikoisominaisuutta varten oman ajurinsa tai patchinsa, mutta äänen sisään/ulostulo voi kuitenkin toimia ilmankin. Joku MorphOS-teamista taisi kuitenkin sanoa, että jossain määrin hekin voivat patchata epästandardeja laitteita toimimaan mikäli joku lähettää heille halutut laitteet. Ilmeisesti USB-ajurmaailma on aika villi ja kaukana varsinaisista speksien noudattamisista, että kyseistä toimintaa on jouduttu harrastamaan myös esim. HID-laitteille.

 

TSK
Käyttäjätunnus: tsk

Rekisteröity: 4-2010
Keskiviikkona, 23. toukokuuta, 2018 - klo 1.16:   
Unohdin sanoa että Roland mainostaa USB:nsa olevan "universaali" ja ainakaan valtavirtakäyttöjärjestelmissä ei tarvita erillisiä ajureita.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: