MorphOS 3.9 asennus Mac Mini 1.42GHz ...

Saku-foorumi » Uusi sukupolvi: MorphOS » Yleinen keskustelu » Viestit 2015 » MorphOS 3.9 asennus Mac Mini 1.42GHz 1GB koneeseen? « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Torstaina, 9. heinäkuuta, 2015 - klo 1.32:   
Ostin tuollaisen Mac Minin alkukesästä 50 eurolla.
Siinä on Mac OS X 10.4 jolla kone toimii ok ja päätin nyt uskaltaa pistää MorphOS 3.9 sen päälle.

Tyhjiä CD-levyjä ei ollut lähistöllä, joten ensin yritin asennusta USB tikulta tällä ohjeella:
http://www.morphos-team.net/guide/usb-boot

Koska minulla ei ole toimivaa MorphOS asennusta, ajauduin purkamaan morphos.iso paketin ja ottamaan sieltä mac_ppc32 kansiosta boot.img tiedoston. USB tikun juureen ei jäänty kuin morphos.iso ja boot.img.

Lopputulos johon pääsin oli:

Loading ELF

DO-QUIESCE finished_

(huomaa että noiden kahden välissä ei ollut mitään noissa guiden kuvissa olevia tekstejä)

Ja mitään muuta ei tapahtunut. Otin yhteyttä guiden kirjoittajaan ja hän sanoi että voi johtua siitä että tein USB tikun sisällön PC koneessa ja/tai Open Firmware versioiden eroista. Hän myös korjasi guiden muutamaa kohtaa josta mainitsin kuten PC näppiksen käytöstä ja minulla esiintynyttä devaliases komennon toimimattomuutta.

---

Päätin siirtyä normaaliin CD asennukseen poltin imagen CD-RW levylle kun taaskaan CD-R levyjä ei ollut. Levy näkyy OS X puolella työpöydällä ja kone boottaa siltä C näppäin pohjassa tai Alt pohjassa siten että valitsen mistä bootataan.

Levy säksättää vähän, sitten kuvaruutu välähtää valkoisena ja sen jälkeen jää mustaksi. Koitin kahdella eri näytöllä ja toinen siirtyi virransäästöön aika lailla heti ja toinen jäi näyttämään mustaa ruutua ikuisiksi ajoiksi. Levy säksättelee asemassa aina välillä mutta mitään näytöllä näkyvää ei tapahdu pitkän odotuksen jälkeenkään.

Speksien mukaan Mac Minin optinen asema lukee CD-RW levyjä. Onko tässä nyt kyse siitä että tarvitsen CD-R levyn vai jostain muusta?

Kovasti vastustaa minua tutustumasta "uuden sukupolven Amigamaisuuksiin" ja kyllä tässä alkaa into jo hiipuakin, kun mikään ei tunnu pelaavan odotusten mukaisesti.

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Torstaina, 9. heinäkuuta, 2015 - klo 8.34:   
Millä komennolla yritit buutata USB:ltä OF:ssä? Laitapa koko rivi tänne, niin tsekkaan.. olen buuttaillut kyllä paljon vastaavalla tavalla useilla eri koneilla.

Periaatteessa näyttäis, että boot.img osuus on latautunut oikein, koska tulee tuo loading elf, mutta onko se loppuosa varmasti oikein? eli sen boot.img-kohdan jälkeen vielä: bi umsd0:morphos.iso

Ja vastaako morphos.iso:n md5sum sitä mikä MorphOS:n download-sivulla kerrotaan?

Ja oletko varalta kokeillut toisella USB-tikulla, vaikka en usko, että siitä on kyse, jos ja kun boot.img:n kuitenkin saa ladattua?

CD-RW toimii, olen myös niiltä buuttaillut lukemattomia kertoja. Mikäli CD-koneisto on rikki, niin kannattaa kokeilla DVD:lle polttamalla, kuulemma noi asemat voivat hajoilla silleen vanhuuttaan, että toinen puoli toimii ja toinen ei.

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Torstaina, 9. heinäkuuta, 2015 - klo 10.28:   
Entä kytkitkö koneen DVI:llä vai VGA:lla monitoriin? Mikäli oli DVI:llä, niin kokeilisin vielä VGA:lla, jos näyttö ei vaan jostain syystä sovi oikein yhteen. Joko sillä koneen mukana tulleella Applen DVI-VGA-adapterilla, tai sitten jollain bulkimmalla.

CD-levyn pitäisi säksättää hyvän tovin (ehkä noin 15 sekuntia) aika tiuhaan, jos se lähtee lataamaan itse MorphOS:ia, jonka jälkeen se pysähtyy kieli/keymap-valintaan.

Kokeilepa vielä, että jos CD-asema vaikuttaa rauhoittuneelta eikä kuvaa näy, että painat siinä tilanteessa enteriä, jolloin se hyväksyisi oletusasetukset em. ikkunaan ja jatkaisi käynnistymistä. Jos sen jälkeen kuuluu raksutusta, niin silloin vika on näyttöpuolessa.

Ja USB:stä vielä tyhmä kysymys (sori :-)), että muistitko varmasti nimetä sen alkuperäisen morphos-3.9.iso tiedoston morphos.iso:ksi, kun siitä puhut ;) Sitähän ei tietty ole pakko nimetä, mutta se on vaan helpompi kirjoittaa ilman viivoja ja pisteitä open firmwaressa.

Jos ei muu näytä auttavan, niin kokeilisiin vielä esim. 3.7 versiota MorphOS:sta, josko uudempiin olisi livahtanut joku bugi, vaikka en nyt todennäköisenä pidä, kun mini on kuitenkin yleinen (testi) kone.

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Torstaina, 9. heinäkuuta, 2015 - klo 11.17:   
Ja vielä se, että se Loading ELF:n ja DO-QUIESCE:n välissä oleva outputti vaihtelee koneesta riippuen, ja minillä siinä ei ole tosiaan mitään eli ihan normaalia. DO-QUIESCE finishedin jälkeen buutti siirtyy openfirmwaren/boot.img:n sijaan lataamaan itse käyttistä ISO:lta/CD:ltä (mikäli sellainen löytyy määrätystä sijainnista) ja siinä vaiheessa tulevat MorphOS:n näyttöajurit yms päälle, jolloin resoluutiokin vaihtuu ja buuttikuva näkyy mitä ehtii.

USB:ltä buutatessa voisi myös muuten kokeilla tuota enterin painamista hetken kuluttua, että meneekö se eteenpäin. Seuraava steppi on nimittäin että tervetuloikkuna aukeaa ja boot jinglen pitäisi soida, eli kuuluuko kaiuttimista tai spiikkeristä mitään siinä vaiheessa, vaikka näyttöä ei näykään?

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Torstaina, 9. heinäkuuta, 2015 - klo 11.30:   
Apple PowerMac10,1 4.8.9f4 BootROM built on 03/23/05 at 14:22:23

Tiedoston md5sum täsmää http://www.morphos.de/downloads kanssa.

Käytin komentoa usb1/disk@1:,\boot.img bi umsd0:morphos.iso ja ainoa muutos tuohon linkin esimerkkiin oli tuo morphos-3.9.iso rename.

Tosi hölmöä, mutta jos muuttaa edelliseen vaikka moro.iso, niin kone jää jumiin näyttäen:

Loading ELF

DO-QUIESCE finished_

morphos.iso toimii kyllä koska kone antaa ensin nuo saman teksit ja sitten vetää ruudun pimeäksi. Enterin painallus ei tuota kuvaa, pyöritä levyä eikä aiheuta ääniä.

En ole koittanut toisella tikulla ja DVD-R käyttökin tuntuu turhalta kun kuvaa ei vaan tule Open Firmwaren jälkeen.

DVI-DVI kaapelilla käytän ja sillä tulee OS X sekö Open Firmware kuvat kyllä hyvin. DVI-HDMI kaapelilla sama tulos.

DVI-VGA muunninta ei ole käsillä.

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Torstaina, 9. heinäkuuta, 2015 - klo 13.46:   
Vaihdoin DVI kaapelin LG M2294 näytöstä DELL U2412Mb näyttöön ja nyt myös MorphOS asennuskuva tuli CD-RW levyltä bootaten.

Varmaan myös tuo USB bootti toimii.

Samalla selvisi miksi optinen asema spinnaili jossain vaiheessa vielä pitkään pysähdyksissä ollessaan, kun se latasi perhosnäytönsäästäjän.

Outoa että LG monitori näyttää kyllä saman laiteen kanssa ja samalla kaapelilla kuvan Open Firmware ja OS X tiloista. On muutenkin monipuolinen kun näyttää Amigan ja C64 kuvat SCARTtiensa kautta ja PC kuvan HDMI kautta. Onko sitten liian telkkari kuitenkin joltain MorphOS käyttämältä virkistystaajuudeltaan.

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Torstaina, 9. heinäkuuta, 2015 - klo 14.27:   
Ennenkö ehdin edes asennusta kunnolla aloittaa kun tuli jo pop-up ikkuna joka muistuttaa seuraavasti:

Unregistered MorphOS times out in a minute.
The system will slow down soon.

Miksi tälläinen pitää tulla jo kun on vielä asennus kesken? Piti siirtää mokoma ikkuna sivuun kun se peitti asennus ikkunan.

Vai johtuuko se siitä että tämän laitteen paristo kaipaa kenties vaihto, koska OS X puolella jouduin kerran asettamaan ajan uudestaan, kun oli pompannut noin vuoteen 1994.

Koska tuon on selvästi tarkoitus olla ennakko varoitus niin voisi ilmoittaa erikseen toisella ikkunalla kun hidastus on alkanut, mistä minä tiedän onko hidastuminen alkanut vai ei? Hiiri ainakin liikuu epätasaisesti että kai se on sitten alkanut.

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Torstaina, 9. heinäkuuta, 2015 - klo 18.42:   
Jos vitkuttelit sen puoli tuntia, niin se heittää sen nag-requesterin ja hidastuksen kohta perään oli tilanne mikä tahansa. Se ei erittele mitä muuta softaa on ajossa.. ehkä muutoin voisi olla liian helppoa kräkätä systeemi huijaamalla että installeri on aina päällä tms. Eli jos on testaillu ja värkänny, niin kannattaa buutata ennen asennuksen aloittamista, niin menee sutjakkaammin sitten. Se ei myöskään katso sitä kellosta, vaan ajastaa muuten.

Jos haluat käyttää sitä toista monitoria, niin kannattaa ehkä valita ja tallentaa jotain muita screenmodeja käyttöön eikä käyttää sitä defaultia jonka se saa DDC:llä monitorilta (voi ehkä saada tai tulkita väärinkin arvoja), että näkyisivätkö ne siinä... aloittaa vaikka jostain perusmoodista ennen kuin menee täyteen resoluutioon. Mulla alkaa muuten pikkuhiljaa muistumaan, että mun 1.42GHz:n mini ei tykänny jostain fullhd-näytöstä aikoinaan kun taas 1.5GHz:n mini toimi moitteetta. Ajattelin silloin että eikö näyttömuisti riittänyt tuossa toisessa tms.. mutta tiedä sitten, joku ero tuntui olevan. En jaksanut testailla tarkemmin, kun tarkoitus oli sitä parempaa käyttää muutenkin. Se 1.42 masiina on taas toiminut hyvin pienemmän reson monitoreissa...

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Perjantaina, 10. heinäkuuta, 2015 - klo 9.10:   
En mielestäni käyttänyt 29 minuuttia tai puolta tuntia, vaan piemminkin 10 minuuttia, mutta voi että ajantaju sekosi. :-) No olen nyt kuitenkin hakenut rekisteröintiä, että eiköhän tuosta lootasta eroon pääse.

Itselläni oli päin vastainen tilanne.

Pienempi näyttö oli 20,5" LG M2294D ja maksimiresoluutio on 1650x1050 @60hz (Horizontal Frequency 30 - 83 kHz ja Vertical Frequency 56 - 75 Hz) ja sillä kyllä toimi muualla asennettu OS X suoraan joka ei ollut kyseistä näyttöä ikinä tavannutkaan.

Isompi näyttö 24" DELL U2412Mb ja maksimiresoluutio on 1920x1200 @60hz (Horizontal scan range 30 kHz to 83 kHz (automatic) ja Vertical scan range 50 Hz to 61 Hz (automatic)), jonka myös MOS otti default resoluutiokseen kun sen asetuksia katsoin eli ilmeisesti juuri DCC:n avulla.

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Perjantaina, 10. heinäkuuta, 2015 - klo 9.18:   
Laitteen speksit
http://www.everymac.com/systems/apple/mac_mini/specs/mac_mini_g4_1.42.html
eivät kerro Horizontal ja Vertical Frequency rajoja, mutta kertovat että laitteen natiivi resoluutio on 1920x1200 joten en enää ihmettele miksi toimi DELL U2412Mb näytöllä niin hyvin kun sen natiivi resoluutio on sama.

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Perjantaina, 10. heinäkuuta, 2015 - klo 10.21:   
Hmjoo.. ehkä pitäis joskus testailla paremmin tuota omaa setupia, mutta mulla ei vaan ollut silloin OSX:kään asennettuna siihen koneeseen, että olisi voinut verrata. Sen jälkeen se 1.42 on toiminut useissa 1280x1024 näytöissä ja 1600x1200 näytössä. Kävi myös mielessä, että voi olla joku rautaprobleema, kun niin paljon isompia resoja yrittää kuin koneen omana aikana olikaan, mutta ehkä se ei siitä kuitenkaan...

Noissa isoissa resoluutioissa on sitten se, että noiden hitaampien Mac minien 32 megan näyttömuisti ei riitä vakiona 3D-kiihdytettyyn näyttömoodiin (Enhanced mode), vaan esim mulla se tiputtaa itsensä tuolla 1600x1200 näytöllä perinteiseen 2D-kiihdytettyyn tilaan.

Tilan huomaa siitä, että näkyykö default skinillä varjot ikkunoiden reunojen alla. Myöskään paneelien läpinäkyvyys ei toimi 2D:llä yms pientä eyecandyä menettää sillä. Jos isolla resoluutiolla haluaa enhanced moden päälle, niin kannattaa kokeilla esim. tiputtaa värimäärä 16 bittiseksi Screens-asetuksista ja ehkä myös vähentää buffererointia DisplayEngine-asetuksista. Mutta se on ihan henkilökohtaisista mieltymyksistä kiinni haluaako sitä eyecandyä vai riittääkö perinteinen moodi.

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Perjantaina, 10. heinäkuuta, 2015 - klo 10.41:   
"hitaampien Mac minien"... puhut varmaan yleisesti, koska tämähän on toiseksi nopein sen kenties harvinaisimman 1.5GHz 64MB jälkeen.

En välitä eyecandystä eikä tarvi olla suurin mahdollinen resoliitiokaan, kun minun käytössäni tästä ei tule mikään hyöty/pääkone vaan haluan vaan nähdä mitkä mahdollisuudet MOSissa on Classic pelien pelaamiseen emuloinnin tai mitä sen nyt vaatiikin kautta ja samalla myös uutta tuotantoa olevian MorphOS pelien pelaamiseen.

Kuvittelin että Mac Mini on hyvä mistä aloittaa, koska siinä on tuo Radoen 9200-sarjan ohjain (toisin kuin G5 koneissa jotka on täynnä MOS-epäyhteensopivaa Nvidiaa tai 9600 ja parempia Radeoneja), joka on paras jossa ei ole tuota (no W3D) rajoitusta. Liekö sitten Warp 3D, jos tuo sitä tarkoittaa, tuella merkitystä?

 

Joni Valtanen
Käyttäjätunnus: jvaltane

Rekisteröity: 7-2010
Perjantaina, 10. heinäkuuta, 2015 - klo 11.20:   
Mulla on myös 32 megan näyttömuistilla varustettu MacMini ja käytännössä joudun sitä käyttämään 1920x1200 resoluutiolla. Tämä varmaankin tulee muuttumaan kunhan saan taas vähän siivottua konehuonetta.

16-bit näyttötila on ihan ehdoton. Sitten rajoitan yhtäaikaa käynnissä olevien ohjelmien lukumäärää. Ainakin oman screenin kanssa. Enchanched tms. juttuja en ole koskaan millään käyttöjärjestelmällä käytännössä käyttänyt, pistän ne yleensä aina pois päältä.

Näillä eväillä pärjää ihan hyvin ison resoluution ja tuon pienemmän näyttömuistin kanssa.

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Perjantaina, 10. heinäkuuta, 2015 - klo 11.24:   
Jeh tarkoitin yleisesti kaikkia muita malleja, jotka ovat 1.5GHz:n mallia hitaampia. Ne ovat aika samankaltaisia muilta ominaisuuksiltaan.

Mutta joo, on tuo ihan kelpo kone siihen pelailuun. Hyvä, halpa ja kompakti peruskone. "no W3D" tarkoittaa nimenomaan sitä Warp3D:n puutetta, joka vaikuttaa classic-Amigan pelien ja demojen yhteensopivuuteen. MorphOS-natiiveihin peleihin se ei yleensä vaikuta kuitenkaan.

R9200 ei ole mikään vauhtihirmu, mutta riittää olemassa oleville peleille ihan hyvin, jos nyt ei ihan täysillä detaileilla ihan raskaimpien kanssa. ATI:n kanssa ei muuten kannata katsoa suoraan noita mallinumeroita päätelläkseen näytönohjaimen nopeutta. 8500, 9000 ja 9100 mallit ovat itseasiassa nopeampia kuin 92xx, jotka taisivat olla vähän sellaisia massatuotantobudjettimalleja. Mutta enemmän se näytönohjain vaikuttaa sitten kokonaisuudessaan hitaammilla koneilla. Esimerkikei Pegasosten kanssa VGP2:n detaileja sai R9200:lla karsia aika rankasti ja siinä auttoi sitten nopeampi näytönohjain huomattavasti (R8500). Mutta Mac mini taas puskee sen verran nopeammin prossun ja muistin turvin, että se on R9200:n kanssakin nopeampi.

Ehkä optimaalinen kaikenkattavaan pelailuun olisi joku nopsa PowerMac G4 ja nopeampi Warp3D-yhteensopiva näytönohjain, mutta se nyt vaatii metsästämistä ja isomman rohjon nurkkin :-)

Jos demot kiinnostavat, niin tehtiin tuollainen MorphOS-demokokoelma http://amiga.bbs.fi/demopack_morphos/ jota nimenomaan testattiin 1.42GHz:n minillä. Requirementsejä ei tarvi kaikkia latailla erikseen, vaan ne löytyvät myös packin sisältäkin, että voi kopsia suoraan SYS:iin. Itsellä ainakin ollut ensimmäinen kerta MorphOS:n kanssa, että voinut katsella edes jotain vanhoja Amigan PPC-demoja :-)

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: