AmigaOnen jäähdytys

Saku-foorumi » Uusi sukupolvi: AmigaOS 4 » Yleinen keskustelu » Viestit 2005 » Viestit 09/2005 asti » AmigaOnen jäähdytys « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

jap
Tiistaina, 19. heinäkuuta, 2005 - klo 21.12:   
Saako jostain sellaisia pieniä laitteita, jotka säätävät prosessorin tuulettimen kierroksia prosessorin lämpötilan mukaan? Tuuletin huutaa nyt koko ajan täysillä, vaikka tarvetta tuskin on.

5,25" laitepaikkaan asennettavia massiivisia säätöyksiköitä tuntuu olevan vaikka kuinka. Koneen sisälle piiloon jäävä automaattinen säädin olisi kuitenkin hienompi.

 

Joanna
Keskiviikkona, 20. heinäkuuta, 2005 - klo 1.35:   
En suosittele A1:n tuulettimen kanssa leikkimistä osaamattomille.. Niitä CPU-kortteja on ymmärtääkseni useampi pamahtanut tähän mennessä eikä takuu (jos semmoista on) korvaa käyttäjän aiheuttamia vahinkoja.

 

jap
Keskiviikkona, 20. heinäkuuta, 2005 - klo 14.35:   
Ylikellottamalla saa ainakin CPU:n äkkiä hajalle :)

Onko semmoisessa lämpötilan mukaan tuulettimen nopeutta säätävässä laitteessa vaarana, että CPU käy liian kuumana vaikka sitä ei ole ylikellotettu?

Mäkissä tuollainen säätösysteemi tuntuu toimivan hienosti.

 

Joanna
Keskiviikkona, 20. heinäkuuta, 2005 - klo 14.59:   
(lähes) Mikä tahansa eletroninen vimpain voi ylikuumeta jos sillä ei ole riittävää jäähdystystä. Eli vaikka se ylikellotus (joka on sinällään näiden laitteiden kanssa hyvin absurdia puuhastelua) lisääkin jäähdyttämisen tarvetta (ja riskiä prossun pilaamiselle) ei jäähdytystä voi kokonaan poistaa vaikka käyttäisikin alkuperäistä kellotusta.

Se piti kysymän että onko sinulle haitaksi se ääni joka normaalisti kuuluu tuulettimesta vai onko siihen kentie tullut ylimääräisä lisä.ääniä? Yleensä mölyn lisääntyminen kertoo siitä että tuulettimen koneisto (laakerit) on menossa rikki... Omien viimevuotisten kokemusten mukaan 4cm tai alle on liki mahdotonta löytää tuuletinta joka kestää muutamaan vuotta takkuamatta.

Jos itse lähtisin tuollaista tekemään niin ensin katsoisin minkäkokoisen kunnollisen jäähdytyssiilin saisin samoihin kiinnityksiin kiinni (varmaan löytyy parempiakin kuin se perustoimitus) ja vaihtaisin siilin ja hankkisin matalakierroksisemman tuulettimen joka on isompaa kokoa ..

 

jap
Keskiviikkona, 20. heinäkuuta, 2005 - klo 16.01:   
Ääni lähinnä kiusaa. Minulla on sellainen ritilämäinen kotelo (Prodige Mercury), joka päästää äänet lävitseen.

Virtalähteessä on lämmön mukaan säätyvä tuuletus ja se on hyvin hiljainen. Prosessorin siilen päällä oleva pikkutuuletin ottaa niin paljon kierroksia, että tuntuu että se lähtee lentoon. Tuuletin ilmeisesti värisyttää siiltä pyöriessään, joka lisää melua. Mitään lisä-ääniä siihen ei ole käytön aikana tullut.

 

Jupp3
Keskiviikkona, 20. heinäkuuta, 2005 - klo 17.26:   
Itse ehkä vaihtaisin ennemmin koko prosessorituulettimen, jos äänestä on haittaa.

Ensimmäisen ostin PC-liikkeestä (ainoa sopivan kokoinen "kai se on hiljainen..." myyjän mukaan) ja ääni oli uskomattoman voimakas, vähintään tuplasti edellisen veroinen.

No, Saku Vuosikokouksessa sitten ostin Boogielta saman kokoisen tuulettimen, joka on sen verran hiljainen, että peittyy kovalevyn & virtalähteen tuulettimen äänien alle.

Jos tuuletin tuntuu tärisyttävän jäähdytintä, kannattaa myös miettiä, saisiko koteloon kiinni isompaa tuuletinta, joka puhaltaisi prosessorin jäähdytintä kohti. Esim. Antec Ariassa on mahdollista kiinittää iso tuuletin virtalähteeseen, jolloin se on (ainakin Pegasoksella) suoraan CPU:n päällä.

 

itix
Keskiviikkona, 20. heinäkuuta, 2005 - klo 18.53:   
Meluahan voi vaimentaa myös äänieristämällä kotelon.

 

jap
Keskiviikkona, 20. heinäkuuta, 2005 - klo 20.33:   
Jupp3: Jos tuuletin tuntuu tärisyttävän jäähdytintä, kannattaa myös miettiä, saisiko koteloon kiinni isompaa tuuletinta, joka puhaltaisi prosessorin jäähdytintä kohti.

Kotelon kylkeen saisi kyllä tuulettimen kiinni, suoraan CPU:n yläpuolelle. Se voisi olla yksi vaihtoehto.

Kokeilin käyttää prosessorin tuuletinta 3.3 voltilla ja sormituntumalla CPU:n lämmöt nousivat liikaa. Samalla huomasin, että näyttökortin tuuletin on myös suht. suuriääninen (se ei varmaan ole ihan kunnossa).

 

Joanna
Keskiviikkona, 20. heinäkuuta, 2005 - klo 22.08:   
EN tiedä minkälainen tuulettimen kiinnitys A1-prossukorteissa on mutta mututuntumalla sopivimpia voisivat olla PC-puoleleta Siltapiirien ja näytönohjainten tuulettimet..

Jos vaihtaa erillisen tuulettimen joka puhaltaa 'sinneppäin' niin silloin jäähdytinsiili kannattaa vaihtaa suurempaan ihan varalta. Se vakiona oleva olettaa puhaltimen olena ihan kiinn, kauempana oleva ei ehkä anna samaa ilmankiertoa/painetta ....

Oman PC:ni (1.8GHz althlon) olen saanut siihen kuntoon että sen käyntiääni on suunnilleen samaa luokkaa keittiössä olevan (vuoden 2005 ostetun) jääkaappi-pakastimen luokkaa... Eli suhteellisen hiljaisen saa kun näkee vaivaa.

 

jap
Torstaina, 21. heinäkuuta, 2005 - klo 2.03:   
Joanna: Jos vaihtaa erillisen tuulettimen joka puhaltaa 'sinneppäin' niin silloin jäähdytinsiili kannattaa vaihtaa suurempaan ihan varalta. Se vakiona oleva olettaa puhaltimen olena ihan kiinn, kauempana oleva ei ehkä anna samaa ilmankiertoa/painetta ....

Ok.

Otin PC:stä Radeonin näytönohjaimen ja laitoin sen (ainakin väliaikaisesti) Amiga1:een. Radeonissa näyttää olevan lämpötilan mukaan pyörivä tuuletin. Huomattavasti hiljaisempi on kuin A1:ssä aiemmin ollut Voodoo. Nyt kun saisi vielä päämelulähteen (CPU-tuulettimen) vaimennettua.

PC:n vaimentamisesta on jäljellä vielä jonkin verran äänenvaimennusmattoa, mutta mieluummin hoitaisin vaimennuksen muilla keinoin.

 

Matti Kuuva
Torstaina, 21. heinäkuuta, 2005 - klo 14.55:   
Ilmankiertoon kotelon sisällä kannattaa myös senverran kiinnittää huomiota, että saa suurinpiirtein joka kohdan ilmastoiduksi. Tässä voi tulla aivan huima alennus kotelon ilman lämpötilassa, jos hyvän systeemin saa tehtyä.

Silloin riittää puhaltimelle hyvin se pienempikin käyttöjännite.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: